Crna mrlja

tincup RSS / 31.03.2009. u 05:15

Danas slusam na radiju kako se americki predsednik, sa srednjim imenom Husein, odlucio da posalje jos nekoliko hiljada vojnika u Afganistan. To me podseti na susret iz 2005 godine.

Otisao sam da posetim prijatelja Nebojsu. I on je Dorcolac i isli smo zajedno u Prvu Beogradsku Gimnaziju.  Vec deset godina Nebojsa je vlasnik veoma lepog motela. Sedimo u basti kod njega i evociramo uspomene.  Naidje i jedan od gostiju, Rus Stanislav, inzenjer iz Moskve koji privremeno radi ovde za Motorolu. Sedne Rus sa nama, pocnemo pricu i ispijemo jos nekoliko piva. Ja se setim da na laptopu u kolima imam gomilu pesama Visockog pa ga donesem i pocne svirka.  Rus zapeva ....

Imao sam tu i neke pesme poznatog ruskog barda Aleksandr Rzenbaum koji je inace bio lekar pa jednog dana poceo da peva uz gitaru i ostavio medicinu.  Naidje i pesma koja emotivno uznemiri Rusa. Vidim oci mu se zamaglise i napunise suzama. Prica  kako je imao samo 19 godine i da je bio u vojsci na frontu u Avganistanu.  U jednoj borbi njegovog najboljeg druga pogodi granata u stomak i umre mu na rukama.  

Stanislava posle tog susreta nisam vise video. Imam jos njegov broj pa ako se nadjem u Moskvi ...

Ovu pesmu je Aleksandr Rozenbaum snimio odavno. Govori o neprijatnoj epizodi iz ruske istorije. Ovde je stari spot sa youtube, snimljen na groblju sa ruskim veteranima koji daju pomen izginulima. Tuzno je videti bol i suze tih ljudi.

 

Nazalost mi(ja) vrlo malo znamo o ovoj temi i koliko je bola taj rat naneo majkama, rodbini ... sirom Rusije i Avganistana.

Evo ovde i tri verzije sa koncerta. Impresivno je videti kako se cela sala dize na noge kao da se svira nacionalna himna i celu pesmu svi odslusaju na nogama.

 (Feb-23-2009)

Ovo je isecak iz ruskog filma na temu rata koji koristi ovu pesmu.

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blogovi autora

Svi blogovi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana