Pravda na obaraču?

dali76 RSS / 27.03.2009. u 20:24

gun-home-security.jpgTog 20. avgusta Toni je ranije otišao na počinak. Provjerio je još jednom ispod kreveta. Svjetlost koja je dopirala s ekrana malog televizora u kutku mračne sobe zlokobno se odbijala od puščane cjevi. Znao je ovaj 55-togodišnji engleski farmer da bi, da neko slučajno sazna, za posjedovanje vatrenog oružja mogao dobiti i višegodišnju robiju, ali on, kao i mnogi uostalom, uprkos striktnom zakonu, nije prijavljivao oružje. Poslije nekoliko provala bilo mu je i drago zbog tog. Prošli put su mu uspijeli ukrasti zidni sat čija se novčana vrednost nije mogla mjeriti s činjenicom da je isti pripadao njegovom djedu. Toni je legao na krevet ne skinuvši odjeću niti čizme, ali to mu nije smetalo da utone u san. Ovaj engleski farmer, sem što se bavio uzgojem voća, po rječima rjetkih prijatelja, gajio je i neskrivenu mržnju prema lopovima i provalnicima koji su sve češće posjećivali ove krajeve, uključujući i njegovo mjesto Emneth, udaljeno na oko 200 km sjeverno od Londona.

Bilo je dovoljno samo otškrinuti odavno razvaljena ulazna vrata da bi Toni otvorio oči. Vrata njegove sobe bila su tek pritvorena i jasno je mogao čuti nečije korake. Na starom drvenom podu bilo je lako nagaziti na raznorazne starudije, i gotovo nemoguće ostati nečujan. Iako tek probuđen, Toni je brzo napipao hladnu cjev “pumperice” pod krevetom. Svijetlost s televizora i dalje je obasjavala sobu. Ustavši s puškom u ruci otvorio je vrata sobe i ugledao dvije ljudske siluete. Samo sekunda je djelila tišinu mraka od prvog praska pumparice, a nedugo zatim još jedan bljesak praćen jakom eksplozijom osvjetlio je mračnu prostoriju.

29-togodišnji Brendan Feron, momak s debelim policijskim dosijeom, dobio je sačmu u nogu. Njegov kompanjon u nedjelu, 16-togodišnji Fred Barras, imao je manje godina, i još manje sreće. Toni Martin, engleski farmer, čudak i samac, kako ga je opisala porota, ali i prijatelji, bit će optužen za ubistvo Fred-a Barras-a. Porota će nakon 9 sati vijećanja proglasiti Tonija krivim za počinjeno djelo ubistva, a sud će samo aplicirati postojeći zakon; Toni Martin će 20. aprila 2000. godine biti osuđen na doživotnu robiju. Preživjeli provalnik, osuđen na trogodišnju kaznu zatvora zbog pljačke, podignut će privatnu tužbu protiv ubice svog nesretnog prijatelja, tražeći odštetu od 50.000 funti (valjda kao povredu na “radnom mjestu”).

bozica-pravde.jpgNakon četiri godine sud je ipak odlučio da Toni Martin nije pucao s namjerom da ubije. Sudu su dostavljeni dokazi da je Toni Martin prije ovih događaja doživio “emocionalni krah”. Kao rezultat ovoga Toni Martin je oslobođen iz zatvora četiri godine poslje učinjenog nedjela. Iste godine sud je prihvatio zahtjev za pomilovanje, i preživjeli provalnik Brendan Feron, koji je u međuvremenu bio optužen i za dilovanje drogom, bit će pušten iz zatvora.

Četiri godine poslje ovih oslobađajućih presuda još jedan sličan događaj podjelit će javnost, ovog puta američku.

Tog 14. novembra 2007. godine Joe Horn, 61-godišnji penzioner iz Pasidine (Texas), pozvao je sa svog mobilnog telefona policiju.

“Zovem vas da prijavim da su dvojica provalnika ušla u kuću mog komšije”, nervoznim glasom Joe Horn je obavjestio policijskog službenika. Glas sa druge strane “žice”, prilično umirujućim tonom, tražio je adresu i pitao za pojedinosti. Joe Horn je pak s druge strane bivao sve nervozniji upozoravajući policijskog službenika da im neće (provalnicima) dopustiti da pobjegnu.

"Imam pušku. Želite li da ih sprečim da pobjegnu?" upitao je Joe i sasvim jasno se moglo čuti škljocanje “pumperice”.

"Ne izlazite iz kuće. Nema te imovine vredne života. Ne izlažite sebe opasnosti", odgovorio je službenik policije, govoreći da je pitanje minuta kad će policija stići.

"Požurite čovječe, jer ja im neću dozvoliti da pobjegnu", rekao je Joe.

Uzalud je dispečer umirivao nervoznog komšiju koji je samo rekao da mora da ide.

Čulo se otvaranje vrata.

"Move and your dead!" Joe Horn nije dugo čekao poslje ovih izgovorenih riječi, i tri jasna praska su usljedila ni sekundu nakon toga. Telefonska veza se prekinula.

Miguel Antonio De Jesus (38) i njegov kompanjon Diego Ortiz (30) napravili su fatalnu grešku kad su odlazeći s mjesta pljačke upravo krenuli prema prednjem dvorištu kuće Joe Horn-a. Kako su se osjećali kad su vidjeli cjev puške i komšiju koji nije želio čekati policiju, ostat će tajna. Obojica provalnika, inače ilegalnih emigranata iz Kolumbije, su svoj pljačkaški pljen vredan 2.000 $ platili glavom.

Joe Horn se vratio u kuću, nazvao policiju (čiji su inspektori već bili stigli na mjesto događaja, suviše kasno da spasu živote provalnicima, al' na vreme da svjedoče o pucnjavi).

"Čovječe, krenuli su prema mojim vratima. Nisam imao izbora, nisam imao izbora", govorio je Joe Horn na telefon policijskom službeniku.

"Baci oružje, baci oružje, policija je stigla", gotovo je vrištao, nekad tako umirujući, glas policijskog dispečera.

Joe Horn je oslobođen bilo kakvih optužbi. Zakon Teksasa dozvoljava upotrebu smrtonosnog oružja u zaštiti života, ali i imovine (nije doduše jasno je l' zakon uključuje i komšijsku).

Oba slučaja izazvala su duboke podjele u društvu. Doduše, američki zakoni, što se tiče posjedovanja i upotrebe oružja, malo je reći, su daleko manje restriktivni. No unutar oba društva podjele su očigledne. Jedni tvrde da lopovi i provalnici nisu zaslužili bolje. Da nisu počinili pljačku, danas bi bili živi. Još veći argument leži u nekad nedorečenom i nejasnom terminu samoodbrane, il' različitog viđenja prava na zaštitu vlastite imovine. Drugi govore da građani nemaju pravo biti sudije i pogotovo ne pravdu donositi okidanjem obarača. Oni smatraju da je vreme divljeg zapada iza nas i na organima reda je da odluče kad, kako i gdje upotrebiti vatreno oružje.

Moj rođak iz Engleske, između ostalog, ne može se načuditi kaubojskim zakonima, kako ih on zove, koji se u SAD odnose na upotrebu i pravo na držanje vatrenog oružja. Mnogi se slažu s ovakvim stavom, smatrajući da ono što neki vide kao američku tradiciju, ne ide u korak s vremenom i vrednostima današnjeg društva, koga, paradoksalno ili ne, baš Amerika tvrdi da vodi.

S druge strane, moj prijatelj koji i sam posjeduje oružje (ko ga uTeksasu pa i nema) ima drugačije razmišljanje: "Zar ja moram da mislim hoću li provesti godinu, dve ili pet u zatvoru jer štitim svoj život i imovinu? Zar ja da razmišljam imaju li provalnici oružje ili ne? Neka o tome razmišljaju oni koji ulaze u moju kuću kroz prozor ili obijajući moja vrata. Jedno je sigurno: ne dolaze mi u kuću s namjerom da pokupe moje račune koje žele da plate, il' da mi čestitaju godišnjicu braka."

Piknik na američki način:
 
 
OK bloggers, now it's your turn. So, shoot!
 


Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blade Runner Blade Runner 21:26 27.03.2009

Licno sam protiv

toga da neko osim sluzbenih lica poseduje oruzje.
Oba opisana slucaja su na neki nacin sa ekstremnim ishodima i ne deluju pravedno. Mada, ovima sto su poginuli je svejedno.
ervetor ervetor 16:00 29.03.2009

Re: Licno sam protiv

Blade Runner
toga da neko osim sluzbenih lica poseduje oruzje.
Oba opisana slucaja su na neki nacin sa ekstremnim ishodima i ne deluju pravedno. Mada, ovima sto su poginuli je svejedno.


I ja sam protiv.
Medjutim, cinjenica je da se u Srbiji na ulici nalazi puno glavonja sa teskim naoruzanjem. Cinjenica je da se kupuju dzipovi kako bi moglo bezbednije da se sudara sa drugim vozilima na ibarskoj magistrali.
I sad, mozemo mi biti protiv oruzja do sutra, ali oni ce za to vreme deliti pravdu onako kako je oni dozivljavaju a panduri ce im se uvlaciti u dupe sve vise i vise.
Na kraju, mi koji ne nosimo naoruzanje sa sobom, postali smo samo glineni golubovi. Tako nas malo slucajno ubijaju panduri a malo glavonje i mudonje.
Mislim da je kasno, i da je nemoguce povuci toliko oruzja sa srpskih ulica. Mislim da je jedini izlaz u legalizovanju prava da svaki pojedinac nosi oruzje. Jer verujte ja sam se zgranuo kada sam video ko sve vec uveliko nosi oruzje. Svi ti govore da ne nosis, i nemoj biti lud i ostale fazone, ali ga drze kod kuce ili u autu. Bar lovacku pusku ako nista drugo, ili poklon od ovog ili poklon od onog. Sve neki suveniri bog te jebo !
Pa cekaj, ja onda ispadoh ko jevrej u II s.r. samo cekam da me neko smakne kad mu se digne.
Nabavicu zato ja jedan lep bacac plamena ili malu atomsku bombicu...
Na taj nacin, bar cemo biti jednaki. Ovako, kako danas stvari stoje, kriminalci koji imaju svoju drzavu, zabranili su zakonom svojim zrtvama mogucnost da se brane.
pnbb pnbb 14:44 30.03.2009

Re: Licno sam protiv


Na kraju, mi koji ne nosimo naoruzanje sa sobom, postali smo samo glineni golubovi.

u slucaju naoruzanog susreta tebe i krimosa, sta mislis, ko ce pre da opali?

sto znaci da ces cesce sacuvati svoj zivot nenaoruzan, nego naoruzan..
zvuci glupo, ali je tako...

apropo gornjeg primera, ako je doticni joe u ikakvom srodstvu s odri horn, glasam za oslobadjajucu presudu
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:43 27.03.2009

no guns

niccolo niccolo 22:04 27.03.2009

To je pitanje

rangiranja određenih dobara u jednom društvu i pravnom sistemu. U Americi je imovina kao jedno dobro maltene izjednačena sa životom kao drugim dobrom. U Evropi je to po pravilu neprihvatljivo....
buba_truba buba_truba 22:26 27.03.2009

Re: To je pitanje

Meni se dopada taj američki sistem - izvini, a otkud ti na mom privatnom posedu, šta ćeš tu? Ko te zvao? Znao si... rizikovao si... jebiga! Ja ne bih da rizikujem. Nije li to fer?
srki92 srki92 22:06 27.03.2009

divlji zapad

Interesantna tema i sasvim si korektno predocio dve strane problema, umesto da krenes da pljujes po Amerima, jer svaka baba ima sacmaricu ako ne AK47 ili pak na britanski zakon koji posla coveka na robiju jer je ubio provalnika u svojoj kuci.

Licno mislim da bilo kakvo oruzje nema sta da trazi medju ljudima koji nisu policija ili vojska. Medjutim...

Ziveci a pogotovu lunjajuci po neurbanom delu USA, da ne kazem po teskim vukojebinama, stekao sam utisak da su neke stvari malo preuvelicane (narocito ako neko koristi Majkla Mura kao relevantan izvor informancija ili sudi na osnovu ovih primera sa treninga milicije u Alabami ;-).

Pre svega upoznao sam bas dosta Amera koji nemaju oruzje i ne pada im napamet da ga nabave, prosto veruju u to da ih stite organi reda i da posedovanje vatrenog oruzja uliva laznu sigurnost i moze da isprovocira napadaca da svoju pretnju vatrenim oruzjem i realizuje. Oni najverovatnije nisu nikad imali problem koji bi se mogao razresiti potezanjem oruzja, (pogadjas, skoro svi su po pravilu ili liberali (motaci dzointa da upotrebim drWu-ov izraz), ili su barem demokrate ).

Drugu grupu cine ljudi (uglavnom republikanci, cudno zar ne?) koji tradicionalno ne veruju u sposobnost vlasti da ih zastiti od nasilja i smatraju za normalno da preuzmu stvari u svoje ruke. Ne samo normalno, nego kao obavezu, pre svega prema svojoj porodici. Od njih, rekao bih da je 99% sasvim normalnih ljudi, koji ne setaju okolo sa pistoljima zataknutim za pojas (unconcealed weapon je ilegalno u skoro svim drzavama, ako se dobro secam) i kurce se okolo. Za njih je puska nesto kao alat u garazi, ima svoje mesto i svrhu, ne pale se na njega, ne dize im se ona stvar dok vitlaju okolo sacmaricom i ubijaju sitne zivotinje i slicno. I vecina njih nikad nece zapucati bez upozorenja na bilo koga ko im udje na posed. Ja tu nemam sta da prigovorim.

Primeri kao ovaj koji si izneo ilustruju coveka psihopatu, koji je zahvaljujuci Ustavnom pravu koje ima lako dosao do oruzja i na osnovu toga se ne moze suditi vecini. Ali tu je ja mislim sustina problema. Kada kupujes pusku ili pistolj u radnji, obavezno se radi background check, kod FBI-a, ali tu samo provere da li imas kriminalni dosije ili ne, a ne da li si i normalan i da li si obucen za upotrebu oruzja. Na internetu nisam siguran da li uopste neko bilo sta proverava. I naravno, tu je kupovina oruzja od prethodnih vlasnika, gde svako moze da dodje do cevi. Medjutim, i pored svega toga, a imajuci u vidu kolika je zemlja, ovakva ubistva zbog upada na posed su jako retka, narocito u odnosu na broj oruzanih pljacki recimo po gradovima.

Poseban problem je razudjenost stanovnistva, o kojoj obicno mi Evropljani nemamo bas najbolju predstavu. I tu zaista niko ne moze da se uzda u nekakave serife ili state troopere da ce vam patrolirati pored farme i stici da reaguju u slucaju da im javite da ste ugrozeni. Dodatno, na mnogo mesta, kao recimo ovde kod mene gde zivim, u planini, poseban problem su divlje zivotinje, narocito pume i medvedi i gotovo svako ko zivi na takvom mestu je prinudjen da poseduje sacmaricu ili neko drugo vatreno oruzje, sam ako nije bas lud da veruje u pepper sprej ili trube na komprimovani vazduh. Uopste nisu retki slucajevi da covek krene ujutro na posao i kad otvori vrata suoci se sa pumom koja se oblizuje nakon sto je pojela sve rakune i vucjake u komsiluku a iza nje se igra njenih 3-4 mladunca.

Prema tome, ja mislim da ako vec ne moze da se promeni Ustav koji garantuje pravo svakom gradjaninu da se samozastiti, onda treba poostriti kontrolu kandidata koji zele da nabave legalno naoruzanje. Milsim da se ovo upravo i desava poslednjih par decenija, polako i postepeno doduse, da se narod ne bi preterano bunio. Cak i NRA uziva u plodovima tog pritiska, jer vecina vlasnika oruzja redovno uzima kurseve za upotrebu oruzja od NRA instruktora.















dragoljub92 dragoljub92 22:16 27.03.2009

Re: divlji zapad

Poseban problem je razudjenost stanovnistva, o kojoj obicno mi Evropljani nemamo bas najbolju predstavu.

poseban problem je da većina nas nema blagog pojma šta je amerika.

da i dao sam ti preporuku za ovako razložan pristup problemu.
srki92 srki92 22:32 27.03.2009

Re: divlji zapad

dragoljub92
Poseban problem je razudjenost stanovnistva, o kojoj obicno mi Evropljani nemamo bas najbolju predstavu.

poseban problem je da većina nas nema blagog pojma šta je amerika.
.


Jednom sam vozio dobrih stotinak milja negde izmedju istocne Jute i zapadnog Kolorada a da nisam video ni jednu farmu ili kucu niti me je na putu obisao ijedan automobil. A to nije nista spram recimo Nevade (jel' tako bauere ;-) ili Arizone. Veca je frka bila da mi se ne pokvari automobil, nego da cu naleteti na neku budalu ili killer cop-a.



dragoljub92 dragoljub92 22:51 27.03.2009

Re: divlji zapad

Veca je frka bila da mi se ne pokvari automobil, nego da cu naleteti na neku budalu ili killer cop-a.

da ali živetu u tim vukojebinama te tera da imaš oružje,sdruge strane ti si bio u prolazu,pa sad stvar izbora osećaja.ne mogu da sudim .
opet ,s druge strane država je uzela na sebe odgovornost da nas štiti.ne uspeva,te maloletničke bande su već uznemiravajući problem,plus ozbiljan kriminal.
jednostavan test.nemojte meni da odgovarate samo razmislite šta biste vi uradili tom lopovu.elem u centru niša,okolina pravnog fakulteta.mom komšiji su obili kuću preko dana i odneli zlato u vrednoszi oko 5000 maraka.bilo je dobro sakriveno ali su ga našli.šta biste vi uradili lopovu ili lopovima.normalno policija nije našla počinioca ili počinioce.
Kazezoze Kazezoze 13:41 28.03.2009

Re: divlji zapad

da i dao sam ti preporuku za ovako razložan pristup problemu.

kakav razlozhan pristup problemu???
pa on je objashnjavao zashto ljudi trebaju da nose oruzhje, a to isto misli i svaki idiot koji poseduje oruzhje.
razlozhno bi bilo da je pokushao da objasni zashto ljudima nije potrebno oruzhje i kako postoje druga reshenja da bi se zashtitio od divljih zhivotinja ili provalnika, a ne da ih ubijash.
dobro si srki naslovio post sa "divlji zapad", jer ce zauvek ostati divlji dokle god ima ljudi koji podrzhavaju to divljashtvo. divlji zapad je i postao divlji jer je svako mogao da koristi oruzhje.
dragoljub92 dragoljub92 13:56 28.03.2009

Re: divlji zapad

kaz ja tamo nebi živeo brez pumparicu ni po obavezno.a o tome zašto je divlji zapad divlji,mogli bi da debaklujemo letnji dan do podne i da se ne složimo.ljudovi se utepuvaju ot kad je svetaiveka i utepuvaćese dok je svetaiveka i kozna zaštoje todobro.
Kazezoze Kazezoze 14:29 28.03.2009

Re: divlji zapad

dragoljub92
kaz ja tamo nebi živeo brez pumparicu ni po obavezno.a o tome zašto je divlji zapad divlji,mogli bi da debaklujemo letnji dan do podne i da se ne složimo.ljudovi se utepuvaju ot kad je svetaiveka i utepuvaćese dok je svetaiveka i kozna zaštoje todobro.

ni ja tamo nebi zhiveo ni pod obavezno.chudim se kako uopshte ljudi mogu zhiveti u vechnom strahu i sa sachmaricom ispod jastuka. jebesh taj zhivot i tu civilizaciju kad se ljudi boje svoje vlastite sene. josh sad kad im se prividjaju teroristi na svakom coshku, zhivot im postaje pakao. + kriza koja nadire, uskoro ih nece moci zashtiti ni njihov dragi bog u kojeg veruju, od samih sebe.
srki92 srki92 18:11 28.03.2009

Re: divlji zapad

Kazezoze
da i dao sam ti preporuku za ovako razložan pristup problemu.

kakav razlozhan pristup problemu???
pa on je objashnjavao zashto ljudi trebaju da nose oruzhje, a to isto misli i svaki idiot koji poseduje oruzhje.
razlozhno bi bilo da je pokushao da objasni zashto ljudima nije potrebno oruzhje i kako postoje druga reshenja da bi se zashtitio od divljih zhivotinja ili provalnika, a ne da ih ubijash.
dobro si srki naslovio post sa "divlji zapad", jer ce zauvek ostati divlji dokle god ima ljudi koji podrzhavaju to divljashtvo. divlji zapad je i postao divlji jer je svako mogao da koristi oruzhje.


Gde ces veceg divljeg zapada od Beograda nocu, tamo oko splavova. Ima svega - ubica, lopova, narkodilera, novopecenih seljobogatasa, terorista, samoubica na motorima, ubica i batinasa u uniformama, medveda, vukova, divljih svinja i krvolocnih sponzorusa ;-). Tu ti treba tesko naoraznje vise nego u pravoj vukojebini u kojoj ja zivim (a vidim da ni ne nedostaje istog, samo sto kao nije legalno) ;-).

Kaz, ja sam samo pomenuo neke od razloga koji ljudi imaju da nose oruzje jer zive tu gde zive, a pri tome nisu svi idioti ili mentalno poremecene osobe (otprilike kao sto nisu ni svi Ameri debeli, glupi, ili verski zatucani). A kad mi sledeci put medved udje kroz prozor na kuhinji i krene da jede sladoled iz frizidera, jel' mogu da te pozovem za savet sta da mu radim, mada ce biti malo tesko posto u skladu sa prirucnikom za prezivljavanje u prirodi moram u isto vreme da lezim na patosu i da se pravim mrtav ;-).

Mislim da masis sustinu: ubijanje provalnika je samo krajnje resenje i dogadja se vrlo retko, ali samo saznanje da postoji mogucnost da te neko nafiluje solju napunjenom municijom jer si mu nocu usao na gajbu sluzi kao veoma dobro odvracanje.

Hej, nisam hteo da ja budem onaj koji brani nosenje oruzja, pogotovu sto ja sam ne posedujem i ne pada mi napamet da nabavim isto, jer ga se bojim verovatno vise nego bilo koji provalnik na koga bih ga potegao, nego eto cisto da sagledamo situaciju malo i iz drugog ugla ako je to ok za tebe. Osim toga, stvari se i ovde menjaju, kao sto rekoh i mozda doticni amandman ustava nikad nece biti promenjen, ali ce kontrola toga ko moze da poseduje vatreno oruzje sigurno postati sve strozija, kao sto i teba da bude u svakoj normalnoj drzavi.







srki92 srki92 18:17 28.03.2009

Re: divlji zapad

Kazezoze
dragoljub92
kaz ja tamo nebi živeo brez pumparicu ni po obavezno.a o tome zašto je divlji zapad divlji,mogli bi da debaklujemo letnji dan do podne i da se ne složimo.ljudovi se utepuvaju ot kad je svetaiveka i utepuvaćese dok je svetaiveka i kozna zaštoje todobro.

ni ja tamo nebi zhiveo ni pod obavezno.chudim se kako uopshte ljudi mogu zhiveti u vechnom strahu i sa sachmaricom ispod jastuka. jebesh taj zhivot i tu civilizaciju kad se ljudi boje svoje vlastite sene. josh sad kad im se prividjaju teroristi na svakom coshku, zhivot im postaje pakao. + kriza koja nadire, uskoro ih nece moci zashtiti ni njihov dragi bog u kojeg veruju, od samih sebe.



Veruj mi, ni ja ne bih ziveo ovde, nego mi malo bilo previse udobno u miroljubivoj i nadasve prijatnoj za zivot nam majci Srbiji u kojoj se isti ceni kao najvece bogatstvo, ljudi potezu samo jointe jedni na druge a policija te stiti kao malo vode na dlanu i uopste vlada jedna harmonija sveprozimajuca ljubav u kojoj se tvoja gradjanska i ljudska prava postuju do besvesti.

Cekaj, a tebe stvarno nije strah da izadjes uvece u grad? Ili prosto imas logiku - nece valjda mene?




ervetor ervetor 16:20 29.03.2009

Re: divlji zapad

Cekaj, a tebe stvarno nije strah da izadjes uvece u grad? Ili prosto imas logiku - nece valjda mene?


Svaka cast.
To je tipicna slika Srbije.
Mada, ovako nam je u Srbiji zato sto je velikom broju pametnog, obrazovanog i sposobnog sveta bilo lakse da pobegne u Ameriku nego da se ovde u svojoj zemlji obracuna sa zlikovcima.
I ja sam bio pobegao, ali sam se vratio, nisam hteo da dozvolim da me barabe oteraju iz mog grada.
Sta cete sutra kada vas tamo neko ugrozi, hocete li opet bezati ?
Naime, normalne zemlje su postale normalne tako sto se normalni ljudi nisu skrivali i bezali pred zlocincima.
A to je ono sto se u Srbiji desilo, sve ovo danas sto imamo su posledice samo jedne stvari a to je da je u zadnjih 20 godina odavde otisao jedan ceo Beograd obrazovanog sveta.
Zamislite na sta bi licila Amerika da je napusti jedan ceo Njujork ili L.A i to mahom intelektualaca.
srki92 srki92 16:45 29.03.2009

Re: divlji zapad

ervetor
Cekaj, a tebe stvarno nije strah da izadjes uvece u grad? Ili prosto imas logiku - nece valjda mene?


Svaka cast.
To je tipicna slika Srbije.
Mada, ovako nam je u Srbiji zato sto je velikom broju pametnog, obrazovanog i sposobnog sveta bilo lakse da pobegne u Ameriku nego da se ovde u svojoj zemlji obracuna sa zlikovcima.
I ja sam bio pobegao, ali sam se vratio, nisam hteo da dozvolim da me barabe oteraju iz mog grada.
Sta cete sutra kada vas tamo neko ugrozi, hocete li opet bezati ?
Naime, normalne zemlje su postale normalne tako sto se normalni ljudi nisu skrivali i bezali pred zlocincima.
A to je ono sto se u Srbiji desilo, sve ovo danas sto imamo su posledice samo jedne stvari a to je da je u zadnjih 20 godina odavde otisao jedan ceo Beograd obrazovanog sveta.
Zamislite na sta bi licila Amerika da je napusti jedan ceo Njujork ili L.A i to mahom intelektualaca.


Khm, ovaj, ko bre pobegao?! Pa ima i ovde posla za nas veterane iz Kolarceve, pogle'j samo ove razbijace ;-). Ovi jedu hipije ko sto smo Kaz i ja za dorucak naslagane kao double wooper u Bourger King-u.



Zajebavam se, u pravu si. Da je USA terala svoje mladunce ko nasa zemlja, danas bi bila takva rupcaga, sacinjena od divljih zivotinja i ovih Alabama vikendasa sa smajserima. Ako ista vredi da se kaze u odbranu, nismo bas svi otisli na prvi znak sranja, ali svako gura koliko moze. Jebi ga, da ne trolujemo vise, na mladjima svet ostaje, samo sto su izgleda malo drugaciji nego mi. Odo ja da tamanim mecke i pume i spremam se za Kaze-ove vanzemaljce, kako najavljuje on ili CNN.
dali76 dali76 17:52 29.03.2009

Re: divlji zapad

e kaz pretjera ga malo o tim amerima koji se boje vlastite sjene ,komunista i terorista, ne kazem da e ne slazems argumentom da vlada,kao svaka druga,pokusava zloupotrebiti strah , ali jel im i koliko uspijeva je drugo pitanje.
srki92 srki92 18:08 29.03.2009

Re: divlji zapad

dali76
e kaz pretjera ga malo o tim amerima koji se boje vlastite sjene ,komunista i terorista, ne kazem da e ne slazems argumentom da vlada,kao svaka druga,pokusava zloupotrebiti strah , ali jel im i koliko uspijeva je drugo pitanje.


Slazem se Dali. Kaz je kivan iz mnogo razloga, ali nije bas sve tako crno-belo, ili po njemu - samo crno, to htedoh reci. Sto se vlade tice, moj je utisak da je Ameri bas i ne uzimaju toliko za ozbiljno kako se obicno misli.



ervetor ervetor 18:56 29.03.2009

Re: divlji zapad

Khm, ovaj, ko bre pobegao?! Pa ima i ovde posla za nas veterane iz Kolarceve, pogle'j samo ove razbijace ;-). Ovi jedu hipije ko sto smo Kaz i ja za dorucak naslagane kao double wooper u Bourger King-u.



dali76 dali76 21:58 29.03.2009

Re: divlji zapad

cak sta vise srki ne uzimaju je za ozbiljno...inace bi cekali policiju...
"ne kradi!! vlada ne voli konkurenciju " jedan je od mnogih naljepnica koje teksasani imaju po kolima
mashha mashha 22:33 27.03.2009

Pravda

Država treba da obezbedi uslove za život u kojima ni jednom normalnom čoveku neće pasti na pamet da pljačka nekoga. U tom pravcu treba gledati, na tome treba da se radi a moralisanje oko toga da li treba neko da ima pištolj ili ne mi deluje kao skretanje sa glavnog problema- zašto neko pljačka i kako to može da se spreči. Dakle, ja na oružje uglavnom gledam kao na posledicu jednog (ili više) ozbiljnog društvenog problema (siromaštva na pr.) a ne kao (moguće) rešenje.
Mi možemo da budemo za ili protiv oružja- svejedno je, jer to nije toliko bitno onima koji žive od krađe.
dragoljub92 dragoljub92 22:57 27.03.2009

Re: Pravda

Država treba da obezbedi uslove za život u kojima ni jednom normalnom čoveku neće pasti na pamet da pljačka nekoga.

zašto mislišda je kradljivost nenormalna,neznam tačan procenat ali mislim da je procenat lopova u populaciji veći od procenta,recimo,homoseksualaca.
mashha mashha 23:15 27.03.2009

Re: Pravda

Hm... pa pre bih rekla devijantna a ne nenormalna... e a sad, ako računamo i političare u ovaj procenat lopova, ko zna kolika bi to brojka bila u pitanju
miloradkakmar miloradkakmar 22:45 27.03.2009

Fenomenalni Majk Mur

mashha mashha 17:16 28.03.2009

Re: Fenomenalni Majk Mur

Skroz sam zaboravila na ovu ideju Kris Roka da metak treba da košta 5000$
zbunjen zbunjen 02:03 28.03.2009

Opravdano

Ziveci u USA sam se nagledao snimaka provalnika prikazivanih na TV.koji su ulazeci u kucu uz put overavali i vlasnike.U Srbiji najjaci primer su slucajevi Marinko Magda i idioti koji su na Novom Beogradu ubili zenu dete i kera.Posle takvih naslova pljacki kako neko da bude miran a neko mu provaljuje u stan?Pitanje je kako bi svako od nas postupio sa provalnicima a u kuci mu se nalaze zena i dete?Upotreba vatrenog oruzja u zastiti zivota u slucajevima provala je za mene potpuno opravdana jer provalnicima ne pise na celu kakve su im namere.Ko moze da dokaze da provalnik u momentu pljacke nema nameru da povredi ?Naravno ako moze treba izbeci situaciju da se bilo ko povredi sacekati policiju da intervenise ali ako je i to nemoguce ja licno opravdavam sva sredstva.
dali76 dali76 06:55 28.03.2009

....

Pokusao sam da svojim tekstom da ne vucem ni na jednu stranu. Razumijem I one koji se protive ideji da iko ima oruzje sem sluzbenih lica ,ali I one koji podrzavaju americku verziju ovih zakona.
Slazem se s onim sto je srki ovdje rekao da postoje razlicitosti izmedju Amerike I Evrope.
Mashha je pricala da je bitno raditi na otklanjanju uzroka gdje je upotrebu vatrenog oruzja vidjela kao posljedicu.
Mislim da je ovo veoma vazno, ali moramo shvatiti da ce provalnika uvijek biti bez obzira sta cinili sto ne znaci da ne treba ciniti sve da se problem smanji.
Pitanje je da li restrikcijom upotrebe vatrenog oruzja smanjujemo broj provala?
Ko se maca lati od maca I strada , stara je poslovica , ali pitanje je imamo li pravo imati taj mac za nedaj boze?
Koliki je rizik,kao sto “zbunjen “ kaze ako se drzimo poslovice I neko ugrozi zivot nas I nasih najmilijih.
Kako da znamo hoce li neko provaliti I odnjeti nam tv , il ce nas usput I “koknuti”?
Jel veci rizik imati oruzje?
Koliki je rizik vjerovati onim sto nam ulaze nepozvani kroz prozor u tri ujutro?
Unfuckable Unfuckable 12:11 28.03.2009

odlična tema

i odličan, izbalansiran tekst
Meni je posebno zanimljiv onaj čiča (Joe Horn) što kaže da "nije imao izbora".
Imao je...ali je "odlučio" da - nema.
Pada mi na pamet moju malu šta bi se sve po Srbijici ispodešavalo da uvedemo neki ovakav, teksaški zakon...praštalo bi na sve strane, čini mi se.
dunja73 dunja73 14:49 28.03.2009

Re: odlična tema

Pada mi na pamet moju malu šta bi se sve po Srbijici ispodešavalo da uvedemo neki ovakav, teksaški zakon...praštalo bi na sve strane, čini mi se.

ha, ha
pre dve veceri gledam na ZDF -u povodom "amok-a" vec sam pisala, jel,
otac od ubijene devojcice koja je jedna zrtva od 15 , je pokrenuo inicijativu o promeni
zakona o posedovanju oruzja u Nemackoj, pa je u emisiji gostovalo par politicara i jedan publicista
Publicista isprica covek javno , kako je bio u jednoj zemlji EU , ne kaze on u kojoj
mada ja sumnjam ne neku od "novoprikljucenih"
otisao kod doktora , doktor mu postavio pitanje "Da li si lud" On odgovorio "ne" i ovaj mu potpisao
dozvolu za posedovanje oruzja ..Kad izadje sema na tv , da je Nemacka na 15.-om mestu
po broju oruzja kod naroda
1. Amerika , pa Jemen ,Svajcarska ,ne znam ko bi cetvrti i naravno Srbija br.5
Eto , medju prvih pet smo...
niccolo niccolo 15:35 28.03.2009

Re: odlična tema

Meni je posebno zanimljiv onaj čiča (Joe Horn) što kaže da "nije imao izbora".

Ja bih rekao da je Džou olakšavajuća okolnost bila što su ovi ilegalni imigranti...onaj pristup, pošto nije niko od "naših" nema veze.
dali76 dali76 20:03 28.03.2009

Re: odlična tema

Vidis Unf cika Joe nije bio toliko blesav. Ako ti se dalo slusati razgovor koji je ny times objavio a ja linkovao mozes skontati nesto:
Joe je odma rekao ; imam pusku zelite lid a ih sprecim
Dobio je odgovor ne, ostanite gde ste.
Joe je nastavio vi znate da ja znam zakon I da puska nije ilegalno oruzje.
Da znam, rekao je sluzbenik 911, ali imovina nije vredna zivota ..
Onda ga je stari Joe posjetio da zakon dozvoljava zastitu imovine ,puskom takodjer.
Dobio je odgovor; ne izlazite se opasnosti da budete upucani, I to je joe I cekao.
Hoces da se kladis drugar , odgovorio…. je I paf …
Unfuckable Unfuckable 00:59 29.03.2009

Re: odlična tema

upravo tako...
old Joe je "doveo sebe" u situaciju bez izbora...ili - "mudro" sačekao da ga voda nanese u zaliv u kom nema izbora.
Kao što ni lopezi ne upadaju u kuće da bi se divili nečijem plasma tv - u ili davali breathless komplimente slikama po zidu, tako ni old Joe nije nabavio pušku radi odlaska u ribolov.
odin2004 odin2004 12:52 28.03.2009

Preporuka

Preporuka za tekst.

A sad i moje misljenje. Naravno da ne treba ici po komsiluku i ubijati lopove ili suditi na svoju ruku. Ali ako nadjem nekog u mom stanu/kuci ni trenutak ne bih razmisljao da li bi on bas povredio mene ili je samo strasno zaljubljen u moj plazma televizor.

Pucao bih da ga ubijem ali ne mogu da garantujem nazalost da bih i uspeo, kolt je prilicno bucno ali i neprecizno oruzje.

dragoljub92 dragoljub92 13:22 28.03.2009

Re: Preporuka

Pucao bih da ga ubijem ali ne mogu da garantujem nazalost da bih i uspeo, kolt je prilicno bucno ali i neprecizno oruzje.

zato kupi beretu,mala ne pravi buku ali mnogo dobro završava posoi naročito u rukama nekog ko nije rođen sa magnumom u rukama.
dali76 dali76 20:05 28.03.2009

Re: Preporuka

a ako ga ne ubijes , moze da te tuzi ..vis ti Dragoljuba on o da u Teksasu zivi..bereta ha?
dragoljub92 dragoljub92 20:22 28.03.2009

Re: Preporuka

dali76
a ako ga ne ubijes , moze da te tuzi ..vis ti Dragoljuba on o da u Teksasu zivi..bereta ha?

ne ubuja kalibar nego mesto koje pogodiš,manj kalibar kod pištolja daje veće šanse nevičnom da pogodi zbog manjeg trzaja,veći kalibar veći trzaj i veća šansa da se promaši.e sad za dalje pročitajte kojike i kakve rane nanosi malokalibarska municija a kave veliki kalbar.
jeste da je revolver velikog kalibra defanzivno oružje i da daje veću šansu u odbrani da jednim metkom onesposobiš protivnika,ali to važi za profesionalce koji svakodnevno vežbaju i njihove ruke i živci su spremi za buku i trzaj.mi nismo.usput bereta ne spada u oružja malog kalibre.ona je samo izvanredno izbalansiran i precizan pištolj.
usput kako sam skoro razumeo profesionalne ubice(mafijaške) upotrebljavaju malokalibarske revolvere i pištolje zbog manje buke i boljeg skrivanja.ove bajke sa magnumima i pištoljčinama su holivudska zamajavanja. u nišu je jedan poznati mangup ubijen perorezom,nikakvom mačetom ili bodežom od preko 10cm,običnim džepnim nožićem.samo što je čovek kiji je to uradio bio isto robijaš,kažu da je tek par dana bio na slobodi.
dali76 dali76 21:22 28.03.2009

Re: Preporuka

Ima li oruzje preventivnu ulogu?
Ako provalnici znaju da gazda kuce most likely ima pumpericu , hoce li razmisliti jos jednom prije obiju vrata nocu?
Cini mi se da pljacke, barem ovdje , se sve cesce desavaju danju,dok ljudi rade.
Ilopovi su kod komsija od Joe Horn/a pljackali usred dana.
No ovo se pretvorilo u politicko pitanje obojeno cim bi drugo nego rasom.
Crnci su protestovali trazeci kaznu za Joe , bjelci su isto protestovali braneci komsiju koji je uzeo zakon u svoje ruke.
mashha mashha 22:32 28.03.2009

Re: Preporuka

Ima li oruzje preventivnu ulogu?
Ako provalnici znaju da gazda kuce most likely ima pumpericu , hoce li razmisliti jos jednom prije obiju vrata nocu?

Pa verovatno će se jako dobro razmisliti. Ali ako su se baš nameračili da ga opljačkaju, provalnici će se još bolje organizovati i imaće još jače naoružanje. Ili što kažeš, desiće se pljačka preko dana kad znaju da ovaj nije kod kuće.
Šta znam, posedovanje oružja može biti koliko odbojno toliko i privlačno za pljačkaše. Privlačno u smislu- ko zna koliko ima dragocenosti u kući kad ima potrebu da ih brani pumpericom.
srki92 srki92 22:42 28.03.2009

Re: Preporuka

dali76
Ima li oruzje preventivnu ulogu?
Ako provalnici znaju da gazda kuce most likely ima pumpericu , hoce li razmisliti jos jednom prije obiju vrata nocu?


Podsetio si me ovde na jos jedan problem liberalnog posedovanja oruzja, ali prvo da ti odgovorim na prethodno pitanje. Ja mislim da ce sama pretpostavka da vlasnik poseda ima naoruzanje da odvrati jedno 99% potencijalnih razbojnika. Cak i da samo stavis nalepnicu "NRA Instructor" na kapiju svog rancha ili u vetrobran svog automobila i miran si, sem ako provalnik nije meda koji nije cuo za NRA ili gledao film Majkla Mura. I to je direktan proizvod politike slobodnog nabavljanja, posedovanja i upotrebe oruzja, dakle najoobicniji blef je dovoljan. Ne kazem da je to super i da je eticki, ali je pragmaticno. Problem su naravno oni koji su potpuno spremni na sve ili su pak prisiljeni da ti upadnu u stan iz ko zna kog razloga: takvi ce da te ubiju svejedno, imao ili nemao, potegao ti oruzje ili ne.

S tim u vezi, ono na sta si me podsetio, je da postoji mogucnost greske (i to je moj licni razlog zasto se plasim oruzja i smatram da ga niko ne bi trebalo posedovati, cisto sa filosofske strane). Iako su ovde posedi manjevise ok obelezeni, moze svakom da se desi da zaluta i da bane nekom na imanje a da zapravo i ne zna. A onda vlasnik opet moze da pogresi i da pogresno protumaci njegove namere. Medjutim, hteo bih da ukazem na urbani mit rasiren kod naseg naroda, da ce svaki posteni Amerikanac odma da potegne svoju long range 50-cal rifle i rastavi te sa dusom jer si mu presao crtu, bez da te ista pita. Iako mi Kazezoze sigrno ne veruje na rec, to je samo urbani mit. Niko bre normalan ne sedi pored ograde sa puskom i ceka da ubije nekog nesrecnika koju mu je banuo na ranc, prosto jer mu to dozvoljava nekakav amandman ustava, a i nema sta drugo da radi u zivotu.






Kazezoze Kazezoze 23:19 28.03.2009

Re: Preporuka

Medjutim, hteo bih da ukazem na urbani mit rasiren kod naseg naroda, da ce svaki posteni Amerikanac odma da potegne svoju long range 50-cal rifle i rastavi te sa dusom jer si mu presao crtu, bez da te ista pita. Iako mi Kazezoze sigrno ne veruje na rec, to je samo urbani mit. Niko bre normalan ne sedi pored ograde sa puskom i ceka da ubije nekog nesrecnika koju mu je banuo na ranc, prosto jer mu to dozvoljava nekakav amandman ustava, a i nema sta drugo da radi u zivotu.

niko normalan nema potrebu da poseduje oruzhje, a u zemlji u kojoj je to legalno dozvoljeno, zakon nije normalan.
oruzhje ne sluzhi zbog ukrasa nego da bi se neko bice ubilo, bio to chovek ili zhivotinja.sve ostale priche su shuplje. medvedi se mogu i uspavati, ne moraju se ubijati, isto tako i pume kao i ostale divlje zhivotinje.
shto se beograda tiche, on je bio super miroljubiv grad dok je zakon bio strog prema onima koji poseduju oruzhje, ali danas svaki idiot ima oruzhje, a zakon uglavnom odredjuju popovi telefonskim pozivima, pa nije ni chudo shto ima toliko nasilja.
ja sam siguran da oruzhje nije nikad pomoglo nikome ko ga poseduje, osim ako mu to nije radni alat.
dragoljub92 dragoljub92 00:20 29.03.2009

Re: Preporuka

niko normalan nema potrebu da poseduje oruzhje,

preteruješ ga bre kaz
srki92 srki92 00:29 29.03.2009

Re: Preporuka

Kazezoze

niko normalan nema potrebu da poseduje oruzhje, a u zemlji u kojoj je to legalno dozvoljeno, zakon nije normalan.


Ok, kako hoces, nema veze.

Sto se Beograda tice (a verovatno je tako i u drugim gradovima), tu se sasvim slazem sa tobom. U stvari, ja mislim da je zakon sada jos stroziji nego pre jer znam da je prakticno nemoguce dobiti dozvolu za nabavku oruzja, a sasvim sigurno je nemoguce dobiti dozvolu za nosenje ako ne radis u nekom obezbedjenju i medju slicnim placenicima. Ili preko veze, naravno. Svejedno, oruzja i ubistava - nikad vise, sem mozda u vreme dizelasa. Ja mislim da je to i zato sto su kazne za ilegalno posedovanje i nosenje relativno blage i sto policiju uglavnom zabole dupe da trkeljise bas svakog dzibera na ulici. Ali je pravi, filozofski razlog to sto zivot tu bas i nema neku bog zna kako visoku cenu...

Sto se divljih zivotinja tice, malo skrecem sa teme, ali slucajno znam tacno kako to funkcionise ovde u USA. Elem, provali ti doticni medved u kuhinju i pojede sladoled. Pri tome, ja ne znam da li mozes da zamislis kako izgleda kuca u koju udje medved: tu je obicno sve unisteno: namestaj, tepisi, tapete, police sa knjigama, ali tako temeljno da pomislis da te medved mrzi, a on prosto samo trazi hranu i muka ga naterala da se priblizi ljudima.

Ako se slucajno zadesis u kuci kad medved provali, ti si mrtav covek, kao i svi tvoji ukucani, sem ako ne uspes odmah da ga ubijes, za sta je preduslov da imas sa cim, jel' tako. Pazi, ovo kazem bez ikakvog zadovoljstva, ne podnosim lovce i nikad u zivotu ne bih uzeo pusku da ubijem zivotinju iz zadovoljstva. Medjutim, to sa uspavljivanjem, trubama, suzavcem, pravljenjem da si mrtav su price za malu decu koje si gledao u Opstanku ili citao u Mikijevom almanahu, kao i ja . Ako zateknes medveda tako da on nema gde da pobegne, ugasio si.

Ako imas srece pa dodjes kuci kad je medved otisao, onda prvo sto uradis je da pozoves sluzbu za kontrolu zivotinja. Cak i ako imas pusku, nisi blesav da sam krenes u osvetu za pocepane kauce i to niko normalan ne radi, taman da je pocasni clan micigenske milicije.

Sluzba dodje i kod tebe u dvoristu postave kavez - zamku u koji obicno ukebaju medveda za par dana. Onda prvo pogledaju da li je taj medved vec negde ranije uhvacen, sto se vidi po tome da li nosi ogrlicu. Ako nije, onda taj kavez utovare na kamionce i odvezu ga jedno pedesetak km daleko od bilo kakvog poseda, uspavaju ga, stave mu ogrlicu i kad se probudi, puste ga iz kaveza i upucaju ga sa gumenom sacmom. Skoro svaki medved to zapamti do kraja zivota i vise nikad ne prilazi ljudima. Ako pak uhvate medveda sa ogrlicom, to znaci da "terapija" nije pomogla i tad ga ubijaju bez pardona. Jeste surovo, ne moze da ti ne bude zao zivotinje koja se samo povodi za svojim instinktima, ali koja je alternativa?

Ajde, nema veze, odlutao sam u trol, nadam se da nisam preterano udavio, ali kad pomislis, od tog medveda do pravog provalnika spremnog da ubije i nije tako dalek put.





srki92 srki92 00:56 29.03.2009

Re: Preporuka

Kazezoze
medvedi se mogu i uspavati, ne moraju se ubijati, isto tako i pume kao i ostale divlje zhivotinje.
shto se beograda tiche, on je bio super miroljubiv grad dok je zakon bio strog prema onima koji poseduju oruzhje, ali danas svaki idiot ima oruzhje, a zakon uglavnom odredjuju popovi telefonskim pozivima, pa nije ni chudo shto ima toliko nasilja.
ja sam siguran da oruzhje nije nikad pomoglo nikome ko ga poseduje, osim ako mu to nije radni alat.


Cekaj kad je vec trol, nek ide do kraja.

Ovde kod mene zapravo ima mnogo vise puma nego medveda. Posto zivim u hipi kraju, gde su park rendzeri zapretili da ce da napuste posao ako neko pokusa da ih natera da nose licno naoruzanje, uvek su mi tragikomicne "instrukcije" koje se nalaze u svakom prirucniku za hajkere kao i na znakovima krajputasima: ako naidjes na pumu (za razliku od medveda ;-)), treba da rasiris ruke i noge, tako da izgledas veci i strasniji i da urlas iz sve snage, sto ce navodno da uplasi pumu i odvrati je od namere. Takodje, ako vodis psa, treba da ga pustis sa povoca. Ako te ipak napadne, treba da pruzis otpor - tako stvarno pise u prirucniku .

Elem, u proseku svake godine desi se jedan ili dva napada, mahom na hajkere, koji idu u grupi, uglavnom sa smrtnim ishodom, ili, ako napadnuti ima puuuno srece, izadje tesko unakazen. U cemu je problem? Pa prvo u tome sto pumu koja lovi nema sanse niko da vidi taman i da zna da je ona tu, sve dok ne krene da odvlaci u sumu zadnjeg u koloni. Ona ne juri svoje zrvte, nego postavi zasedu obicno na drvetu i skace pravo na plen. I ljudi su, nazalost, sasvim legitiman deo njene ishrane. A drugo, ono sto svi znamo, puma je macka od recimo sedamdesetak kilograma, koja bez ikakvog napora ubije i pojede celog odraslog nemackog ovcara. Dakle, sa njom nema fer borbe. Jedini nacin da se sa njima izbori je ili da se poubijaju kad ponekad izadju na cistinu dok ne love, ili da se pristane na zajednicki suzivot u kome smo mi obicno plen a one su lovci. Potpuno u neskladu sa sa mitom koji imamo, upravo ovo drugo je resenje koje se sprovodi. Ubijaju se jedino one pume koje su uhvacene u napadu na coveka.






Kazezoze Kazezoze 09:06 29.03.2009

Re: Preporuka

srki
Ovde kod mene zapravo ima mnogo vise puma nego medveda,bla, bla, bla...

srki, ti filmovi o kojim prichash se odavno ne prikazuju u holivudskoj produkciji. medvede koji dolaze nepozvani na sladoled su prvo zamenili komunisti, kasnije teroristi, a sad se sve vishe spominju vanzemaljci. ako je verovati holivudskim struchnjacima, a svi u americi veruju, zbog mogucih napada iz svemira na ameriku (ostale zemlje su relativno bezbedne, ako izuzmemo EZ, jer oni prate holivud u stopu), obmana - the demokrata ce uskoro javno objaviti opshtu opasnost i narediti obavezno naoruzhavanje stanovnishtva u odbrani protiv nedemokratski nastrojenih vanzemaljaca. zato srki glavu gore i obavezno nabavi neko oruzhje za zashtitu, jer ko zna sa koje strane vreba opasnost.
srki92 srki92 16:49 29.03.2009

Re: Preporuka

Kazezoze
srki
Ovde kod mene zapravo ima mnogo vise puma nego medveda,bla, bla, bla...

srki, ti filmovi o kojim prichash se odavno ne prikazuju u holivudskoj produkciji. medvede koji dolaze nepozvani na sladoled su prvo zamenili komunisti, kasnije teroristi, a sad se sve vishe spominju vanzemaljci. ako je verovati holivudskim struchnjacima, a svi u americi veruju, zbog mogucih napada iz svemira na ameriku (ostale zemlje su relativno bezbedne, ako izuzmemo EZ, jer oni prate holivud u stopu), obmana - the demokrata ce uskoro javno objaviti opshtu opasnost i narediti obavezno naoruzhavanje stanovnishtva u odbrani protiv nedemokratski nastrojenih vanzemaljaca. zato srki glavu gore i obavezno nabavi neko oruzhje za zashtitu, jer ko zna sa koje strane vreba opasnost.


Vanzemaljci? A, pa za njih imam spremno naoruzanje velikog kalibra:



Trening u lociranju terorista:



Napad na kamufliranog neprijatelja:



Akcija na zivoj meti:



Rad u oklopnom transporteru:



dunja73 dunja73 15:01 28.03.2009

ti,

Dali , imam ja u blizini radnju jednu gde se prodaje oruzje
taj Svabo ziveo godinama u Teksasu , pa je radnja , ustvari od drveta kuca , onaj fazon kao u Teksasu ,terasa ,basta
prelepo nestooo, nevidjeno u ovim krajevima , ali fenomenalno
a oruzje , ono ukrasno vise za lov , nasminkano ...
Imala sam ja neku posetu iz Srbije , i sad oni svi pricaju sa njim engleski ,i nikoga u stvari to nasminkano i ne zanima , tek ce taj tip
pitati mene "jesu li oni Rusi" ja , bezveze iz zezanja kazem da jesu ..
-E , on ce ti onda
-hajmo u podrum ..
dali76 dali76 19:54 28.03.2009

Re: ti,

e Dunja...
Dok sam zivio u gl. Gradu Teksasa nekoliko puta sam posjetio Fredericksburg, njemacki gradic u brdima teksaskim.Ne samo da ima haupt strasse , nego je nevjerovatno koliko ljudi znaju njemacki iako su njihovi preci stigli ovdje polovicom 19vijeka, I mogu ti reci Dunja da obozavaju oruzje ,a bogami ga I imaju.
Sad vjerovatno to ima I veze s cinjenicom d im je puma gotovo domaca zivotinja….
Planiram da napisem jednom blog o njemackom uticaju na ono sto danas zovemo americkom kulturom ; I mogu reci ogroman je : piknik, hamburger , bozicna jelka,piknik , kuglanje,pivo…
dragoljub92 dragoljub92 21:35 28.03.2009

Re: ti,

Planiram da napisem jednom blog o njemackom uticaju na ono sto danas zovemo americkom kulturom ; I mogu reci ogroman je : piknik, hamburger , bozicna jelka,piknik , kuglanje,pivo…

da9o si mi odličan šlagvort da plasiram ove podatke iz vikipedije,naročito zbog nekih koji tvrde da su belci, maltene,toliko ugroženi od crnaca i latinosa.i još jedan podatak,koji nisam mogo da proverim,a to je da kad su njiovi oci nacije glasali koji će službeni jezik da bidne nemačkio je izgubio za jedan glas. uostalom pogledajte procente

Obala reke u Čikagu

Prema najnovijim procenama, Sjedinjene Države trenutno broje oko 303.966.729 stanovnika. Prema federalnom statističkom birou glavne rasne grupe su belci, crnci, hispanoamerikanci, azijati i američki starosedeoci (Indijanci, Eskimi i dr.).

Belci čine 73,9% stanovništva Sjedinjenih Država, crnci čine 12,2% stanovništva, azijati čine 4,4% stanovništva, a američki starosedeoci tek 0,8%.

2000. godine Amerikanci su se izjašnjavali o svom poreklu: 15,2% su poreklom Nemci, 10,8% Irci, 8,7% Englezi, 7,2% "Amerikanci" (odbili su da se izjasne o poreklu), 6,0% beli hispanoamerikanci (uglavnom Španci), 5,6% Italijani, 3,2% Poljaci, 3,0% Francuzi, 1,7% Škoti, 1,6% Holanđani, 1,6% Norvežani, 1,5% Škoti iz Alstera, 1,4% Šveđani, 0,9% Rusi i 0,8% francuski Kanađani.

Hispanoamerikanci čine 13,4% stanovništva i oni dolaze iz Španije, kao i raznih zemalja Centralne i Južne Amerike. Oni nisu rasa, već etnička grupa. Većina su Meksikanci koji takođe čine većinu u nekim saveznim državama na jugozapadu SAD.

Što se tiče religije, 2001. godine većina Amerikanaca (52%) su protestanti, 24,5% katolici, 13,2% ne pripada određenoj veri i 1.3% su Jevreji.čine manje Muslimani i budisti od 1% ukupnog stanovništva.
dali76 dali76 05:51 30.03.2009

Re: ti,

Da Dragoljube cuo sam I ja tu pricu kako je engleski jezik prevagnuo kao sluzbeni jezik u SAD samo sa jednim glasom vise.
Istina je da SAD ustvari I nemaju sluzbeni jezik )official language).
Jedan gradic , cini mi se ovdje u Teksasu, donio je tkzv city ordinance (gradski zakon ) gdje je engleski proglasio za official language tog grada.
O nije se trebalo dugo cekati da bi neke organizacije ustale I trazile izjasnjenje o ustavnosti ovakve odluke.
topcat topcat 15:02 28.03.2009

...

Preporuka - bolje ikad nego nikad (kasnim, kasnim)

Pričali mi prijatelji, žive u Sj. Karolini da kod njih uopće nema provala i da je broj krađa minimalan, upravo iz razloga što je dozvoljeno posjedovanje oružja, pa valjda nitko ne želi platiti glavom ulazak u tuđu kuću.

Gledati zakone o oružju u Americi kroz evropske naočale nema puno smisla.
Gore je srki odlično objasnio.

dali76 dali76 19:19 28.03.2009

Re: ...

komsinice pa uvijek mi kasnis , al bitno e da stignes.Kod vas "Jenkija"malo je strozije s oruzjem ili gresim?
topcat topcat 19:57 28.03.2009

Re: ...

dali76
komsinice pa uvijek mi kasnis , al bitno e da stignes.Kod vas "Jenkija"malo je strozije s oruzjem ili gresim?


Pa ono...nije mi trebalo, ali za NYC su malo strozi zakoni nego samu drzavu NY.

Kasnim jer smo zapeli na zurci kod Johanna. : ))))
mashha mashha 22:41 28.03.2009

Re: ...

Vidiš Dali, ja od silne sreće što nisam opet zakasnila, ne stigoh ni da ti pohvalim blog...
Pitanja koja postavljaš su odlična... mislim, dosta teška ali
srki92 srki92 01:12 29.03.2009

Re: ...

topcat
dali76
komsinice pa uvijek mi kasnis , al bitno e da stignes.Kod vas "Jenkija"malo je strozije s oruzjem ili gresim?


Pa ono...nije mi trebalo, ali za NYC su malo strozi zakoni nego samu drzavu NY.

Kasnim jer smo zapeli na zurci kod Johanna. : ))))


Aha, bas sam sad pitao moju supru koja je isla u skolu u tvom kraju, ne bas u NYC, nego upstate i ona mi rece isto - koliko sam pokapirao u Njujorku je dosta slicno kao u Srbiji, u smislu da pored kriminalnog background check-a, FBI salje pisma i kontaktira komsije i pita ih za misljenje o kandidatu (valjda dobar uticaj "blizine" Evrope, sta ja znam ;-). Mada sta to vredi kad mozes da kupis PVO alatke na intenetu recimo u Montani gde ti ne treba nikakva dozvola ni za sta. Ali mic po mic i nateracmo mi ove NRA-ovce da krenu da se igraju plasticnim puskama i pistoljima na vodu .



topcat topcat 18:18 29.03.2009

Re: ...

srki92
Ali mic po mic i nateracmo mi ove NRA-ovce da krenu da se igraju plasticnim puskama i pistoljima na vodu .


Aha, te alatke su pogotovno djelotvorne u obrani od medvjeda ili krokodila koje neki stanovnici ove zemlje imaju prilike svako toliko zateći u svom dvorištu.
(mislim, ja ovdje svako toliko nađem rakuna u kanti za smeće ili se prošetam kraj srne i jelena...a kamo li u nenaseljenim krajevima).

Zabrana oružja će samo povećati prodaju na crnom tržištu.
(kako to da pobornici teorije o "zabranjenom voću" ovdje nisu ostali dosljedni?)

A ovaj stupanj kontrole:
FBI salje pisma i kontaktira komsije i pita ih za misljenje o kandidatu

me uvijek iznova sablazni!
Kazezoze Kazezoze 18:47 29.03.2009

Re: ...

Aha, te alatke su pogotovno djelotvorne u obrani od medvjeda ili krokodila koje neki stanovnici ove zemlje imaju prilike svako toliko zateći u svom dvorištu.

onaj brit, david icke tvrdi da su ustvari ti krokodili (i sl. reptili) vlasnici tih bazena kao i vodeci ljudi amerike :)))
njih se s razlogom treba plashiti, al bojim se da kod njih oruzhje nema nikakav efekt:))
dragoljub92 dragoljub92 18:53 29.03.2009

Re: ...

lako je kaz da se zezaš u olandiju kad je tamo najveća divlja životinja divlji labud i poneki preživeli divlji zerc.oni su uspeli i lisice da istrebe.:))
Kazezoze Kazezoze 20:00 29.03.2009

Re: ...

dragoljub92
lako je kaz da se zezaš u olandiju kad je tamo najveća divlja životinja divlji labud i poneki preživeli divlji zerc.oni su uspeli i lisice da istrebe.:))

ovi moji jedne godine potamanili nekoliko hiljada veverica koje su doshle ko zna odkud, jer nisu imali uredne papire:)))
mnogo su se isprepadali tih chudovishta bez papira:)
dragoljub92 dragoljub92 20:13 29.03.2009

Re: ...

Kazezoze
dragoljub92
lako je kaz da se zezaš u olandiju kad je tamo najveća divlja životinja divlji labud i poneki preživeli divlji zerc.oni su uspeli i lisice da istrebe.:))

ovi moji jedne godine potamanili nekoliko hiljada veverica koje su doshle ko zna odkud, jer nisu imali uredne papire:)))
mnogo su se isprepadali tih chudovishta bez papira:)

исктено ја се нешто ни дрвећа не сећам више,кудли кренуше јадне веверице,изгледа и оне имале неког милошевског за вођу
Kazezoze Kazezoze 20:21 29.03.2009

Re: ...

jesi li u to vreme bio u holandiji dragoljube?
bash bilo za chudjenje kod obichnog sveta. vlada naredila da se pobiju jer jadne zhivotinje nisu imale papire, pa se navodno bojali zaraze. ne secam se jel to bilo pre ili posle frke od terorista.
dragoljub92 dragoljub92 21:10 29.03.2009

Re: ...

nisam ja odavno bio tamo,tako da neznam za tu situaciju.ali me ne čudi.pazi vrlo je opasno da se naseli bilo koja grupacija koja nema svoje predatore,a u holandiji ne postoji više ni jedan predator koji bi kontrolisao prirast.nisam baš siguran da li je u ono malo šuma oko den haga i severa ostalo uopšte neka lisica,a zna se da su lisice najotpornije na istrebljivanje.sokoli i ostale letilice tamo ne postoje.e sad to da nemaju papire je glupost.znaš nije to baš naivno,ovde u moj kraj svrljig i tako. preselile se divlje svimje i vukovi,čak se i medvedi spominju.u ono ratno vreme životinjke izbegle iz bosnu.bilo neprijatno mada su kažu produžili dalje u prema moldaviji i tako.

ps
nadam se da će iduće godine da osvane beli šengen i u moj pasaport
dragoljub92 dragoljub92 22:41 28.03.2009

ovaj

spot je za ovdi

енд овај

kude mi štukoše spotovi
dali76 dali76 21:40 29.03.2009

...

: niko normalan nema potrebu da poseduje oruzhje, a u zemlji u kojoj je to legalno dozvoljeno, zakon nije normalan.”
Vidi Kaz ti lepis etikete normalno nenormalno po onome sto ti vjerujes.
Nije li to malo cudno da ti optuzujes one Amere ) koji rec nenormalno prisivaju uz sve ono sto se kosi s njihovim verovanjima , a I sam radis isto.
Pa ako vec se slozimo da Holivud crta crno bijeli film nekad sto ga svojim rjecima crtas i ti?
Sjecam se profesora koji je jednom rekao da Amerika je najvise licila na komunizam u doba kad se javno borila protiv istog , tokom 1950s

Liberali su tolerantni samo do granice dok se drugi slazu sa njima, rekao je netko drugi.
Kazezoze Kazezoze 23:17 29.03.2009

Re: ...

Vidi Kaz ti lepis etikete normalno nenormalno po onome sto ti vjerujes.

izvini dali, ali ja nemam potrebu da u to verujem ili ne verijem. to je jednostavno tako.
ljudi mogu samo da veruju da ce ih oruzhje spasiti od nechega, ali to je lazh. chista manipulacija od koje samo korist imaju fabrike oruzhja. vlada svojim zakonom o legalnoj prodaji oruzhja i sama uchestvuje u toj manipulaciji.
btw ja nisam nikakav liberal niti pripadnik nekih drugih politichkih ili ideoloshkih grupacija.
kad je o oruzhju rech nema belih filmova,svi su crni i jedini koji pokushavaju da ih prikazhu belim su oni koji imaju direktnu korist od njega: velike korporacije i vlada koja sluzhi tim korporacijama.
toliko o oruzhju, a sad odoh na spavanje.
sutra rano imam obaveza. 'ku noc!
dali76 dali76 05:31 30.03.2009

Re: ...

Pazi Kaz ja odista cjenim tvoje misljenje kao i uostalom razmisljanja drugacija od tvog.
Bio bih strasno naivan ako i sam ne bih uzeo u obzir interes mocnih korporacija i njihovih zastitnika u vidu NRA.
Ono sto ne mogu prihvatiti kao argument u diskusiji jeste stav tipa : to je nenormalno jer ja tako mislim i vjerujem, a tako mi se ucinio tvoj argument kad sam te citirao u komentaru vislje.
Da se razumijemo ja bih volio da niko nema oruzja , ali jeli to realno?
Eto neki dan cetiri policajca su ubijena u Kaliforniji,danas slusam devet ljudi poginulo u starackom domu u ,ako se ne varam N. Karolini.
Mislim I to moze biti argument za one koji se protive “kaubojskim zakonima, kako ih je moj rodjak nazvao.
Ali ljudi skloni takvom ponasanju naci ce nacina kupiti oruzje pa koliko god ono zabranjeno bilo.
Crno trziste bi se povecalo il smanjilo restrikcijom?
Lopovi, I provalnici bi bili milosrdniji prema “domacinima”, ako bi znali da doticni nema oruzja?
Oni bi se mislis solidarisali pa se odrekli vlastitog naoruzanja?
Da ocekujem od onih koji krse zakon na prvom mestu provaljivajuci u neciju kucu da se drze nekog drugog zakona napr o zabrani oruzja?
Ja mislim da ne bi.
Iskreno mislim da imanje oruzja I povecava rizik od stradanja , ali I te kako razumijem one koji zele u svojoj kuci imati oruzje kao vrstu samozastite.
I nne smatram ih nenormalnim jer mislim i razmisljam mozda drugacije.
Nadam se da nema ljutnje i da moje komentare razumijes kao dio diskusije..

srki92 srki92 07:52 30.03.2009

Re: ...

dali76
Ono sto ne mogu prihvatiti kao argument u diskusiji jeste stav tipa : to je nenormalno jer ja tako mislim i vjerujem, a tako mi se ucinio tvoj argument kad sam te citirao u komentaru vislje.
Da se razumijemo ja bih volio da niko nema oruzja , ali jeli to realno?
Eto neki dan cetiri policajca su ubijena u Kaliforniji,danas slusam devet ljudi poginulo u starackom domu u ,ako se ne varam N. Karolini.


Ja mislim da je poenta u tome sto je ovo velika i slobodna zemlja, sto se vidi i u ovom primeru koji smo potegli: onaj koji se oseca sigurno i smatra da je posedovanje oruzja beskorisno sranje, evo kao ja na primer, moze slobodno da ga ne poseduje. Onaj koji se boji bilo cega, realno ili imaginarno, moze da ode u radnju i da kupi, stagod mu drago. Po meni je to odraz sasvim normalnog i zdravog drustva u kome zelim da zivim, pa eto to i radim. Misli i radi brate sta hoces, sve dok ne ugrozavas komsije i placas porez ;-).
dali76 dali76 08:34 30.03.2009

Re: ...

Sloboda i porezi ; prva asocijacija IRS!!
No da ne idemo tamo.
Nego Srki koliko sam ja tebe razumio tebi su neke zivotinje, koje vecina od nas vidi u ZOO, ustvari komsije?
Zar ne imati oruzje u takvoj sredini ne znaci rizikovati , nepotrebno?
srki92 srki92 16:39 30.03.2009

Re: ...

dali76
Sloboda i porezi ; prva asocijacija IRS!!
No da ne idemo tamo.
Nego Srki koliko sam ja tebe razumio tebi su neke zivotinje, koje vecina od nas vidi u ZOO, ustvari komsije?
Zar ne imati oruzje u takvoj sredini ne znaci rizikovati , nepotrebno?



Ma rekoh ja na pocetku da ne volim oruzje i da ga se plasim! Moje oruzje je risk menadzment i bicikla ;-). Gledam i da me na hajku bas ne uhvati noc u sumi, sto ce reci - tamo sam u sred dana, kad velike macke spavaju. Malo je veca frka kad kampujemo, ali i tu ima nekih pravila kojih se pridrzavamo, a koja se uglavnom svode na "nece valjda" (uvek smo u grupi, vesamo hranu jedno 500 m od kampa, ukljucujuci cetkice za zube, nema spavanja u kolima i tako dalje...;-).

Ja licno zivim u delu grada (haha, ovo grad?!?) jedno kilometar od prvih suma, u kome se redje vide zivotinje, sem sto mi povremeno zatvore biciklisticku stazu na posao zbog medveda. Ali povremeno pripazim kucu nekih prijatelja gore u planini (pomenuh medu u kuhinji, ziva istina) i tamo znam tacno gde im stoji sacmarica...

Htedoh da kazem - svako rizikuje onoliko koliko je spreman i ja ne bih svakog ko ima pusku bas odmah proglasio za nenormalnog. Da imam decu mozda bih drugacije razmisljao kad idem u brda, ne znam...



dali76 dali76 17:58 30.03.2009

Re: ...

Moj djed I baka zivjeli su u malom lickom selu nedaleko od Plitvickih jezera.
Sjecam se zimi, kad zapada velik snijeg, ako idu ljudi u goste , il na kartaanje kod komsije , puske lovacke na ramena.Da, kad kazem komsija mislim dobrih 15 minuta hoda a ne kuca preko ulice.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana