Društvo| Mediji| Politika

The Chomsky Problem

Budimac RSS / 18.03.2009. u 23:22

Ovaj intelektualac, lingvista, neumorni autor knjiga i članaka, predavač, politički aktivista, disident itd. najčešće uzburkava strasti bez obzira na temu i geografsku širinu/dužinu. Što bi rekli (moji) Vojvođani za dobrim konjima se prašina diže.

Cionisti ga nazivaju "samomrzećim Jevrejinom" (selfhating Jew) jer ukazuje na zločine Izraela. Arapi ga smatraju cionistom valjda zato što ne zagovara uništenje Izraela. Ostrašćeni "ratnici" protiv "terora" ga smatraju apologetom terorizma, a teroristi... pa, osim što ga digitalni Osama bin Laden (od svih ljudi) citira iz pećine, verovatno nemaju mnogo vremena da se bave njime. Zagovornici teorije zavere o 11-om septembru ne mogu da oproste Čomskom sumnju da je zavera tih proporcija moguća. Vernici zvaničnog objašnjenja ne mogu da mu oproste što je pokušao da ukaže na to da svaki zločin, pa i zločin protiv humanosti ima motiv. Te da ne bi bilo zgoreg proučiti isti (motiv). Američki nacionalisti (manje-više svi koji prihvataju naraciju o nepogrešivosti i benevolentnosti SAD – dakle ne moraju biti obavezno američki građani) ga nazivaju anti-Amerikacem. Mrzitelji SAD ga smatraju apologetom izraelsko-američke politike.

Ukratko u šta god da dirne Čomski će najverovatnije izazvati reakcije (onih do kojih dopre – on baš nije omiljena faca mejnstrim medija), a po prirodi svojoj dira u mnogo toga.

Ono što ja vidim kao najveći kvalitet Čomskog, bez obzira o čemu piše/priča, je upotreba besprekornih izvora. Najčešće su to zvanični izvori koji iz nekih razloga ostanu u senci, odnosno nekako "ne zapadnu za oko" onima koji bi kao trebali da nas obaveštavaju (novinarima), pa tako gradi svojevrsni paradoks – za oštre kritike vladajućih elita koristi njihove sopstvene izvore. Mora se priznati, jako teško za pobijati. No, to ne sprečava neke da to pokušavaju.

Uvek je zabavno čitati/slušati kako izlive otrova protiv, tako i veličanje Čomskog.

Planeta Srbija je na neki način, čini mi se, po pitanju Čomskog izuzetak. Ne u tome da ne izaziva reakcije, naprotiv, nego u tome da su ga dva politički (i kako god) suprotstavljena bloka fiksirala na istu poziciju. Reakcije su, logično, različite ali se oko "pozicije" Čomskog obe "škole mišljenja" slažu. Tako se nisam puno iznenadio kad sam čuo da ga krugovi oko NSPM (novasrpskapolitičkamisao) obožavaju. Logična posledica je da bi ga borci za "zapadne vrednosti" (među njima je valjda i "sloboda govora") najrađe stavili iza rešetaka i/ili poslali u Hag zbog "negiranja" "genocida" u Srebrenici i/ili Kosovu. Ukratko, binaroidni model mišljenja se pokazuje kao zdrav i čitav u Srbistanu (hvala na pitanju) kada se radi i o Čomskom. "Ili volem ili koljem" se i u ovom slučaju pokazuje kao srpski kredo, ali kao što već rekoh Noam takve reakcije izaziva diljem cele planete.

Svojevremeno je jedan nekad prominentni bloger stavio Čomskog u taj uobičajeni kontekst iz ugla iz kojeg ga vidi ta saddaizvinite nemamopojmakoja dal'prvadal'druga (naime, ne znam im redosled – neka me neko uputi u tu arkanu... ili bolje ne, ne zanima me) Srbija, ajd da kažem ona suprotna od domaćinske ilikakosevećdefiniše, patriJotska(?). Bilo je to otprilike ko poseduje više od jedne knjige Čomskog taj je die-hard poštovalac lika i dela onog eks predsednika Srbije sahranjenog pod lipom. S obzirom da sam tamo negde '94 ili '95. imao prilike slušati narečenog gospodina kako drži šnjur na nekom garden partiju par desetina kilometara od Budimpešte i da me ni tada nije impresionirala njegova vrcavost i duhovitost verovatno bih mu samo zalepio interno (u glavi) etiketu "binaroid" i zaboravio celu stvar. Hat medjutiim, komentarom se javlja druga prominentna blogerka i piše nešto u stilu što diraš Čomskog, čitala, dobro (naročito kritika SAD, a kad krene u ocene međunarodnih prilika onako). Na to će vlasnik bloga čito i ja dok nije detonirao po pitanju Karadžića i Miloševića...

E sad, s oproštenjem, boli me dupe da ubeđujem binaroide da me činjenca da posedujem više od jedne knjige Čomskog ne čini to što se u tom blogu (kao šala komika) tvrdi. Uostalom to gde sam i koliko sam odsutan iz SFRJ, SRJ, Republike Srbije i Crne Gore i na kraju iz Srbije, me čini slabim kandidatom za to, a eto posedujem tri-četiri knjige u analognom i na desetine (verovatno sve političke) u digitalnom obliku tog plodnog publiciste. [Moram doduše naglasiti da su sve originali i.e. nemam pojma šta i kako je prevođeno i objavljivano u tom delu sveta. Uprkos apelima prijateljima da mi nađu i nekako doture taj famozni intervju dat svojevremeno Politici nisam došao ni do njega.]

Elem, meni ta detonacija uopšte nije jasna. Pregledom (ah kakva sreća da živmo u digitalnoj eri pa nije problem pretražiti gomilu knjiga na "ključnu reč") knjiga odgovorno tvrdim da Mr Dabića aka Radovana Karadžića Čomski u istim pominje 0 (nula, zero, null, nulkommanix) puta, a Milošević se pominje u poslednje tri knjige (Hegemony or Survival, Imperial Ambition i Failed States) ukupno pet puta (dva puta je to skoro identičan kontekst) i nijedno od tih pominjanja ne može biti okarakterisano kao branjenje lika i dela (ako je neophodno kopiraću i pejstovaću sve te instance). Sve što čine ta pominjanja je da pomalo razbijaju pomalo imbecilna tumačenja nekih događaja novije istorije, prihvaćena od dobrog dela (koje ono beše?) Srbije. Nepotrebno reći izvori Čomskog su kao i uvek besprekorni. Ah, da zaboravih kako 7. aprila 1999. na Pacifica radiju (Democracy Now!) tako mnogo puta i pre i posle toga Čomski je upotrebljavao atribut "monstruozan" u vezi S.M.

Hoće li mi neko objasniti gde je tu i/ili iz čega se sastoji detonacija?

------------------------------------

Beleške na margini

Moje sećanje na Čomskog ide od detinjstva. Neko se verovatno seća da je NIN negde krajem 60-tih početkom 70-tih objavljivao njegovu kolumnu – duhovita razmišljanja o svemu i svačemu. To i Kaporova Ana iz Bazara je bilo redovno štivo koje je moja sestra čitala naglas u subotnjim prepodnevima dok smo se (roditelji i ja) još razgaćeni lenjili po krevetima. Prvog sam nastavio da čitam i poštujem tokom celog života, drugog nisam.

Rasprava o Čomskom, ako je bude, će biti (barem meni) jako dobar indikator ko je i koliko spreman za 1) argumentovanu diskusju, 2) za spremnost uvažavanja činjenica. Jer, obe te Srbije uporno odbjaju da gledaju činjenicama u oči. To se vrlo pokazuje na blogu kod Constrictorie, a u vezi pogroma od 17. marta. Sa žaljenjem konstatujem da je (u tom slučaju) tzv. "građanska opcija" u stanju da padne niže od tzv. "patriJotske", a svima mogu samo da posavetujem čitanje Čomskog, jer kao što više puta već napisah on upotrebljava besprekorne izvore.

Da je Čomski svestan da ga mnogi uzimaju u usta (i na zub), a da ga nisu ni čitali sam se uverio u mojoj omiljenoj radio emisiji This is Hell! kad je odgovarao na tzv. question from hell – uostalom poslušajte sami taj deo emisije (da ne bi trčali po rečnik schmoozing – To converse casually, especially in order to gain an advantage or make a social connection, narodski rečeno uvlačenje/špikovanje... )

 



Komentari (254)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nenad Šeguljev Nenad Šeguljev 23:25 18.03.2009

...

Ukratko u šta god da dirne Budimac će najverovatnije izazvati reakcije.

:)
topcat topcat 23:27 18.03.2009

Re: ...

od mene opet dobiti preporuku...

I sama imam nesto naslova od Chomskog...
Budimac Budimac 23:36 18.03.2009

Re: ...

I sama imam nesto naslova od Chomskog...

To mi je bilo jasno odavno
niccolo niccolo 23:31 18.03.2009

Nikako ne valja

Cionisti ga nazivaju "samomrzećim Jevrejinom" (selfhating Jew) jer ukazuje na zločine Izraela. Arapi ga smatraju cionistom valjda zato što ne zagovara uništenje Izraela

To ti je ono, šta god da napišeš nahebaćeš...
Budimac Budimac 23:32 18.03.2009

Re: Nikako ne valja

To ti je ono, šta god da napišeš nahebaćeš...

Ili istina boli obe strane
niccolo niccolo 23:39 18.03.2009

Re: Nikako ne valja

Ili istina boli obe strane

DA. Potpuno tačno!
margos margos 23:54 18.03.2009

Re: Nikako ne valja

Budimac
To ti je ono, šta god da napišeš nahebaćeš...Ili istina boli obe strane

Ne znam mnogo - jer me je radoznalost političke vrste napustila odavno, i u šumi informacija prepoznati pravu, jeste vrhunsko umeće danas. No, čini mi se da je osamdesetih, Čomski bio popularan kod nas upravo zbog oštre kritike zapada, Amerike pogotovo, kapitalizma, socijalnih nejednakosti. Tek kad je svet postao ''globalno selo'' i pod njegovu kritiku su uleteli svi, počeli su ga interpretirati kako kome odgovara.
nsarski nsarski 00:01 19.03.2009

Re: Nikako ne valja

No, čini mi se da je osamdesetih, Čomski bio popularan kod nas upravo zbog oštre kritike zapada, Amerike pogotovo, kapitalizma, socijalnih nejednakosti.

Comski je bio jedan od najvecih i najglasnijih kriticara americke politike u Vijetnamu. Tada je pao u nemilost zvanicne politike (citaj=hladnokrvnih ubice poput Maknamare, koji su se i kasnije sami "pokajali". Zamislite da je Hitler prezioveo WWII i da se "pokajao".)
Ima li danas normalnog coveka koji ce braniti bilo sta sto su Ameri u Vijetnamu radili? E, a u ono vreme samo sto nije bio lincovan.
Budimac Budimac 00:01 19.03.2009

Re: Nikako ne valja

Tek kad je svet postao ''globalno selo'' i pod njegovu kritiku su uleteli svi, počeli su ga interpretirati kako kome odgovara.

Pa upravo to meni nije jasno, naime, on ne ostavlja puno prostora za interpretaciju.
fireworks fireworks 11:16 19.03.2009

Re: Nikako ne valja

niccolo
Cionisti ga nazivaju "samomrzećim Jevrejinom" (selfhating Jew) jer ukazuje na zločine Izraela. Arapi ga smatraju cionistom valjda zato što ne zagovara uništenje Izraela

To ti je ono, šta god da napišeš nahebaćeš...

kako god da se okreneš, d*pe ti uvek od pozadi

tako valja

samo napred budimac. podrzavam tvoj nacin, jer je argumentovan i konstruktivan.
jasno ti je da si se uputio ka margini? :)))

Budimac Budimac 18:06 19.03.2009

Re: tako valja

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
samo napred budimac. podrzavam tvoj nacin, jer je argumentovan i konstruktivan.
jasno ti je da si se uputio ka margini? :)))

Oduvek tamo bio Ana, oduvek...
nsarski nsarski 18:10 19.03.2009

Re: tako valja

jasno ti je da si se uputio ka margini? :)))

I to trcecim korakom!
Budimac ti je kao Comski na steroidima. Avatarom ovekoveci i svoj lik i svoju adikciju. Recju, my man!

zaboravila vaznu rec i veznik

argumentovan, KRITICKI, A konstruktivan
ana, specijalista za steroide
ps. primam poklone manje vrednosti koji ne ugrozavaju egzistenciju davaoca. dakle, cvet moze uvek
Budimac Budimac 18:26 19.03.2009

Re: zaboravila vaznu rec i veznik

ps. primam poklone manje vrednosti koji ne ugrozavaju egzistenciju davaoca. dakle, cvet moze uvek

Evo za tebe jedan specijalan iz moje bašte. Zove se Salep i ugrožena je vrsta, u pauzi "aktivizma" napisaću koju o tom cvetu (uostalom i to će biti vrsta aktivizma )



Ova četiri druga su Anemone nešto iliti Sase.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:34 19.03.2009

Re: zaboravila vaznu rec i veznik

чекај, зар се од тога прави салеп, онај топли, бели ,лепљиви напитак ?
Budimac Budimac 20:59 19.03.2009

Re: zaboravila vaznu rec i veznik

marco_de.manccini
чекај, зар се од тога прави салеп, онај топли, бели ,лепљиви напитак ?

Da, od rizoma i zbog toga je ugrožena vrsta. Ovde se pravi i puding i sladoled od njega.
leopold_lady leopold_lady 23:33 18.03.2009

Ne znam ....

čoveka ....

Ali,ti si mi drag i tebi preporuka ....
Budimac Budimac 23:37 18.03.2009

Re: Ne znam ....

Ali,ti si mi drag i tebi preporuka ..

Hvala Lady
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:45 18.03.2009

Re: Ne znam ....

leopold_lady
čoveka ....
Ali,ti si mi drag i tebi preporuka ....

Ja sam ga upoznao na MIT. I drag je covek A, upoznao sam i Budimca u Beogradu. I on je drag.
Tako, obojici po preporuka.

Budimac Budimac 23:49 18.03.2009

Re: Ne znam ....

Ninoslav Randjelovic
leopold_lady
čoveka ....
Ali,ti si mi drag i tebi preporuka ....

Ja sam ga upoznao na MIT. I drag je covek A, upoznao sam i Budimca u Beogradu. I on je drag.
Tako, obojici po preporuka.

Je si li odslušao ovaj audio fajl?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:04 19.03.2009

Re: Ne znam ....

Je si li odslušao ovaj audio fajl?

Koji, brate ?
Daj, posalji.

Budimac Budimac 00:06 19.03.2009

Re: Ne znam ....

Koji, brate ?
Daj, posalji.

Ne paziš na času Ninoslave u poslednjem pasusu beleški na margini je link za audio fajl...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:08 19.03.2009

Re: Ne znam ....

Ne paziš na času Ninoslave u poslednjem pasusu beleški na margini je link za audio fajl...

uuups, odoh da cujem !

edit: cuo sam to. Lepo kaze - ogovaraju ga na elegantnim vecerama i partijima.


nsarski nsarski 23:37 18.03.2009

A sto problem?

Mislim, on je mnogima "problematican" iz prostog razloga: covek je od intelektualnog integriteta, vrhunski lingvista, a ne zaradjuje nikakve pare od svog politickog angazovanja. Ukratko, on je ono sto bi istinski trebalo da se podrazumeva pod terminom "intelektualac".
Politicari ga ne vole, jer lako i efikasno vidi kroz njihove prevare i trikove, i to glasno i javno kaze.
"Intelektualci" ga ne vole, jer mnogi od njih se samo za intelektualce izdaju, a zapravo su dobro placeni bulsiteri koji drze stranu onoga koji ih place.
Nacionalisti ga ne vole, jer su nacionalisti iskljucivi, a on nije.
Itd.
Ukratko, covek kioga treba citati i pazljivo slusati sta prica.

I jedan kuriozitet vezan za Comskog. Od 10 najcitiranijih stvaralaca u istoriji ove civilizacije (tu racunamo i Platona, i Njutna, i Paskala), on je jedini jos uvek ziv. (Taj podatak se moze naci u Pinkerovoj knjizi "The Language instinct". Uprkos tome, on je u masovnim medijima marginalizovan. Ni jedna velika izdavacka kuca ne izdaje njegove knjige, na TV ga zovu samo kad moraju, i samo da ga pljuju, pise samo u nezavisnim novinama u USA, itd. Dobar znak (barem meni) da nije intelektualni folirant i prevrtac.
Budimac Budimac 23:40 18.03.2009

Re: A sto problem?

Dobar znak (barem meni) da nije intelektualni folirant i prevrtac.

Odličan komenar prof
49 41 49 41 00:01 19.03.2009

Re: A sto problem?

Budimac
Dobar znak (barem meni) da nije intelektualni folirant i prevrtac.

Odličan komenar prof

Potseca me malo na Sartra.

Sta ce reci, dal' ce protestovati javno, staviti se na celo protesta.
Nisu ga toliko "pljuvali"; dal su vise zazirali ili su bila "uctivija" vremena.(?!?)
Covek u belom Covek u belom 00:19 19.03.2009

Re: A sto problem?

Budimac
Dobar znak (barem meni) da nije intelektualni folirant i prevrtac.

Odličan komenar prof
Preporuka obojici, Budimcu za tekst, a Sarskom za komentar.
crossover crossover 00:46 19.03.2009

Re: A sto problem?

nsarski
Ukratko, on je ono sto bi istinski trebalo da se podrazumeva pod terminom "intelektualac".

Да, интелектуалац у најлепшем значењу те речи.
Препорука за коментар Нсарски.
nsarski nsarski 00:55 19.03.2009

Re: A sto problem?

Да, интелектуалац у најлепшем значењу те речи.

I odlicna ilustracija kako vladajuci sistem (bilo gde i u bilo kom ustrojstvu) zaista gleda na vrhunske intelektualce.

Ne znam zasto mi ovo pade na pamet, ali ima jedna knjiga Kurta Vonegata, "Harrison Bergeron" po kojoj je snimljen istoimeni film. Preporucujem. (Napravljena je i drama - mislim da se zove "Third American Revolution", ali me mrzi da sada kopam po internetu).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:25 19.03.2009

Re: A sto problem?

crossover
nsarski
Ukratko, on je ono sto bi istinski trebalo da se podrazumeva pod terminom "intelektualac".

Да, интелектуалац у најлепшем значењу те речи.

Морам мало да се свађам са нсарским и кросовером ;-)

То што је он интелектуалац у најлепшем значењу те речи значи, данас, да је од готово никаквог политичког утицаја, склоњен, као што је већ примећено, из mainstream медија, домета маргинализованог на интелектуалну средину, битан нама овде који смо га се дохватили, некакав Робин Худ у шуми иза седам брда и седам гора у коју свраћају путници намерници као ово наше друштванце овде, готово да дође као неки јуродиви и помало затурен тип...

Он нема политички утицај једног Сартра, нити револуционарни платформу друга Уљанова, још мање дисидентску ауру Вацлава Хавела – једном речју он је сасвим далеко од оног утицаја и моћи колико бисмо волели да их има.

И шта сад? Везати се за њега можда значи осудити и себе на маргину? Ако човека коме се дивимо свет претежно доживљава и игнорише као готово аутистичну појаву, па макар истина и била код њега, он је сведен да буде наша пука утеха. А истина постаје беспотребни и тегобни пртљаг?

Или, ако желите другачије све ово претходно – нису ли интелeктуална доследност и поштење осуђени на маргину? Коме оне требају? Зар свет не функционише и без њих?

Ево, из ових сам стопа кренуо да побацам све оне своје књиге Чомског, а са њим и Саида, Кајберда, Тодорову... А купићу, уместо њих, стотину примерака Смелости наде и романсирану биографију Маргарет Тачер.
Budimac Budimac 01:29 19.03.2009

Re: A sto problem?

А купићу, уместо њих, стотину примерака Смелости наде и романсирану биографију Маргарет Тачер.

gera92 gera92 01:31 19.03.2009

Re: A sto problem?

Predrag Brajovic
crossover
nsarski
Ukratko, on je ono sto bi istinski trebalo da se podrazumeva pod terminom "intelektualac".

Да, интелектуалац у најлепшем значењу те речи.

Морам мало да се свађам са нсарским и кросовером ;-)

То што је он интелектуалац у најлепшем значењу те речи значи, данас, да је од готово никаквог политичког утицаја, склоњен, као што је већ примећено, из mainstream медија, домета маргинализованог на интелектуалну средину, битан нама овде који смо га се дохватили, некакв Робин Худ у шуми иза седам брда и седам гора у коју свраћају путници намерници као ово наше друштванце овде, готово да дође као неки јуродиви и помало затурен тип...

Он нема политички утицај једног Сартра, нити револуционарни платформу друга Уљанова, још мање дисидентску ауру Вацлава Хавела – једном речју он је сасвим далеко од оног утицаја и моћи колико бисмо волели да их има.

И шта сад? Везати се за њега можда значи осудити и себе на маргину? Ако човека коме се дивимо свет претежно доживљава и игнорише као готово аутистичну појаву, па макар истина и била код њега, он је сведен да буде наша пука утеха. А истина постаје беспотребни и тегобни пртљаг?

Или, ако желите другачије све ово претходно – нису ли интелктуална доследност и поштење осуђени на маргину? Коме она треба? Зар свет не функционише и без ње?

Ево, из ових сам стопа кренуо да побацам све оне своје књиге Чомског, а са њим и Саида, Кајберда, Тодорову... А купићу, уместо њих, стотину примерака Смелости наде и романсирану биографију Маргарет Тачер.



Brajovicu, ako volis Rock 'n' Roll, mora da ti je U2 omiljeni bend?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 01:32 19.03.2009

Re: A sto problem?

нису ли интелктуална доследност и поштење осуђени на маргину? Коме она треба? Зар свет не функционише и без ње?

Covek moze dugo da prezivi na malo hleba i vodi. Sad, da li se bas i smeje dok prezivljava, to je drugo pitanje. A, tek da li peva, svira ili igra ?
ivana23 ivana23 01:32 19.03.2009

Re: A sto problem?

А купићу, уместо њих, стотину примерака Смелости наде и романсирану биографију Маргарет Тачер.


crossover crossover 01:51 19.03.2009

Re: A sto problem?

Predrag Brajovic
Ево, из ових сам стопа кренуо да побацам све оне своје књиге Чомског, а са њим и Саида, Кајберда, Тодорову... А купићу, уместо њих, стотину примерака Смелости наде и романсирану биографију Маргарет Тачер.

:)))))))
Е, ако ћеш да бациш и "Студије о семантичкој и генеративној граматици", чекам те поред контејнера. Доносим Мемоаре Хенрија Кисинџера које нудим у замену.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:08 19.03.2009

Re: A sto problem?

gera92
Brajovicu, ako volis Rock 'n' Roll, mora da ti je U2 omiljeni bend?

Има само једна њихова ствар коју волим (а ни она није баш њихова):



И ту се завршава љубав између мене и стадионског рока.
Ninoslav Randjelovic
Covek moze dugo da prezivi na malo hleba i vodi. Sad, da li se bas i smeje dok prezivljava, to je drugo pitanje. A, tek da li peva, svira ili igra ?

Није ми друга намера него мало да проблематизујем Чомскијев друштвено-политички положај на састанку колектива. Окупљена партијска ћелија, са мном као другим секретаром (први је Бојан), вероватно и јесте свесна колико је Чомски приватна ствар. Цела његова струја мишљења наликује преддругосветскоратном илегалном покрету, где се штиво прорађује на састанцима а за слет најбоља пољана ипак је шума.

Ништа више од тога. И ништа мање, Нинославе...

Предраг из Шуме

crossover crossover 02:24 19.03.2009

Re: A sto problem?

nsarski
Ne znam zasto mi ovo pade na pamet, ali ima jedna knjiga Kurta Vonegata, "Harrison Bergeron" po kojoj je snimljen istoimeni film. Preporucujem. (Napravljena je i drama - mislim da se zove "Third American Revolution", ali me mrzi da sada kopam po internetu).

Није ни чудо што ти је ова Вонегатова прича пала на памет. Нисам је читао али ћу је ускоро потражити. Филм се исто тако зове. Поново препорука и хвала Нсарски.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 02:42 19.03.2009

Re: A sto problem?

Предраг из Шуме


Gde su sekretari i partijske celije, tu ima i izvidjaca.
Ako me primate. Tj.
nsarski nsarski 03:27 19.03.2009

Re: A sto problem?

Или, ако желите другачије све ово претходно – нису ли интелктуална доследност и поштење осуђени на маргину? Коме она треба? Зар свет не функционише и без њих?

Ih. ala smo se nasvadjali!!!
Ja se sa ovim potpuno slazem, ybg.

P.S. Kamarade, nije li mesto nezavisnog intelektualca davno definisano vec u vreme Sokrata? Njega su naterali da se javno otruje i prestane da truje narod. No, o tome cemo detaljnije u onoj krcmi na kraju sveta - dobro vino se toci tamo, cujem.
fireworks fireworks 11:22 19.03.2009

Re: A sto problem?

crossover
nsarski
Ne znam zasto mi ovo pade na pamet, ali ima jedna knjiga Kurta Vonegata, "Harrison Bergeron" po kojoj je snimljen istoimeni film. Preporucujem. (Napravljena je i drama - mislim da se zove "Third American Revolution", ali me mrzi da sada kopam po internetu).

Није ни чудо што ти је ова Вонегатова прича пала на памет. Нисам је читао али ћу је ускоро потражити. Филм се исто тако зове. Поново препорука и хвала Нсарски.

Jel to zovete u Treći srpski ustanak? Evo i mene...
gera92 gera92 12:24 19.03.2009

Re: A sto problem?

Predrag Brajovic
gera92
Brajovicu, ako volis Rock 'n' Roll, mora da ti je U2 omiljeni bend?

Има само једна њихова ствар коју волим (а ни она није баш њихова):



И ту се завршава љубав између мене и стадионског рока.




Nije poenta u odrednici stadionski rok, pod nju bi mogo da podvuces i, recimo, Springsteena, akcenat je na mentalnoj matrici i njenoj kauzalnoj vezi sa sustinskim postulatima Rock 'n' Rolla, po kojoj U2 i nisu Rock 'n' Roll.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:14 19.03.2009

Re: A sto problem?


Он нема политички утицај једног Сартра, нити револуционарни платформу друга Уљанова, још мање дисидентску ауру Вацлава Хавела – једном речју он је сасвим далеко од оног утицаја и моћи колико бисмо волели да их има.


Svako ko ne pripada SISTEMU, nema politicki uticaj. I hvala bogu sto je tako. Samo, ne treba zanemariti moc anonimnih, ili neuracunatih-neizbrojanih kojih je sve vise i vise i koje sistem nece moci da kontrolise tek tako.

Везати се за њега можда значи осудити и себе на маргину? Ако човека коме се дивимо свет претежно доживљава и игнорише као готово аутистичну појаву, па макар истина и била код њега, он је сведен да буде наша пука утеха.


Bas je dobro biti na "margini." Svet i gomile se dive mnogim novim mas-pojavama kako u kulturi (najvidljivije), tako i u drugim aspektima zivota. And so what!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:35 19.03.2009

Re: A sto problem?

gera92
Predrag Brajovic
gera92
Brajovicu, ako volis Rock 'n' Roll, mora da ti je U2 omiljeni bend?

Има само једна њихова ствар коју волим (а ни она није баш њихова): When Love Comes to Town
И ту се завршава љубав између мене и стадионског рока.

Nije poenta u odrednici stadionski rok... akcenat je na mentalnoj matrici i njenoj kauzalnoj vezi sa sustinskim postulatima Rock 'n' Rolla, po kojoj U2 i nisu Rock 'n' Roll.

Геро, бре, ја сам рођен као рокер!...
ЈуТу није се код мене никад вртео. Док сам Спрингстинову Небраску преслушао толико пута да до краја живота више никад нећу морати.
Мислим, у животу није баш све тако како изгледа. Па тако ни ја.
Jelena Pavlović
Svako ko ne pripada SISTEMU, nema politicki uticaj. I hvala bogu sto je tako. Samo, ne treba zanemariti moc anonimnih, ili neuracunatih-neizbrojanih kojih je sve vise i vise i koje sistem nece moci da kontrolise tek tako.

Није извесно да си овде у праву. Југославија, мислим на краљевину, настала је као пројекат прво зачет у главама интелектуалних прегалаца оног доба на свим странама. Таква идеја после је постала политичка чињеница, која је згодно налегла у поједине политичке интересе.

Подземна моћ неких идеја и ставова каткад историјски исплива на површину. Сетимо се, рецимо, комунизма, маргиналног покрета у многим земљама у којима је доцније однео превагу.
Jelena Pavlović
Bas je dobro biti na "margini." Svet i gomile se dive mnogim novim mas-pojavama kako u kulturi (najvidljivije), tako i u drugim aspektima zivota. And so what!

Маргина може да изгледа као комфорна позиција, која ће ономе ко је заступа донети "духовни мир и самозадовољство". Али она је и пречесто неделатна. Она може да личи на позицију оних уметника који стварају "за себе", бивајући вечито "несхваћени" од заједнице, унапред се одричући ње а пригрливши свој маргинални положај као доказ да су уметнички у праву.

Хоћу напросто рећи да је маргина каткад једна за интелект заводљива позиција, која на известан начин поједине "маргиналце" лишава пуније одговорности, оне због које је каткад човек приморан и да се ваља у свакодневном живом блату мање племенитих и чистих идеја, поступака и дела.
gera92 gera92 16:50 19.03.2009

Re: A sto problem?

Predrag Brajovic

Мислим, у животу није баш све тако како изгледа. Па тако ни ја.

.


Jbg, ubodes sustinu, siguran sam da nije slucajno, i zapusis mi usta za sve sto si omanuo.
Unfuckable Unfuckable 20:12 19.03.2009

Re: A sto problem?

Мислим, у животу није баш све тако како изгледа. Па тако ни ја.

Brajoviću....Brajoviću
alaj si ga opravio, svaka čas'

Геро, бре, ја сам рођен као рокер!.

e, podseti me na jednu Blogerku, koja sada verovatno "sedi i radi u televizoru"
i njenu čuvenu majicu
"Born to fish - forced to work"



..i tako...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:19 19.03.2009

Re: A sto problem?

Анфаче, чиста телепортација ('ел се тако каже?), сад сам мислио на тебе... Гледам широко Дунаво на ТВ-у код Ђердапа и сетих се оних твојих моруна којима брана (Брана?) каже: "Даље нећеш моћи!"
ivana23 ivana23 20:32 19.03.2009

Re: A sto problem?

Predrag Brajovic
Анфаче, чиста телепортација ('ел се тако каже?), сад сам мислио на тебе... Гледам широко Дунаво на ТВ-у код Ђердапа и сетих се оних твојих моруна којима брана (Брана?) каже: "Даље нећеш моћи!"

Telepatija.
Unfuckable Unfuckable 20:52 19.03.2009

Re: A što Brana ?

...brana, Brana ....kako god okreneš nema mnogo sreće
mada, meni je sumnjiv i onaj Ćale koji je svojevremeno radio fuckin' blokadu na mutno Dunavo, ako se neko seća, izgleda da su ga morune skapirale ozbiljno

(pajz' kad mi se sada javlja / priviđa Profesorica kako umače pero u tintu i u tmici Podmoskovlja lagano & setno kreće sa pisanjem kolumne "O Tužnoj Moruni"....koja, recimo, nije mogla do ušća Morave da sluša pesmu CvrĆka...i da mu pokloni život, a ne da ga izjede, Brajoviću...ne... - jer On tako lepo peva i rastužuje tom lepotom nju - Morunu koja ga zaneseno sluša ljuškajući se na talasima....)
i tako...
ivana23 ivana23 21:31 19.03.2009

Re: A što Brana ?

Unfuckable
...brana, Brana ....kako god okreneš nema mnogo srećemada, meni je sumnjiv i onaj Ćale koji je svojevremeno radio fuckin' blokadu na mutno Dunavo, ako se neko seća, izgleda da su ga morune skapirale ozbiljno (pajz' kad mi se sada javlja / priviđa Profesorica kako umače pero u tintu i u tmici Podmoskovlja lagano & setno kreće sa pisanjem kolumne "O Tužnoj Moruni"....koja, recimo, nije mogla do ušća Morave da sluša pesmu CvrĆka...i da mu pokloni život, a ne da ga izjede, Brajoviću...ne... - jer On tako lepo peva i rastužuje tom lepotom nju - Morunu koja ga zaneseno sluša ljuškajući se na talasima....)i tako...


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:43 19.03.2009

Re: A što Brana ?

Unfuckable
... a ne da ga izjede, Brajoviću...ne...

Правилно се каже: из'еде.

Ваљда оно беше у Радовану Трећем: Птице ћеду да из'еду грожђе?

П.С.
Што волем да се разбашкарим код Будимца.
Unfuckable Unfuckable 21:54 19.03.2009

Re: A što Brana ?

Правилно се каже: из'еде.

e...to.
Btw, davirečem...i meni se Budimac čini kao neko ko preferira baškarenje u najpozitivnijem smislu, utisak mi se pojačao posle one radio emisije (koju si ti, naravno, propustio u besomučnoj jurnjavi za Svetim Gralom Profita )
kada je rekao ono kako "nije još postavio ogradu..." i ceo taj rad, skoro pa da sam pao
ali mi je, kad smo kod "padanja" već, i na pamet moju malu pa'nuo onaj jedan njegov blog, gde je baš ....prštalo, pa nekako - dvojim
Budimac Budimac 21:55 19.03.2009

Re: A što Brana ?

Што волем да се разбашкарим код Будимца.

A tek ja što volim kad se razbaškarite
Budimac Budimac 22:17 19.03.2009

Re: A što Brana ?

meni se Budimac čini kao neko ko preferira baškarenje u najpozitivnijem smislu,

vishnja92 vishnja92 22:24 19.03.2009

Re: A što Brana ?

kada je rekao ono kako "nije još postavio ogradu..." i ceo taj rad

al njanja je hit :)))
i njegov fidbek, momentalni - e propasti....
Unfuckable Unfuckable 22:30 19.03.2009

Re: A što Brana ?

pa je Narečeni promptno nastavio da desenzibiliše njanju the zgranutu...
E sad, s oproštenjem, boli me dupe da ubeđujem binaroide da me činjenca da posedujem više od jedne knjige Čomskog ne čini to što se u tom blogu (kao šala komika) tvrdi


Budimac Budimac 22:31 19.03.2009

Re: A što Brana ?

i njegov fidbek, momentalni - e propasti....

e kad je reč o fidbeku i Tiloš radiju... ajde da obnarodujem dok ste tu. Verovatno ćemo Igor i ja nastaiti neko vreme da zajedno radimo emisiju... s tim što neće biti baš toooooliko žvake ... misleeem uzećemo neki tajming u obzir (ovo je Igor malo pustio jer je znao da me neki od vas slušaju)... pa će i biti muzike malo...

I još jedna stvar, tamo na sajtu radija ima "chat" ne treba nikakva registracija samo kucaš... dakle možemo da se dvosmerno komuniciramo... dok ide emisija...
maksa83 maksa83 22:41 19.03.2009

Re: A što Brana ?


I još jedna stvar, tamo na sajtu radija ima "chat" ne treba nikakva registracija samo kucaš... dakle možemo da se dvosmerno komuniciramo... dok ide emisija...

<megatrol>

E, da te obradujem.

Izašao ti je novi Internet Explorer. :)))

</megatrol>
vishnja92 vishnja92 22:44 19.03.2009

Re: A što Brana ?

batalite bre muziku, ima muzika gde da se slusa.... kako da objasnim mami da sam dosla da slusam radio preko kompa, pa jos muziku? ustrelice me momentalno, imamo losu fazu :)

(inace, kad sam se branila od optuzbi da sam ovisnik o internetu - pajz, ja!, al dobro, to je moja mama - budimac mi je bio jedan od argumenata. ona NIKAD ne sme cuti burek forever u toj izvjedbi)
Budimac Budimac 22:45 19.03.2009

Re: A što Brana ?


<megatrol>

E, da te obradujem.

Izašao ti je novi Internet Explorer. :)))

</megatrol>

Ima li verzija za Linux?
Unfuckable Unfuckable 22:47 19.03.2009

Re: A što Brana ?

I još jedna stvar, tamo na sajtu radija ima "chat" ne treba nikakva registracija samo kucaš... dakle možemo da se dvosmerno komuniciramo... dok ide emisija...

mislim...propast ...ima da pravite još duže pauze kad počnemo tamo da .....stvaramo...
pajz maksu, a baš sam 'teo da ga isprozivam...ono u stilu
" e, ako neko negde sretne maksu...."
kad evo ti Čo'eka !
Brajoviću, jbt...
ti zračiš zrake kroz zrak
gordanac gordanac 22:55 19.03.2009

:))

Ima li verzija za Linux?

Ima
Budimac Budimac 22:59 19.03.2009

Re: :))

Ima

mara92 mara92 23:19 19.03.2009

Re: :))

У ЈЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ...
Док ви чапрас-диваните овдИ, има нас који кобајаги радимо (и виркамо)....
Какви интелектуални полети (вау или уау, зарад правилног изговора), каква размена мишљења
ecce-florian ecce-florian 23:20 19.03.2009

Re: :))

štose vi bre grupišete po sekcijama
Budimac Budimac 23:25 19.03.2009

Re: :))

У ЈЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ...
Док ви чапрас-диваните овдИ, има нас који кобајаги радимо (и виркамо)....
Какви интелектуални полети (вау или уау, зарад правилног изговора), каква размена мишљења

antonacci antonacci 23:48 18.03.2009

sjajan je

... narocito kad se bavi lingvisitkom i kad se kloni politike.
nsarski nsarski 23:50 18.03.2009

Re: sjajan je

... narocito kad se bavi lingvisitkom i kad se kloni politike.

Pa, on se ne "bavi politikom". On je samo tumaci.
Hocu da kazem, imas li neki konkretan primer gde nije bio u pravu, ili nesto slicno?
Budimac Budimac 23:52 18.03.2009

Re: sjajan je

... narocito kad se bavi lingvisitkom i kad se kloni politike.

nemam blage veze sa lingvistikom i upravo verujem da je sjajan i u ovom drugom (kao što napisah izvori su mu jako teški za pobiti).
antonacci antonacci 23:53 18.03.2009

Re: sjajan je

nsarski
... narocito kad se bavi lingvisitkom i kad se kloni politike.

Pa, on se ne "bavi politikom". On je samo tumaci.
Hocu da kazem, imas li neki konkretan primer gde nije bio u pravu, ili nesto slicno?


Nailazio sam na neke stvari u njegovim tekstovima (pamfletima, kako ih vec nazvati?) sa kojima se ne slazem, ali nije stvar u tome da li je on u pravu vec u tome sta mene licno zanima. Njegovo tumacenje politike me ne fascinira - ima i boljih tumaca politike, slozicemo se obojica oko toga, nadam se - ali me njegov naucni rad jos kako odusevljava.
nsarski nsarski 23:58 18.03.2009

Re: sjajan je

Nailazio sam na neke stvari u njegovim tekstovima (pamfletima, kako ih vec nazvati?) sa kojima se ne slazem, ali nije stvar u tome da li je on u pravu vec u tome sta mene licno zanima. Njegovo tumacenje politike me ne fascinira - ima i boljih tumaca politike, slozicemo se obojica oko toga, nadam se - ali me njegov naucni rad jos kako odusevljava.

Ovo sve je, razume se, tvoje pravo i tvoj "ukus" kad je politika u pitanju. Tvoj licni stav, u stvari. Power to you.

Nego, sta si konkretno nasao u "pamfletima" sto je fakticki netacno?
antonacci antonacci 00:00 19.03.2009

Re: sjajan je

nsarski

Nego, sta si konkretno nasao u "pamfletima" sto je fakticki netacno?


Ko je pominjao da je nesto fakticki netacno?
NNN NNN 02:58 19.03.2009

Malo van teme

on se ne "bavi politikom". On je samo tumaci.

Ukratko, binaroidni model mišljenja se pokazuje kao zdrav i čitav u Srbistanu (hvala na pitanju)

Ne u tome da ne izaziva reakcije, naprotiv, nego u tome da su ga dva politički (i kako god) suprotstavljena bloka fiksirala na istu poziciju.

Nekako mi se javila asocijacija na (uz punu svest o profesionalnim i svim drugim razlikama) Olju Bećković kod nas... Mislim da nema osobe kojoj više zamerki nalaze
saddaizvinite nemamopojmakoja dal'prvadal'druga (naime, ne znam im redosled – neka me neko uputi u tu arkanu... ili bolje ne, ne zanima me) Srbija
.. i prva i druga jednako (mada lično ne verujem u njihovo postojanje )
BFN
constrictoria92 constrictoria92 23:53 18.03.2009

Pa,

Čomski je osoba bez dlake na jeziku koja uvek gađa u srž problema, nepristrasan je, uvek kaže šta misli, ima besprekorne izvore (kao što si već i rekao), te ga se svi odriču i verovatno bi voleli da mogu da ga zabrane, ponište, jer istina i ogoljavanje činjenica retko kome odgovara...

Od njega se može mnogo naučiti: recimo objektivan pogled na društvene pojave... Mislim da to našim Srbijama itekako treba...
Budimac Budimac 00:03 19.03.2009

Re: Pa,

Mislim da to našim Srbijama itekako treba...

Inner Party Inner Party 23:55 18.03.2009

Dve emisije...

1) argumentovanu diskusju, 2) za spremnost uvažavanja činjenica.


Popularnost Comskog potice i iz njegove politike da se pojavi svuda gde ga pozovu. Cak i kada mu to ne odgovara.

Gledao sam jednom kada ga je ugostio Sasa Baron Koen (znate ga kao Borata) u njegovoj emisiji Ali G Show. Tu je ispao jako smesan jer nije shvatio da je ceo intervju sprdnja...

Onda ga je bilo i kod Pena i Telera kada se govorilo o problemu ogromne liberalne vecine u profesorskom kadru na americkim univerzitetima. I tu je ispao onako... bezobziran.

Dakle, Comski je vise "media friendly" od nekih drugih i zato je tako popularan.
Budimac Budimac 00:00 19.03.2009

Re: Dve emisije...

Dakle, Comski je vise "media friendly" od nekih drugih i zato je tako popularan.

Eno tamo gore Nsarski reče nešto o odnosu medija prema njemu, a i ja delim taj utisak... ne znam baš da se za njega otima mejnstrim.
taube taube 00:02 19.03.2009

-+-+-+-

odličan tekst
ja posedujem dve knjige: '' šta to ustvari hoće amerika '' i '' propaganda i javno mnjenje '' a nisam poštovalac lika i dela SM
ecce-florian ecce-florian 00:05 19.03.2009

HM

Pažljivo sam pokušao da pročitam i ustanovim tvoj odnos prema
ako je to
Ono što ja vidim kao najveći kvalitet Čomskog, bez obzira o čemu piše/priča, je upotreba besprekornih izvora.

složan
S obzirom da sam tamo negde '94 ili '95. imao prilike slušati narečenog gospodina kako drži šnjur na nekom garden partiju par desetina kilometara od Budimpešte i da me ni tada nije impresionirala njegova vrcavost i duhovitost verovatno bih mu samo zalepio interno (u glavi) etiketu "binaroid" i zaboravio celu stvar. Hat medjutiim

Dinaroid ili binaroid. O ovom bih imao bih možda neke druge, bliže reference
i konačno sam shvatio, ko zna da li ispravno
Prvog sam nastavio da čitam i poštujem tokom celog života, drugog nisam.

Ako drugog izbacim odmah, tako da ni ne znam kako se ovde našao ( bratu bi u ovoj raspri mnogo pre bilo mesto) ostaje on.
Poštujući tvoje uvažavanje i bez namere da osporavam ,samo jedno prosto zašto.
Moje uvažavanje junak tvog posta bi uživao u potpunosti zbog kritičkog odnosa prema stvarnosti kada bi bio siguran da je to njegov stav a ne puka vežba ekvidistance koja dokazuje položaj nezavisnog intelektualca . Kako se u isto nisam u potpunosti uverio, moliću te da zadržim malu rezervu.Dakako ne sporim da u takvoj argumentaciji ponekad ,iz tog rakursa relativizacije, sjajno prikazuje ograničenost jednostranih pristupa ma čiji oni bili.
Vežbe ko vežbe.
Budimac Budimac 00:15 19.03.2009

Re: HM

Moje uvažavanje junak tvog posta bi uživao u potpunosti zbog kritičkog odnosa prema stvarnosti kada bi bio siguran da je to njegov stav a ne puka vežba ekvidistance koja dokazuje položaj nezavisnog intelektualca . Kako se u isto nisam u potpunosti uverio, moliću te da zadržim malu rezervu.

fair enough...
Mene istrajnost nekako uverava, no možda ja grešim, ali u stvari sasvim mi je svejedno -- bitna mi je pre svega gomila informacija koju pruža.
trener92 trener92 00:08 19.03.2009

Zdravo ga volemo,zato što ga ne vole!

Najčešće su to zvanični izvori koji iz nekih razloga ostanu u senci, odnosno nekako "ne zapadnu za oko" onima koji bi kao trebali da nas obaveštavaju (novinarima), pa tako gradi svojevrsni paradoks – za


Kako ono kod novinara ide ( ti to bolje znaš)kako reče pre neki dan i Bujošević"Vest je ono što se sakrije, sve ostalo je reklama". zato je tako i sve što si pomenuo o .......jasno ti je !

Slušam kasnije, naravno preporuka, normalno
mirelarado mirelarado 00:09 19.03.2009

Интелектуалац који промишља стварност

Нимало ме не чуди што Чомски својим ставовима изазива нетрпељивост политичара свих боја. Нажалост, независни интелектуалци су врста у изумирању. Треба пажљиво читати шта он пише. Мени су познатији његови лингвистички радови, који се односе на трансформациону граматику и когнитивне процесе. И у тој области његов приступ је био нов и оригиналан, али није тема, нећу да давим. :))



Одличан пост, и у добар час.
Inner Party Inner Party 00:19 19.03.2009

Pop

NOFX - Franco Un-American
...
I never looked around, never second-guessed
Then I read some Howard Zinn now I'm always depressed
And now I can't sleep from years of apathy
All because I read a little Noam Chomsky
...
I'm eating vegetation, 'cause of Fast Food Nation
I'm wearing uncomfortable shoes 'cause of globalization
I'm watching Michael Moore expose the awful truth
I'm listening to Public Enemy and Reagan Youth
...
I see no world peace 'cause of zealous armed forces
I eat no breath-mints 'cause their from de-hoofed horses
Now I can't believe; what an absolute failure
The president's laughing 'cause we voted for Nader
...

http://www.youtube.com/watch?v=wjOahdbMcXg

ivana23 ivana23 00:21 19.03.2009

Al' kad videh ovo...

Čomski: Zaštita za radnike Šinvoza

11. mart 2009. | 11:26
Noam Čomski traži od predsednika i premijera Srbije da zaštite prava radnika-akcionara zrenjaninske fabrike za remont šinskih vozila "Šinvoz".

Američki lingvista i jedan od najpoznatijih svetskih intelektualaca poslao je otvoreno pismo Borisu Tadiću, Mirku Cvetkoviću i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i zatražio da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite prava radnika-akcionara na rad i privatnu svojinu, da spreče pljačku fabrike i propast više od 600 zrenjaninskih porodica, prenosi Beta.

Čomski navodi da radnici "Šinvoza" protestuju još od decembra 2007, jer je većinski vlasnik Nebojša Ivković namerno odveo fabriku u stečaj, zahvaljujući krajnje neodgovornom i nezakonitom radu Agencije za privatizaciju.

To su, kako ističe, ustanovili Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, i Anketni odbor Skupštine Zrenjanin, osnovan da bi ispitao stečaj "Šinvoza".

Tužilaštvo i Trgovinski sud, napomenuo je Čomski, ignorišu te nalaze, dok Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije poriču činjenice ne preduzimajući ništa da otklone posledice svog nezakonitog rada.


B92, ceo tekst

Beleške na margini

...nisam mogla da poverujem. Nikad cula za tu fabriku, a kako su oni stigli do njega i upoznali ga sa problemom niko nije pokusao da odgonetne. Samo se vest pojavila i ... prosla neopazeno.
Comskom svaka cast sto je zalozio svoju reputaciju.

nsarski nsarski 00:38 19.03.2009

Re: Al' kad videh ovo...

...nisam mogla da poverujem. Nikad cula za tu fabriku, a kako su oni stigli do njega i upoznali ga sa problemom niko nije pokusao da odgonetne. Samo se vest pojavila i ... prosla neopazeno.
Comskom svaka cast sto je zalozio svoju reputaciju.

Pa, postoji Z magazin na srpskom. Comski je redovni pisac i komentator u njemu.
Ovo je Srpska verzija

a za one koji zele da citaju Comskog manje vise jednom nedeljno (poslednji je njegov intervju o ovoj "krizi" mogu da nadju tekstove na Znet-u

Ima jedan "nase gore list" koji tamo cesto pise, pa otud i znaju o Zrenjaninskoj fabrici:))))
ivana23 ivana23 00:46 19.03.2009

Re: Al' kad videh ovo...

nsarski
Pa, postoji Z magazin na srpskom. Comski je redovni pisac i komentator u njemu.Ovo je Srpska verzija a za one koji zele da citaju Comskog manje vise jednom nedeljno (poslednji je njegov intervju o ovoj "krizi" mogu da nadju tekstove na Znet-uIma jedan "nase gore list" koji tamo cesto pise, pa otud i znaju o Zrenjaninskoj fabrici:))))

Hvala, bas mi je to bila enigma. :)
nsarski nsarski 17:15 19.03.2009

Re: Al' kad videh ovo...

Hvala, bas mi je to bila enigma. :)

Happy to oblige, li'l missy:)

Ne znam koliko je ljudi kod nas pratilo rad Andreja Grubacica (nekad je bio na BU). Evo njegovog nedavnog govora na ovom snimku.

A vise o njemu se moze naci na Andrej Grubacic
gera92 gera92 00:25 19.03.2009

udrigraund


Tekstovi Comskog su kolacic za javnost isto kao i Budimcevi za Blog.

------------------------------------------
Beleska na margini

"Što bi rekli (moji) Vojvođani za dobrim konjima se prašina diže."
Valjda su, jos uvek, i moji, iako nikada nisam zivieo tamo, a i nisam nesto siguran da izreka potice bas iz Vojvodine.
Budimac Budimac 00:37 19.03.2009

Re: udrigraund

a i nisam nesto siguran da izreka potice bas iz Vojvodine.

Ni ja al se govori to je sigurno
Budimac Budimac 00:35 19.03.2009

Čomski u Turskoj

Čitaoci Čomskog znaju da je on jedan od 3 (tri) svetska intelektualca kojima tokom kraja osamdesetih i devedesetih ne baš tako low intensity war protiv Kurda na jugoistoku Turske nije prošao ispod radarskog snopa. Naravno, pisao je o tome, kao i uvek bez ustezanja. Turska je u to doba bila najveći dobitnik tzv. vojne pomoći (posle Izraela) i istovremeno najveći kupac američkog vojnog hardvera.

Nije čudo da se izdavač knjige Čomskog u kojoj se na tri strane piše o tome našao u nevolji. Odnosno podignuta je optužnica. Čomski je došao u Tursku da se 1) stavi na raspolaganje turskom pravosuđu 2) založi za izdavača. Tužba protiv izdavača je posle posete odbačena. To je bilo 2001.
crossover crossover 00:32 20.03.2009

Re: Čomski u Turskoj

Budimac
Čitaoci Čomskog znaju da je on jedan od 3 (tri) svetska intelektualca kojima tokom kraja osamdesetih i devedesetih ne baš tako low intensity war protiv Kurda na jugoistoku Turske nije prošao ispod radarskog snopa. Naravno, pisao je o tome, kao i uvek bez ustezanja. Turska je u to doba bila najveći dobitnik tzv. vojne pomoći (posle Izraela) i istovremeno najveći kupac američkog vojnog hardvera.

Многе ће мрзети да кликну на овај интервју доле у коме Чомски кратко помиње и ставља у контекст ово што си рекао. Каже да је само у току једне године 1997. за време Клинтонове администрације Турска добила више војне помоћи (наоружања) него током целог хладног рата и то у току трајања војне акције (рата, да се не лажемо) против Курда. Тога није било у западним медијима (јбг, дешавало се на НАТО територији), а дешавало се истовремено кад и детаљно медијски покривен рат у бившој Југославији.
crossover crossover 00:38 19.03.2009

The Herd of Independent Minds

Noam Chomsky interviewed by Danilo Mandic RTS Online, April 25, 2006.

Ноам Чомски је недвосмислено рекао да је С. Милошевић зликовац, нема никакве дилеме око тога.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:01 19.03.2009

Re: The Herd of Independent Minds

crossover
Noam Chomsky interviewed by Danilo Mandic RTS Online, April 25, 2006.

Ноам Чомски је недвосмислено рекао да је С. Милошевић зликовац, нема никакве дилеме око тога.


Vec sam na nekom od prethodnih blogova naseg domacina rekao da jos nisam procitao neku od politickih izjava/tekstova Noama Chomskog sa kojom se nisam slozio ... a pogotovo ne nesto sto bi se argumentovano moglo pobiti...

A u ovam gornjem intervjuu lezi i odgovor na njegovo pitanje "Hoće li mi neko objasniti gde je tu i/ili iz čega se sastoji detonacija?"

Problem je u tome sto se najveci deo "drugosrbijanaca" ponasa sasvim suprotno od onoga sto prilicilo gradjanskoj, demokratskoj politickoj opciji. Otprilike kao najveci boljsevici za koje je ceo svet crno-beo i za koje postoje dogme koje se ne smeju dovoditi u pitanje...

Tacno je Comski gore kaze da je Milosevicu trebalo da se sudi za zlocine ali ne za one za koje mu je sudjeno u Hagu ... i da je ta optuznica neodrziva (Milosevic was, he committed many crimes, not a nice person, terrible person, but the charges against him would have never have held up) ... ok ovde verovatno misli na neki ozbiljni/objektivni sud ... ubedjen sam da bi u Hagu bi Milosevic sigurno bio osudjen ...

Uostalom slicno nesto je rekao i Peter Handke pa je kod nas bio zigosan kao pro-Milosevicevac ... Vidim da i u ovom intervjuu Comski uporedjuje Srebrenicu i Faludzu ... ja sam vec vise puta na blogu citirao taj deo iz njegove knjige Failed States u kojoj je on (i) o tome pisao i gde se kaze da je Faludza po nekim aspektima bila jos gora. Naravno da nikad ne koristi rec "genocid" nego masakr/zlocin ... I ovde u intervjuu kaze da je nazivanje dogadjaj na Kosovu genocidom (sto se radilo i na zapadu da bi se opravdalo "humanitarno bombardovanje" ) uvreda za zrtve holokausta i stvarnog genocida. U pomenutoj knjizi je tvrdio i dokazivao da navodna "humanitarna katastrofa" na Kosovu NIJE razlog za bombardovanje ... u medjuvremenu su to potvrdili i neki od najodgovornijih iz Klintonove okoline ...

Tako da je vrlo jasno da "drugosrbijanci" moraju da budu protiv Comskog posto pobija veliki deo njihovih uobicajenih politickih parola o dogadjajima kod nas u prosloj deceniji, o genocidu (sto je i inace jedna od njihovih "najomiljenijih" reci) i o tome da smo mi (a pogotovo Milosevic) za sve krivi i ne samo to nego govori i o ratnim zlocinima NATO ...

pozz i preporuka za blog majstor Budimcu ...
Budimac Budimac 15:58 19.03.2009

Re: The Herd of Independent Minds

Tako da je vrlo jasno da "drugosrbijanci" moraju da budu protiv Comskog posto pobija veliki deo njihovih uobicajenih politickih parola o dogadjajima kod nas u prosloj deceniji, o genocidu (sto je i inace jedna od njihovih "najomiljenijih" reci) i o tome da smo mi (a pogotovo Milosevic) za sve krivi i ne samo to nego govori i o ratnim zlocinima NATO ...

Drugim rečima ne treba nikako dozvoliti činjenicama da se ispreče pred jednom verzijom istine.
Pa tako sam nešto i pretpostavljao.
Hvala ti Vasilije
crossover crossover 23:52 19.03.2009

Re: The Herd of Independent Minds

Virtuelni Vasilije
Problem je u tome sto se najveci deo "drugosrbijanaca" ponasa sasvim suprotno od onoga sto prilicilo gradjanskoj, demokratskoj politickoj opciji. Otprilike kao najveci boljsevici za koje je ceo svet crno-beo i za koje postoje dogme koje se ne smeju dovoditi u pitanje...

Управо ово што си написао сам имао на уму када сам слушао интервју Чомског, за који сам поставио линк. Зато сам и ставио наслов The Herd of Independent Minds, цитат Харолда Розенберга, а Чомски га неколико пута наглашава током интервјуа описујући „објективност“ великог броја западних „независних“, либералних интелектуалаца. Тај опис се, по мом мишљењу, може сасвим успешно применити и на добар део наших бораца за „објективну“ грађанску опцију. Наравно да нисам срећан због тога (нисам толики циник) јер и мени су најдражи принципи грађанског друштва а није ми ни лако да прогутам толику количину хипокризије и лешинарења, поготово када их видим на „мојој“ страни.
Зато ми је и помало мука, као и многима овде, од партијашке поделе на „прву“ и „другу“ Србију, јер је очигледно да активисти ових партијски моделираних Србија користе исте прљаве политичке методе и чопоративни начин размишљања.

И остатак твог коментара се сасвим поклапа са мојим ставом али (само) овај пут нећеш добити препоруку, да после злобници не би рекли - ево их, истомишљеници у чопору :))
mara92 mara92 16:12 20.03.2009

Re: The Herd of Independent Minds

И остатак твог коментара се сасвим поклапа са мојим ставом али (само) овај пут нећеш добити препоруку, да после злобници не би рекли - ево их, истомишљеници у чопору :))

Ево,
Ја сам кликнула препоруку Васи тхе Виртуелном...
dunja73 dunja73 00:38 19.03.2009

nesto od

njega
onako zestoko
Cuj , kako bi se ovo i svidelo " mocnima"

Gradjani demokratskih drustva bi trebali da pohadjaju kurseve duhovne samoodbrane ,i tako sebe zastititi od manipulacije i kontrole
taube taube 00:41 19.03.2009

Re: nesto od

fantastičan citat
bindu bindu 00:55 19.03.2009

a ovo?

Budimac Budimac 00:59 19.03.2009

Re: a ovo?

bindu
noam chomski i danilo mandic

Ne paziš na času, ali nema veze crossover je već okačio link na taj intervju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana