Operacija dioptrije

annmay RSS / 17.03.2009. u 10:59

Prvi uput za naocare dobila sam na sistematskom pregledu u OS u petom razredu. Nisam otisla na pregled. Nisam ni rekla. Drugi je usledio u sedmom. U osmom sam pocela da nosim naocare.

I tako do fakulteta, kada su me prijateljice ubedile da pocnem da nosim sociva, jer to nije nista strasno. I nije strasno. Samo da ja nemam osetljive oci. Super osetljive.

Epizoda sa mekim socivima je trajala nekoliko godina, kada se prvi put neslavno zavrsila na Ocnoj klinici i zabrinutim pogledom dr Sime Marjanovica...A onda: "Vi imate osetlljive oci i ne mozete nositi sociva" I jos plus ostrina roznjace, bla bla.... sta god... uslovi su nepovoljni.

Onda opet naocare, ovog puta odgovarajuce izgledom. I tako 8 godina....Do trenutka kada su postale nepodnosljive.

i opet dr Sima Marjanovic, odobrava teska srca sociva. Epizoda ovog puta traje nekoliko dana, alergijska reakcija, kapi, naocare....

E, dosta je bilo. To mi je bila jedina misao. I dosta je bilo straha od operacije, i raznoraznih dusebriznickih misljenja i saveta, i tudjih strahova koji su poklapali moju zelju. Odlucila sam da odem na hirursku korekciju vida.

Moja prva pomisao je bila VMA, ali, kako u poslednje vreme uvek slusam svoj licni osecaj (i pritom nikada ne gresim), poslusala sam savet doktorke Ljiljane koja radi u "Lensoptiku" sa dr Simom Marjanovicem, i otisla na pregled u "Milos" kliniku.

Ispitivanja su bila detaljna i onda su se svi rezultati nasli pred dr Katarinom Misailovic.

A doktorka Misailovic! Kako je pozitivan utisak tek u vezi nje bio! Prelepa, otmena, strucna, iskrena, objektivna, korektna, uljudna, realna, gospodska, strucnjak, covek....

Ona mi je objasnila da u refraktivnoj hirurgiji (operacija dioptrije) postoje 2 metoda, koji ce se primeniti zavisi od osobina roznjace pacijenta. Ja, naravno, pripadam onoj kategoriji kod koje se mora primeniti druga metoda, koja se malo teze podnosi, doktorka mi je jasno objasnila sve uslove, sta bi se radilo, sta me ceka, prihvatila sam bez daljeg razmisljanja. Kad sam vec tu, onda sam tu, nema dalje. Pacijentkinja koja je pregledana u isto vreme kad i ja, moja predivna sapatnica Vesna, ima iste uslove, njoj bi se radila ista intervencija, upoznajemo se, smejemo se, komentarisemo.....I, dolazimo, na operaciju, vec SUTRADAN uvece.

 

Sve pohvale imam sa ceo strucni tim, za sve sestre, u svakom momentu mogla sam da dobijem pravu informaciju, izuzetno su predusretljivi, ali ne ljigavo previse, nego sa pravom merom, realni su. Pravo je odusevljenje posmatrati strucnost i ljubaznost zajedno na istom mestu.

Idem ka klinici "Milos", 12.3.2009, nije mi bas ni svejedno, ali ipak idem, odluka se mora sprovesti do kraja.

Pred oblacenje u zelene mantile pacijent se smiruje. Onda odlazi u sobu u kojoj  svira relaksirajuca muzika, naocare se skidaju, dobija se anestezija u obliku kapi.

U operacionoj sali je hladnjikavo. Sama operacija ne traje dugo. Nema bola, sto je najvaznije. Dr Katarina je sve vreme komunicirala sa pacijentima. Gledate u crvene i zelene svetlece tacke, u medjuvremenu hirurg nesto "doradjuje" na samom oku ( ne zelim da znam sta, sigurna sam da ceo proces ne bih mogla da posmatram, iako sam ga prezivela), i na roznjacu se stavlja zastitno socivo.

Pacitjent se dalje upucuje na konsultacije oko propisanog ponasanja u danima posle intervencije. I skoro svo osoblje je ukljuceno, Oper svi ljubazni, u onoj najnormalnijoj meri, ne preterano, vec apsolutno realno i ljudski.

Prva kontrola je vec sutradan.

Drugi dan je nezgodan, jer celog dana suze oci. Meni je najveci utisak sto nema uopste bola. Jeste "kamerna atmosfera", kao sto je dr Katarina i upozorila, ali i to se prezivi.

Kad mi sutra skinu zastitno socivo, videcu jos bolje. Cesto stavljam vestacke suze i jos jednu propisanu terapiju. Od cetvrtka cu dobiti dalje preporuke za novu terapiju. 

Procenat komplikacija posle intervencije je mali, ali nema te komplikacije koju na klinici "Milos" nisu resili.

Sta sam stekla? Novi vid, novi zivot, nove prijatelje, iskustvo da postoje predivni lekari, da postoji strucno objasnjenje, da postoji pazljivo vodjstvo pacijenata i profesionalnost.

I nema vise naocara!



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana