Amsterdam za male pare

pausania RSS / 13.03.2009. u 15:20

 O Amsterdamu kao prvoklasnoj turistickoj atrakciji cemo posle. I dalje sam pod utiskom cinjenice da sam do tamo stigao za male pare, a organizacija mi je dozvolila da vidim pola Beneluxa i da sam upravljam svojim vremenom, sto danasanja organizovana turisticka putovanja ne dozvoljavaju.

Idemo redom. Kompjuter u jednu, a kreditnu karticu u drugu ruku. Viza vam je vec u pasosu, a pasos u dzepu, naravno.

www.germanwings.com mi je ponudio avio kartu do Kelna za 13 evra, i povratak za 17 evra. To mu dodje 30 za povratnu kartu. Taxe kojima placamo da nas dobro povataju na granici iznose jos 70 evra, ali ako imate srece u tu cenu vam je uracunato i skidanje do gole koze i pregled donjeg vesa koji ste poneli (nisam rekao da je sve savrseno, vec da je jeftino). Dosli smo do stotke, i do Kelna. 

www.sixti.com ili www.sixt.com mi je ponudio rent-a-car vozilo za 105 evra za cetiri dana! Sjajno! Autic (Smart, koji je inace odlican auto, ide 140 i trosi 5l/100km) sam podigao na aerodromu odmah po sletanju, i tu sam ga i vratio na kraju putesestvija. Do Amstrerdama ima 270 km. Tri sata.

Da ne bude zabune...kolima uci u centar grada je ravno samoubistvu, i pritom ce to papreno kostati (25-30 evra po danu). zato je holandjanin ponudio parkinge na ulazu u grad (P+R parkinge) gde dan kosta 6 evra i jos dobijete povratnu besplatnu kartu za tramvaj da mozete da odete i vratite se. Ljudi su savladali poriv da zaradjuju pare na gluposti i prosto ovim cinom mole ljude da ne ulaze kolima u grad.

booking.com mi je omogucio hotel u centru Amsterdama za 150 evra za tri noci, za dve osobe (nikad ne putujem sam, i isto predlazem i vama, mada u Amsterdamu nikada nece biti sami; lako i brzo cete naci drustvo makar to bio podstanar u glavi, ako razumete sta hocu da kazem). Moze smestaj i jeftinije, sve zavisi od zelja putnika. Dorucak je solidan i dovoljan da ne ogladnite do kasnog poslepodneva. Za veceru se snadjite (Mc Donalds, Quick, Burger King, ili jos bolje neki azijski vok restoran)

U odlasku ili u povratku se moze svratiti do: Roterdama, Haga, Briza.....

Ni Keln nije los, moram da priznam, mada je selendrica u poredjenju sa ovim ostalim....i ruse im se zgrade u centru grada same od sebe.

Sve u svemu, mi stigli do Amsterdama i spavali u gradu za 500 evra. Toliko kostaju samo karte preko YAT-a.

A sad da oplevimo najbolji grad Evrope. Jedna rec: sloboda. U svakom pogledu. Radis sta hoces, kad hoces, gde hoces...niko nikog ne gleda, nikog i ne zanima sta drugi rade. 

Ali sta se mora videti, pre nego sto vas obuzme taj osecaj neverovatne slobode (opet, ako znate na sta mislim).

Od zeleznicke stanice prema jugu:

 red light district - gradski kurvarnik, jedan od najboljih u evropi. Uospte nije fora da se nesto opali, vec da se to vidi. Tuzno a veselo. Vrlo lepe devojcice, najcesce istocno-evropskog porekla, koje sede po izlozima, oskudno obucene, reklamiraju svoja tela i mame zblanute turiste da ulete u radnjicu za pristojnih 50 evra. Nekada su tu sedele surinamke i holadjanke, ali se demografska slika menjala kako se istocna evropa "bogatila". Po zakonu, prostitutkama je dozvoljeno samo pruzanje oralnog ili manuelnog zadovoljstva, ali nisam siguran da se sve pridrzavaju zakona. Kvart se pruza na dve ili tri paralelne ulice, i relativno je bezbedan. Ne treba ici kasno nocu. Nikad se ne zna. STROGO ZABRANJENO FOTOGRAFISANJE!

 Trg Dam - glavni i najveci gradski trg. Gradska vecnica, stara katedrala, stara berza. Sve lepo, veliko i staro. Na samom trgu je muzej vostanih figura Madame Tissaud, koji je poznat, ali po mom skromnom misljenju ne mora da bude nezaobilazan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ulica Rokin - avenija koja se spusta od Dama ka jugu.

 Pijaca cveca - sve je jasno....lale, lukovice, seme marihuane, i slicno. 

 Rembrandt trg - simpatican gradski trgic. U neposrednoj blizini je kuca poznatog slikara.

 Trg Spui - mozda i najlepsi gradski trg. U blizini je muzej istorije.

 Rijks museum - najveci gradski muzej, sa najvecom zbirkom dela flamanskih slikara, medu kojima je i Rembrandt.

 Muzej van Gogh - must see. Prelepa i velika zbirka dela ludog slikara. Sve sto ste videli ikada videli od njegovih dela je tu.

 Muzej Heineken - zajebancija. Ali jedinstvena prilika da se popiju dva sveza tocena Heinekena, doduse u malim casama.

 

 

 

 

 

 

 

Na putu od zeleznicke stanice do Muzeja Van Gogh ima oko 3 km. Moze se ici tramvajem, ali preporucujem laganu setnju. Usput se, osim navedenih atrakcija, nizu prelepi motivi jedan za drugim. Na svakih 100 do 150 metara se prelazi preko nekog kanala, simpaticnim mosticima. Ne pokusavajte da zapamtite imena ili izlegled nekih od njih, mnogo cete se zbuniti. Ima nekolicina poznatih, medju kojima je recimo Skiny, pokretni most, ali ne znam da kazem gde se tacno nalazi. Zasto ne znam? Posetitie Amsterdam pa cete videti.

Neobicno je to, sto je grad u svim svojim kvartovima isti! Gde god da se krene cekaju vas kanali, iste vrlo lepe zgrade. Zato se Amsterdamu treba prepustiti i dozvoliti mu da vas on vodi, jer je upravo on sam najbolji vodic.

Glavna fora su im bicikli. I to ne bilo koji. Imaju neke stilske biciklete, stari model sa velikim tockovima i bez brzina. Svi furaju bickl. I treba ih se cuvati jer su aktivni ucesnici u saobracaju i ne fermaju bas izgubljene turiste. Cesto cete se cimati kad zazvone otpozadi. 

 

I na kraju, posto znam da to svakog zanima, sta cemo sa tim porocima? Legalno je i tacka. Ustvari nije bas legalno, vec liberalizovano. Ali kao da je legalno. Pusi se na svakom koraku. Moja preporuka kaze da izbegavate Caffe Shopove na prometnim mestima. Bolj je naci neki mali u nekoj sporednoj ulicici, gde pazare lokalci. Bice bolja ponuda i niza cena. I ne brinite. Nema lose. Ima samo manje dobro.

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

toma miletic toma miletic 15:24 13.03.2009

ams rules

svidja ti se amsterdam, a?

dobar text.
pausania pausania 15:25 13.03.2009

Re: ams rules

jel ima nekog da mu se ne svidja????

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana