Издавање пасоша и личних карти - У чему је проблем?

aleksandrovasvastara RSS / 04.03.2009. u 17:48

Издавање пасоша и личних карти
У чему је проблем?

Како то сада изгледа, моје искуство

Први пут сам покушао да извадим пасош у Новембру, у ПУ Палилула, тзв. Бела кућа. Рекли су ми идеш да уплатиш на онај шалтер, а онда чекаш на ред. На жалост тог дана нисам стигао на ред, и пошто ми пасош није био хитно потребан, а радим и немам времена да губим по читав дан, дошао сам тек почетком Марта. Онда су ми рекли да се сада заказује, када сам хтео да закажем, дежурни полицајац на улазу ми је рекао да се заказује у 8 ујутру за тај дан. Ако има превише људи можда и не закажу, па долазиш сутра, али и ако ти закажу мораш поново да долазиш. У чекаоници је била гомила људи који су чекали да их прозову. Зашто заказивање, ако морамо поново да чекамо? У сваком случају човек је принуђен да изгуби читав дан или више дана да добије документ.

Предлози за побољшање

Нови документи се издају већ више од пола године, можда и годину дана, не сећам се, а ситуација се није, бар не приметно, поправила.
Ево мојих предлога Ивици Дачићу, или, коме год ко је задужен, за побољшања. Можда идеје нису најбоље, али не видим да се нешто ради:

Краткорочни твикови:
- Такмичење између станица. Станица која изда највише докумената, подељено са бројем комплета опреме (фото-апарат, скенер за отиске прстију и све остало што користе) за месец дана треба да буде награђена, сви запослени у станици да добију бонус у одређеном износу.
- Бонуси за оне који су укључени у издавање докумената, за сваки издат документ да им се дода на пр. 50 динара на плату.

Пошто су запослени спори и нељубазни ово би требало да их подстакне, развила би се и конкуренција међу станицама, у Београду можете вадити документа у било којој станици без обзира на општину пребивалишта. Неке станице, омогућавају телефонско заказивање и самим тим више људи ту вади документа, али њима је једина награда за бољу услугу коју пружају то што ће имати више посла. Ако већ пружају бољу услугу треба да имају и боља примања.
Ако ово не постане пракса, требало би пробати бар пар месеци, да би смо видели колико заиста може да се уради са постојећим људством и опремом када су људи мотивисани.

Дугорочна решења:
- Набавите више опреме и поставите више људи на те послове
- Нешто из краткорочних решења такође треба применити, да би људи који то раде били љубазнији и предусетљивији

Има ли новца у буџету за ове сврхе?

Држава узима грађанима по 2170,00 динара по издатом пасошу, потрошите део тог новца на побољшање услуге коју наплаћујете. Скрешите негде другде, бог зна да има где, али нећу о томе у овом посту.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana