Karadzic Hoolbroke deal no deal ?

jaksa scekic RSS / 18.09.2007. u 21:37

Pored  prica koje su radjene dan na dan  uspevali smo da uradimo i po neki kraci dokumentarac za Preduzece.(kako bi Sky zvao snimatelj Veljko Djurovic). Pokazali da je Sarajevo bio centar sverca ljudi iz Irana i Turske,da je postojala mudzahedinska brigada u Bosni,da je medju njima bilo i Engleza islamske veroispovesti,da je njih oko 300 ostalo u Bosni,cak smo i imali spisak njihovih staro-novih imena(spisak je volsebno nestao is naseg biroa-ali necu da budem paranoican). Pokazali kako je JA uspesno  zavaravala Nato za vreme bombardovanja,a da ne govorim i o Timovoj knjizi gde smo mu sva trojca iz Beograda svesrdno pomogli.Otpornici su nam bili tema,Veljin "napad" na BGD 5 oktobra sa njegovim snimcima..

 Ali bilo je prica koje smo naslucivali,trudili se ali nismo mogli da dokazemo.Samim tim nije ih ni bilo na ekranu .Nismo mogli da iscackamo (da li je bilo ili ne) procenat za Daglasa Herda,bivseg ministra inostranih poslova,pa potom savetnika NatWestu prilikom prodaje srpskog Telekoma.Nismo mogli u Iraku da nadjemo dokaz da je Dordz Galovej,britanski MP,koga smo cesto vidjali po Bagdadu za vreme Sadama dobijao na ruke pare is programa “Food for oil”. Njegovo ime spominje se u  dokumentu koji se navodno pojavio odmah po padu Sadama.(To je onaj isti dokument u kome se spominju i neke srpske politicke partije.) 

Ali najvise nas je intrigiralo da li Radovan Karadzc ima dogovor sa Amerikancima ili ne.Nismo mogli da dodjemo do aktera,jedan se krije(ili se pridrzava dogovora),drugi nece da prica ili negira,treci  je umro u Hagu,a cetvrti ne sme da prica jer bi ga odmah vratilo u Hag.

Elem,ostalo nam je samo da nagadjamo.

Prva intriga

Porodica Karadzic

Izmedju redova dobijena naznaka od  najuzih clanova porodice Karadzic koje smo jednom intervjuisali(ali tek kad su kamere ugasene,ali nista konkretno,samo diskretno).Ali nije dovoljan dokaz jer su zainteresovana strana. 

Druga intriga

Visoki “cimbenik” UN” koji je u to vreme upravljao Bosnom.

Dok smo radili pricu o svercu ljudi,koji bi zahvaljujuci taksistima misteriozno nestajali po predgradjima Sarajeva po dolasku na  aerodrom “UN guverner” je  pristao  da razgovara sa nama.Zavrsili smo intervju,kamera ugasena,i ne samo ugasena vec u drugoj prostoriji.Zapalismo cigare koja nam je dao i tako smo dosli do nezaobilazne teme-Radovan Kradzic.

“Ako me bilo kad citirate,recicu da lazete,a meni se vise veruje nego Vama.-kaze On.-te nastavi. ”Dobijemo mi tako obavestajni podatak da ce RK da bude ujutru oko 5 na Palama.Ja pozovem i javim i kaze mi se da sacekam,i da cu biti zvan.Posle nekoliko sati jave mi se da se cela stvar zaboravi jer on,Karadzic  je covek proslosti,i to je to.Ali,pazite,zucnete li,zna se,vi ste lazovi,ovo cak nije ni off the record,mi jednostavno nismo procali o toj temi”.

U novinarstvu se ova pravila ne krse,tako da kad smo izasli,samo smo se pogledali i rekli..(nije za blog)

Raspitivali smo se  posle,mnogi su u javnosti,a i nama govorili da deal postoji(secam se kad je Holbruk  izasao ujutru 1996 u Hyatt-u i mahao parcetom papira sa Karadzicevim potpisom da se povlaci iz politike),ali da li je bilo jos nekih tajnih delova…ukucajte na majci istrazivackog novinarstva Google  Holbruk-Karadzci ili Hoolbroke-Karadic dobicete veoma zanimljive textove i tvrdnje. 

Ako ovih dana sretnem  Rasima Ljajica i ako me pita sta mislim,rekao bih mu:”Rasime,mislim da dogovora ima ali nemam dokaz ”



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 21:53 18.09.2007

Sto rece

Alexander Cockburn:
It would take the brush of Hieronymus Bosch to do proper justice to the moral darkness prevailing in the New York residence of Richard Holbrooke...
tako da - sve je moguce.
oldtajmer oldtajmer 17:16 19.09.2007

Re: Sto rece

Here, here, ocigledno je on bio Klintonov (a ne samo njegov) covek za prljave poslove. Zato su ga i poslali da se raspravi sa Slobom, jer ovi sto su bili za "ciste" poslove nisu umeli :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:06 18.09.2007

Tante

za kukuriku. Gde li je kukuriku?
jaksa scekic jaksa scekic 22:40 18.09.2007

Re: Tante

Ko zna gde je kukuriku,ali samo da osvezim memoriju pamcenja Sloba je tad garantovao mir u Bosni,posto se Radovan povukao omoguceni su izbori na kojima je pobedila Biljana Plavsic.Po nekim izvorima prilikom susreta Olbrajtove i Plavsiceve u Banja Luci Olbrajtova je potvrdila postojanje dogovora.
Ima i izjava Ljaljane Zelen Karadzic koja je jednom prilikom upozorila Amerikance na postojanje dogovora...Gde ima dima ima i vatre
oldtajmer oldtajmer 17:11 19.09.2007

Mala primedba

Nato za vreme bombardovanja,a da ne govorim i o Timovoj knjizi gde smo mu sva trojca iz Beograda svesrdno pomogli.


Mozda ste vi prijatelji pa ga tako zovete, i ja mislim da znam i na koga mislite, i na koju knjigu, ali napomenite ko je "Tim" jer ne znaju sigurno svi.

Hvala!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:38 18.09.2007

To je verovatno..

.. da neki dogovor postoji, ali ne zato što to kaže Rasim Ljajić. Verovatno je jer je garantovalo lakše provođenje Dejtonskog sporazuma i veću bezbednost NATO trupa na terenu.
Ali, ja ne verujem da je dobio trajnu garanciju i da je "amnestiran"...Brzo će se to pokazati.
jaksa scekic jaksa scekic 22:44 18.09.2007

Re: To je verovatno..

Po nekim teorijama zavere Karadzic moze da bude veoma neprijatan svedok u Hagu.(Vidi delove knjige Florens Artman-prica o francuskim pilotima),a oko Karadzica je tada bilo dosta "zanimljivih ljudi",recimo Jovan Zametica koji ima intrigantnu biografiju,i koji je bio Karadzicedv savetnik za spoljnu politiku.Koliko god sam bio na Palama i snimali akcije SFOR-a u trazenju Karadzica sve se uglavnom svodilo na to da svako jutro nekoliko vozila ode i parkira se u blizini kuce.S vremena na vreme naprave premetacinu,odnesu neke stvari i posle ih vrate nazad.
Kad smo snimali Pedi Esdauna on je uvek imao isti odgovor(znali ga napamet) kad bi ga pitali za Karadzica:"Tito je u Bosni za vreme rata krio toliko vojske i Nemci ih nisu nasli ili unistili ,sta mislite kako mi mozemo da nadjemo jednog coveka"
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:47 18.09.2007

Re: To je verovatno..

jaksa scekic
Po nekim terijama zavere Karadzic moze da bude veoma neprijatan svedok u Hagu.(Vidi delove knjige Florens Artman-prica o francuskim pilotima),a oko Karadzica je tada bilo dosta "zanimljivih ljudi",recimo Jovan Zametica koji ima intrigantnu biografiju,i koji je bio Karadzicedv savetnik za spoljnu politiku.Koliko god sam bio na Palama i snimali akcije SFOR-a u trazenju Karadzica sve se uglavnom svodilo na to da svako jutro nekoliko vozila ode i parkira se u blizini kuce.S vremena na vreme naprave premetacinu,odnesu neke stvari i posle ih vrate nazad.

Karadžićć je imao bolje veze sa Englezima nego sa SAD-e. Ne bih pridavao Zametici osobit značaj.
No ima jedna stvar koja mu ne ide u prilog. Priča se bez njega jednostavno ne da završiti...
jaksa scekic jaksa scekic 22:49 18.09.2007

Re: To je verovatno..

Zametica ima britansku biografiju ako se ne varam.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:52 18.09.2007

Re: To je verovatno..

jaksa scekic
Zametica ima britansku biografiju ako se ne varam.

Da, ali nije on izgradio te veze.
Engleski konzervativci su bili Karadžićeva podrška....
Racoyes Racoyes 13:25 19.09.2007

Re: To je verovatno..

Kad smo snimali Pedi Esdauna on je uvek imao isti odgovor(znali ga napamet) kad bi ga pitali za Karadzica:"Tito je u Bosni za vreme rata krio toliko vojske i Nemci ih nisu nasli ili unistili ,sta mislite kako mi mozemo da nadjemo jednog coveka"[/quote



Tito je takodje pronasao Drazu Mihailovica za 13 meseci sa tehnologijom koja prema danasnjoj izgleda praistorijski. Mihailovic se uvek skrivao po mestima gde je imao vecinsku podrsku lokalnog stanovnistva.
jaksa scekic jaksa scekic 13:28 19.09.2007

Re: To je verovatno..

A zar Drazu nije izdalo,ako se ne varam,a Radovana tesko da ce.
oldtajmer oldtajmer 17:20 19.09.2007

Re: To je verovatno..

A zar Drazu nije izdalo,ako se ne varam,a Radovana tesko da ce.


Nikad ne reci nikad, kada su Srbi u pitanju :) Logicak zakljucak - da li ga mozda cuvaju neki drugi, a ne lokalno stanovnistvo?

A sta bi sa onom pricom od pre par godina, kada je ekipa Britanskih specijalaca navodno locirala Radovana, medjutim u borbi s njegovim obezbedjenjem su pretrpeli teske gubitke, a ovaj pobegao?
semele semele 20:08 19.09.2007

Re: John Zametica

Iz knjizice "The Yugoslav Conflic: An analysis of the causes of the Yugoslav war, the policies of the republics and the regional and international implications of the conflic" by John Zametica, International Institute for Strategic Studies, Adelphi Paper 270, p.85, London 1992

“The most important [issues] concerned the principle of national self-determination, expressed politically through a unilateral act of secession and defended militarily.”

“There were broadly five lessons in the Yugoslav crisis. The first, obvious one was that the sovereign state continues to be seen by the stateless nations as the panacea for grievances, real or imaginary, and as a vehicle for their ambitions…. In other words, choice is seen as freedom, and nationalism is simply another name for national interest.

The second main lesson of Yugoslavia, namely that the principle of national self-determination must not be applied selectively by the international community. However, this mistake was made: in recognizing Croatia, the EC assuming the Serbs in that republic were a minority, not a nation, even though the whole community insisted on retaining its status as a nation.

The fourth Yugoslav lesson is that the only way of resolving the fundamental tension between the internationally accepted principles of the inviolability of frontiers on one hand, and national self-determination on the other, must be through subordinating one of the two principles.”

&

“Unless it is actually confronted with external military intervention, led perhaps by the US, Serbia will distance itself from flashpoints outside its territory in the face of almost universal international hostility. … Milosevic is a past master of this. The Serbian people may be suicidally-inclined, but their leaders are not. Only Kosovo is a taboo, everything else may be negotiable – provided, of course that Belgrade can decisively influence the Serbs outside Serbia.”

akai akai 00:02 19.09.2007

Vreme ce pokazati sta tu ima...

Da postoji deal i RK i njegova familija bi jednostavno nestali iz Bosne, verovatno i iz Evrope i vise niko ne bi cuo za njih. Bar se u americkim filmovima vidi kako radi program zastite svedoka pa tako i RK bez obzira svedocio on ili ne.

Ako deal ne postoji - danas bi smo znali gde se RK nalazio pre tri, cetiri godine. Pogledati slucaj M.:)

Ovako, meni se cini da deal postoji, ali je doslo do nekog nesporazuma medju potpisnicima. Ili je RK zbrisao od zene sa svalerkom pa se vracam na prvu tezu.
AlexDunja AlexDunja 00:04 19.09.2007

Re: Vreme ce pokazati sta tu ima...

akai
. Ili je RK zbrisao od zene sa svalerkom pa se vracam na prvu tezu.


sjajno!!!
Olga Medenica Olga Medenica 01:02 19.09.2007

Oh, Jaksa

no win!!!!!
Riba ribi grize rep.
I moj stric tvom stricu.................
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:40 19.09.2007

Tri rezervne perike !!


R.K. živi u srcima mnogih nostalgo-nacionalista koji više ne bi išli da ratuju za opštu stvar, ali bi i danas, rado, poterali malo inata ka Zapadu, ne bi li Srbija još jednom pokazala kako ne zavisi od onih trivijalnih dobara kao što su benzin na pumpama, redovne penzije, mleko za decu…

Ovi nostalgo-nacionalisti i te kako slave sporazum između R.K. i R. Hoolbroke-a.

To jest, slave R. Hoolbroke-a što im je R.K-a pustio da slobodno odšeta, sa džeparcem, i tri rezervne perike, u zelene bosansko-srpske šume.

vlada dvm vlada dvm 08:15 19.09.2007

Nacionalni nostalgicari

Pa kakve oni veze imaju sa ovim?!?! Sustina je u licemernoj politici SAD. Sustina je da mnogo toga ne znamo. Sustina je da "teorije zavere" i nisu teorije. Sustina je da nas zafkavaju zbog tog R.K. , uslovljavaju nas zbog tog R.K. a po svemu sudeci isti ti su ga sakrili.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 10:40 19.09.2007

Re: Nacionalni nostalgicari - again


Da su Amerikanci u svojoj politici licemerni, stoji. Međutim, nećemo ih mi puno promeniti.

Ali zato možemo da menjamo sebe (kolektivno). To je daleko, daleko bitnije od abrova o nekakvom tajnom dogovoru.

Ova naša nostalgo-nacio-antihaška bratija potajno slavi Amerikanca R. Hoolbroke-a što je njihovog idola R.K-a pustio (ponavljam) da slobodno odšeta, sa džeparcem, i tri rezervne perike, u zelene bosansko-srpske šume.

Taj sa tri perike, i cela ova bratija koja na vašarima kupuje njegove slike (kao i slike R.M.) čine spoj koji nas i dalje zaključava u 90-te godine.
vlada dvm vlada dvm 11:04 19.09.2007

R.H. & R.K.

Pa sto mi da placamo to sto ga je R.H. pustio da odseta i dao mu neke parice pride? To je uzrok citave price. Posledice su mnogobrojne, izmedju ostalog i likovi sa majicama sa likom R.K. i R.M.
Doctor Wu Doctor Wu 06:54 19.09.2007

Nekih naznaka deala

je verovatno bilo, ali mnogo verovatnije verbalnog, i sa formulacijama koje ostaljaju mesta svakojakim tumačenjima. Verovatno u celoj priči ne treba gubiti iz vida ni američke izbore: Hilary prolazi sve bitne testove sa flying colors, a Holbrook je viđen kao sledeći Secretary of State, pa neki krugovi (pitam se koji, ) koriste svaku priliku da ocrne ovu spodobu, koja je, što reče Šarski gore, mračnjak i spletkaroš bordžijskih dimenzija.
jaksa scekic jaksa scekic 09:07 19.09.2007

Hoolbroke intervju

Stenogram razgovora novinarke Charlayne Hunter – Gault sa Richardom Holbrookeom dana 22. srpnja 1996. godine
CHARLAYNE HUNTER-GAULT: Nakon što je sklopio Daytonski sporazum u studenom Richard Holbrooke se vratio u njujorški svijet financija. Ali prošlog tjedna, Clintonov ured je regrutirao Holbrokea za još jedan zadatak – da ukloni vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića. Radovan Karadžić i general Mladić su optuženi za ratne zločine od strane Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, i upućeni su nalozi za njihovo uhićenje. Daytonski sporazum podrazumijeva da se optuženi ratni zločinci ne mogu kandidirati na rujanskim izborima. Ali sve do prošlog tjedna Karadžić se ponašao kao jedan od kandidata. I sve dok je on na političkoj sceni mnogi službenici smatraju da su izbori u pitanju. Prošlog tjedna Richard Holbrooke je započeo novu rundu pregovora u cilju da otkloni Karadžića – da prisili Karadžića na napuštanje političke scene. U ovoj rundi je bilo i više od 10 sati pregovaranja sa srbijanskim predsjednikom Miloševićem i prijetnje ekonomskim sankcijama, ako Karadžić ne napusti svoju poziciju kao vođa bosanskih Srba. Do petka Holbrooke je objavio da Karadžić odustaje od svoje pozicije kao predsjednik Republike Srpske i vođa Srpske demokratske stranke. Karadžić je također pristao da se ne pojavljuje u javnosti ni u medijima.
Ugovor ne spominje uhićenje
RICHARD HOLBROOKE: Želim naglasiti da je on znao šta je potpisivao – znao je da potpisuje kraj svoje političke karijere.
...
CHARLAYNE HUNTER-GAULT: U ugovoru od prošlog tjedna ne spominje se general Mladić, niti da će Mladić i Karadžić biti privedeni za ratne zločine. Razgovarala sam sa Richardom Holbrookom danas.
... CHARLAYNE HUNTER-GAULT: Richard Holbrooke, hvala vam na gostovanju u našoj emisiji. U Beogradu ste rekli da ste uspješno napravili plan za uklanjanje Radovana Karadžića iz politike. Što ste točno time htjeli reći?

RICHARD HOLBROOKE: Prošlog tjedna uspjeli smo prisiliti Karadžića na potpisivanje papira kojim obećava da će napustiti politički život odmah i zauvijek, i da će odustati od svoja dva posla. Da će odustati od pozicije predsjednika srpskog dijela Bosne i Hercegovine i da će odustati od predsjednika SDS, koju je osnovao i koju je kontrolirao. Ako Karadžić ne ispuni svaki detalj ovog ugovora mi imamo pravo biti strožiji prema čitavom srpskom pokretu u Bosni i Hercegovini.
Nevidljivi Karadžić
CHARLAYNE HUNTER-GAULT: Vi znate, bilo je vrijeme nakon što je potpisan sporazum i kada se svako vratio, on i Mladić su bili na brdima i nadgledali su NATO-ve trupe. Znači, želim pitati treba li on postati nevidljiv ili jednostavno prestati sa političkim aktivnostima?

RICHARD HOLBROOKE: Treba biti nevidljiv. Drago mi je da ste pitali to pitanje. Pravilan termin je nevidljiv.
Mladić je već nevidljiv
CHARLAYNE HUNTER-GAULT: Vrijedi li to isto i za Mladića?

RICHARD HOLBROOKE: Mladić je već nevidljiv. Taj incident na brdima prošlog ožujka je bila iznimka. On se pojavio u nekoliko navrata i ja sam vrlo zabrinut za generala Mladića. Ali na ovom putovanju koncentrirao sam se na Karadžića zato što Karadžić upravlja političkim pokretom i oni su komplicirali političke detalje Daytonskog sporazuma, uključujući izbore. Mladić, iako je prktički ubojica, sprovodi vojne dijelove ugovora i njega sam privremeno stavio u posebnu kategoriju, NE sa Karadžićem. Dozvolite mi da kažem nešto, Charlayne. Za one koji kažu da su nas ovi pregovori doveli na pola puta, u pravu su. Došli smo na pola puta. Ali, u isto vrijeme, jasno nam je da je pregovaranje na Balkanu dug i krivudav put prema miru. I svaki put kad se pomaknemo korak naprijed – i nema dvojbe da je prošlog tjedna učinjen korak naprijed – mi to objavimo, pobrinemo se da je sprovedeno u akciju ono o čemu se pregovaralo i idemo naprijed.
Dogovor sastavili Milošević i Holbrooke – Stanišić ga nosio na potpis
CHARLAYNE HUNTER-GAULT: I sada imate ovaj dokumenat koji je Karadžić potpisao. Ali vi niste pregovarali sa njime lice u lice, je li tako?

RICHARD HOLBROOKE: Tako je.

CHARLAYNE HUNTER-GAULT: Da li je? Kako ste onda pregovarali?

RICHARD HOLBROOKE: Otišli smo… imali smo četiri sata pregovora sa Miloševićem u srijedu. Bio sam veoma…

CHARLAYNE HUNTER-GAULT: Sa predsjednikom Miloševićem, predsjednikom Srbije?

RICHARD HOLBROOKE: To je točno. U Beogradu. Ja sam bio vrlo nesretan ovim pregovorima. Rekao sam ja idem u Zagreb i nazad u Sarajevo. Vratiću se sutra poslije podne, morati ćemo doći do zaključka ili će biti vrlo gadne posljedice. Vratili smo se u četvrtak poslije podne u 4 sata i pregovori su bili u vili. Doveo je dva glavna čelnika bosanskih Srba poslije Karadžića sa Pala i tada sam znao da imamo dugu noć pred nama. Pregovarali smo deset sati i zaključili smo jedan dokument. On je tada poslao svog šefa sigurnosti, gospodina Stanišića, na Pale, i Stanišić je bio svjedok kad su Karadžić i gospođa Plavšić potpisali dokument koji smo mi faksirali na Pale. Dokument nije promijenjen na Palama, a mi i ne bi dozvolili promjene. Stanišić je donio natrag orginal i ja sam ga čekao u Beogradu. Otprilike u dva sata ujutro, on mi je dao original i razgovarali smo dugo o uvjetima pod kojima je Karadžić završio svoju javnu i političku karijeru. ... Ali detalji povjerljivih diplomatskih pregovora moraju ostati povjerljivi, ja ne želim istaknuti ili nagovjestiti John Kornblum-ovu pregovaračku taktiku. Ja samo želim biti jasan, jer to prije ovog intervjua nije bilo objavljeno, da će amb. Kornblum odlučno nastaviti tamo gdje sam ja stao.

deki_swe deki_swe 09:46 19.09.2007

Znam ja gdje se miševi kriju

Sa tužnom političkom istorijom čovjek bi samo da se bavi nečim pozitivnim. Zašto sad opet neka konspiracija? Pitam se čemu služi danas - nekakvom (lažnom) smanjenju kompleksnosti situacije ili bjegu od stvarnosti ili možda nešto treče?

Pa ajde da kažemo da takav ugovor postoji. Dali bi ga sud u Hagu "poštovao"? Na koji način taj dokument Karađića oslobađa krivice i dokazuje njegovu nevinost u sjučaju Sarajeva i Srebrenice?

Da je i sam Clinton potpisao takav ugovor, rezultat pojave takvog dokumenta nebi možda značio više nego da Clintiš naplačuje govore malo ispod današnjih 200 000 evra.

Dali danas i dalje da se pitamo da su lideri, onog prastarog doba 90-tih, imali kontrolu nad situacijom?
Jelena Milić Jelena Milić 11:03 19.09.2007

to deal or not to deal

jako mi se svideo vas post. bitna tema.

pratim vec mesecima kako se kredibilitet tribunala urusava unutrasnjim raspravama i optuzbama. naravno da to kod mene nije promenilo stav o potrebi ispunjavanja svih obaveza prema istom, ali mnogo olaksava anti tribunal pozicije ovde. nisam jos dosla do nove artmanove knjige, ali verujem i na osnovu sasvim malog licnog iskustva u slicnim stvarima, da slicnih stvari itekako ima. ono sto mene zanima posebno jeste kako oni uticu na unutrasnjepoliticku poziciju ljudi koji su se zalagali za principe i ideje, a ne za licnosti. lose naravno, i cini mi se da "veliki igraci" neretko to zaboravljaju zarad nuzde ili brzopletosti. jasno mi je da nekad mora biti kolateralne stete svake vrste, i da svet nije idealan, ali ne vidim zasto bi se karadzicu dalo obecanje koje se ne moze pogaziti!

drama oko secera i kostica, kostic kod montgomerija i lin na svim partijima.

drama oko ceptera i nista. olimpijski komitet.
milosib milosib 11:54 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

ali ne vidim zasto bi se karadzicu dalo obecanje koje se ne moze pogaziti!


Zato sto su USA ozbiljna drzava koja zbog buducih svakojakih dilova mora da se drzi prethodnih. Treba imati u vidu da je ovo dogovor USA i Karadzica sto nije isto kao kada USA menjaju politiku prema nekoj zemlji.
Jelena Milić Jelena Milić 11:58 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

ako su ozbiljni onda sa svakim mogu da kazu da imaju razlicit dil
milosib milosib 12:18 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

Jelena Milić
ako su ozbiljni onda sa svakim mogu da kazu da imaju razlicit dil


Poenta jeste u tome sto njihovi buduci sagovornici mogu da provere cinjenice. Nije briga njih za obican svet vec za ozbiljne igrace.
Atomski mrav Atomski mrav 12:31 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

Veliki igrači ne obraćaju pažnju na sitne ribe... "play along", to je sve što očekuju od njih. A o eventualnim posledicama ne razmišljaju, to jest ako sami neće osetiti te posledice. Amerikanci su inače protiv međunarodnih principa koji bi mogli i njih da "potkače", više oni vole da srede stvari "ispod žita"... ali se ne libe od drugih zahtevaju poštovanje tih istih principa. Sistem "vozač autobusa može da puši, a putnicima je zabranjeno". U našem slučaju su s jedne strane zahtevali punu saradnju sa Haškim tribunalom a sa druge strane pravili subverzije po tom pitanju i odmagali onima koji su hteli da tu saradnju i ostvare... da li je to slučajno? Ne bih rekao.
jaksa scekic jaksa scekic 13:32 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

Americka spoljna politika je u isto vreme pragmaticna,ali u isto vreme i jako spora kad treba da koriguje kurs.
Secate se 1996 i pocetka 1997 kad su bili zimski protesti,tadasnja opozicija je isla u Washington,ali su Ameri procenili da im je bolje da se drza Slobe je on moze da "deliver" ono sto obeca,a opozicija im nije bas izgledala pouzdano,tako da smo se sa Slobom baktali jos toliko godina.
Secate se Holbrukove izjave "He is son of the bitch,but he is ours"

Jelena Milić Jelena Milić 13:44 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

sta secam! prozivljavam :)
jaksa scekic jaksa scekic 13:51 19.09.2007

Re: to deal or not to deal


Imao sam ipak licnu satisfakciju kad sam u bivsoj firmi sreo James Rubina,pa smo imali veoma zanimljivu konverzaciju(protesti 1996 i Nato bombardovanje TV Beograd),a ucinio sam to i javno u programu 5 oktobra 2000 godine kad je bio gost u studiju i nesto pricao,a ja ga prozvao sto mu je sefica(Olbrajt) sacuvala Slobu tih devedesetih...jer samo zahvaljujuci njima smo ga imali jos toliko dugo..
Atomski mrav Atomski mrav 14:01 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

Ja sam ja, Rubin Džejms, portparol sam stejta... :)
Doctor Wu Doctor Wu 15:35 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

a ucinio sam to i javno u programu 5 oktobra 2000 godine kad je bio gost u studiju i nesto pricao,a ja ga prozvao sto mu je sefica(Olbrajt) sacuvala Slobu tih devedesetih...

Je l' se postideo? (lol)
yu1bcd yu1bcd 15:42 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

Englezi su uvek govorili, da je Sloba dobar politicar bez osecanja. Izgleda da su da ipak zanela oko Kosova.

Ja sam kopiju Karadjicevog dogovora sa Holbrooke-om nedavno video na internetu. Izgleda originalno...

oldtajmer oldtajmer 18:50 19.09.2007

Re: to deal or not to deal

a opozicija im nije bas izgledala pouzdano,tako da smo se sa Slobom baktali jos toliko godina.


Ruku na srce, kakvu su oni tada prezentaciju imali, ni meni nisu ulivali poverenje da mogu da "deliver".
Jelena Milić Jelena Milić 08:39 20.09.2007

Re: to deal or not to deal

dragi jaksa,
ja kroz redovne poslove imam priliku da analiziram tu vrstu negativnih efekata na demokratizaciu srbije, pa i genralno na stabilizaciju blakana i da o tome pisem. nije , naravno, uopste pitanje da li ce se rubin ili bilo ko postideti, koliko je stvar da se mi ovde, koji se zaista zalazemo za ideju otvorenog drustva i evroatlantske integracije, to vidimo i na osnovu toga i svoje drustvene i politicke aktivnosti, takodje, planiramo. upravo tako donekle mozemo preduprediti ono sto ste vi istakli, da se americka vanjska masinerija sporo menja. na vrhu da, ali forme i nacini podrske su vrlo siroki, i tu se neke stvari mogu i moraju brze sagledavati, predvidjati pa onda i zastita od njih, i na kraju i menjati.
igipop igipop 23:08 19.09.2007

Sjajan tekst

sjajna tema
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:26 20.09.2007

Ipak se nešto ne uklapa..

Vlada Nadeždin, bivši šef kabineta Milana Milutinovića dok je ovaj bio ministar spoljnih poslova, tvrdi prema vestima B92 da je video potpisani sporazum između Karadžića i Holbruka, da je to bilo pred "Dejtonsku konferenciju" dakle, negde u novembru 1995. godine, te da je u tom sporazumu od tri - četiri tačke stajalo da je hački sud nenadležan u Karadžićevom slučaju.
Ako je to tako, onda se već za nekoliko meseci pokazalo da je Holbruk "ispalio" Karadžića, jer je Haški sud, 6. februara, 1996. potvrdio optužnicu protiv Karadžića i još jedanaest osoba sa područija bivše SFRJ, te čak i izdao nešto kao poternicu sa njihovim fotografijama.
Tako stoje fakti, a šta je stvarno bilo, ko zna. Uglavnom, Holbruk potpuno negira bilo kakav sporazum koji je garantovao amnestiju.
jaksa scekic jaksa scekic 09:26 20.09.2007

Re: Ipak se nešto ne uklapa..

Navodno ovo pise u sporazumu
"Obaveze

1. R. K. (Radovan Karadžić, prim. redakcije) obavezuje se da će podneti ostavku
na sve državne i partijske funkcije. Odluka stupa na snagu do isteka roka od 90
dana, koliko traži za ugovaranje neophodnih pojedinosti sa ostatkom
rukovodstva. Ostavka mora biti neopoziva. Izvršiti uticaj na faktore u stranci
kako bi bila olakšana ostavka i promena u hijerarhiji.

2. R. K. do trenutka ostavke neće donositi partijske niti državne odluke, niti
uticati na druge da ih donesu ukoliko se one bave sledećim tačkama:
2-1. Ratna operacija na teritoriji BH
2-2. Dislociranje civilnog stanovništva
2-3. Medjunarodni ugovori - vojni, privredni, bezbednosni, regionalne
integracije
2-4. Naimenovanje državnih, partijskih, regionalnih, lokalnih administracija -
funkcionera
2-5. Dislociranje finansijskih sredstava
(Važnost od 5.11. 03:30)

3. R. K. će se povući iz javnog života. To podrazumeva nedavanje intervjua,
izjava (lično ili preko posrednika), objavljivanje publikacija političke i
društvene problematike.

4. R. K. će se preseliti na lokaciju, o kojoj je dogovor izvršen usmenim putem.
R. K. neće napuštati deo teritorije BH koje su u dokumentima srpske strane
označava kao Republika Srpska, kao i teritorija Savezne Republike Jugoslavije.

Obaveze II

1. Vlada SAD obavezuje se da neće vršiti uticaj, direktan ili indirektan na
rukovodstvo SDS u smislu rasformiranja ove partije, kao i u smislu ukidanja
njene autonomije.

2. Vlada SAD stavlja na raspolaganje R. K. sumu od 600.000 $ u lokalnoj valuti.
Suma je smanjena za održavanje trenutnog načina života R. K. i tekuće troškove
u periodu od 5 godina.

3. Vlada SAD stavlja na raspolaganje R. K. rezidencijalni objekat na lokaciji
koja je dogovorena prethodnim usmenim dogovorom.

4. Vlada SAD stavlja na raspolaganje R. K. fizičko obezbedjenje ne manje od 6
ljudi.

5. Vlada SAD dužna je da obavesti R. K. o svakom eventualnom narušavanju
njegove bezbednosti.

Zajedničke odredbe

1. Ovaj sporazum je trajan.

2. Ugrožavanje sporazuma od strane R. K. tretiraće se kao „ozbiljno narušavanje
neformalnog sporazuma", u smislu stava 3. 25 Internog pravilnika i u tom smislu
će biti i sankcionisano, sa trenutnim rokom izvršenja.

3. Ugovor može biti raskinut sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD.

Radovan Karadžić, s. r. Ričard Holbruk, s


Napomena ja se secam da je Holbruk to jutro na presseru pokazao papir ali samo sa nekoliko tacaka i to ovih prvih o povlacenju RK,ostale nije elem,ili ne postoje,ili nisu bile za javnost.
Bruno Bruno 13:12 20.09.2007

MLADIC NIJE NEVIDLjIV A VEROVATNO NI KARAD

Gospodo,

Ricard Holbruk, kaze u vise navrata da je Ratko Mladic nevidljiv. Ali nedavno se na myspace videos pojavio video snimak Mladicevog sklonista, u kojem se nalaze i Ratko i njegovi jataci...

http://myspacetv.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=18132179

Cak ima tekst o tome i na vikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ratko_mladic

Tako da bi taj snimak sto pre trebalo da pogleda i nasa policija i Haski tribunal, da se vec jednom uhapsi i locira Ratko Mladic, pa ce nam on reci gde je Radovan ili ce nam bar otkriti link za video snimak Radovanovog sklonista, i onda cemo lepo saznati da li je bilo deal-a sa Holbrukom ili ne : )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana