Šta znači "ciljanost" u ciljanoj interenet reklami?

Marek Vidovič RSS / 18.09.2007. u 13:28

Reč ciljanost je neka vrsta mantre, kako za firme koje se bave sa search engine marketingom, tako i za oglašivače, koji koriste ciljane promotivne oglase. Šta tačno ova reč znači kada je povezujemo sa internet reklamom? 

Ciljana internet reklama u sebi sadrži tri međusobno nepovezana koncepta, sa kojima se reč "ciljano" koristi: kontekstualna ciljanost, ciljanje  na osnovu ponašanja potrošača i ciljanje na osnovu ključnih reči.

Kontekstualno ciljanje
Kontekstualno ciljanje znači da će se reklama (najčešće tekstualni oglas sa mogućnošću da se linkom prebaci na sajt oglašivača)  prikazati pored teksta, sa kojim je kontekstualno povezana na web sajtu.

Primer: Pored tekstova iz oblasti  IT će se prikazati promotivni oglasi za IT proizvode, odnosno još tačnije, ispod tekstualnog članka o monitoru, prikazaće se reklama o monitoru a ne npr. za neku drugu IT delatnost  (internet priljučak, IT sigurnost...).

Ciljanje prema ponašanju korisnika  (behavioral targeting)
Kao koncept je ovaj način ciljanja veoma sličan ciljanju reklame u „offline" svetu, kombinuje kontekst i "intervenciju", odnosno znači obraćanje odgovarajućim grupama stanovništva. Jednako kao planiranje ovakve kampanje u   „kamenom" svetu i na internetu je jako složen proces s obzirom na mnoge statističke  podatke i istraživanja  iz kojih treba da proizilazi.

Primer: Na sajtu o golfu se ne moraju prikazivati samo promotivni oglasi o štapovima za golf ili igralištima, nego npr. i o skupljim sportskim automobilima, brendiranoj garderobi, luksuznim putovanjima, odnosno ono što je povezano sa ponašanjem i stilom života čitalaca sajta o golfu.

Ciljanje na osnovu ključnih reči
Delimično se poklapa sa ciljanjem putem kontekstualnih reklama i veoma je efikasan način kako na internetu prikazati proizvod  tačno onome koga on zanima (a istovremeno da se ostalim ne dosađuje). Ukoliko surfer putem pretraživača na internetu zada reč  „rafting", onda će reklamu oglašivača koji oglašava na reč "rafting" i ima sadržaj vezan za npr. splavarenje na Tari smatrati visoko relevantnom i radi toga će na nju da klikne.  

Primer: Reklama na www.pogodak.co.yu i ostalim srpskim pretraživačima, kao i reklama  na google



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oldtajmer oldtajmer 15:08 18.09.2007

Reklama

Decko, nezanimljiv si, niko te ne cita, niko ne komentarise, a verovatno ti je ovo blogovanje u opisu radnog mesta. Pisi o necemu sto ljude interesuje, ako mislis da odrzis ovu kolumnu u zivotu!
Viktor Viktor 16:06 18.09.2007

Re: Reklama

oldtajmer
Decko, nezanimljiv si, niko te ne cita, niko ne komentarise, a verovatno ti je ovo blogovanje u opisu radnog mesta. Pisi o necemu sto ljude interesuje, ako mislis da odrzis ovu kolumnu u zivotu!


govori u svoje ime, mene ovo interesuje.

doduse, sumnjam da ce bilo koji program tesko proci, cak i na domacem trzistu, pored Googleovog Adsensa.
Zelenovic Zelenovic 16:39 18.09.2007

old timing man,

nemoj tako, covek je rekorder: na tri posta ukupno 10 komentara.
Viktor Viktor 16:50 18.09.2007

Re: old timing man,

kad bi se kvalitet bloga merio brojem komentara, Nebojsa Krstic bi bio najbolji bloger sa ovih prostora a i sire.
oldtajmer oldtajmer 18:41 18.09.2007

Re: old timing man,

Ne kvalitet vec interesovanje. Moj komentar je dobronameran.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:01 19.09.2007

Ma, korisno je ovo


Skoro svaka tema je vredna pažnje. Malo opismenjavanja na temu internet reklame nije na odmet. Naročito kad znamo da je Srbija uveliko izgubila korak u oblasti interneta. Treba da trčimo jako brzo i dosta dugo kako bismo sustigli neke iz komšiluka. Sve u svemu, sa zahvalnošću treba da prihvatimo ovakve tekstove.

Pozdrav svima
Tashana. Tashana. 02:28 19.09.2007

Re: Ma, korisno je ovo

malo opismenjavanja na temu internet reklame nije na odmet


Isto kao kada bi te neko učio da mesiš hleb pričajući ti o etimologiji reci 'brašno'.

* Istina je i da broj komentara ne oslikava kvalitet bloga, jer negativne komentare i kritiku uglavnom je lakše pobuditi nego pozitivne ili pak ravnodušnost. *

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 10:53 19.09.2007

Re: Ma, korisno je ovo


Bloger nas nije učio da pravimo internet reklame, već nam je dao par naznaka o tome. Dakle, Tashana, poređenje ti i nije baš ... Aj neko drugo. Srdačan pozdrav
oldtajmer oldtajmer 15:52 19.09.2007

Re: Ma, korisno je ovo

Ne kazem da nije korisno, ali nije zanimljivo. Meni ovo lici da je prepisano iz nekog prirucnika, dosta suvoparno, i nema nista originalno ni interesantno u temi.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:33 20.09.2007

Re: Ma, korisno je ovo



Pa, dobro, zato ti deluje korisno, a nije ti interesantno. Ono prvo je dovoljno, a ovo drugo se može naći i na ostalim mestima.

Nego, ... kao da dolazi jesen... smrzao sam se ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana