Nova tema za razmišljanje-skinut text iz www.e-novine.com

chumbawamba RSS / 28.03.2009. u 12:49
Infostan napada (2)
Objavljeno: Čet, 26. 03. 2009. 16:22
NEMILOSRDNI ANĐEO
y185198878368248813_7.jpg
Gde ste bili u aprilu 1999. godine: Uslov bez koga se ne može
PHOTO: FoNet/ZORAN MRĐA
Neko je ovih dana obavestio Borisa Tadića da je sve otišlo dođavola i da je nacionalni buđelar utanjio, pa se krenulo u novi harač poreskih obveznika, bestidan i besprizoran kakva je i tvorevina na čijem se vrhu nalazi predsednik države. Olako izrečene gluposti ili gadosti za raznim govornicama, učinjeni ili neučinjeni poslovi, imaju svoju cenu. A ko će ako neće građanin pokorni da finansira poklon za Putina, Kusturičin Drvengrad, olimpijsku platu multimilionera Divca, tenisku imperiju Đoković family, gorivo za radikale, sigurnu kuću za Matića, nadoknadu za Bakija, prihode za Škundrića? To je cena našeg pristajanja a visina vanrednog i suludog rashoda će zavisiti od naše spremnosti da divljačkom nasrtaju države idemo na ruku građanskom disciplinom
.kl1269a92491 A{font-weight:bold; color:#322864 } .kl1269a92491 A:hover{text-decoration:underline; color:#322864 } p {margin:0; padding:10px 0 0 0 }
Piše: Branislav Jelić

Glupi projekat Borisa Tadića, sadržan u kvazi politici jeftinog i budalastog slogana I Guča i Egzit, doživeo je krah a ceh političke impotencije će, po običaju, platiti sluđeni i apatični građanin pokorni. Naum da se zbog izgubljenog Kosova ratosiljamo i svega ostalog, doveo je već odavno onemoćalu Srbiju na korak od bankrota. Otuda je ova tužna država, u brutalnoj ali sinhronizovanoj akciji, krenula u novo šišanje ovaca ne bi li makar delimično popunila finansijske rupe neodržive politike. Naša maćeha-država je od ponedeljka, po dobrom starom običaju, iz zasede, zaskočila građane Srbije haračem obrazloženim dugovima prema Infostanu iz aprila 1999. U paralelnoj akciji Tijanić je odaslao par stotina hiljada opomena zbog nepristajanja na finansiranje državno-partijske televizije prepune komercijalnih sekundi. Ne miruje ni Poreska uprava koja robotizovano šalje rešenja o obezbeđenju prinudne naplate poreskih potraživanja, po osnovu neažuriranih podataka i korisnog kolapsa usled prebacivanja na novi softver. U četvrtak nas je zaskočilo sa solidarnim porezom od šest odsto na sve bogatstvo koje premašuje kapitalnih 12.000 dinara. Drugim rečima, budžetski krater, u slučaju naše suverene domovine, preti da se pretvori u budžetsku crnu rupu, koja će progutati sve, počev od građanina beslovesnog i spremnog da ćutke pređe preko državno-finansijskog terora.

A samo do pre mesec dana nije se moglo živeti od državnih stimulacija, bankarskog lihvarskog zavođenja i Dinkićevih sugestija glede uzimanja kredita, bez žiranata, bez lične karte, bez ikakve veze sa mozgom. Nijednom od stručnjaka iz lepeze eksperata Cvetkovićeve nazovi Vlade nije došlo do pameti da se mora zaustaviti višemesečno povećanje javne potrošnje. Tim pre što, zarad socijalnog mira, teret precenjenog dinara opasno nagriza devizne rezerve i pretvara Narodnu banku Srbije (NBS) u najaktivniju i najnaivniju učesnicu na srpskom tržištu. Dok u celom svetu državni službenici gledaju da smanjenjem poreza i kamata ožive posustale privrede, ovdašnje secikese upravo obrnuto, nametom na namet, pokušavaju da prikriju posledice imbecilnog nadgornjavanja u sklopu silnih diplomatskih pobeda u postkosovskom ciklusu, drugi deo.

y194198880519214330_1.jpg

PHOTO: BOŽIDAR PETROVIĆ

Da ironija bude veća, da nitkovluk bude belodaniji, baš na desetogodišnjicu bombardovanja, završnog čina politike koja i danas obezbeđuje kontinuitet, Javno komunalno preduzeće Infostan se dosetilo da građani duguju baš od aprila i maja 1999, da su u vreme ratnog stanja platili račune ali sa zakašnjenjem, te da kao svojevrsni ratni profiteri sada treba da plate zbog iskazane bahatosti dok je država krvarila. Može biti da je anđeo bio milosrdni ali je svakako jasno da Infostan to nije. I taman kada je građanin lobotomirani počeo da kalkuliše kako da odvoji od dečijih usta, kako da štrpne od roditeljske grbave penzije i namiri komunalno-patriotski dug, pojavljuje se neformalni spasilac, transparentni gradonačelnik Dragan Đilas koji u Beogradskoj hronici, kao sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, daje oprost dugova! Božanska moć najmlađeg riđeg gradonačelnika dotakla je i nas iz srpske doline suza!

A u dolini spin doktora, zarasloj i prepunoj administrativnih panjeva, baškari se mastodonska državna aparatura sa 25 ministarstava, Skupštinom od besmislenih 250 poslanika, jednim predsednikom Vlade, ruljom besposlenih službenika i hrpom milionskih a friziranih računa na ime putnih troškova i ostalih instrumenata za mužu poreskih obveznika. A gde su Agencije, Direkcije, PR službe, Direktorati, Upravni odbori, Nadzorni odbori, luksuzni vozni parkovi, kartice za reprezentaciju, bilbord kampanje za Kosovo, stranačka infrastruktura? Kako će država ako ne preko građana, poreskih obveznika (ali i glasača bez pameti) finansirati radna mesta, sportske objekte i zaslužene stanove za bivše i sadašnje sportske zvezde, multimilionere koji porez namiruju negde drugde? U Monaku, recimo.

Zato ne pitajte šta Tadić može da učini za vas, već kako vi možete da pomognete Divcu i Đokoviću.

y165173384247801388.jpg


Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:35 28.03.2009

Prozori

Kažu da je Francuska svojevremeno, a u sličnoj situaciju, kada je iscrpila sve mogućnosti za oporezivanje, uvela porez na prozore. Prozori su oporezivani različitom stopom, oni koji gledaju na važnije trgove i ulice, najviše.

U nekoliko narednih dana izbila je velika Francuska revolucija.
Dr M Dr M 20:03 28.03.2009

Re: Prozori

Vojislav Stojković
Kažu da je Francuska svojevremeno, a u sličnoj situaciju, kada je iscrpila sve mogućnosti za oporezivanje, uvela porez na prozore. Prozori su oporezivani različitom stopom, oni koji gledaju na važnije trgove i ulice, najviše.U nekoliko narednih dana izbila je velika Francuska revolucija.


U tom smislu, treba oporezovati prozore na onoj zgradi u ul. Srpskih vladara koji gledaju na Andricev venac.

U narednih nekoliko dana treba da jedemo kolace.:))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana