Zakon, dan dvanaesti: STOP amandmanima!

Goran Miletic RSS / 16.03.2009. u 02:18

nove epizode od sutra!
nove epizode od sutra!
Primetno je zadovoljstvo svih što se, eto, Zakon protiv diskriminacije vratio u skupštinsku proceduru i što se najavljuje početak rasprave već za sredu.Opšti utisak je da su promene male, da Vlada ovaj put neće popustiti i da će zakon bez problema biti usvojen. Ja se ne slažem sa ovim konstatacijama.

Prvo, ne mislim da su izmene male. Dosta izmena je učinjeno u toku rada nevladinih organizacija na modelu zakona (period 2001-2006), a naročito u drugoj polovini 2008, kada su dva ministarstva organizovala ozbiljne javne rasprave sa svim relevantnim akterima. Posle toga je finalni tekst dobio pozitivnu ocenu SVIH ministarstava (pa i Ministarstva vera), a zatim i cele Vlade, pa onda dva odbora u Skupštini. Amandmana stranaka nije bilo (koliko sam ja obavešten).  Zbog toga ne mislim da je izbacivanje transeksualnosti, pa dodavanje novog stava u vezi diskriminacije po osnovu verskih prava i na kraju potpuno izbacivanje „rodnog identiteta“ nešto što je MALA izmena. Izmene su velike, a to što verske zajednice i dalje nisu zadovoljne je nešto što je potpuno logično. Još je paradoksalnije da im sada odjednom seksualna orijentacija nije problem, nego je navodno problem samo kada je neko ispolji. Ne mogu da verujem da crkva pravi tako džinovske korake za samo 10 dana. Pre će biti da oni ne žele ceo zakon (tačnije – upotrebljiv zakon).  O motivima su pisali mnogi ovih dana, pa ne bih ništa dodavao.

Drugo, čini mi se da će Vlada popustiti. U pitanju je samo „modalitet“. U našem pravnom sistemu, Vlada temelji svoj mandat na skupštinskoj većini. Generalno, ta većina uvek postoji za predloge koje podnese Vlada. Naravno, amandani JESU mogući i to jeste posao Skupštine. Dešavalo se i dešava se da se u Skupštini izmeni neka SITNICA u zakonu. To je normalno, ali ne i u ovom slučaju. Zašto? Pa upravo zato što je ceo zakon prošao odbore i zato što do jutra kad je „pukla bruka“ niko nije imao nikakve primedbe. Da je imao, čuli bi mi i pre toga Palmu i njegove probleme sa dva tipa u avionu, Nikolić Tomislava koga više niko ne može da pohvata u nabrajanju „nenormalnosti“  i DSS koji je u ovih 10 dana smislio kako „crkvu treba sistematski ugraditi u proces donošenja odluka“. Dakle, svaka promena ovog NAJNOVIJEG predloga Vlade bi značila jednu veliku PREVARU, sa ciljem da se dokaže da su oni ipak branili zakon, ali eto, Parlament je uradio nešto drugo „jer po Ustavu ima pravo“. Formalno-pravno, to je tačno, ali politički i moralno bio bi to novi šamar celoj javnosti. Rasim Ljajić je u pravu kada upotrebljava reč „blamaža“ i primer Slovačke koja je nešto „zaboravila“ pa je kasnije morala da menja.

Treće, ne slažem se sa ocenama da će zakon biti usvojen bez problema. Zamislite kada u naredna dva dana SPC ukapira da ih niko ne zarezuje i onda odluči da izda jedno saopštenje u kome će reći/narediti da sveštenik ne dolazi u kuću/na slavu svakome ko glasa za zakon. Zbilja efikasna mera, a ništa ih ne košta. Imam na umu mnogo toga što naša nevladina organizacija „95%“ može da uradi u par dana i uzrokuje novi problem. Ne zaboravite da ta ekipa ima puno vremena, ne izlazi na izbore, ne želi EU i može da se igra do mile volje. Njihove najvernije sluge u liku DSS su već najavile zatrpavanje Skupštine amandmanima. Ako niste videli,  SPC u svom novom tzv. koncentrisanom predlogu traži „samo“ 4 izmene.  Čisto da pokažu kako oni „nisu protiv zakona“.

Da se ne lažemo, Predsednik Tadić je takođe u nekoliko navrata izjavljivo da famozna „homoseksualna orijentacija“ nije nešto normalno, da ne podržava gej brakove, paradu i još mnogo šta. Pre nego što je postao Predsednik imao je i oštrije izjave. Zbog toga mislim da ponekom iz ekipe „Za evropsku Srbiju“ može pasti napamet da glasa za neki bogougodni amandman, znajući da se „šef“ neće ljutiti.  To bi bila potpuna propast, naročito imajući u vidu da je LDP najavio punu podršku zakonu i time otklonio opasnost da bi Palmino NE ili Čankovo odsustvo bilo problem.

Sutra je u Novom Sadu u 13h, konferencija za novinare Koalicije protiv diskriminacije. Dođite!

Atačmenti



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

znik znik 04:41 16.03.2009

Koja javnost?

Formalno-pravno, to je tačno, ali politički i moralno bio bi to novi šamar celoj javnosti.


Kojoj javnosti? Srpskoj? Međunarodnoj? Evropskoj? Američkoj?

Da se ne zavaravamo, srpskoj javnosti (njenom mainstreamu) je do ovog zakona stalo kao do lanjskog snega. U najboljem slučaju, zakon se prihvata kao nužno zlo, nešto bez čega ne možemo u Evropu. Uostalom, treba pogledati "Najtiražnije dnevne novine na Balkanu". NVO organizacije koje podržavaju zakon su glasne, ali malobrojne.

U skupštini ne postoji većina za ovaj zakon. DS-G17 i LDP nisu dovoljni da se zakon izglasa. Palma-SPS, DSS-NSi razne radikalne frakcije imaju 127 glasova, sa Ugljaninom 131.

Zamislite kada u naredna dva dana SPC ukapira da ih niko ne zarezuje i onda odluči da izda jedno saopštenje u kome će reći/narediti da sveštenik ne dolazi u kuću/na slavu svakome ko glasa za zakon.


Prvi i poslednji put je SPC to uradila 1937. godine, za vreme konkordatske krize: svi poslanici koji su glasali za konkordat su bili isključeni iz Crkve, na čelu sa predsednikom vlade Stojadinovićem. (Za uzvrat, Stojadinović je iz svoje stranke isključio sve koji su glasali protiv.) Ne samo da im sveštenici nisu mogli ulaziti u kuću, nego nisu smeli da uđu u crkvenu portu, prisustvuju sahranama itd. Sve je to trajalo jako kratko, jer je vlada obećala da zakon nikada neće izneti pred senat.

Mislim da bi i donošenje zakona sa svim mogućim i nemogućim amandmanima bio veliki napredak za Srbiju.



ed_novipazar ed_novipazar 08:30 16.03.2009

Odlicna ideja

Zamislite kada u naredna dva dana SPC ukapira da ih niko ne zarezuje i onda odluči da izda jedno saopštenje u kome će reći/narediti da sveštenik ne dolazi u kuću/na slavu svakome ko glasa za zakon. Zbilja efikasna mera, a ništa ih ne košta.

Ideja je odlicna, ali je i mac sa dvije ostrice. Ukoliko se Crkva na ovaj nacin uspije izboriti za svoje stavove onda su pokazali da su se oporavili i u punoj formi vratili na teren. Ukoliko pak ne urodi plodom onda su veliki gubitnici jer ce se zaista pokazati da ih slabo ko zarezuje.

Meni je interesanstno i ponasanje Islamske zajednice. Mislim one prave, ne ove instalirane od strane Kostunice, Tadica i drzavne bezbjednosti. Oni nisu u ovoj koaliciji protiv zakona. Volio bih cuti razloge. Jer, na slican nacin kao i SPC, i IZ bi mogla izvrsiti pritisak na Ljajica i Ugljanina odnosno njihovo clanstvo i poslanike u parlamentu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:41 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

marka karadžića za predsednika il bar za ministra obrazovanja.
svaka mu čast.
kakav sjajan tip.

p.s. zakon će biti usvojen uprkos svim otporima.
daće im ponudu koju neće moći da odbiju.

kako će palma da sarađuje sa parizom (zar nije bio nedavno) kad
je tamo gradonačelnik homoseksualac?

ja bih mu zabranila ulaz u zemlju i to ne što je protiv homoseksualaca,
nego zbog rečnika (arkanovog borca, diskriminatora roma etc)
dušu je dao za čavezovog ministra.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:23 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

marka karadžića za predsednika il bar za ministra obrazovanja.
svaka mu čast.
kakav sjajan tip.


E, gledam ga i slušam ga sinoć, i mislim isto to.
Pa, gde se krio do sad?
Nijesam ga ranije viđala?!

Dakle, kad sam čula ono za udžbenik biologije... pobogu, ljudi, stvarno se plašim trenutka u kome će dete da mi pođe u školu... Pa, šta oni pre podne budu indoktrinirali, ja popodne moram da popravljam. Pa, zbuniću dete skroz.
ed_novipazar ed_novipazar 11:04 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

Djordje Balasevic bi rekao:

... ali kad dodjem kuci tu si ti
e tu ce tvrdjavicu malo teze srusiti
to im je izvan dometa!


Prezivjeli smo komuniste, prezivjet cemo i "demokrate".
antonacci antonacci 11:35 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

ed_novipazar
Djordje Balasevic bi rekao:

... ali kad dodjem kuci tu si ti
e tu ce tvrdjavicu malo teze srusiti
to im je izvan dometa!


Prezivjeli smo komuniste, prezivjet cemo i "demokrate".


Molim te da ne zlostavljas Djordja Balasevica.
antonacci antonacci 11:36 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

E, gledam ga i slušam ga sinoć, i mislim isto to.
Pa, gde se krio do sad?
Nijesam ga ranije viđala?!


Da, i mene je iznenadio veoma pozitivno. Deluje kao pravi politicar. Nesto sto je ovde prakticno izumrla vrsta.
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:21 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

Da, i mene je iznenadio veoma pozitivno. Deluje kao pravi politicar. Nesto sto je ovde prakticno izumrla vrsta.

ja znam da on učestvuje u kampanjama za donošenje zakona.
čuo si kad kaže da je išao u katoličku crkvu da ih podrži kada su ove takozvane patiote bacale cigle
na crkvu.
i kako je uošte u emisiji reagovao fenomenalno.

a dobar je i profesor. lepo objasnio da nije prelazno.
tako da se ovi ne plaše da će srbi izumreti kada homoseksualci
izvrše uticaj na ove "prave" muškrarce.

ljudi se rađaju s rodnim identitom.
kad bi bila bolest, morala bi da smeta samoj homoseksulnoj osobi.
i bili bi zbog bolesti da budu manje radno sposobna.
što se nikako ne vidi na primeru čuvenih ličnosti koji su bili homoseksualci.
kao na primer, mikelanđelo.

Exitus Letalis Exitus Letalis 13:30 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

a psihijatrija se danas bavi lečenjem homofoba a
ne homoseksulaca.

dakle, rodni identite se formira već u stomaku.
nema posle popravke.
mrvicak mrvicak 13:35 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

Samo da se pridružim velikom BRAVO za Marka Karadžića. Zaista retka fela političara u zemlji Srbiji. Posebno za pohvalu što sa zamenjenim tezama ne polemiše, već lepo objasni prvo u čemu je zamena teza, pa onda pravo u centar!
Takođe je bio sjajan u razgovoru sa onim obrazovcem (zaboravih ime, onaj kao glasnogovornik, pr šta li Obraza) u Stanju nacije..
alpeot alpeot 14:59 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

ed_novipazar
Prezivjeli smo komuniste, prezivjet cemo i "demokrate".


A vi biste zeleli serijatsko pravo u Srbiji, pa da se na trgovima vesaju i giljotiniraju homoseksualci, pretpostavljam?
alpeot alpeot 15:08 16.03.2009

Sjajni Marko Karadzic

Najavljivana manifestacija "gej parada" imaće podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kaže državni sekretar u tom ministarstvu Marko Karadžić.
ed_novipazar ed_novipazar 15:54 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

alpeot
A vi biste zeleli serijatsko pravo u Srbiji, pa da se na trgovima vesaju i giljotiniraju homoseksualci, pretpostavljam?

Moji komentari zaista ne ostavljaju ni najmanje prostora za ovakve pretpostavke. Prosto je tesko voditi dijalog uz ovako neodmjerene izjave.

Moje rijeci prezivjeli smo komuniste, prezivjet cemo i “demokrate” su jednostavno iznudjene zbog ocigledno netolerantnog ponasanja ateista na ovom blogu. Novopecene demokrate rado govore o ljudskim pravima ali prilikom uzivanja istih ocigledno ne vide i vjernike.

Sto se tice homoseksualaca, naravno da su i oni ljudi i da oni zasluzuju da uzivaju ljudska prava. Kao gradjani a ne kao homoseksualci. Zasto? Zato sto je homoseksualizam stetan. Kako za pojedinca tako i za zajednicu. Za to ima bezbroj dokaza. (Postirao bih ih ovdje ali se bojim da mi prilog ne bude izbrisan). Slicno kao i u slucaju pusaca ili alkoholicara. Zato smatram da tom pitanju treba prici krajnje ozbiljno i protiv te pojave boriti se na slican nacin kao i protiv pusenja ili alkoholizma: edukacijom, skolskim programom, zabranom reklamiranja i sl. Na kraju krajeva, ja mislim da je to i nas dug prema njima, treba im pomoci da izadju iz te situacije a ne zarad nekoliko poena koji ce stici iz bezdusne Evrope gurati ih u jos vecu propast. I nas zajedno sa njima.

alpeot alpeot 16:05 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

ed_novipazar

Moji komentari zaista ne ostavljaju ni najmanje prostora za ovakve pretpostavke.


Zaista? Mozda bas kao ovaj komentar:


ed_novipazar
Sto se tice homoseksualaca, naravno da su i oni ljudi i da oni zasluzuju da uzivaju ljudska prava. Kao gradjani a ne kao homoseksualci. Zasto? Zato sto je homoseksualizam stetan. Kako za pojedinca tako i za zajednicu. Za to ima bezbroj dokaza.



Nikakvi dokazi o tome da je homoseksualnost stetna ne postoje, to je samo prljava religijska izmisljotina. Postirali biste vi dokaze da ih imate, ali ih naravno nemate. A sve i da mislite da ih imate, oni su potpuno bezvredni.

ed_novipazar

iz bezdusne Evrope


Vidite, Srbija hrli ka toj Evropi. Bolje bi bilo da se na to naviknete. Ili ako bas ne zelite, uvek postoji Iran kao alternativno resenje...

ed_novipazar

Novopecene demokrate rado govore o ljudskim pravima ali prilikom uzivanja istih ocigledno ne vide i vjernike.


Pa sta hocete vise? Kakva dodatna prava treba da imaju vernici? Je l mozete da organizujete litije, verske skupove, imate crkve, dzamije, mozete slobodno iskazivati verska osecanja. Samo nemate (i ponavljam: NEMATE) pravo da bilo kome uskracujete ljudska prava. Vidite, ja mislim da su vernici zatucani i da zive u oblacima iracionalnosti, pa mi ne pada na pamet da trazim da im se uskrati pravo na iskazivanje verskih osecanja. Vi vernici neku svoju"moc" (ili autoritet) crpite iz puke (i potpuno neosnovane) vere da postoji Bog. Nema nikakvog dokaza da Bog postoji, vi samo nekriticki verujete. Ne mozete vi na osnovu vasih mitova odredjivati nacin zivota cele zajednice. Ovo je ipak XXI vek.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:36 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

Moje rijeci prezivjeli smo komuniste, prezivjet cemo i “demokrate” su jednostavno iznudjene zbog ocigledno netolerantnog ponasanja ateista na ovom blogu.

ne primećujem nikakvu toleranciju među mnogim vernicima.
Zasto? Zato sto je homoseksualizam stetan.

dakle, ti kao vernik postavljaš pitanje i odgovaraš.
kažeš da je štetan.
za koga je štetan homoseksualizam?
osim toga, sjajno je profesor rakić u utisku nedelje sinoć je objasnio.
pogledaj transkript ako nisi gledao.
ili spadaš u one koji viču - ma ajde, ma ne pričaj, ma ko to kaže...

upoređivanje alkoholičara i pušača sa homoseksualcima pokazuje elementarno neznanje.
da si bolje slušao, saznao bi da danas psihijatri leče homofobe a ne homoseksualce.

tebi je ok kad vernici jedne religije pale bogomolje druge il kad ruše groblja?
Na kraju krajeva, ja mislim da je to i nas dug prema njima, treba im pomoci da izadju iz te situacije a ne zarad nekoliko poena koji ce stici iz bezdusne Evrope gurati ih u jos vecu propast.

ma iz koje situacije da izađu?
šta pričaš, da ne kažem, lupaš!
probaj da nešto naučiš.
nije poremećaj, nije bolest, nije devijacija...
to je prosto identitet.

i nije prelazno, nemoj da se plašiš.
dok je nacionalizam vrlo prelazan. vrlo...

alpeot alpeot 16:51 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

Exitus Letalis
i nije prelazno, nemoj da se plašiš.dok je nacionalizam vrlo prelazan. vrlo...


Kao i glupost.
ervetor ervetor 23:44 16.03.2009

Re: Odlicna ideja

Moje rijeci prezivjeli smo komuniste, prezivjet cemo i “demokrate” su jednostavno iznudjene zbog ocigledno netolerantnog ponasanja ateista na ovom blogu. Novopecene demokrate rado govore o ljudskim pravima ali prilikom uzivanja istih ocigledno ne vide i vjernike.


Pa ateistima je preostao samo ovaj blog da na njemu budu navodno netolerantni.
Za to vreme, demokratija se po ulicama shvata kao pravo velike vecine vernika da terorisu ateiste. I uopste se demokratija u Srbiji shvata kao neograniceno pravo vecine nad pravima manjine. U javnom zivotu i skolskim programima, pa cak i u decijim vrticima je postavljena norma da je sramota biti nevernik i da je to lose.
To je razlog zbog cega ateisti reze po blogu, ukljucujuci i mene koji nisam ateista. Ja ne znam da li ima boga ili ga nema ali jednostavno razdvajam pojam tvorca od crkve.

Zato sto je homoseksualizam stetan. Kako za pojedinca tako i za zajednicu.


Mislim da je fudbal mnogo stetniji.
Ibarska magistrala jos vise.
Ipak, nisu zabranjeni zakonom.

aquariusoptimist aquariusoptimist 03:59 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

marka karadžića za predsednika il bar za ministra obrazovanja.
svaka mu čast.
kakav sjajan tip.



Evo sta gradjani misle o njemu:

Svaka čast Marku Karadžiću, ovakvi ljudi trebaju Srbiji!!
(Zemunac, 16. mart 2009 11:10)
Preporučujem (+294)Ne preporučujem (-489)

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=350334

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 04:34 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

aquariusoptimist

Evo sta gradjani misle o njemu:

Svaka čast Marku Karadžiću, ovakvi ljudi trebaju Srbiji!!
(Zemunac, 16. mart 2009 11:10)
Preporučujem (+294)Ne preporučujem (-489)

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=350334


Ne, to se ne moze smatrati gradjanima -- to treba tek da evoluira u gradjane. Za sad su, da inverzno parafraziram poznatog ljudskog kvantnog bioenergeticara istog prezimena iz doba dok se jos "igrao" po Palama, to samo Srbi...
ed_novipazar ed_novipazar 08:34 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

alpeot
Vidite, Srbija hrli ka toj Evropi. Bolje bi bilo da se na to naviknete. Ili ako bas ne zelite, uvek postoji Iran kao alternativno resenje...

Ma nije problem sto Srbija hrli ka Evropi. Problem je sto se hrli nekriticki, onako, grlom u jagode. Ja zivim na Zapadu skoro 20 godina. Fino sam se integrisao ali odbijam da prihvatim sve norme koje su ovdje izgradjene. Naravno, ne krsim ni Zakon ni Ustav. Ovdje su pitanje homoseksualizma toliko promovisali da homoseksualci zauzimaju visoke javne funkcije. Medjutim, ja otvoreno izlazim sa stavom da homoseksualizam smatram stetnim i jos me niko ne nazva ni zatucanim, ni homofobom, ni talibanom ...
ed_novipazar ed_novipazar 08:47 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

Exitus Letalis
za koga je štetan homoseksualizam?
osim toga, sjajno je profesor rakić u utisku nedelje sinoć je objasnio.
pogledaj transkript ako nisi gledao.
ili spadaš u one koji viču - ma ajde, ma ne pričaj, ma ko to kaže...

Medij B92 je naklonjen homoseksualcima. Zato je naivno ocekivati da ugoste malo objektivnije ucenjake od dr Rakica. Bilo bi naivno i da se ja upustim u polemiku sa njim obzirom da nemam obrazovanje iz te oblasti ali i laici znaju da se, slicno kao kod teorije evolucije, po pitanju homoseksualaca, uzroka takvog ponasanje i posljedica javljaju oprecni stavovi pa cak se koriste i falsifikati. Za jednu objektivu predstavu potrebno je pozvati i predstavnike dugacijeg stava. Naravno, pod uslovom da ih B92 ne trazi medju clanovima "Obraza" vec medju uglednim istrazivacima.
Goran Vučković Goran Vučković 09:06 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

Ovdje su pitanje homoseksualizma toliko promovisali da homoseksualci zauzimaju visoke javne funkcije.

A ima li i poganih crvenokosih na javnim funkcijama? A odvratnih levorukih? A nenormalnih zelenookih?

Dok su između četiri zida crvenokosi, levoruki i zelenooki - ne tiče me se. Ali oni bi i javne funkcije da zaposednu!
ed_novipazar ed_novipazar 09:16 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

Da, Vasa reakcija je razumljiva. Vi nemate problema da Vas sin raste sa ubjedjenjem da je homoseksualizam normalna i prihvatljiva pojava. Ja medjutim imam.
Goran Vučković Goran Vučković 09:21 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

Da, Vasa reakcija je razumljiva. Vi nemate problema da Vas sin raste sa ubjedjenjem da je homoseksualizam normalna i prihvatljiva pojava. Ja medjutim imam.

Srećom, moj sin ima smeđu kosu i oči i desnoruk je.

Inače, nisam siguran da li bih ga ovim rukama zadavio, ili bih samo bio očajan do kraja života.

I pričao bih mu ceo život kako javne funkcije nisu za njega - i kako je bolje da se krije u kući, pa među svoja četiri zida može da radi šta hoće.
ed_novipazar ed_novipazar 09:50 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

Mozda nece biti potrebe za bilo cime od pobrojanog. Historija nas uci da poslije svakog civilizacijskog posrnuca zajednica dozivi katarzu. E sad, hoce li se posreciti sinu ili unuku, ostaje da se vidi.
Goran Vučković Goran Vučković 11:15 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

Mozda nece biti potrebe za bilo cime od pobrojanog. Historija nas uci da poslije svakog civilizacijskog posrnuca zajednica dozivi katarzu. E sad, hoce li se posreciti sinu ili unuku, ostaje da se vidi.

Mislim katarza nije sporna - da bi se on gorko kajao da je crvenokos, levoruk ili zelenook.
alpeot alpeot 17:41 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

ed_novipazar

Ja zivim na Zapadu skoro 20 godina. Fino sam se integrisao ali odbijam da prihvatim sve norme koje su ovdje izgradjene.


Niste jedini. U citavoj Evropi, muslimanske zajednice cesto pokazuju malo volje da prihvate svetovne i gradjanske vrednosti zemlje domacina, ali ipak do krajnosti iskoriscavaju te vrednosti, zahtevajuci toleranciju za mizoginiju, antisemitizam i versku mrznju, o cemu redovno propovedaju u dzamijama. Prisilni brakovi, ubijanja radi casti, silovanja od strane bandi kao kazna i ubilacki prezir prema homoseksualcima - zvuci vam poznato?

To je uzasna religijska posvecenost koja razjeda gradjansko tkivo Evrope.
alpeot alpeot 18:09 17.03.2009

Re: Odlicna ideja

ed_novipazar

ali i laici znaju da se, slicno kao kod teorije evolucije, po pitanju homoseksualaca, uzroka takvog ponasanje i posljedica javljaju oprecni stavovi pa cak se koriste i falsifikati.


Izvinite, ali ste vi zaista temeljna neznalica. Oprecni stavovi u slucaju teorije evolucije? O cemu govorite?Teorija evolucije je ubedljivo dokazana, o tome nema spora. Kreacionisticki stavovi, jednostavno receno, nisu istiniti. To danas priznaje cak i vecina crkava u svetu.
d_sandic d_sandic 14:13 16.03.2009

Anketa

Ako ovaj serijal autorovih tekstova na zadatu temu shvatimo kao anketu, ne čini li vam se da interesovanje opada?
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:24 16.03.2009

Re: Anketa

d_sandic
Ako ovaj serijal autorovih tekstova na zadatu temu shvatimo kao anketu, ne čini li vam se da interesovanje opada?

ma nek si ti tu...
vracarac92 vracarac92 15:40 16.03.2009

Re: Anketa

MILOŠ GARIĆ
SLOBODA

Nije prošlo mnogo otkako je 1973. godine homoseksualizam skinut sa zvanične liste psihičkih poremećaja, a afirmacija gej populacije već je tolika, da se sada za bolesne smatraju svi oni koji se ne slažu sa tadašnjom odlukom američkih lekara
Moderni trendovi, u poslednje vreme, stižu i u seksualno zatucanu i homofobičnu Srbiju. pederska i lezbo udruženja su sve glasnija, miljenici su medija, nevladinih organizacija, govori se o jakom i uticajnom gej lobiju, a i država je odlučila da zvanično podrži njihovu stvar. U jednom od članova predloženog Zakona o zabrani diskriminacije, koji, kako kažu, treba da nas odvede u EU, stoji da „svako ima pravo na slobodu izražavanja svoje seksualne orijentacije"?!

To na prvo čitanje zvuči kao da je istrgnuto iz nekog tupavog priručnika za upis na fakultete. Čovek može i treba profesionalno da se orijentiše, ali kako i u kom trenutku se usmeravamo seksualno? Hoće se valjda reći da, kao u narodnoj pesmi, od izvora vode dva putića, pa svako bira na koju će stranu. Neko voli prvom, neko drugom klasom, a u krajnjoj liniji važno je samo da se „vozimo". E, pa, neće biti.

Opasno je to igranje slobodama, koje forsiraju agresivna homoseksualna manjina i njihovi medijski pokrovitelji. Oni uzimaju pravo da, kao potpuno marginalna grupa, terorišu ostatak sveta svojim ljubavnim problemima, a istovremeno svaki glas protiv smatraju za netoleranciju, primitivizam i govor mržnje.

Naravno, ne treba homoseksualce progoniti ili ih na bilo koji način smatrati neravnopravnim građanima ove zemlje. Daleko bilo. Neka i oni i dalje rade šta god hoće iza zatvorenih vrata svojih spavaćih soba kao i ostali. Ali, ne mogu usput sve ostale da ubeđuju kako su glupi i neprosvećeni jer homoseksualni nagon ne smatraju normalnom pojavom.

A, ako već uzimaju „slobodu izražavanja svoje seksualne orijentacije", onda i svi drugačije orijentisani imaju mogućnost da iskoriste Ustavom zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i govora. Pa ko želi da kaže kako smatra da je homoseksualizam bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti, to neka slobodno uradi, bez straha da će biti obeležen kao primitivac, siledžija i homofob.

Ne znam sta da mislim o ovom tekstu. Ne komentarisem ga. Ne podrzavam ga ali ga i ne osudjujem. Neka svako tumaci kako hoce. Ja necu nikako.
corn mouth corn mouth 16:02 16.03.2009

Re: Anketa

Ne znam sta da mislim o ovom tekstu.

ocigledno je da ni sam autor ovog izbljuvka ne zna sta da misli. To jest da mu misljenje nije jaca strana. Upustati se u polemiku bi bilo nesuvislo. Za pocetak - autor ne pokazuje sposobnost da razlikuje cinjenice, glasine i sopstvene predrasude. Mocvara. Al sta ces, svaka krpa nadje zakrpu.
vracarac92 vracarac92 16:33 16.03.2009

Re: Anketa

ocigledno je da ni sam autor ovog izbljuvka ne zna sta da misli. To jest da mu misljenje nije jaca strana. Upustati se u polemiku bi bilo nesuvislo. Za pocetak - autor ne pokazuje sposobnost da razlikuje cinjenice, glasine i sopstvene predrasude. Mocvara. Al sta ces, svaka krpa nadje zakrpu.

Mislim da nema potrebe za vredjanjem.
Mene samo zanima sta ljudi misle o ovom delu:
A, ako već uzimaju „slobodu izražavanja svoje seksualne orijentacije", onda i svi drugačije orijentisani imaju mogućnost da iskoriste Ustavom zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i govora. Pa ko želi da kaže kako smatra da je homoseksualizam bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti, to neka slobodno uradi, bez straha da će biti obeležen kao primitivac, siledžija i homofob.


Veoma skakljivo.
alpeot alpeot 16:38 16.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
Veoma skakljivo.


Uopste nije skakljivo. Ali sto rece Corn Mouth, u pitanju je najobicniji izbljuvak. Evo zasto nije skakljivo: na primer, da li znas sta je arahnofobija? Panican strah od pauka. Ljudi koji boluju od arahnofobije prosto dozivljavaju strahovit sok kada vide pauka. Ovo oboljenje, naravno, lece psihijatri. Kao sto i homofobiju lece psihijatri.
vracarac92 vracarac92 16:47 16.03.2009

Re: Anketa

Ali sto rece Corn Mouth, u pitanju je najobicniji izbljuvak.
To isto tvrde i protivnici zakona.
Ovo oboljenje, naravno, lece psihijatri. Kao sto i homofobiju lece psihijatri.
Pa pitanje je ko je u pravu. I jedna i druga strana se medjusobno salju na lecenje kod psihijatra. Dakle, da li obe strane imaju zakonsko pravo (da ne podlezu zakonski sankcijama) da onu "drugu" stranu smatraju psihijatrijskim slucajem?
alpeot alpeot 16:50 16.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
Pa pitanje je ko je u pravu. I jedna i druga strana se medjusobno salju na lecenje kod psihijatra. Dakle, da li obe strane imaju zakonsko pravo (da ne podlezu zakonski sankcijama) da onu "drugu" stranu smatraju psihijatrijskim slucajem?


Tu uopste ne postoji dilema, tu dilemu vestacki stvaraju ziloti. Poslednju rec, naravno, ima savremena medicinska nauka. To je ona nauka (za slucaj da si zaboravio) koja epilepsiju leci kod neurologa, a ne kod egzorciste.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:51 16.03.2009

Re: Anketa

A, ako već uzimaju „slobodu izražavanja svoje seksualne orijentacije", onda i svi drugačije orijentisani imaju mogućnost da iskoriste Ustavom zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i govora.

sloboda mišljenja i govora ima granica.
to je valjda jasno.
Pa ko želi da kaže kako smatra da je homoseksualizam bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti, to neka slobodno uradi, bez straha da će biti obeležen kao primitivac, siledžija i homofob.

ovo nije tačno. jer ne odgovara istini.
istina je ono što kaže nauka.
u ovom slučaju medicina.

primer autora ovog neznamkakobihganazvalauratka je više nego blesav i što je još važnije, neutemeljen u nauci.
već proizvod lične frustracije i uticaja homofobične sredine.
ali doći će vreme kad će i to biti pase.

da nije bilo pobuna ugroženih grupacija, crnci bi i dalje bili robovi i sedeli nevidljivi, žene ne bi imale pravo glasa, a bogami ni karijeru, ne bi bilo dobitka za radnike 8 +8 + 8,
bilo bi regularno da maloletnici rada od desete godine u fabrikama...

svet napreduje a srbija tone.
ovde bi ljudi bili najviše voleli da čavez zasedne sa neograničenim brojem mandata...
lutherblisset lutherblisset 16:53 16.03.2009

Re: Anketa

Mene samo zanima sta ljudi misle o ovom delu:
A, ako već uzimaju „slobodu izražavanja svoje seksualne orijentacije", onda i svi drugačije orijentisani imaju mogućnost da iskoriste Ustavom zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i govora. Pa ko želi da kaže kako smatra da je homoseksualizam bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti, to neka slobodno uradi, bez straha da će biti obeležen kao primitivac, siledžija i homofob.

Veoma skakljivo.



Nemam ništa protiv da neki ljudi tako misle. Ali, mora se naglasiti: Ja mislim da je homoseksualizam bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti. Nedopustivo je da se ti stavovi proturaju kao opšte prihvaćene istine, kada to nisu, a to se čini kada se ova zamenica ja izbaci i kaže se: Homoseksualizam je bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti U ovom slučaju vidimo da se lično mišljenje pojedinih homofoba i šovinista smatra istinitijim i univerzalnijim nego mišljenje Svetske zdravstvene organizacije.
Takođe je jedno mišljenje, a drugo delanje. Homofobi mogu ovako da misle, ali kada krenu da se organizuju ne bi li nekako izašli na kraj sa onim što oni percipiraju kao bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti, policija ima puno pravo da im razbije njonju i tu nema posle: Tata, mama, čike u plavom me tuku.
vracarac92 vracarac92 17:10 16.03.2009

Re: Anketa

Tu uopste ne postoji dilema, tu dilemu vestacki stvaraju ziloti. Poslednju rec, naravno, ima savremena medicinska nauka. To je ona nauka (za slucaj da si zaboravio) koja epilepsiju leci kod neurologa, a ne kod egzorciste.

ovo nije tačno. jer ne odgovara istini.
istina je ono što kaže nauka.
u ovom slučaju medicina.

Za pocetak nema razloga da mene povezujete sa ovim nacinom razmisljanja, ja ga nigde nisam podrzao vec sam se samo osvrnuo na pitanje slobode govora koju ja apsolutno podrzavam sve dok nekome ne uskracuje osnovna ljudska prava. Da li kao sto neko moze popove smatrati zilotima, primitivcima (dakle na svoj nacin nastranima)itd, druga strana moze smatrati i homoseksualce bolesnima i nastranima i da niko ne snosi posledice zbog svog jasno iskazanog misljenja?
Drugo, Ukoliko ste sinoc gledali mog kolegu Rakica, primetili ste da je rekao da je do sredine proslog veka medicina zastupala nesto drugacije stanoviste. Dakle sta vama garantuje da ni ovo trenutno prihvaceno medicisko misljenje nece u skorijoj ili daljoj buducnosti doziveti neke korenite promene? U slucaju da kroz 10, 20 ili 30 godina medicina (psihijatrija konkretno) utvrdi da je homoseksualizam neka vrsta oboljenja, da li cete i dalje podrzavati sadasnje stavove (s' obzirom da ce ti stavovi u tom slucaju biti smatrani za prevazidjene i primitivne) ili cete podrzati moderno misljenje?
Medicina napreduje iz dana u dan.
vracarac92 vracarac92 17:14 16.03.2009

Re: Anketa

Ali, mora se naglasiti: Ja mislim da je homoseksualizam bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti.

Posteno.
U ovom slučaju vidimo da se lično mišljenje pojedinih homofoba i šovinista smatra istinitijim i univerzalnijim nego mišljenje Svetske zdravstvene organizacije.

I to je istina.
Takođe je jedno mišljenje, a drugo delanje.

Nesporno.
Samo jedno pitanje, Da li svaku osobu koja bas ne ljubi preterano homoseksualce mozete nazvati homofobom ili sovinistom?
Kvalifikacije su izuzetno opasna stvar.

alpeot alpeot 17:14 16.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
Drugo, Ukoliko ste sinoc gledali mog kolegu Rakica, primetili ste da je rekao da je do sredine proslog veka medicina zastupala nesto drugacije stanoviste. Dakle sta vama garantuje da ni ovo trenutno prihvaceno medicisko misljenje nece u skorijoj ili daljoj buducnosti doziveti neke korenite promene? U slucaju da kroz 10, 20 ili 30 godina medicina (psihijatrija konkretno) utvrdi da je homoseksualizam neka vrsta oboljenja, da li cete i dalje podrzavati sadasnje stavove (s' obzirom da ce ti stavovi u tom slucaju biti smatrani za prevazidjene i primitivne) ili cete podrzati moderno misljenje?Medicina napreduje iz dana u dan.


Zaista? Prvo, psihijatri znaju da se ne kaze homoseksualizam, vec homoseksualnost. Ako si zaista psihijatar, toliko si mogao nauciti.

Izem ti drustvo sa takvim psihijatrima...
sentinel26 sentinel26 17:14 16.03.2009

Re: Anketa

lutherblisset
Takođe je jedno mišljenje, a drugo delanje. Homofobi mogu ovako da misle, ali kada krenu da se organizuju ne bi li nekako izašli na kraj sa onim što oni percipiraju kao bolest, nastranost, iščašeno pomodarstvo i ispoljavanje najnižih ljudskih strasti, policija ima puno pravo da im razbije njonju i tu nema posle: Tata, mama, čike u plavom me tuku.
Pravo centar !
Neka misle što im je volja, čak i da su im misli satkane od samih bisera nauke, ali svoje delanje i aktivnosti da usklade tako da apsolutno nikoga ne ugrožavaju.
vracarac92 vracarac92 17:23 16.03.2009

Re: Anketa

Zaista? Prvo, psihijatri znaju da se ne kaze homoseksualizam, vec homoseksualnost. Ako si zaista psihijatar, toliko si mogao nauciti.
Vidis, tu si u pravu. Moj previd, ali nemoj mi zameriti, ne radim u struci i nikada nisam ni radio a fakultet sam zavrsio na jednom drugom kontinentu pre dosta godina tako da jedna smesna greska poput ove zaista nije vredna pomena.
Ne raspravljamo se zucno tako da zaista nije potrebno zauzimati stav "napad je najbolja odbrana" i zaista nema potrebe za bilo kakvim diskvalifikacijama, nego, da li mozes da odgovoris na moje pitanje, da li ce se u tom slucaju i tvoj stav promeniti?


alpeot alpeot 17:29 16.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
Vidis, tu si u pravu. Moj previd, ali nemoj mi zameriti, ne radim u struci i nikada nisam ni radio a fakultet sam zavrsio na jednom drugom kontinentu pre dosta godina tako da jedna smesna greska poput ove zaista nije vredna pomena.Ne raspravljamo se zucno tako da zaista nije potrebno zauzimati stav "napad je najbolja odbrana" i zaista nema potrebe za bilo kakvim diskvalifikacijama, nego, da li mozes da odgovoris na moje pitanje, da li ce se u tom slucaju i tvoj stav promeniti?


Cudno je, vidis, kako jedan psihijatar moze da ima predrasude koje bi u njegovom/njenom slucaju nuzno morale odsustvovati. Zasto malo ne prizoves svoje medicinsko znanje, tako bi mogao ustanoviti koliko je besmisleno pitanje koje postavljas.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:31 16.03.2009

Re: Anketa

Za pocetak nema razloga da mene povezujete sa ovim nacinom razmisljanja, ja ga nigde nisam podrzao vec sam se samo osvrnuo na pitanje slobode govora koju ja apsolutno podrzavam sve dok nekome ne uskracuje osnovna ljudska prava.

ja samo o tekstu koji je postavljen ovde.
nisam ulazila u to da li si ga ti postavio.
ako jesi, i to nešto govori.

Dakle sta vama garantuje da ni ovo trenutno prihvaceno medicisko misljenje nece u skorijoj ili daljoj buducnosti doziveti neke korenite promene?

dadadadada
trenutno, samo 20 godina.
šta će sve za 20 godima doživeti promene, videće se.
to je hipotetičko pitanje.
mada nekako, možda neopravdano, verujem da nauka ide napred.
samo dogme opstaju.

eto, po tim dogmama, po islamu, možeš da imaš četiri žene.
sad, ko je tu ugrožen?
i da li je to normalno?
normalno je zato što je rekao prorok.
ma dajte...
Dušan Maljković Dušan Maljković 17:39 16.03.2009

Re: Anketa

eto, po tim dogmama, po islamu, možeš da imaš četiri žene.
sad, ko je tu ugrožen?
i da li je to normalno?


Naravno. To je kulturna varijacija. Poliandrija takođe, kao i poliamorija generalno.
vracarac92 vracarac92 17:41 16.03.2009

Re: Anketa

Cudno je, vidis, kako jedan psihijatar moze da ima predrasude koje bi u njegovom/njenom slucaju nuzno morale odsustvovati.

Zamolio sam bez "napad je najbolja odbrana'
Ne budite lenji, procitajte moje komentare prethodnih nekoliko dana i ako nadjete makar jedan koji osporava prava homoseksualaca imate moje javno izvinjenje.
E sad, to sto ja ne zelim da javno napadam i blatim verske zajednice (mada sam njihovo mesanje nazvao nedopustivim) ne znaci da podrzavam njihove stavove po ovom pitanju ali izgleda da je vama iz nekog razloga zgodno da svako manje ekstremno misljenje proglasite za jeres.
I ja namam (eventualne) predrasude kao psihijatar (beli mantil nikada nisam obukao iako sam mnogo godina zuljao zadnjicu da bih to "pravo" stekao), vec kao gradjanin Srbije, mada licno mislim da ni u svojstvu obicnog coveka nemam nikakve predrasude o homoseksualcima. Neki koji su malo duze na ovom blogu znaju moju ulogu medju navijacima uoci cuvene gej parade u Beogradu pre par godina.
A sta ste vi (osim pisanja na blogu) konkretno ucinili?
alpeot alpeot 17:50 16.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
I ja namam (eventualne) predrasude kao psihijatar (beli mantil nikada nisam obukao iako sam mnogo godina zuljao zadnjicu da bih to "pravo" stekao), vec kao gradjanin Srbije, mada licno mislim da ni u svojstvu obicnog coveka nemam nikakve predrasude o homoseksualcima.


Ne razumem - kao psihijatar nemate predrasude prema homoseksualcima, ali kao gradjanin Srbije imate? To ste napisali.

Zaista ne bih imao vise sta da napisem, sapienti sat.
vracarac92 vracarac92 18:10 16.03.2009

Re: Anketa

dadadadada
trenutno, samo 20 godina.
šta će sve za 20 godima doživeti promene, videće se.
to je hipotetičko pitanje.
mada nekako, možda neopravdano, verujem da nauka ide napred.

Pre stotinak godina ljudi nisu verovali da ce se covek odlepiti sa zemlje, danas lete u kosmos...
To ste napisali.
Budite ljubazni pa citirajte do kraja. napisao sam eventualne predrasude obcnog gradjanina, ne psihijatra posto se tim poslom nikada nisam bavio. A rec eventualno je upotrebljena samo iz razloga da ne bih morao da sa vama ulazim u iole dublju raspravu posto vi evidentno nastupate sa neke pozicije koja ne trpi nikakvo odstupanje od vaseg zacrtanog stava ( u ovom slucaju prema meni) ma koliko on u datom trenutku bio pogresan. Bitna razlika. Na budite nekorektni. Siguran sam da i vi to mozete ako se potrudite.
A vi odgovor i dalje ne dajete?
Mozda je to i najbolji odgovor.
Prijatno.

lutherblisset lutherblisset 18:20 16.03.2009

Re: Anketa

Samo jedno pitanje, Da li svaku osobu koja bas ne ljubi preterano homoseksualce mozete nazvati homofobom ili sovinistom?
Kvalifikacije su izuzetno opasna stvar


Mislim da svako ko ima odbojan stav prema homoseksualcima samo zato što su homoseksualci, dakle ne osvrćući se na njihove karakterne osobine, jeste homofob (što ne mora nužno biti nešto agresivno; neko može biti homofob iz neznanja ili zbog predrasuda, što ne mora rezultirati njegovim fizičkim napadom na homoseksualce). Smatram da je sasvim moguće da i neki homoseksualac može imati predrasude prema heteroseksualcima isključivo zbog njihovog seksualnog opredeljenja, što je takođe loše.


adam weisphaut adam weisphaut 18:41 16.03.2009

Re: Anketa

MILOŠ GARIĆ


PRESS DNEVNE NOVINE REDAKCIJA
Politika Milan Grujić
U fokusu Miloš Garić
Hronika Rajko Nedić
...

Vrlo referentan.
Jedan prethodan biser:
U poređenju sa albanskim zlikovcem Haradinajem, krvnikom iz Glođana, vojvoda Šešelj je čist kao patrijarhova suza.
Miloš Garić, uvodničar, Press, 05.04.08.

a evo koji nam recept Miloš daje za nacion:
Ako hoćemo da preživimo i kao pojedinci i kao nacija, svako od nas mora u sebi da pronađe svog Hejgena, Santina i Vita (likovi iz “Kuma” Marija Puza).
Miloš Garić, uvodničar, Press, 6-8.01.08.

Exitus Letalis Exitus Letalis 18:52 16.03.2009

Re: Anketa

Naravno. To je kulturna varijacija. Poliandrija takođe, kao i poliamorija generalno.

da li se "naravno" odnosi na normalno?
ako je da, ja mislim da nije normalno.
nije normalno da legalno imaš četiri žene, jer ne možeš da se prema sve četiri odnosiš podjednako.
neko je tu neravnopravan. ili diskriminisan.
zna se ko. žena. uvek žena.
ili možda i žena može da ima četitri muža!?!?!?!

to nije ništa drugo nego legalizovana švaleracija.
šta god o tome mislili vernici.

jer u civilnom, građanskom društvu, to ne mora da se trpi.
brate, ima razvod.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:53 16.03.2009

Re: Anketa

U poređenju sa albanskim zlikovcem Haradinajem, krvnikom iz Glođana, vojvoda Šešelj je čist kao patrijarhova suza.
Miloš Garić, uvodničar, Press, 05.04.08.

lik nam je poznat.
Dušan Maljković Dušan Maljković 19:01 16.03.2009

Re: Anketa

U Tunisu su se žeen izborile da ponovo imaju pravo na takve zajednice. Imate nešto protiv? Smeju li žene, u skladu sa svojom tradicijom koja ima i verske komponente, da to izaberu? Ja misli da imaju na to pravo. Poligamija je, btw, nastala kao posledica nesrazmernog broja muškara i žena -- muškarci su masovno ginuli u ratovima -- te da bi populacija opstala pribeglo se takvom rešenju. No, to je postao deo kulture u međuvremenu, te ga u tom smislu treba i poštovati. A posebno treba izbegavati kultur-rasističke interpretacije i neoprezno i bahato prilaziti fenomenima u različitim kulturama. (Btw, ukoliko žena smatra da muž ne obavlja bračne dužnosti ona po Kuranu ima pravo da ga ostavi).

Žena može biti diskriminisana i ako je jedan i najčešće je to i slučaj -- sve statistike pokazuju da je muško nasilje nad ženama upravo u braku najrasprostranjenije nasilje nad ženama uopšte.

Ja sam lično za poliamoriju -- više ljudi (n>2) uključeno u zajednicu koja izbegava stereotip i monogamije i poliandrije/gamije -- dakle za jedan postmoderni koncept "slobodne ljubavi" manifestovane u "slobodnim relacijama".

Btw, o građanskom odnosno buržaoskom braku upravo Marx i Englels pišu kao o "legalizovanoj prostituciji". Prevrtite malo Manifest, pa proverite zašto.


Exitus Letalis Exitus Letalis 19:54 16.03.2009

Re: Anketa

Smeju li žene, u skladu sa svojom tradicijom koja ima i verske komponente, da to izaberu?

mislim da je izbor nametnut.
kao i izbor da ne idu u bioskop, da se ne školuju, da ne voze kola, da sede u sobama gde su rešetke na prozorima,
da ne izlaze u društo, da nemaju društvo, da nemaju karijeru...
izbor je uslovljen religijom i zaostalošću.

već sam napisala da sam protiv braka.
brak kao zajednica ne garantuje ništa ako ostali uslovi nisu ispunjeni.

a što je nekad bilo, pa bilo je svašta.
bilo je i lomača, i kamenovanja...
nećemo o tome šta je nekad bilo.
valjda se svet kreće napred... neka evolucija, šta li...

što se tiče izbora tunižanki, takođe je rezultat zatucanosti.
kakav slobodan izbor!
o tome nema govora.

nateraću te da izabereš ono što ja želim... jel to?
Covek u belom Covek u belom 20:28 16.03.2009

Re: Anketa

Exitus Letalis
nije normalno da legalno imaš četiri žene, jer ne možeš da se prema sve četiri odnosiš podjednako. neko je tu neravnopravan. ili diskriminisan.
"nije normalno da legalno imas cetvoro dece, jer ne mozes da se prema svo cetvoro odnosis podjednako. neko je tu neravnopravan. ili diskriminisan."

Nisu ni svi ljudi podjednako pametni, diskriminacija prirode prema coveku, sta da se radi...Evo ja se u odnosu na vas madam Exitus prosto osecam diskriminisan...sto i mene priroda nije tako podarila...
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:02 16.03.2009

Re: Anketa

Evo ja se u odnosu na vas madam Exitus prosto osecam diskriminisan...sto i mene priroda nije tako podarila...

koja šteta.
al baš...

p.s. primer ti je, ne pitaj...
si sam smislio?
vracarac92 vracarac92 21:17 16.03.2009

Re: Anketa

MILOŠ GARIĆ

PRESS DNEVNE NOVINE REDAKCIJA
Politika Milan Grujić
U fokusu Miloš Garić
Hronika Rajko Nedić
...

Vrlo referentan.
Jedan prethodan biser:
U poređenju sa albanskim zlikovcem Haradinajem, krvnikom iz Glođana, vojvoda Šešelj je čist kao patrijarhova suza.
Miloš Garić, uvodničar, Press, 05.04.08.
a evo koji nam recept Miloš daje za nacion:
Ako hoćemo da preživimo i kao pojedinci i kao nacija, svako od nas mora u sebi da pronađe svog Hejgena, Santina i Vita (likovi iz “Kuma” Marija Puza).
Miloš Garić, uvodničar, Press, 6-8.01.08.

Kakve to veze ima sa ovim tekstom? Mada kada kaze:

U poređenju sa albanskim zlikovcem Haradinajem, krvnikom iz Glođana, vojvoda Šešelj je čist kao patrijarhova suza.

Moram priznati da je potpuno u pravu, ali opet sve to nema nikakve veze sa ovim tekstom.
Garic je ovde citiran iskljucivo zato sto je izneo jedno delimicno autenticno misljenje koje se za sve vreme ove halabuke oko zakona nije culo. Nista drugo.
alpeot alpeot 21:29 16.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
Moram priznati da je potpuno u pravu.


U pravu? Covek koji je ubijao po Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni, najavio ubistvo premijera Djindjica, pretukao advokata Barovica, mlatarao pasosem onog hrvatskog decaka pred TV kamerama, sutirao taksiste...

I vi ste psihijatar? Iskreno, trebalo bi vam oduzeti tu diplomu. Vi ste sramota za medicinski establisment.
vracarac92 vracarac92 21:48 16.03.2009

Re: Anketa

U pravu? Covek koji je ubijao po Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni,
? Oprosti, jako mi je tesko da kazem bilo sta pozitivno o tom kretenu ali da je ubijao, to jednostavno ne stoji za razliku od Ramusa Haradinaja. Pa cak i Hagu mu sude (uslovno receno) zbog verbalnog delikta a ne za ubistvo.
I vi ste psihijatar? Iskreno, trebalo bi vam oduzeti tu diplomu. Vi ste sramota za medicinski establisment.
Lepo je znati da na svetu ima jos strucnjaka koji verno nastavljaju mudru tradiciju Rake Radovica! Ministar za SVE.
A odgovore na pitanja i dalje ne dajete? Doduse, delimicno vas razumem, sve je lakse od makar pokusaja razmisljanja i samostalne upotrebe sopstvenog mozga. Zasto biste razmislili o onome sto uporno pokusavam da kazem (a sto vi ocigledno ne mozete da razumete) kada jednostavno mozete da se sluzite raznim podmetanjima i diskvalifikacijama.
A sto se oduzimanja diplome tice, nemam nista protiv, ne radim u struci i ta diploma mi samo skuplja prasinu u nekom cosku. Ako ce vracanje diplome univerzitetu na kome sam je stekao pomoci vasem opstem stanju, ja sam zaista voljan da pomognem.
P.S. da li je nemoguce da neki lekar, psihijatar podrzava SRS? Doduse, ja ne poznajem ni jednog koji to cini ali ne iskljucujem mogucnost da se nekom kolegi i to dopada. U ostalom, svako moze da glasa i da podrzava koga god zeli. Ja sam izabrao da u izborne dane podrzavam ribolov.
laku noc.
Lepo se odmorite.
Jutro je pametnije od veceri.
adam weisphaut adam weisphaut 21:59 16.03.2009

Re: Anketa

Kakve to veze ima sa ovim tekstom?

Ma sve je to apsolutno nepovezano,
do sinhronicotetom.
Moram priznati da je potpuno u pravu

Ah kad se setim kako je patrijarh venčavao jednog našeg zločinca dođe mi da pustim jednu suzu, čistu.
O na pravdi boga Šešelju ne bih ni da trošim reči...
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:07 16.03.2009

Re: Anketa

Oprosti, jako mi je tesko da kazem bilo sta pozitivno o tom kretenu ali da je ubijao, to jednostavno ne stoji za razliku od Ramusa Haradinaja. Pa cak i Hagu mu sude (uslovno receno) zbog verbalnog delikta a ne za ubistvo.

čak bre!
jel si pročiao optužnicu?
kakav verbalni delikt.
ti to po dijagonali, od vjerice radete.
vidim pratiš.

pa u suđenju za ovčaru svedočili su insajderi da je doša i rekao da nijedan ustaša ne sme da izađe živ iz vukovara.
nije spominjao suđenje. a zna se da su svi hrvati u to vreme bili ustaše.

znaš, novinar u ruandi nije izašao iz fotelje pa je dobio doživotnu robiju.
podstrekavanje na zločin je teško krivično delo.

bila sam u hrtkovcima posle njegovog mitinga na kom je pročitao imena navodnih zengi i saradnika im.
tada je počeo pakao za hrvate i mađare.
upadali su im u kuće. zauzimali kuće.
pretili, premlaćivali.
preimeovali mesto u srbislavce.

i ne samo u hrtkovcima.
u rumi. u slankamenu.
došao je u slankamen u bolnicu i naredio da se izbace
svi lekari hrvati.
a naravno da je bilo i ubijanja.
nije možda šešelj povukao oroz, al kao da jeste.
alpeot alpeot 22:19 16.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
A odgovore na pitanja i dalje ne dajete?


Kakvo pitanje? Da li bih promenio misljenje ako bi medicina pocela da homoseksualnost tretira kao bolest? Pa odgovorio sam vam, samo sto ste izgleda odlucili da ne citate. Ili nemate bas sjajnu percepciju.

Kako je glasio moj odgovor?

Ovako: Zasto malo ne prizovete svoje medicinsko znanje, tako biste mogli ustanoviti koliko je besmisleno pitanje koje postavljate.

Odgovorio sam vam, sta vise zelite? Dakle, prizovite vase medicinsko znanje (ako ga uopste posedujete), pa cete razumeti (a mozda i necete) koliko je besmisleno to sto pisete.



ervetor ervetor 00:08 17.03.2009

Re: Anketa

Opasno je to igranje slobodama, koje forsiraju agresivna homoseksualna manjina i njihovi medijski pokrovitelji


Dakle, agresivni su oni koji bivaju prebijeni dok se bore za svoje pravo da ne moraju da kriju to sto jesu kako bi dobili posao na primer.
A nisu agresivni oni koji ih tuku ?
Ili su podjednako agresivni i jedni i drugi ?
Ono kao zena je kriva sto je silovana jer je nosila kratku suknju, ili jednostavno je imala velike sise koje nije mogla da sakrije, pa je podjednako kriva za svoju sudbinu ?
Mislim, ovde se stalno ide u krajnosti i sada se balavi o tome da li je u redu da pederi imaju snosku na sred ulice umesto da se prica o sustini a to je da se radi o pravu ljudi da jednostavno imaju zakonom omoguceno pravo da kazu sta jesu i da im zbog toga ne fali dlaka sa glave kao sto ne fali nikome nista kada kaze da ima povisen pritisak.
Na kraju krajeva, ako crkva onemoguci usvajanje zakona, neka onda izvoli da placa porez umesto pedera.
Ako ti ljudi imaju maticne brojeve, ako su poreski obveznici, t.j. ako imaju sve zakonske obaveze kao i ostali gradjani, onda moraju imati i sva ZAKONSKA prava kao i ostali gradjani.
I jos da dodam mozda najbitniju stvar, a to je da je tuzno da je vlada uspela da uz pomoc crkve ovaj zakon trivijalizuje kao zakon o pederima, cime se potpuno skrece tema sa cinjenice da se radi o jednom opstem zakonu o zabrani diskriminacije koji treba da stiti sve nas od raznih oblika iste.
Artur Dent Artur Dent 14:56 17.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
Veoma skakljivo.

Uopste ne. I dasa koji voli da pored Kalenca tresne slinu o asfalt bi voleo da ga ne obeleze kao prostaka, pa sta stim?
vracarac92 vracarac92 15:44 17.03.2009

Re: Anketa

Ovako: Zasto malo ne prizovete svoje medicinsko znanje, tako biste mogli ustanoviti koliko je besmisleno pitanje koje postavljate.
Oprostite ali ti nije odgovor, to je izbegavanje odgovora.
A drugo pitenje je glasilo: Sta ste vi konkretno ucinili da sprecite linc homoseksualaca?
čak bre!
jel si pročiao optužnicu?
kakav verbalni delikt.
ti to po dijagonali, od vjerice radete.
vidim pratiš.

pa u suđenju za ovčaru svedočili su insajderi da je doša i rekao da nijedan ustaša ne sme da izađe živ iz vukovara.
nije spominjao suđenje. a zna se da su svi hrvati u to vreme bili ustaše.

znaš, novinar u ruandi nije izašao iz fotelje pa je dobio doživotnu robiju.
podstrekavanje na zločin je teško krivično delo.

bila sam u hrtkovcima posle njegovog mitinga na kom je pročitao imena navodnih zengi i saradnika im.
tada je počeo pakao za hrvate i mađare.
upadali su im u kuće. zauzimali kuće.
pretili, premlaćivali.
preimeovali mesto u srbislavce.

i ne samo u hrtkovcima.
u rumi. u slankamenu.
došao je u slankamen u bolnicu i naredio da se izbace
svi lekari hrvati.
a naravno da je bilo i ubijanja.
nije možda šešelj povukao oroz, al kao da jeste.

Uglavnom tacno, ali postoji jedna mala zackoljica u celoj toj prici: Seselj je huskao i vec sest godina mu sude (cak u ne daju pravo da se brani sa slobode iako se sam predao) dok je Ramus licno klao i prodavao organe pritom mu je dozvoljeno da se brani sa slobode (cak i das e bavi politikom) a svedoci njegovih nedela su pronalazeni mrtvi.
alpeot alpeot 17:48 17.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
Oprostite ali ti nije odgovor, to je izbegavanje odgovora.A drugo pitenje je glasilo: Sta ste vi konkretno ucinili da sprecite linc homoseksualaca?


Odgovor je za psihijatra, za laika je izbegavanje odgovora. Drugim recima, promena o kojoj govorite je nemoguca.

Znate, ja mogu odgovarati na pitanja, ali me vi (sa malo napabircenog znanja) necete ispitivati. Vec jednu deceniju se zalazem za prava homoseksualaca, pa me nije mrzelo da budem fizicki prisutan na gej prajdu koji se zavrsio u krvi.
vracarac92 vracarac92 19:03 17.03.2009

Re: Anketa

Znate, ja mogu odgovarati na pitanja, ali me vi (sa malo napabircenog znanja) necete ispitivati. Vec jednu deceniju se zalazem za prava homoseksualaca, pa me nije mrzelo da budem fizicki prisutan na gej prajdu koji se zavrsio u krvi.

Dakle jos jedan "salonski borac", i to je nesto, cestitam, bolje ista nego nista. Dobro, to je odgovor na drugo pitanje.
Ali na prvo i dalje odgovora nema? Izbegavanje, klasicno izbegavanje.
alpeot alpeot 19:06 17.03.2009

Re: Anketa

vracarac92
Dakle jos jedan "salonski borac", i to je nesto, cestitam, bolje ista nego nista. Dobro, to je odgovor na drugo pitanje.Ali na prvo i dalje odgovora nema? Izbegavanje, klasicno izbegavanje.


Ne pricajte gluposti vise, zaista zamarate. Odgovor ste dobili, pa da vam boldujem - Drugim recima, promena o kojoj govorite je nemoguca.

Razumete? Nemoguce je da medicina promeni stav o homoseksualnosti. To sam uporno pokusavao da vam kazem, ali sta mogu kad je vase medicinsko znanje mrsavo, najblaze receno.

A sto se tice "salonske" borbe, ja sam cinio sto sam mogao, a tesko da bi se prisustvo na gej prajdu moglo nazvati salonskom borbom. Kao sto se da primetiti, vi ste za to vreme zdusno agitovali protiv prava homoseksualaca, sto i danas cinite.

vracarac92 vracarac92 19:37 17.03.2009

Re: Anketa

Drugim recima, promena o kojoj govorite je nemoguca.
Nadam se da ste u pravu i licno bih voleo da je tako i da se to nikada ne promeni ali medicinske terorije (i prakse) s' vremena na vreme dozive velike promene. Svet se menja, otvaraju se neki novi vidici i vise nema granica napredku nauke. Ali mi jos uvek ne znamo u kom pravcu ce neka buduca saznanja ici. Nemoguce ne postoji.
Pre stotinak godine obicno letenje je bilo nezamislivo i zamislite samo kako su gledali pojedince koji su mozda tvrdili da ce covek stici na mesec!!!
vi ste za to vreme zdusno agitovali protiv prava homoseksualaca, sto i danas cinite.
Nemojte te ruzne neargumentovane kvalifikacije. Proverite sa blogerima sa malo duzim stazom koja je bila moja uloga u vezi te parade. Probajte makar malo da budete posteni i korektni i da ne iznosite neistine i neutemeljene kvalifikacije o necemo u cemu evidentno ne posedujete ni minimum saznanja.
Ovo ipak nije mesto za pijacni nacin razmene misljenja koji vama ocigledno lezi.

Dušan Maljković Dušan Maljković 17:37 16.03.2009

Pitanje

Vračarac, dižeš mi pritisak danas. A to je svakako poremećaj, složićeš se kao medicinar.

Elem, da li ti znaš kako je psihijatrija prvobitno ustanovila da je homoseksualnost bolest?

I da li znaš -- ovo je teže pitanje -- otkud klasifikacija seksualnosti na homo/bi/hetero?
ervetor ervetor 00:26 17.03.2009

Re: Pitanje

I da li znaš -- ovo je teže pitanje -- otkud klasifikacija seksualnosti na homo/bi/hetero?


E, oko ovoga bih nesto rekao.
Vidite, priroda ili bog, stvorili su coveka koji u pocetku nije bio bas narocito pametan.
Evidentno, bio je dlakav ( maljav) i ruzan, nije umeo da govori i smrdeo je na kilometar.
Ko je tu onda bio musko, a ko je bio zensko ?
Bog ili priroda, znali su za ovu dilemu, pa su resili da to prevazidju tako sto ce svako da nabada svakoga, kao kad kompjuter trazi pravi fajl.
Na taj nacin, priroda ili bog su svesno stvorili coveka kao multiseksualno bice, koje je u pocetku moralo takvo da bude. Muzjak je trazeci zenku ispod tone dlaka, morao da opali i po kojeg mu kolegu dok nebi ispalio projektil oplodnje u metu. I rezultat imamo, da je covecanstvo opstalo.
E sad, nekim se muzjacima toplina kolege mu muzjaka dopala i resili su da nastave, i tako do danasnjih dana.
I sad potomci od nekog pra pra pradede koji se tamo malo valjao sa svojim sefom plemena imaju potrebe da tuku pedere.
Smesno.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:02 17.03.2009

Ha, sjajno...

...izgleda da interesovanje ipak raste! Samo tako nastavite, Gorane, takvom upornoscu se odista bori za ljudska i gradjanska prava! Puna podrska.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana