Pravda za sve!

vracarac92 RSS / 21.03.2009. u 10:57

Jutros sam se probudio ranije nego obicno sa glavom tezom nego obicno! Nocas sam zaglavio sa drustvom

do sitnih sati uz impozantne kolicine piva. Slavio se rodjendan i diskutovalo se o nedavno zavrsenom saboru FK Crvena Zvezda.

Dakle, budim se sa otezalom i bolnom glavom. Osvrnem se oko sebe. Zena spava. obidjem decu, spavaju. I sta da radim iskradem se iz kuce, svratim do trafike i kupim standardnu dnevnu dozu stampanih lagarija koje pojedini optimisti i dan danas zovu novinama (Danas, Press, Alo, Kurir, Blic).

Usunjam se u prvi kafic i narucim trostruki espreso, cisto da malo dodjem svesti, i pocnem da bistrim svoje dnevno sledovanje stampanih idiotluka. Sve je kao i obicno, Ko je koga zeznuo Sanader Cvetkovica ili obratno, otkud Cedi pare za vilu na Dedinju i dzip, Hag uslov za SSP, da li je policajac ubica bio pijan, razlicite verzije tog besramnog, tragicnog dogadjaja, ko je koga u kuci velikog brata, citulje, TV program...i onda naletim na, po meni, veoma interesantan komentar i jos interesantnije vidjenja policijskog ubistva Djordja Zarica, dvacesetcetvorogodisnjeg fudbalera iz Jakova. Dakle:

PRAVDA ZA SVE

Policajac je ubio mladića jer je bio u kolima koja su prošla kroz crveno! Miljan Raičević hladnokrvno je razneo glavu vršnjaku Đorđu Zariću nasred ulice zbog saobraćajnog prekršaja!

Pri tom je nesrećni mladić bio na mestu suvozača i, da ironija bude veća, nije hteo da vozi jer je bio pijan. Međutim, i pored još jednog incidenta u kojem su učestvovali policajci, u MUP-u izgleda nisu izvukli pouke, nego teraju po starom. Jedan događaj, a dve različite verzije!

Prema zvaničnom saopštenju policije, mladići u „pežou" koji su prošli kroz crveno svetlo najpre se nisu zaustavili, a kada su im policajci preprečili put, nisu hteli da izađu iz kola. Onda je Raičević iz bezbednosnih razloga uperio pištolj u Zarića. Dok je mladić izlazio iz kola, vrata automobila zakačila su ruku policajca i pištolj je opalio! Prema informacijama bliskim istrazi i izjavama svedoka, priča je sasvim drugačija. Iznervirani policajac sa pištoljem u ruci dotrčao je do kola u kojima su bili mladići, otvorio vrata i posle kraće svađe pogodio Zarića u čelo! U izveštaju obdukcije navodi se da je Zariću raznet deo glave. Teško je poverovati u policijsku verziju, retko se događa da pištolj koji slučajno opali pogodi nekoga direktno u čelo!

Raičević je pripadnik Interventne brigade koja na beogradskim ulicama svake noći odradi na desetine sličnih slučajeva. Obučen je da reaguje i kada vozač automobila neće da stane i pored upozorenja policije. Tada postoji pretpostavka da je odbegli vozač opasan i naoružan. Baš u takvoj situaciji policajac i njegove kolege treba da odreaguju brzo i efikasno i da znaju kada da upotrebe oružje. To im je posao. Mladići su pogrešili kada su prošli kroz crveno i nisu odmah stali. Kazna za ovaj težak prekršaj je 25.000 dinara i oduzimanje dozvole. Ali, čovek je ubijen zbog saobraćajnog prekršaja! To im nije posao.

Navijač Uroš Mišić osuđen je na deset godina robije zbog pokušaja ubistva policajca, tužilaštvo traži 40 godina. Sada imamo drugačiju situaciju. Policajac je ubica. Hoće li dobiti maksimalnu kaznu? U čiju će verziju sud poverovati? Pravda za sve. Inače, vodite računa da li prelazite ulicu na pešačkom.




Dakle? 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 11:40 21.03.2009

.......

Biti pametan i bez 'zaglavljivanja' s društvom i teške glave, nije uopšte lako.

Kad pročitam tekstove sećanja na žrtve, Kosovo danas i onda pročitam vest o stradalom mladiću - samo vidim nesreću u nizu. Da sam pročitala par lepih teksova i par vedrih vesti, a potom o nesrećnom događaju, bila bih drugačija moja reakcija. Na žalost, prepuni svega, teško dođemo do zdrave misli. Ustvari, pričam o sebi, da se neko ne uvredi, neko ko ima rešenja u rukavu....
constrictoria92 constrictoria92 11:55 21.03.2009

Re: .......

Ne želim da poverujem da postoje dvostruki aršini...
Mlad život je izgubljen... Zašto?
margos margos 12:04 21.03.2009

Re: .......

constrictoria92
Ne želim da poverujem da postoje dvostruki aršini... Mlad život je izgubljen... Zašto?

Nije dvostuki aršin.... naprotiv, nemam aršin pravi aršin.
Zašto? Zato što je neko prebrzo potegao pištolj.
Utešno? nimalo... naprotiv.
:((((

PS Izvinjavam se što sam konfuzna.
vracarac92 vracarac92 14:52 21.03.2009

Re: .......

neko ko ima rešenja u rukavu....

Sumnjam da takav postoji.
Ne želim da poverujem da postoje dvostruki aršini...
Mlad život je izgubljen... Zašto?

Verovala ili ne dvostruki arsini itekako postoje. evo jedno veoma slikovitog primera:
Najobicniji obijac trafika dobije 3-4 meseca zatvora zbog kradje 20.000-30.000 dinara, a onaj koji mulja sa "kofercetom" nikada ne odgovara i jos postaje ministar, dve pijane budale koje se pobiju u kafani dobiju po 15 dana Padinska Skele a Janjusevic i Kolesar za sve sto su ucinili ne dobiju nista. Ni istragu.
Zakoni izgleda postoje samo za obicne ljude za MUP i VIP izgleda da ne postoje.
madam_mym madam_mym 01:50 22.03.2009

Re: .......

Zakoni izgleda postoje samo za obicne ljude za MUP i VIP izgleda da ne postoje.

nema šta tu da izgleda......ako hoda kao patka, gače kao patka.....za neke nema zakona. Kadija te tuži - kadija ti sudi! Zakon jačeg!
Strašno! Ogorčena sam!
myredneckself myredneckself 11:43 21.03.2009

??

страшно..једино то могу да кажем, ушокирана...од брзине потезања обарача...или не стати после проласка кроз црвено???видећемо званичну истрагу
... стварно је код нас живот најјефтинија роба
vracarac92 vracarac92 14:44 21.03.2009

Re: ??

стварно је код нас живот најјефтинија роба

Na zalost uvek je i bio.
niccolo niccolo 14:24 21.03.2009

Сматрам

према до сда познатим информацијама да би оптужба морала да буде за тешко убиство. Значи, најмање 10 година затвора, или затвор од 30 до 40 година...Видећемо шта ће да буде.

Него, јеси ли био на сабору, како је било?
vracarac92 vracarac92 14:46 21.03.2009

Re: Сматрам

Него, јеси ли био на сабору, како је било?

bio. Dobili smo dobar deo onoga sto smo zeleli (19 mesta) tako da sada polako mozem oda krenemo na posao t.j. da probamo da na celo Zvezde dovedemo prave ljude.
AlexDunja AlexDunja 15:28 21.03.2009

Re: Сматрам

bio. Dobili smo dobar deo onoga sto smo zeleli (19 mesta) tako da sada polako mozem oda krenemo na posao t.j. da probamo da na celo Zvezde dovedemo prave ljude.

volela bih da te vidim na nekom mestu
gde se odlucuje.
ne slazem se uvek sa tobom,
ali imam poverenja u tebe. eto.
niccolo niccolo 17:12 21.03.2009

Re: Сматрам

Dobili smo dobar deo onoga sto smo zeleli (19 mesta) tako da sada polako mozem oda krenemo na posao t.j. da probamo da na celo Zvezde dovedemo prave ljude.

Ја сам дубоко уверен да је ствар у приватизацији, док не дође до тога, па макар и Звезда и Партизан имали посебан статус, мислим да не можемо да очекујемо нешто нарочито.
vracarac92 vracarac92 18:22 21.03.2009

Re: Сматрам

volela bih da te vidim na nekom mestu
gde se odlucuje.
ne slazem se uvek sa tobom,
ali imam poverenja u tebe. eto.

Ja nisam jedan od 19
Ја сам дубоко уверен да је ствар у приватизацији

Aha!
mariopan mariopan 18:26 21.03.2009

Re: Сматрам


Ako je to bio tvoj rodjendan, od srca ti zelim sve najbolje.

Danas mi je puna kuca gostiju , sve rodbina, i rasprava bas o ovom tragicnom dogadjaju bila je skoro jedina tema. Tako je tragicno izgubiti dete, tako je strasno da nema ko se nije slozio da taj policajac mora da odgovara po zakonu.

Zasto i taj koji je vozio nije dobio priliku da odgovara po zakonu nego je policajac uzeo pravdu u svoje ruke i oduzeo jedan mladi zivot?

Ovo je vrhunac horora, pogotovo izjava "Ja pucam u stomak a on u glavu" koju je navodno rekao drugi policajac. Znaci oni vec znaju ko kako sprovodi taj "zakon" i znaju svoje "specijalnosti", nesreca je samo cekala svoju priliku.

Meni je na neki nacin zao i tog policajca, kako tako mlad decko moze da ima zrelosti da odlucuje o necijem zivotu i smrti, gde su stariji policajci , smireniji , iskusniji? Ko ih je obucavao da vade oruzje za saobracajni prekrsaj?

Pa cak i da je mafijas i zlocnac oni su ( valjda) obuceni kako da ih onesposobe i uhapse a ne da ih ubijaju? Ako je cak i mafijas ili lopov u bekstvu zar ne zasluzuje sudjenje nego da glavom plati trenutak ludosti ili pijanstva?
Zar je zivot tako jeftin u Srbiji?
Izgleda da jeste , jer zivot onog mladog navijaca Urosa, decka od 18 godina, bacen je na otpad "za primer", mozda da nam pokazu sta nam sve mogu.

Za mene izraz "za primer" sluzi za zastrasivanje i ne postoji u zakonu a ipak je neki sudija "za primer" oduzeo od njegovog zivota 10 godina. Nezakonito jer izraz "za primer" ne postoji u zakonu.

Da li ce i ovaj policajac dobiti kaznu kakvu zaista zasluzuje ili ce i on dobiti nesto "za primer"? Ostaje da vidimo ako nas ne zatrpaju lazima kao sto su vec poceli.
AlexDunja AlexDunja 18:34 21.03.2009

Re: Сматрам


Ja nisam jedan od 19

znam, kapiram.
ali bih volela.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana