Bezakonjem protiv krize - Vlada traži od sudova da ne sude..

Drago Kovacevic RSS / 22.03.2009. u 08:51

Nema dana a da nam vlast ne podari bar jedan apsurd, tek toliko da ne bi zaboravili gde živimo. Ovaj poslednji je ipak bez premca, bar po formi.

Dakle, državni sekretar u najbrojnijem ministarstvu Vlade Srbije, onom Dinkićevom, a zove se Ćirić, razmislio kako da priloži svoj doprinos u borbi protiv krize i smislio sledeću stvar - treba obustaviti sva suđenja vezana za radne sporove i isplatu svih naknada koje po pravosnažnim presudama padaju na teret poslodavaca -.

U skladu sa svojim viđenjem podele vlasti seo je i napisao pismo kolegi državnom sekretaru u ministarstvu pravosuđa, Slobodanu Homenu. Ovaj je, primivši ljubezno pismo i ne časeći časa, jer "borba protiv krize i čuvanje radnih mesta nije mala stvar" isto prosledio Vrhovnom sudu Srbije, a najviša sudska istanca to spustila na okružne sudove po zemlji Srbiji.

Prema "Blicu" koji je imao uvid u to pismo, Ćirić pored ostaloga piše Homenu, a sve to odlazi kao ferman okružnim sudovima..

"Imajući u vidu negativne efekte ekonomske krize na privredne subjekte koji posluju u Srbiji, kao i jedan od prioriteta Vlade koji se odnosi na očuvanje zaposlenosti u aktivnim privrednim subjektima, molim Vas da razmotrite mogućnost da se za 2009. godinu da preporuka sudovima, da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, a uvažavajući sve okolnosti konkretnih slučajeva, zastanu sa postupanjem u navedenim predmetima, odnosno da zastanu sa izvršenjem odluka u vezi sa navedenim potraživanjima radnika prema privatizovanim preduzećima i preduzećima u procesu privatizacije".

E, sad, mogu Ćirić i Homen da se dopisuju do mile volje, mogu imati privatno mišljenje o tome šta bi bilo dobro i šta bi eventualno u nekom trenutku bilo efikasno ili im išlo u političku korist, ali činjenica da je Homen prosledio Ćirićev "recept" Vrhovnom sudu, a ovaj ga ekspedovao promptno predsednicima okružnih sudova na postupanje zvuči više nego poražavajuće i govori vrlo slikovito o tome šta je naše sudstvo danas i kako ga izvršna vlast doživljava. Šta je sa nezavisnošću sudova, šta je sa sudskom zaštitom oštećenih i onih čija su prava prekršena i ugrožena i šta je uopšte sa pravnom sigurnošću građana Srbije? Šta je sa pravičnim suđenjem u razumnom roku, šta sa izvršavanjem pravomoćnih sudskih presuda, šta sa jednakošću pred zakonom? Meni ovo liči na mini državni udar..Jer, ako je jednim dopisom državnog sekretara nekoga ministarstva moguće suspendovati elementarne pravne i civilizacijske principe vezane za sudstvo i sudovanje, onda to nema drugo ime...Videćemo šta će se iz ovoga izroditi, ali su Ćirić i Homen u najmanju ruku ovom svojom akcijom učinili krivično delo podstrekivanja drugoga da vrši krivično delo, odnosno da protuzakonito postupa. Sudije i sudovi koji bi postupili po dopisu ove dvojice "genijalnih boraca protiv krize", radili bi protivno zakonu o sudovima.

I onda se mi čudimo što je Strazbur zatrpan predmetima iz Srbije....

 



Komentari (116)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oort oort 09:19 22.03.2009

dobro jutro

it's just another day in paradise.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:34 22.03.2009

Re: dobro jutro

oort
it's just another day in paradise.

Eh,ta lažna sreća...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:58 22.03.2009

Re: dobro jutro

Svaka cast Dragec za tekst ... i preporuka k'o vrata ...

Prosto covek ne zna covek cemu vise da se cudi: "resavanju" ekomske krize ili "nezavisnosti" sudstva ...
aramon aramon 10:56 22.03.2009

Re: dobro jutro

Nista bolje od miomirisa skandala rano ujutru. Dobro, nije bas rano ujutru, ali tek sam ustao pa je osecaj isti.
Lektorka Lektorka 13:54 22.03.2009

Re: dobro jutro

Dobro, nije bas rano ujutru, ali tek sam ustao pa je osecaj isti.

A ja tek sada videla vesti i blog - pa je opet osecaj isti...
jaksa scekic jaksa scekic 09:34 22.03.2009

Desice se

nista, na domacem planu.

Samo ce EU dobiti jos jedan dokaz da od clanstva na krace-a izgleda i duze staze nema nista.

Daj boze da "ubodemo" Schengen, iako mi se cini i da je to sve dalje

J
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:36 22.03.2009

Re: Desice se

Daj boze da "ubodemo" Schengen, iako mi se cini i da je to sve dalje

Ove godine nećemo..
Nego, čini li ti se da su izbori izvesni...
jaksa scekic jaksa scekic 10:36 22.03.2009

Re: Desice se

Izbori: posteno , ne znam,

Ali Zeljko Pantelic iz Novosadskog Dnevnika je najbolje informisan dopisnik iz Brisela,nije omanuo ni jednom

EKSKLUZIVNO
KAKO EVROPSKA UNIJA TUMAČI „SLUČAJ KOVAČEVIĆ“

Od našeg dopisnika iz Brisela

U internom dokumentu Evropske unije o stanju u Srbiji u koji je „Dnevnik“ imao uvid, srpske vlasti su kritikovane zbog odlaganja donošenja Statuta Vojvodine, načina usvajanja antidiskriminacionog zakona, ponašanja u „slučaju Kovačević“, neprimerenog uticaja crkve u državne poslove i dvoličnom odnosu u borbi protiv korupcije. S druge strane, pohvale su stigle za celokupno ponašanje državnih organa povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, s izuzetkom učešća poslanika na skupu u Zvečanu, za rad Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane i zbog imenovanja Nate Masarević na funkciju predsednika Vrhovnog suda.

Dalje odlaganje usvajanja novog Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije predstavlja kršenje Ustavnog zakona koji je predvideo da Statut bude usvojen do kraja 2008. godine. Postojeća debata pokazuje izostanak iskrenog političkog konsenzusa o decentralizaciji Srbije – prva je na listi „zamerki“ Brisela Beogradu.
Sledeće kritike su adresirane na rad vlade, bilo da se radi o antidiskriminacionom zakonu, uticaju crkve, aferi Kovačević ili borbi protiv korupcije.
Odluka Vlade Srbije da povuče zakon o antidiskriminaciji dan pre ulaska u parlamentarnu proceduru, stavila je u prvi plan neprimereni uticaj Srpske pravoslavne crkve na rad Vlade. Takva odluka je u suprotnosti sa zakonodavnom praksom, tim pre što je doneta pod direktnim uticajem verskih zajednica – što je vrlo negativna poruka, kaže se u dokumentu.

Evropski skener situacije u Srbiji nije propustio ni aferu Miladin Kovačević i odluku Vlade da proglasi državnom tajnom pregovore sa američkom stranom oko rešavanja skandala koji su napravili srpski državni službenici omogućavajući Kovačeviću da pobegne iz Amerike.
- Demokratska stranka(DS) je okarakterisala aferu Miladin Kovačević kao skandal upreren protiv ministarstava na čijem se čelu nalaze ljudi iz DS, demonstrirajući očigledno protivljenje da se sprovede puna istraga o mogućoj odgovornosti Ministarstva spoljnih poslova. Slučaj Kovačević pokazuje da je odsustvo jasnih pravila o klasifikaciji dokumenata zabrinjavajuće i da se s tim pitanjem treba što pre suočiti, navodi se u oceni stanja u Srbiji.

Negativno je ocenjen i dvoličan odnos prema borbi protiv korupcije. Nepoštovanje postojećih antikorupcijskih zakona je ozbiljan problem, i to je u suprotnosti sa izjavama koje dolaze s najviših mesta u vlasti da je borba protiv korupcije prioritet. Nedostatak transparentnosti u finansiranju političkih partija i konflikt interesa se vide kao najveći razlog sistemske korupcije. Zato bi konkretne mere i rezultati u toj oblasti bile važan indikator da se s reči prešlo na dela – stoji u dokumentu.

Opet varnice Jeremić - EU

Ministar spoljnih poslova EU ponovo se našao u klinču sa predstavnicima EU, ambasadorima nekoliko članica EU, koje su izrazile negodovanje zbog stavova koje je ministar izneo u intervjuu za grčke medije. Ambasadori EU ali i Sjedinjenih Država, nisu mogli da „svare“ Jeremićevu konstataciju da je martovski pogrom iz 2004. godine najveći masakr u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Kako saznaje „Dnevnik“, ambasadori su podsetili Jeremića na zločine koje je počinio režim Slobodana Miloševića u ime Srbije, od Vukovara, preko Bosne, do Kosova. Jeremić je u svoju odbranu pozvao ambasadore da pročitaju ceo intervju, jer se iz njega, kako je rekao, vidi jasno proevropska orijentacija i namera da se vodi dobrosusedska politika.

U negativni deo slike o Srbiji uklapa se i sve sumornija ekonomska stvarnost. Pad industrijske proizvodnje je mnogo veći od očekivanog, inflacija je u februaru bila na vrlo visokom nivou tako da je već sada jasno da je nemoguće ostvariti proklamovani cilj da godišnja inflacija bude 8 odsto. Priliv novca u budžet je takođe manji od očekivanog, a zabeležen je i alarmantan pad spoljnotrgovinske razmene od 33,1. odsto.

Svetliji deo srpske slagalice je odgovoran i adekvatan odnos prema godišnjici proglašenja kosovske nezavisnosti.
Srpska vlada je bila vrlo obazriva i preventivno je delovala u sprečavanju svake moguće eskalacije nasilja. U tom kontekstu učešće srpskih poslanika na sastanku Zajednice srpskih opština na Kosovu bi trebalo da bude interpretirano kao potez s manjim političkim značenjem – ocena je evropskih monitora.

Najveći ugled u očima „Evropljana“ u Vladi Srbije uživa Ministarstvo odbrane i ministar vojni Dragan Šutanovac.
Vođstvo Ministarstva odbrane je na više načina i u više prilika pokazalo da je jasno i nedvosmisleno proevropski i proatlantski nastrojeno. Srpsko Ministarstvo odbrane više od bilo kog drugog radi na razvijanju međunarodne saradnje i dobrog imidža Srbije. Primer za to je saradnja srpskog i crogorskog ministarstva odbrane koja je u suprotnosti sa pogoršavanjem odnosa Beograda i Podgorice u ostalim oblastima. Kao i ostali delovi Vlade, i Ministarstvo odbrane zastupa zvaničnu liniju Beograda prema Kosovu, ali, bez kozmetičkog patriotizma – piše u dokumentu EU.

I rad drugog ministarstva „sile“ je viđen kao pozitivan u prethodnom periodu, mada se za to zasluge pripisuju opipljivom perspektivom u viznoj liberalizaciji. U dokumentu se kaže da je MUP napravio dobar posao u oblasti kontrole granica i policijske saradnje. Napredak u ispunjavanju uslova iz „mape puta“ za viznu liberalizaciju je evidentan, ali se ističe da je tokom sastanaka u poslenjih mesec dana, Evropska komisija insistirala na potrebi usvajanja zakona o antidiskriminaciji, koji bi trebalo da kompletira zakonodavnu mrežu o ljudskim pravima i pravima manjina. Takođe se ističe da srpske vlasti treba da referišu u sledećem periodu o etnički motivisanim incidentima, broju nestalih osoba i da daju informaciju o ličnim dokumentima u posedu pripadnika manjina (iza te formulacije se krije broj izdatih novih biometrijskih pasoša Albancima s Kosova).

Pravosuđe koje je konstantan depozit najozbiljnijih i najbrojnijih kritika na račun Srbije u sličnim dokumentima, dobilo je i jednu pohvalu. Naime, imenovanje Nate Mesarević za predsednicu Vrhovnog suda Srbije ocenjeno je kao vrlo pozitivan potez, uz upozorenje da će morati da se suoči sa velikim izazovima u 2009. godini, posebno oko reforme Suda koji je i dalje konzervativan i kao institucija podložan političkom uticaju.

Željko Pantelić
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:54 22.03.2009

Re: Desice se

Opet varnice Jeremić - EU

Ministar spoljnih poslova EU ponovo se našao u klinču sa predstavnicima EU, ambasadorima nekoliko članica EU, koje su izrazile negodovanje zbog stavova koje je ministar izneo u intervjuu za grčke medije. Ambasadori EU ali i Sjedinjenih Država, nisu mogli da „svare“ Jeremićevu konstataciju da je martovski pogrom iz 2004. godine najveći masakr u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Dakle, Jeremić više nije ni "slon u staklarskoj radnji"...On je incident po sebi...

Lektorka Lektorka 14:00 22.03.2009

Re: Desice se

Ambasadori EU ali i Sjedinjenih Država, nisu mogli da „svare“ Jeremićevu konstataciju da je martovski pogrom iz 2004. godine najveći masakr u Evropi posle Drugog svetskog rata.

gospode boze, taj covek je zaista bez ikakvih skrupula...
radojicic92 radojicic92 14:21 22.03.2009

Re: Desice se

Lektorka
Ambasadori EU ali i Sjedinjenih Država, nisu mogli da „svare“ Jeremićevu konstataciju da je martovski pogrom iz 2004. godine najveći masakr u Evropi posle Drugog svetskog rata.

gospode boze, taj covek je zaista bez ikakvih skrupula...

"In light of this, we believe that those who took part in the worst peacetime pogrom in Europe since the Second World War must face justice," the minister concluded.
Lektorka Lektorka 14:35 22.03.2009

Re: Desice se

"In light of this, we believe that those who took part in the worst peacetime pogrom in Europe since the Second World War must face justice," the minister concluded.

ups. ovo ipak pravi malu razliku u odnosu na srpski tekst, tamo nema reci "mirnodopski". olaksavajuca okolnost za jeremica, eto...
radojicic92 radojicic92 14:36 22.03.2009

Re: Desice se

Lektorka
"In light of this, we believe that those who took part in the worst peacetime pogrom in Europe since the Second World War must face justice," the minister concluded.

ups. ovo ipak pravi malu razliku u odnosu na srpski tekst, tamo nema reci "mirnodopski". olaksavajuca okolnost za jeremica, eto...

ja ne vidoh ni masakr
Lektorka Lektorka 14:51 22.03.2009

Re: Desice se

ja ne vidoh ni masakr

u pravu si, to ni primetila nisam, mada bi u konkretnom slucaju pravljenje razlike ipak bilo trazenje dlake u jajetu.
sentinel26 sentinel26 14:53 22.03.2009

Re: Desice se

radojicic92
...ja ne vidoh ni masakr
Zar misliš da je to njemu potrebno?

Poslije dejstva osiromašenog uranijuma za vreme izučavanja atomske fizike i časova o Kosovu kod Brke, može da mu se "pri-vidi" da je Ibar počeo da teče u Jadransko more.
radojicic92 radojicic92 15:01 22.03.2009

Re: Desice se

Zar misliš da je to njemu potrebno?

ne znam
samo mi se cini da je razlika ipak velika izmedju ova dva

martovski pogrom iz 2004. godine najveći masakr u Evropi posle Drugog svetskog rata.

In light of this, we believe that those who took part in the worst peacetime pogrom in Europe since the Second World War must face justice," the minister concluded.


tako da ako je ovaj drugi citat tacan, ne znam zasto bi se Jeremic nasao u klincu sa ambasadorima US i EU

sentinel26 sentinel26 15:10 22.03.2009

Re: Desice se

radojicic92
Zar misliš da je to njemu potrebno?ne znamsamo mi se cini da je razlika ipak velika izmedju ova dvamartovski pogrom iz 2004. godine najveći masakr u Evropi posle Drugog svetskog rata.In light of this, we believe that those who took part in the worst peacetime pogrom in Europe since the Second World War must face justice," the minister concluded.tako da ako je ovaj drugi citat tacan, ne znam zasto bi se Jeremic nasao u klincu sa ambasadorima US i EU

Ti si u pravu, razlika se vidi iz aviona, nego meni nije jasno, obzirom da je on zbog nečega stvarno bio u klinču, nijesu ga valjda tek onako napadali, zašto nam je poturena baš ova glupost umjesto pravog uzroka sukoba.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:50 22.03.2009

Re: Desice se

Ambasadori EU ali i Sjedinjenih Država, nisu mogli da „svare“ Jeremićevu konstataciju da je martovski pogrom iz 2004. godine najveći masakr u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Boze, kakav degenerik! Pa on ne zna apsolutno nista, bas nista... 1956. tokom borbi u Budimpesti, samo su u jednom incidentu kod mosta Erzebet, snage Varsavskog pakta pobile 4 puta vise civila nego sto je stradalo svih (i srpskih i nesrpskih) u martovskim dogadjajima. Da ne pominjemo 1968, da ne pominjemo bombaski napad na stanicu u Bolonji, da ne pominjemo brojne dogadjaje u Severnoj Irskoj, Baskiji, Poljskoj, Rumuniji, raspad Jugoslavije... Osim raspada Jugoslavije, svi ostali dogadjaji su zvanicno bili "mirnodopski".
mikimedic mikimedic 19:28 22.03.2009

Re: Desice se

u pravu si, to ni primetila nisam, mada bi u konkretnom slucaju pravljenje razlike ipak bilo trazenje dlake u jajetu.


kratka pamet ne prihvata ono sto kratke oci ne vide, pa ni majstoriju spinovanja koja je sigurno malo deblja od dlake u jajetu....

tako da umesto 'odgovorni za najveci mirnodopski pogrom od drugog svetskog rata budu privedeni pravdi', dobijemo

martovski pogrom iz 2004. godine najveći masakr u Evropi posle Drugog svetskog rata.


novinarcici, novinarcici... jos i neki samozvani novinarcici iz Irske da se pojave pa ce drustvo biti kompletno...
mikimedic mikimedic 19:30 22.03.2009

Re: Desice se

Poslije dejstva osiromašenog uranijuma za vreme izučavanja atomske fizike i časova o Kosovu kod Brke, može da mu se "pri-vidi" da je Ibar počeo da teče u Jadransko more.


citat vise govori o komentatoru, nego o komentarisanom...
mikimedic mikimedic 19:32 22.03.2009

Re: Desice se

Boze, kakav degenerik! Pa on ne zna apsolutno nista, bas nista... 1956. tokom borbi u Budimpesti, samo su u jednom incidentu kod mosta Erzebet, snage Varsavskog pakta pobile 4 puta vise civila nego sto je stradalo svih (i srpskih i nesrpskih) u martovskim dogadjajima. Da ne pominjemo 1968, da ne pominjemo bombaski napad na stanicu u Bolonji, da ne pominjemo brojne dogadjaje u Severnoj Irskoj, Baskiji, Poljskoj, Rumuniji, raspad Jugoslavije... Osim raspada Jugoslavije, svi ostali dogadjaji su zvanicno bili "mirnodopski".


a da li su pogrom?
Lektorka Lektorka 19:57 22.03.2009

Re: Desice se

a da li su pogrom?

pogrom - ruski: unistenje, pokolj
masakr - francuski: pokolj

ovim ne zelim da iskljucim mogucnost tendencioznog prevodjenja, niti da izbegnem uobicajene konotacije reci pogrom i masakr, samo ukazujem na mesto gde moze da pocne pomenuto trazenje dlake u jajetu, dakle zagledanje jednog drveta i gubljenje sume iz vida. tesko da dilemom "pogrom ili masakr" mozete opovrgnuti ono sto je milan cirkovic napisao.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:05 22.03.2009

Re: Desice se

Lektorka
a da li su pogrom?

pogrom - ruski: unistenje, pokolj
masakr - francuski: pokolj

ovim ne zelim da iskljucim mogucnost tendencioznog prevodjenja, niti da izbegnem uobicajene konotacije reci pogrom i masakr, samo ukazujem na mesto gde moze da pocne pomenuto trazenje dlake u jajetu, dakle zagledanje jednog drveta i gubljenje sume iz vida. tesko da dilemom "pogrom ili masakr" mozete opovrgnuti ono sto je milan cirkovic napisao.

Tako je Leks...
No ima još jedna gora stvar od ove...Kad je bio u poseti Španiji šef Vuka Jeremića je kazao od prilike da je za naše nevolje u evropskim integracijama to "što je Holandija frustrirana zbog Srebrenice"...
Hej, ima presudu međunarodnog suda vezano za Srebrenicu, onoga istoga koga pita je li Kosovo legalno proglasilo nezavisnost, i proglašava Holandiju "frustriranom"...neverovatno..
I šta onda očekivati od Jeremića, Homena, Đelića i ekipe....
alpeot alpeot 20:50 22.03.2009

Re: Desice se

Drago Kovacevic

I šta onda očekivati od Jeremića, Homena, Đelića i ekipe....


Sve najgore, Drago. Ko ne shvata kakav je duh ovde pusten iz boce, neka stavi prst na slepoocnicu. Izvrsna vlast se brutalno umesala u domen rada sudske vlasti koja je po ustavu nezavisna; sutra ce izvrsna vlast oceniti da joj je u interesu, zbog ekonomske krize, da zatvori skole, bolnice, ili da suspenduje parlamentarizam. Vec sam napisao, ponavljam: Demokratska stranka je potpuno podivljala (mora biti da sam zbog ove ocene zaradio preventivni ban kod Gordane Comic, ali sam zapravo time pocastvovan).

... Pa se tako svetle mlazi
Pa se vide svetli trazi
Jednog duha raznih doba
Duha kome nema groba...

Jovan Jovanovic Zmaj
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:04 22.03.2009

Re: Desice se

... Pa se tako svetle mlazi
Pa se vide svetli trazi
Jednog duha raznih doba
Duha kome nema groba...

Jovan Jovanovic Zmaj

Znači viđeno je to mnogo puta...
I uvek saplitanje o isti kamen..
sentinel26 sentinel26 21:11 22.03.2009

Re: Desice se

Drago Kovacevic
Lektorka a da li su pogrom?pogrom - ruski: unistenje, pokoljmasakr - francuski: pokoljovim ne zelim da iskljucim mogucnost tendencioznog prevodjenja, niti da izbegnem uobicajene konotacije reci pogrom i masakr, samo ukazujem na mesto gde moze da pocne pomenuto trazenje dlake u jajetu, dakle zagledanje jednog drveta i gubljenje sume iz vida. tesko da dilemom "pogrom ili masakr" mozete opovrgnuti ono sto je milan cirkovic napisao.Tako je Leks...No ima još jedna gora stvar od ove...Kad je bio u poseti Španiji šef Vuka Jeremića je kazao od prilike da je za naše nevolje u evropskim integracijama to "što je Holandija frustrirana zbog Srebrenice"...Hej, ima presudu međunarodnog suda vezano za Srebrenicu, onoga istoga koga pita je li Kosovo legalno proglasilo nezavisnost, i proglašava Holandiju "frustriranom"...neverovatno..I šta onda očekivati od Jeremića, Homena, Đelića i ekipe....

Poslije prošlogodišnje izjave B.Djelića u Barseloni, potom Jeremića i Boris Tadić je u Španiji izjavio da Holandija ima "nečistu savest".

Tamo izgleda imaju slobodu da izjavljuju šta im padne na pamet i odaju oduška svojim frustracijama.

Nažalost to sve rade na štetu gradjana Srbije.
alpeot alpeot 21:16 22.03.2009

Re: Desice se

sentinel26

Poslije prošlogodišnje izjave B.Djelića u Barseloni, potom Jeremića i Boris Tadić je u Španiji izjavio da Holandija ima "nečistu savest".


A Srbiji je, svakako, savest cista u snovidjenjima Borisa Tadica.

Umesto da se pokrije usima i ne prica previse (jer ionako nema nista pametno da kaze), on se jos usudjuje da kvalifikuje stanje tudje savesti.
mikimedic mikimedic 22:31 22.03.2009

Re: Desice se

pogrom - ruski: unistenje, pokolj


a ne bi bilo naodmet pogledati i znacenja ruske reci prihvacene u drugim jezicima, npr. na engleskom (jer cini mi se da Jeremic nije govorio ruski kada je dao tu izjavu). mozda je izvorna rec vremenom dobila i novo znacenje? jezik je ziva materija, slozicemo se?

'An organized, often officially encouraged massacre or persecution of a minority group, especially one conducted against Jews.' npr. kaze answers.com ili

'an organized persecution or killing of a particular group or class of people, esp beacuse of their race or religion -- oxford advanced learner's dictionary.

ni u jednom od cirkovicevih primera se nesto ne secam da je u pitanju mirnodopski napad na manjinsku grupu.

oxford tendeciozno prevodi?

svejedno. jeremic je degenerik. rekao cirkovic, the velicina. mora da je tako.
a lektorka lektorisala, ne pogledavsi u recnik.
ocigledno ne vidimo drvo od sume... zar ne?

mikimedic mikimedic 22:33 22.03.2009

Re: Desice se

Tako je Leks...


nesto bih sacekao sa pohvalama... bar dok se ne uzme recnik u ruke.
Lektorka Lektorka 23:12 22.03.2009

Re: Desice se

a lektorka lektorisala, ne pogledavsi u recnik.

naprotiv, proverila u recniku pre nego sto je napisala ovamo. i dodala ono o konotacijama. vidim uzgred da si u italik stavio "esp beacuse of their race or religion" - pa mozes zongliranju za ljubav da izbacis "minority group" a ubacis ovo sto si sam naglasio, pa opet procitas cirkovica.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 23:28 22.03.2009

Re: Desice se

mikimedic

ni u jednom od cirkovicevih primera se nesto ne secam da je u pitanju mirnodopski napad na manjinsku grupu.

Ovo jednostavno nije tacno. Zrtve nasilja u Severnoj Irskoj su bile manjinska grupa jako dugo vremena i u mnogo slucaveja, evo sta recimo wikipedia kaze na tu temu (nije uvek najpouzdaniji izvor, znam, ali mislim da je za ovo dovoljno dobra):

The Troubles, starting in the late 1960s, consisted of about thirty years of recurring acts of intense violence between elements of Northern Ireland's nationalist community (principally Roman Catholic) and unionist community (principally Protestant) during which 3,254 people were killed.[13] The conflict was caused by the disputed status of Northern Ireland within the United Kingdom and the domination of the minority nationalist community, and discrimination against them, by the unionist majority. The violence was characterised by the armed campaigns of paramilitary groups, including the Provisional IRA campaign of 1969-1997 which was aimed at the end of British rule in Northern Ireland and the creation of a new "all-Ireland" or "thirty-two county", Irish Republic, and the Ulster Volunteer Force, formed in 1966 in response to the perceived erosion of both the British character and unionist domination of Northern Ireland. The state security forces--the British Army and the police (the Royal Ulster Constabulary)--were also involved in the violence.

Sa druge strane, i nasilje 1956. i 1968. godine je bilo nadugacko i nasiroko pravdano time sto su zrtve bile predstavnici "manjinskih" (tj. u zemljama Varsavskog pakta anti-komunistickih) grupacija, i ocigledno su bile zrtve progona na ideoloskoj osnovi, sto ulazi cak i u tu najuzu definiciju "pogroma" koju koristite. Jasno je da se "particular group or class of people" odnosi i na ideoloske grupe, tim pre sto je komunizam ionako bio "svetovna religija", sto je lepo obrazlagao ser Bertrand Rasel. (Kad smo vec kod toga, treba pomenuti i pogrome iz '46-'51 na jugoslovenskim prostorima koji su takodje bili usmereni protiv - percipirano - gradjanske i antikomunisticke manjine. Bizarno je da ce se ispostaviti da su bas desnicari ti koji, kroz odbranu neodbranjivog vuka jeremica, negiraju te uzase koji su po svakom kriterijumu mnogostruko veci od bilo cega sto se na KiM desavalo.) Nasilje protiv predstavnika spanske vlasti (policajaca, cinovnika federalnih institucija) na samoj teritoriji Baskije je u proklamacijama ETA-e uvek naglasavano kao nasilje nad manjinskim okupatorom koji terorise vecinski (tj. baskijski) narod. O tome da li je tokom raspada bivse jugoslavije bilo - daleko iza linije fronta, dakle bez pozivanja na kolateralnu stetu ili strateska opravdanja - pogroma nadam se da nema potrebe raspravljati.

Tako da, malo manje balvana (proslo doba balvan-revolucije), a malo vise panoramskog pogleda na sumu...
mikimedic mikimedic 23:58 22.03.2009

Re: Desice se

naprotiv, proverila u recniku pre nego sto je napisala ovamo. i dodala ono o konotacijama. vidim uzgred da si u italik stavio "esp beacuse of their race or religion" - pa mozes zongliranju za ljubav da izbacis "minority group" a ubacis ovo sto si sam naglasio, pa opet procitas cirkovica.



opet: znaci oxford ubacuje konotacije?
da, stavio sam u italik da naglasim relevantno znacenje. nemam nameru nista da izbacim niti dodam onome sto je oxford definisao. ne smatram da je moje znanje engleskog bolje od autora recnika.

italik je moj, a tekst je na strani 890, peto izdanje, oxford university press 1995.
mikimedic mikimedic 00:05 23.03.2009

Re: Desice se

vikipedija je dobar izvor, jedino sto ovaj post ne definise koja grupa je izvrsila pogrom nad drugom? ili je u pitanju jedan ipak dugotrajan gradjanski rat, umesto pogroma?

o 56. i 68. tesko da se mogu trositi reci jer je nezamislivo nazvati clanove vlada drzava manjinskom grupom...

slag na tortu je bombaski napad u bolonji.
pobise nekoliko desetina italijanske manjine na zeleznickoj stanici u bolonji.
pogrom, u pravom smislu te reci.

nastavi da dokazujes nedokazivo. od mene toliko. over and out.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:04 23.03.2009

Re: Desice se

mikimedic
vikipedija je dobar izvor, jedino sto ovaj post ne definise koja grupa
je izvrsila pogrom nad drugom? ili je u pitanju jedan ipak dugotrajan
gradjanski rat, umesto pogroma?


Da nije tuzno i tragicno, bilo bi smesno. Zar se bukvalno, doslovno isto to ne moze reci za desavanja na Kosovu, jos tamo od 1912?

mikimedic

o 56. i 68. tesko da se mogu trositi reci jer je nezamislivo nazvati clanove vlada drzava manjinskom grupom...

Ma hajde. Iz toga ce ispasti na kraju i da su, recimo, Zarko Korac, Goran Svilanovic i - zasto i to ne upitati? - pokojni premijer Djindjic bili predstavnici vecinske (ideoloske) grupe u Srbiji? To je reductio ad absurdum. Naravno da clanovi vlada i drzavni funkcioneri mogu biti manjinske grupe - ako Marko Jaksic moze to da bude, ili drugi neki likovi sa KiM koji su drzavni funkcioneri Srbije, ne vidim sto ne bi mogao Imre Nadj. Samo sto je tvoj problem (i ne samo tvoj, vec i celog etnocentricnog dela srBske javnosti) sto ne razumes da je i ideoloski progon podjednako (i ni za kvark manje) za osudu kao i etnicki ili onaj po seksualnom opredeljenju.

mikimedic

slag na tortu je bombaski napad u bolonji.
pobise nekoliko desetina italijanske manjine na zeleznickoj stanici u bolonji.
pogrom, u pravom smislu te reci.

Nije pogrom vec masakr. A ta lingvisticka odbrana neodbranjivo besmislene demagogije vuka jeremica (tm) je ionako od pocetka tvoja tema. Pogrom ili masakr, to jeremic i ti vidite bitnu razliku; normalnom coveku koji ne broji etnicka, verska (ili ideoloska) krvna zrnca je vazno koliko je neduznih civila izgubilo zivot. Po svakom nejeremicoidnom kriterijumu, u Bolonji se desio masakr, i to doista jedan od najgorih u posleratnoj Evropi. Za legitimisticko-legijalisticko cepanje dlacica, obratiti se u lokalni odbor dss-a.

Naravno, u skladu sa demagogijom svog idola, propustio si da zapazis da Bolonja u drugom postu - dakle onom NAKON sto si uveo semanticke nijanse pogrom/masakr - nije ni bila pomenuta. Ali neke druge stvari, koje bi vam bilo tesko da revidirate, jesu.
mikimedic mikimedic 01:13 23.03.2009

Re: Desice se

Nije pogrom vec masakr. A ta lingvisticka odbrana neodbranjivo besmislene demagogije vuka jeremica (tm) je ionako od pocetka tvoja tema. Pogrom ili masakr, to jeremic i ti vidite bitnu razliku; normalnom coveku koji ne broji etnicka, verska (ili ideoloska) krvna zrnca je vazno koliko je neduznih civila izgubilo zivot. Po svakom nejeremicoidnom kriterijumu, u Bolonji se desio masakr, i to doista jedan od najgorih u posleratnoj Evropi. Za legitimisticko-legijalisticko cepanje dlacica, obratiti se u lokalni odbor dss-a.


Samo sto je tvoj problem (i ne samo tvoj, vec i celog etnocentricnog dela srBske javnosti) sto ne razumes da je i ideoloski progon podjednako (i ni za kvark manje) za osudu kao i etnicki ili onaj po seksualnom opredeljenju.


Laku noc.
sinergija92 sinergija92 03:35 23.03.2009

Re: Desice se

Drago Kovacevic
Lektorka
a da li su pogrom?

pogrom - ruski: unistenje, pokolj
masakr - francuski: pokolj

ovim ne zelim da iskljucim mogucnost tendencioznog prevodjenja, niti da izbegnem uobicajene konotacije reci pogrom i masakr, samo ukazujem na mesto gde moze da pocne pomenuto trazenje dlake u jajetu, dakle zagledanje jednog drveta i gubljenje sume iz vida. tesko da dilemom "pogrom ili masakr" mozete opovrgnuti ono sto je milan cirkovic napisao.

Tako je Leks...
No ima još jedna gora stvar od ove...Kad je bio u poseti Španiji šef Vuka Jeremića je kazao od prilike da je za naše nevolje u evropskim integracijama to "što je Holandija frustrirana zbog Srebrenice"...
Hej, ima presudu međunarodnog suda vezano za Srebrenicu, onoga istoga koga pita je li Kosovo legalno proglasilo nezavisnost, i proglašava Holandiju "frustriranom"...neverovatno..
I šta onda očekivati od Jeremića, Homena, Đelića i ekipe....


Holandija, evidentno, jeste frustrirana zbog Srebrenice...
Da li treba traziti vezu u politickim opcijama vlade Holandije koja je podnela ostavku zbog
slucaja Srebrenica, i sadasnje holandske vlade?
Ako 26 clanica EU ima jedno misljenje, a samo i bas Holandija drugo, to je nista drugo
nego nesto nalik "milo za drago", a insistiranje na pronalazenju krivca za Srebrenicu u liku
Mladica sigurno nije inspirisano pravdoljubivoscu, vec sopstvenim amnestiranjem od krivice.

U presudi se ne zabranjuju Srbiji evropske integracije, a posto je presuda konacna,
da li po ovom tumacenju Srbija nikada i ne bi trebala da udje u EU??
Ili, ako Mladic nikada ne bude uhvacen, da li, takodje, da se Srbija ne nada ulasku u EU??

Sto se tice teme bloga, indikativno je da je pojavni oblik isti kao u svim aferama, slikali su
se svi...i predsednica drustva sudija, i univerzitetski profesori, i novinari i blogeri....i svi su
ponesto izjavili, osudili...a da li je neko podneo krivicnu prijavu, za ovo, i laiku vidljivo, krivicno delo??
ili se fokus price opet pomeri malo, ali vesto, da bi posledice bile benigne...
Predsednica drustva sudija prica o pritisku na pravosudje, a ne podnosi krivicnu prijavu?
U Aferi sa falsifikovanjem sluzbenih isprava u RIK-u, kada su falsifikovani zapisnici sa
navodno odrzanih brojnih sastanaka, na osnovu kojih su "legalno " isplatili sebi velike novce,
fokus price je otisao na (ne)vraceni novac, a o krivicnim prijavama nigde ni reci??

Cini mi se da je, zbog svega ovoga, kritikovanje ovih ili onih partija na vlasti potpuni promasaj,
prava adresa za kritiku je javno mnjenje Srbije, dok se ono ne bude formiralo i bilo toliko
jako da vlast prinudi na odgovornost, sasvim je svejedno da li je na vlasti Kurta ili Murta....
Pricace se 3 dana, ili do nove afere, i nikome nista...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 05:41 23.03.2009

Re: Desice se

mikimedic

Laku noc.

A sad nista over and out, a? Doista je pala noc onomad (Gazi-Mestan bese?) kad su tvoja shvatanja postala vecinska u ovim krajevima. Ali ja ti svejedno porucujem: dobro jutro! Jer nece moci bas ni ta etnocentricna Srbija da se zanavek odupire civilizaciji... Dakle - dobro jutro!
banem92 banem92 09:08 23.03.2009

Re: Desice se

sinergija92
Da li treba traziti vezu u politickim opcijama vlade Holandije koja je podnela ostavku zbog
slucaja Srebrenica, i sadasnje holandske vlade?
Ako 26 clanica EU ima jedno misljenje, a samo i bas Holandija drugo, to je nista drugo
nego nesto nalik "milo za drago", a insistiranje na pronalazenju krivca za Srebrenicu u liku
Mladica sigurno nije inspirisano pravdoljubivoscu, vec sopstvenim amnestiranjem od krivice.


Možda je ona jedina od 26 članica koja _glasno_ govori o tome. Problem je što se većina drugih članica EU ne buni mnogo protiv onoga što Holandija zahteva, uostalom, oni su "odgovorni" za sud i suđenje za dešavanja tokom ratova ovde i normalno je da su najaktivniji po ovom pitanju. Ćutanje većine ostalih članica EU je zapravo prećutno odobravanje ovog stava. Jedini problem koji ja ovde vidim je citirano - pogrešno - tumačenje.

Pogledajmo drugu stranu, postoji li ijedno logičko razmišljanje da njihovi zahtevi nisu opravdani? Pri tome se sve svodi na hapšenje jednog čoveka za koga postoje nekakvi dokazi da je kriv, što može ili ne može da se obori na sudu, ali to se radi na sudu, ne ovako. Cena koju plaćamo inaćenjem je previsoka, rekao bih katastrofalna, tolika da zbog zaostajanja napretka u pridruživanju sa EU država može da ode u bankrot sa svim posledicama koje se sada nalaze u tragovima (pad proizvodnje, inflacija, nezaposlenost, natalitet...).

I da ne odem u OT previše: serija skandaloznih predloga i odluka se nastavlja, MUP piše nacrt zakona kojeg će sam da primenjuje, crkva utiče da se predlog zakona povuče iz procedure, sad država traži od sudova da obustavi jednu vrstu procesa... Ovim poslednjim dobijemo - šta? Povećan broj tužbi Međunarodnom sudu pravde, Srbija gubi ugled, sudstvo kao jedno od tri stuba vlasti postaje vazalsko i, konačno, pokazuje se da osnovne institucije jednog demokratskog društva nisu nezavisne i da ne obavljaju svoju osnovnu ulogu. Da li je to realizacija one izjave predsednika - da treba braniti radna mesta? Tako se brane radna mesta, tako što ljudi ne mogu da ostvare osnovno pravo?

Kakav haos je ova vlada...
treger92 treger92 11:14 23.03.2009

Re: Desice se

Dodao bih na ovo još recimo otmicu putnika iz voza u Štrpcima, koji ninakoji način, osim što su bili druge vere, nisu bili umešani u ratni sukob. To im nije pomoglo da budu pobijeni kao začevi.Prema tome treba voditi računa da dok teramo zeca neisteramo mečku. Ako mi slabo pamtimo imo ko pamti.
vitabug vitabug 11:57 23.03.2009

Re: Desice se

Ko donosi dobro jutro gradjanima Srbije?Relevantno javno mnjenje-ne postoji!Relevantne politicke partije-razjedinjene!A sta uraditi ako znamo da od kritika i blogerskih kukanja nema nista.Kako napraviti konsenzus za prezivljavanje?
Ako Zoran Zivkovic,Natasa Micic,Ceda Jovanovic,Zarko Korac,Nenad Canak,Vesna pesic,oba Pastora,Batic,Ljajic,Egeresi,Svilanovic i dodajte jos dosta mislecih blogera ne mogu da se izdignu iznad svojih sujeta i partikularnih politickih interesa i osnuju politicku stranku za spas gradjana Srbije.Mogla bi se zvati- Nova demokratska stranka.Ako ovo ne moze-kazite sta moze?!?!
adam weisphaut adam weisphaut 09:36 22.03.2009

Reci mi da se šališ,

E, sad, mogu Ćirić i Homen da se dopisuju do mile volje, mogu imati privatno mišljenje o tome šta bi bilo dobro i šta bi eventualno u nekom trenutku bilo efikasno ili im išlo u političku korist, ali činjenica da je Homen prosledio Ćirićev "recept" Vrhovnom sudu, a ovaj ga ekspedovao promptno predsednicima okružnih sudova na postupanje zvuči više nego poražavajuće i govori vrlo slikovito o tome šta je naše sudstvo danas i kako ga izvršna vlast doživljava.

ne mogu da verujem ?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:38 22.03.2009

Re: Reci mi da se šališ,

ne mogu da verujem ?

Ne mogu ni ja...ali, dno izgleda stvarno ne postoji...bezobalna i bezdana je naša stvarnost..
alpeot alpeot 09:43 22.03.2009

Re: Reci mi da se šališ,

Drago Kovacevic
ali, dno izgleda stvarno ne postoji...bezobalna i bezdana je naša stvarnost..


Da, Srbija je bezdan. Nije to ni teatar apsurda, ni cheshirska macka sa prepoznatljivim podrugljivim osmehom; u pitanju je drzava koja se raspada u smradu i prljavstini. Nema vise ni zakona ni pravde; izadjite na ulicu, i oni koji su duzni da vas stite ce vam, mozda, sasuti koji rafal u grudi.

Mozda ce biti bolje da se ovo zavrsi vec nekako, tavorenje u uzasu je najgora varijanta.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 04:05 23.03.2009

Re: Reci mi da se šališ,

Drago Kovacevic
ne mogu da verujem ?Ne mogu ni ja...ali, dno izgleda stvarno ne postoji...bezobalna i bezdana je naša stvarnost..



Horor!!!
leopold_lady leopold_lady 09:46 22.03.2009

...........

I onda se mi čudimo što je Strazbur zatrpan predmetima iz Srbije....


Kako ko ....

Sad malo o našem sudstvu.... Moj otac je skoro 12 godina se sudio i dobio pesudu u svoju korist - posle 12 godina..... ! Šta da dalje pričam o tome.....

P.S. Jedan mali dodatak ... Taj Homen (ja ga zovem drugačije ) je meni toliko napadan i toliko priča,a ništa ne kaže....Ma užas....
niccolo niccolo 10:03 22.03.2009

Ovo je čist kriminal

Ne znam ko mi se više gadi, ova dvojica iz ministarstava ili Vrhovni sud koji ladno prosledi taj dopis nižim sudovima umesto da obrise odgovarajući deo tela njime!
ervetor ervetor 22:12 22.03.2009

Re: Ovo je čist kriminal

niccolo
Ne znam ko mi se više gadi, ova dvojica iz ministarstava ili Vrhovni sud koji ladno prosledi taj dopis nižim sudovima umesto da obrise odgovarajući deo tela njime!


Naravno.
Jer pazite, tom logikom moze se naloziti i policiji da malo zastane sa hapsenjima kako bi se smanjili troskovi u zatvorima. A onda na sve to, svi gradjani bi mogli da preispitaju zbog cega bi uopste i placali porez, ako se sva stednja sprovodi iskljucivo na njima pri cemu obaveze gradjana ostaju iste ili jos vece.
Naime, nije im palo na pamet da recimo pomenute firme koje navodno hoce da spasu od gladnih radnika oslobode poreza umesto da favorizuju ugnjetavanje radne snage i ne placanje iste. To je fazon, ma ne morate da placate radnike, zadrzite ih samo neka rade za dzabe samo da vi mozete nama porez da platite da mi sebi delimo bonuse i ostale kurce palce...
Zao mi je sto sam vulgaran, ali nismo svi rodjeni za Gandija jebi ga !
nikvet pn nikvet pn 10:53 22.03.2009

Na istoku stare priče ...

Staljin + Višinski + Berija = Sibir
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:43 23.03.2009

Re: Na istoku stare priče ...

Ma Berija je tu sasvim dovoljan, zapravo...
Dr M Dr M 11:55 22.03.2009

Poucan recept


Mogu samo da se nadam da prof. Dr. Tomica Milosavljevic nece videti ovaj blog jer je, valjda, zauzet kod Krugoline.

U protivnom, mogao bi se ocekivati jos delotvorniji i brzi kontraudar na SEKu pa bi zdravstvenoj sluzbi bilo preporuceno da "zastanu sa ...postupanjem", sto bi, posledcno, smanjilo trosak za lekove i, u krajnjoj liniji znacajno umanjilo broj korisnika zdravstvenih i penzijskih fondova.

Zasto trpimo vladu koja sebi nece da stegne kais a nama steze omcu?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:02 22.03.2009

Re: Poucan recept

U protivnom, mogao bi se ocekivati jos delotvorniji i brzi kontraudar na SEKu pa bi zdravstvenoj sluzbi bilo preporuceno da "zastanu sa ...postupanjem", sto bi, posledcno, smanjilo trosak za lekove i, u krajnjoj liniji znacajno umanjilo broj korisnika zdravstvenih i penzijskih fondova.

Ma i Tomica će napadne SEKU....
Jesi video doktore kako je Rasim napao SEKU....Njegovo ministarstvo traži proterivanje 60 romskih porodica ispod Gazele u Vranje..Kaže, tamo su prijavljeni...
Goran Miletic Goran Miletic 12:09 22.03.2009

uzas

Stvarno nisu normalni...

Mozda je sledece da zastanu sa presudjivanjem ubicama, zato sto nemamo mesta u zatvorima...
WACKO WACKO 12:15 22.03.2009

Re: uzas

ehehehe to sam i ja, istim recima napisao na fejsu ma ljudi, ja se vise nicemu ne cudim i ne gubim vreme, nego pakujem kofere...
miloradkakmar miloradkakmar 13:46 22.03.2009

Re: uzas

Stvarno nisu normalni..

Ma , normalni su ... ali za SEBE!
sentinel26 sentinel26 12:12 22.03.2009

Ne mogu da vjerujem

Drago da je Vrhovni sud ovo uradio !?

Što se tiče ove dvojice, tu nas ništa više ne može izneaditi.

Medjutim, ako je Vrhovni sud zaista to uradio onda je nalog stigao direktno iz Dvora, a ova dvojica cirkuskih igrača misle da je publika ( tj. narod ) u dubokoj anesteziji i ništa ne razumije.

Moguće je da je ovo još jedan fazon praktične scenografije iz opere "Kineski vrabac".

Ne bih isključio ni varijantu da je i to bilo proglašeno državnom tajnom.
adam weisphaut adam weisphaut 12:35 22.03.2009

Re: Ne mogu da vjerujem

Ne bih isključio ni varijantu da je i to bilo proglašeno državnom tajnom.

Homen je bio involviran i u onom slučaju, zar ne?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:45 22.03.2009

Re: Ne mogu da vjerujem

Drago da je Vrhovni sud ovo uradio !?

Kaže "Blic"....a ja im verujem..
Naravno da je to samo moglo samo iz dvora...zna se ko je ovde sve...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:46 22.03.2009

Re: Ne mogu da vjerujem

adam weisphaut
Ne bih isključio ni varijantu da je i to bilo proglašeno državnom tajnom.

Homen je bio involviran i u onom slučaju, zar ne?

Jeste, i još uvek je...
Doduše, poslednje izjave glede MK davala je ministarka pravde...
Homen ima drugoga posla..
blackbox92 blackbox92 19:56 22.03.2009

Re: Ne mogu da vjerujem

Što se tiče ove dvojice, tu nas ništa više ne može izneaditi.

Normalno bi bilo da Čirič i Homen to ne mogu uraditi bez znanja svojih ministara.
Dakle, ako su uradili sa znanjem ministara onda su ministri odgovorni, ako su uradili bez znanja ministara onda su opet ministri odgovorni jer drže svojeglave činovnike.
U svakom slučaju, vlada bi morala da to pitanje razreši a bilo bi normalno da se radi o ostavkama i razrešenjima.
Poseban slučaj je postupak gospođe Nate.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:18 22.03.2009

Re: Ne mogu da vjerujem

Normalno bi bilo da Čirič i Homen to ne mogu uraditi bez znanja svojih ministara.

Ma u ovoj zemlji se ništa ne radi bez znanja dvora...
blackbox92 blackbox92 00:30 23.03.2009

Re: Ne mogu da vjerujem

Drago Kovacevic
Normalno bi bilo da Čirič i Homen to ne mogu uraditi bez znanja svojih ministara.

Ma u ovoj zemlji se ništa ne radi bez znanja dvora...

Ti stvarno misliš da je predstolonaslednik NJKVAK stvarno toliko moćan monarh u republici?
sinergija92 sinergija92 03:53 23.03.2009

Re: Ne mogu da vjerujem

blackbox92
Što se tiče ove dvojice, tu nas ništa više ne može izneaditi.

Normalno bi bilo da Čirič i Homen to ne mogu uraditi bez znanja svojih ministara.
Dakle, ako su uradili sa znanjem ministara onda su ministri odgovorni, ako su uradili bez znanja ministara onda su opet ministri odgovorni jer drže svojeglave činovnike.
U svakom slučaju, vlada bi morala da to pitanje razreši a bilo bi normalno da se radi o ostavkama i razrešenjima.
Poseban slučaj je postupak gospođe Nate.


Nije li u gornjem izvestaju (citat iz "Dnevnika" ) receno:

"Naime, imenovanje Nate Mesarević za predsednicu Vrhovnog suda Srbije ocenjeno je kao vrlo pozitivan potez" ?

Mozda je sve to maslo EU-e?.... dobre monitore imaju ovde, ocigledno....
I sto je najgore, iako se kojim slucajem opozove instrukcija (u vidu "informacije"-dopisa) data od strane Vrhovnog suda, ostace u glavama sudija nesto kao samocenzura...steta je prevelika od svega ovoga.
angie01 angie01 12:22 22.03.2009

izvini Dragisha,

al kako je u praksi bilo do sada?

shta je to shto su sudovi- barem u zakonskom roku zavrshili i procesuirali?

Ovde bre, osnovna prava ne moz, da ostvarish kroz institucije sistema- josh te ugrozenog- oni dotuku.
nikvet pn nikvet pn 12:39 22.03.2009

Re: izvini Dragisha,

Slučajno sam i sam u radnom sporu od 2002. A 6 meseci je zakonski rok za rešavanje.
sentinel26 sentinel26 12:48 22.03.2009

Re: izvini Dragisha,

angie01
al kako je u praksi bilo do sada?shta je to shto su sudovi- barem u zakonskom roku zavrshili i procesuirali?Ovde bre, osnovna prava ne moz, da ostvarish kroz institucije sistema- josh te ugrozenog- oni dotuku.

Ja pripremam za blog analizu jednog dugotrajnog radnog spora koji je skoro okončan u Strazburu, gde se najbolje vidi sav prljav veš srpskog pravosudja i organa izvršne vlasti koja je po ustavu dužna da garantuje izvršenje svih pravosnažnih presuda.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:49 22.03.2009

Re: izvini Dragisha,

shta je to shto su sudovi- barem u zakonskom roku zavrshili i procesuirali?

Tačno...ali hajde da se time ne mirimo, a pogotovo da nam ne pričaju kako je to pojava koja dolazi iz svemira..
angie01 angie01 12:53 22.03.2009

Re: izvini Dragisha,

Ja pripremam za blog analizu


jedva chekam!
angie01 angie01 12:59 22.03.2009

Re: izvini Dragisha,

Tačno...ali hajde da se time ne mirimo


pa ko se miri- sigurno ne oni, koji pokushavaju uzaludno da ostvare svoja prava i josh placaju advokate, samo htedoh reci- kako to nije novo i bez ove izjave- to je vishegodishnja praksa.

jedna zemlja najvishe poazije svoj napredak, po tome, koliko su svachije slobode i prava zashticeni- a nashe sudstvo je shkolski primer, kako drzavu boli uvo za te bazichne kategorije civilizovanog zivota.
sepeo sepeo 13:09 22.03.2009

skandal

...molim Vas da razmotrite mogućnost da se za 2009. godinu da preporuka sudovima, da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, a uvažavajući sve okolnosti konkretnih slučajeva, zastanu sa postupanjem u navedenim predmetima, odnosno da zastanu sa izvršenjem odluka u vezi sa navedenim potraživanjima radnika prema privatizovanim preduzećima i preduzećima u procesu privatizacije".


Jujujuju, pa ovo je SKANDAL.

Ako posle ovoga neko ne podnese ostavku ili ne bude smenjen, mozemo svi kolektivno da izvrshimo harikiri!
Lektorka Lektorka 14:04 22.03.2009

Re: skandal

Ako posle ovoga neko ne podnese ostavku ili ne bude smenjen, mozemo svi kolektivno da izvrshimo harikiri!

a zamisli koliko puta smo to o nuznim ostavkama vec rekli! eto samo prodaje NIS-a i ove sramote s m. kovacevicem... i - nista. nista, nista, do neverice NISTA.
alpeot alpeot 14:12 22.03.2009

Re: skandal

Lektorka
nista. nista, nista, do neverice NISTA.


Bas tako. Jedno veliko nista. Nula, nistica, horror vacui.
blackbox92 blackbox92 13:45 22.03.2009

dobra prilika

mogu Ćirić i Homen da se dopisuju do mile volje, mogu imati privatno mišljenje o tome šta bi bilo dobro i šta bi eventualno u nekom trenutku bilo efikasno ili im išlo u političku korist, ali činjenica da je Homen prosledio Ćirićev "recept" Vrhovnom sudu, a ovaj ga ekspedovao promptno predsednicima okružnih sudova na postupanje zvuči više nego poražavajuće i govori vrlo slikovito o tome šta je naše sudstvo danas i kako ga izvršna vlast doživljava.

Da je normalno, vlada bi pod hitno, i uz debelo obrazloženje u svim medijima objavila da je zbog takvog skandaloznog pokušaja pritiska na nezavisno sudstvo, odmah otpustila i Ćirića i Homena.
Time bi podigla ugled i vlade i sudstva i pokazala narodu da je država ozbiljna stvar a ne stranački instrument.
To bi bio primer i drugima koji su po partijskoj a ne stručnoj osnovi na raznim mestima pa rade kako im se ćefne.
Stvar je vlade i ostalih odgovornih da li će propustiti priliku da iskoriste priliku.
miloradkakmar miloradkakmar 13:51 22.03.2009

Kako se postaje sudija


Drago, svaka čast na tekstu. Potpisujem sve od naslova do poslednje četiri tačke.

Mogli bi se podsetiti ko predlaže sudije, na koji način se biraju , gde polažu zakletvu...
Mora biti jasno da pomenuta dvojica gospode nisu to sami izmislili.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 16:40 22.03.2009

SVE LUĐE OD LUĐEG.

Jedna nekadašnja moje Filološke gimnazije(škole u koju sam i ja išao) je,sredinom devedesetih godina, dobila Oktobarsku nagradu grada Beograda za stvaralaštvo mladih za esej(maturski rad) na temu: "APSURD - POLAZNA TAČKA 'MITA O SIZIFU' ALBERA KAMIJA". Naslov njenog maturskog rada je zaista upečatljiv: mene kao retkog primerka u ovoj zemlji čuda na brdovitom Balkanu, asocira samo na jedno: apsurd je upravo ta polazna tačka rada naše vlade i većine stanovnika ove zemlje koja to trpi i dozvoljava da ih unižavaju bezkrupulozni skotovi. Dovoljno nam je da vidimo da se DS pomirio sa SPS-om, ovo da sudovi zbog krize ne treba da obavljaju svoje radne zadatke, je samo jedan od mnogobrojnih idiotluka.
Za kraj jedna konstatacija: francuski mislilac Blez Paskal je definisao svemir: "TO JE SFERA ČIJI JE CENTAR SVUGDE A OBIM NIGDE". Ista ta definicija se može u prenesenom značenju primeniti i na glupost u našoj državi. Zato nam se sve ovo dešava....
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 17:11 22.03.2009

Re: SVE LUĐE OD LUĐEG.

Luka Ivanišević
Jedna nekadašnja moje Filološke gimnazije(škole u koju sam i ja išao)
je,sredinom devedesetih godina, dobila Oktobarsku nagradu grada
Beograda za stvaralaštvo mladih za esej(maturski rad) na temu: "APSURD
- POLAZNA TAČKA 'MITA O SIZIFU' ALBERA KAMIJA". Naslov njenog maturskog
rada je zaista upečatljiv: mene kao retkog primerka u ovoj zemlji čuda
na brdovitom Balkanu, asocira samo na jedno: apsurd je upravo ta
polazna tačka rada naše vlade i većine stanovnika ove zemlje koja to
trpi i dozvoljava da ih unižavaju bezkrupulozni skotovi. Dovoljno nam
je da vidimo da se DS pomirio sa SPS-om, ovo da sudovi zbog krize ne
treba da obavljaju svoje radne zadatke, je samo jedan od mnogobrojnih
idiotluka. Za kraj jedna konstatacija: francuski mislilac Blez Paskal je definisao
svemir: "TO JE SFERA ČIJI JE CENTAR SVUGDE A OBIM NIGDE". Ista ta
definicija se može u prenesenom značenju primeniti i na glupost u našoj
državi. Zato nam se sve ovo dešava....


Ovo je toliko dobro receno da ga valja ponoviti! Nazalost...
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 17:30 22.03.2009

Re: SVE LUĐE OD LUĐEG.


Cenjeni blogeri,
u sopstvenom komentaru sam uočio dva lapsusa : 1) "Jedna nekadašnja moje Filološke gimnazije" gde je izostavljena imenica "učenica" tako da ispravka glasi: "Jedna nekadašnja učenica moje Filološke gimnazije"
2) "mene kao retkog primerka u ovoj zemlji čuda na brdovitom Balkanu" izostavljena je imenička sintagma "normalnog čoveka" tako da isparvka glasi: "mene kao retkog primerka normalnog čovekau ovoj zemlji čuda na brdovitom Balkanu".
Ovom ispravkom tekst dobija svoju normalnu celinu. Koristim priliku da Vam uputim lično izvinjenje za nenamerne lapsuse! Hvala na razumevanju!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:27 22.03.2009

Re: SVE LUĐE OD LUĐEG.

"TO JE SFERA ČIJI JE CENTAR SVUGDE A OBIM NIGDE". Ista ta
definicija se može u prenesenom značenju primeniti i na glupost u našoj
državi. Zato nam se sve ovo dešava....

Dodao bih još neosetljivost i lopovluk...pa da imamo trijadu...
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 01:24 23.03.2009

Re: SVE LUĐE OD LUĐEG.

Drago Kovacevic
"Dodao bih još neosetljivost i lopovluk...pa da imamo trijadu...



Vala baš. Plus nepotizam pa će taj PAKLENI TRIO prerasti u FANTASTIČNU ČETVORKU.
(Napomena: "PAKLENI TRIO" u francuskoj književnosti XVIII veka činili su sledeći pisci: markiz de Sad, Šoderlo de Laklo i Retif de la Breton. Toliko da znate.)
malaramona malaramona 16:54 22.03.2009

NEPRAVDA:)

U svom ludilu, ova dva činivnika, ili ko god da stoji iza ovog pisma, pravi i diskriminaciju.

"...da zastanu sa izvršenjem odluka u vezi sa navedenim potraživanjima radnika prema privatizovanim preduzećima i preduzećima u procesu privatizacije".


A šta je sa preduzećima koja su od svog osnivanja privatna, njima ne treba ovakva "pomoć".

S jedne strane logično, jer oni većinu privatizovanih i preduzeća u privatizaciji vide kao svoj zabran pogodan za stranački harač. Ne mogu ipak sve stranačke potrebe da se podmire iz javnog sektora, pa treba pomoći svoje prijatelje privrednike, koji su uvek raspoloženi da ulete kintu za predizbornu kampanju ili stranačku promociju.



Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:29 22.03.2009

Re: NEPRAVDA:)

malaramona
U svom ludilu, ova dva činivnika, ili ko god da stoji iza ovog pisma, pravi i diskriminaciju.

"...da zastanu sa izvršenjem odluka u vezi sa navedenim potraživanjima radnika prema privatizovanim preduzećima i preduzećima u procesu privatizacije".


A šta je sa preduzećima koja su od svog osnivanja privatna, njima ne treba ovakva "pomoć".

S jedne strane logično, jer oni većinu privatizovanih i preduzeća u privatizaciji vide kao svoj zabran pogodan za stranački harač. Ne mogu ipak sve stranačke potrebe da se podmire iz javnog sektora, pa treba pomoći svoje prijatelje privrednike, koji su uvek raspoloženi da ulete kintu za predizbornu kampanju ili stranačku promociju.




Naravno da je i diskriminacija..ali mene fascinira odnos..zamisli ambicije, napišeš pismo i onda ono ima snagu zakona. Toga bi se i Bokasa postideo....
treger92 treger92 18:04 22.03.2009

pa šta je ovde neočekivano

U skupštini na očiged nekoliko stotina hiljada gledalaca ponavlja se glasanje dok ne pobebedi onaj ko treba. I to na preporuku naše kolegenice blogerke, koja ovde važi kao bolji deo DS.
Onda gradonačelnik Beograda donosi preporuku infostanu da pošalje opomenu svima onima koji duguju pre više od jedne decenije za neku kiriju.Za njega nije obavezujuće to što naplate zastarevaju posle pet godina. A u toku procesa zastareva slučaj pedofilije posle 5 godina. Pa gde to ima. Dobio sam opomenu iako uredno plaćam i na njihovom sajtu sam proverio od 2000 ništa ne dugujem. Onda se neko setio da napiše dug pre 30.4. 1999 godine što naravno nema u evidenciji na sajtu a u priznanici ne piše ni za koji je to mesec koje godine. Piše samo pre 30.04. 1999 a ti se sada misli gde su ti priznanice.To je još jedna pljačka građana Beograda.Eto toliko samo o pravnoj državi i ugledu koje naše pravosuđe ima. Inače recimo na sajtu B92 nema nigde vesti o sramnom glasanju u skupštini. Pa nije to Bodrum. Čomićka koja je učestvovala u sanitarnom čišćenju sada nije gadljiva na rušenje očiglednog kršenje poslovnika skupštine i ruganja građanima u lice.Čemu onda skupština pravosuđe itd.Ukinimo to pa ćemo bar imati jeftiniju državu. Ovako nešto nema ni u Belorusiji.
sentinel26 sentinel26 18:26 22.03.2009

Re: pa šta je ovde neočekivano

treger92
U skupštini na očiged nekoliko stotina hiljada gledalaca ponavlja se glasanje dok ne pobebedi onaj ko treba. I to na preporuku naše kolegenice blogerke, koja ovde važi kao bolji deo DS.Onda gradonačelnik Beograda donosi preporuku infostanu da pošalje opomenu svima onima koji duguju pre više od jedne decenije za neku kiriju.Za njega nije obavezujuće to što naplate zastarevaju posle pet godina. A u toku procesa zastareva slučaj pedofilije posle 5 godina. Pa gde to ima. Dobio sam opomenu iako uredno plaćam i na njihovom sajtu sam proverio od 2000 ništa ne dugujem. Onda se neko setio da napiše dug pre 30.4. 1999 godine što naravno nema u evidenciji na sajtu a u priznanici ne piše ni za koji je to mesec koje godine. Piše samo pre 30.04. 1999 a ti se sada misli gde su ti priznanice.To je još jedna pljačka građana Beograda.Eto toliko samo o pravnoj državi i ugledu koje naše pravosuđe ima. Inače recimo na sajtu B92 nema nigde vesti o sramnom glasanju u skupštini. Pa nije to Bodrum. Čomićka koja je učestvovala u sanitarnom čišćenju sada nije gadljiva na rušenje očiglednog kršenje poslovnika skupštine i ruganja građanima u lice.Čemu onda skupština pravosuđe itd.Ukinimo to pa ćemo bar imati jeftiniju državu. Ovako nešto nema ni u Belorusiji.
Srbija i Belorusija su jedine evropske države gdje se ne usvaja u ne objavljuje završni račun budžeta.
Društvo im prave neke zemlje Latinske Amerike i centralne Afrike.

U Evropi je ovo krivično djelo radi kojega se poslije smene (ostavke ) ide na sud.

miloseng miloseng 19:26 22.03.2009

Re: pa šta je ovde neočekivano

neocekivano po meni je ponasanje nate mesarevic koja je prosledila ovu GLUPOST na nize sudove! mislim da je morala da se oglasi i da kaze ljudi bre dal ste normalni!!!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:01 22.03.2009

Re: pa šta je ovde neočekivano

U skupštini na očiged nekoliko stotina hiljada gledalaca ponavlja se glasanje dok ne pobebedi onaj ko treba. I to na preporuku naše kolegenice blogerke, koja ovde važi kao bolji deo DS.

Da, neverovatna je moć dvora...

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 06:43 23.03.2009

Re: pa šta je ovde neočekivano

Srbija i Belorusija su jedine evropske države gdje se ne usvaja u ne objavljuje završni račun budžeta.
Društvo im prave neke zemlje Latinske Amerike i centralne Afrike.

U Evropi je ovo krivično djelo radi kojega se poslije smene (ostavke ) ide na sud.

Evo, kaže ministarka finansija "da će dati sve od sebe da se završni račun usvoji i objavi"...
E, sad...Završni račun se radi do 28. februara i taj dan je zadnji rok...Hajde da vidimo šta znači to "daću sve od sebe" i ako ga ne objavi neka bar kaže šta je razlog "kad je dala sve od sebe"..
treger92 treger92 11:21 23.03.2009

Re: pa šta je ovde neočekivano

Ministarka ne reče kome će to dati sve.Ministarka izgleda ne zna da bi u kulturnoj zemlji odavno bila u bajboku zbog krivotvorenja izveštaja u budžetu koji je sramno prepravila, a i takođe za kašnjenje završnog računa. Kako sada da očekujemo da i ovaj završni račun neće biti krivotvoren ili možda da nema dva takva izveštaja kao što naši "biznismeni" imaju dva knjigovodstva.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:31 22.03.2009

Bezakonjem protiv krize

Homene, OTPOR misli na tebe. Samo te gledamo!
zoran_paunovic zoran_paunovic 21:15 22.03.2009

Bezakonjem protiv krize - Vlada traži od s

E, ljudi moji, u ovoj zemlji je svasta moguce. ukratko cu vam ispricati svoju pricu. Firma u kojoj sam radio - Lofolen d.o.o. iz Loznice me je potkradala dve godine, tako sto prvo nije postovan kolektivni i pojedinacni ugovor o radu, a zatim je malo po malo pocela da kasni isplata, da bi mi u momentu kada sam napustio kolektiv, ostala duzna po mom racunu oko 250.000 dinara. Napokon, kada sam se zaposlio u drugoj firmi, a u medjuvremenu tuzio Lofolen d.o.o. i imao cetiri rocista, ocekivah u narednim danima presudu jer je i sudski vestak obavio svoj posao, oladise me jutros vesti za koje nisam mogao da verujem da su istinite (ili nisam hteo da prihvatim). Sa ovom Vladom mozete da ocekujete bilo sta, jer je ovo najneprirodnija koalicija koja moze da se napravi. Ja sam do veceras bio dugogodisnji clan DS-a, ali od sutra je to za mene - dogodilo se - ne povratilo se. Sutra rano ujutru idem u stranku da trazim pismeno iskljucenje iz partije. Zao mi je sto sam ikada glasao za DS, ali istu gresku vise nikada necu ponoviti, kunem se u oci svoje. Namece se samo jedno pitanje, posto je ocigledno da ovom zemljom upravljaju >>poslodavci<<, a to je : da li ce Vlada doneti odluku da gradjani ne moraju da izmiruju svoje obaveze dok traju posledice svetske ekonomske krize. Toliko. Hvala.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:28 22.03.2009

Re: Bezakonjem protiv krize - Vlada traži od s

zoran_paunovic
Namece se samo jedno pitanje, posto je ocigledno da ovom zemljom upravljaju >>poslodavci<<, a to je : da li ce Vlada doneti odluku da gradjani ne moraju da izmiruju svoje obaveze dok traju posledice svetske ekonomske krize. Toliko. Hvala.


To, naravno neće, doneće odluku (uvek je donose vlada nikad ne odlučuje i to nije samo terminološka razlika, dakle, doneće odluku da poslodavci ne moraju da izmiruju obaveze prema radnicima. I mislim da su Cobe i Ćirić, onaj dobar deo DS-a, a ne ona kolegnica blogerka, a za blog joj svaka čast. Naime, oni su u skladu sa modernim tendencijama i demokratizacijom društva uradili javno i transparentno ono, što konzevativnije stranačke kolege rade u mraku i tišini, stranačke dogovore olako pretvaraju u zakone, uredbe, šta god treba. E pa sad, ukoliko se usput pregazi neko načelo, pravo, civiizacijska tekovina koga briga, ne tražimo dlaku u jajetu, stranka je iznad svega, ma iznad društva i države, religije, morala, stranka je život i opstanak.
Cobe, u pravu si, nemoj ništa tajno da radiš, istinu na sunce, da svi vide kakav si! Pozdravi Miladina, mislimo i na njega.

Ma samo te gledamo!
sentinel26 sentinel26 21:32 22.03.2009

Re: Bezakonjem protiv krize - Vlada traži od s

zoran_paunovic
E, ljudi moji, ..... , posto je ocigledno da ovom zemljom upravljaju >>poslodavci<<, a to je : da li ce Vlada doneti odluku da gradjani ne moraju da izmiruju svoje obaveze dok traju posledice svetske ekonomske krize. Toliko. Hvala.
Ne svi poslodavci, već samo jedna odredjena grupica.

- ' Mi se ne borimo za tajkune zbog tajkuna nego zbog radnika koji su zaposleni kod njih ' - izjavio je aps.M.mr.Dinkić , vodja "G" udruženja na njegovom posljednjem gostovanju u emisiji "Kažiprst" na TV B92.

alpeot alpeot 22:16 22.03.2009

BREAKING NEWS

22. mart 2009. | 19:58 | Izvor: Beta

Beograd -- Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović i članovi njegove porodice napadnuti su danas popodne kada ih je troje napadača presrelo i nasrnulo na njih.

U saopštenju LDP-a se navodi da je Jovanović u vozilu bio sa suprugom i troje dece. "Jovanović je uspeo da izbegne napad i da se udalji, ali su napadači ostali na mestu napada i nastavili da vređaju i prete roditeljima njegove supruge, poručujući da će Jovanovića ubiti i da 'neće ostati živi'", navodi se u saopštenju. O napadu je obaveštena zemunska policija.


Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 23:31 22.03.2009

Re: BREAKING NEWS

Dakle, Alpeot, kao sto rekosmo na jednom drugom blogu, pripreme za jos jedan istorijski moleban za patike uveliko u toku...
sentinel26 sentinel26 23:50 22.03.2009

Re: BREAKING NEWS

Milan M. Ćirković
Dakle, Alpeot, kao sto rekosmo na jednom drugom blogu, pripreme za jos jedan istorijski moleban za patike uveliko u toku...

Ju, crni Ćirkoviću, ne misliš valjda da će na moleban da dodju i tetka iz Rumunije i tetak iz Španije ?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:16 23.03.2009

Re: BREAKING NEWS

sentinel26

Ju, crni Ćirkoviću, ne misliš valjda da će na moleban da dodju i tetka iz Rumunije i tetak iz Španije ?

Iskreno sumnjam, Sentinele, prijatelju, imam utisak da su u NATO-u. Ovi rodjaci iz Spanije cak i aktivno ucestvovali u onome oko cega ce da se organizuje, skandira, a ako bude prilike, i ponesto zapali i ukrade. Bas me zivo zanima kako li to u svojim shizofrenim glavama mire jeremicoidi: "nasi su, ne priznaju laznusamoproklamovanublabla drzavu K. -- a opet, zlocinackinicimizazvanoantisrpski su nas bombardovali, dakle nisu nasi nego njihovi", pa onda opet sve ukrug...
palilula92 palilula92 02:21 23.03.2009

Re: BREAKING NEWS

I bice kao sa pescanikom, nikom nista. Niko nece biti uhapsen. Strasno.

Samo im Ceda (sa familijom)smeta, ostalo je sve ok.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 06:46 23.03.2009

Re: BREAKING NEWS

Milan M. Ćirković
Dakle, Alpeot, kao sto rekosmo na jednom drugom blogu, pripreme za jos jedan istorijski moleban za patike uveliko u toku...

Čini mi se da je pre neki dan izvršena i generalna proba...i opet stradao Mekdonald...
Aleksandar Gvozden Aleksandar Gvozden 02:34 23.03.2009

a Ustav??

Pomenuto ministarstvo je prekrsilo USTAV koji propisuje da postoji zakonodavna, izvrsna i sudska vlast.

Ovim se ministarstvo direktno umesalo u rad sudova.

Mislim da je potrebna odgovornost, a zna se, u svakoj zemlji sledi ostavka ministra!
palilula92 palilula92 03:14 23.03.2009

Re: a Ustav??

u Srbiji se ministri ne bave ostavkama.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 06:27 23.03.2009

Izgleda da su shvatili..

Evo, reaguju iz pravosuđa....nakon nedelju dana pa kažu...

- Taj dopis Ministarstva ekonomije zaista je stigao u Vrhovni sud i o tome su samo obavešteni predsednici okružnih sudova, ali nikako ne da bi postupili po njemu. Uskoro će biti prosleđen zajednički stav predsednika okružnih sudova i predsednice Vrhovnog suda da je takav dopis pritisak na sud i da niko nema pravo da daje sudovima uputstvo kako da postupaju u bilo kojoj pravnoj materiji. Poruka sudstva biće jasna - da to ne sme više nikad da se ponovi - kaže izvor „Blica” blizak vrhu pravosuđa.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 07:20 23.03.2009

A evo šta kaže Homen...

Homenova izjava Beti...

Homen: Sve u rukama vrhovne vlasti

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da je prosleđivanje dopisa sudovima o postupanju u predmetima radnih sporova odluka Vrhovnog suda Srbije.

Homen je agenciji Beta rekao da je dopis Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja jedan od stotine dopisa koje je Ministarstvo pravde prosledilo Vrhovnom sudu, koji odlučuje o njima.

„Svi dopisi idu preko Ministarstva pravde i prosleđujemo ih bez prava da ih komentarišemo i ne ulazeći u njihovu suštinu", rekao je Homen odbacujući optužbe Društva sudija Srbije da je reč o protivustavnom uticaju i mešanju u rad sudstva.

Državni sekretar je kazao da bi to moglo da bude ako bi se dopisi slali pojedinačno sudovima, ali da je u ovom slučaju „sve u rukama” vrhovne sudske vlasti koja je, prema njegovim rečima, mogla i da ne prosledi dopis sudovima.

Liči na ono..."nisam majke mi"....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana