Delirijum

Vlasta RSS / 13.09.2007. u 08:21

Juče sam videla devojčicu od desetak godina kako u samoposluzi plaća pelinkovac i dve kutije cigareta.20060809191647!NoAlcoholics.gif Tati, kaže. I Jelena Krajšić mi je pričala kako se pre neki dan svađala sa prodavačicom u komšijskom mini marketu zbog iste stvari. Maloletnike uveče u gradu apsolutno niko ne legitimiše kada kupuju alkohol za šankom. Gost je gost, važno je napraviti što veći promet. Promili nisu važni, važni su procenti. Onda se čudimo što pijani tuku prolaznike po ulicama i izazivaju saobraćajne udese. U zabavištu moje ćerke noću se okupljaju tinejdžeri i ujutro se često može pronaći srča, a lično sam u dva navrata pronašla i kese od lepka. Dileri startuju decu po osnovnim školama. Ja sam preživela pakao droge u porodici, krbala sam se sa raznosačima doza na kućne adrese, upadali su mi kroz prozor zbog tuđeg duga, pretili su mi, iznosili mami nameštaj, živele smo u paklu. Povremeno, može se pročitati u novinama kako procenat maloletnih narkomana i alkoholičara raste. I? Šta ćemo sad? Tu i tamo, postavićemo noćne čuvare da mogu noću da sede i gledaju  utakmice i malo odremaju. Pričala sam sa jednim, koji mi je rekao: »Šta, treba sam da izađem i da se kačim sa deset udrogiranih klinaca?» Ne treba, treba da zoveš miliciju. Ako im ulazi u opis posla.    

Nisam konzervativna, imam i ja sećanje na prvo pijanstvo i jako sam se smejala kada sam davno u onoj seriji «Beverli hils» videla kako sirotu konjastu Donu, nakon što je popila prvo pivo sa dečacima u kožnim jaknama (pušačima) ispred škole, drugari nagovaraju da ode u grupu za podršku. Nakon jednog piva, rekla je: «My name is Dona and I am an alcoholic». Nisi Dona, mi smo. Dođi ovde, ovde je cool. Čovek,  Sovjet -  nije urbana legenda, živela sam tamo - kada ujutro krene na posao, otvori praznu akt torbu, stavi u nju jednu politru vodke, a drugu odmah sjuri u sebe da ima do posla. Pažalosta, pomerite se malo, ulazimo u vašu legendu. Ima to veze, ako mogu da počnu da kupuju alkohol sa deset, mislite da neće navići do dvadesete?

Moj tata nije pio. Kada je bio klinac, napili su se jako i pokidali sve mladice drveća u ulici. Posle mu bilo žao drveća, jelo ga, a i shvatio je da ne podnosi najbolje, pa više nikada nije. Meni nikada nije rekao da ne smem, ali sam nekako znala, ako me uhvati sa flašom i cigarom, odraće me k'o vola u kupusu. Socijalna služba u ono vreme još nije izlazila na teren zbog ugrožavanja prava dece.

 

Mi danas ugrožavamo prava naše dece tako što im dozvoljavamo da od sebe prave zombije. Zahtevam da se ubuduće - po komandnoj odgovornosti - primereno kazne svi koji maloletnicima prodaju piće. I molim roditelje, slepe od očiju,poetično naivne i lenje, da se  trgnu iz transa. Dok je još vreme.    

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 08:36 13.09.2007

Tako je...

... pridružujem se tvom apelu.
Dule Nedeljković Dule Nedeljković 09:15 13.09.2007

Re: Tako je...

Draga Vlasto, ponekad se osecam tako nemocno...
Vlasta Vlasta 09:23 13.09.2007

Re: Tako je...

Ja samo kada me uhvati gripa. Za dve godine mi dete kreće u školu, hoću da znam da je niko neće u školskom dvorištu opljačkati i pretući zbog sitnih para za koje će preko u prodavnici da kupi cugu ili odmah tu, u dvorištu, neki dop, koji će još i njoj probati da uvalja. To se se već dešava, verujte mi. I hoću znam da ako ona uđe u prodavnicu da kupi alkohol, isti NEĆE dobiti. Prodavačice u mojoj samoposluzi pretrnu i upale duga kada uđe Rom, prate ih, snimaju, došaptavaju se. Onda im do kase dođe nešto što ne može ni nos na pult da stavi i naplate mu litar alkohola. Zbogom pameti.
Dule Nedeljković Dule Nedeljković 09:41 13.09.2007

Re: Tako je...

meni je pola kraja poumiralo od dopa. Bili su klinci, bilo je neko drugo vreme. Nisu znali da prepoznaju zlo. Roditelji su im mahom jurili karijere.
Ja danas mogu da ga prepoznam. U Beogradu svaka zgrada ima svog dilera. Niko ih ne dira. Zato sto ti sto treba da ih diraju i drze trziste. Ovo je krimiogena drzava koja ima potpunu logistiku u svom rukovodecem kadru. Niko se ne bavi gradjanima. U nase ime oni sebe pozicioniraju i uzimaju nam pare i zivot.

Sada nesto razmisljam, pa ja kada bih video Ratka Mladica u svojoj samoposluzi ne bih znao koga da pozovem!!!
Atomski mrav Atomski mrav 09:42 13.09.2007

Re: Tako je...

Pazi, praktično u svakom mestu se zna ko su dileri droge. Mogu se videti svakodnevno (za vreme školske godine) kako se muvaju oko školskih dvorišta... Ali oni "operišu" sasvim mirno, bez straha da će ih policija uhapsiti. Ne znam u kom gradu je bila akcija roditelja koji su oblepili grad plakatima sa slikama i imenima poznatih narko-dilera... tu je možda rešenje, u organizovanju roditelja u cilju zaštite sopstvene dece... kad već policija i država (MUP i min. prosvete) žmure.
Zoran Despotović Zoran Despotović 09:45 13.09.2007

Re: Tako je...

Vlasta
Za dve godine mi dete kreće u školu, hoću da znam da je niko neće u školskom dvorištu opljačkati i pretući zbog sitnih para za koje će preko u prodavnici da kupi cugu ili odmah tu, u dvorištu, neki dop, koji će još i njoj probati da uvalja. To se se već dešava, verujte mi.

Draga Vlasto apsolutno si u pravu! Ja radim u srednjoj školi i svakodnevno viđam takve scene. Često se desi da dolazi hitna pomoć da vodi učenika na ispiranje (sve je više devojčica koje konzumiraju alkohol).
U školi postoji školski policajac ali sedi u kancelariji!
Vlasta Vlasta 10:08 13.09.2007

Hitnu pomoc

da te pokupi kad se skljokas od uzbudjenja
Laudanum Laudanum 10:53 13.09.2007

Re: Tako je...

Ti bar razmisljas o pozivanju. Samoposluga bi mu verovatno poklonila DVD Xoro3100 5.1 s garancijom od bar mesec dana kao satro jubilarnom kupcu. U svakom slucaju, ja bih zvao Jocica. Da vidim ipak da l’ je za neki stiskavac dok se ono grbavimo oko Kosova.
Vlasta Vlasta 11:20 13.09.2007

Niko ti ne bi verovao

Rekli bi: "A, nas si našao?" . Svašta. Pa, zna se da on nije ovde, da ni ne postoji
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 17:13 13.09.2007

Re: Tako je...

Draga Vlasto, ponekad se osecam tako nemocno...


pa zicas onu kesu s lepkom, sto je zena nasla? :)))))
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 09:55 13.09.2007

Alo, Vlasto?

Jelena Krajšić mi je pričala kako se pre neki dan svađala sa prodavačicom u komšijskom mini marketu zbog iste stvari.

Pa ti znaš da se ja ne svađam :)))
Šala, jesam, rekla sam prodavačici. Malac je virio iza pulta i jedva dohvatio unuče neke brlje i cigarete. Ja sam samo pitala - Kako to maloletnicima prodajete alkohol i cigarete? Kaže ona da zna da malac kupuje za mamu. Nisam nastavljala razgovor. Mislim da bi bilo dovoljno ako bi svi reagovali. Ne moram valjda ja uvek da držim mitinge. Pa posle čkilje i šapuću za mnom - Eno je opet ona aktivistkinja. Ionako se prodavačica sirota trese od mene :))) dovoljno je to jedno moje pitanje :) hihihi
Vlasta Vlasta 11:36 13.09.2007

Re: Alo, Vlasto?

Jelena, jel to ona prodavačica što si joj udarila čvrgicu kada je klincima prodala žvake SA šečerom? Ili ona iz druge smene što ne izlazi nikad na izbore, što si joj zalepila prste kasom dok sam joj ja držala drugu ruku?
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 17:19 13.09.2007

Re: Alo, Vlasto?

Ili ona iz druge smene što ne izlazi nikad na izbore, što si joj zalepila prste kasom dok sam joj ja držala drugu ruku?


a to kad se osecas da stalno drzis miting, to te potpuno razumem. oni ti se smeju, a ti vices i obasnjavas, da na primer, ne baca smece kroz prozor. jednom sam, majke mi, a rackovic, koji mi je prvi komsija, mi je svedok, navukla gumene rukavice i pretrebila po raspukloj kesi od smeca sto je neko bacio kroz prozor. pa sam nasla papir na kom pise - dragoj mami od fice i katarine. pa sam isla po zgradi i trazila ko ima decu da se tako zovu. a ljudi mi se smeju ili kazu - ne znam ja. na kraju sam zalepila papir na ulaz, kao na stub srama. a meni se svi smejali.
naravno da je samo meni palo na pamet da ipak pocistim razletelo djubre.

Vlasta Vlasta 17:53 13.09.2007

Re: Alo, Vlasto?

E, tačno mogu da zamislim kako nadrndana čatrljaš sa onim rukavicama. Brain shaking, potpuno. Te sitnice koje dolaze iz kuće, od mama i tata, istovaranje pepeljara na semaforima, bacanje smeća kroz prozor, neustajanje u autobusu majkama sa decom, bahatost, prostakluk. Evo, ako se Jelena i ja budemo razbijale u strelce da ispravljamo krivu Drinu, možeš sa nama. Ti ponesi rukavice, Jelena devica - cleanning freak će Domestos, a ja ću sapun za ispiranje usta. Što bih ja to volela...
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 21:47 13.09.2007

Re: Alo, Vlasto?

Dođe meni komšija na vrata, donese mi neki moj račun i kaže: Platite to.
Tog puta nisam ni mitingovala, ni ništa, samo sam ostala na onim vratima, slušala odjek njegovih cipela... Odjek se izgubio, ja se i dalje nisam pomerala. Tišinu je prekinuo zvuk moje donje vilice koja se najednom otkačila.
Ma mislim, nema dalje od toga...
Ti Vlasto bar nemaš predsednika kućnog saveta, zato ćuti i pjevaj :)
MilutinM MilutinM 01:08 14.09.2007

Re: Alo, Vlasto?

Ipak, mislim da je jedini odgovor biti istrajan. Nece razumeti prvi put,drugi put, treci put... Ali ako ne istrajete taj 158. put, bice isto kao da ste izgubili prvi put
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 09:13 16.09.2007

Re: Alo, Vlasto?

e, devojke, a ja bacam kese sa djubretom ljudima u zgradi koji ih ostave preko noci ispred vrata. nekoliko meseci nije radio lift, ja krenem sa cetvrtog, usput pokupim sve. mislite da se neko ikad pitao - ko mi to baca djubre. naprotiv, smatrali su da je to nova besplatna usluga i kese su se mnozile.
Vlasta Vlasta 10:00 13.09.2007

Kolektivni

delirijum tremens. Važno je da nam deca sa šest krenu u školu, da ih opterećujemo gradivom i u prvom osnovne učimo integrale i množenje trocifrenih brojeva napamet. Da mogu lako na kasi da izračunaju koliko treba za politru i cigare. U gomili važnih političkih tema, malo su se zaboravili.
Atomski mrav Atomski mrav 10:36 13.09.2007

Re: Kolektivni

Da mogu lako na kasi da izračunaju koliko treba za politru i cigare.

Ma dvolitru, kakva politra... :(
Pre neko veče sam video u gradu neku klinku kako mrtva pijana povraća na stepenicama nekakve samoposluge... oko nje društvo, drže je za glavu... katastrofa. Podsetilo me na Rusiju... :(
Mesečar Mesečar 10:51 13.09.2007

A ja budala zamerao Slovencima...

Svakom svoja muka najgora. Zato odlucih da pridodam jos jedan aspekt ovoj temi.

Kada sam pre 3 godine bio u Sloveniji u organizaciji fakulteta, vratimo se jedno vece ranije iz provoda, pa svratimo u prodavnicu da kupimo neki alkoholcic za poneti u hotel. Ulazimo u prodavnicu u kojoj smo i do tada iste artikle nabavljali (danju), vidimo sta nam treba, zatrazimo i dobijemo odgovor "Ne moze!". Molim???

Bilo je nekih 23h. Kaze prodavac da je zabranjena prodaja alkohola posle 21h. Uhvati nas neka tuga. Gledamo, police krcate, flase nas dozivaju. Kao po dobrom srpskom obicaju pokusavamo da nagovorimo prodavca u stilu "nije ti tu gazda, pa kakve veze ima, samo jednu flasu...". Nije poklekao. Bio sam besan sledecih par sati na Sloveniju, slovence i njihovu implementaciju EU zakonodavnih inicijativa (iako znam da ni u EU nije svuda ista politika u vezi sa tim pitanjem). Naravno, prisecao sam se tog dogadjaja i s'vremena na vreme sam postavljao sebi pitanje "Cemu takva regulativa".

Sad se vracam na temu. Saznao sam razlog tome na najbolniji moguci nacin. U mojoj zgradi se posle 20 godina otvori radnja koja radi oo-24h. Ispitni je rok, "druzim" sa Galbrajtom, Istonom, Almondon, Kanetijem, Gramsijem... Kad poce dreka, urlanje i lomljava. Pocelo je u junskom roku, traje i dan danas (tacnije noc), sa povremenim mirnim periodima (jednom u 7 dana).

Razlog: klinci iz kraja svako vece kupe po par gajbi piva, sednu na klupice, olese se kao nenormalni i ometaju san celom komsiluku do ranjih jutarnjih casova. Da ne spominjem nepotrebno opste poznati problem - svi su maloletni. I kome covek da se zali sto gazda njih smatra za zrele i odrasle osobe? Ocigledno nikome.

Najgore, i da se kod nas uvede slicna "vremenska" zabrana za prodaju alkohola (posle 21h), da li bi to ista promenilo? Ako je zabranjena prodaja maloletnim licima a oni se svako vece lese ispred zgrade, nesto nisam siguran da im ne bi prodavali opet pice po celu noc. Jedino prihvatljivo resenje je mozda da i ja kupim gajbu piva, obeznanim se i onako sa visine, pregledno (13. sprat), krenem da ih gadjam "kaucijom". Mada, siguran sam da bi u mom slucaju (baksuz), predstavnici "reda i zakona" u rekordnom roku zakucali na moja vrata.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:54 13.09.2007

Zdravo draga!

Evo ovako...što se Sovjeta tiče, pa onaj stari vic kaže da je alkoholizam prelazna faza od socijalizma ka komunizmu...

Oko teme...ovde u Slo su uveli vrlo restriktivni zakon koji zabranjuje, od prodavanja alkohola maloletnicima, reklamiranja alkohola i prodavanje alkohola od 21h do 10 ujutru. Daklem, prodavnice ne samo da ne smeju da ga prodaju, nego moraju i da ga sklone sa vidika strankama (morali su da kupe police-ormane sa roletnama, koje navuku kad dođe ora legalis). Ne smeju do 10 ujutru ni ugostiteljski objekti da prodaju alkohol. Ovo "prodaju" je recimo kafić i mojoj ulici izbegao tako da ga POKLANJAJU. Ne možeš da veruješ! Stoji tabla i na njoj piše da do 10 ko naruči dve kafe DOBIJE neku ljutu...jel' poštuju zakon? Poštuju...dakle, reči nemam...
Što se droga tiče, sve se valja naokolo, najpoznatiji je Kranj, gde dop prodaju valjda i na pijaci, uz krompir. U mojoj ulici je zdravstveni dom (najfrekventniji u državi) u kome je i Metadonski centar. Odličan 5. Sekundarni kriminal svakodnevna pojava, a u zdr. domu svi wc zaključani...decu iz pola grada vode na vakcinaciju protiv hepatitisa c upravo u taj zd. dom, po kome se valjaju i klate preprodavci i korisnici metadona...a virus hepatitisa c preživi u kapljici 3 meseca!!! Na zidu, ako je bolesni imao neku ranicu, pa se naslonio...usput prepadaju majke sa malom decom, naročito u večernjim satima, kada je pedijatrijsko dežurstvo...otimanje telefona je u našoj ulici kao dobardankakoste...centar Ljubljane...niko ne mrda, svake godine nam drži lokalna pandurka u školi žvaku o štetnosti droga : mimoramosa'ćemooćemo...a kad ja priupitam šta je sa gorenavedenim problemom i kako policija konkretno, dnevno, rešava problem sekundarnog kriminala, ona se češka i traži 'de joj se izvukla petlja na najlonci...
Bar sam uspela u školi i preko gradonačelnicinog kabineta da izguram pre 5 godina, da se odvoje ulazi za metadonce i pedijatriju u domu zdravlja...što rekla Jelena, kad me vide sa aktivističkim pogledom, njima pozli...
p.s. Pre par godina su poginule devojke pred diskotekom, masa, poprilično pijanih...stampedo...skoro je zakonom određeno da maloletnici ne smeju posle ponoći da budu u lokalima u kojima se služi alkohol (noćni barovi i klubovi, koji imaju posebnu dozvolu)
Vlasta Vlasta 11:25 13.09.2007

Sve je to u redu

određeno zakonom, napisano, ispečatirano. Ali, da li se kontroliše? Ju, e, zamisli sada krenu posle ovog posta da kontrolišu po kafanama i zabrane kasne izlaske, pa me na smenu tuku kafedžije i maloletni tinejžeri. Znači, u SLO ne vredi da bežim?
kuki kuki 14:22 13.09.2007

Redosled

Sankcionisanje (kazne) nikad nece resiti problem, ma kako bile drakonske. Prvenstveno treba raditi na prevenciji, zatim na kontroli pa tek na kraju na sankcionisanju.
Obicno je red obrnut, jer se tako cini da je najlakse, a i neko drugi treba da odradi posao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:44 13.09.2007

Jeste malo

bolje no u matici-pčelici, ali još uvek nije za beganje na te teme...
yu1bcd yu1bcd 22:24 13.09.2007

Re: Jeste malo

http://www.iht.com/articles/2007/09/06/europe/letter.php Ovo je upozorenje za Rusofile!

U dezeli je ove godine prvi puta pozitivan prirast stanovnista! Ali ne Slovenaca nego stranaca. EU rulz.

Ovde se ujutro nude irska, francuska i slicne "jake" kafe Moze i Sumadijski caj...

P.S. Rukoljub Vaznoj BS! Kuki i Kosovar su joj Bozja kazna.



Vlasta Vlasta 12:51 13.09.2007

samotrol

Evo, gari Rus
MilutinM MilutinM 01:11 14.09.2007

Re: samotrol

Joj, ovo je bio najbolji TV spot pre godinu - dve. Stvarno je otuzno koliko je stvarno
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:14 13.09.2007

maloletnici&alkohol

cek-cek, ako je protivzakonito, okrenes telefon i prijavis je. prosto. i jelena isto tako.
Lektorka Lektorka 14:08 13.09.2007

Re: maloletnici&alkohol

kome? onom skolskom policajcu sto sedi u kancelariji?
Vlasta Vlasta 15:14 13.09.2007

Izvinjavam se

svim pametnim policajcima i inspesktorima, ovaj vic se odnosi na neke druge:

Sedi pandur sam u kancelariji, tipka nešto, noćno dežurstvo. Kad odjednom, na vratima (on heavens door) začuje se glasno kucanje.
- Ko je?! upita on
- Ja sam!
Pandur stavi nesvesno ruku na srce, pogleda uspaničeno levo desno i reče
- Ja sam?!

I bebo, u pravu si, ali ja više ne znam koliko sam puta i za šta sve zvala.
Zalutalo nam dete u redakciju, sedi ceo dan sa nama, kaže nema roditelje. Godina šest. Uveče, već iznerviran mojim pozivima i pitanjima o tome šta da radim sa detetom, policajac reče: "Pa, jel vam smeta dete?". I onda su rekli da zovem Sigurnu kuću jer oni takve slučajeve ne rade vikendom!?
Drugi put zovem noću i kažem da mi kroz prozor ulaze taksisti koji hoće silom da mi naplate neki dug za dop koji su očigledno prodavali - a koji nisam ja naručila - a dežurni mi kaže : "Što niste platili vožnju?"
Izvinite, ja bih volela da znam da kada nazoverm, neću ispasti budala, ništa više. Za početak.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:31 13.09.2007

Re: Izvinjavam se

e pa onda post o tome na koje si brojeve zvala i kad...pa mozda neko zna imena...? dok im ne objavimo imena i sa kojih telefona je 'dezurni' izjavio to sto je izjavio, nema leba. zar to ne treba da se prijavi inspekciji a ne policiji? mozda bi restak&drugari mogli pomognu i okace na sajt negde sve te Cuvene brojeve telefone koje treba da zovemo da bi se zalili za odredjene stvari.

@Lektorka: ako se prestane sa zvanjem, sta onda?! da svi prestanemo da zovemo i zalimo se, jel to resenje? m? ili sam te pogresno shvatila?
Lektorka Lektorka 18:55 13.09.2007

Re: Izvinjavam se

BoL, moj odgovor je bio tipicni depra-odgovor jednog nemocnog ocajnika... :)
Lektorka Lektorka 21:43 13.09.2007

evo koga treba zvati

Vlasta Vlasta 06:27 14.09.2007

Re: evo koga treba zvati

Hvala najljepša i , kao i uvek, potpuno ste u pravu kolezinice
Dusan.djut Dusan.djut 16:03 13.09.2007

Delirium i kako sanjim na kraj....

Alkohol (koji sam nekada konzumirao i volio) je apsolutno zlo broj -1 a pogotovu u zemljama koje su u (raspadu) razvoju.
Prisustvoao sam u BG scenama ka da maloljetnici kupuju alkohol i cigarete,mozda stvarno ponekad za roditelje,valjda je to tamo i ''normalno''. Ponekad kazu rekla mama da zapisete.
Licno mislim da je tamo najvaznije da se nesto (unovci) proda a sve ostalo je nevazno. Ja,na moju srecu ili na zalost zivim u maloj i dosta sredjenoj Svicarskoj u kojoj isto ne cvjetaju ruze ali je daleko ispred nas u svemu sem mozda ljubavi i mrznje,u tome smo ipak prvaci. Sto se tice mldih i alkohola ovdje je to malo sredjenije,sto ne znaci da maloljetnici ne piju. Naprotiv,piju i ovdje ali nikada prodavac/ica nece prodati alkohol ili cigarete maladjem od 18 godina a da mu ne potrazi dokument,naravno ako posumnja da je mladji a fala bogu to se primjeti. Maloljetnici su i za to nasli trik,pa saupe pare i daju punoljetnom da im kupi i on naravno to ucini za njih,uz malu nagradu ili cisto onako.
Za djecu su uglavnom krivi roditelji i kucni odgoj,Zasto? U srbiji oni koji su imucniji zele jos vise i nemaju granica a djecasu prepustena sama sebi i u zamjenu za odsustvo roditelja imaju para koliko zatraze. Oni koji se bore za goli zivot i oni su u pokretu i dan i noc da bi prehranili sebe i djecu a djeca opet bez ikakve kontrole,vidaju se kad stignu.
U ovoj drzavici je sve to na neki nacin sredjenije iako i ovdje ne cvjetaju ruze. Ako zelite malo bolje (pristojno) zivjeti onda oba roditelja rade. Djecu vidjamo uglavnom navece do se sve malo pospremi ,vecera ostaje malo vremena za kucni odgoj,zato djeca ili neznaju nas jezik ili znaju polovicno sto mene strasno muci ali sam nemocan.
Da ne odem sa teme djece i alkohola ili groge,ovdje se to rjesava u suradnji sa skolom i drugim ustanovama koje postoje i one se ukljucuju samo u slucaju kada ne funkcionira ovo prvo,roditelji-skola. Kako? Naizgled jednostavno ali mozda za nase tamosnje uslove tesko. Ovdje ucitelj mra racno znati zasto neki ucenik ima previse ali akoje slucaj obrnut,,zasto ima premalo novca (dzeparac) za taj dan,za izlet ,ekskurziju i slicno. Roditelji su upuceni u sve moraju se toga drzari,ako nemaju dovoljno onda se ukljucuje te druge ustanove a ako daju vise snose sankcije ili moraju objasniti zasto.Mozda djete treba da bas a ekskurziji kupi nesto skuoo od obuce,suvenir,....ali to ucitelj mora znati i ne spada u krsenje djecijijih prava,sto i ja mislim.
Mi mislim na Srbiju i ostale zemlje u (raspadu) tranziciji trebamo da bukvalno svi od vrha pa do dna ili obtarno ali odmah poradimo na odgoju djece a ostalo svjedno moramo cekati nekih 50-100 godina.Daj Boze da sam pretjerao ali cini mi se da nisam. Imam u BG rodbinu ( 99%) tako da cesto navracam,i poznajem ljude iz mid kraja (Knin) izbjeglice. Nicega previse a nicega premalo,djeca super ucenici, studenti ili radnici ali sam se ponovo uvjerio da je kucni odgoj i harmonija zasluzna za sve.Ima i drugacijih slucajeva,totalno obrnuto,ali izostao jje i odgoj i harmonija a alkohol je samo jedan od krivaca.
U ovoj maloj zemljici,nedostaje ljubavi i mrznje,to kod njih postepeno nestaje kao Dinosaurusi,sve se svodi na respekt postovanje. Mi smo prvaci svijeta poljubavi ali i po mrznji,kada ro pocne i kod nas izumirati,tada cemo zivjeti kao oni sada.
Poruka za maloljetne koji piju: NEMOJTE SRECO PREGONITIU PICU,jer ce biti ovako:



D.Milivojevic
[/url]

MilutinM MilutinM 01:24 14.09.2007

Pa sad...

Ja sam takodje roditelj. Moram priznati da se nisam tako ponašao ceo život. Voleo sam "sve što vole mladi". Srećom, bez ikakvog kontakta sa drogom.

Mozda sam hendikepiran, ali samo sam JEDNOM za skoro 50 godina života (za dve nedelje) bio u društvu u kome je bila droga. Možda sam dijabolik, možda me je vreme pojelo, možda... izmislite šta hoćete, ali ovo je istina. Čak, zamislite, nikada u životu nisam pušio!

Pri svemu ovom, kao sto sam rekao u prvom pasusu, nisam puritanac, nikada nisam bio "cvećka" niti sam rastao pod staklenim zvonom. Majka mi je bila čistačica, a "kroz život sam se probijao sam".

Moja kćerka ima 16 godina. Medju najvećim uspesima u životu smatram to što je normalna (kao i mnogi mladi ljudi sa kojima sam radio). Gadi se duvana (i prigovara majci) i razumno je čeljade. Neki ce reći da je štreber, ali je odličan đak i sjajna devojka koja se samostalno, uz punu podršku svojih roditelja, bori za svoje mesto na ovoj planeti.

Šta smo onda žena i ja uradili da je učinimo takvom? Ništa posebno! Bili smo normalni roditelji koji su imali normalne roditelje i pokušavamo da isto priuštimo svom detetu.
Dusan.djut Dusan.djut 03:37 14.09.2007

Re: Pa sad...

Neki ce reći da je štreber, ali je odličan đak i sjajna devojka koja se samostalno, uz punu podršku svojih roditelja, bori za svoje mesto na ovoj planeti.

Šta smo onda žena i ja uradili da je učinimo takvom? Ništa posebno! Bili smo normalni roditelji koji su imali normalne roditelje i pokušavamo da isto priuštimo svom detetu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Upravo ovdje stoji sve u ovih par rijeci koje su podebljane,to fali mnogim roditeljima.Kao vi niste 'ko zna sta ucinili za svoju cerku a ja upravo vidim da ste ucinili sve sto ste mogli.Takvi bi trebali biti i ostali roditelji Ja vam se divim i mislim da ste zbog svega sto ste ucinili sada srecni roditelji. Bar bi rako trebalo da bude.
Gordana Vasić Gordana Vasić 08:09 14.09.2007

Re: Pa sad...

MilutinM
Ja sam takodje roditelj. Moram priznati da se nisam tako ponašao ceo život. Voleo sam "sve što vole mladi". Srećom, bez ikakvog kontakta sa drogom.Mozda sam hendikepiran, ali samo sam JEDNOM za skoro 50 godina života (za dve nedelje) bio u društvu u kome je bila droga. Možda sam dijabolik, možda me je vreme pojelo, možda... izmislite šta hoćete, ali ovo je istina. Čak, zamislite, nikada u životu nisam pušio!Pri svemu ovom, kao sto sam rekao u prvom pasusu, nisam puritanac, nikada nisam bio "cvećka" niti sam rastao pod staklenim zvonom. Majka mi je bila čistačica, a "kroz život sam se probijao sam".Moja kćerka ima 16 godina. Medju najvećim uspesima u životu smatram to što je normalna (kao i mnogi mladi ljudi sa kojima sam radio). Gadi se duvana (i prigovara majci) i razumno je čeljade. Neki ce reći da je štreber, ali je odličan đak i sjajna devojka koja se samostalno, uz punu podršku svojih roditelja, bori za svoje mesto na ovoj planeti.Šta smo onda žena i ja uradili da je učinimo takvom? Ništa posebno! Bili smo normalni roditelji koji su imali normalne roditelje i pokušavamo da isto priuštimo svom detetu.


Mislim i ja da je to. Jedino što se ponekad pitam šta danas znači biti normalan roditelj (valjda zato što me muško čeljade od skoropadvanaest godina često pita : "Jesi ti normalna?". Znam ja dobro, u stvari, šta je normalan roditelj, bar imam troje dovoljno starije dece (mislim, svi već imaju pravo glasa) pa mogu izdaleka malko da pogledam šta sam uradila do sada. Vrlo slična priča tvojoj - kada govoriš o vaspitanju ćerke. Ljubav je taj zakon. No, ne ono što se provlači svuda i već se i ofucalo od neprimerene upotrebe a nazivaju ga ljubavlju... prema ovome, onome, svemu, ničemu.
To su valjda ti normalni roditelji. Nego, nešto mi se čini i volela bih da me neko demantuje, da nova generacija roditelja, a opet se valjda radi o nekom broju a ne o svima, ima potpuno iščašene odnose prema ovim novimnovim klincima, ovim malim koji su skoro prohodali, tek vozikaju automobilčiće na baterije.
Ne znam pojma stvarno.
Već me i godine popristigle. Ja već uveliko mogu da budem i baka. E, da i to dođe, pa ću možda imati jasniju sliku.
A povodom osnovnog pitanja ove teme: ja svoju decu koja su nepušači (komaTa 3, jedno konzumira cigarete) nikada ne šaljem da mi ih kupe. I kada su negde van, ne pozovem svoje dete nepušača da ga zamolim da mi uz paradajz i grojze, kupi cigarete. Nikada. O malom i da ne pričam. Uvek sam nešto razmišljala, ako mi oni budu kupovali cigarete, lakše će im biti da jednog dana u nekom klinačkom raspoloženju, stanu pred trafiku i kupe ih sebi. Možda nema nikakve veze, ali ja nešto mislim da ima. Tako da sam ja Zakon o zabrani prodaje cigareta maloletnicima počela da primenjujem mnogo pre nego što je usvojen.
Vlasta Vlasta 06:38 14.09.2007

Kao što već napisah

gore, ja sam, ne svojom odlukom niti krivicom, osetila kako se porodica raspada i umire polako, kada droga uđe u nju. O tome u ovom trenutku ne govorim otvoreno samo zbog toga što je u pitanju moja najbliža moguća familija, i što taj neko to više ne radi, gaji dete i trudi se da sve promeni. Nisam ja ta koja treba da odluči da li o tome javno pisati, ali ako ikada dobijem zeleno svetlo, učiniću to radi svih koji su se našli ili mogu da se nađu u sličnoj situaciji. Kroz taj pakao potrebni su čoveku svi mogući vodiči koje može da dobije, a pre svega poželjno je izbeći ga. Po svaku cenu. Znam samo jedno: sa sigurnošću mogu da kažem da ne zavisi tako puno od roditelja. Otmu se deca. Posećivala sam sve moguće institucije za lečenje i videla koliko tamo ima dece. Mali mršavi poluleševi. Da li ste videli kako izgledaju ovisnici o kreku? To je kraj. Znam da vam se ježe vratovi, ali o tome prosto treba otvoreno govoriti, bombardovati ih preko medija, bilborda, crtanih filmova.
jacHa. jacHa. 09:15 14.09.2007

Re: Kao što već napisah

To je ono čega se roditelji plaše: da ne zavisi baš sve od njih, koliko god da paze i vode računa i vaspitavaju svoju decu.
Treba lepiti slike teških bolesnika na paklice cigareta, treba to isto raditi i sa alkoholom, ne treba vino i pivo brojati u namirnice...
Ali ono što sad želim da kažem je sledeće:

Roditelji puste devojčicu kod drugarice na rođendan, deca na rođendanu su uglavnom u sedmom razredu osnovne škole. Rođendan zakazan po danu. Deci se na rođendanu služi pivo u prisustvu roditelja slavljenika. Moje mišljenje je da dete nije na pravom mestu. Ali, ako dete ne pustiš da ode na takav rođendan, ti kao roditelj u dečijim očima si baba roga, a dete je među svojim vršnjacima obeleženo kao mamina maza ili već nekako. I sad šta je gore, ili šta je bolje - ne znam. Pustiti dete na takav rođendan ili ne?
Vlasta Vlasta 09:27 14.09.2007

Re: Kao što već napisah

Pa, sedmi razred definitivno pohađaju maloletnici, koliko ja znam. Trinaest im je godina. Moja sestričina ima toliko i znam da se kod njih na rođendanima ne služi pivo niti se smatra za out ako se isto odbije, bar pred mamama. Vi ste iz neke baš napredne sredine. Kao što rekoh gore, treba primereno kazniti sve koji prodaju ili, eto nam novog slučaja, besplatno služe deci alkohol. Znam ja da će ga pronaći ako žele. Ali, ako ne mogu da ga kupe u prodavnici, onda im preostaje samo da ga kradu, a na to će se, verujem, ipak manji broj odlučiti nego što ih se odluči da ga prihvati iz sigurne roditeljske ruke.
Atomski mrav Atomski mrav 09:35 14.09.2007

Re: Kao što već napisah

A apoteke? Nekoliko puta je objavljivano na sav glas da se ti-i-ti lekovi ne mogu dobiti bez lekarskog recepta, bla, bla, bla... Uđeš u bilo koju privatnu apoteku, kupiš sve što ti padne na pamet, od Pentreksila do Trodona i Bensedina bez recepta... pa malo pomešaš sa pivom ili nekom brljom... pa sedneš u auto... ili pobrljaviš pa se dohvatiš sekire... :(
Lilu Lilu 11:02 14.09.2007

neobavestena

1.Dosla ja poslom u veliku drzavnu firmu, pa oni , onako pomalo zaposleni, razglabaju o eskurziji ucenika drugog razreda srednje skole. Jedan od njih, takodje gost, je profesor u uglednoj gimnaziji, i to upravo onaj koji vodi tu decu na eskurzije. I tu ja saznadoh da sam totalno neobavestena , da sva deca probaju alkohol u svojoj 13-toj godini, a da u srednjoj skoli svi uveliko pijance na rodjendanima ili u bilo kakvim zgodnim prilikama. Bez obzira na pol, vaspitanje i sl. Sto je najgore, tu prisutni roditelji dece tih godina se slozise da je to tako, njihovi ljubimci su se dovlacili pijani kuci jos u osnovnoj (doticna recenica izgovorena pomalo ponosno, to su mamine i tatine muskarcine). i jos mi rekose: Sto si zabezeknuta i tvoje ce tako.
2.Moje dobre prijateljice, inace uciteljice, muz je alkoholicar (nije se sam izjasnio niti bi to ona priznala ali covek pije svaki dan i ponekad danima ne dolazi kuci). Kad ponekad ostane sam sa cerkom (9god) redovno je salje po pivo u prodavnicu. Posto je dragi tata uz sve navedeno i uspesni direktor cerka raste sa uverenjem da alkohol nije nista lose.
3.Bliske komsije, novopeceni bogatasi, svome su tada sedmogodisnjem sinu, davale novca koliko god je hteo, tako da je dete islo u skolu sa po 5000 dinara (da mu se nadje). Roditelji su jako ponosni na to koliko drugara on ima (12god), koji ga stalno zovu. Dete cesto malo zaplice jezikom i izgleda odsutno. Ali to je jer je zlato buduci umetnik i ima jako mnogo maste, inteligentnije je od ostale dece.
I ko je onda kriv? Prodavacice ili roditelji?
Atomski mrav Atomski mrav 12:17 14.09.2007

Re: neobavestena

I jedni i drugi. Roditelji u ovim slučajevima koje si navila mnooogo više...
Smorock Smorock 00:10 26.11.2007

Treba biti kul...

Nekada - ideje o licnoj revoluciji, odrastanju i slicnom kupovane su iz medija, poznate licnosti su bile uzor, muzika, film, urbana kultura...

Danas je potpuno isto.
Samo danas za razliku od nekad MI obicni ljudi mozemo mnogo vise da utičemo na svet oko nas...
Hajde, igrajmo se medijima, danas je svako superstar, i svako moze da lansira stil.
Kao i svaki dobar roditelj, samo sa malo više glamura i stila.

Kul je biti strejt, kul je u drustvu svima u inat piti mineralnu vodu, kul je ne ostajati u gradu do 06 ujutru, kul je ne pushiti, kul je biti dobar djak i ići u Petnicu ili dobiti stipendiju, kul je ne olešiti se ko svinja da posle drugovi ne moraju da čiste za tobom i da se budiš na stepeništu ...

Moj dobar prijatelj (iduće godine ce nadam se postati lekar :)) je uvek bio buntovnik, kao tinejdžer je bio panker i razuzdan.. Sećam se, on je prvi išao svima u inat i namerno nije hteo da pije alkohol, pio je - mineralnu vodu. Onako sav iscepan u bordo martinkama do kolena, sa čirokanom na glavi. Lizao je lizalicu i bojkotovao je cigarete. Zanimljivo je kako su malo po malo sve vise likova poceli da ga 'kopiraju', jer je on bio 'baš kul'.

Moj ćale je meni kao klinki uvek bio faca na svim slavljima, nikada ništa nije pio jer je vozio kola, jedini 'savesni vozac'. Šmekerski je sedeo u uglu, smejao se u brk i nazdravljao djusom.

Kao tinejder svako ima prilike da proba razne stvari ... vecina zeli da se razlikuje, da budu posebni, drugaciji, da budu slobodni od stega društva i slicnih stvari koje ih sputavaju da budu ono sto jesu tj idealu kojem oni streme.

Zavisno od toga kako se postave vrednosti i kako se predstavi sloboda... takvi ce oni i zeleti da budu .

Ok, znam ja samo teoretisam, ja nisam roditelj... Ali sam necije dete.. I to se valjda racuna? :)
Smorock Smorock 00:14 26.11.2007

dupli post

ups dupli.. kako da obrisem????

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana