Zakon, dan dvadesetdrugi: Bućkuriš gluposti za kraj rasprave

Goran Miletic RSS / 26.03.2009. u 00:33

živela Srbija!
živela Srbija!

Danas me je na facebook-u (srbijanski: fejsbuk), startovao potpuno nepoznati stariji gospodin, tvrdeći da je on selektor mlade reprezentacije Srbije, a da sam ja novinar za koga on pouzdano zna da je autor više članaka u nekoliko dnevnih novina u kojima se iznose „laži o njemu". Verbalni napad je trajao oko pola sata i ja sam uglavnom veoma uljudno pokušavao da objasnim da nemam pojma ko je on, da fudbal niti pratim niti me zanima, a da nisam ni novinar, a i ne poznajem ljude iz te branše. Nije vredelo. Verovatno se isto tako osećala i Nada Kolundžija kada je u par navrata najdobronamernije pokušala da objasni/pojasni neku reč iz zakona koju su radikali hteli da promene amandmanom. Nažalost, isto kao i ja na facebook-u, ona je u Skupštini uvidela da su to ćorava posla i da je ignorisanje ponekad jedina opcija. Ministar je takođe sedeo ceo dan i primenio istu tehniku.

Gledajući najveći deo današnjeg skupštinskog zasedanja, poželeo sam da makar za trenutak imam udarničke značke ili neke medalje i da ih (makar za ovo što smo danas slušali) podelim poslanicima koji NISU iz nacionalističkih (desnih) stranaka, a slušali su ceo dan bućkuriš svega i svačega, a svaki put pod firmom „obrazlaganje amandmana u trajanju od 2 minuta". Medalje za kategoriju „stoičko podnošenje budalaština radikala" dobile bi tri poslanice: Nada Kolundžija (šefica poslaničke grupe ZES), Gordana Čomić (potpredsednica Skupštine i koleginica blogerka) i Jadranka Jovišić (najmlađa poslanica u Skupštini, uvek u prvim redovima). Gordana bi dobila i specijalnu nagradu za vođenje sednice, a Nada ... sačekajmo glasanje.

Pošto verovatno niko od vas nije gledao, bitno je da znate kako je više od trinaest časova izgledala „rasprava u pojedinostima". Prvih 30-40 sekundi, svaki radikal izgovara sledeće : „Poštovana predsedavajuća, poštovani narodni poslanici, gospodine ministre, cenjeni građani, ispred Srpske Radikalne stranke podneo/la sam amandman na član X Predloga zakona protiv diskriminacije prema kome bi se brisalo YYY, a uneo bi se sledeći stav: ZZZ". Zatim usledi možda još jedna rečenica kojom se pljuje ceo zakon (radikali su totalno nejedinstveni u stavu da li su protiv zakona ili žele da ga poprave), pa onda ostalih 70-80 sekundi kreće ili pljuvanje po ljudima drugačije seksualne orijentacije ili čačkanje svega što „boli narod" ovih dana: Infostan, dopis Ministarstva ekonomije u vezi radnih sporova, otpušteni radnici u raznim fabrikama u Srbiji, izbeglice, ratni vojni invalidi, prinudne uprave u Beograd, Đilas i mnogo toga drugog. U 120-oj sekundi se oni uglavnom zanesu, ali ih predsedavajuća/i prekine, za šta je uglavnom bilo potrebno isključivanje mikrofona.

Jutros u 10h, počela je rasprava tamo gde je stala - kod člana 3, da bi tek kasno večeras stigli kod onih suštinskih članova (u kojima su definicije različitih oblika diskriminacije). Tek tada su počeli da se javljaju drugari iz DSS, NS, SNS, čak je i PUPS digao glavu. Njihov poslanik je kratko prozborio o tome kako je „nešto" protivno tradiciji srpskog naroda i obavestio da on neće glasati za zakon.

 
Što se tiče diskutanata ubedljivo najveći borci za čistotu srpskog bića su bili Petar Jojić (bivši savezni ministar pravde koji je pismo Glavnoj tužiteljki ICTY naslovio sa KURVA DEL PONTE) i Zoran Krasić, autor vređanja Ivane Dulić Marković. Naime, Jojić i Krasić su grmeli o „pederskom zakonu", bolesti, devijaciji itd. Posebno je bilo tužno bilo slušati Jojićeve gluposti i/ili neistine u vezi sa pravnim normama kada znate da je advokat.Bilo je i drugih bisera. Jedan od poslanika je umesto LGBT (EL-DŽI-BI-TI) rekao EL-DŽI-DI, drugi su lupetali nazive zakona, treći su jedva čitali napisano (npr. Aleksandra Ilić, neformalna Miss Skupštine,poslanica Nove Srbije, Užice). Radikalna glumica Lidija Vukićević je konstatovala da će „ako se ovo usvoji, ljudi drugačije seksualne orijentacije početi da se ljube ispod naših prozora, a mi nećemo moći da reagujemo". Njen stranački kolega je rekao da bi moglo da se desi da u brakorazvodnoj parnici, dete pripadne ocu, iako je on homoseksualac i da bi tada dete raslo „u bolesnoj sredini". Očigledno ne zna za presudu Evropskog suda Salgueiro da Silva Mouta protiv Portugala (1999) koja se bavila upravo ovakvim slučajem i gde je Portugal oglašen krivim zbog uskraćivanja starateljstva nad detetom ocu koji je gej. Ova presuda je direktno primenjiva kod nas, imali mi Zakon protiv diskriminacije ili ne. Ako nam se ne sviđa, treba da istupimo iz Saveta Evrope, a to čak ni Rusiji ne pada napamet.

Jedan od događaja dana je bio kada je Dragan Todorović (SRS) izvadio roze hulahopke i rekao da ih poklanja Ministru za ljudska i manjinska prava, a zatim ih posle svog obraćanja ostavio ministru. Ono što je strašno je odsustvo bilo kakve reakcije i činjenica da je to ustvari postalo JEDINA ili GLAVNA vest sa današnjeg zasedanja. Tužno je što nije bilo kažnjavanja Todorovića zbog očigledne namere da uvredi ministra i od Skupštine napravi cirkus. Izgleda da bi se to desilo tek kada bi u Poslovniku pisalo „zabranjeno je poklanjanje roze hulahopki". Tužno je i što je za sve medije glavna vest poklanjanje roze hulahopki umesto govora mržnje koji satima upražnjavaju poslanici SRS. Izgleda da mediji sve podvode pod „radikali su kritikovali predloženi zakon".

Rasprava u pojedinostima je završena u 23.25, kada se stalo kod 418 od 446 amandmana (isteklo vreme za raspravu). Tom prilikom su SRS i DSS malo kukali kako je opet povređen poslovnik itd, ali su se ubrzo razišli. Glasanje je ujutru u 10h. Biće to dugo, napeto i dosadno odjednom. Sutra ćemo valjda imati zakon u rukama,nadajmo se da neće biti nekih iznenađenja.

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip Mladenović Filip Mladenović 01:30 26.03.2009

A sve je počelo...

kada je Šutanovac u jednoj replici Aligrudiću, spomenuo hulahopke i njihovo navlačenje, kao i povlačenje za uši!

Džordž Bernard Šo: "Demokratija je proces koji nam garantuje da se nama neće vladati bolje nego što to zaslužujemo..."
antonacci antonacci 09:04 26.03.2009

Re: A sve je počelo...

Džordž Bernard Šo: "Demokratija je proces koji nam garantuje da se nama neće vladati bolje nego što to zaslužujemo..."


Da nije tako tuzno, nasmejao bih se. :)
drug.clan drug.clan 12:54 26.03.2009

Re: A sve je počelo...

antonacci
Džordž Bernard Šo: "Demokratija je proces koji nam garantuje da se nama neće vladati bolje nego što to zaslužujemo..."


Da nije tako tuzno, nasmejao bih se. :)


Treba reci istinu.

Demokratija je u idealnom smislu tortura zatucane vecine!
Sta li tek mi dobijemo u realnoj srpskoj varijanti demokratije?!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:32 26.03.2009

Re: A sve je počelo...

Demokratija je u idealnom smislu tortura zatucane vecine!
Sta li tek mi dobijemo u realnoj srpskoj varijanti demokratije?!

jebes demokratiju! - instrument idijotima da se izivljavaju i kriju iza nje.
Goran Vučković Goran Vučković 01:31 26.03.2009

Izmene

Ako nije tajna - tih nekoliko usvojenih amandmana - šta su i koliko menjaju suštinu predloženog? Može i link ako ima negde već napisano.
Goran Miletic Goran Miletic 01:35 26.03.2009

Re: Izmene

Ako nije tajna - tih nekoliko usvojenih amandmana - šta su i koliko menjaju suštinu predloženog? Može i link ako ima negde već napisano.
*novo 


Pre dva dana sam citirao BLIC koji je sazeo poentu tih 6 amandmana. Jedan se tice izjednacavanja onih koji obrazovanje steknu u privatnim skolama, drugi se tice ...uostalom evo vesti iz BLIC-a
„Prihvaćen je amandman Gorana Mihailovića (SRS) kojim se preciziraju odredbe o ravnopravnosti u obrazovanju, tako što se navodi da svako ima pravo na predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje i stručno osposobljavanje pod jednakim uslovima. Vlada je prihvatila i amandman LDP-a kojim se zabranjuje osobi ili grupi, na osnovu ličnog svojstva, da oteže ili onemogući upis u vaspitno-obrazovnu ustanovu ili im uskrati praćenje nastave. Prihvaćen je i amandman te stranke kojim se zabanjuje diskriminacija dece i maloletnika po osnovu zdravstvenog stanja, po bračnom ili vanbračnom rođenju, javno pozivanje na davanje prednosti deci jednog pola u odnosu na drugi pol, kao i pravljenje razlike prema zdravstvenom stanju, profesiji i drugim obeležjima detetovih roditelja ili staratelja i članova porodice."

Prema amandmanu Zorana Bortića (SPS), seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, ali svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjvanja je zabranjeno. Amandmanom Snežane Stojanović-Plavšić i Gordane Rajkov iz G 17 plus dodatno se precizira zaštita invalida pred sudom.

Koliko se da videti, nista se specijalno ne menja, cak je amandman LDP i poboljsanje... Medjutim, ono sto ja veceras nisam cuo je pomenuti amandman SPS-a na clan 21. To je trebalo da bude makar procitano. Moguce je da sam propustio...
Goran Vučković Goran Vučković 01:42 26.03.2009

Re: Izmene

Hvala. Ok znači uglavnom je kozmetika i sitna poboljšanja.

Ovo sve me podseća na onu Bizmarkovu izjavu kako ko voli zakone i kobasice, bolje da ne zna kako se prave. Nadam se da ćemo sutra ipak dobiti nešto tih kobasica, ali ne u smislu seksualne aluzije.

Goran Miletic Goran Miletic 01:48 26.03.2009

Re: Izmene

Ovo sve me podseća na onu Bizmarkovu izjavu kako ko voli zakone i kobasice, bolje da ne zna kako se prave. Nadam se da ćemo sutra ipak dobiti nešto tih kobasica, ali ne u smislu seksualne aluzije.


Upravo tako, ali sve cemo videti sutra. Dok ne dobijemo tacan tekst, potpisan od strane Predsednika (rok 7 dana), pa onda objavljen u Sl. Glasniku... ne treba nista verovati :))))
wukadin wukadin 09:25 26.03.2009

За крај мало шале

Стигосмо ето до самога краја, све бежећи од почетка... Недостајаће ми оно дан двадесетиосми, дан стопедесетчетврти... А можда може и пошто већина усвоји закон, а?

Али где су млади ту је и шала, па да испричам једну виртуелну анегдоту. Није фејсбук, него један форум.
Ушао сам у маратонску расправу са једним "расно свесним" (тако сам каже) појединцем. Он је упорно тврдио да су све културолошке разлике пре свега генетски (односно расно) одређене, ја да није тако. Најзад сам повукао један, по мени, доста јак аргумент. Прафразирам дијалог.

ја: Сличније на геј параду реагују Рус и Татарин, него Рус и Холандез, иако су ови исте расе.
расно свесни: Сличније на геј параду реагујемо ја и нормалан пас.
ја (проналазим слику цуке на геј паради, гле чуда, у Јерусалиму): Овај пас није нормалан пас. То је зато што је јеврејски пас...
quitelosmi quitelosmi 12:52 26.03.2009

Tvoj blogovi

Ali stvarno I Bogu i narodu!!!

startovao potpuno nepoznati stariji gospodin

Blago tebi
aquariusoptimist aquariusoptimist 15:04 26.03.2009

Crossdressing

Jedan od događaja dana je bio kada je Dragan Todorović (SRS) izvadio roze hulahopke



Cudna vremena dosla . Moj deda je nosio dugacke gace.
Goran Vučković Goran Vučković 15:09 26.03.2009

Re: Crossdressing

Cudna vremena dosla . Moj deda je nosio dugacke gace.

Ali nije bio dovoljno radikalan da ih farba u roze
aquariusoptimist aquariusoptimist 15:20 26.03.2009

Re: Crossdressing

Goran Vučković
Cudna vremena dosla . Moj deda je nosio dugacke gace.Ali nije bio dovoljno radikalan da ih farba u roze


Nije!
Bile su bele.

Secam se kad su pocele da se povlace iz proizvodnje, imali smo problema da ih nadjemo po radnjama.
Kad ono vidi ceg se mangupi dosetili
bobo92 bobo92 16:37 26.03.2009

Re: Crossdressing

Goran Vučković
Cudna vremena dosla . Moj deda je nosio dugacke gace.

Ali nije bio dovoljno radikalan da ih farba u roze

Goran Vučković Goran Vučković 15:49 26.03.2009

Ža dlaku, šinko

Prođe zakon, 127 za :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana