Clara Zetkin i zena danas

dunja73 RSS / 04.03.2009. u 03:10

3327353088_91d641bc54_o.jpg

   Klara  Cetkin je bila zagovarac i pozivala sve zene sveta na :

1. "Slobodnu ljubav- So znaci da svaka devojka ili udata zena ima pravo na svoju slobodnu ljubav , to jest da ako u drugog muskarca osim onog zakonskog svog vidi cesticu neke vrste ljubavi ona mu se slobodno moze posvetiti, osetiti njegovu ljubav, dati mu svoju, a da u isto vreme zadrzi vec postojeci brak. Ista stvar vazi i za devojku, ona nemora cuvati svoju nevinost za svog prvog muza i coveka zivota, nevinost je vlastita imovina devojke i zene pa se moze dati svakome za koga se oseti potreba, mlada devojka posvecuje ljubav svom supruzniku ali to ne znaci da mu mora dati i nevinost."

2. "Pravo na razvod braka" - Brak kod doticne Klare ne predstavlja nikakvu svetost, brak je proba za pronalazenje srece, pa ako ta proba ne uspe onda bez ikakvog pokusaja ili truda za bolji zivot trebe se razvesti. Pa da praksom razvod braka postane svakodnevica   i sasvim normalna stvar."

3. "Abortus je prava stvar"-Pobacaj kod Klare predstavlja popravljanje nacinjene greske tokom braka ili tokom vanbracnog odnosa. Bez obzira u kom periodu je taj abortus ucunjen, bez obzira na pravo deteta na normalan razvoj i zivot u majcinoj utrubi, bez obzira na sve."

4."Zene treba da slave 8.Mart" Zenama Sveta, pripada jedna rumena, zarka ruza.

3326435571_ef6b854bfe_o.jpg

Jos  bih  nesto  skroz  kratko   prepisala    iz  njene  biografije...

"Klara Cetkin je rođena 5. jula 1857. kao Klara Ajzner u selu Viderau. Zahvaljujući vezama njene majke, bila je jedna od prvih žena u Nemačkoj kojoj je bilo dozvoljeno da se vaspitava za učiteljicu. U Lajpcigu, gde se školovala, upoznala se sa krugom ruskih studenata, i tu je srela i ljubav svog života, socijalistu Osipa Cetkina. Da bi se izdržavala, Klara je radila kao kućna učiteljica, međutim zbog svog beskompromisnog stava veoma brzo je dolazila u sukobe i davala otkaze. Osip Cetkin je uhapšen nakon policijske racije na jednom tajnom Kongresu socijaldemokrata i proteran iz zemlje. Otišao je u Francusku. Klara se 1883. godine preselila u Pariz kako bi opet bila sa njim. Uzela je njegovo prezime, ali se nikada nije udala za njega da ne bi izgubila nemačko državljanstvo. U Parizu je na svet došlo i njihovo dvoje dece - Maksim i Kostja. Porodica je živela na rubu egzistencije, a preživeli su samo zahvaljujući solidarnosti ruskih prijatelja. U godinama njenog boravka u Parizu Klara se izučila za posao novinarke i prevodioca. Na Drugoj internacionali održanoj u Parizu 1889. godine, u čijoj je organizaciji pomagala i Klara, čitala je referat o pravima žena koji je doprineo tome da se žene još više angažuju u socijaldemokratskom pokretu. U knjizi Pitanje prava žena i radnica današnjice, koja se pojavila iste godine, postavila je osnove za socijalističku teoriju emancipacije žene, zastupajući tezu da su socijalizam i feminizam veoma usko vezani. Kada se Osip teško razboleo, bilo je to za Klaru najteže doba. Pored brige za decu i egzistencijalno održanje porodice, Klara je negovala svog gotovo nepokretnog supruga, koji je umro 1889. godine.

Udala se 1900. godine za 18 godina mlađeg pesnika i slikara Fridriha Cundela i živela je zajedno sa njim i svoja dva sina u Štutgartu. Od 1920. do 1933. godine bila je poslanica Komunističke partije Nemačke. U jesen 1920. Klara Cetkin je otišla u Kremlj. Prvi put Lenjin je odvojio dovoljno vremena da sa njom popriča o ženskom pitanju jer, kako je Klara Cetkin zapisala o ovom razgovoru, to je tema o kojoj „pravi" komunisti ne diskutuju jer smatraju da se socijalna ravnopravnost žena podrazumeva. Ova tema uključivala je i pitanja o ravnopravnosti žena u seksu (pravo na izbor partnera, pravo na slobodnu ljubav i brak). Lenjin je otvoreno priznao da je neprijatno iznenađen velikim interesovanjem među ženama i mladima, naročito u vezi s pomenutim razgovorima...


Kada su Adolf Hitler i njegova Nacional-socijalistička nemačka radnička partija preuzeli vlast, Komunistička partija Nemačke je izbačena iz Rajhstaga, Klara Cetkin poslednji put odlazi u egzil, ovoga puta u Sovjetski Savez. Od 1924. njeno stalno mesto boravka bila je Moskva. Tamo je vodila sekretarijat žena Treće internacionale. Rusi su je obožavali, u radničkom pokretu je bila već tada legenda i jedna od retkih koja je imala smelosti da kritikuje Staljina. Nju nije smeo da likvidira. Ipak, kao protivnica Staljina, trpela je političku izolaciju.

Čak i u poodmaklim godinama, skrhana od bolesti, ostala je aktivna u politici. Umrla je 20. juna 1933, u 76. godini života. Sahranjena je kod zidina Kremlja u Moskvi."

OSMI   MART 

 8 marta 1857-e godine u New Yorku su u strajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtevajuci bolje uslove rada za zene. Na isti dan, na istom mestu samo 51-godinu kasnije, ponovo je doslo do strajka zena. Radnice su  bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle izaci, a potom je izbio pozar.

Pozar u kome   su izgorele  129   zena. U secanje na ovaj dogadjaj , godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obelezen 8.mart, Dan zena.


1910-te u Kopenhagenu, na Drugoj internacionalnoj konferenciji zena dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe zena za njihova prava. Tako je za prvi medjunarodni Dan zena  prvo  proglasen 19-ti a ne 8-i mart. Naime, tada su zene Nemacke, Danske, Austrije, Svajcarske i Amerike zatrazile pravo glasa.
U Nemackoj je tako, Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. 1912-e su i zene u Francuskoj zatrazile da dobiju pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i zene u Holandiji, Svedskoj i godinu dana kasnije, dakle 1913-e   i  u  Rusiji.

1918-te je u Nemackoj po prvi put uvedeno pravo zena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspeh pokreta zena u ovoj zemlji. Prvi zenski poslanik u nemackoj Nacionalnoj Skupstini u Weimar-u bila je clanica socijaldemokratske partije Marie Juchacz:

"Moje dame i gospodo, zena je od sada punopravna gradjanka ove zemlje. Razmislite dobro sta to znaci. To znaci da je puno vise zena u starosnoj izbornoj dobi, nego muskaraca. Zena je sada, s obzirom da ima pravo glasa, u stanju da utice na politicki zivot u zemlji. Svakog prijatelja socijaldemokratije to bi trebalo prisliliti da se zalozi za pravo zena na glas."

Dve godine ranije, 8, marta u Petersburgu, zene,Ruskinje zaposlene u tekstilnoj industriji stupile su, po ugledu na Amerikanke u strajk. Ovaj strajk doveo je kasnije do izbijanja februarske revolucije u Rusiji. Na Drugoj medjunarodnoj konferenciji zena u Moskvi, 1921-e odluceno je da se 8 mart, u celom svetu proglasi Medjunarodnim Danom zena. Ovaj dan podseca na njihovu dugogodisnju borbu, u kojoj su najveci uspesi bili uvodjenje 8-casovnog radnog vremena, ujednacavanje plata za muskarce i zene, ali i zastita majki, i  uvodjenje porodiljskog odmora.
U vreme  ekonomske  krize izmedju dva svetska rata, povecao se broj abortusa u Nemackoj. Samo je 1931-e u ovoj zemlji od posledica ilegalno uradjenog abortusa umrlo 44.000 zena. Kada su Hitlerovi nacisti dosli na vlast zabranili su Dan zena i uveli Dan majki. Zena je od tada u Nemackoj bila  svedena   na suprugu i majku . Posle  Drugog svetskog rata, Dan zena 8 mart ponovo je uveden u delu Njemacke pod sovjetskom okupacijom. Emancipacija zena u socijalistickim zemljama politicki je forsirana. Tek kasnih 60-tih godina zene u tada Zapadnoj Nemackoj, ponovo su otkrile 8. Mart, medjunarodni Dan zena.

3326413287_e2197dd193_o.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   I    gde  smo  mi  danas  drage   moje  i  dragi   moji  ? Malo  sam  poranila  sa   Klarom  i  martom  ,ali  me  je  vise   ova   svetska  kriza  inspirisala  za  pisanje  ovoga  teksta  ,  nego  sam  8.  mart  i  njegova  simbolika  ..Sta  je  se   dogodilo  sa  tim   osmocasovnim  radnim  vremenom  ?  A  sa   porodiljskim  odsustvom  ?  ide   li  se  napred  po  pitanju   zenskih   prava   ili  se  vracamo  u  Klarinu  epohu  ? 

U  Islamskom  svetu  se   ovaj  praznik  ne  akceptira. Po islamskim  vrednostima    se  istice    da  na  svaki  dan  bi   se  trebalo   gledati  kao  da  je  8. mart   i  sve    njegove  vrednosti   primenjivati  svakodnevno  .Slazem  se  ,samo  da  li  je  to  tako  ?  Nezavisno  od  vere  ,  nacije  i  boje  koze   mislim  da    zena  jos  uvek  nije  stekla    potpunu  ravnopravnost ,a  i  tamo  gde  na  "papirima"  stoji  da  jeste  ,  ustvari  samo  tako  izgleda   ,  cak  bih  se  drznula  da  "modernu  zenu  danas" nazovem    "modernim  robom  danasnjice" 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maksim    Gorki

" Nauci  se  da  sam  radis  .

Nikad  ne  savijaj  glavu  pred  drugim .

Vodi  miran  zivot  i  gledaj  pravo.

Slusaj  sta  ti  drugi  govore ,

a  cini  ono  sto  ti   hoces  ."



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mashha mashha 04:20 04.03.2009

8.mart

Da bi smo se do kraja izborile za svoja prava, mi, žene, moramo fino, nežno i suptilno da objasnimo našim dragim muškarcima da ih time nećemo ugroziti i da nam je u svoj toj borbi potrebna i njihova podrška. I da ne želimo da postanemo veći muškarci od njih (a mnoge žene su počele tako da se ponašaju, što je taktički potpuno pogrešno).
Volim 8. mart jer slatko uživam gledajući toliki broj muškaraca na ulici kako užurbano nose neko cveće
Unfuckable Unfuckable 08:28 04.03.2009

Re: 8.mart

Da bi smo se do kraja izborile za svoja prava, mi, žene, moramo fino, nežno i suptilno da objasnimo našim dragim muškarcima da ih time nećemo ugroziti i da nam je u svoj toj borbi potrebna i njihova podrška.

Polovično se slažem (sad će gordanatz od negde samo da me klepi za ovo "polovično slaganje" - kao za "biti više tolerantan"....)
dakle - pre bih rekao da žene prvo treba suptilno to da objasne same sebi, a potom i drugim ženama, i da tu nađu inicijalnu podršku.

I da ne želimo da postanemo veći muškarci od njih (a mnoge žene su počele tako da se ponašaju, što je taktički potpuno pogrešno).

'ajd' što je taktički pogrešno, ali ima još tu, mnogo ozbiljnijih posledica, ovo stoji

Volim i ja 8. mart : muškarci se ubedljivo najbolje provedu na 8. mart , tragično, but istinito

I, još nešto - to imam običaj da kažem na svoj rođendan, ponekad : bolje budimo ljubazni, pažljivi i dobri 364 dana, a taj jedan - možemo i da zaboravimo onda....
nego obrnuto
niccolo niccolo 09:23 04.03.2009

Re: 8.mart

I, još nešto - to imam običaj da kažem na svoj rođendan, ponekad : bolje budimo ljubazni, pažljivi i dobri 364 dana, a taj jedan - možemo i da zaboravimo onda...

Ово и ја увек говорим
Sta je se dogodilo sa tim osmocasovnim radnim vremenom ?

Па технички нико тебе не може да натера да радиш више од 8 сати, али има гомила других који хоће, па...
dunja73 dunja73 16:03 04.03.2009

Re: 8.mart

Па технички нико тебе не може да натера да радиш више од 8 сати, али има гомила других који хоће, па...


pa se automatski namece ...
fleksibilnost ..
Secam se kad su u Nemackoj
radile trgovine do 18 h , i subotom do 12 h..
Grozno , pogotovu za nas sto smo navikli na dragstore
na radnje nedeljom otvorene itd..
I pre par godina , usvoji se zakon da moze svaka trgovina
da odlucuje kako hoce , krene se sa radom do 20 h i takodje subotom ..
Tri meseca su potrosaci bojkotovali subotu , bas zbog " zena" , nisu odlazili subotom u kupovinu..
I onda bas to sto ti pises
uvek ima onih koji HOCE ..
E , sad nakon par godina
nije vise ko hoce nego svako mora ...
dunja73 dunja73 16:07 04.03.2009

Re: 8.mart

I, još nešto - to imam običaj da kažem na svoj rođendan, ponekad : bolje budimo ljubazni, pažljivi i dobri 364 dana, a taj jedan - možemo i da zaboravimo onda....
nego obrnuto

Ma znam ja da ste nam vi i slatki i dobri
sto se tice nas i vas i naseg odnosa,
nego ovi politicari ...
dunja73 dunja73 16:15 04.03.2009

Re: 8.mart

Volim 8. mart jer slatko uživam gledajući toliki broj muškaraca na ulici kako užurbano nose neko cveće

lepo , da
ja licno ne volim cvece
bar ne rezano
u basti da ,
saksijsko da ,
nikad me moji zenski prijatelji nisu po ovome mogli razumeti..
A drago mi je kad to nekome pricini zadovoljstvo ..

mashha mashha 17:17 04.03.2009

Re: 8.mart

dakle - pre bih rekao da žene prvo treba suptilno to da objasne same sebi, a potom i drugim ženama, i da tu nađu inicijalnu podršku.

Naravno, to je na prvom mestu
lepo , da
ja licno ne volim cvece

Ma nije ni meni toliko do cveća nego mi je drago kad vidim muškarca koji nosi cveće... ne znam kako to da objasnim, valjda sam romantična duša. U svakom slučaju mi je privlačniji muškarac koji nosi cveće od onog koji nosi pištolj.
dunja73 dunja73 17:36 04.03.2009

Re: 8.mart

U svakom slučaju mi je privlačniji muškarac koji nosi cveće od onog koji nosi pištolj.


Po meni , treba da se ponasa u skladu sa svojom prirodom

znas sta ne volim ustvari sta mi se ne dopada u Nemackoj
mada nije samo u Nem , svuda i svakodnevno se moze videti na tv
samo me nemojte lincovati sad kad napisem
jer sam ovo jednom onako " odvalila" u drustvu , pa su me malo cudno ...
A to je kad muskarac ,a ono " ima ga" a i kad " nema ga"
pokloni muskarcu buket.
kako to meni nekako nije " ono "
Dunja The Balkanprovinz
topcat topcat 06:21 04.03.2009

E jbg,

Klara nije moj tip.

Ako nekom treba "ravnopravnost" neka slobodno dodje kod mene na tretman kopanja s onom snjeznom lopatom. Ako ne prihvaca fizicki rad nego ceka postotak udobnih fotelja - neka ne trubi bez veze - kratko i jasno.
Ravnopravnost se danas poistovjecuje sa jednakopravnoscu - a nije isto.

To be continued...




taube taube 12:52 04.03.2009

Re: E jbg,

slažem se sa topcat mora se prihvatiti i fizički rad
dunja73 dunja73 16:09 04.03.2009

Re: E jbg,

Ako nekom treba "ravnopravnost" neka slobodno dodje kod mene na tretman kopanja s onom snjeznom lopatom. Ako ne prihvaca fizicki rad nego ceka postotak udobnih fotelja - neka ne trubi bez veze - kratko i jasno.

moze i kod mene

Ravnopravnost se danas poistovjecuje sa jednakopravnoscu - a nije isto.

objasnjenje , bitte
leopold_lady leopold_lady 08:38 04.03.2009

Žene danas ...

samo na papiru imaju ista prava kao muškarci ... Rade,a nisu plaćene - kao muškarci.... Em,što rade,em i kući kada dođu - dočekaju ih kućni poslovi,a za to nikad nisu dovoljno i adekvatno "nagrađene"....Nikad muškarac (ma koliko želeo) ne može da vodi računa i da misli na decu - kako to radi žena.......

Gde smo mi sada - od Klare Cetkin na ovamo? Deluje da smo mnogo odmakle i da imamo neka prava - a ustvari sve je to lepo umotano u šareni papir....I razumem žene koje ne slave 8 mart.......
dunja73 dunja73 17:20 04.03.2009

Re: Žene danas ...

Deluje da smo mnogo odmakle i da imamo neka prava - a ustvari sve je to lepo umotano u šareni papir....I razumem žene koje ne slave 8 mart.......

Da je bolje nego sto je bilo - jeste
a da moze jos mnogo bolje - moze
miloradkakmar miloradkakmar 09:29 04.03.2009

Срећан Осми март


Осми март пада у недељу. Примећујем да је већ данас почео да се слави. Резервишу се места у ресторанима .Цвећари имају највише посла, трговци су се изузетно припремили у мојој варошици. Људи са стране долазе и купују робу, квалитет је подношљив за ово време , по веома ниским ценама и сутра -прекосутра обрадоваће своје миљенице.
Нека вам / женама / сваки дан буде Осми март.

ПС Један мој пријатељ каже : " Осми март је Дан жена и мушког поноса ".
dunja73 dunja73 17:21 04.03.2009

Re: Срећан Осми март

Нека вам / женама / сваки дан буде Осми март.


hvala , hvala
bocvena bocvena 10:33 04.03.2009

8. mart

Ako me se sete za dan bezbednosti, sete...
Stvari su odavno potpuno pogrešno postavljene. Ne treba žene da se emancipuju i bore za ravnopravnost. Nama je posla i previše. Vreme je da se muškarci emancipuju, zasuku rukave i počnu nešto da rade.
dunja73 dunja73 17:22 04.03.2009

Re: 8. mart

Nama je posla i previše


taube taube 12:49 04.03.2009

,

dunja, da slušaš muža, da slušaš svog gospodara
odličan tekst
dunja73 dunja73 17:24 04.03.2009

Re: ,

taube
dunja, da slušaš muža, da slušaš svog gospodara

Zavisi kako se pokaze...
Die Dunja poniznarobinja
tigrks tigrks 13:35 04.03.2009

Dame, srećan vam praznik

Ženama uvek prvo nudim da budu dame. Kada posebno insistiraju postajemo ravnopravni.
Da bi smo se do kraja izborile za svoja prava, mi, žene, moramo fino, nežno i suptilno da objasnimo našim dragim muškarcima da ih time nećemo ugroziti i da nam je u svoj toj borbi potrebna i njihova podrška. I da ne želimo da postanemo veći muškarci od njih (a mnoge žene su počele tako da se ponašaju, što je taktički potpuno pogrešno).

Lepo rečeno. Pogrešna taktika, vrlo često kontraproduktivna. Žene mogu to mnogo bolje i lepše.
Posebno me iritiraju militantne feministikinje, koje, uglavnom, neku svoju uskraćenost ili ličnu teskobu transponuju u "nazovi" borbu za ženska prava. Mene bi posebno zanimala elaboracija ravnopravnosti i jednakopravnosti u tom smislu.
Inače prema 8. martu imam izvesnu zadršku samo iz razloga nasleđa, a treba da postoji jedan takav dan, poput mnogih drugih (Dan zaljubljenih, Dan štediša, Dan bez duvanskog dima, Dan pušača ili duvanskog dima...).
Naravno, kao što neko reče to je i Dan muškog ponosa, nas kao sinova, muževa, očeva, ljubavnika...
A opet, što Unf napisa
bolje budimo ljubazni, pažljivi i dobri 364 dana, a taj jedan - možemo i da zaboravimo onda....
dunja73 dunja73 17:27 04.03.2009

Re: Dame, srećan vam praznik

Ženama uvek prvo nudim da budu dame. Kada posebno insistiraju postajemo ravnopravni

to je pravi muskarac

(Dan zaljubljenih, Dan štediša, Dan bez duvanskog dima, Dan pušača ili duvanskog dima...).

manemoj...
tigrks tigrks 23:13 04.03.2009

Re: Dame, srećan vam praznik

manemoj...

Ako je ovo zbog duvanskog dima, stvarno gršiš. Ja to mislim najozbiljnije.
Ja sam pušač, i s obzirom na sve veću ugroženost populacije ovog opredeljenja, spremam se da osnujem udruženje za zaštitu pušača UZP. Ali da ne trolujem, mada su i prava nas pušača sve više ugrožena.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:55 04.03.2009

Prava žena

U Švajcarskoj, žene su pravo glasa dobile tek 1971. godine! Samo da se zna.

U Islamskom svetu se ovaj praznik ne akceptira.

Dunja, kako ružnu i rogobatnu reč si upotrebila
dunja73 dunja73 18:04 04.03.2009

Re: Prava žena

U Švajcarskoj, žene su pravo glasa dobile tek 1971. godine! Samo da se zna.

znam ja to

Dunja, kako ružnu i rogobatnu reč si upotrebila

pa i u Svajcarskoj ovu rec upotrebljavaju , samo da se zna !
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:09 04.03.2009

Re: Prava žena

Dunja, kako ružnu i rogobatnu reč si upotrebila

pa i u Svajcarskoj ovu rec upotrebljavaju , samo da se zna !

Prirodno da je upotrebljavaju kad je njihova reč. U našem lepo jeziku, reč koju koristimo za taj pojam je "prihvata".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana