Kako obecah tako i ispunih (IX deo)

sladjamk RSS / 23.03.2009. u 01:02

 

U hramu sam.

Opet onaj osecaj da stojim pred Bogom, tako mala, sicusna.
Znam da je on svuda oko nas, ali sam ovde sa njim nekako najbliza.

Podizem pogled i opet onaj isti osecaj koji sam imala, u crkvi svetog Pavla u Londonu . Osecaj da se svet oko mene okrece kao na ringispilu a ja tako malo, malecno zrnce negde u eteru, lebdim....
Ja stojim pred Bogom i klanjam mu se.

Zahvaljujem mu se sto me sazdao, zahvaljujem mu se sto sam ziva.

Hvala za moje RODITELJE, NAJBOLJE NA SVETU, (mada se pitam, zasto si mi ih prerano uzeo, narocito mamu, tako rano, prerano i prebolno. Kako smo se svi mi nasli? Ko li je napravio izbor ? Ja, oni ili si jednostavno ti smatrao da smo svi mi najbolja kombinacija, za plan koji si nam namenio, put koji si nam zacrtao).

Hvala od srca, za najbolju na SVETU, SESTRU, za njenog muza i unuke koje mi je sa njim poklonila. ( Samo ja znam koliko me je puta iako mladja podigla i koliko mi mnogo savkodnevno nedostaje i koliko bih zelela da je blize. - Neka je i daleko, samo da je sretna - recenica koju cesto upotrebljavam da se utesim.)

Hvala za NAJBOLJE BAKE I DEKE, za njihovu ljubav, negu, za skolu koju su nam dali.

Hvala za TETKE i njihove muzeve i moju bracu i sestre koje sam preko njih dobila. (Koliko mi znace ,vec vam govorim kroz ovu pricu)

Hvala za SESTRU, koju mi porodica nije dala a koju sam sama, iz gomile prijatelja izabrala i zavolela celim srcem. Hvala za njenu porodicu, koja je postala moja. ( O deci necu ni da pricam, to su moje cerke. - Samo nemoj u decu da me diras, e onda si gotov! - to je njena krilatica sa kojom se slazem - POTPUNO ! )

Hvala za svu rodbinu.
Hvala za prijatelje, komsije, za kolege i za sve ljude koji su na ovaj ili onaj nacin dodirnuli moj zivot.

Najvece hvala za moju PRVU NAJVECU LJUBAVI, IZ KOJE SU SE RODILE JOS DVE NAJVECE LJUBAVI, ZA MOGA VOLJENOG MUZA I ZA MOJU NAJMILIJU DECU. Veliko hvala, za datu mogucnost, da im se radujem, da ih volim i budem sa njima. Hvala za mogucnost, da sa njima rastem, placem i tugujem, da mudrujem, glupiram se, pevam, igram, da zivim kako mislim da treba i ponekad gresim i postupam kako ne treba. Hvala ti, za dar koji si mi dao, da ih imam Boze!

Hvala ti za sadasnjeg najmanjeg clana moje porodice, za NAJPAMETNIJE KUCE NA SVETU ZA ARISA koji je sa nama vec vise od 17 godina. Hvala ti za ljubav , vernost i strpljenje, kojima nas svakodnevno obasipa.

Hvala ti Boze, sto si mi dozvolio da budem tu u tvome hramu i da ti se obracam, ja tako malo zrnce, u koje si udahnuo zivot.

Hvala, za sve sto si mi kroz zivot doneo. Hvala i za najvece prepreke, testove, ma koliko silno bolele, jer si mi uvek davao, ono sto sam mogla da savladam i kroz sve mogucnost da porastem i na taj nacin napredujem.

Hvala ti za ljubav, koju mi dajes i mogucnost koju si mi dao, da mogu da ti kazem, da te volim.
Hvala ti, sto sam shvatila, da voleci sve sto volim, ljude i zivotinje, biljke, svoju zemlju, vodu, sunce, mesec i zvezde, sve sto postoji, ma u kom vremenu i ma u kojoj dimenziji je u stvari TI , zato sto si TI tvorac svega i zato sto si TI sve.
/
Kada je pre mnogo godina, moj zet dosao prvi put u Skoplje, jos prvog dana je pozeleo je da ode u crkvu, tu preko ulice.

Ustao je ujutru rano, on stranac iz druge zemlje. Covek koji nije poznavao jezik, nije znao nista ni o narodu a ni o zemlji u koju je stigao. ( Mozda ponesto, malo.) Otisao je u crkvu, crkvu druge vere.
Kada se vratio pitala sam ga: -Gde si bio?-
- U crkvu, na jutarnju propoved - odgovorio je kroz smeh.
- Pa to je pravoslavna, ne katolicka crkva. Baska ti i ne razumes jezik!- iskomentirala sam iznenadjeno.
-Ali Bog je jedan! Dali je bitno u kom cemo mu se hramu pokloniti i na kom jeziku obratiti? Pa on je stvorio sve jezike i on ih svakako i razume - odgovori mi je jednostavno .
Stajala sam pred ovom istinom i shvatila poruku. Potrebno je samo voleti Boga i prihvatiti sve sto nam je namenio, bilo gde i na bilo kom jeziku, jer ustvari sve je na kraju jedno.
/
Ovo mi je pomoglo da postanem svesna, zasto je u mojoj porodici sve funkcionisalo tako kako je bilo.

Sada znam zasto, mi srce zatreperi, kada samo predjem granicu i udjem u Sloveniju.

Znam odakle mi osecaj da sam na svom. Odakle radost i sreca sto sam u svojoj Srbiji.
Zadovoljstvo i ljubav sto zivim, u svojoj Makedoniji.
Zasto se ne stidim, kada jos uvek ponekad kazem, da idemo na nase more i zasto volim svoje Crnogorce, Hrvate, Bosance.....
O drugim narodima sa sirih balkanskih, evropskih i upste svetskih razmera necu ni da pricam, jer svugde postoji po neko nase zrnce. Zrnce koje je razbacano po svetu , na ovaj ili onaj nacin.
Zahvaljujem ti Gospode, sto si mi dao roditelje i njihove roditelje, koji su me naucili da volim ljude, ma odakle da su i sto su me naucil, da smo svi isti pred Bogom i oni najbogatiji i oni najsiromasniji.
/
- Svi na kraju zavrse u zemlju , metar na dva - tako je govorio moj predobri tata, - i niko ne odnese sa sobom nista sto je imao za zivota -
/
Zahvaljujem ti Boze, za sve nacije i vere sto si doneo u moju porodicu, tako fino i majstorski uskladio, da bi nas naucio da si isti, bilo gde i bilo kako se pojavljivao.
Zahvaljujem za porodicu, koja je imala:
Jezik - maternji ( kako za koga, makedoski, srpski i slovenacki)
Vera - jedana u Boga, ali pravoslavna i katolicka.
Nacija - svoja, uz postovanje tudjih ( Makedonska, Srpska i Slovenacka)
Drzava - jedna, Jugoslavija. Njeno prostiranje - od Triglava do Dojrana ( uz odredjene preskoke, ako se ne uzima u obzir dalja porodica). More - jedno Jadransko. Jezera i reka - mnogo. Konfiguracija terena - od visokih planina, do ravnih ravnica. Klima - umereno - kontinentalana, sa cetirigodisnja doba. Vremenska zona - jedna. Zdravstveno osiguranje - sveobuhvatno ( gde god da se razbolis, pomoci ce ti - besplatno). Obrazovanje - besplatno, gde zelis i sve sto pozelios ( samo uci, da ne moras da kopas). Pasos - jedan jugoslovenski. Valuta - jedna. Bankovni tekovni racuni, kartice i krediti - mnogo, vazeci za celu teritoriju.
Porodicno uredjenje - demokratsko, uz duzno patrijalhalno - pomalo konzervativno, hierarhisko postovanje licnosti starijih a zatim i svih ostalih generacija (hronoloskim redom) u kuci ali i izvan nje.
Stanovnistvo - varjabilno, kako kada, od tri ( to dok smo ja i sestra bile male, morao je uvek da sa nama da bude i neko stariji) do devet( kada dodju bake i deke i tetka , odjednom), a bogami sa sirom porodicom i mnogo vise.
Poreklo - razno, od Triglava i Bistrice, preko Dunava i Save do Kalemegdana. Zatim nizvodno, Vardarom do podnozja Vodna i ako rasiris jos dalje do Dojrana.
Raspolozenje- srecno.
Osecanje - ljubav, sigurnost, pripadnost i postovanje.
Porodicni hidro system- za starije rakija , vino i pivo. (viski i ostala strana pica, samo za posebne prilike). Za decu, mleko ( pod obavezno i svakodnevno - zbog kalcijuma ), caj ( kad su bolesna ), limunada ( kad su zedna ) i gazirani sokovi - retko ( sve mlako, da ne dobiju, cuvaj Boze anginu!)
Porodicna klima - topla i puna ljubavi. Posebno za decu, starije i iznemogle.

Kuhinja- multi nacionalna, sa odabirom najboljeg u zavisnosti od sezone.

Praznici - drzavni isti za sve ! Verski praznici - razliciti sa povremenim preklapanjima.
Meni (za praznike ) - skup svih kujni, sa akcentom na najbolje, uz postojan natprevar posebno zenskih porodicnih kulinara a i svakako i slatkara.
Melos - razlicit, ko sta voli ( al kad se peva pevaju svi, a kada se igra postedjeni su samo bolesni, mada i oni lupkaju nogama ili rukama. Pod obavezno!)
Pismo- dva, cirilica i latinica.
Ljubav -velika i ista za sve, bez razlike na jezik, veru, starost, boju ociju, kose i tena.
Zahvaljujem ti Boze, sto si mi dao porodicu, koja me je volela i koja me je naucila da i ja volim, sto me je stitila i naucila kako da i ja stitim. Hvala sto si mi dao pravo na izbor, mudrost, intelegenciju, emocije, osmeh, radost, tugu, suzu, prastanje, razum i moc da se podignem, kada padnem i moc regeneracije, kada se razbolim.

Hvala ti Boze za sve.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:20 23.03.2009

Te Deum laudamus

sladjamk sladjamk 12:43 23.03.2009

Re: Te Deum laudamus

Na pravo mesto i upravo vreme . Hvala
taube taube 21:57 23.03.2009

-+-+-+-

skoro nisam pročitala dirljiviju i lepšu zahvalnicu Bogu
p.s. obožavam Makedoniju, Makedonce , makedonske pesme
sladjamk sladjamk 23:11 23.03.2009

Re: -+-+-+-


Hvala.

PS 1/2 Makedonce,( to zato sto sam tu rodjena i tu zivim)
Hvala i ja volim . Ali vodlim i svoju Srbiju i svoju Sloveniju.

" Najlepse i najbolje je kada dobro zacinis i izmiksas vise zacina , ali onih pravih, sto odgovaraju pa ukus postane savrsen" sto bi rekla moja nana.
sladjamk sladjamk 23:23 23.03.2009

Jedna makedonska za "tube"

A i za sve ostale.Nadam se da ce ti vam se dopasti. Jedna od manje poznatih izvornih starih pesama izvan nasih granica.
taube taube 23:37 23.03.2009

Re: Jedna makedonska za "tube"

nisam ovu bila čula do sad , prelepa je, hvala
šta znači ' parahodot mi pristigna ''?
sladjamk sladjamk 00:28 24.03.2009

Re: Jedna makedonska za "tube"

Osmeh zato sto me pitanje podsetilo na mog brata kada je prvi put cuo pesmu Toseta Proevskog pa se javlja i pita:" Sladjo a sta je to suskamolika? " Ja se smejem i kazem: "Suska je suska, ko kad ti u jesen opalo lisce suska pod nogama , a molika je ogromna vrsta bora, koja raste samo na Pelisteru planini iznad Bitolja. ( prelepa planina ) . "

Upravo sada slusam Toseta izvoli vidi o cemu pricam

Inace parahodot mi pristigna znaci: dosao mi je parobrod.

Evo ti izvoli i verziju koju peva Tose Proevski

taube taube 00:51 24.03.2009

Re: Jedna makedonska za "tube"

jao, baš ti hvala, mnogo mi se svidela ta pesma
Blade Runner Blade Runner 02:12 24.03.2009

Ja volim



al' jos vise



natasavb natasavb 08:54 24.03.2009

Re: Ja volim

elkris elkris 07:28 25.03.2009

Re: Ja volim



sladjamk sladjamk 16:59 26.03.2009

Re: Ja volim


Hvala na poseti i na muzici , svima
Sta davam kazem odabir medju biserima je uvek tezak. Kako odabrati najlepsi?


sladjamk sladjamk 17:02 26.03.2009

Re: Blad Runner

Izbor odlican! Poseta posle ponocna. Kada spavas?

Hvala
sladjamk sladjamk 17:04 26.03.2009

Re: Natasa

Natasa hvala

Ocekujem sa nestrpljenjem tvoj novi tekst. Ajde ti imas sta da kazes i znas kako da kazaes.
sladjamk sladjamk 17:05 26.03.2009

Re: Elkris

Dobro mi dosla . Nadam se da cu te videti i drugi put.

P.S. ocekujem tvoj novi tekst !

Za dobrodoslicu
dzudi dzudi 15:46 29.03.2009

Prelepo

Zaista PRELEPO pišeš. Čitam tvoje postove u " jednom dahu ".

Bravo Slađo!
sladjamk sladjamk 17:57 29.03.2009

Re: Prelepo

Pa jos cu poceti i da se stidim, ozbiljno. Bilo bi neposteno kada bih rekla da mi komplimenti nisu prijatni, ali me intenzitet i reakcija iznenadjuju. Svi komentari su mi veliki podstrek da nastavim i da ostavrim data obecanja, jedno jako davno, dato mojoj mami i jos jedno pre nekih 10 meseci ,dato Vladi. Zelja mi je da se iz ovoga izrodi knjiga tako da mi vasi komentari jako znace. Mislim i na pozitivne a i na negativne!.
Hvala dzudi od srca .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana