Novinar i političar

Veljko Popović RSS / 21.09.2007. u 14:44

Posao medija je da pita političara. Posao medija je da političaru postavlja nezgodna pitanja. Posao medija je da se intreresuje i prenosi informacije od javnog značaja. Posao medija je da ne dozvoli da vuk pojede magarca.

 

Posao novinara je da uključi mozak i lovi brljotine i eskivaže političara. Posao novinara je da bude u stalnom tihom ratu sa političarem i da uvek sumnja i pita. Posao novinara je da bude istinoljubiv, da poštuje kodeks, da ne laže i ne prikriva.

Posao političara je da bude izložen i pitan. Posao politilčara je da bude stalno napadan i retko hvaljen. Posao političara je da na pitanja mirno i sistematski odgovora. Posao političara je da se javnosti pravda i objašnjava.

Ako političar to ne može ili ne želi, on prestane da bude politčar. Ako voli da pita, umesto bude pitan, on postane novinar ili advokat i ne traži funkciju. 

Političar ne odgovara na pitanje pitanjem. Političar dela.

Snaga medija su pitanje i javnost, snaga političara odgovor i vlast.

Političar je sluga građana, jer živi njihovih od para.

Novinar je sluga javnosti, jer za nju radi, zbog nje pita i od njegovog poverenja živi.

Politilčar ne psuje.

Političar ne šutira i ne bije.

Političar inače postaje političar marginalac.

Svuda osim u Srbiji. 

No, bar se dugo nismo tukli.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:29 21.09.2007

pa...

kakvi novinari takvi i politicari. mozda je vreme da se bijemo.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:38 21.09.2007

Hm


Posao novinara je da uključi mozak i lovi brljotine i eskivaže političara. Posao novinara je da bude u stalnom tihom ratu sa političarem i da uvek sumnja i pita. Posao novinara je da bude istinoljubiv, da poštuje kodeks, da ne laže i ne prikriva.


Veljko,

u principu se slazem sa napisanim, ali imam jos dodataka . Kao prvo, cini mi se da si malo pristrasan prema novinarima pa si njih u zaboravio u zadnjim recenicama A ja bih dodao da ako recimo novinar ne postuje ovu "prvu zapovest" (koju sam citirao) onda vazi da: Novinar inace postaje novinar marginalac. Svuda osim u Srbiji.

Takodje bih i za novinare dodao recenicu Novinar ne psuje. Zato sto sam bas pre neki dan pisao o jednom novinaru koji psuje gore od svakog politicara i ... kocijasa. Doduse on je u medjuvremenu postao politicar, ne znam da li bi mu to bila "olaksavajuca okolonost"?:)))

Tako da (zasada) jedina prednost novinara ostaje ono "ne sutira i ne bije".

Dodao bij jos jednu zapovest samo za novinare: "Novinar se ne bavi politikom ... posebno ne za racun jedne politicke opcije". Zato sto onda automatski ne moze valjano da ispunjava "prvu zapovest" ... pa ne lovi brljotine i eskivaze "svojih" politicara a uvelicava one "protivnickih" ... A takvih novinara je, na zalost, puna Srbija....

Ako je vama (mislim na politicare i novinare ... a i na njihove "pacijente" gradjane) u Srbiji za utehu, nije bas potpuno tacna ni ono "Svud osim u Srbiji". Kad sam pocetkom 90-ih, pun ideala, stigao na zapad i (malo kasnije) video kako njihovi politicari i mediji lazu i manipulisu, zakljucio sam da su to dva najogora zanimanja ... i bio srecan sto se ne bavim ni jednim od njih ...

pozz

ps. Naravno ima i dobrih medju njima (mislim i medju novinarima i politicarima) ... jedino sto ih je suvise malo ... i tesko ih naci ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana