In memoriam

Rachel Corrie 10.04.1979. – 16.03.2003.

Budimac RSS / 16.03.2009. u 00:04

Šta mlado ljudsko biće nagoni da napusti udobni život studenta umetnosti u sigurnosti države Vašington i pronađe smrt pod nožem i gusenicama buldožera u Rafi, Gaza?

Rejčel Kori je rođena u Olimpiji, država Vašington, u porodici "običnih" Amerikanaca. Posle srednje škole studirala je umetnost, volontirala u ekološkoj organizaciji i radila (takođe volonterski) sa pacijentima sa mentalnim poremećajima. Na završnoj godini studija je pauzirala, pridružila se Internacionalnom pokretu solidarnosti (International Solidarity Movement - ISM) i otputovala u Palestinu. Posle završenog kursa o nenasilnom otporu odlazi u Gazu.

U Rafi je bila živi štit protiv demoliranja palestinskih kuća.

Israel calls this policy "clearing," a name that conceals the destructive and long-term consequences for the Palestinian residents in the Gaza Strip. Thousands of people have been made homeless and thousands have lost their sole source of income for many years to come. Israel caused this damage to people although it did not contend that they themselves were involved in attacks, or attempted attacks, against Israeli civilians or security forces. (Izvor: B'Tselem, naglašavanje moje)

Šestnaestog marta 2003, braneći kuću apotekara u Rafi, Rejčel je poginula pod izraelskim vojnim buldožerom.

U intervjuu datom nekolko dana pre smrti je izjavila:

I think I could see a Palestinian state or a democratic Israeli-Palestinian state within my lifetime. I think freedom for Palestine could be an incredible source of hope to people struggling all over the world. I think it could also be an incredible inspiration to Arab people in the Middle East, who are struggling under undemocratic regimes which the US supports.

Nije joj bilo dato.

A odgovor na početno pitanje? Neću da namećem moje mišljenje – odlučite sami.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Beleška na margini

Kada budem izgubio nadu da je bolji svet moguć, kada budem bio u stanju da na nepravdu samo slegnem ramenima i/ili okrenem glavu, da "mudro" zaključim "da je svet takav," znaću da sam ostario. Zapravo... ne, to nema veze sa starošću – znaću da sam umro, a da je činjenica da jedem, kenjam, šetam, pušim i sve kao "živ," samo puka formalnost i da sam "živ" koliko i svaki drugi zombi na ovoj planeti.

Tagovi



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana