Tri Ivane o jednoj Tribini

BebaOdLonchara RSS / 27.03.2009. u 01:13

Da nije bas za sve krivo Ministarstvo kulture, evo dokaza: za nesto je kriv i Sekretarijat za kulturu grada Beograda :-)

 

Pre dve nedelje, Udruzenje kompozitora Srbije je dobilo obavestenje da ce od sada festival koji vec 18-tu godinu organizuje to udruzenje - Medjunarodna tribina kompozitora - biti prebacen u nadleznost opstine Vracar.

 

Da ja ne pisem previse o samom festivalu i ovoj smejuriji koja je ucinjena, to je vec jako dobro opisala kompozitorka Ivana Stefanovic, u Politici.

http://www.politika.rs/rubrike/Kulturni-dodatak/Medjunarodna-tribina-kao-Opshtinsko-dete.sr.html

 

Naravno, ja cu se vise baviti onim trivijalnim stvarima tipa kako je moguce da dipl. klinicki/industrijski psiholog sa iskustvom u advertajzingu bude osoba od kljucnog znacaja za umetnicku/kulturnu scenu glavnog grada Srbije? Zar ne postoji niti jedna osoba, umetnik/umetnica, koja bi mogla da se nadje na tom mestu, ili menadzer u kulturi? Mislim, zar nije primerenije? Ili smo i dalje na tragu Strucnost ispred politike, Strucnost, a ne podobnost?

 

Ovako, nekadasnji strucnjak za advertajzing je sada u poziciji da, sa velikim iskustvom u reklamnim kampanjama, odluci da je jedini festival savremene umetnicke muzike u Srbiji (pri tom, medjunarodni), osudjen da padne na milost i nemilost opstinske vlasti. Strucnjaku za advertajzing se ucinilo da je to logicno. Udruzenju kompozitora Srbije i njenim clanovima se ucinilo da bi konacno Grad trebao da prepusti nadlzenost Ministartvu kulture Srbije za ovaj festival, jer je Jedini U Srbiji Toga Tipa, gde se izvode dela najeminentnijih domacih i inostranih kompozitora savremene umetnicke muzike.

Ovako, ovom odlukom festivalu preti gasenje. 

 

Evo tog strucnjaka (strucnjakinje?):

http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=521991

 

Meni pak nije logicno da se moja doticna advertajzing imenjakinja nije niti jednog sekunda potrudila da proveri kakav je to festival, kakva mu je tradicija, kakva se tu muzika izvodi, ko ga je do sada podrzavao i kako...? To govori o interesovanju i strucnosti osobe na tom mestu. To takodje govori i o onima koji su je postavili na to mesto. Mozda o njima jos vise!

 

Ono sto nekako primecujem je da ni u Ministarstvu kulture a ni u Sekretarijatu za kulturu (bar tako kazu zvanicni sajtovi obe institucije), ne postoji niti jedan savetnik za - muziku. Imamo samo reditelje, izdavace, psihologe i strucnjake za reklame, biologe, prevodioce...

 

Da bi smo videli kako to rade nase komsije, dajem vam samo tri reci i jedan URL - Muzicki Biennale Zagreb.

 

www.biennale-zagreb.hr

 

To je festival upravo te, contemporary music, kakva se i prezentuje na Medjunarodnoj tribini kompozitora.

 

Od sada, Medjunarodna tribina kompzitora ce biti jedna opstinska smotra koja ce „квалитетом програма обогатити уметничку понуду градских општина” (I.S).

 

Zanimljivo je takodje i to da je 17. Tribinu otvorio Mister Bradic, istakavsi znacaj tog festivala za nasu zemlju i Beograd. Gde je doslo do kratkog spoja na relaciji Ministarstvo - Sekretarijat za kulturu BG? 

 

Ne znam da li ste gledali poslednji Utisak nedelje, te i zvanicne stavove Ministarstva kulture? Posle svih ostavki i posle odluke da jedini festival savremene (ozbiljne) muzike u zemlji bude dat na brigu opstinskoj upravi, mislim da je jasno da Srbija nema kulturnu politiku i da nema valjane zakone (ni) iz tih oblasti. Ono sto najvise porazava je cinjenica da se nista ne preduzima da se to promeni. Naprotiv. Tako govore cinjenice.

 

PS. A mozda da svi obucemo one crvene carape iz Utiska nedelje...ili one roze, sto su nam ponudili u Skupstini? Mislim, da ne odskacemo previse?




Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 06:35 27.03.2009

možda je

malo offtopic, tj primerenije prethodnim temama, ali ...pogledaj
bauer. bauer. 07:30 27.03.2009

Re: možda je

...pogledaj

Razbio ih je Paskaljević ko' Dragoljub Vračarca juče
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:06 27.03.2009

Re: možda je

paskaljevic nudi upravo ono sto je tasovac vec ponudio. i trazio je odgovore kako se i ko se finansira u kulturi u vreme krize? i te odgovore nije dobio, a koliko Ministarstvo zeli sa njim OZBILJNO da razgovara potvrdjuje cinjenica da mu je ostavka prihvacena (sa zaljenjem) u roku od samo 45 minuta. on nije trazio samo povecanje plata (kako crvene carape navode), on trazi upravo ono glavno: sistemske promene u kulturnoj politici u Srbiji.

mislim da paskaljevic nije sasvim upucen u desavanja, bar tako citam iz toga sto je napisao. opet, dobro je da je napisao jer ce to sto on kaze mnogo vise da odjekne nego sto mi ovde piskaramo i durimo se.

taj zakon o kulturi koji pominje...zakon o pozoristu (koji je najhitniji!) stoji u fijoci jos od 2001. godine, koliko sam shvatila. mi smo retka zemlja koja placa plate glumcima koji ne glume - nikad. i socijalno i zdravstveno. a onda kada dodju na red samostalni umetnici, kojima grad(ovi) po vrlo rigidnim pravilima doniraju za to zdravstveno i penziono, po najnizem mogucem koeficijentu, onda se galami na sva zvona. inace, gornji limit za samostalnog je zaradjenih 200€. ako se zaradi vise, npr. 201€ onda od tog 1€ mesecno moramo da uplacujemo u fond ali ovoga puta ne po najnizoj stopi to znaci da Grad vise ne uplacuje nista, sve moramo sami.
tako drzava nama umetnicima koji se sami snalazimo da zaradimo.

da ne sirimo temu, ono sto sam napomenula u textu gore, najvise peče to sto taj Ministar ili ta Sekretarica kulture nisu pozvali niti jednog umentika iz branse da pitaju, ej da li taj tasovac mozda ne prica gluposti i ta tribina, da li je to stvarno tako znacajno jer ja kao reditelj/strucnjak za marketing O TOME NE ZNAM NISTA!

e to peče.
leopold_lady leopold_lady 09:34 27.03.2009

...........

Pročitala sve linkove - pa da se javim,onako laički.....

Moja sestra od ujaka završava etnomuzikologiju i zato ponešto o tim dešavanjima (u našoj muzičkoj umetnosti) i znam ... Uglavnom,sve kad se zbroji,oduzme itd.,se svodi na jedno - niko ne želi da vodi računa o stvaraocima ovde.... Generalno su naši umetnici cenjeniji van zemlje,čak neki i mnoooogo bolje plaćeni što su ikada u zemlji i bili.... Ok,kriza je....Kod nas je svako malo kriza,ali ne može da se za vreme kriza ponaša prema umetnicima kao prema nižim bićima (znam mnoge umetnike koji se osećaju tako).... I dokle mi da budemo i u tome izvan sveta?



Da ne pitam - dokle će (uglavnom) mamini i tatini sinovi studirati FDU ??? (Pošto je to oblast umetnosti koja mene lično pogađa najjviše).....
reanimator reanimator 09:52 27.03.2009

Re: ...........

leopold_lady
Da ne pitam - dokle će (uglavnom) mamini i tatini sinovi studirati FDU ??? (Pošto je to oblast umetnosti koja mene lično pogađa najjviše).....

Pa valjda zauvek?
Ima neko da nije završio FDU, a da razlog nije lične prirode? Ono...smorio se pre kraja.
Mislim..uglavnom se smore kasnije, nakon što su nekome već uzeli mesto.
Juče :
X : tata, tata...hoću na glumu!!
Y : nemoj dete, nisi bre za to, uzećeš mesto nekome ko...
X : hooooćuuuu!!!
Y : halo bing, kako brat..daj vidi molim te za ovu moju/mog..
Danas :
X : tata,tata...gluma je smor...hoću da budem..hoću da budem...novinar!!
Y : nemoj dete, uzećeš bre mesto nekome ko se školovao za...
X : hooooćuuuu!!!
Y : halo bing, kako brat...daj vidi...
Sutra :
X : tata,tata...ja bih malo da operišem na otvorenom srcu!!
Y : halo bing...šta?? baš si mislio da sam ponudiš?? super!
Jbg..sistem.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:15 27.03.2009

Re: ...........

pa tako je sve u Srbiji. advokatrsku kancelariju nasledjuje sin advokat, ali ajde to je privatno probem je kad zaposleni koji treba da idu penziju, npt Radio i televizije Vojvodine, uslovljavaju svoj odlazak dolaskom svoje dece na to njihovo radno mesto
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:21 27.03.2009

utisak

Ne znam da li ste gledali poslednji Utisak nedelje, te i zvanicne stavove Ministarstva kulture?

Bebo, Meni bio super momenat kada je drzavna sekretarka za kulturu (btw, kako prizemno podmetanje nekog drugog na bojno polje) pocela da prica kako tasovac nije uspeo sam da se izbori za vece plate ( misleci da je mogao da podigne profit Filharmoniji, da zarade vece pare), a on joj rekao da se onda lepo drzava odluci da li je filharmonija drzavno vlasnistvo , tj na budzetu ili nije. Zatim joj i Olja reternira ppitanje, "jel to znaci da vam treba menadzer tipa gane Pecikoza ili Raka Maric".
I jos jedan detalj koji govori mnogo o ministarstvu kulture i ljudima koji rade u njemu. Pocela zena da prica, kao singherica ovako:"Mi u ministarstvu kulture republike Srbije pokrenuli smo akciju "Srbija u Srbiji", to je pohvalio i gospodin TAsovac, u cilju podizanja kapaciteta kulturnih institucija na lokalnom nivou...". Prekinula je Olja i pitala da li zaista misli da ju je bilo ko od gledalaca razumeo....
Pish zivi...
kakvi ljudi, fuuuuuuuuuuuuuuj
prep
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:36 27.03.2009

Re: utisak

hvala!
mister bradic ju je podmetnuo onako, Muski. mudonja, nema sta! a mister ode na rts da gostuje sam, tamo gde nema nezgodnih pitanja.
spremam se na text o orkestru i horu RTS-a i tijanicu tim povodom...samo da pokupim dovoljno informacija

meni je ta raspodela kolaca jako zanimljiva, pogotovo u G17+
oni uzmu resor za koji nemaju strucnjake (strucnost ispred politke?) i onda postave osobe koje nisu dovoljno kvalifikovane za mesta na koja su postavljene. kapram da je tako i u drugim strankama i drugim oblastima, samo sto u ovom mojoj nema previse ljudi pa se svi znamo, lako je odkriti greske u koracima...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:01 27.03.2009

Re: utisak

a mister ode na rts da gostuje sam, tamo gde nema nezgodnih pitanja.

o da, stara i uvek ispativa metodologija... otici kod nljstefanovica i njemu slicnih (necu nista da te pitam)novinara
audrey92 audrey92 11:58 27.03.2009

kultura

Cela prica je za plakanje. Meni neizdrzivo smeta taj diletantizam, to nerazumevanje nadleznih sta su institucije kulture, sta treba da je na budzetu, a sta ne treba, koji institucije su od nacionalnog, koje od lokalnog itd. znacaja. Kao da je filharmonija osnovana prekjuce i to jer je nekom palo na pamet, a niko jos nije ukapirao cemu ona sluzi i koje je njeno mesto u drustvu. Pa zar su toliki idioti? U intervjuu u Vremenu Tasovac to jako jasno formulise: nek se drzava odluci koji su prioriteti, sta je njena kulturna politika, da li finansiranje tzv. "visoke kulture" (koja je u svakoj zemlji na budzetu jer je nekomercijalna) ili zabave. Ja ne vidim zasto bi se drzavnim parama pomagali komercijalni projekti kao sto je Guca ili Egzit ili snimanje igranih filmova. To je popularna kultura, domen zabave, sa svojim mehanizmima distribucije i finansiranja. Ne moze se od filharmonije ili nekog specijalizovanog festivala (npr. eksperimentalnog teatra, nove muzike, novih baletskih formi...) ocekivati da se sami finansiraju na nacin kako to Guca radi. To je taj diletantizam i neshvatanje, uz odgovarajucu dozu arogancije.

A ko i zasto sedi u ministarstvu kulture i kakvu stetu tamo cini...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:23 27.03.2009

Re: kultura

Ne moze se od filharmonije ili nekog specijalizovanog festivala (npr. eksperimentalnog teatra, nove muzike, novih baletskih formi...) ocekivati da se sami finansiraju na nacin kako to Guca radi. To je taj diletantizam i neshvatanje, uz odgovarajucu dozu arogancije.

tako je, a tasovcu je zamereno da nije bio dovoljno dobar menadzer te nije 'stvorio' bolje plale BF...kakva izjava zene biologa koja misli da zna o kulturi dovoljno da sedi na tom mestu. sramota.

a Tribina je uvek kuburila s novcem, nikada nije imala valjanu reklamu (jer te reklame kostaju koliko i ceo budzet Tribine, to valjda ZNA Sekretarica za kultur grada Beograda!).

prosto, ne mogu da shvatim kako neko ne pomisli da mozda treba da se jebeno raspita o tome sta je ta Tribina i kome treba? kako drugi tretiraju visoku umetnost? taj diletantizam + arogancija o cemu pricas mi izaziva predinfarktno stanje!
topcat topcat 13:06 27.03.2009

Pitanje:

ako bi netko mogao pojasniti sto konkretno znaci da ce
Medjunarodna tribina kompozitora - biti prebacen u nadleznost opstine Vracar.

Sto podrazumijeva ta ''nadleznost''?
Da li je to znaci organizaciju, lika iz opcine u odboru festivala, financije ili sto?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:29 27.03.2009

Re: Pitanje:

Da li je to znaci organizaciju, lika iz opcine u odboru festivala, financije ili sto?

to prvo znaci da oni ne znaju koliki je znacaj tog festivala, jer ne znaju nista o takozvanoj, visokoj kulturi a na mestu su da odlucuju o istoj.
to takodje znaci da Tribina ne moze vise da aplicira za sredstva kod Grada, vec samo kod Opstine Vracar.
to znaci da je festival odbacen kao nepotreban.
eto, to znaci.

topcat topcat 15:40 27.03.2009

Re: Pitanje:

BebaOdLonchara

to prvo znaci da oni ne znaju koliki je znacaj tog festivala, jer ne znaju nista o takozvanoj, visokoj kulturi a na mestu su da odlucuju o istoj.
to takodje znaci da Tribina ne moze vise da aplicira za sredstva kod Grada, vec samo kod Opstine Vracar.
to znaci da je festival odbacen kao nepotreban.
eto, to znaci.


O suvremenoj muzici se obicno izjasnjava vrlo uzak krug i to u pravilu visoko strucnih ljudi.
Festivale tog tipa posjecuju uglavnom kompozitori i nesto izvodjaca koji se time bave. Zagrebacki bienalle ukljucuje i druge grane umjetnosti a ne samo muziku - tako da je on u ovom slucaju neusporediv.

Koliko je tribina kompozitora bila posjecena?
Jesu li na svim koncertima bile pune dvorane?
Da li se trazila karta vise?
To je recimo nesto sto zanima onoga tko ce mozda financirati projekt - a to ne mora biti samo Grad.

Naravno, lakse je cekati novac iz grada ili ministarstva (dobri stari komunizam) i onda prema budzetu "birati umjetnike", ali vecina, zaista velika vecina festivala u svijetu ima taj grad i drzavu na listi sponzora tek simbolicno, dok organizator (entuzijasta i obicnom covjeku - ludjak) - ako se ne varam to je u ovom slucaju jos uvijek udruzenje kompozitora - muku muci obilazeci kojekakve firme i institucije u potrazi za sredstvima.


Sto hocu reci:
Bez obzira na nerazumijevanje "nadleznih" (koji su u ovom slucaju - kao i u vecini slucajeva - ocito nekompetentni) i trenutni bijes sto projekt nije prepoznat kao znacajan - ne mora znaciti da se isti treba ugasiti.

Tribinu komopozitora su poceli kompozitori, a ne opcinar ili gradski cinovnik.

Dakle, isti je trebaju nastaviti.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:26 27.03.2009

Re: Pitanje:

Koliko je tribina kompozitora bila posjecena?
Jesu li na svim koncertima bile pune dvorane?
Da li se trazila karta vise?

visoka kultura/umetnost nigde nije posecena, tj nema publiku gde bi se trazila karta vise, i nigde u svetu nisu pune dvorane. ako cemo umetnost ocenjivati po tome koliko je ljudi u publici, onda je u srbiji seka aleksic najveca umetnica, a ceca najveca ikad (mozda cak i od brene).
u EU barem (ne znam za US), se ta vrsta festivala Uglavnom finansira iz budzeta, jer su visoka kultura i umetnost interes drustva koji drzava mora da prepozna. zasto tako ne bi bilo i kod nas?

to sto ministar prica da se u Srbiji izdvaja najmanje procenata u odnostu na ostatak evrope, to je tacno ali se ne izdvaja mnogo vise ni tamo. u francuskoj jeste veci budzet ali se za kulturu izdvaja 1.5%, dakle samo pola posto vise od nas. ali ministar zaboravlja da poredi francusku i srbiju po jos nekim parametrima: velicina drzave, broj pozorista, filmova koji se snime, opera, orkestara, koliko visokih skola za muziku ima (srazmerno tome ima i mnogo vise diplomiranih muzicara).

tribina ce postojati i dalje (nadam se) i verujem da ce se i pronaci sredstva da ostane (bar) u onom obimu u kojem je bila dosad, ali je najvece pitanje da li takav festival treba da padne pod nadleznost jedne beogradske opstine? sto kaze kompozitor i akademik dejan despic, da li je sledeci korak mesna zajednica?!

o tome se radi ovde, o tome sto NESTRUCNE osobe dolaze na VAZNA MESTA U DRUSTVU i svojim NEZNANJEM ali zato POLITICKOM PODOBNOSCU odredjuju sta je vazno za zemlju a sta ne?!

o TOME se radi ovde. o odnosu vlasti prema umetnosti i kulturi ove zemlje. o odnosu i tretmanu!

zato nasi najbolji umetnici i strucnjaci odlaze napolje jer ovde nema KO da ih prepozna. ti koji mogu da ih prepoznaju, nisu na mestima na kojima bi trebali da sede, jer za ta mesta nisu - podobni.
topcat topcat 22:08 27.03.2009

Re: Pitanje:

BebaOdLonchara

visoka kultura/umetnost nigde nije posecena, tj nema publiku gde bi se trazila karta vise, i nigde u svetu nisu pune dvorane. ako cemo umetnost ocenjivati po tome koliko je ljudi u publici, onda je u srbiji seka aleksic najveca umetnica, a ceca najveca ikad (mozda cak i od brene).
u EU barem (ne znam za US), se ta vrsta festivala Uglavnom finansira iz budzeta, jer su visoka kultura i umetnost interes drustva koji drzava mora da prepozna. zasto tako ne bi bilo i kod nas?


Suvremena muzika nije posjecena, a ne visoka kultura kao takva!
Sigurna sam da Bemus nema problema sa posjecenoscu.
Ima umjetnika koji pune dvorane - poredjenje sa Cecom & co nije potrebno.

Pogledajmo na tren ocima cinovnika koji sjedi u fotelji, nema pojma o muzici i ne vidi da je umjetnost interes drustva:
on vidi da su "ulupali" novac, da su se festivalom prosetali neki likovi za koje on nikad nije cuo, a koji su jeli i pili na njegov racun, da gradjani Beograda nemaju pojma da se odrzava neka tribina (to se uostalom iscitava i iz uvodnog teksta) i da od iste nema materijalne koristi.

Cim se ovo pitanje uopce poteglo, znaci da se "nadleznima" dalo materijala.



o tome se radi ovde, o tome sto NESTRUCNE osobe dolaze na VAZNA MESTA U DRUSTVU i svojim NEZNANJEM ali zato POLITICKOM PODOBNOSCU odredjuju sta je vazno za zemlju a sta ne?!

o TOME se radi ovde. o odnosu vlasti prema umetnosti i kulturi ove zemlje. o odnosu i tretmanu!

zato nasi najbolji umetnici i strucnjaci odlaze napolje jer ovde nema KO da ih prepozna. ti koji mogu da ih prepoznaju, nisu na mestima na kojima bi trebali da sede, jer za ta mesta nisu - podobni.


O tome se uvijek i svugdje radi, samo je u vecim sredinama manje primjetno.
Nije potrebno vikati na mene jer to jako dobro znam.
(vjeruj mi, Hrvatska u tome zaista nije primjer koji treba slijediti)

Generacije su se promijenile, trend je drugaciji i danasnji "intelektualac" je daleko od onoga sto je to podrazumijevalo prije 30-ak godina.
Osnovni je problem sto je drustvo sve gluplje, a nacin rada jos nije evoluirao iz starog sistema.

Umjetnost mora pratiti trend a ne se oslanjati na nesto sto je "nekada funkcioniralo".


Da bi tribina opstala (i u buducnosti narasla) treba je preformulirati i osmisli atraktivan program koji nece samo kao pijavica sisati iz budzeta, nego ce u isti nesto i donijeti.
Npr, umjesto ogranicene revije kompozitora, festival suvremene umjetnosti u cijem ce sklopu biti i kompozitori - zajedno sa svojim simpozijima i (vecini ocito neslusljivim) kompozicijama.
Financijer danas mora vidjeti konkretan interes i rezultat.


Razumijem ljutnju i emocije, ali treba vidjeti sta se iz ove situacije realno moze uciniti.
Tko je spreman podmetnuti ledja?
Udruzenje kompozitora?
Dejan Despic?
Tasovac?
Bradic?
Jedna od Ivana?



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:44 27.03.2009

Re: Pitanje:

tribina jeste promenila svoj koncept nakon 16te. tribina nikada nije ni trosila ogromna sredstva. tribina je bolja nego ikad. ima mladog selektora, Ivana Brkljacica koji sjajno vodi posao (rekla bih, nikada bolje).

kad smo kod hrvatske, oni imaju tribinu u opatiji. ova tribina u BG je nastavak te tribine u srbiji, kao sto je ta opatijska, kao smanjena, nastavak u hrvatskoj. mislim da svaka ex-yu zemlja ima nesto slicno.
bienale jeste sveobuhvatniji festival ali se tamo izvodi savremena umetnicka muzika.

BEMUS nije visoka umetnost, kao ni BF. to je meinstrim umetnicke scene. mozda su bili (a nisu ni tad) pre tih 30 godina, ali vise nisu. svirati betovena i malera u 21. veku nije nikakav hajtek. o tome govori bas ta ogromna posecenost koncertima BF, pa i BEMUS-a. takodje, postoji nesto sto se zove pomodarstvo, tako da pored ambasadora, pri gostovanju nekih Imena iz inostranstva, najbolja mesta na kolarcu imaju politicari. i to je jedan od razloga zasto su koncerti rasprodati (ne dolaze samo ljubitelji muzike) ali i zasto su karte za bitef obicno rasprodate. sta kao, dodje predstava iz finske na finskom, puna sala, svi odusevljeni? nemojm se lagati. to je pomodarstvo.

ja na vas ne vicem. koristim velika slova da istaknem odredjene reci i njihov smisao ne vama, vec uopste, ko god da cita.
pominjete tod cinovnika u Skupstini grada. e pa o tome i pricam. na nekim mestima prosto moraju da budu ljudi koji se razumeju u materiju, ljudi iz posla, a ne osobe cija je jedina kvalifikacija ta sto je supruga kuma mladjana dinkica.

ovde cak nije novac u pitanju, kao sto sam i rekla vec. ovde je Odnos drzavnih sluzbenika koji treba da brinu u resornom sekretarijatu/ministarstvu, prema konkretno ovom festivalu, a videli smo i drugim institucijama kulture, vise nego lose i neodgovorno.

kod nas mozemo svi zajedno da podmecemo ledja. kola ce se slomiti na kraju samo na nasim ledjima.

i jos nesto, savremena muzika vec dugo nije neslusljiva. to je samo eho ranijih epoha, takozvane Moderne. savremena muzika u americi je vise nego slusljiva, srpska savremena muzika je bar poslednjih 25 godina vrlo slusljiva, engleska da ne govorimo, a posebno od kad je ponovo trend igrati se folklorom! minimalizam je usao u sve pore umetnosti (mislim na muzicki minimalizam) pa i u film i to odavno.
uostalom, na BITEFU (koji trosi OGROMNO MNOGO!) imate u proseku 5% solidnih predstava pa niko nije ni pomislio da taj festival (koji dugo nema NIKAKAV koncept!) prebaci u resor opstine Stari grad (ili vec...).

e o tome se radi.

ps. i ne vicem na vas, aman! samo sam ljuta...ali ne na vas.
topcat topcat 23:14 27.03.2009

Re: Pitanje:

BebaOdLonchara


BEMUS nije visoka umetnost, kao ni BF. to je meinstrim umetnicke scene. mozda su bili (a nisu ni tad) pre tih 30 godina, ali vise nisu. svirati betovena i malera u 21. veku nije nikakav hajtek. o tome govori bas ta ogromna posecenost koncertima BF, pa i BEMUS-a. takodje, postoji nesto sto se zove pomodarstvo, tako da pored ambasadora, pri gostovanju nekih Imena iz inostranstva, najbolja mesta na kolarcu imaju politicari. i to je jedan od razloga zasto su koncerti rasprodati (ne dolaze samo ljubitelji muzike) ali i zasto su karte za bitef obicno rasprodate. sta kao, dodje predstava iz finske na finskom, puna sala, svi odusevljeni? nemojm se lagati. to je pomodarstvo.



svirati betovena i malera u 21. veku nije nikakav hajtek


Cinjenica da su se pojavili novi umjetnici ne umanjuje vrijednost onih starih.
Kod mene je, konkretno, cesto poveca.
Ja bi voljela da nasi orkestri dobro sviraju i Beethovena i Mahlera i uvijek cu radije otici na takav koncert, nego na cjelovecernji koncert samo "nove muzike".

Zasto?
Jer se velika - ali velika vecina (a to znas i sama - mozemo valjda na ti - mislim, red je vec) muzicara odlucila za "nove pravce" jer nisu bili u stanju svirati stare...
Zato i imamo gomilu neslusljivih, da prostis - drkadzija, a ne kompozitora i sviraca, koji snimaju sve i svasta da bi "bili moderni" i da bi posto-poto nekamo spadali.
I to je isto tako pomodarstvo.
Za takve se kasnije uhvate razni cinovnici etc, pa kompletnu novu muziku proglase loshom.

Da li se selektor, navedeni Brkljacic, oglasio u medijima?

Ako je tako sjajno vodio tribinu, onda ne vidim cemu strah da ce se ista ugasiti zbog preseljenja pod opcinu.
Naravno - degradirajuce je...ali ponekad se bas u manjim zajednicama nadje netko tko ce se osjetiti prozvanim, pa nesto uciniti.

Ja vjerujem da je sve uvijek dobro za nesto.
Mozda ste se bas rjesili nekog daveza koji vam je kroz gradski ured stajao na glavi.
Nikad ne znas...

Ako nista drugo - ovo je bar malo reklame za tribinu.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:04 28.03.2009

Re: Pitanje:

Jer se velika - ali velika vecina (a to znas i sama - mozemo valjda na ti - mislim, red je vec) muzicara odlucila za "nove pravce" jer nisu bili u stanju svirati stare...
Zato i imamo gomilu neslusljivih, da prostis - drkadzija, a ne kompozitora i sviraca, koji snimaju sve i svasta da bi "bili moderni" i da bi posto-poto nekamo spadali.
I to je isto tako pomodarstvo.
Za takve se kasnije uhvate razni cinovnici etc, pa kompletnu novu muziku proglase loshom.


ovo je dobar primer da se objasni koliko je covekov zivot dug. kratak je da bi se docekao sud vremena (a potrebno je vise od 100 godina, mozda 200) a u isto vreme predug da bi tako lako mogli da odbacimo sve sto nadolazi, jer je svaki dan 24 casa, zivimo polako u odnostu na 200 godina. ne mozemo da vidimo siru sliku, nemoguce je. i tako je bilo u svakoj epohi.

slazem se da postoji gomila šita u savremenoj muzici ali setimo se salijerija (skolski primer). da li bi iko od nas (pa i mene kao profi muzicara) znao da je on postojao da nije bilo drame/filma? sumnjam. isto toliko šita ali onog (pre)slusljivog, onog bez mnogo inventivnosti ali mnogo tehnike i eklekticizma (to je ono sto sad imamo na MTV-u, uglavnom, muzika koja prolazi jednu ili pola sezone...to je salijeri kejs) je bilo u svakoj epohi. samo sto sad, u 21. veku, imamo tu vremensku distancu i kroz vreme se selektuje sta je zaista vredno.

ono sto mislim o savremenoj muzici kroz ceo xx vek a i ovih prvih 10 godina xxi ne moze da stane u jedan komentar, pa se necu ni truditi, naravno. savremene muzike ima jako slusljive i sasvim neslusljive. ali to postoji u svim umetnostima, ali smo od muzike navikli da slusamo i uzivamo.
koliko slika ima koje su od neprocenjive vrednosti, pa ih nikada ne bi kacili na zid? mnogo. i to ne samo one iz xx veka. savremeni teatar je mnogima i danas, neprihvatljiv, ali to nije razlog da toga ne bude na sceni. sigurno se nece izvoditi svi savremeni dramski textovi zauvek. za 200 godina ce ostati nekoliko pisaca ili jos bolje, samo po dva-tri komada nasih savremenika, dok ce ostalo pasti u zaborav ili se pominjati samo u istoriji knjizevnosti.
ne mozemo znati, ali mislim da se treba truditi.

to je umetnost koja sada nastaje, u ovom prostoru i vremenu kao sto je nekada betoven radio u svom vremenu i sasvim drugacijem okruzenju. pored njega je jos bilo 100 slicnih ali je jedan samo isplivao na povrsinu. i zato treba podrzavati stvaraoce Sad, da bi imali sta da izaberemo - sutra. uostalom, koliko je kompozitora, slikara, pisaca umrlo od gladi, bolesti, nemastine, jer nisu bili prepoznati u svom vremenu? da li bi J.S.Bach ikada bio otkriven da nije bilo Mendelsona? e o tome ne razmisljamo kada pricamo o umetnosti danas. a treba.

ni u nemackoj sale nisu pune kad se svira Lachenmann ili neki slican kompozitor, ali dolazi publika koja moze takvu muziku da razume. i dnevno se odrzava i do 10 koncerata samo savremene muzike, i niko ne postavlja pitanja.

vasa opaska da savremenu muziku sviraju oni koji nisu umeli onu drugu je maliciozna (ili plod neznanja). napisacu dva imena: Mstislav Rostropovic i Sviatoslav Richter. obojica su pored 'stare' muzike dosta svirali i savremenu, vrlo cesto premijerno, snimali ploce sa tom muzikom, u to vreme.
kod nas je ansambl nekada cuvene ćuprijske skole za mlade talente, pored mozarta i vivaldija, na svom repertoaru su imali muziku zorana erica, sostakovica (i on je nekada bio neslusljiv ;-), ivane stefanovic...kasnije se od njih formira ansambl svetog djordja koji nastavlja tu tradiciju.
marija spengler, retko dobra violinistkinja sa svojim (jos boljim) koleginicama u londonu (koje su rasprodate po dve godine unapred) svira u vecini slucajeva bas savremenu muziku, cesto pisanu bas za njih.

so, mislim da je ipak neznanje a ne malicioznost. evo, sad znamo kako to ide.

jos nesto: niko ne strahuje da ce se Tribina ugasiti. mislim da se ne razumemo. ovde smo sokirani da Grad prizeljkuje gasenje, te nas stavlja na opstinske jasle. da ponovim, ODNOS Sekretarijata za kulturu BG je problem ovde, a ne to sto ce se ili se nece ugasiti festival. nece se ugasiti, ali se to ocigledno - prizeljkuje.
o tome pricam. o odnosu nase drzave i vlasti prema kulturnim institucijama.

i evo malo ilustracija savremene muzike. prvi utube je radio covek inace vrlo omiljen kod nase publike koja posecuje BITEF.


i toru takemitsu, rekvijem.

topcat topcat 02:52 28.03.2009

Re: Pitanje:

Ne možemo uspoređivati Salierija i muziku danas. U međuvremenu su se pojavili Beethoven, Brahms, Schumann, Mendelssohn (pisala sam o njemu na jos aktivnom blogu), Liszt, Chopin, Wagner, Mahler, Bruckner, Schoenberg, Webern, Berg, Cage, Copland, Carter, Stokhausen, itd...itd...
Današnji kompozitori imaju itekeko od koga učiti.
Dapače, sve je poznato...pitanje je samo tko će što i kako iskombinirati.

Drugo je vrijeme i drugi je koncept umjetnosti.
Ne može se mjeriti istim mjerilima.

Nego, gdje sam ja to napisala da svi umjetnici koji sviraju savremenu muziku nemaju pojma?
A da ih se OGROMAN BROJ (velika većina) sakriva pod taj šešir jer nisu bili u stanju svirati Bacha i Mozarta nije moja malicioznost ili neznanje - samo realnost.

(edit: btw, Takemitsu je već šlager i standardni koncertni repertoar)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:25 28.03.2009

Re: Pitanje:

Jer se velika - ali velika vecina (a to znas i sama - mozemo valjda na ti - mislim, red je vec) muzicara odlucila za "nove pravce" jer nisu bili u stanju svirati stare...

mozda, ali ja za to ne znam. u srbiji nije tako a nisam takve upoznala ni u 'svetu'. ili te zanima savremeni zvuk ili ne. imam drugaricu u londonu kojoj je dosadno da svira shopena, mozarta (mada ne i Bacha) pa svira savremenu muziku i jazz. i jedna je od uspesnijih tamo koja se time bavi.
i jos nesto: ili znas da sviras ili ne ali je vazno i da te zanima to sto sviras. i to je Jako vazno.

takemitsu jeste vec slager, ali ne mogu da pronadjem nista na utube-u sto sam htela...Geobbels nije slager vec je jedan od retko uspesnih kompozitora i reditelja.

Ne možemo uspoređivati Salierija i muziku danas.

pa i ne uporedjujem je. poredim muziku salijerija i njegovih savremenika! pa onda kazem da toga ima i danas. nekog Beria ili Ligetija i jos 100 komada noname koji rade slicno kao i oni sto su radili, ali Nisu Oni. kazem da je u vreme mozarta bilo jos 100 kompozitora Tada koji su komponovali u istom stilu kao Mozart, a danas ih niko ne zna...
sad mi se cini da malo prevodim svoj text sto ne mogu, pogotovo u skoro pola 4am...

jednostavno, ne znam za taj ogroman broj muzicara koji svira 'drkadzije' jer je to in ali znam da i najveci izvodjaci koji sviraju uglavnom staru muziku RETKO MOGU da sviraju savremenu muziku. ne samo sto je ne vole vec i ne umeju.
topcat topcat 05:43 28.03.2009

Re: Pitanje:

BebaOdLonchara
ili te zanima savremeni zvuk ili ne.

Valjda te zanima zvuk kao takav, bez obzira na stoljeće.

Meni slušljivo: Crumb

ili znas da sviras ili ne ali je vazno i da te zanima to sto sviras.


Potpuno se slažem.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 10:57 28.03.2009

Re: Pitanje:

Valjda te zanima zvuk kao takav, bez obzira na stoljeće.

generalno da, ali sve je ipak stvar ukusa.
Crumb je super ali moj omiljeni...



i vrh...

topcat topcat 14:52 28.03.2009

Re: Pitanje:

BebaOdLonchara

Crumb je super ali moj omiljeni...

Bebo, pa ti si KLASIČAR!
(da ne bi bilo zabune, ovi svakako ne spadaju u one tamo...drkoše...)
Više volim ovu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:16 28.03.2009

Re: Pitanje:

a elektronika?
maj fejvorit!



a evo i malo domacice (not igzeklti maj fejvorit ali sasvim je ok)


moja omiljena opera xx veka (oduse, pocetak sam ali posle 100 godina mogu da kazem da mi je omiljena...konacno!)

topcat topcat 15:22 28.03.2009

Re: Pitanje:

BebaOdLonchara

a evo i malo domacice (not igzeklti maj fejvorit ali sasvim je ok)

Sad ja ponosno stavim Kempfa - ovo je jedini klip koji sam našla
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:37 28.03.2009

Re: Pitanje:

jedan od mojih favorita poslednjih desetak godina, Bernhard Lang!



ps. kako pravis link od utube.a? moze i na pp.
topcat topcat 18:41 28.03.2009

Re: Pitanje:

Vidim da si gore dodala i Wozzeka - to je fenomenalno djelo!
I muzika i poruka...all in one!

Zaista na nikoga od ovih linkiranih nisam mislila da su se "sakrili pod nove pravce".
Zasluzili su svoje mjesto.

Vise sam aludirala na one koji se skrivaju u nekim sumnjivim udruzenjima i da nije tih udruzenja nitko nikad ne bi cuo za njih...ono: puste sum vode iz vodokotlica, nadodaju 2 note i svi se moramo diviti...taj rad.
Upravo takvi znaju oblijetati tribine koje nemaju dovoljno novaca da pozovu neko zvucno ime...znas dalje...
johnny011 johnny011 13:12 27.03.2009

g + 17 +

ivana a.je supruga igora a.
koji je prvi savetnik mladjana d.
i iz iste stranke kao nebojsa b.
a preko agencije s&s postala dobra sa
marketing krilom ds

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:25 27.03.2009

Re: g + 17 +

johnny011
ivana a.je supruga igora a.
koji je prvi savetnik mladjana d.
i iz iste stranke kao nebojsa b.
a preko agencije s&s postala dobra sa
marketing krilom ds


johnny011 johnny011 14:25 27.03.2009

Re: g + 17 +

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:34 27.03.2009

Re: g + 17 +

ivana23 ivana23 14:37 27.03.2009

Re: g + 17 +

johnny011
ivana a.je supruga igora a.koji je prvi savetnik mladjana d.i iz iste stranke kao nebojsa b.a preko agencije s&s postala dobra sa marketing krilom ds

Lik
johnny011 johnny011 14:39 27.03.2009

Re: g + 17 +

johnny011 johnny011 14:44 27.03.2009

Re: g + 17 +

Bradic o strucnosti i politici:

Novi gradski sekretar za kulturu je Ivana Avžner, supruga Igora Avžnera, koji je najbliži saradnik Mlađana Dinkića. Šta je njen dosadašnji doprinos s obzirom na to da radi u Skupštini grada?

Nije mi teško da se setim doprinosa koji je gospođa Avžner dala Beogradskom festivalu igre, mladoj manifestaciji koja je u nastajanju imala veliki broj problema i protivnika pre nego što je prepoznata kao jedan od najznačajnijih festivala u zemlji. Verujem da će tako raditi i ubuduće.


Intervju
ivana23 ivana23 14:52 27.03.2009

Re: g + 17 +

Tokom bavljenja marketingom i advertajzingom, rukovodila je projektima: Ljubljanska banka, Pliva, Dita, Tuzlanska banka, Jaka, Beobanka, Pekabeta, Vital, Jubanka, Delta banka, Narodna banka, Komercijalna banka, Bambi, Metalac, Sintelon, FEST, Bristol Myers Squibb, Compaq Samsung, Societe Generale bank, 3M, Inegenico, British American Tobacco, Ministarstvo rada i zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Banka Intesa...


Ivana Avžner, sekretar
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:33 27.03.2009

Re: g + 17 +

"Kultura u rukama G17 PLUS

U ovom trenutku je celokupna kultura Srbije i Beograda u rukama jedne stranke – G17 PLUS. Mislite li da je to pametno?

Iako je vaša formulacija na prvi pogled tačna, kultura nikada nije niti može biti u rukama određenog pojedinca ili pojedine stranke. Konkretna politička rešenja u ovom trenutku su neminovnost, a koliko su „pametna", pokazaće vreme."

sta reci?!

Za obnovu Hilandara odlazi 110 miliona dinara

???
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:37 27.03.2009

Re: g + 17 +

ivana23
Tokom bavljenja marketingom i advertajzingom, rukovodila je projektima: Ljubljanska banka, Pliva, Dita, Tuzlanska banka, Jaka, Beobanka, Pekabeta, Vital, Jubanka, Delta banka, Narodna banka, Komercijalna banka, Bambi, Metalac, Sintelon, FEST, Bristol Myers Squibb, Compaq Samsung, Societe Generale bank, 3M, Inegenico, British American Tobacco, Ministarstvo rada i zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Banka Intesa...


Ivana Avžner, sekretar


ja bih podvukla tu i Delta Banku (u to vreme u vlasnistvu Miskovica) i sada Incesa Banku (koja i dalje tesno saradjuje sa istim covekom), pa Narodna banka, Komercijalna banka...sve sami PRIVREDNO-PROIZVODJACKI PRVACI!
johnny011 johnny011 17:54 27.03.2009

Re: g + 17 +

Od kulturnih manifestacija u CV-u ima samo PR kampanju za Fest. Identično kao i u CV-u Igora A. Opaki tandem
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:05 27.03.2009

Re: g + 17 +

zanimljivo je takode da G17+ drzi resor kulture i medija u srbiji a da u svojoj stranci nemaju predsednika odbora za kulturu?!?!

izgleda da su mnoge stvari logicne tamo, a? je.zi.vo!

a poslednji slogan im je Akcije umesto price!
JJ Beba JJ Beba 18:28 27.03.2009

Re: g + 17 +

eni pak nije logicno da se moja doticna advertajzing imenjakinja nije niti jednog sekunda potrudila da proveri kakav je to festival, kakva mu je tradicija, kakva se tu muzika izvodi, ko ga je do sada podrzavao i kako...? To govori o interesovanju i strucnosti osobe na tom mestu. To takodje govori i o onima koji su je postavili na to mesto. Mozda o njima jos vise!


e moja BOL, nisi skapirala?
kada sam svojevremeno čula za ovo nameštenje shavtila sam da je sve moguće.
dotična stručnjakinja za kulturu grada beograda je žena Igora Avžnera, Dinikićevog kuma i gitariste očajnog benda Monetarni udar kao i kumovog savetnika za medije a sada naravno uposlenog u vladi.
Skupština grada odavno služi za udomljavnaje supruga, žena i ostale rodbine naše političke elite.
Inače nikada se nije bavilia ičime sličnim što ima veze sa kulturom.
i ne shavtaj ozbiljno taj CV. abartovan je.

ivana23 ivana23 18:36 27.03.2009

Re: g + 17 +

BebaOdLonchara
Za obnovu Hilandara odlazi 110 miliona dinara???

To bih jos nekako podnela...

Ali:

Dzak para za baštovane
Na šta se troši sto miliona dinara koje Ministarstvo kulture izdvaja za održavanje dvorskog kompleksa Karađorđevića. (Izvestaj za 2007.g.! - moja opaska)

Veći deo ovog novca ide na plate zaposlenih, ali i na razne stručne časopise, održavanje automobila, razne opreme, parkova i slično. Kako je Kurir u prethodnom broju objavio, ovaj kompleks još uvek se nalazi u vlasništvu Republike Srbije, a porodici Karađorđević je dat na korišćenje, na osnovu čega Fond “Kraljevski dvor” dobija godišnju apanažu za održavanje objekata.

U izveštaju o namenskom korišćenju sredstava za održavanje dvorskog kompleksa za 2007. godinu, u koji je Kurir imao uvid, stoji da je te godine nešto više od 82 miliona dinara potrošeno na “rashode za zaposlene, usluge po ugovoru, administrativne, stručne usluge i usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo, reprezentacije i ostale opšte usluge”. Jedna od krupnijih stavki u izveštaju koji je kancelarija prestolonaslednika Aleksandra dostavila Ministarstvu kulture jeste i izdvajanje za stalne komunalne troškove. Sudeći prema tome, godišnji račun za vodu u Belom dvoru iznosi skoro pet miliona dinara, za telefon se izdvaja 3,5 miliona dinara godišnje, a na to treba dodati i 523.944 dinara za održavanje telefonske centrale, kao i 706.000 dinara za internet, KDS i RTS. Takođe, u Belom dvoru su za 2007. godinu platili račun za struju od oko 2,5 miliona dinara, a za pres kliping izdvojeno je čitavih 397.329 dinara.

Iz dela budžeta Ministarstva kulture koji ide na “održavanje spomenika kulture Dvorskog kompleksa na Dedinju” izdvaja se čitavih 226.170 dinara godišnje, ili 18.000 dinara mesečno, za pretplatu na stručne časopise i štampu za Beli dvor. Za troškove održavanja voznog parka, odnosno registraciju, servisiranje, rezervne delove i stalno tekuće održavanje vozila u Belom dvoru, izdvaja se blizu dva miliona dinara godišnje, a slična suma odlazi i na troškove nabavke baštenske opreme i održavanje 40 hektara parkovske površine. Zanimljiva je i suma od 1,3 miliona dinara, koju je Beli dvor prošle godine izdvojio na ime nabavke kancelarijskog materijala.


Jeste da je Kurir, ali... - "U izveštaju koji je našoj redakciji prosledilo Ministarstvo finansija stoji da je iz budžeta Republike Srbije, odnosno Ministarstva kulture, za 2007. godinu na ime finansiranja održavanja dvorskog kompleksa na Dedinju izdvojeno 90 miliona dinara."
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:39 27.03.2009

Re: g + 17 +

dotična stručnjakinja za kulturu grada beograda je žena Igora Avžnera, Dinikićevog kuma i gitariste očajnog benda Monetarni udar kao i kumovog savetnika za medije a sada naravno uposlenog u vladi.

znaci, u-kumu-mi-ne-diraj fazon?

dzebotebog!

a ovi bastovani...

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:07 28.03.2009

Re: g + 17 +

Inače nikada se nije bavilia ičime sličnim što ima veze sa kulturom.

mislim da se bavila ozbiljnije kulturim, mada kratko, kad je Tanja Petrovic bila sekretar za kulturu...od blata cemo je praviti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana