Dodatak o SPC

Lektorka RSS / 04.03.2009. u 21:38

Ovaj post je samo ilustrativno-informativni dodatak današnjem postu Gorana Miletića.

6. februara ove godine jedan od gostiju Peščanika bio je publicista Mirko Đorđević, koji je govorio o imovini SPC, o njenom uticaju u srpskom društvu - tačnije, o njenoj zemaljskoj, više nego opipljivoj moći. Povod za razgovor bilo je uplitanje crkve u raspravu o Statutu Vojvodine, a prave razmere njene moći vidljive su, naravno, u današnjoj odluci da se povuče iz procedure Zakon protiv diskriminacije.

----------------

Svetlana Lukić: (...) Juče je stigla vest da je Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve poslao pismo državnom vrhu Srbije i poručio da nikako ne usvajaju Statut Vojvodine, da oni imaju neke važne primedbe. Sinod takođe traži da sadržaj pisma bude pročitan svim poslanicima kada na dnevnom redu bude rasprava o Statutu Vojvodine. Ne bi me čudilo da na dan donošenja Statuta kao Peconi pošalju nekog svog lobistu da ubedi poslanike kako to nije dobro za Srbiju, a lobista ima napretek, tu je Filaret, Irinej, jedan pukovnik, drugi pukovnik. Crkva se, naravno, uvek izjašnjava kad je u pitanju nacija, država, kada je u pitanju njena imovina. Negde od 2006. godine počeo je da se primenjuje Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama i od tada je crkva tražila da joj se vrate desetine hiljada hektara. Međutim, zanimljivo je da su se mnogi političari utrkivali ko će više da pokloni crkvi. Da vas podsetim samo da je pre lokalnih izbora pre dve-tri godine Skupština opštine Trstenik odlučila da Televiziju Trstenik sa celokupnom opremom i svih 30 komada zaposlenih prenese u vlasništvo Žičke eparhije. I tada je bivši direktor Televizije Trstenik, koji je tada bio i zamenik ministra kulture, rekao da su oni, eto, došli na genijalnu ideju da osnuju prvu pravoslavnu televiziju. Sada, u poslednjih godinu dana, crkva traži da joj se vrate desetine hiljada hektara uglavnom na Fruškoj Gori, a o tome smo, između ostalog, razgovarali sa Mirkom Đorđevićem.

Mirko Đorđević: Striktno govoreći, to uopšte nisu samo crkvena pitanja nego su isprepletena sa društvenim zbivanjima. Eparhija sremska je nedavno potražila zvanično povratak imovine i taj se zahtev svodi, delovaće vam neverovatno, na 40 odsto Fruške Gore, koja je 1960. godine proglašena za nacionalni park. Pogledajmo malo konkretnije oko čega je već nastupila bura - samo manastir Grgete potražuje 366 hektara zemlje i šume, Krušedol 369, a malo kaluđersko bratstvo Jazak čitavih 756 hektara. Državni organi u duhu obećanja da crkvi treba vratiti imovinu - imaju oni i nekakvu vrbovnu državnu komisiju za restituciju imovine - odgovaraju, verovali ili ne „mi znamo da to treba vratiti u naturi, ali nema više nacionalnog parka Fruške Gore, biće svojina crkve". Druga mogućnost koju je crkva ponudila je da se to isplati u novcu, ali država otvoreno odgovara da tolikog novca nema. Pregovori su mučni, nastaviće se za nekih desetak dana i mi se nalazimo u situaciji da imamo latifundije, ogromna imanja, ili, prostije rečeno, crkva postaje veleposednik bez plaćanja poreza, jer je već oslobođena plaćanja na uvoz i izvoz. Najstrašnije pitanje koje se postavlja je šta će crkvi tolika zemlja, da li su i crkva i društvo svesni da će se na tim latifundijama, na desetinama hiljada hektara šuma i voda koje su nacionalno dobro, otvoriti prostor enormnog bogaćenja, rasipanja novca, špekulacija. Pominjali smo već jedan sličan slučaj u Grčkoj, kaluđeri su odlučili da neke placeve na Svetoj Gori prodaju i da ostvare nekih bednih 250 miliona evra, država se tresla i uspela je to da spreči. Kod nas se spremaju da to rade, što je po mom mišljenju tipičan primer političke klerikalizacije zarad sticanja poena, a celokupno društvo to plaća na najstravičniji način. Niko neće da se osvrne i vidi da je to u okolnim državama davno i razumno rešeno.

Niko da zaviri u zakone koji su izdržali probu vremena u poslednjih 200 godina u Evropi, od Rusije do Francuske itd, u kojima stoji: sve u državi je imovina države, uključujući manastire, hramove, svaku seosku crkvu ili biskupski dvorac, koje država izdaje na besplatno korišćenje u znak pažnje građanima vernicima kojima jemči slobodu veroispovesti. Svešteno lice u Francuskoj zarađuje, nećete verovati, minimalac, ništa više. Palate, dvorci, to je sve svojina Republike. A kod nas je situacija katastrofalna. Naplaćivanje tih usluga nije uspelo da se podvede ni pod kakva, pa čak ni pod crkvena pravila. Pokušavalo se nešto da se uradi kako sveštenik ne bi imao ne desetostruko, nego pedesetostruko veću zaradu od, recimo, profesora univerziteta. Što se tiče objekata, crkava, manastira, država o njima brine i pošteduje zavode na budžetu, zavode za čuvanje kulturnih, verskih, istorijskih spomenika u kojima rade stotine i stotine stručnjaka i ljudi. Crkva te zavode neće, ona hoće da gazduje. U Mileševi su restauracije rađene mimo Zavoda koji ima stručnjake, Zavod je marginalizovan. Katastrofalne štete se prave, uništava se ogromna imovina, nasleđe, baštine i to niko ne kontroliše. Tamo odlučuje moćnik, vladika koji ima ogromna sredstva i može ne samo da restaurira kako njemu i njegovom neznanju to padne na pamet, nego može i da gradi hotele. To su famozne tapije, iako su one, dopustite, davno stavljene ad acta zakonskim odredbama i u prvoj i u drugoj Jugoslaviji. Po tapijama ova takozvana Savezna narodna skupština pripada džematu, to je bila džamija. Oni danas love u mutnom, postoji čak i borba za unosnije parohije, pa i trgovanje parohijama. Postoji i simonija, to je trgovanje sveštenim predmetima. To je neodrživo, ali zašto niko od ministara u Vladi Cvetkovića neće makar da zaviri preko ruba stola u neka od tih rešenja koja su iskoristili Slovenci, koja postoje u Austriji, koja postoje u Italiji? Niko ne kaže da crkvu treba ostaviti bez imovine, čak je i pod komunistima, setite se, bio propisan takozvani maksimum od 18 hektara zemlje, a crkva je imala dupli maksimum sa beneficijama i Zavod za sveće itd. Čak se i onda vodilo računa, ali se znalo šta je šta i šta je moguće. Šta će crkva da radi sa tim parama? Oni na Vračaru dižu hram sa rasvetama, a ne poseduju nijedan dokaz, ni istorijski, ni neko predanje da je Sveti Sava bio egipatski faraon. Tu je problem.

Svetlana Lukić: Većina nas ne zna šta sve postoji u Mileševu. Koliko sam ja razumela, Filaret je dosta podmladio Svetog Savu.

Mirko Đorđević: Ne samo da je podmladio Svetog Savu, nego se freske uništavaju i na freske se unose likovi savremenih ljudi, njegovih bliskih.

O čemu se ovde radi? Videli ste da je u raspravi oko toga treba li prenositi sesije parlamenta na TV-u, čuveni bivši ministar Velimir Ilić rekao da Vlada, pa čak i Tijanić, brukaju Srbiju i srpski narod, jer u vreme čiste nedelje, Božićnog posta, niko ne sme da pravi svadbe. To je isti ministar koji se proslavio kao psovač i koji se svojim sodomističkim asocijacijama na račun novinara predstavio javnosti u najbrutalnijem obliku. On sada nastupa kao zagovornik posta, čistote, i ne zna da nikad nije bilo tako kako on tvrdi. Evo, preda mnom je knjiga najvećeg našeg istoričara u 19. veku, arhimandrita Ruvarca, starešine manastira Grgete. Ruvarac dokazuje na temelju dokumenata da kralj Milutin jednoga dana, evo, citiram: „... uze za ženu sestru žene brata svojega kralja Dragutina, skinuvši sa nje rasu monaško-kaluđersku". Nasilje. Ali, evo tog istog kralja i danas u ikonostasu Srba svetitelja, celiva se desnica njegova na moštima i stalno se u parlamentu poteže da je u doba Nemanjića sve sveto i čestito bilo. Pitka guslarska besmislica. To je lukava, licemerna igra, ona je do te mere pokvarena da vi nikome danas ne možete dokazati da se kralj Petar oženio u vreme posta, da to nikakve veze nema. Ko se sve nije ženio, razvodio i nasilje činio u vreme posta, i on sada u Skupštini u 21. veku barata takvim pričama! Objašnjenje ovog fenomena je jednostavno - puca prsluk, izvinite za izraz, bivšem ministru i za kralja Milutina i za Simonidu i za nasilje nad onom kaluđericom koja je zavet položila, on se bori za poene za svoju partijicu koju su izbori oduvali na marginu. To licemerje je danas najveći društveni problem, dabome.

U selu Malajnici Rumuni, naši Rumuni, hoće da podignu crkvu. Ruše im, ne daju im, ne slaže se s tim država i ne slaže se pre svega Srpska pravoslavna crkva. A ista Srpska pravoslavna ima za Srbe u Rumuniji eparhiju Ara Temišvar, bez ikakvih problema. Stvar je dobila takve razmere da su zbog ovog kvazicrkvenog problema koji bi i dete umelo da reši, a ne mudri ministar Jeremić, odnosi zategnuti, došlo je do demonstracija u Bukureštu ispred naše ambasade. I rumunski ministar spoljnih poslova je oštrim tonom pripretio - mi ništa drugo ne tražimo nego da ti Vlasi, Rumuni, imaju crkvu i da slušaju liturgiju na svom jeziku, kad već Srbi u Rumuniji imaju desetine i desetine crkava i slobodno deluju. Pre deset dana u zvaničnu posetu Sinodu SPC, mitropolitu Amfilohiju, stiže ni manje ni više nego okrunjena glava naše slavne diplomatije, Vuk Jeremić. Poštedeo nas je tamo svojih mantri o tome kako će on da reši Kosovo, kako je u stanju da reši i ovo u Gazi, sve je on u stanju da reši, dabome, može da reši problem i otopljavanja Severnog pola, sve može. Ali, u Sinodu je on konstatovao, ni manje ni više, da odnosi između države i crkve treba da budu zasnovani na principu sinergije. Opet su načuli za nekakav grčki izraz, nije on naročito komplikovan, imate ga u svakom rečniku, reč je o dva organizma koja se moraju stopiti. Pa, izgleda da smo mi to stapanje postigli, i tako stopljeni više ne prepoznajemo prave repere svog identiteta, niti imamo predstavu gde se nalazimo u geopolitičkom prostoru i vremenu. Posle pisma-bombe episkopa Grigorija nastalo je zatišje, ali to je zatišje pred buru, do majskog Sabora. Htelo se to ili ne, moraće se odgovoriti na pitanje koja je on postavio: na koju će se stranu okretati crkva. To u velikoj meri zavisi i od države. A, kao što vidimo, stapanje je obostrano željeno.

-----------------

U nastavku, Mirko Đorđević je govorio o Ruskoj pravoslavnoj crkvi i (manje) o odnosima Srpske i Ruske pravoslavne crkve. Koga zanima, može sve da pročita u Deserti, kako je naslovljena emisija Peščanika od 6. februara.

Kada sve ovo povežemo u logičnu celinu, ostaje li još mesta čuđenju? Za mene ne. Što ne znači da mi se nije slošilo (opet!) kada sam videla današnju vest.



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vracarac92 vracarac92 21:57 04.03.2009

Mirko Djordjevic?

Clan nestranackog saveta LDP? U Pescaniku?
E, to mora da je nepristrasno.
P.S. Sta je cudno da neko trazi da mu se vrati oteta imovina?
Sto se poreza tice, smatram da i crkva treba da ga placa bas kao i bilo koja druga institucija.

P.S. Evo predloga zakonskih nacela (usvojenih?)o povracaju crkvene imovine iz 2002. godine za vreme vlade Zorana Djindjica:

Zakonska načela

Radna grupa za izradu i sprovođenje zakona o vraćanju crkvene imovine sačinila je aprila 2002. godine Nacrt zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama. Taj Nacrt utemeljen je na tradicionalnim pravnim načelima imovinskog i obligacionog prava: načelu da je [b]pravo svojine je prirodno i neotuđivo pravo koje nikome ne može biti oduzeto bez valjanog pravnog osnova i pravične naknade; načelu savesnosti i poštenja; načelu zabrane zloupotrebe prava; načelu ekvivalentnog položaja učesnika u obligacionim odnosima, kao i načelu zabrane prouzrokovanja štete. [/b]Sama priroda ovog zakona, međutim, nalaže isticanje i drugih načela na kojima će se zasnivati restitucija odu-zete crkvene imovine, kao što su:

a) Ravnopravan tretman. - U predmetnom zakonu sve crkve i verske zajednice imaju jednak pravni položaj i svima je omogućeno da, pod istim uslovima, povrate svoju imovinu, odnosno ostvare svoja odštetna prava.

b) Pravo opcije. - Svi nosioci prava po ovom zakonu - crkve i druge verske zajednice, kao i verske zadužbine, imaju, po pravilu, pravo izbora između naturalne restitucije i novčanog obeštećenja. Onda kada povraćaj imovine u njenom prirodnom obliku nije moguć, bivšim vlasnicima sleduje isplata adekvatne novčane nadoknade.

c) Tržišna naknada. - Isplatom tržišne naknade bivšim vlasnicima garantuje se, u postojećim okolnostima, maksimalno obeštećenje. Naknada će biti isplaćena prema sadašnjoj vrednosti oduzete imovine uzimajući u obzir njeno stanje u vreme kada je nacionalizovana.

d) Pravna sigurnost. - Zakon jemči zaštitu prava trećih savesnih lica koja su u međuvremenu stekla, po pravilu teretnim putem, pravo svojine ili došla u posed predmetne imovine. Prosto oduzimanje imovine od tih lica stvorilo bi nove nepravde, pa su u Nacrtu predložena rešenja koja su u interesu kako bivših vlasnika, tako i tih trećih lica.

e) Hitnost postupka. - Predloženo je da postupak vraćanja imovine i obeštećenja bude hitnog karaktera sa ciljem da se pitanje imovine bivših vlasnika, koji čekaju na obeštećenje preko pedeset godina, što brže i efikasnije reši.
antioksidant antioksidant 22:31 04.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

P.S. Sta je cudno da neko trazi da mu se vrati oteta imovina?

pazi vracarac meni je vise cudno sto crkva (organizacija koja se brine o dusama) ima toliki poriv za imovinom...

Lektorka Lektorka 23:03 04.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

Clan nestranackog saveta LDP? U Pescaniku?
E, to mora da je nepristrasno.

ako mene pitas, nemam pojma da li je i u kojem savetu mirko djordjevic. ali bih volela da je uticajni savetnik u DS, ili direktno u predsednickom kabinetu.

na sve pravne zackoljice bi bolje odgovorio sentinel, ali je valjda otisao da spava :). no, jasno je i jednostavno: i povracaj imovine, posebno kada je crkva u pitanju (jer to nije "bilo ko" nego prilicno rasprostranjena institucija), mora na neki nacin biti ogranicen. evo ti samo ova djordjeviceva recenica:

Po tapijama ova takozvana Savezna narodna skupština pripada džematu, to je bila džamija.

hocemo li onda da vratimo skupstinu islamskoj zajednici?
sentinel26 sentinel26 00:09 05.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

Lektorka
Clan nestranackog saveta LDP? U Pescaniku?E, to mora da je nepristrasno.ako mene pitas, nemam pojma da li je i u kojem savetu mirko djordjevic. ali bih volela da je uticajni savetnik u DS, ili direktno u predsednickom kabinetu.na sve pravne zackoljice bi bolje odgovorio sentinel, ali je valjda otisao da spava :). no, jasno je i jednostavno: i povracaj imovine, posebno kada je crkva u pitanju (jer to nije "bilo ko" nego prilicno rasprostranjena institucija), mora na neki nacin biti ogranicen. evo ti samo ova djordjeviceva recenica:
Po tapijama ova takozvana Savezna narodna skupština pripada džematu, to je bila džamija.hocemo li onda da vratimo skupstinu islamskoj zajednici?
Lektorka,
ne spavam nego ne volim da se uključujem u "detaljnu" raspravu o toj crkvi.

Poslije one blamaže o izjednačavanju bogumila i komunista koju su servirali crkveni krugovi, gadi mi se da o njima pričam i pišem.

Samo je SPC od Vlade tražila povlačenje zakona i ona je pustila informaciju da za taj potez ima navodnu podršku još dvije, a sve sa ciljem amortizacije prvog talasa kritike, drugi odmah pada za 50% i tako geometrijska progresija na djelu, kao kod Statuta Vojvodine koji je već mrtav i više otpora nema.

Zakone za povraćaj imovine koje je donosila vlast u posljednje vrijeme takodje ne želim da komentarišem zbog odbijanja da uključe povraćaj imovine oduzete Jevrejima u Beogradu ( i Srbiji ) 1941-42.godine, a samo je jedan razlog - što su u pitanju Jevreji.
Podnešen je zahtev sudu za rehabilitaciju onoga koji se 1942. godine hvalio Rajhu da je Beograd očišćen od Jevreja.

Moj stav o svim zahtevima za restituciju imovine ( ne samo crkvene ) jeste identičan sa stavom Z.Djindjića koji je zastupao do 2000.godine ( nije mi poznato da ga je mijenjao ).

"Ako ćete da ispravite 5000 starih nepravdi i da pri tom napravite 500 novih - ja sam protiv !"
Uslov za moju podršku jeste da ne napravite niti jednu novu nepravdu.

Lektorka Lektorka 11:51 05.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

Zakone za povraćaj imovine koje je donosila vlast u posljednje vrijeme takodje ne želim da komentarišem zbog odbijanja da uključe povraćaj imovine oduzete Jevrejima u Beogradu ( i Srbiji ) 1941-42.godine, a samo je jedan razlog - što su u pitanju Jevreji.
Podnešen je zahtev sudu za rehabilitaciju onoga koji se 1942. godine hvalio Rajhu da je Beograd očišćen od Jevreja

danas su me studenti na casu upitali: kako je moguce da je srbija toliko anahrona i da vodi tako samoubilacku politiku?
eto. bio je kraj casa, obecala sam da cu pokusati da im odgovorim iduce nedelje...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:38 05.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

kako je moguce da je srbija toliko anahrona i da vodi tako samoubilacku politiku?

e ako me je nesto opasno preseklo u poslednje vremem, to je onda ova recenica. A zaista je tako, samoubilacka Srbija...Slepa kod ociju, u 21.veku, u Evropi, ajde da je negde pored Gvineje Basao pa da i razumem, a ovako sve i da hocu, ne znam kako bih. Dajte Lektorka jedan blog o tome sta ste im rekli, molim vas?
Lektorka Lektorka 13:28 05.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

tezak zadatak, aleksandre. pokusacu. da im kazem, i ovamo da napisem.
vracarac92 vracarac92 15:42 05.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

hocemo li onda da vratimo skupstinu islamskoj zajednici?

Nemam nista protiv.
svidjalo se to nekome ili ne, SVA nacionalizovana imovina mora biti vracena vlasnicima ili bar isplacena po trzisnoj ceni. bez toga nam nema u EU.
Samo je SPC od Vlade tražila povlačenje zakona
I beogradska nadbiskupija je ZVANICNO podrzala zahtev SPC.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:54 05.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

Lektorka
danas su me studenti na casu upitali: kako je moguce da je srbija toliko anahrona i da vodi tako samoubilacku politiku?
eto. bio je kraj casa, obecala sam da cu pokusati da im odgovorim iduce nedelje...


Sigurno ces da im kao primer strasne srpske anhronosti nevedes i to sto je srpska crkva uglavnom homofobicna - za razliku od njihove katolicke crkve na zapadu koja je vrlo moderna, napredna i tolerantna po tom pitanju? Hm, mada bi za Srbiju najbolje bilo da je ti uopste i ne "tumacis" onima na zapadu - omrznuce je i oni (prilicno retki) sa kojima to dosada nije bilo slucaj ...
antioksidant antioksidant 19:22 05.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

Hm, mada bi za Srbiju najbolje bilo da je ti uopste i ne "tumacis" onima na zapadu - omrznuce je i oni (prilicno retki) sa kojima to dosada nije bilo slucaj ...

ti stvarno imas utisak da na zapadu mrze srbiju?
Lektorka Lektorka 20:06 05.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

Sigurno ces da im kao primer strasne srpske anhronosti nevedes i to sto je srpska crkva uglavnom homofobicna - za razliku od njihove katolicke crkve na zapadu koja je vrlo moderna, napredna i tolerantna po tom pitanju? Hm, mada bi za Srbiju najbolje bilo da je ti uopste i ne "tumacis" onima na zapadu - omrznuce je i oni (prilicno retki) sa kojima to dosada nije bilo slucaj ...


Vasilije, naterao si me da pogledam unazad - neke dve i po godine sam na ovom blogu, i mislim da si i ti otprilike jednako dugo tu. NIKADA do sada me tvoja lupetanja - a ovo je besprimerno lupetanje! - nisu iznervirala i uvredila kao ovo sto si sada napisao.

Prvo, sasvim generalno, odakle ti uopste pravo da donosis bilo kakve apriorne zakljucke o mom radu sa studentima? Imas ti blagog pojma o tome? Znas li uopste sta radim?

Drugo, odakle ti pravo da sudis o mom misljenju o "njihovoj" modernoj itd. Katolickoj crkvi?

Trece, znas li ti uopste sa kime ja radim?

Cetvrto - ali to ne moram da kazem, vec je Antioksidant odgovorio umesto mene.

Prvi i poslednji put ti pisem sledece:
Na fakultetu nisam zaduzena za pitanja niti bilo cija misljenja, pa ni svoje, o SPC. Niti o bilo kojoj drugoj crkvi.

Isto tako nisam zaduzena za pljuvanje, omalovazavanje, ismevanje bilo koje zemlje, nacionalnosti, vere itd.

Radim sa studentima od kojih je oko polovina poreklom iz nasih krajeva, nacionalno i verski su izmesani i opredeljeni bas onako kako je to bilo u bivsoj Jugoslaviji, dakle, ima ih svih fela i boja. I odlicno se slazemo, iako ovo moras da mi verujes, posto je tesko te dokaze prezentovati na blogu.

Moj zadatak nije da ih indoktriniram bilo cime, nego da im pomognem da nauce nase jezike i da se informisu o politickim i kulturnim zbivanjima u Bosni, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Informacije im ne serviram ja - kada dovoljno savladaju jezik, siroko im je polje biblioteke i interneta. A pre toga ionako citaju svoje novine, mozda studiraju istocnoevropsku istoriju itd, pa ponesto nauce i sasvim bez moje pomoci. Teme koje obradjujemo na visim kursevima biraju - ONI. Ne ja.

Moji studenti prate zbivanja u regionu. Mnogo sta ne mogu da shvate - ponesto ne razumeju zbog jezika, ponesto ne razumeju kao pojavu. I pitaju me o svemu sto ne razumeju. Danas su me pitali - to su bili Svajcarci, pa ne znam jesu li bili katolici ili protestanti, ne pise im na celu, mozda su i ateisti, nemam pojma i ne raspitujem se kod njih o tome - kako je moguce da crkva u Srbiji ima toliki uticaj da uspe da blokira donosenje jednog tako vaznog zakona kao sto je Zakon protiv diskriminacije. Ako ne kapiras, da te prosvetlim: nisu me pitali o SPC, koja mora da je sto posto hiljadu puta gora od njihove Katolicke, nego su me pitali o VLASTI. I nisam stigla nista da im odgovorim, kao sto gore rekoh.

Sta cu im odgovoriti i da li - to TI NE ZNAS. Jednostavno, pojma nemas. Ovo tvoje "sigurno" gore ne postoji, izmedju ostalog i zato sto fakultet nije blog.

I na kraju samo jos ovo: moji studenti obozavaju Srbiju. Cesce putuju u Srbiju nego u Hrvatsku. Mora da je to i zato sto ja uspem na tom Zapadu (pise se velikim slovom, uzgred) da im ogadim sve srpsko, pa i SPC?

Vasilije, molim te da se suzdrzis od odgovora na ovo. Mogla sam i da ti napisem samo: sram te bilo. U dubini duse to jedino i mislim o ovome sto si gore zbrljao. Imaj toliko pristojnosti da me odsada zaobidjes.

I molim moderaciju da ne brise, ovo nije trol, ovo je malo vise od trola. O eventualnom ostatku tj. nastavku cu se pobrinuti sama.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:04 06.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

antioksidant
ti stvarno imas utisak da na zapadu mrze srbiju?


Kad bolje razmislim upotrebio sam neadekvatnu i prejaku rec "mrznja" ... bolje je bilo da sam rekao da vecina obicnih ljudi na zapadu ima negativno odnosno vrlo lose misljenje o Srbiji. Naravno velikim delom su za to, osim nescrecnog sticaja istorijskih okolnosti, krivi i oni koji su vodili Srbiju u prethodnoj deceniji. Ali je PODJEDNAKO "zasluzna" i negativna antisrpska propaganda u glavnim zapadnim medijima ... ciji cilj je bio da se na suprotnu stranu prebaci i krivica i greske zapadnih politickih (i drugih) krugova moci i njihovih saveznika na Balkanu ...

LW

Vasilije, naterao si me da pogledam unazad - neke dve i po godine sam na ovom blogu, i mislim da si i ti otprilike jednako dugo tu


A kad si vec gledala unazad, da li si mozda mogla da nadjes neki citat u kome si ti nesto pozitivno napisala o Srbiji i stanju u njoj? Ne znam, moguce da jesi ... ali je meni to onda ocigledno promaklo. Jedino pozitivno sto si imala da kazes se odnosi na scenu okupljenu oko Pescanika - rasadnika srpske samomrznje. A to nije Srbija, nego jedan njen deo ... vrlo mali, hvala bogu.

Naravno da ne znam ni sta ti pricas studentima ni sta mislis o mnogim stvarima ... pisao sam samo na osnovu onoga koliko te ja "poznajem" - znaci na osnovu pisanja na blogu. A katolicku crkvu nisam ni pominjao u svetlu toga sta ti o njoj mislis (niti to znam) nego sam hteo da kazem (inidirektno) sta ja mislim o njoj i da je uporedim sa SPC. I da kazem da recimo u vezi problematike odnosa prema homoseksualcima i uopste seksualnosti SPC nije nista konzervativnija ...

I da, mislim da je, generalno gledano, u Srbiji crkva vise odvojena od drzave i manje ima uticaja na nju nego recimo u Nemackoj. Ovo tvoje da ona "blokira donosenje zakona" je besmislica. Moze se mozda kritikovati to sto je vlada prebrzo privremno povukla zakon na dalju doradu i diskusiju ... pa onda opet promenila misljenje. Ali moze se kritikovati i to sto je recimo predsednik drzave dozvolio da na njega utice Pescanik i sto se pravdao na neke neopravdane optuzbe sa te strane (recimo povodom cestitki Obami). Medjtim ja mislim da u svemu preovladava pozitivna strana: vlast je spremna da saslusa i da reaguje na misljenja javnosti. S obzirom na ne tako davnu istoriju to je veliki plus. I licno mislim da je u odnosu na vecinu okolnih zemalja (HR, BIH, CG, MK, KO) Srbija u zadnjih pet godina mnogo vise napredovala i da je dosta ispred njih (po raznim kriterijumima) ... pa je smesno govoriti o njenoj anahronosti ...

LW

I na kraju samo jos ovo: moji studenti obozavaju Srbiju... Mora da je to i zato sto ja uspem na tom Zapadu (pise se velikim slovom, uzgred) da im ogadim sve srpsko, pa i SPC?


E pa mnogo mi je drago da ovo procitam ... i jos mi je draze ako je onaj moj utisak izrazen u proslom (priznajem: prestrogom) postu bio pogresan. A sta mislis, zar ne bi bilo lose da si i o tome ponekad nesto napisala? Mozda onda ovih nesporazuma ne ni bilo?

Sorry ako sam te uvredio - nije mi to bila namera. Ali znas kako je u zaru diskusije - coveku izleti ponekad i neka "prejaka" rec (ne bi ni tebi skodilo da razmislis sta je to u tvom pisanju/ponasanju sto izaziva takve reakcije )

pozz
Lektorka Lektorka 14:15 06.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

umesto odgovora:

zamisli da ti tamo u nemackoj predajes nekim nemackim studentima. nije bitno sta. nego je bitno to da ja procitam ovo sto si ti napisao
A katolicku crkvu nisam ni pominjao u svetlu toga sta ti o njoj mislis (niti to znam) nego sam hteo da kazem (inidirektno) sta ja mislim o njoj i da je uporedim sa SPC. I da kazem da recimo u vezi problematike odnosa prema homoseksualcima i uopste seksualnosti SPC nije nista konzervativnija ... I da, mislim da je, generalno gledano, u Srbiji crkva vise odvojena od drzave i manje ima uticaja na nju nego recimo u Nemackoj.

i "logicno" zakljucim, posto te znam eto samo sa bloga, da bi ti njima, nemackim studentima, ovako nesto zaista mogao ladno da kazes na casu. eto, samo zamisli to.
purenjak purenjak 12:17 07.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

Sta je to nestranacko telo u okviru stranke??
Lektorka Lektorka 00:01 08.03.2009

Re: Mirko Djordjevic?

pretpostavljam da vracarac misli na politicki savet stranke u kojem mogu biti ljudi koji nisu i clanovi stranke.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:46 04.03.2009

Nema čuđenja draga Lektorko...

"Kada sve ovo povežemo u logičnu celinu, ostaje li još mesta čuđenju? Za mene ne. Što ne znači da mi se nije slošilo (opet!) kada sam videla današnju vest."
Nema čuđenja...Ja bih se zašudio da crkva uradi nešto pametno, humano i korisno za društvo. Recimo, čudio bih se da otvore kakav starački dom, da otvori javnu kuhinju ili da pomaže kakvo sirotište...
Ne, nema tu brige za Jevanđelje, brige za bližnjega, brige za siromašne i bolesne, nego samo za identitet, a to je epohalno bedno...
Lektorka Lektorka 23:12 04.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

nista ti, drago, ne razumes. bitno je obnoviti manastire, i za to dobiti lovu od ministarstava (vec kad drzava nema onolike pare da nadoknadi imovinu u novcu umesto u naturi). a to s narodnim kuhinjama i sirotistima - pa, ima toga, i zacudila sam se, priznajem, kad su me na zapadu neki ljudi opominjali da crkva ipak nije tu samo zato da bismo se u njoj i s njom molili bogu, nego da zaista konkretno pomaze siromasnima i bolesnima.
ali, evo samo za tebe jedan srpski putopis, sve s filaretom i belim andjelom...
blackbox92 blackbox92 23:36 04.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

Drago Kovacevic
"Kada sve ovo povežemo u logičnu celinu, ostaje li još mesta čuđenju? Za mene ne. Što ne znači da mi se nije slošilo (opet!) kada sam videla današnju vest."
Nema čuđenja...Ja bih se zašudio da crkva uradi nešto pametno, humano i korisno za društvo. Recimo, čudio bih se da otvore kakav starački dom, da otvori javnu kuhinju ili da pomaže kakvo sirotište...
Ne, nema tu brige za Jevanđelje, brige za bližnjega, brige za siromašne i bolesne, nego samo za identitet, a to je epohalno bedno...

Tacno Drago.Potpisujem.
Ali, zašto se Crkva ne bi tako ponašala kad joj se svi šlihtaju, sve državne institucije. Od Crkve prave naddržavnu instituciju a od pravoslavlja nadideologiju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:02 05.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

Ali, zašto se Crkva ne bi tako ponašala kad joj se svi šlihtaju, sve državne institucije. Od Crkve prave naddržavnu instituciju a od pravoslavlja nadideologiju.

Sve je to državni projekat...no neće ovde biti moguće tako...Doći će to na svoje mesto. Verujućih ljudi u Srbiji je jako malo. Ovo, što se događa sa SPC samo je nacionalna manifestacija koja je prolaznoga karaktera kao toliko puta u istoriji. Evo, onog kosovskoga vladika, Artemija...Kuće, vile, firme..."Rade Neimar"..nema veze što je protiv crkvenih pravila. Ne vraća. Šta misliš hoće li to staviti izbeglicama sa Kosova na raspolaganje. Da se bar 5 porodica zbrine, desetoro dece da ima dom...to bi bilo hrišćanski, bratski i humano...baš...
No njima su Srbi najmiliji kad su u bedi...da mogu naricati javno a bogatiti se diskretno...
Lektorka Lektorka 11:55 05.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

Verujućih ljudi u Srbiji je jako malo. Ovo, što se događa sa SPC samo je nacionalna manifestacija koja je prolaznoga karaktera kao toliko puta u istoriji.

ti verovatno mislis na prave vernike, no ja mislim da u ovom slucaju razlika izmedju vernika i onih upisanih u srpsko pravoslvlje nije bitna, SPC profitira od njih. a prolaznost moze da se meri polovinama vekova (mislim na 40-50 godina socijalizma i crkve u zapecku), sto opet nije nikakva uteha, jer je problem koliko u crkvi, toliko - i mnogo vise - u vlasti.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:47 05.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

Lektorka
Verujućih ljudi u Srbiji je jako malo. Ovo, što se događa sa SPC samo je nacionalna manifestacija koja je prolaznoga karaktera kao toliko puta u istoriji.

ti verovatno mislis na prave vernike, no ja mislim da u ovom slucaju razlika izmedju vernika i onih upisanih u srpsko pravoslvlje nije bitna, SPC profitira od njih. a prolaznost moze da se meri polovinama vekova (mislim na 40-50 godina socijalizma i crkve u zapecku), sto opet nije nikakva uteha, jer je problem koliko u crkvi, toliko - i mnogo vise - u vlasti.

Da, u vlasti..tu je problem...crkva i kler je u talu sa vlastima..

vracarac92 vracarac92 15:44 05.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

a bih se zašudio da crkva uradi nešto pametno, humano i korisno za društvo. Recimo, čudio bih se da otvore kakav starački dom, da otvori javnu kuhinju ili da pomaže kakvo sirotište...
Gradonacelnice Drago, oprostite, ali opet se sluzite neistinama. verovatno iz neznanja i neobavestenosti!
P.S. Vidim da ste ne smesta banovali kada sam pomenuo vasu proslost. zasto se stidite sopstvene proslosti, da li vam savest bas toliko necista?

vracarac92 vracarac92 15:56 05.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

Da se bar 5 porodica zbrine, desetoro dece da ima dom...to bi bilo hrišćanski, bratski i humano...baš...
Eparhija Rasko-Prizrenska i navijacka grupa Delije sever su zajednickim akcijama tokom protekle cetiri godine sakupile novac i kupile 8 stanova u severnoj Kosovskoj Mitrovici za udovice sa decom sa podrucja Metohije, sufinansiramo rad narodnih kuhinja u Zubinom Potoku, Novom Brdu, Strpcu i Starom Gradskom, organizujemo letovanja srpskih malisana sa kosova u grckoj (u saradnji sa navijacima Olimpiakosa), Sprmemo bozicne i uskrsnje paketice za decu, kupujemo gradjevinski materijal, pomogli obnovu manastira Zociste....Pozivam vas da se pridruzite humanitarnim akcijama Delija i SPC!
P.S. SPC je u tri svoja manastira (Gradac, Crna Reka i Kovilj) izuzetno uspesno sprovodi i programe odvikavanja od narkomanije i ponovne socijalizacije.
vracarac92 vracarac92 20:23 05.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

Sve je to državni projeka

A ciji projekt je bio RSK u kome sti vi igrali (zajedno sa Slobom, Marticem, SPS, SDS,SRS, Belim, Giskom, cap.Draganom,Bajom malim knindzom, Frenkijem...itd) jednu od bitnijih uloga? Monti Pajtonov?
Lektorka Lektorka 20:41 05.03.2009

Re: Nema čuđenja draga Lektorko...

vracarac92,
molim da prestanes sa prozivanjem draga kovacevica. njegova biografija, bas kao i RSK, nisu teme ovog posta. svi dalji komentari u kojima se o tome govori ili insinuira bice brisani.
Goran Vučković Goran Vučković 22:49 04.03.2009

Ateizam preko Male Krsne

I ono o statutu Vojvodine je bilo neobično, a ovo već postaje nekakva neobična praksa - vlada napravi nepopularan potez i kaže da je to na zahtev crkve. Pri tome u vladi nešto i nisu stranke preterano naklonjene crkvi - DS, G17+, SPS.

Ono što se pitam je da li je ovo stvarno posledica velikog uticaja crkve (i kako se to dešava sa ovim gore navedenim strankama, šta im sipaju u piće, da se tako izrazim), ili je "nameštanje" narodnog revolta SPC-u, da joj oslabi poziciju u tim igrama oko restitucije?

Da li ovo vlada radi na našem ateizmu, u stvari?

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:53 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Pri tome u vladi nešto i nisu stranke preterano naklonjene crkvi - DS, G17+, SPS.

Pa ne postoje stranke sklone crkvi Vučko...čak kad im ime to govori. Postoje situacije gde su crkva i stranke u simbiozi i volja da se manipuliše masom očijukanjem sa crkvom...
Jedan od prvih javnih Tadićevih nastupa po izboru za predsednika 2004. godine obeležen je izjavom - Crkva treba da se pita-...
Goran Vučković Goran Vučković 23:04 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne


Pa ne postoje stranke sklone crkvi Vučko...čak kad im ime to govori. Postoje situacije gde su crkva i stranke u simbiozi i volja da se manipuliše masom očijukanjem sa crkvom...
Jedan od prvih javnih Tadićevih nastupa po izboru za predsednika 2004. godine obeležen je izjavom - Crkva treba da se pita-...

Pa DSS-ovci su, čini mi se, formalno mnogo naklonjeniji crkvi.

Hajmo prostijim rečima: ko ima koristi od povlačenja ovog zakona, osim crkve?
adam weisphaut adam weisphaut 23:08 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne


Pa DSS-ovci su, čini mi se, formalno mnogo naklonjeniji crkvi

A ovi gorepomenutu su samo onako neformalno?
Hajmo prostijim rečima: ko ima koristi od povlačenja ovog zakona, osim crkve?

Postoji velika želja da se udvori delu tela koje SRS i DSS tradicionalno drže.
Crkva je visoko na listi nacionskih institucija koju oni ljube...
Goran Vučković Goran Vučković 23:12 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

A ovi gorepomenutu su samo onako neformalno?

Brak iz računa - nema tu prave ljubavi
Goran Vučković Goran Vučković 23:14 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne


Postoji velika želja da se udvori delu tela koje SRS i DSS tradicionalno drže.
Crkva je visoko na listi nacionskih institucija koju oni ljube...

Pa ok, onda je jasno zašto ovako uvaljuju crkvi
Lektorka Lektorka 23:16 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Ono što se pitam je da li je ovo stvarno posledica velikog uticaja crkve (i kako se to dešava sa ovim gore navedenim strankama, šta im sipaju u piće, da se tako izrazim), ili je "nameštanje" narodnog revolta SPC-u, da joj oslabi poziciju u tim igrama oko restitucije?

Da li ovo vlada radi na našem ateizmu, u stvari?

mislim da je ovo veoma smela pretpostavka, morao bi da se nadje bar neki potez vlade koji bi tome isao u prilog, a da se ne svodi na deklamatorno "hocemo i evropu i kosovo".
adam weisphaut adam weisphaut 23:18 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Pa ok, onda je jasno zašto ovako uvaljuju crkvi

Smej se ti ali izbori mogu da budu iza ćoška
adam weisphaut adam weisphaut 23:21 04.03.2009

?

Umalo da mi izmakne
ili je "nameštanje" narodnog revolta SPC-u, da joj oslabi poziciju u tim igrama oko restitucije?

Kakav bre narodni revolt? Kad se to narod skoro bunio u Srbiji zbog manjinskih prava?
antioksidant antioksidant 23:22 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Pri tome u vladi nešto i nisu stranke preterano naklonjene crkvi - DS, G17+, SPS.

pogresna procena (ovo oko naklonjenosti). od pobrojanih jedna je nezainteresovana po pitanju, druga je pragmaticna na nacin "sve sto vole mladi" a treca hoce da bude voljena. bez crkvenih zvona tu ne moze
Goran Vučković Goran Vučković 23:27 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne


pogresna procena (ovo oko naklonjenosti). od pobrojanih jedna je nezainteresovana po pitanju, druga je pragmaticna na nacin "sve sto vole mladi" a treca hoce da bude voljena. bez crkvenih zvona tu ne moze

Ima li ikog ko ne želi da bude voljen? :)
Goran Vučković Goran Vučković 23:28 04.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Smej se ti ali izbori mogu da budu iza ćoška

Kad bi bar nešto menjali...
antioksidant antioksidant 09:28 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Ima li ikog ko ne želi da bude voljen? :)


edit: zasto moraju da te vole glasaci.

pazi- vole!!

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:38 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

antioksidant
Ima li ikog ko ne želi da bude voljen? :)


edit: zasto moraju da te vole glasaci.

pazi- vole!!


To je organsko shvatanje politike..to da glasači "vole"....

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:40 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Pa DSS-ovci su, čini mi se, formalno mnogo naklonjeniji crkvi.

Hajmo prostijim rečima: ko ima koristi od povlačenja ovog zakona, osim crkve?

Gorane, pa ja stipam sebe, ti i ja imamo negde isto misljenje. Ne slicno, isto Gorane.... Ko je zajebao stvar, hm?
Dr M Dr M 12:58 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Hajmo prostijim rečima: ko ima koristi od povlačenja ovog zakona, osim crkve?


Svi oni kojima se ne ide u EU.
Dovoljno prosto?
antioksidant antioksidant 13:13 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Svi oni kojima se ne ide u EU.
Dovoljno prosto?

prosto ali siroko

suzi spisak osumljicenih moj dotorre
Lektorka Lektorka 13:26 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

eno, vracaju zakon u proceduru, s tim sto prvo rade na izmenama. hm... to se nekome, kao, ipak ide u evropu.
Dr M Dr M 13:31 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

prosto ali siroko


Ja se stalno trudim da se ta sirina suzi

al` mnogo su siroki...

Ne fermaju me ni 5%.
vanja.t vanja.t 15:06 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

projekat ulaska u eu je program opozicije iz 90.-h, a kako je ta opozicija na vlasti već skoro 10g. a eu nije ni na pomolu, treba naći nov ideološki i programski okvir, koji će privući dovoljno birača i omogućiti ostanak na vlasti. to što ovakve poteze pravdaju stavovima crkve - govori o marketinškom pristupu politici od strane ds-a.

i s pravom, pogledajte samo blog u poslednja dva dana - sva povika samo na spc, niko ne pominje ds


Goran Vučković Goran Vučković 15:41 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Gorane, pa ja stipam sebe, ti i ja imamo negde isto misljenje. Ne slicno, isto Gorane.... Ko je zajebao stvar, hm?

Imamo ista pitanja, što nije preterano čudno, računam. Delimo, čini mi se, dosta političkih stavova (više po ciljevima, manje po sredstvima, rekao bih, onako "napamet" ), iako tebi to možda ne izgleda tako.

Razlikujemo se najviše, po mom mišljenju, u načinu generalizacije društvenih pojava i "emocionalnom stavu" prema njima. I verovatno po načinu klasifikacije sagovornika. Pa nas stvari manje ili više iznenađuju.

Ono u čemu smo se, čini mi se, takođe složili je - da ne delujemo previše pozitivno jedan na drugoga, pa izbegavanje komunikacije izgleda blagotvorno. U to ime završavam komentar i želim ti prijatno popodne :)

Goran Vučković Goran Vučković 15:43 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

i s pravom, pogledajte samo blog u poslednja dva dana - sva povika samo na spc, niko ne pominje ds

To govori da je diverzija uspešna, zar ne? "don't pay attention to the man behind the curtain..."
vracarac92 vracarac92 16:01 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

Postoje situacije gde su crkva i stranke u simbiozi i volja da se manipuliše masom očijukanjem sa crkvom...
A kako je to radila SDS u RSK. Objasnite nam, vi ste tamo bili veliko m..o! Recite nam kako ste uz pomoc SPS (pa bili ste na poklonjenju kod Slobe), SPC, Arkana, Kapetana Dragana, Giske itd ocijukali i palili Srbe po Krajini... a kad je postalo gusto....Bez'te noge...Prvi, na celu kolone
Lektorka Lektorka 20:47 05.03.2009

Re: Ateizam preko Male Krsne

i s pravom, pogledajte samo blog u poslednja dva dana - sva povika samo na spc, niko ne pominje ds

istina je da se slabo pominje ds, ali se pominju vlada i vlast, ipak. kako god, da li moc spc bila ogromna, ili se ds koristila marketinskim trikovima, suludo je da posledica njihove ma kako pervertirane kooperacije bude blokiranje zakona u skupstini. i, pogledajte danasnje vesti u kojima je lepo pisalo da je sinod potvrdio da je poslato pismo direktno predsednici skupstine... pitam se da li je danasnja odluka da se zakon ipak pusti u proceduru posledica otreznjenja u vladi, ili novi marketinski potez, posto se pritisak javnosti pokazao jacim od pritiska spc? hm.
adam weisphaut adam weisphaut 23:06 04.03.2009

-_-

Pre deset dana u zvaničnu posetu Sinodu SPC, mitropolitu Amfilohiju, stiže ni manje ni više nego okrunjena glava naše slavne diplomatije, Vuk Jeremić. Poštedeo nas je tamo svojih mantri o tome kako će on da reši Kosovo, kako je u stanju da reši i ovo u Gazi, sve je on u stanju da reši, dabome, može da reši problem i otopljavanja Severnog pola, sve može. Ali, u Sinodu je on konstatovao, ni manje ni više, da odnosi između države i crkve treba da budu zasnovani na principu sinergije. Opet su načuli za nekakav grčki izraz, nije on naročito komplikovan, imate ga u svakom rečniku, reč je o dva organizma koja se moraju stopiti. Pa, izgleda da smo mi to stapanje postigli, i tako stopljeni više ne prepoznajemo prave repere svog identiteta, niti imamo predstavu gde se nalazimo u geopolitičkom prostoru i vremenu. Posle pisma-bombe episkopa Grigorija nastalo je zatišje, ali to je zatišje pred buru, do majskog Sabora. Htelo se to ili ne, moraće se odgovoriti na pitanje koja je on postavio: na koju će se stranu okretati crkva. To u velikoj meri zavisi i od države. A, kao što vidimo, stapanje je obostrano željeno.
Lektorka Lektorka 23:20 04.03.2009

Re: -_-

adame, mi nismo drzava srbija, jer je drzava zaboravila da joj je osnovna funkcija da servisira gradjane bez obzira na nacionalnu pripadnost i versko opredeljenje.
i sta cemo sad mi takvi?
drago mi je sto si primetio IME. i ja sam. jeza me hvata.
anabras anabras 23:39 04.03.2009

šta reći

šta lepo reći o spc. ja imam isuviše negativnih primera iz bliže okoline o srpskom sveštenstvu, odakle početi. prosto da narod pocrveni zbog njihovog ponašanja
dunja73 dunja73 01:15 05.03.2009

PEC

Nemam pojma konkretno o cemu se radi
ali juce i danas su sve , ali apsolutno sve novine u Nemackoj prenele
o krecenju manastira u Peci " Patrijarsija" u (hrdjavo crvenu) u Rugova klisuri
da su freske ostecene dok su " udarali fasadu " nekakva firma "Rade neimar"
da su na spoljnim zidovima elemente " tako shebali" da izvinete
da je iz 17 .veka ( je stvarno ne znam koja je to freska) totalno unistena
da su jos neke freske poroznoscu fasade iz 13. veka unistene
inace od jula 2006 -e je pod unesco zastitom ( mes sv bastine)..
Meni ovo uopste nije jasno , da li je " ljudska glupost " u pitanju ili neka politicka igra ?
Lektorka Lektorka 11:58 05.03.2009

Re: PEC

Rade neimar
vise od igre je u pitanju, nazalost
dunja73 dunja73 12:18 05.03.2009

Re: PEC

O kakva ljudska glupost
Falsifikator istorije - ga nazivaju u novinama .

sentinel26 sentinel26 17:16 05.03.2009

Najnovije - Zakon vracen Skupstini

Zakon bez izmena vraćen u proceduru 5. mart 2009. | 00:58 -> 17:08 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- "Vlada Srbije odlučila je da se predlog zakona protiv diskriminacije bez izmena vrati u skupštinsku proceduru, rečeno je agenciji Beta u Vladi.

Rasprava na sednici Vlade pokrenuta je na zahtev ministra za rad Rasima Ljajića, čije je ministarstvo pripremilo zakonski predlog. Vlada je ocenila da je taj predlog u skladu sa evropskim standardima i da ga ne treba menjati, pa će sledeće sedmice biti ponovo u skupštinskoj proceduri. Povlačenje zakona tražile su veće verske zajednice u Srbiji".
Goran Vučković Goran Vučković 18:00 05.03.2009

Re: Najnovije - Zakon vracen Skupstini

Vlada Srbije odlučila je da se predlog zakona protiv diskriminacije bez izmena vrati u skupštinsku proceduru, rečeno je agenciji Beta u Vladi.

moša
sentinel26 sentinel26 19:56 05.03.2009

Re: Najnovije - Zakon vracen Skupstini

Goran Vučković
Vlada Srbije odlučila je da se predlog zakona protiv diskriminacije bez izmena vrati u skupštinsku proceduru, rečeno je agenciji Beta u Vladi.moša

A na kojeg Mošu si mislio Vučko ( ima ih više ) ?

Niko nije do sada primetio da u tom saopštenju ( kao i u prethodnom saopštenju SPC ) ima jedna velika laž.

Naime, Islamska zajednica Srbije ( čitaj "državna" ), nije većinska vjerska zajednica medju muslimanima u Srbiji, jer ima mnogo manje vjernika od Islamske zajednice u Srbiji, čije je sjedište u N.Pazaru.
Osim toga bila je i primorana da se pridruži Ristu, sa dvostrukim ciljem, dodvoriti se vlastima koji su joj bili mecene i podići sebi cijenu medju militantnim vjernicima.

Goran Vučković Goran Vučković 20:01 05.03.2009

Re: Najnovije - Zakon vracen Skupstini

A na kojeg Mošu si mislio Vučko ( ima ih više ) ?

ne na osobu, nego na akciju - varku telom

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana