don't panic

Dule Nedeljković RSS / 22.09.2007. u 09:16

00032528.jpg

Moj najveci problem je sto nemam racionalan strah. Tu se ne racuna mali zent od aviona, filmova u kojima glumi Stole Arandjelovic, slepih miseva. Tih strahova sam se jednostavno resio. Ne letim avionom, ne gledam filmove sa Stoletom I uvek imam metalni novcic na dohvat ruke ako se pojavi slepi leteci objekat.

Medjutim malo sam razmislio I shvatio da sto sam stariji sve vise se plasim reci na slovo D: “Dumrem”.

medjutim:)...

Pre desetak godina, mozda I vise, bio sam u LA-ju. Tada je u gradu andjela sticajem okolnosti boravila ekipa meni dragih prijatelja. Ustvari bila su mi tri najbolja ortaka iz detinjstva tamo. Nesto su kao radili, vise su se ustvari zezali. Jednog lepog dana Majmun nas je probudio I rekao: “Ajmo”! Smiki ga je iskulirao a ja I Carli smo krajnje neinteligentno posli sa njim. Posle sat-dva sumanute voznje na ivici zakona stigli smo u “luna park” sa toboganima.

„Da li si ti normalan“, upitao sam Majmuna, dok smo nas trojica stajali  ispred roller kostera „Panic“. Prepun prkosa seo sam u svoje sediste a preplanuli crnac sa iscupanim obrvama mi je proverio sistem za bezbednost koji se sastojao od pojasa slicnog avionskom i od metalnog oklopa oko ramena. Majmun je naduvano cupkao nogom a Carli je otisao da odnese tetki lek. Uvek je bio picka. Svega se plasio: aviona, kamiona, zemljotresa, krokodila, vode, vremenske nepogode. Blago njemu. Njega nije uhapsio ludi Majmun ne bi li ga ubio voznjom. Krenuli smo na gore i sledecih 45 sekundi moje telo se pretvorilo u igracku zemljine teze i centrifuge. Bacio sam peglu dvadesetak puta, usorao i ukenjao u istom trenutku a sline su mi leprsale kalifornijskim nebom. Suza je suzu stizala. Cika i vriska su parale usi. Ovo ni Gibon ne bi preziveo iako je pilot. Zvao sam majku iz sveg glasa. Gde mi je meda!?

„Jebem ti mater, nenormalnu“-zaurlao sam na Majmuna, ustao i u osmicama otrcao do wc-a gde sam polako dolazio sebi udisuci tudje materijalne produkte straha. Onaj pre mene je sto posto jeo Takos ili Buritos. Glupan. Em, se usrao, em, ga je pekla bulja. Poceo sam da se smejem, a onda je provalilo iz mene. Retka stolica dinosaurusa juniora. Kupao sam se, zapirao, umivao petnaestak minuta. Onda sam besno izleteo iz klonje, i pogledom potrazio Majmuna. Kada ga sam ga video pojurio sam ka njemu, scepao ga za majicu i uzviknuo: „Ajmo, opet“!

Posle tog dana nisam nikada vise seo ni na ljuljasku u parku.

Recite NE drogama!



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Soylent Green Soylent Green 10:02 22.09.2007

kitsch strah

Iako se uzasavam od "i ja isto" maloumnih komentara, telo mi se prisetilo prve i poslednje voznje sa rollercoaster-om kada sam valjda najblize bio religioznoj psihozi, posto sam skoro uspeo sebe da ubedim, izmedju kratkih otvaranja ociju za vreme kojih je nebo uglavnom bilo dole, da ja u stvari nisam tamo.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:05 22.09.2007

Re: kitsch strah

Carli je otisao da odnese tetki lek. Uvek je bio picka


:)

mis'im, ja se nasla.
zovite me carli kad su tobogani za bacanje pegle u pitanju
Dule Nedeljković Dule Nedeljković 11:14 22.09.2007

Re: kitsch strah

ja sam prosle subote bio na nekom splavu u Vinci na rucku, miran Dunav, bonaca. Kada smo izasli na obalu i krenuli ka kolima nisam mogao da hodam pravo. A bio sam na Vodi-Vodi sve vreme. Meni se tog dana u Americi nesto definitivno otkacilo u mozgu:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:35 22.09.2007

Re: kitsch strah

dule, prosle jeseni u nemackoj pokusali su da me navuku na jedno takvo cudoviste, al ja ostadoh dole, sve gledajuci gore:)

ali, nisam to htela da kazem, vec - ovo je fino otvaranje za pricu o strahovima:)

deadbeat deadbeat 11:33 22.09.2007

before you die

Sada si me definitivno ubedio da u svoju "things to do before i die" listu dodam i "voziti se rollercoasterom". Gledao nedavno neku emisiju o njima gde su, pored najvecih i najstrasnijih metalnih coastera, prikazivani i drveni?! Iako nisu veliki kao metalni (a daleko od toga da su mali), ono drvo skripi i jos se vise useres:)
jankovicf jankovicf 16:39 25.09.2007

Re: before you die

i ja bih voleo da se vozim rollercoaster-om!
Sto je najgore letos sam bio u New York-u i nisam otiso u najveci Six Flags (luna park) na svetu u New Jersey. Tamo se inace nalazi i najveci rollercoaster na svetu!!! Sledeci put kad idem u NY idem prvo tamo...
bravar bravar 11:51 22.09.2007

Bez naslova

Vrhunac mog extrime sporta jeste ona visoka "vrteska" ispred zoo vrta. Mislim, i tu mi sew noge odseku kad sam na vrhu:)
Cerka mi kaze da sam totalna kukavica, al' sta mogu. Bolje je cvrsto na zemlji pa i kukavica, nego visoko gore, pa da se upi*kim:(
panorama
Dexter Dexter 12:19 22.09.2007

Rollercoasters

Rollercoasteri - fenomenalna stvar. Posle par voznji vas zivot vise nece biti kao pre :)
Meni je zanimljivo to iskustvo propadanja odnosno kratkog bestezinskog stanja. Cudna stvar je da je u pitanju poznat osecaj iako objektivno nisam nikad mogao da ga dozivim. Secanje na boravak u stomaku? Asocijacija na san o padanju?Secanje na duboko zakopano iskustvo vezano za zivot posle smrti (prolazak kroz tunel svetlosti)?
Najveci thrill kod rollercoastera je kombinacija gubitka kontrole (svi pokusavaju da "ukoce" pritiskanjem nogu o pod kabine) i niz potpuno nesvakidasnjih situacija u koje dolazi vase telo. Na kraju "zadovoljstvo prezivljavanja" daje dogadjaju poseban kvalitet a vas cini za 3 koplja hrabrijim nego sto ste bili :)
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:46 22.09.2007

ej, dule

može jedno pitanje?
ona slička kučencesladolediroleri(bez coastera)...it's over my head
Dule Nedeljković Dule Nedeljković 13:00 22.09.2007

Re: ej, dule

moze jedno pitanje?

naravno, samo se plasim da te nisam razumeo:)
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:15 22.09.2007

Re: ok

ako nisi razumeo, onda ništa jer nisam ni ja slidžu kod olge, pa reko kad sam gluupa 'ajd da priupitam.
mada sladoled...hm
(a da nije sucking up traženi odgovor?)
Dule Nedeljković Dule Nedeljković 13:17 22.09.2007

Re: ok

pohvalio sam joj blog. Svidja mi se to sto je napisala a karikatura mi je uzasno simpaticna pa sam je "stavio", nema nikakvog dvosmislenog znacenja. Pozdrav
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:22 22.09.2007

Re: slika je odlična

no nalepi je ti meni, pa rekoh da pitam, ti odgovorio i kvit
i
pusti pozdrave i formalnosti
ja ti ništa ne verujem ovo što pišeš
lažeš ko pas : ))))

e, da
i dobro ti rešavanje ovog straha od letenja
Milan Novković Milan Novković 13:46 22.09.2007

Re: slika je odlična

i dobro ti rešavanje ovog straha od letenja

Zezas Duleta? :)

mariopan mariopan 15:33 22.09.2007

Re: slika je odlična

E,ovaj sto pada u vodu odmah me podseti na moju mladalacku glupost koju umlo ne platih zivotom.

Moj prvi decko ,(iz stare Juge) bio je Hrvat iz Hrvatskog Karlovca,pa tamo protice slatka recica Korana,bistra i lepa ali dosta plitka u tom delu gde smo se mi kupali.Nas tridesetak tinejdzera iz Beograda cekali smo njihove izvidjace da se okupe pa da svi zajedno idemo na logorovanje negde izmedju Zadra i Bograda,neko malo mesto. da ubijemo vreme mi smo se kupali i skakli sa skakaonice koja je tu bila.Lepa skakaonica sa tri nivoa,krenem ja od najnizeg,lepo skocim i dobijem aplauz uz urlanje mase,popnem se na sledecu po velicini i opet lepo skocim,opet aplauz i odobravanje mase. Ma ja u toj masi vidim samo njega,lep,visok,plave oci,osmeha ko u andjela i ON ME GLEDA. Ja se popnem na najvisu i pogledam dole a meni se svi oni ucine tako maaaliiii. A recica tako plitka,pa resim da se okrenem i sidjem dok nisam napravila neku glupost. Okrenem se i okliznem,poletim ledjima nadole i onaj udarac u vodu izbije mi sav vazduh iz pluca. Od ludackog bola nisam mogla da izronim. I kad sam najzad izronila od bola u plucima jedva sam disala. Tek tada primetim da ispod skakaonice ima drvenog kolja,zabodenog u dno reke,ko zna zasto i pomislim da me samo cudo spaslo da ne poginem. Nista aplauz,nista mi vise nije trebalo,i sad kad nesto sa velike visine pogledam meni se sve zavrtii . Drzim se majke zemljice.
Milan Novković Milan Novković 17:48 22.09.2007

Re: slika je odlična

ovaj sto pada u vodu

On "pada" u pesak. Tačnije, sitna foto finta, on skače na trampolini.

Korana je i meni ostala u sećanju, ali lepom, ja sam u Karlovcu naučio da plivam.

A zamalo sličan "junački" skok da nas nekoliko napravi na Tašu, prvi semestar, ETF 1977 - okuraženi "besprekorno" izvedenim skokom na noge sa 5 metara počnemo da ubeđujemo jedan drugog te na glavu sa 5 metara, te na noge sa 10.

U to se jedna (Jelena mislim) pope na 10 metara i bez trunke razmišljanja besprekorno skoči na glavu (ljudi su stvarno mnogo sitni odozgo).

A ovo izgleda super cool, možda mogu probati oni što su u dobroj kondiciji, nije opasno po zdravlje (ja obožavam tobogane iako ih ima raznih - mnogo je veće uživanje kad su noviji, naštelovani i ne drmusaju previše, onda se baš uživa u "letenju"
mariopan mariopan 16:26 23.09.2007

Re: slika je odlična

EEEEEeeee,znate sta ,odo ja odavde,nisam ja htela jos koji stra da ufatim nego da se resim postojecih,a neke od priloga ne smem ni da pogledam. Nije za mene...jos.A videla sam POSLE da je ono pesak,meni je samo u prvi mah izgledalo da je voda. Odoh na vreme jer nocas treba da spavam a ne da sanjam visine i dubine...
DUNADAN DUNADAN 15:36 22.09.2007

...

odlichno napisano, hvala za smeshke a ne sumnjam da je text posebno poucan za one koji su skloni da ostanu na zemlji.
ja josh nisam naishla na rolerkoster, al kad naidjem, necu se skidati ceo dan s njega. vreme provedeno u rukama Fizike, milina! :)

btw, fotka je pricha za sebe
Milan Novković Milan Novković 18:05 22.09.2007

Re: ...

fotka je pricha za sebe

Fotka je prva liga, ali sumnjam da je sa top rolercoastera.
Ja sam sa ćerkom bio na ovom, neka bude i zvučni prilog Duletovom blogu, mnogo je smooth, pravo uživanje, iako ovde kamermen falšira. Na kraju snimka se vidi kako se "raja" uvezuje na no-nonsense rolercoasterima (pravo je uživanje posle čitanja Duletovog bloga slušati ovog dasu koji pokušava da nešto izkomentariše na kraju :)
Mungos Mungos 16:12 22.09.2007

Glavonja, stvarno si manijak!

:))))))))))))))))
Ulepsa mi dan! Ovo je bilo bolje od kafe-zornjace & sl.

Mungos, The :))))))
fixer fixer 16:57 22.09.2007

najzad smex:.

xaxaxa jaaaaaooooo, duleMajstore.. bitef je malo dete za tvoje prestave:
uh te situacije kad svako priziva ono šta ima
po sistemu: isusisusisusisusisusisusisusisusisusBUDABUDA
skoro, tu sad, bejah u nekom sranju i koga da zovem u pomoć kad sam sve izređo tolko puta(s promenljivim odazivom).. i setih se: prizvah ovu dvojicu da pripomognu.. i da viš uuuupalilo
andjelija andjelija 17:15 22.09.2007

sve, sve

ali na batman ne smem da sednem. tu ti noge vise. to nije strah kod mene, vec blokada. nema sanse da sednem. a ovo ostalo je stvarno super. najvise mi se svidja propadanje na toranju (dize te gore do 50 m cini mi se, pa te naglo vertikalno spusti) ...ta mi je omiljena.

ali luda je zabava for sure
nsarski nsarski 17:23 22.09.2007

Dule, probaj ovo:

Na vrhu Stratosphere hotela i kazina u Las Vegasu:



Nalazi se vrteska:


I evo kako izgleda pogled odozgo:



Ako imas cuku, kad dodjes sledeci put ovde, ja te vodim o mom trosku:)) Deal?

Dule Nedeljković Dule Nedeljković 17:29 22.09.2007

Re: Dule, probaj ovo:

I Scream, You Scream, We all Scream on X-Scream!

nsarki, ne da nemam cuku, nego ne bih prisao ni blizu tom hotelu. Gledao sam prilog o tome na nekoj nasoj televiziji, bila mi je muka samo od gledanja. Ja sam izbacio i stolicu na tockice iz kancelarije!
nsarski nsarski 17:41 22.09.2007

Re: Dule, probaj ovo:

Pa, znas kako kazu: covek se najlakse oslobodi strahova tako sto se sa njima suoci!
Milan Novković Milan Novković 18:09 22.09.2007

Re: Dule, probaj ovo:

...covek se najlakse oslobodi strahova ...

Ja mislim da nema potrebe oslobađati se strahova, samo naučiš da isključiš svest dok ne sedneš u stolicu i kreneš, problem je tu već rešen :)
Dule Nedeljković Dule Nedeljković 18:09 22.09.2007

Re: Dule, probaj ovo:

ako legalizuju drogu u Americi rado cu se suociti sa svim strahovima:)
Ja imam problem kada nemam kontrolu nad situacijom. Meni ne smeta da ja vozim 200 km na sat ali imam problem kada me neko vozi tom brzinom. Zato i ne volim avione, samo zato sto ja ne pilotiram itd...ja nemam frku od brzine i pada na kosterima, ja imam frku da li je konstruktor odradio svoj posao korektno. To je, priznaces, malo cudna podvrsta straha. Ne bi mi pomoglo ni da taj ludi naucnik (konstruktor) sedi pored mene na toboganu a narocito mi ne bi pomogao na ovom tvom ludilu iz Vegasa!
marta l marta l 18:35 22.09.2007

Re: Dule, probaj ovo: david pajic

a nije te strah da udjes u lift na Novaku recimo :)))))

propadanje garantovano i to u mraku jer je sijalicu neko maznuo, a i vece su sanse da prezivis ono americko cudo...
nsarski nsarski 19:20 22.09.2007

Re: Dule, probaj ovo:

Mislim da ima u Transakcionoj terapiji (nekad bila popularna medju psihijatrima kod nas, a i sire) taj neki fazon da lece ljude od strahova - fobija narocito. Pa, kao, ako se plasis zmija, a oni te teraju da zamislis da je to u korpi neka zmija beba, kojoj treba da stavis kapicu za spavanje, i sve to...pa joj ti stavljas kapicu, pevas.
Ne znam koliko je efikasno (tvrde da jeste), ali da je smesno - to je sigurno.

Tako da bi ti mogao da zamislis da to nije tobogan, nego crtani film, i da na njemu nisi ti, Dule, nego Dusko Dugousko - a on moze da se spase iz svake situlacije:)))
nsarski nsarski 19:26 22.09.2007

Re: Dule, probaj ovo: david pajic

marta l
a nije te strah da udjes u lift na Novaku recimo :)))))

propadanje garantovano i to u mraku jer je sijalicu neko maznuo, a i vece su sanse da prezivis ono americko cudo...


Pre nekoliko godina probao ja u Kankunu da skacem bandzi. Wow, nije to toliko strasnmo, koliko nemam poverenja u one mehose, svi malo podnapiti, zezaju se, dizu te u vis nekom skalamerijom kao lift, samo sto visi na jednoj sajli, pa onda skocis.
E, ali nije to najgore: kada su te godine instalirali banzi tamo, gazda odlucio da okurazi potencijalne goste, pa prvi skocio da pokaze kako je bezbedno. Al, zeznuli se majstori, pa mu stavili za 30m duzu gumu, i on tresnuo na beton. Na mestu poginuo.
Ipak, oni (drugi vlasnici) odlucili da otvore zabavu, naplacuju, dole sede momci uvece, piju pivo i tekilu i klade se ko ce da prezivi. Ja skocio. Ali, da se ne bi plasio skinem naocare (naravno) - sa one visine sve ti izgleda so-so, popio par tekila i par piva, bilo 3 ujutru. Imam video snimak. Ali ne znam da li bih smeo ponovo. Sada taj vise taj bandzi ne postoji; skinuli ga kad je jos par ljudi zaginulo.
bauer bauer 20:59 22.09.2007

Re: Dule, probaj ovo: david pajic

popio par tekila i par piva

kako ono bese idu 4 faze u ispijanju tekile?

2 shots - I am handsome
4 shots - I am rich
6 shots - I am bulletproof
8 shots - I am invisible

strahovi pocinju da nestaju vec oko trece faze.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:04 22.09.2007

lift

marta l nije te strah da udjes u lift na Novaku recimo

mariopan mariopan 16:11 23.09.2007

Re: lift

CRKOH OD SMEHA ZA LIFT.

A onaj sto skace "u vodu " videla sam posle da je bio pesak,evo mene opet da vidim koliko sam normalna u odnosu na druge,tjj,da li se samo JA bojim . Pa ima nas.... a lift je za Oskara.
Milan Novković Milan Novković 16:58 23.09.2007

Re: lift

da li se samo JA bojim

Možda je mala zabuna - većina nas se boji mnogih stvari, naravno, nego nalazimo zadovoljstvo u radoznalosti i tom sudaru radoznalosti i straha.
nsarski nsarski 17:33 23.09.2007

Re: lift

Milane, u dobrom si drustvu: G.G. Markes ima fobicni strah od liftova.
Milan Novković Milan Novković 17:57 23.09.2007

Re: lift

Ja nemam ni tragova fobije od liftova, nego klikcem "Odgovori" i lenj sam da promenim naslov.

Ali, na dobrom, jako visokom rolecoasteru mi je prvih 5 sekundi uzbuđenje posebne prirode i nešto izraženije :)
Strah, naravno, samo što mi prija, a posle tih 5 sekundi mi je pravo uživanje.

Bungee Jumping nisam probao no jedva čekam dobru priliku. A tu ću još više da se plašim, to mogu odmah da ti kažem :)
FlyingFish FlyingFish 13:10 24.09.2007

Re: lift

Jeste, na Novaku ovakvih liftova ima kol'ko 'oces.

Kad sam pre par godina iznajmila stan u jednoj zgradi kod Opstine, kaze meni gazdarica: "Bolje ti je da ne ides liftom, svako malo cujem nekog kako lupa iznutra, zaglavljen. A, eto, i ono prosle godine, kad je ona baba usla u lift, a lifta nije bilo, pa propala u podrum... A dobro je i prosla, malo se ugruvala samo - a vristala je, celu zgradu uzbunila!".

I tako ja godinu dana pesaka. Na sedmi...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 18:27 23.09.2007

...

znam da sam mnogo dosadna samo postavljam pitanja...al' moram : )
vide li, Dule, šta se napravi od onog tvog posta?
al' to nije važno, ako, nek imamo ventil neki, dobro je to za zdravlje

nego,
kad će ta beba?
Dule Nedeljković Dule Nedeljković 21:01 23.09.2007

Re: ...

za Novu Godinu:) onaj post je terapeutski:) kada bi pristojan svet video sa cim se mi sve suocavamo?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana