Dokumentarni Rašomon o Račku na RTS

Nebojša Spaić RSS / 23.03.2009. u 23:54

Posle reportaže mog prijatelja Slavena, niko o Račku neće misliti ono što do sada nije mislio. Ko veruje da je bila u pitanju sjajno izvedena vojna operacija, koju je Voker izmanipulisao teškim lažima, ako je večeras gledao RTS misliće to i dalje. Ko veruje da su srpske snage pobile gomilu nenaoružanih i da je ta kap koja je prelila čašu i izazvala bombardovanje bila zaista takva, zločinačka, monstruozna i divljačka, nije imao osnova da bude definitivno razuveren. I zato je Slaven uradio kapitalan posao, razorivši čitav jedan medijski sistem zasnovan na navijanju i ubeđivanju u ispravnost jednog ili drugog pogleda. Pomerio je moralne i profesionalne granice kod nas, virtuozno složio priču - sjajna dramaturgija na početku, kad prvo svedoče Albanci i Voker, a posle Guri, srpska istražiteljka i forenzičar, pa maestralna, to se valjda kaže paralelna montaža izjave našeg forezičara i šefice forenzičkog tima EU Helene Ranta, da ne pominjem dramatične dokumentarne snimke pregleda posle 4 dana leševa složenih u džamiji... Sve to postigao je istovremeno demonstrirajući neutralnost, odmerenost, dobar ukus, poštovanje činjenica, sagovornika, nužan pijetet prema poginulima, ali i prema kasnijim žrtvama samog bombardovanja, koje je bilo posledica...

Ne pada mi na pamet da ulazim u novi krug spekulacija o tome šta se u Račku desilo. Štagod da se desilo, nije bilo jednoznačno, crno ili belo, nedvosmisleno ovako ili onako. To je ono što mi je Slavenova priča potvrdila. On nam je dao ono što se sada, posle deset godina, može znati i razumeti o Račku. I, ako ne bude novih materijalnih dokaza, nikada više neće ni moći da se zna. No, po meni, to i nije poenta – poenta je na takav, gledaocima privlačan način, uzbudljivo, a mirno, jednu od najkrupnijih tema, izuzetnog značaja, prepunu kontroverzi, osvetliti nepristrasno, hladne glave i smirenog tona. To je novinarstvo. Sve ostalo je propaganda. Veličina ove priče je u tome što se kod nas toliko retko pojavljuje, da se može smatrati izdvojenim incidentom.

 

Napašće Slavena sa svih strana. No, tačno je ono što mi je malopre rekao telefonom: »Mogu da me trgnu«.



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Inner Party Inner Party 00:16 24.03.2009

Zasto?

Napašće Slavena sa svih strana.


Zasto bi ga napadali?!
Jedini koji filmom mogu biti nezadovoljni su Voker (koga verovatno bas briga) i Ranta (za koju pojma nemam kako spava nocu)...

PS

Mada ne izgleda lepo ni ono Covicevo i Svilanovicevo pojavljivanje u sedistu NATO-a, ali racunam da je to danas ljudima sasvim OK.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:20 24.03.2009

Slaven je sjajan !!!

Preporuka !!!
mungos92 mungos92 00:28 24.03.2009

Nisam ni momenta posumnjao...

... u Slavena! Znam njegov rad još u počecima kosovskog s....nja!

Mungos, The Realan
r0811n r0811n 00:49 24.03.2009

xxx

N.Spajic -Ne pada mi na pamet da ulazim u novi krug spekulacija o tome šta se u Račku desilo.-

Videćemo kontekst komentara ovde.Tamo na RTS komentari su već transparentni u profesionalnom učinku emisije:Ako Račak nije istina, a nije, evo vidi, onda ništa i nije bilo istina.Nikoga mi nismo, a oni nas bombardovali

Dakle, zaista nemo ko i nema zašto ,,da ga trgne,,..
loader loader 00:51 24.03.2009

Račak nije Račak

Pomenuta emisija (inače veoma dobro urađena) jeste samo deo opšteg javnog "istraživanja", odnosno stalnih ili povremenih opservacija šta se tamo, u Račku dogodilo. A javno mnjenje i politički krugovi imaju svoje veoma snažne motive u tom "istraživanju". Osnovno pitanje - da li se kod nas "istražuje" šta se u Račku stvarno desilo, u smislu kriminalističke istine, ili se želi reći da su verovatno "namerno preterani i naštimovani zaključci" iz slučaja Račak pomogli da se na zapadu lakše donese odluka o bombardovanju. Prva varijanta je nekako racionalnija, i može se prihvatiti bez preterane rasprave. Kao i svaka krimi priča. No, bojim se da je u pitanju ovo drugo. E, ako je drugo, to je onda opet traženje delimične istine. Jer, i da nije bilo slučaja Račak, našlo bi se već nešto što bi poslužilo u istu, propagandnu svrhu. Uostalom, sve to je maltene nebitno. Bitno je sledeće - zašto smo sebe doveli u poziciju da neko protiv nas sprovodi bombardovanje, odnosno, da zarad takve akcije štimuje u javnosti događaje (poput "Račka" ), koji će je učiniti moralno snošljivijom !

Svaka od dveju odgovornih strana je Račak upotrebila za sopstvenu propagandu. Račak je zapadu možda poslužio da se lakše donese odluka o vojnoj akciji, a nekim krugovima kod nas i dalje služi da održava javnu priču o nekakvoj velikoj istini koja je uvek na srpskoj strani, strani koja se obavezno prikazuje kao nevina i pravedna. Takvo prikazivanje stvari služi, upravo, da se ne bi otvaralo pitanje (pored zapadne) i naše odgovornosti. Ona i te kako postoji. Mi smo kao narod godinama pre 1999. podržavali politiku dekadencije, samoubilačke tvrdoglavosti i stalnih sukoba sa svima. A rezultat takve politike su upravo i žrtve rata !! Jedan od tih skoro uzastopnih ratova počeo je na današnji dan, pre deset godina !! Naš dug prema žrtvama tog rata jeste da otkrijemo ko su odgovorni za njihovo stradanje. Ima dva počinioca !!

dunja73 dunja73 01:03 24.03.2009

Re: Račak nije Račak

E, ako je drugo, to je onda opet traženje delimične istine. Jer, da nije bilo slučaja Račak, našlo bi se nešto drugo što bi poslužilo u istu, propagandnu svrhu. To je skoro nebitno. Bitno je - zašto smo sebe doveli u poziciju da neko protiv nas sprovodi bombardovanje !


Bitno je - zašto smo sebe doveli u poziciju da neko protiv nas sprovodi bombardovanje !

nismo uopste ni mi ni nato u celoj prici glavni akteri
reziser je ujedno i glavni glumac i scenarista i " finansijer" projekta
I ceo projekat finansira bez sponzora "sa strane" iskljucivo iz domacih izvora
Domazet Domazet 01:13 24.03.2009

Mislim da si malo...

loader
Osnovno pitanje - da li se istražuje šta se u Račku stvarno desilo, u smislu kriminalističke istine, ili se želi reći da su verovatno "namerno preterani i naštimovani zaključci" iz slučaja Račak pomogli da se na zapadu lakše donese odluka o bombardovanju. Prva varijanta je nekako racionalnija, i da se prihvatiti bez preterane rasprave. No, bojim se da je u pitanju ovo drugo. E, ako je drugo, to je onda opet traženje delimične istine. Jer, da nije bilo slučaja Račak, našlo bi se nešto drugo što bi poslužilo u istu, propagandnu svrhu. To je skoro nebitno. Bitno je - zašto smo sebe doveli u poziciju da neko protiv nas sprovodi bombardovanje !

Račak je zapadu možda poslužio da se lakše donese odluka o vojnoj akciji, a nekim krugovima kod nas i dalje služi da održava javnu priču o nekakvoj velikoj istini koja je na srpskoj strani, nevinoj, pravednoj strani. Upravo da se ne bi otvaralo pitanje (pored zapadne) i naše odgovornosti. A ona i te kako postoji. Račak je nebitan. Bitno je da smo kao narod podržavali politiku dekadencije, samoubilačke tvrdoglavosti i stalnih sukoba sa svima. A rezultat takve politike su upravo i žrtve rata !!
...pozurio sa ovim teksom, Loader. Sta ces da radis ako se ispostavi da je reportaza - fake. Moraces ponovo da menjas stav i da udaras u pricu o tome kako narod koji je listom podrzavao vlast koja je bila spremna da radi stvari poput Racka zapravo i nema razloga da se buni zato sto je bio bombardovan. Ne pisem ti ovo zbog toga sto bi ti to palo narocito tesko vec zbog toga sto se bojim da ce se naci zlonamernih koji ce zbog toga da te zahebavaju. Pa ces da se ljutis. Sto ce dovesti do dalje fasizacije Srbije. Jer je poznato da je stepen fashizacije Srbije upravo proporcionalan stepenu zahebancije kojem ste izlozeni...
loader loader 01:22 24.03.2009

Re: Mislim da si malo...

Domazet: " ... Sta ćeš da radiš ako e ispostavi da je reportaža - fake. Moraces ponovo da menjas stav i da udaras u pricu o tome kako narod koji je listom podrzavao vlast koja je bila spremna da radi stvari poput Racka zapravo i nema razloga da se buni zato sto je bio bombardovan. "
Izvinite, ali izrekli ste potpuno proizvoljne i neodržive tvrdnje. Prvo, ne može biti "ponovo", jer ne menjam stav po pitanju uzroka naše nesreće još otkad je ona počela da se dešava (pre 22 god). Tada sam isto ovako govorio. Drugo, kakav god epilog emisije da bude, to je nevažno u odnosu na kompleksne razloge zbog kojih se bombardovanje dogodilo (Račak je tu nevažan, jer, kako rekoh, da nije bilo Račka, našlo bi se bešto drugo da posluži kao lubrikant). E, sad, pošto vam je već palo na pamet takvo što - da "narod koji je listom podrzavao vlast koja je bila spremna da radi stvari poput Racka zapravo i nema razloga da se buni zato sto je bio bombardovan" - vama se kao tvorcu ta umotvorina pre može pripisati, nego meni kome čak ni u šali ne bi pala na pamet.
Domazet: " Ne pisem ti ovo zbog toga sto bi ti to palo narocito tesko vec zbog toga sto se bojim da ce se naci zlonamernih koji ce zbog toga da te zahebavaju. Pa ces da se ljutis. Sto ce dovesti do dalje fasizacije Srbije. Jer je poznato da je stepen fashizacije Srbije upravo proporcionalan stepenu zahebancije kojem ste izlozeni...

Shvatam ja vašu brigu :) , ali to bi onda značilo prestati govoriti, već samo bojažljivo šaputati.. ili čak i ne šaputati - sve zbog bojazni da se ne vazdignu fašisti ! Ako ćutimo, divlji to neće poštovati i postati makar malo bolji, nego će tek tada misliti da su u pravu! I biće još gori !

A oko tog, kako vi kažete, "zaheba...nja" ... Pa, ima jedna infantilna ekipica koja se iz petnih žila trudi. Ali, poenta je sasvim izmeštena. Naime, postoji ponekad dužnost da se ukaže na izvesne korisne činjenice, ili pravce mogućeg zaključivanja, da bi se dosegla istina, ili izbegla neka nova, velika nevolja. Taj motiv je daleko veći od eventualnog zaziranja zbog dobacivanja nekih što čuče u memljivom ćošku.
Domazet Domazet 01:38 24.03.2009

Loaderu...

...ja sam se u mom prethodnom postu zahebavao na tvoj racun. A sad vidim da nije trebalo. No, sta je tu je, nema plakanja nad prosutim mlekom. Ipak da ti kazem zasto sam se zahebavao. Zahebavao sam se zato sto tvoj tekst predstavlja jednu od zescih relativizacija koju sam ovde procitao. Ako je sve tako kako kazes i ako bi Srbija bila bombardovana i da nije bilo 'kreativnih' tumacenja dogadjaja u Racku da li da onda pretpostavljam da ni pet 'pravih' Racaka ne bi mnogo promenilo stvar?
loader loader 02:21 24.03.2009

Re: Loaderu...

Domazete.., humoristo, veseljače,
izlišan je odgovor, jer gore vam sve lepo piše.

" ...zato sto tvoj tekst predstavlja jednu od zescih relativizacija koju sam ovde procitao."
Strava. Svega ima, samo nema ni reči obrazloženja, u čemu se navodna relativizacija sastoji.. :)

Pa, ukoliko nekim slučajem imate sopstveni stav o spomenutim pitanjima, onda nađite neki sebi svojstven, veseljački način da to i obrazložite. Probajte. Možda nekome bude zanimljivo kad pročita.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:55 24.03.2009

Slaven..

Jeli Slaven iz Novog Sada...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 02:16 24.03.2009

Re: Slaven..

Jeli Slaven iz Novog Sada...

Mislim, iz Sombora.
constrictoria92 constrictoria92 01:10 24.03.2009

Vrlo objektivno i jasno

Prvi put smo čuli priču obe strane.
Slaven je potvrdio ono što, valjda, svi znamo: da nije sve crno ili belo...

Strmoglavi badža Strmoglavi badža 08:49 24.03.2009

Re: Vrlo objektivno i jasno

constrictoria92
Prvi put smo čuli priču obe strane.Slaven je potvrdio ono što, valjda, svi znamo: da nije sve crno ili belo...


Da eto to je i meni bio jedan od glavnih utisaka,
da i jedni i drugi verovatno ne govore istinu, odnosno ne govore potpunu istinu,
već pre svega ono što im odgovara. Npr. Klinton spominje ubijenu ženu i decu u Račku,
a beše li , načelnik Sup Uroševac govori o jednoj devojci i jednom adolescentu.
E sad, u zavisnosti gde vam srce leži - vi ovo možete da predstavite na 2 suprotstavljena
načina. Isto tako će se komentarisati i svrha ovog dokumentarca.
Da li je lopta na zadnjem derbiju prešla liniju ili ne.
Mislim da je dokumentarac jako dobar.
Ostaje gorak ukus u ustima zbog teme kojom se bavio i detalja u koje se
verovatno moralo ući da bi se videla suština tog dogadjaja i pokazala neutralnost autora.
Uzroci zla koji su doveli do Račka kao i bombardovanja su mnogo stariji
i opsežniji i ne mogu se pravdati bilo kakvom 'istinom o Račku'.
alselone alselone 08:04 24.03.2009

Da li se iko seca

Ivaninog komentara?

Tamo je bio iskuliran od domacina bloga a ja verujem da nam mnogo govori o temi.
wukadin wukadin 15:01 25.03.2009

Re: Da li se iko seca

alselone
Ivaninog komentara?Tamo je bio iskuliran od domacina bloga a ja verujem da nam mnogo govori o temi.


Meni to što je Račak izostavljen iz optužnice govori sve...
I to zašto je taj komentar "iskuliran".
stopalo stopalo 09:52 24.03.2009

preporuka i za dok film i za blog


kao sto se vec nebrojeno puta (na blogu i u srbiji) pokazalo, najteze je biti normalan.

i makar pokusati da se ne sudi na osnovu sopstvenih uverenje i neznamcegasvene.

jos jedanom preporuka i za film i za blog
mariopan mariopan 11:57 24.03.2009

Re: preporuka i za dok film i za blog

Hvala sto si sve ovo napisao , gledacu svakako. Ako je ta tema zaista tako svestrano obradjena onda zaista Slaven ima pravo kada tako kaze.

Kakva god istina bila ( a ja verujem da nije ni crna ni bela nego negde izmedju), ali kakva god bila i kome god da se svidja ili ne, najvaznije je da je svi vidimo.

Preporuka za tekst i gledacu svakako.
branca branca 14:02 24.03.2009

Slavenov film o Racku

Da li neko zna da li ce ovaj film biti dostupan on-line? Ili repriziran u narednih nekoliko dana? Hvala
mariopan mariopan 15:46 24.03.2009

Re: Slavenov film o Racku

branca
Da li neko zna da li ce ovaj film biti dostupan on-line? Ili repriziran u narednih nekoliko dana? Hvala

I mene interesuje jer sam ga izgleda propustila.

Hvala
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 18:14 24.03.2009

Re: Slavenov film o Racku

branca
Da li neko zna da li ce ovaj film biti dostupan on-line? Ili repriziran u narednih nekoliko dana? Hvala

Repriza bila, al ima se vidi ceo film na sajtu rts.
ivana23 ivana23 21:53 24.03.2009

Re: Slavenov film o Racku

Nebojša Spaić

branca
Da li neko zna da li ce ovaj film biti dostupan on-line? Ili repriziran u narednih nekoliko dana? Hvala
Repriza bila, al ima se vidi ceo film na sajtu rts.



OVDE
eizo eizo 18:52 24.03.2009

...

Stvarno je film odlican.
zbunjen zbunjen 23:15 24.03.2009

Istina

Nadam se da ce da pogodi nekoga istina..evo i na you tubu ima vrlo interesantnih emisija..evo je jedna od zabranjenih emisija koje se vrte na you tubu iz 6 delova
wukadin wukadin 14:57 25.03.2009

Odgledao otprilike trećinu filma

Ko veruje da je bila u pitanju sjajno izvedena vojna operacija, koju je Voker izmanipulisao teškim lažima, ako je večeras gledao RTS misliće to i dalje.


I mislim to i dalje.
Nego, nema nešto komentara na Vremenov dokumentarac o operacijama 1998...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana