M-učenje

boban037 RSS / 17.03.2009. u 15:22

M-učenje
Današnja generacija učenika u osnovnoj i srednjoj školi, pa i studenti na fakultetima, svi pripadaju generaciji rođenoj u doba Interneta (NET generacija).

Izloženost tehnologiji počinje u ranim godinama. Deca sa 6 godina ili mlađa provode u proseku 2 sata dnevno za elektronskim medijima (TV, video, računar, video-igre), što se skoro izjednačava sa vremenom provedenim u igri van kuće. I jedna i druga aktivnost značajno prevazilaze vreme provedeno za čitanje. Polovina dece ovog uzrasta koristila je računar, a 27% dnevno provodi više od 1 sata za računarom.

Budućnost obrazovanja krije se u prenosnim uređajima, najpre mobilnim telefonima, ipod, PDA uređajima i laptop računarima.
Tehnologija nije naša budućnost, već sadašnjost. To dokazuju učenici u osnovnim školama, koji u velikim i prenatrpanim torbama s mnoštvom edukativnog gradiva, uvek pronalaze mesto za svoj mobilni telefon.

M-learning (mobile learning), odnosno mobilno učenje, podrazumeva uporebu prenosnih uređaja u edukacijske svrhe.

E-learning se koristi i za učenje na daljinu, kroz mrežu intraneta, i može se smatrati komponentom fleksibilnog učenja. Kada se učenje odvija ekskluzivno preko mreže, tada se naziva online učenje. Kada se učenje distribuira mobilnim uređajima kao što su mobilni, ipod ili PDA (engl. Personal Digital Assistant) uređaji, prenosni i džepni računari, tada se učenje naziva m-learning.

Mobilno učenje (m-learning) i učenje preko mreže (online learning) su dva podskupa elektronskog učenja (e-learning). Sva tri ova skupa pripadaju učenju na daljinu. Za razliku od učenja na daljinu, učenje u učionici (face-to-face) obezbeđuje kontakt učenika i nastavnika, pa se naziva i kontaktno učenje. U praksi, svaki od ovih tipova učenja kombinuje se sa učenjem u učionici (face-toface) dajući mešavinu koja se naziva fleksibilno (blended) učenje.

Lether & Nosekabel (2002.) su definisali mobilno učenje kao „servis koji daje učeniku opšte informacije i obrazovne sadržaje elektronskim putem, koji pomažu učeniku da stekne nova znanja bilo kada i bilo gde".

Svetski stručnjaci polaze od nepobitne činjenice kako je alat za prikupljanje znanja već prisutan i široko rasprostranjen među korisnicima. Treba ga samo iskoristiti. Na raspolaganju su prenosni računari (laptop), MP3 i MP4 plejeri, igračke konzole, digitalne kamere, mobilni telefoni, ipod i PDA uređaji koji u poslednje vreme sažimaju funkcije svih navedenih uređaja.

Mobilni urađaju se u ovom društvu nameće kao idealan instrument mobilnog učenja jer je dostupan većini svetske populacije, a osobito je omiljen među mladima.

Mobilni uređaji su po svojoj prirodi intimni mediji: nose se u džepu, drže se u ruci, čuvaju u krilu. Drugim rečima, između korisnika i uređaja javlja se bliskost, pa se povećavaju emocionalni napori pri njihovu korišćenju. Učenici vrlo brzo postaju privrženi svojim prenosnim računarima. M-learning ili m-učenje, pokazuje da mladi gledaju na mobilno učenje tako da omogućava funkcioniranje komunikacije i edukacije preko internet mreže.

Koristeći web 2.0, a uskoro i web 3.0 tehnologiju, sve je više web adresa koje izrađuju svoje sajtove za mobilne i druge prenosne uređaje. Takođe, i telefoni novije 3G generacije prilagođavaju prikaz sadržaj web stranica na mobilni, ipod ili neki drugi PDA prenosni uređaj.

U današnje vreme potrebno je uraditi istraživanje kako bi se ponuđeni sadržaji kategorizovali, a ponuda optimizovala, dok idealni scenario predviđa online kontakt s tačno određenim korisnicima, njihovim potrebama i zahtevima u želji da se stvori savršena edukacijska struktura.
Programi efektivnog mobilnog učenja će zahtevati nove veštine digitalne komunikacije, nove pedagogije i novu praksu.

Glavni istraživački izazov u ovom području svakako je modelovanje sistema, njihova funkcionalnost, unutrašnjih struktura i mehanizmi. Planovi za budući rad uključuju pisanje detaljne specifikacije sastava koja bi omogućila implementaciju samog sastava; ova specifikacija sadrži elemente kao što su tablice interakcija, predlozi poruka, registracije usluga, ponašanja sistema, ontologije, jezici sadržaja i sl. Dodatna pitanja koja treba rešiti obuhvataju sigurnost, performanse i skalabilnost sistema za m-učenje.

Ja i m-učenje (OBAVEZNO STAVITE CRTICU, jer je mučenje bez crtice :-) )

Aktivno koristim internet servise, laptop, ipod touch 8gb, mobilni telefon N95.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blogovi autora

Svi blogovi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana