O 12. martu 2003.

Filip Mladenović RSS / 12.03.2009. u 15:33

 

Te srede, 12. marta 2003. zatekao sam se poslom u Agenciji za mala i srednja preduzeća. Tokom sastanka u kancelariju je uletela jedna od službenica Agencije odsečno izgovorivši: »Pucali su na Djindjića!«. U prvom trenutku nisam poverovao, jer su ranije u čaršijskom opticaju često bile glasine o atentatu. Medjutim, novinarski poziv je uradio svoje: pozvao sam odmah svoju redakciju da proverim, i saznao da je vest o atentatu tačna.

Usledio je novi mentalni manevar: verovatno je to bio samo pokušaj atentata, tim pre što se nedavno, na auto-putu kod hale LIMES, već nešto slično dogodilo. U tom uverenju sam proveo narednih desetak minuta, dok u kancelariju nije vidno potrešena ušla još jedna službenica Agencije, sa pouzdanim izvorom u samoj Vladi Srbije. Rekla je: »Pogodjen je u stomak!« Posle ove informacije, mozak je počeo da sklapa novu sliku:

»OK, pogodjen je, ali će se izvući. Valjda je posle onoga kod hale LIMES nosio pancir.«

Sa tom slikom, obojenom unervoženim službenicima Agencije, krenuo sam u redakciju »Dvestadvojke«. Već na ulazu u zgradu Radio Beograda bila je primetna neka neuobičajena atmosfera. Unutra, u hodnicima, neka napeta tišina. Po sobama koleginice i kolege su vrteli telefone i satelitske kanale. Sve oči i uši bile su uprte prema Urgentnom centru, gde se prema neslužbenim informacijama obavljao hirurški zahvat nad Zoranom Djindjićem. U tom trenutku se još nije znalo ni gde ni kako je pucano na premijera. Jedni su tvrdili jedno, drugi drugo, i u toj šumi protivrečnih informacija došao je hladan tuš: jedna od svetskih TV kuća objavila je ekskluzivnu vest: premijer Srbije Zoran Djindjić preminuo je od posledica atentata.

Od tog trenutka u mojoj glavi se počela vrteti gomila misli i osećanja, od neverice i saosećanja do besa i nemoći. Čas sam mislio na njegovu decu, suprugu, majku, čas na Srbiju, koja kao da je prokleta, obeležena atentatima, od Karadjordja i Kneza Mihaila do, evo, Djindjića. Pomislio sam i na sledeće: vidi ironije, ni Slobi, ni Šešelju, ni svima onima koji  su nas od 1987. do 2000. mrcvarili i pljačkali, ne fali ni dlaka sa glave, a sada se kola slomiše na Zoranu Djindjiću.

Kako je vreme odmicalo i kako se polako ali sigurno sklapala slika o atentatu,  naročito detalj da ga je snajperista pogodio u srce, u meni se spontano probudilo sećanje na 9. mart 1991. godine, na velike antirežimske demonstracije na ulicama Beograda. Iskrsle su potresne slike iz centra grada, na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Maršala Tita, gde je policija ubila 18. godišnjeg učenika Branivoja Milinovića, rodjenog brata moje poznanice. Sećam se mladića oblivenog krvlju kako nemoćan leži na pločniku, kako drugari uzalud pokušavaju da zaustave obilato krvavljenje. Sećam se i sledećeg jutra posle tog 9. marta, kada je na mestu pogibije bio parkiran tenk JNA, pošto je u medjuvremenu vojska priskočila u pomoć Miloševićevoj miliciji radi gušenja demonstracija. Ispod tenka neko je ostavio, kao znamen, jedan cvet i jednu kamenu kocku. Simbole ljubavi i gradjanskog bunta.

Šta je to snajpersko gnezdo?

To je rodno mesto ptica rugalica, ptica grabljivica i ptica - preletača!

 



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 15:57 12.03.2009

Iznad svega

Toga dana, kao i ovoga dana, zatekao sam se u zemlji Srbiji. Nema nameru da idem.
angie01 angie01 16:31 12.03.2009

ja spavala,

u Torontu je 6 sati manje, zvonio telefon,...to je onaj zvuk shto odmah znash da je zloglasan, jer je u nevreme,...ubili su ga reche mi plachnim glasom drugarica,...shto je najgore, odmah sam znala koga.

ovih shest godina je nekako pokazalo, da je umro uzalud,..nisamo ga zasluzili ni tada, ni sada!
vracarac92 vracarac92 17:00 12.03.2009

U Johannesburgu...

...Juznoafricka Republika (ista vremenska zona kao u Srbiji).Tog jutra se vratio sa sluzbenog puta iz Mozambika i Tanzanije. Ceo dan na poslu. Trka. Krediti. Profit. Logistika. Vratio se kuci, sacekao zence, igrao se sa decom, kupao ih, spremio im veceru, opet se igrao sa klincima i hranio papagaje, proverio Ph vrednost vode u bazenu. Deca zaspala a ja se iskrao u obliznji pab (Mc Guivers) na par piva i porciju (nostalgicnih) fudbalskih vesti sa starog kontinenta. Stize prvo pivo, polako ga otpijam, caskam sa nekim Afrikanerkama (Burkinjama, klasican balkanski sarm), zovem barmena Majka (iz Malavija) da mi natoci jos jedno pivo (i za dame sta piju, naravno). Usput mu dobacim"Dodaj mi daljinski da vidim sta ima novo". Pogledam ESPN i Eurosport - nema nista novo. I ne zna sta mi bi, prebacim na CNN.......i SOK. Pravi sok. Nisam mogao da verujem, 100% neka greska, neko me namerno zajebava i nervira, to nije moguce. Zovem sa mobilnog kevu - zauzeto, zovem jednog drugara (kuma) sa severa ...i krah. Istina je. Neki zlikovac je ubio Zorana, ubio nadu....
dunja73 dunja73 12:09 13.03.2009

Re: U Johannesburgu...

...Nemacka
upravo odlazim kod prijateljice na kafu koja radi
u jednom kaficu , nemackom , jako dobrom
ciji je vlasnik turcin stariji lik ,profi gastronom ,
Kao udjoh , taj turcin leti ka meni i pita jel gledam i
i znam li sta je se dogodilo ?
Sve ljude drugih nacija koje sam poznavala su sa zaljenjem ovo komentarisali
dok sam bila "zaprepascena" komentarima pojedinih nasih ljudi koji su , ono
u fazonu "sta je trazio to i dobio"
doduse takvi su par godina kasnije , zalili Sadama ..

"Snajperista" - najpoganija sorta ljudska
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:04 12.03.2009

.

vidi ironije, ni Slobi, ni Šešelju, ni svima onima koji su nas od 1987. do 2000. mrcvarili i pljačkali, ne fali ni dlaka sa glave, a sada se kola slomiše na Zoranu Djindjiću.

NNN NNN 20:28 12.03.2009

Tužna gradacija

Upravo to.
Prvo sam mislio da nije ništa,
pa da nije ništa opasno,
pa će da preživi...
smt_2 smt_2 00:15 13.03.2009

RTS dokle više!!!

Ponovo neki ######## prave lažnu sliku o Đinđiću, 90% vremena emisije posvetivši dokazivanju da bi bilo isto da je ostao živ. A posle toga šatro film "medijska pozadina ubistva" u kojoj gledamo impresije novinara $#"/%/"#&"%/#.

Ma koga bre briga šta su politička i novinarska nedonoščad umislila da je Đinđić mislio... ova zemlja nije za ljude...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana