Skupljači plastičnih kesa

Dejan Nikolic RSS / 28.03.2009. u 14:16

Diskusija na B92 forumu postavila je, sa mnogo cinizma i ironije koje su do sada iskazali učesnici, po meni sasvim opravdano pitanje "Kakva je uloga NVO sektora u oblasti ekologije u Srbiji". Odnosno radi li se tu uopšte išta osim pokušaja da se dođe do grantova i upinjanja da se povremeno simboličnim prikupljanjem plastičnih kesa po parkovima (što je ok ali...) dođe do medijskih saopštenja koja valjda treba da podrže onu prvu aktivnost?

Ako uzmemo u obzir činjenicu da NVO sektor naravno nema ni ingerencije države, ni snagu biznisa ni uticaj medija šta onda ostaje delatnicima u oblasti zaštite životne sredine za koje pretpostavljam da im je sveta misija očuvanja zdravlja i čistoće svekolikog okoliša opravdano prva misija na srcu - ako se ne dokaže suprotno - a sve su indicije da su poneki od ovih NVO osnovani sa vrlo fokusiranim misijama i uz jasnu ideju čemu i kakvim interesima služe.

Ostaje im da talasuju, ukazuju na loše i pokazuju dobre primere. Đavo bi ga znao zašto to ne čine? Da čine ne bi nedavni ekološki skandal sa Heliosom, zbog koga bi u normalnoj zemlji pala Vlada, iz čijeg su fabričkog kruga burad sa otrovnom i potencijalno kancerogenom supstancom završila po pitomim šumadijskim selima da seljaci iz njih zalivaju bašte bio propraćen potpunim mukom iz NVO sektora. Ako ne verujete meni pogledajte šta kaže pretraživač. Vidite li negde objavu na sajtu, blogu, citat izjave čelnika neke ekološke NVO? Ja ne. Ko zna zašto je to tako. Ili im je ovaj događaj promakao, ili se Ekološki pokret Beograda bavi zagađenjem od Batajnice do podavalskih sela a Ekološki pokret Novog Sada bavi isključivo pitanjima zagađenja Novog Sada i dela Futoga? Uostalom živim u Novom sadu a nisam već dugo, dugo, primetio nikakvu njihovu delatnost, a nije da ne pratim medije i posebno internet. Možda je Helios bio u nadležnosti ekologa iz Kragujevca ili Kraljeva, ali ni oni se ne oglasiše. Pa hajde da razumem ove lokalne ekologe ali zašto ćute Ekološki pokret Srbije, Savez ekoloških organizacija, ovi ekolozi, oni ekolozi... Zašto nam Eko-NVO spava?



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:47 28.03.2009

Pametno pitanje !!!

"Zašto nam Eko-NVO spava?"
Pa, nema ko da finansira budjenje ? Mozda zato ?
libkonz libkonz 15:11 28.03.2009

Re: Pametno pitanje !!!

Koliko vidim, svrha većine NVO u Srbiji (naglašavam većine, ne svih) je da ubede nekoga ko ima novaca i spreman je da taj novac da za "dobre razloge", da rade nešto korisno po društvo i pojedince. Bitno je samo stanje na računu. Kada pare "legnu" mogu i oni da predahnu i uživaju.
jednatanja jednatanja 13:08 30.03.2009

Re: Pametno pitanje !!!

Bitno je samo stanje na računu. Kada pare "legnu" mogu i oni da predahnu i uživaju.


Ne znam samo čemu ovakvo negativno razmišljanje. Svakoj NVO para dobro dodje jer jedino tako mogu da finansiraju svoje projekte. Vrlo prosta jednačina. U Srbiji još uvek nema dovoljno volontera u ovim organizacijama, a i da ih ima, opet bez para nisu efikasni.

Od Ekoforuma.org.yu sam ove godine prestala da dobijam mejlove i vesti, koje su inače uredno slali. Ne znaju šta će sa parama, izgleda...
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 16:09 28.03.2009

nema jos ko da ih plati

nvo u ekologiju ce onda kada se politka umesa. samo tako moze da se destabilizuje i taj sektor...sorosh i Co. uspesno decenijama prave razdor i zauzimaju svoje mesto pod suncem.

te organizacija konstantno vise zla doprinose drustvu sa pogresnom politikom (u stvari to je nama pogresna politika, njima je to jedina jer im je za cilj da imaju prostora za manipulacije i vecu zaradu)....do sada su gej pripadnici odavno mogli da se vencavaju i imaju ista prava kao svi ostali supruznici da ih nvo ne unazadjuje.
tyson tyson 16:18 28.03.2009

$$ suckers


Pa, ili te ekološke NVO imaju dobru volju ali su nesposobne, ili su u pitanju klasični paročistači. Tipujem na ovo drugo.

A para ima, za one koji su sposobni da ih nađu/nanjuše.


miloradkakmar miloradkakmar 17:51 28.03.2009

Građanski savet


Učestvujući, pre nekoliko godina , u osnivanju Građanskog saveta moje lokalne samouprave , očekivao sam da će NVO, odnosno udruženja građana, civilni sektor , ili kako već , u mnogome pomoći svojoj sredini putem raznolikih projekata i obezbeđivanjem novca iz tada pristupačnih fondova EU i SAD. Međutim , za kratko vreme većina NVO ( ekološka društva, udruženja sportskih ribolovaca i lovaca, ljubitelja bašta , ptica , udruženja invalida, pronalazača, KUD-ovi ... ) su me razuverile u svoje namere , jer je preovladavala želja za liderstvom u Građanskom savetu , odnosno raspolaganjem novcem koji bi se dobio iz pomenutih fondova. Ne shvatajući , da je Građanski savet trebao da bude i svojevrstan kontrolor lokalne vlasti , što je mnogo bitnije, predstavnici NVO " potegli " su za banalnim stvarima i jednostavno su rasturili , po meni , jednu korisnu organizaciju koja još uvek bitiše na " papiru " i ima šanse da ponovo zaživi.
sentinel26 sentinel26 16:13 30.03.2009

Ugledali se na ministra

za ekologiju.
Šta očekivati od Ekološkog pokreta Srbije, kada ministarstvo otvoreno priznaje da ne kontroliše stanje životne sredine na cijeloj teritoriji i u svim firmama potencijalnim zagadjivačima.

Šta se desilo sa posljednjim slučajevima zagadjenja životne sredine, uhapšenima i zatvorenim firmama okolo G.Milanovca?
Dokle će kontrole da ulaze samo u privatne firme ?

Recept:
- u društvene ne ulaziti, kada se dogodi akcident zataškavati,
- u društvene privatiuzovane ne ulaziti dok se nešto ne dogodi, kada se dogodi umarširati namrgodjeno,
- u privatne ulaziti povremeno i nad njima pokazati svoju brigu za stanje životne sredine uz obaveznu pratnju TV kamera.

šta još reći ?
Plastične kese mogu i djeca da sakupljaju uz simbolične prihode.
Vrijeme radnih akcija je prošlo.
tyson tyson 17:18 30.03.2009

Re: Ugledali se na ministra

sentinel26
za ekologiju.Šta očekivati od Ekološkog pokreta Srbije, kada ministarstvo otvoreno priznaje da ne kontroliše stanje životne sredine na cijeloj teritoriji i u svim firmama potencijalnim zagadjivačima.
Pa na primer da izvrši pritisak na ministarstvo, ili da dopuni, nadoknadi rad ministarstva ili bilo koje državne institucije.

Ne moraju NVO samo da dele šarene letke i da im se zaslužni članovi šetaju po zemlji i inostranstvu o nečijem trošku od konferencije preko seminara do radionice.


Šta se desilo sa posljednjim slučajevima zagadjenja životne sredine, uhapšenima i zatvorenim firmama okolo G.Milanovca?
Eto još posla za NVO, neka ne dozvole da se taj slučaj zaboravi i gurne pod tepih.


Dokle će kontrole da ulaze samo u privatne firme ?
Recept: - u društvene ne ulaziti, kada se dogodi akcident zataškavati,
- u društvene privatiuzovane ne ulaziti dok se nešto ne dogodi, kada se dogodi umarširati namrgodjeno,
- u privatne ulaziti povremeno i nad njima pokazati svoju brigu za stanje životne sredine uz obaveznu pratnju TV kamera.
Ukazivati na nepravilnosti u radu, protekciju, korupciju... Aktivizam.


šta još reći ?
Plastične kese mogu i djeca da sakupljaju uz simbolične prihode.Vrijeme radnih akcija je prošlo.
Lepa ideja za projekat neke NVO. Svaka čast!



sentinel26 sentinel26 01:00 31.03.2009

Re: Ugledali se na ministra

tyson
sentinel26za ekologiju.Šta očekivati od Ekološkog pokreta Srbije, kada ministarstvo otvoreno priznaje da ne kontroliše stanje životne sredine na cijeloj teritoriji i u svim firmama potencijalnim zagadjivačima.
.Lepa ideja za projekat neke NVO. Svaka čast!
Moj ceo komentar se odnosio na rad Ministarstva za ekologiju na (ne)rad dravnih organa gonjenja i (ne)rad inspekcija a ne na rad NVO koje nemaju šta da traže i rade na tim poslovima, osim prozivanja pomenutih za nerad.

Ministarstvo koje nezasluženo troši novac poreskih obveznika ne može da traži da neko drugi nadoknadjuje njegov nerad i javašluk, otvoreno kršenje zakonskih propisa do momenta kada neko nastrada se ne može nadoknaditi.

Njihovo plandovanje ne mogu nadoknaditi nikakve NVO i pokreti.

Rad i aktivnosti NVO nijesu predmet moje kritike i onaj koji nije u stanju da napiše svoj komentar neka ne obilazi tudje kao bandere.

To ministarstvo je jedno od najgorih - njihovu parolu "Očistimo Srbiju" najprije da primijene u svojem ministarstvu, pa onda redom pravac --> Pančevo --> Bor --> itd, za 100 godina će uspjeti da "evidentiraju" sve otrove i sve zagadjivače u Srbiji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana