Kriza, Vojvodina, štednja i reforma

Saša Radulović RSS / 26.03.2009. u 22:11

Rešenje problema naše ekonomije se može sažeti u dve reči: štednja i reforma. Najbolji oblik štednje je smanjenje državne administracije i ukidanje nepotrebnih državnih projekata/potrošnje političara željnih promocije. Evo na primer, kompletna pokrajinska administracija je potpuno nepotrebna državna administracija i njeno potpuno ukidanje bi imalo ogromne pozitivne finansijske efekte. A niko ne bi ni primetio da ih nema osim njih samih.

Najbolje smanjenje državne administracije je ukidanje potpuno nepotrebne administracije.

Štednja

Posao državne administracije je: porez, nadzor i administracija. Skupština donosi zakone koji čine okvir. Administracija sprovodi okvir i omogućava građanima da u okvirima okvira stvaraju društvo, razvijaju ekonomiju, kulturu, ostvaruju svoje ideje i težnje, stvaraju porodicu ili ne, žive život.

Građani čine društvo. Što manje ljudi u društvu, to je potrebna manja administracije. Koji reper da koristimo? Najbolje po glavi stanovnika: količina administracije po glavi stanovnika. Broj poslanika po glavi stanovnika. Broj opštinskih činovnika po glavi građana u čije ime i za čiji račun i potrebu administriraju.

Cela Srbija je 1.5 puta manja od Istambula po broju stanovnika. Istambul ima gradonačelnika i službe koji administriraju. Mi imamo 25 ministarstava, 4 potpredsednika, 250 poslanika, pokrajinsku vladu, ministarstva i skupštinu, 128 opština svaka sa svojim predsednikom, skupštinom ... Sve ovo da bi administrirali sa nas 7.5 miliona.

Pokrajinski nivo vlasti, Vojvodina, nije decentralizacija Srbije, već naprotiv, nov nivo centralizacije, potpuno nepotreban. Nepotreban svima osim njima samim. Administratorima. Čitava priča o "otcepljenju" je čista glupost koja ide na ruku samo administratorima samoupravljačima. A oni imaju velike planove. Da investiraju i privređuju. Pa bi da od propale Metals banke naprave razvojnu banku Vojvodine, odnosno vojvođanski Fond za razvoj.

Valjda po uzoru na Fond za razvoj Srbije. Ova izuzeteno uspešna institucija je stub izuzetenog razvoja Srbije i rasta zaposlenosti u Srbiji, pa je prirodno da ovaj model treba umnožiti. I što da reformišu republičku i lokalnu upravu, budu efikasniji u prikupljanju poreza, sprečavaju monopole, štite slobodno tržište, iskorenjuju korupciju ... kad mogu da se bave mnogo lepšim poslom: investiranjem i privređivanjem bez ikakve odgovornosti. Pa kad ne uspe: ups. Ali i nije tako strašno jer nisu njihove pare. Naše su.

Srbiji treba ekonomska decentralizacija. Ona treba da se desi na nivou oko 15-20-tak regija formiranih oko jakih gradskih centara. Regije čine i osnov zdrave konkurencije i napretka republike. Ove regije treba da imaju guvernera/načelnika/predsednika koji se bira neposrednim izborom i skupštine regije čiji poslanici se takođe biraju neposrednim izborima. Posao guvernera je da upravlja. Posao skupštine regije je da nadgleda. Regije treba da budu ekonomski/finansijski održive sa izvornim prihodima i najvažnijim među njima porezom na imovinu. I da tim prihodima gradi i održava škole, obdaništa, lokalne puteve, infastrukturu, zdravstvo itd. I da o tome odlučuju ne u Beogradu ili nekom drugom centru, već u Nišu, Zaječaru, Subotici, Čačku, Zrenjaninu, Kraljevu, Somboru, Jagodini, Sremskoj Mitrovici ...

Nama ne treba samo manje administracije. Nama treba više administracije u nekim delovima i mnogo manje u nekim drugim. Npr. fond za PIO je potpuno nepotreban i treba ga ukinuti. Svaki fond, opština, državni organ ... ima svoju "bazu" podataka. Ni jedna "baza" ne priča sa bilo kojom drugom bazom. Sa druge strane, svaka "baza" podataka traži svoju armiju nepotrebnih administratora, načelnika, šefova službi i inih državnih službenika.

Inspekcije, kontrole, građevinske, komunalne, zdravstvene, poreske, carinske i sve druge trebaju pojačanje. I bolju organizaciju. Više kompjutera, više automatike, manje papirologije.

Drugi oblik štednje je ukidanje bespotrebnih, izborno definisanih, projekata koji služe da u dnevniku imaju o čemu da pričaju i da se uz to slikaju. Prvi je NIP. Uz njega ide i ministarstvo pride. Pa SOS prodavnice: što da se bavimo teškim poslom jačanja konkurencije i suzbijanja monopola, kad može kratko SOS i kupovina na tačkice. Pa skijališta. Pa kreditiranje početnika (zar ne bi trebalo kreditirati one koji imaju najbolju ideju, znanje, tim ... ukratko šansu za uspeh, bilo oni početnici ili ne?). Pa subvencionisanje struje, vode, društvenih preduzeća. Pa povoljni krediti za privredu uz kamatu od 1% ??? Ne znam što im samo ne daju keš u ruke za DŽ i pošalju u banku da uzmu kredit po tržinim uslovima. Državi bi bilo jeftinije.

Da li je iko ikada merio efekte ovih projekata? Bilo kakve efekte. Npr. koliko preduzeća je uzelo ovakve kredite i koji su efekti nakon 2, 4, 6 godina?

Reforma 

Druga ključna reč je reforma:

Prva, osnovna i najvažnija reforma je reforma poreskog sistema.
Druga je reforma penzionog i socijalnog sistema.
Treća je reforma državne uprave.
Četvrta je privatizacija.

Neke poreze treba povećati, druge treba značajno smanjiti.

Stub reforme poreskog sistem treba da bude porez na imovinu. Porez koji se ne može izbeći. Porez koji ide isključivo lokalu. Porez iz koga treba izbaciti socijalnu politiku. Poruka društva: posedovati mnogo je poželjno ali skupo.

Treba značajno smanjiti sumu zahvatanja iz plata. Poruka društva: zapošljavati je jeftino. Siva ekonomija se ne isplati.

Treba uvesti proporcionalni poreski sistem. Poruka društva: tržište je zajednički resurs. Veća zahvatanja iz zajedničkog resursa znače i veći porez.

Treba ukinuti doprinos za zdravstvo. Zdravstvo treba finansirati drugim porezima. Treba smanjiti i dalje smanjivati doprinos za PIO.

Povećanje cene struje je pravi pravac. Ekonomska cena grejanja je pravi pravac. Poruka društva: rasipanje energije košta, štednja se isplati.

Treba povećati porez na dobit, porez na kapitalnu dobit i dividende. Poruka društva: investirati profit je poželjno i poreski stimulisano, vaditi profit skupo.

Da li ste znali da vlasnici preduzeća imaju male plate i isplaćuju najveći deo svojih prihoda kao dividende na koje se ne plaćaju ni doprinosi niti ovaj prihod ulazi u obračun poreza na godišnji prihod građana? Oni vlasnici preduzeća koji ne rade ovo poresko planiranje koje je u potpunosti u skladu sa našim iskrivljenim zakonima, treba da otpuste svoje knjigovođe.

Povećanje neoporezivog iznosa zarade na 12.000 din je odlična ideja. Pogoduje siromašnim. Pogoduje nerzavijenim delovima Srbije. Povećanje poreza na dohodak je dobra ideja. Ali samo zajedno sa ostalim promenama i ukupnim smanjenjima zahvatanja iz plata. Povećanje poreza umesto štedenje kao mera izlaska iz krize je kriminalno loša ideja.

Evropa i Amerika

Iz krize će najpre izaći Amerika. Zašto? Zato što je fleksibilna. Zato što je upravljiv ekonomski sistem. Upravljiv sistem znači sistem kod koga određena mera (ulaz) koja se primeni na sistem proizvodi određeni predvidiv efekat (odziv). Zato što je zasnovana na ljudima inovatorima i pionirima. Zato što je zasnovana na konkurenciji. Zato što nema neodrživ socijalni sistem ugrađen u ekonomiju.

Uzdržite se od impulsa da govorite o nacionalizaciju bankarskog sistema u Americi kao da je to znak ulasku Amerike u socijalizam. Nacionalizacija bankarskog sistema je kazna za akcionare i profit za društvo i poreske obveznike. Iz njega će izaći očišćen i jak privatni bankarski sistem. Amerika je naučila da je potrebna mnogo jača regulacija od one koju je imala. Amerika uči i da postoji problem sa korporativnim upravljanjem i da trenutan sistem neodgovornosti menadžmenta akcionarima ne funkcioniše u cilju dobrobiti društva. Amerika će prva izaći iz krize zato što zna da uči na sopstvenim greškama i sposobna je da se menja.

Evropa jeste i biće u ogromnim problemima. Zašto? Zato što ima neodrživ socijalni sistem. Zato što misli da prava dolaze pre obaveza. Zato što je nefleksibilna. Zato što se čvrsto drži propalog modela državne socijaldemokratije i tone sa njim. Zato što razvoj Kine, Rusije, Brazila, Indije i ostatka sveta više ne dozvoljava socijalni balon zvani Evropa.

Amerika ima još samo jedan preostali socijalni balon u ekonomiji: auto industrija. I on je na izdisaju. Na dobrobit celog društva.

Vreme krize je vreme racionalizacije i čišćenja viškova. Zdrava ekonomija redovno ide kroz cikluse. Kao klatno. Sistemom "trial and error" određuje granice. Vreme rasta i napretka je i vreme prekomerne i neracionalne potrošnje, velikih, često neracionalnih investicija i projekata. A kako i znati koliko može ako ne probate? Kada nema posla, otpuštaju se radnici. Da bi preživelo preduzeće. Ne traži se način da zaposleni ostanu tu gde su, da se Zakonom o radu onemogući reorganizacija preduzeća, da radnici što duže mogu u neprofitabilnim ili slabo profitabilnim preduzećima da preživaljavaju. Jer time sečete granu na kojoj sedite.

Balon (viškovi) u Americi je na vrhu piramide. A tu ga je lako ispuhati. Balon u Evropi je na dnu. Balon je u svakoj plati svakog zaposlenog. I tu ga je gotovo nemoguće ispuhati bez eksplozije.

Saša



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 22:28 26.03.2009

Uglavnom se slažem...

...osim ovog dela
Treba povećati porez na dobit, porez na kapitalnu dobit i dividende. Poruka društva: investirati profit je poželjno i poreski stimulisano, vaditi profit skupo.

Zašto je porez na dobit u ovog grupi ako je poruka da je investirati poželjno a vaditi profit skupo? Kod poreza na dobit mi još ne znamo šta će vlasnik da uradi sa dobiti, da li će da je povuče kroz dividendu ili će da je reinvestira. Takođe, nisam ubeđen da valja povećavati porez na kapitalnu dobit. Ni kod njega još ne znamo šta će vlasnik da uradi sa dobijenim novcem, možda će opet da ga investira, samo u nešto drugo (a možda će i da ode na Bahame i uživa do kraja života). Kod kapitalne dobiti treba izmeniti odredbe kako se izračunava, da bi se izbeglo recimo korišćenje odredaba Zakona o privrednim društvima kada neko nepokretnost koju hoće da proda unese u d.o.o. i "slobodno" joj proceni vrednost u visini kupoprodajne cene koju je dogovorio sa kupcem, tako da po sadašnjoj regulativi ni ne bude kapitalne dobiti. To bi trebalo onemogućiti, ali i, sa druge strane, osloboditi plaćanja poreza na kapitalnu dobit ako su akcije/udeli držani duže od, recimo, 5 godina...
Saša Radulović Saša Radulović 22:59 26.03.2009

Re: Uglavnom se slažem...

Porez na dobit posredno stimuliše preduzeća da investiraju i zapošljavaju. Sa druge strane, neodrživo je i neodbanjivo da pravna lica plaćaju manji porez na dobit od fizičkih lica.

Neodrživo je da se profit od rada (plata) oporezuje po većoj stopi od profita od kapitala. Čitava priča o magičnom neograničenom rastu od kapitala je upravo doživela potpun fijasko.

Poreski sistem treba da bude balansiran, pravedan i da ima smisla za sve. Mislim da su "razloge" zašto porez na profit korporacija treba da bude niži i porez na kapitalnu dobit i dividende treba da bude niži, izmislili neoliberali i oni koji ih plaćaju da bi sebi uštedeli pare.
niccolo niccolo 23:47 26.03.2009

Re: Uglavnom se slažem...

To jeste, ali se to može postići i smanjenjem stope poreza na plate, kao što si i predložio u tekstu, a ne povećanjem stope poreza na dobit.
Saša Radulović Saša Radulović 20:33 27.03.2009

Re: Uglavnom se slažem...

I jedno i drugo. Čitav sistem mora da bude izbalansiran. Svaka porez u odnosu na svaki drugi mora da ima smisla. Tako je u svim najboljim ekonomijama na svetu.
fireworks fireworks 17:41 30.03.2009

Re: Uglavnom se slažem...

Saša Radulović
Porez na dobit posredno stimuliše preduzeća da investiraju i zapošljavaju. Sa druge strane, neodrživo je i neodbanjivo da pravna lica plaćaju manji porez na dobit od fizičkih lica.

Neodrživo je da se profit od rada (plata) oporezuje po većoj stopi od profita od kapitala. Čitava priča o magičnom neograničenom rastu od kapitala je upravo doživela potpun fijasko.

Poreski sistem treba da bude balansiran, pravedan i da ima smisla za sve. Mislim da su "razloge" zašto porez na profit korporacija treba da bude niži i porez na kapitalnu dobit i dividende treba da bude niži, izmislili neoliberali i oni koji ih plaćaju da bi sebi uštedeli pare.

У Србији порез на добит опорезује и оно што се уложи у производњу, а опорезована добит се не може наплатити без плаћања доприноса на исту (као за плату), те стварно не видим која је сврха тог пореза, тј. објасните ми како мислите да он ишта стимулише?
Saša Radulović Saša Radulović 18:33 31.03.2009

Re: Uglavnom se slažem...

Nije baš. Kada uložite u proizvodnju, to što ste uložili postaje trošak kroz mehanizam amortizacije i time smanjuje porez na dobit koji plaćate.

Vi me ili se pitate koja je svrha poreza na dobit/dohodak ???

Da vam pomognem: a koja je svrha bilo kog poreza?
taube taube 22:39 26.03.2009

-+-+-+-

prema nekim svojim predviđanjima skoro da sam znala da će fleksibilnost amerike učiniti da prva izađe iz krize sve prolazi, SAD su večne
Saša Radulović Saša Radulović 23:01 26.03.2009

Re: -+-+-+-

Da li su SAD večne, ne znam. Znam samo da društvo koje pazi na efikasnost, fleksibilnost, inovacije i preduzetništvo na kraju uvek profitira.
miloradkakmar miloradkakmar 23:43 26.03.2009

Re: -+-+-+-

Saša Radulović
Da li su SAD večne, ne znam. Znam samo da društvo koje pazi na efikasnost, fleksibilnost, inovacije i preduzetništvo na kraju uvek profitira.


U mojoj opštini sa oko 3o hiljada stanovnika ima oko 1.2oo privrednih subjekata- tako se bar zvanično govori. Uglavnom su to mala i srednja preduzeća raznorodnih delatnosti,zanatske,trgovinske radnje, zdravstvene ordinacije, apoteke, ugositeljski objekti sa turističkim nakanama.... itd sa tendencijom rasta broja ovih subjekata privređivanja.
U ovim kriznim vremenima priliv u opštinski budžet , januar -mart 2oo9., je povećan od 15 do 2o odsto u odnosu na isti period prošle godine. Da li je reč o "društvu/opštini / koje pazi na efikasnost, fleskibilnost, inovacije i preduzetništvo " još niko ne zna , ali se govori o " zdravoj klimi". Neizvesnost je i ovde prisutna, podjedako i nada .
taube taube 03:07 27.03.2009

Re: -+-+-+-

Saša Radulović
Da li su SAD večne, ne znam. Znam samo da društvo koje pazi na efikasnost, fleksibilnost, inovacije i preduzetništvo na kraju uvek profitira.


slažem se, bio je to samo moj mali izraz simpatije prema SAD, to je zemlja koju poštujem pored svega što nam se dogodilo, i to je zemlja čiju istoriju obožavam da proučavam pa mi se kroz to gledanje u prošlost SAD nametnula misao da na izvestan način SAD imaju taj potencijal da budu večne

sve što ste napisali stoji - fleksibilnost, inovacije, dodala bih i inovativnost i činjenicu da se nikad ne predaju, ni pred kakvim problemom - to im je duboko urezano u sistem vrednosti još od doba kolonizacije i napredovanje neustrašivih pionira i preduzetnika i advokata na zapad-osvajanje granice i sl.

jao, odoh predaleko, izvinite, molim vas
Saša Radulović Saša Radulović 20:37 27.03.2009

Re: -+-+-+-

Mislim da niste nigde otišli :) "Can do" je temelj američkog društva i jedan od glavnih razloga njihovog uspeha. On vodi do promene. Neke promene su dobre, neke loše. Loše se vremenom filtriraju dobre ostaju. Konstantne promene i traganje za efikasnijim.
antonacci antonacci 23:37 26.03.2009

Vojvodina

Ili jos bolje: Vojvodina republika. Pa ce onda sva ta administracija imati neku svrhu.
miloradkakmar miloradkakmar 23:57 26.03.2009

Re: Vojvodina

antonacci
Ili jos bolje: Vojvodina republika. Pa ce onda sva ta administracija imati neku svrhu.


Biće sama sebi svrha kao i sve druge.
Provokacija sa " Vojvodina republika " nije uspela , bar kod mene.
Pokrajinski nivo vlasti, Vojvodina, nije decentralizacija Srbije, već naprotiv, nov nivo centralizacije, potpuno nepotreban. Nepotreban svima osim njima samim. Administratorima. Čitava priča o "otcepljenju" je čista glupost koja ide na ruku samo administratorima samoupravljačima

antonacci antonacci 00:02 27.03.2009

Re: Vojvodina

Provokacija sa " Vojvodina republika " nije uspela , bar kod mene.


Nisam zeleo da provociram. Da sam rekao "Nezavisna Vojvodina' pa i da shvatis to kao provokaciju, ali ovako... :/

A i autonomija Vojvodine znaci istovremeno makar i zacetak regionalizacije Srbije, a to je sto se ekonomije tice mozda najbolje resenje za ovu zemlju.

I ne stoji da je vojvodjanska vlast samo nova centralizacija.
Sustina je upravo u tome da u vecini stvari vlast predje sa ove centrale na vojvodjansku. Novi Sad nece biti novi Beograd. Nadam se.
miloradkakmar miloradkakmar 01:06 27.03.2009

Re: Vojvodina

Nisam zeleo da provociram. Da sam rekao "Nezavisna Vojvodina' pa i da shvatis to kao provokaciju, ali ovako... :/

Onda se izvinjavam , " Vojvodina republika " izazva asocijaciju na Kosovo , a pravo da ti kažem meni je već dosta " republika " na ovako malom prostoru. Autonomiju Vojvodine nikad nisam dovodio u pitanje i slažem se da bi ona mogla da bude dobar primer regionalizacije,bez glomaznih administartivnih aparata, sa ravnomernim razvojem regiona. U suprotnom moglo bi da se dogodi da se Srbija " preseli " Vojvodinu i "stisne" oko Beograda.
antonacci antonacci 09:43 27.03.2009

Re: Vojvodina

" Vojvodina republika " izazva asocijaciju na Kosovo , a pravo da ti kažem meni je već dosta " republika " na ovako malom prostoru


Da ima mnogo granicnih prelaza na jako malom prostoru, slazem se.
antioksidant antioksidant 10:08 27.03.2009

Re: Vojvodina

Da ima mnogo granicnih prelaza na jako malom prostoru, slazem se.

kad vec trolujemo - a zasto "republike" moraju da imaju granicne prelaze izmedju sebe?
viserjonovic viserjonovic 00:12 27.03.2009

Reforma mozga



Apsolutno se slazem sa smanjenjem stope poreza na plate, potpuno je neprihvatljivo da se nesposobnost drzave prebacuje na teret gradjana. Kriza traje od kraja prosle godine i potpuno je neverovatno da su nasi pametni politicari jedino smislili da se poveca porez na plate. Licno me povecanje nece mnogo pogoditi ali postoje gradjani u Srbiji koji primaju izuzetno male plate i oni sada moraju biti kaznjeni. Da li je moguce da ce gradjani Srbije to opet progutati i nastaviti da zive pognute glave po sistemu cuti dobro je da imamo posao - sto je danas gospodin Dinkic i izjavio - Kriza je dobro je sto gradjani imaju posao. Najbolje bi mozda bilo i da ne primamo platu nego da primamo samo bonove za topli obrok koje je moguce samo iskoristiti u Delti, Tempu, Maxiu. Da bi se povecala osnovica poreza na platu potrebno je promeniti Zakon u Skupstini, jako me interesuje ko ce glasati za ovu sramotu. Potrebno je pomoci gradjanima i smanjiti porez na plate obzirom da su privrednici u skladu sa rastom evra podigli sve cene. Stvarno ne razumem da neko moze da se slozi sa ovakvim predlogom Vlade tj. novom izmenom Zakona. Ovo stvarno nema veze sa mozgom ovo je potpuno isto kao kada je Sloba izjavio posle rata pobedili smo.
energobull energobull 02:43 27.03.2009

Bas lepo

Sve je to manje vise poznato, ali eto malo nadovezivanja na autonomiju.
Ona mora postojati, inace nestace cela opasnost rasturanja Srbije od strana sila mraka i bezumlja.
Koga onda politicari da brane? A tek popovi? Sta mi obicni smrtnici znamo sta je ljubav prema otadzbini?
Nesto ne vidim da ste dotakli korupciju.Recimo hapsi gladnog docu zbog 100 evra korupcije i daj Jugorosdjacima iz srpske Moskve marzhu od 35% kad ti prodaje naftu i gas.Ono prvo je korupcija, ovo drugo drzavni interes.
Oko prevelike administracije, vala se moze doneti jedan prost zakon o drzavnoj upravi, koja se ne menja zajedno sa novom vlascu.
Problem je sto nema konstruktivnog razgovora. Svaki konstruktivan razgovor koji zadire u vlast, se zavrsava kvalifikacijama a ne kontraargumentima.
Dobar blog.
sylveste sylveste 07:11 27.03.2009

***

Cela Srbija je 1.5 puta manja od Istambula po broju stanovnika. Istambul ima gradonačelnika i službe koji administriraju. Mi imamo 25 ministarstava, 4 potpredsednika, 250 poslanika, pokrajinsku vladu, ministarstva i skupštinu, 128 opština svaka sa svojim predsednikom, skupštinom ... Sve ovo da bi administrirali sa nas 7.5 miliona.


Sve to je dovelo da svaka firma ima PIB, maticni broj, registarski broj, ...., svaka firma da bi isplatila platu zaposlenom mora da ima inzenjera mikrobiologije sa cambridga. Pa kad i isplatu platu, mora da se popuni neki od genijalnih obrazaca OD i opj (mala napomena obrazac OD ima 305 polja za popunjavanje). Na kraju kad radnik dobije platu dodje sindikat i ispametuje da to nije plata nego topli obrok, regres, polutka, pilence, proslava 1.Maj-a ...

Dosta nepotrebne administracije, ajd` da neko prica kako da pocnemo da radimo, zaradimo i da steknemo nekakav ugled. Ajd` da angazujemo ljude sa idejama, Ajd` da ne pricamo da li je bolja Rusija ili EU ili SAD. Ajd` na posao, pa kad zaradimo pare i platimo porez pocnemo da pricamo o podeli.
Saša Radulović Saša Radulović 20:42 27.03.2009

Re: ***

I ja bih voleo da ima neka kratica. Ali na žalost ne može bez reformi. One moraju da se sprovedu. Da bi se sprovele neko mora da ih pokrene. Da bi ih neko pokrenuo mora da se kandiduje, i onda moramo za njega da glasamo ...

A možda može i da nam se posreći novi mnogo pametan i plemenit dikrator, pa da sve ide mnogo brže i bez glasanja.
mlinarslavko mlinarslavko 09:19 27.03.2009

Kako se lako resiti krize !

Cestitam drzavi na borbi protiv krize ! Evo kako se pomaze jadnim " radnicima " i " strucnjacima " u drzavnoj upravi. Ovo su delovi texta za pomaganje takvim " strucnjacima " !

Влада доноси


О Д Л У К У
О ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О УТВРЂИВАЊУ ПРОГРАМА ЗА РЕШАВАЊЕ ВИШКА ЗАПОСЛЕНИХ У ПРОЦЕСУ РАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ, РЕСТРУКТУИРАЊА И ПРИПРЕМЕ ЗА ПРИВАТИЦАЗИЈУ

Odakle visak zaposlenih ?

ПРОГРАМ
КОРИШЋЕЊА СРЕДСТАВА БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И БУЏЕТА ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ РАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ У ЈЕДИНИЦАМА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Podrazumeva se da mi placamo njihove propuste u, malo je reci, preteranom zaposljavanju za nepotrebna radna mesta.

III. ВИСИНА СРЕДСТАВА КОЈА СЕ ПРЕНОСЕ ЈЕДИНИЦИ
ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ


За спровођење рационализације, односно решавање радноправног статуса запослених – јединици локалне самоуправе преносиће се средства из буџета Републике Србије за запосленог који се изјасни за споразумни престанак радног односа, а који има навршених 5 до 30 година рада проведених у радном односу – у износу од 550.000,00 динара.

Zaposlis se preko politike i posle 5 godina nerad ti poklone 6000 evra, ako napustis posao !

1) да ће у буџету јединице локалне самоуправе, поред средстава која би се запосленом исплаћивала из буџета Републике Србије, бити обезбеђена посебна средства за ту намену и то у износу од 15.000,00 динара за сваку пуну годину рада проведену у радном односу;

I jos ti daju 15 000 dinara za svaku godinu provedenu u neradu !

Zar ovo nije diskriminacija, zasto se isto ne primenjuje i za radnike ?
Po kojem osnovu su zaposleni u drzavnoj upravi imaju vecu vrednost od ostalih zaposlenih gradjana Srbije ?
Najinteresantnije da ovu vest osim na sajtu B92, a i tu je gurnuta u drugi plan niko ne spominje i nigde ne mozete da je saznate !

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=03&dd=26&nav_id=352244

Na zdravlje !


leopold_lady leopold_lady 09:55 27.03.2009

Pa gde si bre ti Saša....

više i redovnije sam te čitala kad nisam bila na blogu,nego sad kad jesam.....

Nešto si mi se ulenjio....

Kako bilo da bilo - drago mi je da si opet ovde .... I nastavljam rado da te čitam ....
drug.clan drug.clan 13:29 27.03.2009

hm

Zanimljivo mi je kako vecina ljudi na blogu podrzava opciju ultraliberalnog kapitalizma americkog tipa iako smo bas u ovom trenutku svedoci manjkavosti istog, cak i kada je u pitanju najveca ekonomija na svetu. Nesto sprecava nase ljude da se zapitaju da li je taj koncept primenjiv i odrziv u zemlji velicine Srbije.
Kada pogledam ovdasnju raspravu o porezu kao da slusam kongres republikanske partije u kojoj svi uglas u mraku uz svetla sveca ponavljaju smanjenje poreza, smanjenje poreza, smanjenje poreza.... kod istovremeno njihova vlada pravi najveci budzetski deficit u 50 godina.

Kada govorite o fleksibilnost americke ekonomije zaboravljate prostu cinjenicu da Amerika odredjuje pravila igre svetske ekonomije sto njima kao igracima daje ogromnu prednost. Amerika i njena ekonomija su vrlo konzervativni, njihov ekonomski model datira iz 19. veka ali svojom moci i dominacijom uspevaju da prilagode pravila igre njihovim trenutnim potrebama. Mislim da bi i grupica nas sa bloga mogla pobediti Brazil u fudbalu ukoliko bi nam neko dozvolio da menjamo pravila igre u toku utakmice.

Takodje mislim da nista u pravu kada kazete da ce USA prva i lako izaci iz krize (neke zemlje nece ni uci u recesiju). Iako ce brojevi vrlo brzo pokazivati karj recesije da bi napravili privid oporavka i primirili ljude, moram da podsetim da USA u stvari ni pre pocetka ove krize jos uvek nije bila izasla iz prethodne krize iz 2001. Kao sto sada mozemo videti skoro sav rast u periodu od poslednje recesije je bio fiktivan i napravljen naduvavanjem balona u kome nije bilo nicega. Zato mozemo reci da je americka ekonomija vec 10 godina u recesiji sto ne pokazuje nista dobro u sistemu koji pokusavaju da odrze i nakon ove krize. Biznis ciklus se menja i umesto zdravog osciliranja u poslednje vreme mozemo videti sve cesce i duze recesije a sve krace periode rasta (cak i naduvanog virtuelnog rasta). Baloni se pojavljuju svako malo i pucaju sve cesce. I samo da vas ispravim ali ovaj poslednji kreditni balon u americi nije na vrhu kao internet ablon pre njega vec na dnu u svakoj americkoj kuci i pogadja ogromnu vecinu. Ni Evropska ekonomija nije u mnogo boljoj poziciji, naprotiv.

Ceo koncept zapadne ekonomije sa idejom da mogu odrzati visok strandard zivota (bilo kroz velike plate u US ili kroz velika socijalna davanja u Evropi) bez stvaranja novih vrednosti tj realnog rasta GDP-a vec pesipanjem skoro nicega iz malog u veliki sud je fundamentalno pogresan. Tehnoloske inovacije su iscrpljane i zapad sve manje ulaze u istrazivanja i sam je razvoj vec dobrim delom preseljen na istok (Koreja, Japan i Kina u poslednje vreme), proizvodnja je sva na istoku, usluge se veoma brzo sele na istok a kolonijalna politka vise ne moze da funkcionise zato sto se tamo pojavljuju jako veliki igraci sa kojima vise ne mogu da rade sta hoce. Uopste ne znam ni sta su mislili, da ce svi zapadnjaci biti zaposleni na brojanju para i primanju robe koje stize sa istoka. Spoljni deficit i zaduzenost prema drugim zemljama raste ogromnom brzinom, drzavne obveznice se izdaju zapanjujucom brzinom, kamate rastu i gomilaju se jednom recju ovo je neodrzivo i samo se bojim da se dugovi nece prebijati na nacin kako je to ucinjano krajem 30-tih godina kada je svetski rat izbio da bi se prebili svetski dugovi.


Saša Radulović Saša Radulović 20:31 27.03.2009

Re: hm

Ovde se ne zagovara "ultraliberalni kapitalizam američkog tipa". Samo razgovaramo o stvarima koje rade i stvarima koje ne rade i zašto. I od uspešnih i od neuspešnih stvari treba učiti.

Vama to izgleda ne treba jer izgleda već znate da sve ovo o čemu pričamo ne treba. Pa možda da nam svima jednostavno kažete:
Kako treba? Onako konkretno. A možda i zašto treba kako vi kažete da treba?
pera_d pera_d 23:02 27.03.2009

Interesantan članak

Zdravo Saša,

interesantan članak, posebno me je zainteresovao deo o krizi u Americi i Evropi.

Nacionalizacija bankarskog sistema je kazna za akcionare i profit za društvo i poreske obveznike. Iz njega će izaći očišćen i jak privatni bankarski sistem. Amerika je naučila da je potrebna mnogo jača regulacija od one koju je imala. Amerika uči i da postoji problem sa korporativnim upravljanjem i da trenutan sistem neodgovornosti menadžmenta akcionarima ne funkcioniše u cilju dobrobiti društva.


Kako misliš "sistem nedogovornosti menadžmenta akcionarima"? Jedini kome je menadžment odgovoram jesu akcionari, pod uslovom da rade po zakonu. Akcionari su u svojoj kratkovidoj želji da povećaju svoj imetak (cenu akcija) i doveli do izbora menadžmenta koji je vodio firmu samo sa jednim ciljem - prikazati što veći dobitak u što kraćem roku.

Znači, ova nacionalizacija banaka jeste kazna za akcionare i to je u redu. Ono što mislim da nije istina, mislim da to nije nikakav profit za društvo u celini tj. za poreske obveznike. Za poreske obveznike bi bilo mnogo bolje da taj novac dobiju nazad i vidu boljeg zdravstvenog sistema ili u vidu bolje npr. železničke infrastrukture. Ovako se taj novac troši za plaćanje nečijih "kockarskih dugova", dok pod kockom podrazumevam ono što su banke radile sa "inovativnim papirima od vrednosti" u poslednjih 10-tak godina. Ako banke koje su sada spašene, pri tome mislim i na Ameriku i na Evropu, budu zadržane na državnim jaslama, onda je to još jedan dugogodišnji "socijalni balon" kako si ga lepo nazvao. Mislim da je u redu da su banke privremeno spašene da bi se sistem stabilizovao i da bi se vratilo međubankarsko poverenja ali je takođe bitno sve te spašene banke postepeno gasiti i ... ljude otpuštati ... banaka i bankara ima jednostavno previše za relativno prostu aktivnost kojom se bave i svi ne mogu od toga da žive.

Što se Amerike tiče, i pored te jake ekonomije, i praktičnog nepostojanja socijalnih trošenja države, troškovi države su im bili mnogo veći nego prihodi. Pitanje je kako će se boriti sa tako velikim dugom koji imaju prema inostranstvu. Jedna mogućnost je da pošteno odrade dugovanja a druga je veliko štampanje dolara (a to izgleda sada i rade) samim tim i inflacija a tim i osiromašivanjem sopstvenog društva. Takođe, to bi dovelo do trajnog gubitka poverenja svetske ekonomije u dolar, a time i do gubitka jednog velikog aspekta američke moći. No i to je bolje od vojnog uništavanja poverioca.

Što se tiče Evrope, nije tačno da ona ne uči. I u Evropi je jasno vidljivo da se smanjuju socijalna davanja, na penzije, na pomoć nezaposlenima, na zdravstvo itd., drugim rečima i Evropa uči i to od Amerike. Treba vremena da se narod prilagodi ali neće imatu kud, moraće. Takođe je vidljiv i pad kupovne moći, tj. standarda i ponovo (kao i u Americi) siromašenje društva.

Siromašenje društva i u Americi i u Evropi koje sam pomenuo je naravno još jedan od načina na koji globalizacija dovodi do izjednačavanja snaga u svetu. Zapad je od globalizacije imao neverovatna očekivanja, stvarno imam utisak ( a živim u Nemačkoj ) da je prost narod a i politika mislila da će drugi za njih da rade a oni će samo da troše. Naravno ovo sam uprošćeno rekao, ali to je suština.

Znači iz ove krize neće stvarno "izaći" ni jedni ni drugi. Veliki deo izlaska iz krize koja je u stvari subjektivni osećaj, jer kriza za amerikanca ili evropljnina je blagostanje za afrikanca, biće prihvatanje nove siromašnije stvarnosti.

Uz to, tvoj članak ostavlja utisak da jedna fina i poštena Amerika svojom snagom, snalažljivošću, poštenim radom i zalaganjem prevazilazi krizu koju je "slučajno" zapala. Sa time ne mogu da se složim, u suštini, na globalnom planu se radi o "siledžiji" koji propisuje pravila po kojima komšije igraju. Bar je tako bilo u zadnjih 60-tak godina. Ne sumnjam da će se dobro snaći i u novom odnosu snaga ali neravnopravnost neće više biti tako velika.

Petar
Saša Radulović Saša Radulović 23:32 27.03.2009

Re: Interesantan članak

Ljudi izgleda čitaju ono što žele da čitaju, ne ono što je napisano. Ne znam gde ste to pročitali da "jedna fina i poštena Amerika svojom snagom, snalažljivošću, poštenim radom i zalaganjem ...". Ovo što ste napisali ostavlja utisak da bi vi voleli da to neko tvrdi, pa da se tim nekim argumentujete.

Za svetsku krizu je kriva Amerika. I kriv je njen menadžment koga su postavili njeni akcionari. I kriva su njihova regulaciona tela koja su dozvolila da klatno ode toliko daleko u jednu stranu. Bez obzira na to šta se vama čini, ceh će platiti i plaćaju akcionari (među kojim su građani direktno i kroz svoje investicione i penzione fondove). Profit će na kraju ostvariti država.

Menadžment se potpuno oteo kontroli i uništio imovinu akcionara. Akcionari nisu imali i još uvek nemaju nikakve mehanizme nadzora u velikim korporacijama sa razuđenim akcionarima. Svi su nekako mislili da neko već vodi računa.

Tektonske promene u svetskoj ekonomiji dolaze od toga da se veliki deo trećeg sveta budi iz ekonomske kome. Ovo znači da će ogromni baloni u razvijenim društvima biti ispuhani.

Američki balon je na vrhu. Mali broj ljudi (proporcionalno) sa ogromnim primanjima i velikim privilegijama. Evropski balon je na dnu. U platama i socijalnim pravima.

Amerika će izaći jača ne zato što je "poštena" ili "nije kriva" već zato što je fleksibilna.
pera_d pera_d 00:14 28.03.2009

Re: Interesantan članak

Oprostite Saša što sam bez pitanja krenuo na ti.

ja sam i napisao da se radi o "utisku" a ne da sam te reči pročitao. Meni je ovaj deo:
Zato što je fleksibilna. Zato što je upravljiv ekonomski sistem. Upravljiv sistem znači sistem kod koga određena mera (ulaz) koja se primeni na sistem proizvodi određeni predvidiv efekat (odziv). Zato što je zasnovana na ljudima inovatorima i pionirima. Zato što je zasnovana na konkurenciji. Zato što nema neodrživ socijalni sistem ugrađen u ekonomiju.
delovao nekako hvalospevno. Pogrešno sam Vas shvatio.

Bez obzira na to šta se vama čini, ceh će platiti i plaćaju akcionari (među kojim su građani direktno i kroz svoje investicione i penzione fondove).

Da, to sam i ja rekao i mislim da ceh i treba da plate akcionari.

Menadžment se potpuno oteo kontroli i uništio imovinu akcionara. Akcionari nisu imali i još uvek nemaju nikakve mehanizme nadzora u velikim korporacijama sa razuđenim akcionarima. Svi su nekako mislili da neko već vodi računa.

Mislim da ovo nije tačno, menadžment se nije oteo kontroli nego je radio ono što su akcionari hteli, bar u velikoj većini slučajeva. U suprotnom menadžment ne bi ostao tu gde jeste. Razuđeni akcionari su uvek "udruženi" u društva a gotovo uvek postoje i veliki "komadi" vlasništva u pojedinačnim rukama, na svojim skupovima odlučuju naravno glasanjem i demokratski. Prema tome akcionari imaju kontrolu, ako deluje da se menadžment oteo kontroli onda je to jer se njihovo ponašanje u određenom trenutku svidelo akcionarima.

Ono što menadžment može da radi - može da "lažira" rezultate ali to nije zakonito - za to bi trebalo da se ide u zatvor. Te slučajeve i ne računam.

Ovo znači da će ogromni baloni u razvijenim društvima biti ispuhani.

Američki balon je na vrhu. Mali broj ljudi (proporcionalno) sa ogromnim primanjima i velikim privilegijama. Evropski balon je na dnu. U platama i socijalnim pravima.

Amerika će izaći jača ne zato što je "poštena" ili "nije kriva" već zato što je fleksibilna.

Da baloni se već prazne, sa tim se slažem, ali ne mislim da će Amerika izaći jača, izaći će slabija u odnosu na ono što je bila u prošlosti.

Saša Radulović Saša Radulović 10:53 28.03.2009

Re: Interesantan članak

Oko menadžmenta grešite. Sama činjenica da je menadžment uništio kapital akcionara vam dovoljno govori o tome da je menadžment radio u svom interesu, ne u interesu akcionara.

Problem korporativnog upravljanja zajedno sa nedostatkom nadzora i regulacije je centralni problem koji je omogućio krizu. Ovu "priliku" je iskoristio Wall Street i napravio haos u svom kratkoročnom interesu. Ne u interesu akcionara, ne u interesu države, već u svom ličnom interesu. Bez ikakvog nadzora od strane akcionara, uz blagoslov i često direktno učešće upravnih odbora, primenjujući ekonomsku alhemiju, kreirali su ogromne profite na papiru i shodno tome svoje bonuse.

Alavi akcionari su se upecali na ekonomsku alhemiju ne razmišljajući i mogućim posledicama po svoj kapital. Čak šta više, sve i da su razmišljali o tome, nemaju mehanizme kontrole i promene. Alavi deo ostatka sveta, a posebno Evropa, se upecao. Čak su pokušali deo "recepta" i sami da primene kod kuće.

Za krizu kod nas smo sami krivi. Nismo se reformisali. Baloni su nam ogromni, i na vrhu i na dnu. Godinama smo na infuziji. Oni koji su nam davali infuziju više nemaju. Treba njima. I još povrh toga, vučemo sve gore poteze.

Znate ono, prvo bude infekcija na stopalu, pa ako ništa ne radite, ili samo nalepite flaster, vrlo brzo morate da sečete stopalo da bi preživeli, a vi ni to ne vidite, gde bre da sečem stopalo, pa uskoro mora da se seče noga ...

A ja ne bih ni stopalo ni nogu. Ja bih nepotrebnu pokrajinsku administraciju i ogromne viškove u lokalnim samoupravama i ... A vlada bi izgleda flaster od 6%. Ko zna, možda su u pravu. Možda problem i nije tako veliki, i dosta je flaster.

A ko će izaći slabiji, a ko jači, to ćemo naravno videti. Ja rekoh moje viđenje.
than than 03:04 28.03.2009

eh

Apsolutno se slazem da ce prva iz krize izaci Amerika, ali ce izaci u novu krizu...
Saša Radulović Saša Radulović 10:54 28.03.2009

Re: eh

Da li je ovo iz iskustva, kristalne kugle ili ima i neka propratna argumentacija?
MarkoPustolov MarkoPustolov 07:31 28.03.2009

a koliko mene kosta drzava

recimo;
neto plata 45,000 din
bruto je 75,000 din = porezi, doprinosi i sl 30,000din
ovaj novi porez = gruba racunica 2,000 din
od 43,000 din koje mi ostaje
godisnje porez na stan je 3,000 din , dakle uzima mi 250 din mesecno
placam infostan 7,000 din na ime poreza drzava uzima 650din
mobilni telefon drzavi 200 din
struja drzavi na ime pdv 500 din
telefon 200 din poreza
adsl 700 din poreza
hrana na ime poreza 3,600 din
da gosinje potrosim na garderobu 600e/12=50e mesecno to je na ime poreza jos 1,000 din
sta sam zakljucio:
na 1 din koji zaradim, pola dam drzavi a pola potrosim da platim troskove
placeni rob


Saša Radulović Saša Radulović 11:08 28.03.2009

Re: a koliko mene kosta drzava

Tako je. I kao što se lepo vidi iz vaše računice, ova naša efikasna administracija koja administrira sa nas 7.5 miliona, sebe finansira sa:
50% od poreza na rad
49% od poreza na potrošnju
1% od poreza na imovinu.

Pa kako pretpostavljam da nemate nikakvu imovinu, a i kako bi sa tolikom platom koja uzgred spada u odlične plate u Srbiji, onda vidite koliko je kriminalno iskrivljen poreski sistem u Srbiji.

Dok porezi na rad proporcionalno ne padnu, dok porezi na imovinu apsolutno ne porastu, dok se administracija ne smanji i time se sveukupni porezi u apsolutnom iznosu ne padnu, ostaćete plaćeni rob.

I znajući sve ovo, vlada bez kompasa predlaže da poveća porez na rad za 6% ????? Da bi mogla da finansira sebe i održi nepotrebnu administraciju.

Izlazak iz ropstva je da se neko ko ovo predlaže i zna da uradi kandiduje, da ga svi plaćeni robovi izglasaju ... Ja za drugi način ne znam. A vi?
mix 018 mix 018 11:56 28.03.2009

Re: a koliko mene kosta drzava

Bravo Sasa,potpisujem svaki Vas argument i obrazlozenje!
Ja vec jednom predlozih na vasem blogu,Sasu za predsednika i premijera,pa makar bio i diktator :)!
Sa ovim stvarima nema zezanja,drzava nam je pred bankrotom,ako je mogla da "pukne" velika Argentina,ne zelim da razmisljam sta se moze desiti nama,'93 smo imali neku crkavicu u slamarici,danas je polovina Srbije u kreditima,dozvoljenim i nedozvoljenim minusima,duzna za struju,vodu i ko zna sta jos.
nikvet pn nikvet pn 14:17 28.03.2009

Dijagnoza, a terapija ?

Imam utisak da čitava blogosfera željno očekuje Sašine sjajne tekstove. Ne zato što su zabavni ili šarmantni nego zato što su tako brutalno tačni. Jednostavni, pitki ali nesnosno otrežnjujući.
I eto nama teksta. Pročitamo ga jednom, pa ponovo ... I ostanemo bez teksta. Nema komentara. Belo je belo a crno je crno. O nijansama sivog neka raspravljaju neznalice ili nepošteni.
Čini mi se da Saša naprosto izaziva ljude koji se u naše ime i za naše pare tim poslom bave da se jave, da ga demantuju ili popljuju. Ali nema ih ovde, a sigurno je da itekako čitaju. Osećaju da bi njihovi stavovi koji nam kroje stvarnost , kojima nas usrdno svakodnevno zasipaju s TV - ovde poslužili za brisanje patosa. Zasluženo, toliko i vrede.
Verujem da nisam usamljen kad se naivno pitam - kako da ovi stavovi postanu naša realnost ? Kako to da zaživi ... ?
ne_shvatam ne_shvatam 23:36 29.03.2009

Нови кредит...

Основа одрживог стања у привреди је избалансиран однос извоза и увоза. Наша најуспешнија предузећа се баве трговаином (повећава увоз, овде бих, ризикујући да ме прогласе јеретиком, узео за позитиван пример Делту која шири продајну мрежу у региону и тако омогућава пласман домаћих производа на иностраним тржиштима = извоз) и услугама (извоз = 0, или бар изједначен са увозом). Оно мало извозних предузећа углавном користи увозне сировине тако да је њихов извоз покривен њиховим увозом.
За плаћање увоза се користе кредитна средства ММФ-а на која се плаћа камата што је додатни скривени трошак на цену увезеног производа.
Свако повећање извоза, са друге стране, значи и додатну добит у смањењу дефицита, мањој основи кредита и самим тим мањој рати коју држава треба да плати страним повериоцима.
У тој разлици је потребно тражити начин за стимулисање извоза. Држава би могла да разлику у камати плати предузећу за износ повећања извоза у односу на претходну годину. Да се направи анализа и план извоза у свим привредним гранама и да се одреде циљеви раста извоза за сваку делатност и сваки раст да се награди средствима.

Посебно ме иритира чињеница да се свако додатно задужење посматра као мала победа, то јесте победа финансијског естаблишмента који је успео да премости још један дан, месец, или годину али није ствар за славље, већ за дубоку забринутост.
Новац добијен продајом предузећа у државном власништву на крају одлазе на сервисирање спољхих дугова. Новац добијен на име кредита код ММФ је условљен да се троши за инфраструктуру, реформе у администрацији или рефинансирање (потрошња која не обезбеђује повећање извоза).
.
У светлу наведеног није баш најјаснија веза између кредита ММФ-а и додатног намета грађанима.
Кредити ММФ и спољни дуг се односе на плаћања у иностранству (да кажем еврима), док додатни намети су за унутрашњу употребу (плаћања у динарима) и заправо је много вероватније да се ММФ користи као изговор за покушај повећања ликвидности државе.
Saša Radulović Saša Radulović 20:24 30.03.2009

Re: Нови кредит...

Ta veza nikada neće ni biti jasna. I naravno da establišment pokušava nov kredit da prikaže kao pobedu.

Radi se o pobedi samo u ovom smislu:

Trezor je prazan. Para nema. Armija od 1.6 miliona penzionera i 450.000 koji direktno rade za državu (nalaze se na njenom platnom spisku) mora da dobije svoju platu. Inače imamo kompletan kolaps države sa nesagledivim posledicama.

Naravno trebalo bi iskoristiti ovaj novac, nahraniti ovu armiju ljudi i u isto vreme izvesti štednju i reformu: smanjiti armiju, nagraditi izvoz, promovisati štednju, reformisati ...
ne_shvatam ne_shvatam 11:09 31.03.2009

Re: Нови кредит...

Trezor je prazan. Para nema. Armija od 1.6 miliona penzionera i 450.000 koji direktno rade za državu (nalaze se na njenom platnom spisku) mora da dobije svoju platu. Inače imamo kompletan kolaps države sa nesagledivim posledicama.


Како мени изгледа ми већ неко време трпимо последице које су још увек несагледиве
и није да су, задуживши се, решили било шта. Све што су успели је да одложе неизбежно.
Да се разумемо, нисам анархиста, али сам за темељно преиспитивање онога шта заправо хоћемо и каква нам је држава потребна да бисмо то постигли. Међутим, реформе нису стигле нигде. Нема борбе против корупције, експерти реформишу једно по једно предузеће, приватизацијом се развлачи...

sumi898 sumi898 16:30 30.03.2009

Pokrajinska vlast

Duboko cenim Vasa misljenja ali mi nesto nije jasno. Ziveli ste u Americi i znate da je tamo sve super decentralizovano. Naime, svaka drzava ima svoju vladu, guvernera, ministre i slicno. Potom u svakoj drzavi sve je odvojeno na opstine koja opet imaju svoju "mini vladu" koja ubire poreze, pise svoje zakone, odgovorna je za skole, puteve,,,. Zasto je onda Pokrajinska vlast u Srbiji centralizacija? Hvala unapred na objasnjenju.
Saša Radulović Saša Radulović 20:10 30.03.2009

Re: Pokrajinska vlast

Zato što je Srbija jako mala. U njoj živi 7.5 miliona ljudi. Za ovaj broj ljudi, koji je manji od jednog većeg grada u Americi, ili kao u mom primeru Istambula, ovolika količina administracije je suluda. Samo procenite koliko adminstratora imate po glavi stanovnika, a koliko imaju razvijene zemlje i sve će vam biti jasno. Provincija Ontario ima GDP od 600 milijardi dolara, preko 10 miliona stanovnika, jedan parlament sa 120 poslanika i nema nepotrebnu među-centralizaciju na trećine ili četvrtine, već je sledeći nivo lokalni.

I u Srbiji treba da bude decentralizacija, ali ne na nivou Vojvodine. Ne možete izvesti decentralizaciju tako što će trećina biti jedna jedinica. Jer onda i tu trećinu treba deliti. U prevodu trećina je nepotrebna, odnosno nepotreban nivo centralizacije.

Dajte mi jedan primer u svetu gde ovo ovako radi?

Srbiji je potrebna jedan centralna vlast i visoko ekonomski decentralizove regije oko velikih gradova. Regije od po +- 500.000 stanovnika. Npr. u Vojvodini oko Subotice, Sombora, Novog Sada, Zrenjanina, Sremske Mitrovice ... Slično i u ostatku Srbije. I većina lokalnih prihoda treba da ostane na tom lokalu. I lokal treba da finansira sve lokalno iz sopstvenih izvora. Centralna vlast treba samo da uvodi standarde, zakone koji važe za sve, vodi jedinstvenu državnu politiku (spoljnja, vojska, ...) ... Ne da na primer ima sve doktore ili učitelje ili .. na svom platnom spisku, uzima poreze i onda investira kroz NIP itd.

Zamislite samo da je jedna akademija nauka tesna za nas 7.5 miliona ???? Toliko smo genijalni što se i vidi na svakom koraku.

Opštine sa svojim skupštinama je ludilo administracije odozdo. Takođe nepotrebno. Srbiji je potrebna jedan centralna vlast i visoko ekonomski decentralizove regije oko velikih gradova.

Ja sam veliki zagovornik ekonomske decentralizacije. Ali nikako ovog neupravljivog, neodgovornog birkoratskog ludila. I šta zapravo radi pokrajinski nivo administracije? Pročitajte tekst još jednom.
sumi898 sumi898 22:44 30.03.2009

Re: Pokrajinska vlast

Hvala Sasa na odgovoru. Jasno mi je sada. Ne osporavam to sto ste rekli, samo nisam totalno shvatila, te sam trazila objasnjenje. Slazem se. Hvala jos jednom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana