Očevi i deca: Daleko od vladavine prava

Goran Miletic RSS / 03.03.2009. u 19:49

tata ili Predsednik ?
tata ili Predsednik ?
Pouke koje mladi ljudi poslednjih nedelja mogu da izvuku iz medijskih izveštaja počinju da liče na one iz 90-tih. Osnovna pouka je da se sve može srediti ako imaš dobra leđa u vidu tate, partije, kuma ili prijatelja. Još gora opcija je kada čak i najviši državni predstavnici počinju da se ponašaju kao „tate" koje pretenduju da budu jače od zakona i sistema. Činjenica da se to dešava i u drugim zemljama ne znači da takav sistem treba usvojiti kao jedino moguć, dat i nepromenjiv. Nepristajanje na loše stvari u državi uvek počinje postavljanjem pitanja i njihovim upornim ponavljanjem.
Naša zajednička pitanja o tome kada, kako, zašto i kome se želi dati milion dolara za „sređivanje bruke oko Kovačevića" danas su naterala i tata Borisa da radi nedeljom. Namerno ne kažem Predsednika Tadića jer su me njegove rečenice u vezi sa aferom Kovačević naterale da poverujem da smo ponovo daleko od vladavine prava, da zakon nije isti za sve i da našim vlastima pravda nije nešto što jeste važno.

Čuo sam da je tata Boris rekao da „nije htenje Vlade Srbije da stavi oznaku strogo poverljivo. To je htenje i zahtev druge strane." Niti mi je jasno da li je porodica Štajnhauer ili SAD ta „druga strana" niti mi je jasno po kom to zakonu ili članu Ustava, neka druga strana može zatražiti i izdejstvovati da neka informacija bude tajna u Srbiji. Za one koji ne znaju, mi čak nemamo ni zakon o klasifikaciji podataka, iako su i organizacije za ljudska prava i Poverenik za informacije od javnog značaja poslednjih par godina upozoravali da je taj zakon neophodan i hitan. Iz ove rečenice nije jasno ni na temelju kod zakonskog akta se vrše bilo kakvi pregovori. Svako ko ima makar malo osećaja za pravdu zna šta je to što bi moralo da se desi. Apsolutno svaki detalj bi morao da bude dostupan javnosti, Kovačeviću bi moralo da bude brzo i efikasno suđeno (bez obzira da li to porodica Štajnhauer želi, jer je u pitanju pokušaj ubistva), a svako ko je umešan u bekstvo, pritiske na „Borbu" i dalje skrivanje detalja morao bi na adekvatan način da odgovara.

Za one koji kao i tata Boris u liku Predsednika Tadića misle da moramo da se „nagodimo sa Amerima jer su ovi naši konzuli zeznuli stvar", danas smo čuli da problem mora biti rešen „zbog građana, kako cena ne bi bila veća nego što je sada". Kao građanina, zanima me kolika je trenutna cena, na osnovu čega je ona utvrđena i ko ju je utvrdio. Zanima me i kolika je pretpostavljena buduća šteta ako ne platimo milion dolara, ko je to utvrdio i u kom zakonu (ili uredbi) piše da se šteta po zemlju i građane mora umanjivati na ovaj način tj. tajnom nagodbom. Dato je i objašnjenje da „nismo postavljali konzularne predstavnike, diplomatske predstavnike u tim vremenima - moramo sad da plaćamo račune i rešavamo probleme koji su drugi stvarali". Naravno da svi shvatamo da se ovo odnosi na činjenicu da pomenuti kadrovi nisu iz DS-a, ali mene opet zanima gde to piše da stranačka pripadnost ima veze sa odgovornošću države u ovom slučaju. Znači li ova izjava Predsednika Tadića da će se diplomatski i konzularni predstavnici uduće birati samo iz partije kojoj se danas obratio? Na osnovu čega i zbog čega ? Kad već vidimo da ga zakon ne zanima, da li nam može obećati da kada jednog dana SVI diplomatski i konzularni predstavnici budu iz DS, mi nećemo imati ovakve skandale ? Lično nemam ništa protiv da svi budu iz ove ili bilo koje partije, ali ako je to legalno i legitimno. To nije fraza, već pitanje vladavine prava i ljudskih prava.

Tata Boris kaže i da će građani biti upoznati sa svim detaljima „kada se ovaj proces završi". Istovremeno, predsednik Tadić kaže da „niko ko je izvršio krivično delo na drugoj tački planete neće biti siguran". Ja verujem i jednom i drugom. Tatu Borisa bih jedino pitao ko će, kada i kako odlučiti da je proces završen i da građani mogu dobiti sve detalje ? Da li je to Vlada? Kakvom odlukom bi to Vlada uradila? Ako je to samo skidanje oznake „strogo poverljivo" sa odluke o isplati milion dolara, onda to nisu svi detalji. Javnost zanima mnogo više, jer već znamo da odluka jeste doneta, pa nam nekakvo skidanje neće doneti nove informacije. Zanima me koje detalje bi mogli očekivati i u kojoj formi ih dobiti ? Da li ću kada uputim zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (posle „završetka procesa") ja moći da dobijem svaki detalj o pregovorima, osobama uključenim u to, onima kojima je palo napamet saslušavaju novinare u „Borbi" i konačno - famozni listing telefonskih razgovora o kojima govori bivši generalni konzul Slobodan Nenadović. Ako neću, onda nije tačno da će javnost moći da zna sve detalje. Ko god da je zaista kriv, istina je samo jedna i javnost ima pravo da je zna. Što se tiče, one tvrdnje da nijedan izvršilac krivičnog dela neće biti siguran u Srbiji (izgovorio Predsednik Tadić, a ne tata Boris), ja potpuno podržavam ovaj odlučan stav našeg Predsednika. Jedino me brine praksa, po kojoj su naprimer ratni zločinci najsigurniji upravo u Srbiji, što je vidljivo iz činjenice da bilo kog datuma u proteklih 5 godina „naši državni organi imaju saznanja da je Mladić do pre godine dana bio na teritoriji Srbije, od kada mu se gubi svaki trag". Tako je bilo i 2005., a tako je i 2009-te. Slažem se sa Predsednikom Tadićem i zbog toga što svake nedelje slušam da nekakav „krug oko Mladića steže". Pretpostavljam da je i ovo tajna pa neću pitati za detalje. Međutim, detalji oko zločina za koje je Mladić optužen nisu tajna i o tome bi trebalo govoriti, ali je valjda „u nacionalnom interesu" da se o tome ćuti.

Ugledajući se na predsednika svoje stranke, gradonačelnik Dragan Đilas se takođe postavio kao tata. On je rekao da mu je žao ako smo kao građani povređeni zabranom pres konferencije Gej-Strejt Alijanse u Sava Centru i rekao da će izvinjenje direktora Sava Centra biti sasvim dovoljno. I u ovom slučaju mi nije jasno na osnovu kog dokumenta tata Dragan je tvrdio da je izvinjenje dovoljna kazna za krivično delo (rasna i druga diskriminacija iz člana 387 KZ RS) ili prekršaj (član 16 Zakona o zaštiti potrošača), iako zakon tvrdi drugačije. Deo izjave da dok je on gradonačelnik nikakva diskriminacija neće biti tolerisana, možemo samo pozdraviti sa moralnog i političkog stanovišta, ali ta izjava istovremeno znači da je bitnija volja gradonačelnika od jasnih zakonskih normi i sankcija. Kao i u slučaju Kovačević, ispostavilo se da počinilac ima jaka leđa - umesto moćnog oca, tu je politička partija bez koje nema koalicije na gradskom nivou.
Jasni zakoni i njihova primena, umesto samovolje i diskrecionog odlučivanja izvršne vlasti o pravima i slobodama, bili su i ostali ključni preduslov za postojanje vladavine prava. Koliko je to slučaj kod nas - procenite i na ovom primeru.

 (objavljeno u listu "Borba", 3. mart 2009)

Atačmenti



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip2412 Filip2412 20:10 03.03.2009

...

nije htenje Vlade Srbije da stavi oznaku strogo poverljivo. To je htenje i zahtev druge strane

On se druzi sa Jovicom Stanisicem u zadnje vreme?

U svakom slucaju trebao je da smisli nesto manje glupavo. Zahtev druge strane je da se Miladin isporuci koliko ja znam.
Exitus Letalis Exitus Letalis 20:17 03.03.2009

tata & sinčić...

„nije htenje Vlade Srbije da stavi oznaku strogo poverljivo. To je htenje i zahtev druge strane."

stvarno?
Ugledajući se na predsednika svoje stranke, gradonačelnik Dragan Đilas se takođe postavio kao tata. On je rekao da mu je žao ako smo kao građani povređeni zabranom pres konferencije Gej-Strejt Alijanse u Sava Centru i rekao da će izvinjenje direktora Sava Centra biti sasvim dovoljno.

kakav tata takav sin.

od javnosti, da se ne uznemirava valjda, sakrivene su sve uvrede koje je izgovorio direktor sava centra "uglednog kongresnog centra".
što li?
i što nisu, ako je centar sava već tako ugledan, izabrali i uglednog direktora.
iz prethodne funkcije zna čova kako sa obezbeđenjem.
bio je šef obezbeđenja železničke stanice.
jaka funkcija.
Goran Miletic Goran Miletic 20:25 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

i što nisu, ako je centar sava već tako ugledan, izabrali i uglednog direktora.
iz prethodne funkcije zna čova kako sa obezbeđenjem.
bio je šef obezbeđenja železničke stanice.
jaka funkcija.
*novo 


Pa zbog toga on tako dobro procenjuje da bi "odrzavanje skupa" bilo problematicno sa stanovista bezbednosti.... Samo mi nije jasno kako su onda odrzavani i Evrovizija i gomila drugih konferencija za stampu prethodnih godina...
alpeot alpeot 22:13 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

Exitus Letalis
„nije htenje Vlade Srbije da stavi oznaku strogo poverljivo. To je htenje i zahtev druge strane."stvarno?


Najstvarnije, u masti g. Tadica. Tuzilac okruga Brum u SAD, gde se vodi postupak protiv Kovacevica pred americkim sudom, izjavio je da mu ne pada na kraj pameti da Srbiji prepusti predmet Kovacevic. SAD insistiraju da se Kovacevic suoci sa pravdom pred sudom u okrugu Brum.
baroniknez baroniknez 22:14 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

i jel ga tužilac tereti za ubistvo?
alpeot alpeot 22:21 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

baroniknez
i jel ga tužilac tereti za ubistvo?


Ubistvo? Pa Stajnhauer je ziv, kakvo ubistvo?

Optuznica glasi: pokusaj ubistva.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:32 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

Tuzilac okruga Brum u SAD, gde se vodi postupak protiv Kovacevica pred americkim sudom, izjavio je da mu ne pada na kraj pameti da Srbiji prepusti predmet Kovacevic. SAD insistiraju da se Kovacevic suoci sa pravdom pred sudom u okrugu Brum.

misli tadić da je tamo, kao i ovde burazersko sudstvo.
ajde da se dogovorimo uz čašicu.

il da je dovoljno da se izvinemo - nećmo više majkeminikada...
ko što se izvinio ovaj iz sava centra, uglednog, naravski, pa ne važi šta je prethodno rekao.
a đilas, sničić, kaže - dovoljno je. ja sam procenio da je dovoljno. ja, ja sam taj koji procenjujem.

p.s. nije tema, da ne trolujem, al koga je sve ugošćavao ugledni kongresni centar,
znamo odlično.



alpeot alpeot 22:45 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

Exitus Letalis
a đilas, sničić, kaže - dovoljno je. ja sam procenio da je dovoljno. ja, ja sam taj koji procenjujem.p.s. nije tema, da ne trolujem, al koga je sve ugošćavao ugledni kongresni centar,znamo odlično.


Mislis na balove vampira? Skupljalo se tu drustvo s koca i konopca. I na kraju im smeta Gej-Strejt Alijansa, a nisu im smetali/ne smetaju im ratni zlocinci i ubice! Naravno, ona karikatura Djilas je odmah tu da preuzme zakon u svoje ruke, kao Ajk Klanton.

Vajat Erp, ova zemlja vapi za Vajatom Erpom.
angie01 angie01 22:55 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

ja sam procenio da je dovoljno


reche odluchnim glasom,...e, da, videla sam taj skech,..sve Napoleoni!
pidola pidola 22:57 03.03.2009

Re: tata & sinčić...


il da je dovoljno da se izvinemo - nećmo više majkeminikada...
ko što se izvinio ovaj iz sava centra, uglednog, naravski, pa ne važi šta je prethodno rekao.
a đilas, sničić, kaže - dovoljno je. ja sam procenio da je dovoljno. ja, ja sam taj koji procenjujem.


centar je ugledan, taman toliko, koliko i oni koji ga vode.
ima jos hiljadu primera, jedan od njih je i drzava.

a i ne znam sta vi ocekujete vise, covek lepo rekao da se izvinjava, djilas klimnuo glavom, rekao da je to sasvim dovoljno. sta treba, da da ostavku?
ostali bi bez politicara kada bi svako davao ostavku zbog gresaka koje pravi.
da rizikujemo sigurnost vlade?
koga cemo imati onda na vlasti?
ko ce da nas vodi u evropu posle (zajedno sa kosovom)?
razmisljate li vi i o tome, ne?

i ko ce drugi da procenjuje sta je dovoljno. a sta ne? vi mozda ili ja ili gradjani, svasta.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:02 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

Vajat Erp, ova zemlja vapi za Vajatom Erpom.


ma jok, bre!
jedan ovakav...


Eliot Ness - The Untouchable

alpeot alpeot 23:06 03.03.2009

Re: tata & sinčić...

Exitus Letalis
ma jok, bre!jedan ovakav...Eliot Ness - The Untouchable


Potpuno se slazem! Jedna licnost kao sto je sudija Garzon u Spaniji. Hrabra, nepotkupljiva.
constrictoria92 constrictoria92 20:20 03.03.2009

A tek ovaj biser:

’’Nije vreme za jadikovke i pesimizam, već novi optimizam koji je zasnovan na realnim merama i našoj spremnosti da preuzmemo odgovornost i više nego dosad radimo na dobrobit građana.’’

Reče TataBoris (a ova izjava me podseti na jednog VelikogTatu iz prošlosti kome sam kao sedmogodišnjakinja dala i Zakletvu). Ja preCednika vidim kao tatu i zato što nam stalno priča bajke: te put modernizacije, te pomoć najugorženijima, te prava radnika, te u DS-u nema korupcije, i Kosovo i EU...

Moja iskrena sućut i njegovom VernomeSinu, Vuku Jeremiću, koji je izjavio da je umesto planiranih 15, morao da priča sa Kondolizom Rajs čitavih 45 minuta zbog Miladina Kovačevića...
Goran Miletic Goran Miletic 20:27 03.03.2009

Re: A tek ovaj biser:

constrictoria92
’’Nije vreme za jadikovke i pesimizam, već novi optimizam koji je zasnovan na realnim merama i našoj spremnosti da preuzmemo odgovornost i više nego dosad radimo na dobrobit građana.’’

Reče TataBoris (a ova izjava me podseti na jednog VelikogTatu iz prošlosti kome sam kao sedmogodišnjakinja dala i Zakletvu). Ja preCednika vidim kao tatu i zato što nam stalno priča bajke: te put modernizacije, te pomoć najugorženijima, te prava radnika, te u DS-u nema korupcije, i Kosovo i EU...

Moja iskrena sućut i njegovom VernomeSinu, Vuku Jeremiću, koji je izjavio da je umesto planiranih 15, morao da priča sa Kondolizom Rajs čitavih 45 minuta zbog Miladina Kovačevića...


Ja mislim da ti kao PREDUZETNICA (koja vise nije pocetnica) MORAŠ svako jutro da procitas ovu izjavu preCednika kako bi ti svaka poteskoca sa kojom se suocavas, a koje imaju veze sa drzavom - bile kao rukom odnesene...
constrictoria92 constrictoria92 20:48 03.03.2009

Re: A tek ovaj biser:

Ja mislim da ti kao PREDUZETNICA (koja vise nije pocetnica) MORAŠ svako jutro da procitas ovu izjavu preCednika kako bi ti svaka poteskoca sa kojom se suocavas, a koje imaju veze sa drzavom - bile kao rukom odnesene...



Da probam - ništa me ne košta...
Mis'im, nema tu greške - to je rek'o moj preCednik.
Goran Miletic Goran Miletic 21:39 03.03.2009

Re: A tek ovaj biser:

Realno !
Unfuckable Unfuckable 20:37 03.03.2009

the art of

recycling.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:37 03.03.2009

Реторичка гимнастика

Očevi i deca: Daleko od vladavine prava
Ugledajući se na predsednika svoje stranke, gradonačelnik Dragan Đilas se takođe postavio kao tata. On je rekao da mu je žao ako smo kao građani povređeni zabranom pres konferencije Gej-Strejt Alijanse u Sava Centru i rekao da će izvinjenje direktora Sava Centra biti sasvim dovoljno. I u ovom slučaju mi nije jasno na osnovu kog dokumenta tata Dragan je tvrdio da je izvinjenje dovoljna kazna za krivično delo (rasna i druga diskriminacija iz člana 387 KZ RS) ili prekršaj (član 16 Zakona o zaštiti potrošača), iako zakon tvrdi drugačije. Deo izjave da dok je on gradonačelnik nikakva diskriminacija neće biti tolerisana, možemo samo pozdraviti sa moralnog i političkog stanovišta, ali ta izjava istovremeno znači da je bitnija volja gradonačelnika od jasnih zakonskih normi i sankcija. Kao i u slučaju Kovačević, ispostavilo se da počinilac ima jaka leđa - umesto moćnog oca, tu je politička partija bez koje nema koalicije na gradskom nivou.

Ђилас је сву своју памет упрегао да објасни необјашњиво, уместо или да ћути или да, ако жели бити поштен, изрекне само ону последњу реченицу из цитираног текста. Сувише сам стар да бих се осећао разочараним, више некако осећам умор од тог неисцрпног круга непринципијалности. Да поновим: боље би било да је ћутао.

Када се већ једу ....., онда то треба чинити у тишини и да те што мањи број људи види.
baroniknez baroniknez 20:50 03.03.2009

terorizam

Apsolutno svaki detalj bi morao da bude dostupan javnosti, Kovačeviću bi moralo da bude brzo i efikasno suđeno (bez obzira da li to porodica Štajnhauer želi, jer je u pitanju pokušaj ubistva)


pokušaj ubistva dobro je da ne piše teroristički napad
queeria92 queeria92 21:35 03.03.2009

Re: terorizam

pokušaj ubistva dobro je da ne piše teroristički napad


Oprosti mu bože, ne zna šta priča.
baroniknez baroniknez 21:52 03.03.2009

Re: terorizam

queeria92
pokušaj ubistva dobro je da ne piše teroristički napad

Oprosti mu bože, ne zna šta priča.


brate, ja znam ljude znam sve po gradu i svi kažu da je tu bilo telesnih povreda, ali nije pokušaj ubistva
alpeot alpeot 22:38 03.03.2009

Re: terorizam

baroniknez

queeria92
brate, ja znam ljude znam sve po gradu i svi kažu da je tu bilo telesnih povreda, ali nije pokušaj ubistva


Ne kaze se "brate", nego "bate". Da sasvim budes u skladu sa onima koji tako govore.

Inace, kakav pokusaj ubistva. To sto ga je Kovacevic besomucno udarao nogom u glavu i grudni kos, to nije pokusaj ubistva.
baroniknez baroniknez 22:43 03.03.2009

Re: terorizam

Inace, kakav pokusaj ubistva. To sto ga je Kovacevic besomucno udarao nogom u glavu i grudni kos, to nije pokusaj ubistva.


možda je u medjuvremenu to izmenjeno jer na početku je imao ponudu od tužioca da odleži 6 meseci za nanošenje povreda
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:45 03.03.2009

Re: terorizam

brate, ja znam ljude znam sve po gradu i svi kažu da je tu bilo telesnih povreda, ali nije pokušaj ubistva


samo koma.
sitnica.
bez posledica.

možeš li sebe da zamisliš da te ovaj bizgov odalami

baroniknez baroniknez 22:52 03.03.2009

Re: terorizam

gle mi do sada nismo videli tu sliku, baš ti hvala sada možeš u sve da nas ubediš kao i Hilari Klinton

ako je pokušaj ubistva, zašto mu je onda tužilac nudio 6 meseci i kvalifikovao to kao nanošenje telesnih povreda? naravno da je bizgov i nemam ideju zašto ga je nesrećnik uopšte provocirao, ali sam našao u nekom tekstu da je bio pijan
angie01 angie01 22:52 03.03.2009

Re: terorizam

sitnica.
bez posledica.


a, je l moze neko da mi kaze, zashto mk nije u pritvoru, nego se slobodno shvrcka?
alpeot alpeot 22:53 03.03.2009

Re: terorizam

baroniknez
gle mi do sada nismo videli tu sliku, baš ti hvala sada možeš u sve da nas ubediš kao i Hilari Klintonako je pokušaj ubistva, zašto mu je onda tužilac nudio 6 meseci i kvalifikovao to kao nanošenje telesnih povreda? naravno da je bizgov i nemam ideju zašto ga je nesrećnik uopšte provocirao, ali sam našao u nekom tekstu da je bio pijan


Zasto koristis rec "nesrecnik"? Zasto u tvojim komentarima pokazujes takav prezir prema zrtvi?
baroniknez baroniknez 22:58 03.03.2009

Re: terorizam

angie01
sitnica.
bez posledica.

a, je l moze neko da mi kaze, zashto mk nije u pritvoru, nego se slobodno shvrcka?


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=28&nav_id=325708 - evo sve ovde detaljno

Zasto koristis rec "nesrecnik"? Zasto u tvojim komentarima pokazujes takav prezir prema zrtvi?


mislim da se nismo razumeli - komentar pokazuje saosećanje sa žrtvom. zašto me napadaš bez razloga?
alpeot alpeot 23:02 03.03.2009

Re: terorizam

baroniknez

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=28&nav_id=325708 - evo sve ovde detaljno


Da, shvatamo da su pustili Kovacevica na slobodu da bi mogao da zakucava 20 koseva po utakmici. To je sudstvo u Srbiji. I pravda u Srbiji.
angie01 angie01 23:03 03.03.2009

Re: terorizam

hvala za link, prochitala, a shta se chekalo do sada?
alpeot alpeot 23:04 03.03.2009

Re: terorizam

baroniknez

mislim da se nismo razumeli - komentar pokazuje saosećanje sa žrtvom. zašto me napadaš bez razloga?


Ne, ti sve vreme pokusavas da opravdas Kovacevica, recima da je "Stajnhauer bio pijan". U istom komentaru koristis rec "nesrecnik". To je klasican prezir prema zrtvi, u kontekstu u kome pokusavas da opravdas postupke zlocinca.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:08 03.03.2009

Re: terorizam

gle mi do sada nismo videli tu sliku, baš ti hvala sada možeš u sve da nas ubediš kao i Hilari Klinton

fotki ima de oćeš. samo ako potražiš.
ja konkretno našla na vestima b92 a videla i ranije.
ako je pokušaj ubistva, zašto mu je onda tužilac nudio 6 meseci i kvalifikovao to kao nanošenje telesnih povreda?

to naši pišu.
ko može da ponudi 6 meseci za mladića koga je bacio u komu?
to može kod nas možda.
čak kad ni porodica ne bi tražila, sud radi.
nema oće - neće, mora.

p.s. godinama se priča da je stajkovac mazno ogromnu lovu.
pazario kuću na dedinju.
sliko se u bazenu.
a tek sad ga priveli.
alpeot alpeot 23:11 03.03.2009

Re: terorizam

angie01
hvala za link, prochitala, a shta se chekalo do sada?


Pa do sada se nista nije cekalo - Kovacevic je reda radi, da se Vlasi ne sete, oteran u pritvor na mesec dana, a zatim brze-bolje pusten! Da mamin i tatin bizgov slucajno ne oseti sta znaci boravak u zatvoru. I da se na tom mestu mora boraviti ako se prekrsi zakon.
baroniknez baroniknez 23:27 03.03.2009

Re: terorizam

fotki ima de oćeš. samo ako potražiš.
ja konkretno našla na vestima b92 a videla i ranije.




to naši pišu.
ko može da ponudi 6 meseci za mladića koga je bacio u komu?
to može kod nas možda.
čak kad ni porodica ne bi tražila, sud radi.
nema oće - neće, mora.


Pa ko je rekao da sud ne mora to da radi i da zavisi od porodice? I ako su naši mediji pogrešno preneli da mu je nudjeno 6 meseci, onda koliko mu je nudjeno? Mada to sa 6 meseci imajući u vidu prvu optužnicu i činjenicu da je bio izazvan nije malo. Uostalom i advokat Štajnhauera kaže da je MK bio napadnut i sve to piše u medijima , ako nije tačno u pravu si, ali onda daj da vidimo šta je bilo

Ne, ti sve vreme pokusavas da opravdas Kovacevica, recima da je "Stajnhauer bio pijan". U istom komentaru koristis rec "nesrecnik". To je klasican prezir prema zrtvi, u kontekstu u kome pokusavas da opravdas postupke zlocinca.


A ti hoćeš da sakriješ da je bio pijan? Zbog čega to kriješ?
I reč nesrećnik pokazuje saosećanje sa žrtvom a ne prezir i ja ne znam za drugo značenje te reči i zašto me napadaš bez razloga da pravdam Kovačevića?
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:34 03.03.2009

Re: terorizam

A ti hoćeš da sakriješ da je bio pijan? Zbog čega to kriješ?

pa šta ako je i bio pijan?
jel to razlog da mu skačeš po stomaku i da ga olešiš?

al vidim da si gotov da mu daš to milionče da se izvuče i da se srbija izvuče.
ponudi se.
ja ni kintu nemam za sileđije.
i krimose.
jer on je i kriminalac.
prekršio je zakon, pobegao iz zemlje koja mu je poverovala
kad ga je pustila da priprema odbranu sa slobode.
alpeot alpeot 23:35 03.03.2009

Re: terorizam

baroniknez
Uostalom i advokat Štajnhauera kaže da je MK bio napadnut i sve to piše u medijima , ako nije tačno u pravu si, ali onda daj da vidimo šta je bilo


Bilo je ovo: Melisa Kartagena je osetila da ju je neko ustinuo za zadnjicu. I to je bilo dovoljno da Kovacevic pocne sa brutalnim prebijanjem Stajnhauera.

A za navodno pijanstvo Stajnhauera i moju navodnu "zelju" da to sakrijem (mada i ne znam da li je zaista bio pijan ili ne) - ne pricaj gluposti, molim te. Sve i da je Stajnhauer bio pijan, to nije Kovacevicu dalo za pravo ni da ga pipne, a kamoli posalje u visemesecnu komu.

baroniknez baroniknez 23:42 03.03.2009

Re: terorizam

pa šta ako je i bio pijan?
jel to razlog da mu skačeš po stomaku i da ga olešiš?


ne, ali to objašnjava zašto bi neko napao čoveka koji je dva puta veći od njega

Bilo je ovo: Melisa Kartagena je osetila da ju je neko ustinuo za zadnjicu. I to je bilo dovoljno da Kovacevic pocne sa brutalnim prebijanjem Stajnhauera.


Prema jednoj verziji Melisa je to izmislila da bi zaštitila dečka, tako da nije zbog toga MK napao Štajnhauera. A i da nije izmislila, prema pisanju medija prvi je Štajnhauera napao Softić (ili kako se već zove Melisin dečko). Evo šta piše u Vremenu:

Softić je policiji rekao da "od buke u klubu nije mogao da čuje šta su dvojica muškaraca govorila", ali je video da je Štajnhauer napao prvi, udarivši Kovačevića jednom; mada se nezvanično može saznati da je Brajan Miladina udario dva puta, neki kažu u glavu, a drugi u potiljak.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=646937

A za navodno pijanstvo Stajnhauera i moju navodnu "zelju" da to sakrijem (mada i ne znam da li je zaista bio pijan ili ne) - ne pricaj gluposti, molim te. Sve i da je Stajnhauer bio pijan, to nije Kovacevicu dalo za pravo ni da ga pipne, a kamoli posalje u visemesecnu komu.


Evo ja idem i dalje od tebe pa ću reći da čak i ako je uštinuo Softićevu devojku to nije razlog ni da ga pipneš a ne da ga pošalješ u komu, ali ako je bio pijan - pa bio je pijan i to je to
alpeot alpeot 23:45 03.03.2009

Re: terorizam

baroniknez
mada se nezvanično može saznati da je Brajan Miladina udario dva puta, neki kažu u glavu, a drugi u potiljak.http://www.vreme.com/cms/view.php?id=646937


Bez obzira, to nije divlji zapad. Postoji nesto sto se zove "nuzna odbrana". Sve i da je bio napadnut, Kovacevic je prekoracio prag nuzne odbrane, i zato mora da odgovara zbog optuzbi za pokusaj ubistva.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:53 03.03.2009

Re: terorizam

ne, ali to objašnjava zašto bi neko napao čoveka koji je dva puta veći od njega

ma u pravu si.
ima da platimo.
da spasimo našeg heroja.

evo, sutra lepim po beogradu - pravda za miladina!
baroniknez baroniknez 00:02 04.03.2009

Re: terorizam

ma u pravu si.
ima da platimo.
da spasimo našeg heroja.
evo, sutra lepim po beogradu - pravda za miladina!


zašto bi platili? on treba da odgovara za svoje postupke a ne mi da plaćamo zbog neodgovornosti našeg konzula. Miladin treba ili da se izruči ili da mu se ovde što pre sudi za ono što je uradio. E sada problem je što jedni kažu da on ne može da se izruči (drugi misle da može), a ako mu se sudi ovde ameri to ne priznaju a i pitanje je šta su od dokumentacije poslali da bi mu se moglo ovde suditi. E sada ja to ne mogu da rešavam, ali je problem što ne umeju ni oni koji su izabrani da to rade

Bez obzira, to nije divlji zapad. Postoji nesto sto se zove "nuzna odbrana". Sve i da je bio napadnut, Kovacevic je prekoracio prag nuzne odbrane, i zato mora da odgovara zbog optuzbi za pokusaj ubistva.


On mora da odgovara zbog tih optužbi, ali pitanje je da li će se dokazati da je pokušao ubistvo ili je izvršio kriv. d. nanošenja telesnih povreda - da se razumemo i ja bih voleo da znam šta je tačno bilo, ali jbg kada nisam bio tamo, a u medijima se o tome ne piše detaljno
doriangrey87 doriangrey87 21:08 03.03.2009

Ma vidi ti njega...

...hteo bi da zna sve sto se desava, pa jos i po kom je to zakonu, clanu ustava, vladinom aktu, uredbi, odredbi, priredbi... Pa svi znamo da se ovde ne drzimo zakona kao pijan plota, sto bi rek'o Ilic magistar Velja.
A inace, sve ovo je vec prezvakana tema. State the obvious.
fireworks fireworks 21:18 03.03.2009

Bravo!

Sjajan tekst, preporuka ko vrata!
drug.clan drug.clan 21:39 03.03.2009

i tata ima tatu


blackbox92 blackbox92 00:01 04.03.2009

državni razlog

Ako je u interesu države, od državnog i nacionalnog interesa da se odnosi sa Amerima izglade, zašto onda ne savetuju ili " sugerišu " MK da se pojavi na sudu u SAD, umesto da se uporno ponavlja kako mi nećemo da izručimo našeg građanina. Nije to izručivanje ako se sa čovekom leeepo dogovori da ode i pojavi se na sudu.
Ako je suditi po onome što kaže premijer koliko će Srbija da izgubi ako SAD ne bude podržala naše molbe kod MMF, i SAD za finansijsku pomoć i aranžmane, onda ispada da Srbija talac M.Kovačevića.
S druge strane, uporno pričamo kako ćemo da isporučimo Mladića i tako otvoriti naš pur ka EU tj.popraviti odnose sa EU i da Srbija ne treba da bude talac Mladića.
Pa kakva je razlika, zar i jedan i drugi ne bi trebalo da sami odu i rasterete Srbiju, srpski narod i vaskoliko srpstvo, ako su patriote.
soylentgreen soylentgreen 00:46 04.03.2009

crvena linija

Sudeci po tvrdim stavovima vlasti da je bastovan, tj. sluzbenik za sve samostalno, samoubilacki i samoinicijativno kriv, i ucestalim medijskim nastupima vlasti gde se bastovanska ekskluzivna krivica cesce pominje nego Kosovo je Srbija, izgleda da ovog puta nema uzmicanja: ili ce vlada i njeni handleri da zestoko zveknu, ili ce Borba, bastovan i naravno LDP biti zigosani kao lazovi, a javnost kao majmuni.

Na sta se kladite?

dolybell92 dolybell92 01:34 04.03.2009

Prebio

duplo lakšeg i pijanog (ili pripitog - nebitno), momka skoro do smrti
pa kao hrabar i silan, uz tatinu "pamet", - pobegao (iz USA) i to
sa krivotvorenim - falsifikovanim ispravama koje mu je NAŠA DRŽAVA
IZDALA NAJZVANIČNIJE.

To nije tajna. Tajna je koliko je isprava tako isto izdavano, OVDE,
što je neuporedivo lakše.
Ko će sutra da veruje da je moj pasoš validan, ili bilo koga od nas ?

Da je Štajnhauer bio i trezan - što bi po Miladina bila
olakšavajuća okolnost, Miladin nije smeo da ga udari
a ne prebije skoro do smrti. Miladin je strani državljanin,
i kao takav ima se ponašati po zakonima države u kojoj je.

To što je uradio Štajnhaueru je skoro kao da ga je i ubio - jer mu je
upropastio život. Ko zna koliko i kako će se uopšte Štajnhauer oporaviti ?

Naše Ministarstvo inostranih poslova je postalo privatna prćija,
kumovsko - rođačkih varijanti ( na bitnim mestima, naravno, )
Niko tamo ko je bitan, nije došao zato što nešto vredi ili zna
vezano za diplomatiju - o tome pojma nemaju -
ali zato imaju "inter-personal connections".

Samo što sada ne bi da plaćaju iz svojih džepova -
(čitaj: korumpiraju) nego treba MI da platimo onako kao
da smo svi sudelovali u tom kriminalu na državnom nivou.

Katastrofalni potezi koji nas odavno vode ka samouništenju.
Niko nama za tako nešto nije potreban - sami ćemo to sebi uraditi.

Ono šta je moguće da jedna budala uradi to stotine ne mogu popraviti,
a tek kad ih je više... pa mnogo... pa previše...



mungos92 mungos92 01:44 04.03.2009

Samo vas čitam...

... počev od autora pa do komentatora koji se takmiče u šošoljenju autorovog skrotuma!

1. Sve više patetični Maneken, The PreCednik sve više pokazuje da je promašio profesiju, jerbo počinje sve više da me zabavlja. Da nismo u scheise u kakvom jesmo - smejao bih se do suza, bez obzira što čovek una toj funkciji vodi samo svoju partiju od koje je ostala samo mrlja.
(Napomena: Aktuelni Maneken se nikako ne može porediti sa "onim" Manekenom, The SRJ PreCednikom s kraja 90-ih, jer je taj čovek prosto bio toliko uspešan profesionalac, rukovodilac pa, ako hoćete - i diplomata, iako jedan od najbližih Zlobi)

2. Uz opasku "Stanislave, preterano s..eš!", kategorično demantujem blogera Ishoda, The Smrtnog glede američkog sudstva
Saam sam dokaz koliko se u SAD i-te-kako burazerski & prijateljski optužuje i sudi: za jedan prilično žestok saobraćajni i bezbednosni "prekršaj" (krivično delo, po njihovom zakonu! nap. Mung.) u prilično strogom okrugu sam smešno blago kažnjen, jer sam imao neki ugled medju nekim američkim poznanicima & prijateljima... A jednom crncu (tamo se takvi "kejzovi" odradjuju "na djuture" ) su za daleko blaži prekršaj, maltene ruinirali život!!! Toliko o tome.

3. Miladin Kovačević može biti optužen za "aggravated assault" i nanošenje teških telesnih povreda / povreda opasnih po život (nisam imao prilike da vidim medicinski report) za šta, kao privremeni imigrant po osnovu školovanja, može dobiti najviše 7-8 godina, isplatu materijalne odštete od 200-300 hiljada zelembaća i trajno progonstvo iz SAD.

4. Miladin Kovačević je odmah i glatko optužen za pokušaj ubistva, za šta je zaprećena zatvorska kazna do 25 godina! A zašto? Pa zato što je tata nejakog Brajana Štajnhauera (pre "udesa" je vikao okolo "Moj tata može da smeni svakog pandura u okrugu!" ), Ričard, sjajan porodični prijatelj (još iz srednjoškolskih dana) sa seratorom Čarlsom "Čakom" Šumerom - jednim od najvećih političkih moćnika u SAD - vodjom tzv. kongresne pro-semitske grupe, trljač dražice sadašnje Državne sekretarke SAD i jedan od najvećih "jastrebova" (uz Bajdena, Libermana, Gora, Volfovica, Toma Lantoša, Džoa Diogardija - sve "kosovska bratija" ) koji je, usput, 1998. dobio izbornu trku za Senat na kampanji za bombardovanje Srbije!!! So, what's all crap about?

5. O profesionalizmu & etičnosti "Borbe" u celom tom slučaju, neću uopšte da trošim više reči nego da kažem da se uopšte ne razlikuju od "Kurira".

Mungos, The Realan & Upućen
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:15 04.03.2009

Re: Samo vas čitam...

5. O profesionalizmu & etičnosti "Borbe" u celom tom slučaju, neću uopšte da trošim više reči nego da kažem da se uopšte ne razlikuju od "Kurira".

ma da, trebalo je da ćute.
šta ih briga za milionče.
vidim da si se i ti prijavio za kasicu.
ubaci koju kintu.

mungos92 mungos92 09:23 04.03.2009

Re: Samo vas čitam...

Exitus Letalis
5. O profesionalizmu & etičnosti "Borbe" u celom tom slučaju, neću uopšte da trošim više reči nego da kažem da se uopšte ne razlikuju od "Kurira".

ma da, trebalo je da ćute.
šta ih briga za milionče.
vidim da si se i ti prijavio za kasicu.
ubaci koju kintu.


Da li to danas ideš u školu po podne ili si izostao zbog gripa?

Mungos, The Tata
g.radicevic g.radicevic 14:13 04.03.2009

Re: Samo vas čitam...

Mungos, The Tata


i breee kol'ko vas je

ja the onako


mungos92 mungos92 14:20 04.03.2009

Re: Samo vas čitam...

g.radicevic
Mungos, The Tata

i breee kol'ko vas je
ja the onako


Paradoxalno (kao i ova epoha), ali pun qrac - Tata! Šta ćeš, namnožilo se...

Mungos, the Tata
g.radicevic g.radicevic 14:42 04.03.2009

Re: Samo vas čitam...

Paradoxalno (kao i ova epoha), ali pun qrac - Tata! Šta ćeš, namnožilo se...


sam' da bude i dovoljan broj keva................
njihovih
pa da im se osvetimo
onako bash.... u sebi
aquariusoptimist aquariusoptimist 03:08 04.03.2009

Ne samo tatini sinovi

vec i stricevi necaci.

Odgledam Utisak nedelje posle nekoliko godina (priznajem ne dopada mi se voditeljka) i tamo B. Stefanovic izjavi da je njegov stric radio u MIP 35 godina a da se Borko zaposlio u MIP redovno putem konkursa i da ne vidi kakve veze ima njegov stric sa svim tim.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana