Blogodefloracija by šumska

shumska RSS / 10.04.2009. u 14:41

 

Svaki početak je težak, evo ovu ću blogoavanturu započeti jednom sigurnom frazom. Nego ne razumem otkuda opet pojava fantomski malih slova u ovom  editoru za pisanje (pleonazam). Tako pre neki dan čitav gmail inbox se utrtamutio, umanjio - bogu za plakati od onako majušnih slova. Bilo me sramota da pozovem nekoga od "dežurnih umova careva za kompjuter, ili hauz majstora kako ih Dragoljub92(rispekt) jedared nazvao. Taj slučaj X computers rešila je izvesna Krofnica, devojka koju poznajem samo iz sveza iza monitora. Preko pp. Prvo pitala šta koristim: Mozzilu, Linux, Operu ilištajaznam, a nakon kraćeg razmišljanja dala je pravi savet. 

Zar bi i ovde trebalo primeniti tu istu tehniku: drži istovremeno šift i nulu dok ti ne pozli, i sve će biti kao pre. Mislim da mašine nisu više ono što je nekada čovek želeo da budu...Eto me na terenu još jedne sigurne fraze. 

 Još bi bila dobra fora kad bi sad rekla da mi je blog ovaj, platforma ova, pomogao sa krizom identiteta. U stvari sam blog je ponudio neke odgovore na pitanja koja se roje već neko vreme. Zvuči li to bez veze? Možda.

Primetila sam da je neminovno na ovom mestu u jednom ispovednom tonu evocirati svoju vezanost za medij na čijoj se platformi (jebale me platforme) pišu blogovi. Probaću ukratko:

(a uostalom i ne mora biti ukratko, jebo tu presiju dužine, gabarita, količine i ostalih spopadajućih mera -neka traje tri strane, šest dana i ne znam koliko karaktera):

-muzika mi je oduvek bila važna. prvu kasetu mama mi je kupila u Robnoj kući u Zemunu -Boj Dzordy na njoj, našminkan i melodičan. Carmacamellion je bio planetarni hit i tako sam u svim posedu imala prvi nosač zvuka.  Sećam se da je četri godine starijoj sestri kupila Bajaginu "Pozitivnu geografiju" - ona je to ciljano radila pokušavajući da nas odobrovolji zbog selidbe. Obe smo tih dana bojkotovale egzaltaciju naših roditelja, jer zaboga selimo se u lepi veliki stan....Hodale smo okolo obešenih noseva, tiho pakujući isključivo besmislene sitnice po sudu starijih, koje nam, naravno - ni za šta neće trebati.

Taman su me upisali u osnovnu školu. Taman sam zapamtila lica i pohvatala imena. A muka napuštanja zemunskog parka i keja je bila posebna stavka. Te godine me je majka ne jednom nalazila baš u zemunskom parku posle završene nastave u novoj, novobeogradskoj školi. Time sam je izludjivala, mislila je da joj teram inat i "izvodim besne gliste" - a ja sam samo tugovala.

Stan ogroman po kvadraturi a pust po praznini. Nema života jer tek je useljen, samo zidovi i tišina teška, preteška za sedmogodišnju devojčicu. Roditelji misle da ne vole deca ostajati sama iz nekog konkretnog straha, a meni se sa ove distance čini kako sam se plašila jedino tišine...

Ne shvatajući kako se moram odvojiti, otići.

Sredina osamdesetih. Seoba u blok, pa još i nova škola, narandzasto ofarbana a sva u žici (da, u žici, valjda tada bila moderan gradjevinski materijal), ogromna. Samo fensi škola nema boravak, pa ti tihuj/samuj. Sušta suprotnost onoj prethodnoj umornoj i oronuloj zgradi o čijoj starosti govori i činjenica kako je Hitler i SS ekipa onomad u istoj formirala štab. Pokazivali deci slike, u holu. Naša antifašistička, slavna borba. Jedino nas nisu učili koliko je bila i bratoubilačka i krvava...

A Nbgd i blokovi...Tada- pustoš.. Zastrašujući. Samo pusti zidovi, a sedmogodišnje biće se trza na svaki zvukJer samuje se jer fensi škola od žice nema boravak.Vreme umem meriti samo "digitroncem", jedan navijeni budilnik zvoni kada treba da se ruča, a drugi sat kad se oglasi vreme je za polazak u školu. 

Sada, sa ove distance čini mi se kako sam se jedino tišine plašila. Samoće u tišini. I od tad moja vila je MUZIKA. Takoostaje i do danas, doduše.

Onomad je stric netipicni gastarbajter poklonio dečici električnu vetrenjaču (pogadjate iz Holandije je) i meni velelepni ravan osmom svetskom čudu - srebrni Philips kasetofon. Mali ljudi govore i pevaju iz kutije. Starija sestra sluša Diskomer studija B i Hit nedelje, a ja pored nje sve upijam. Posle nekoliko (bogami dobrih nekoliko) godina, dolazi i radio b92.

A do dolaska srebrnog najboljeg Philips druga stalno sam lutala hodnicima gledajući ima li koga u drugoj sobi...A kada više ne bih mogla da izdržim, silazila sam ispres zgrade i posmatrala radnike Gradskog zelenila kako sadnice stavljaju u bivšu močvaru. Jedan od njih koji je zapazio kako ih besciljno gledam upita me koga cekam? A ja kao iz topa Tatu smatrajući da sam ga tako uplašila kako treba (?!?!)Naime i tada je država vodila diskriminativnu politiku prema drugačijima, a tek kako je pažljivo gajila stereotipe....Svakodnevno se prikazivala serija "Beograd via Trst via Skoplje" - gde smo mogli naučiti kako ćemo završiti kao oteti i kao robovi. Jer ako nam se na ulici približi Ciganin, sigurno će nam dati bombonu, zatim nas strpati u kombi pa pravac Trst (preko Skoplja, dakako, to je ta transverzala). Tamo ćemo malo prositi pa će nas prodati, i više nikada nećemo videti tatu i mamu.

/Neka mi oproste svi što koristim reč Ciganin jer ona je čini mi se mnogo politički korektnija od Roma, jer oni sami se čude, par puta u razgovoru misle kako se sprdam. Nemoguće mi je menjati jezik kojim govorim zarad toga da poverujete kako sam za sve postulate demokratičnosti i ljudskih prava (i to za proprano-politički naziv jednog naroda...)

Zatim otkrivam kako blok ima bioskop, knjižaru, biblioteku i čarobni Amazon-radnjicu sa ribicama, akvarijumima i opremom...Eee, nekada nbgd nije imao baš razvijenu infrastrukturu...

A htela sam da pišem o radiju, muzici i emisijama koje sam volela. Da započnem blogovanje sa osvrtom na emisije koje su činile moju svakodnevicu '90. tih.

Videćemo koliko sam pogrešila...

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

taube taube 18:25 10.04.2009

-+-+-+-

predivan tekst
podsetio me na moje detinjstvo druge polovine 80-ih i prve polovine 90-ih godina i vreme kada mi je mama kupila Grundigov wokmen u kojem sam slušala New kids on the block, Jasona Donovana i Ricka Estlija

preporuka
shumska shumska 20:54 10.04.2009

Re: -+-+-+-

hvala ti puno! hm, prvi post (ovde), prvi komentar...
znaš vodila sam se logikom sledećom - ako već komentarišem kod drugih, red je i ja da napišem nešto.
eto ovo za početak...
drago mi je što ti se dopalo!
Radovan Nastić Radovan Nastić 23:59 10.04.2009

Kalčr Klab


memorija mi je sve losija -ova u glavi, ne kompu - ali sjajno je setiti se prve kasete/ploče.
Meni BROS nisu bili prvi, ali jesu kao prvi inostrani proizvod sa sve tekstovima... Znam da sam davao svim devojčicama u odeljenju...Zato mi tada mangupi lupali čvrge... Posle je sve došlo na svoje mesto... Mada, ko kaže da ne možeš biti fudbalski fanatik & obožavalac grupe BROS ?
Sada redovno slušam WHAM čim mi padne raspoloženje - e to je bend !!!

Super, samo nastavi !!!







shumska shumska 00:19 11.04.2009

Re: Kalčr Klab


Svaka čast, kako se njih seti!!...Dva plavušana, ludilo. A i Taube me nasmejala sa Dzejsonom Donovanom.....
A kasnije možda napišem i o prvom koncertu, uozbiljilo se već -šesti razred, a Motorhead u Hali sportova, predgrupa (i dan danas se čudim; Partibrejkers). Opšte veselje....
Hvala i tebi, nastaviću
Unfuckable Unfuckable 22:18 11.04.2009

Re: Kalčr Klab

Wham je do džadža, ali zaista to mislim, često postavljam ovaj link
vrhunski urađeno
...kao i ovaj tekst, uostalom
shumska shumska 00:12 12.04.2009

Re: Kalčr Klab

Wham -
a za pohvalu
zimski zimski 21:16 11.04.2009

z

Odlican tekst shumska
reanimator reanimator 13:28 13.04.2009

...

Pazi kad 90% napisanog, a vezano za doživljaj prvog susreta sa blokom mogu lagano da potpišem. Sa naglaskom na Amazon :)
shumska shumska 17:41 13.04.2009

Re: ...

reanimator
Pazi kad 90% napisanog, a vezano za doživljaj prvog susreta sa blokom mogu lagano da potpišem. Sa naglaskom na Amazon :)

Jel se zaista sećaš te prodavnice (davno je postojala) ili ja ne umem da shvatim šalu?
(i baš si me sneveselio danas - ja komentarišem blog jedne blogerke kao lep, dodam kako sam sigurna da će dole sigurno neko dodati kako se šlihtam - kad ono dole tvoj komentar "e kakav šliht"
oprošteno ti je sad jer si svratio ovde
delovao ti je pust nbgd pri prvom susretu, jel?
Unfuckable Unfuckable 19:06 13.04.2009

Re: ...

delovao ti je pust nbgd pri prvom susretu, jel?

evo ako ja mogu da kažem, pošto su moji prvi (smisleni) dolasci na NBG krenuli negde '81 - '82...tada su još išle one linije 16e, 16g .....
delovao je kao Grad Duhova. Sa nešto extradobrih riba, da spomenem i to.
Pogledaš kroz prozor gajbe u, recimo, bl 70a, a ono - ništa.
Vidi se nebo iz svih pozicija, prajsles.
I ta širina ...trkali smo se k'o šašavi ulicama, a automobil na svakih pola sata.
(stimuvezi : rođiš u prvom osnovne kod mog druga Srđana - Proke, negde '71-2 kada smo, u sred početka demoliranja gajbe ljubazno poslati "napolje" da pikamo fudbal...recimo neki Bulevar AVNOJ-a tada...dakle, pao sam u nesvest kada sam skapirao da pikamo na samom kolovozu, a trotoar nam je aut, to je za dete iz Epicentra bio čist zen)
I kasnije, kada sam se preselio ovamo, moje parče pločnika je postala velika vrednost, bez sve te gužve, guranja i gaženja karakterističnih za City koji je veoma brzo prestao da mi nedostaje baš zbog toga.
.... a i danas kad odem Preko, tek u povratku preko mosta odahnem s olakšanjem (pokršten, skroz!) iako je po gustini saobraćaja sada - isto i Tamo i Ovde.
reanimator reanimator 08:12 14.04.2009

Re: ...

shumska

Jel se zaista sećaš te prodavnice (davno je postojala) ili ja ne umem da shvatim šalu?(i baš si me sneveselio danas - ja komentarišem blog jedne blogerke kao lep, dodam kako sam sigurna da će dole sigurno neko dodati kako se šlihtam - kad ono dole tvoj komentar "e kakav šliht"oprošteno ti je sad jer si svratio ovdedelovao ti je pust nbgd pri prvom susretu, jel?

Nije šala...zaista se sećam prodavnice. I sećam se vlasnika/prodavca sa brkovima. Ovo sve pod uslovom da mislimo na istu prodavnicu Amazon, u bloku 62 :) Ili 61?? Pazi kad sam sad u dilemi..znam da je bila u beloj zgradi :)
Dalje.."e kakav šliht" , samo zato što ne postoji smajli koji gura prst u usta i radi "plop" :) Naravno, smajli s cvikrerima dodat da naglasi šaljiv kontekst
I konačno...da, nbgd mi je pri prvom susretu delovao bolesno sterilno i pusto, imajući u vidu činjenicu da sam detinjstvo do te sedme godine proveo u dijametralno suprotnom ambijentu (mala zgrada, mala ulica, mali park, puno drveća, nigde neba..). I onda te dovedu ovde, gde nema drveta, nema hlada...nema ništa drugo osim ogromnog neba. Beton, pesak, bele zgrade, kraj sveta...da ne pominjem dramatičnu činjenicu da sam grubo odvojen od dva druga i drugarice, sa kojima sam proveo detinjstvo.
Očaj preraste u tešku egzaltiranost posle nekih 3 dana, kad shvatiš da umesto troje drugova, sada ispred zgrade imaš osamdesettroje, da lokalnih 47 gradilišta nisu prepreka, već izazov za istraživanje, da polja iza blokova nisu savana, gde će te savata lav, već poligon za najludje moguće "Tom Sojer" akcije i da umesto jedne, jedine moguće simpatije sada imaš nekih 12 zaljubljivanja na dan.
Hoću da kažem..brzo sam zavoleo nbgd :)
shumska shumska 11:51 14.04.2009

Re: ...

Opis i po - dolaska i kad očaj ode u otkrivanje onih peščanih pustinja :)
A Amazon jeste bio u 62gom, jug -znači bele zgrade! Vlasnik brkat, strpljivo objašnjava razlike izmedju gupi ribica i neonki (vrsta svetlećih) i koji su akvarijumi najbolji za ovo ili ono. Bravo za memoriju, hoću reći osim što sad pada novi šliht :), drago mi je da se toga još neko seća
reanimator reanimator 12:20 14.04.2009

Re: ...

shumska
Opis i po - dolaska i kad očaj ode u otkrivanje onih peščanih pustinja :)A Amazon jeste bio u 62gom, jug -znači bele zgrade! Vlasnik brkat, strpljivo objašnjava razlike izmedju gupi ribica i neonki (vrsta svetlećih) i koji su akvarijumi najbolji za ovo ili ono. Bravo za memoriju, hoću reći osim što sad pada novi šliht :), drago mi je da se toga još neko seća

Pa gde to da zaboravim, to su mi doživotne uspomene. I kad je vetar srušio dizalicu, sa sve radnikom, dok se gradio današnji blok 61s, pa ista sletela sa šina i pala skroz do ulice kojom danas ide 95. I kad su pustili tramvaje, a ja puko nekih šest roditeljskih plata na zavabu "postavi novčić na šinu, pa čekaj da ga tramvaj presuje". I kad se svečano otvorila OŠ Už.Republika, pa nas drilovali do decembra psihopatskim postrojavanjima cele škole svaki put kad tetkica nadje žvaku na podu. I kad odeš u avanturu na teritoriju današnjeg bloka 44 (da udje u zapisnik da sam tokom kucanja ove rečenice napisao "bloga"...šta ti je potpuna skrenutost), gde je tada bila teška Sahara, sa sve dinama visine omanjeg solitera, pa se vratiš kući, a keva te kači na ono za tepihe ispred zgrade i praherom izbacuje pesak koji ti je ušao u svaku moguću rupicu na telu.
I tako..svašta bilo :)
shumska shumska 16:33 14.04.2009

Re: ...


Onaj ko se mlatio po peščanim dinama u toku izgradnje blokova, jedini zna muke naših majka (ili majki) kada unesemo poveće količine peska na sebi u kuću...A tek što žalosne (100% tvrdim) što moraju 3x češće da brišu prašinu od svake druge prosečne žene iz drugog dela grada, to je tek muka...I što je najludje - ovuda su uvek neki radovi-gradovi (gradjenja, mislim) u toku...
For the record: Užičkoj Republici (za neupućene jedna od osnovnih škola tu u bloku) promenili ime u "Kneginja Milica"
Slučajno saznala na kvar slušajući neke klince koji je pohadjaju i revoltirano komentarišu kako će "to zauvek ostati Užička, pa nek crknu oni što menjaju nazive kako im dune..."
shumska shumska 17:32 14.04.2009

Re: ...

Još uvek se ne snalazim baš najboljeo, pa neki komentar ( od silnog ushićenja što ih uopšte ima, bez šale) i ne primetim...Ali ovaj mi baš odvrnuo sećanja...E to npr. za buseve - bila neka linija, ima tome godina i godina, 66. E, živote. Linija i po. Zelenjak - blokovi, nikad gužve, česta a kratka linija -preteča ove nesrećne 95...
Pa kad spomenusmo pesak i peščare (tako smo ih i zvali) sećam se i cevi nekih ogromnih pored keja, preko puta 44 tog, kroz koje smo se božesačuvaj provlačili (kakva je to igra, sad mi nije jasno...)
Sećam se da se sa nama klincima večito pijani Vlada Staklenac (imao čovek stvarno stakleno oko), gitarista onog metal benda Bloodbath, često igrao žmurke i večito nas zajebavao jer se svaki put popne na drugu banderu... (a nama stvarno nije padalo na pamet da gledamo u vazduh kad nekog tražimo...)
A Simkke spomenuo muzički stub...Srebrni Philips kasetofon, moj davni čuvar od straha i samoće zamenio je Anitech stub sa sve gramofonom (i danas ga čuvam kao raritet i sećanje na ćaleta koji me vodio u kupovinu da sama izaberem) koji je jadan toliko svega i svačega od muzike preživeo, da je to čudo...E a kad sad rekoh B - Bloodbath, bio i bend Budweiser (ne znam da li se neko seća, mislim da je to sam početak devedesetih, momci svirali mešavinu metala i rapa neznamkakodakažem, moja starija sestra se ložila na jednog od njih - i dan danas rifove one pesme gde se spominje buka znam napamet, ne znam šta je bilo sa njima kasnije... I gomila nekih neobičnih demo bendova tu iz blokova tada punih entuzijazma,evo memorija bira Hypnosic, Tractor Driver - ali svi su oni bili zaludjenici, ova dva gore pomenuta bila mnoooogo popularnija,od jednih imam ploču (poklonio mi pijani Vlada S.) a od drugih kasetu čuvam, sa radija snimana pesma.... eto.....sad sve navrlo na um, pa se treba zaustaviti...
Ee, a to za puste ulice (nekad) i pune parkinge (sada) je posebna priča....Kad u po noći nečiji alarm krene da zvrnda pa pola bloka izadje na terase, ali ne i pravi vlasnik....mila majko
simkke simkke 20:15 14.04.2009

Re: ...

shumska
E a kad sad rekoh B - Bloodbath, bio i bend Budweiser




Alkohol - jer meni treba - ALKOHOL...jer meni treba...

bilo je i ono Boze sidji dole, jer svi te ovde vole....jbt, zaboravio sam sve, a imao kasetu

nisu stigli dalje od demo-snimaka
reanimator reanimator 07:52 15.04.2009

Re: ...

shumska
Sećam se da se sa nama klincima večito pijani Vlada Staklenac (imao čovek stvarno stakleno oko), gitarista onog metal benda Bloodbath,

U, pa mi smo baš komšije
bio i bend Budweiser (ne znam da li se neko seća, mislim da je to sam početak devedesetih, momci svirali mešavinu metala i rapa

A delimo i ovu uspomenu.
shumska shumska 05:56 16.04.2009

Re: ...

eh, komšija...

drago mi je što si ostavio link - ..........(ovde je ćutanje)

a nema nekog smajlija koji je istovremeno i jutro nakon birthday euforičann i smlaćen, i raznežen-srećan zbog pročitanog u ostavljenom linku... i maskara- se- razlila tužan... i istovremeno zapanjen nad sopstvenom neinformisanošću (sledeći put ću da kopam po arhivi, eno vidim gore lepo piše...) - pa da mogu da kliknem sličicu i da sve bude jasno.......
evo, smem da kažem jedino a da ne lupam u ovom trenu - kako su mi "generacijski" neke stvari jasnije...(i moja starija sestra je kao mala stalno letovala na Jelsi dok mene nije bilo / ni u planu, ni na pomolu/)....da, čuješ li buku, naslov mi ostao negde u m.mozgu....
simkke simkke 14:21 14.04.2009

prvi nosač zvuka

kaseta stonesa neke tamo 86-87



na stubu koji je keva kupila u RK Beograd na 2 čeka , marke Samsung......a ja se kao 10-ogodišnjak preselio sa Voždovca (Đura, Zmaj) na Cerak....totalno kontra od NBGa, sve zeleno i lepo...
margos margos 23:40 15.04.2009

Ljudi...

čitam šta pišete o blokovima... meni je to ravno Amazonu - ali pravom... nepoznata divljina :)))
shumska shumska 06:08 16.04.2009

Re: Ljudi...

Znaš, Margos kad reče "nepoznata divljina" - nešto razmišljam.....
Živim ovde veći deo života (od juče i starija godinu više) i razmišljam kako se ljudi iz ovih krajeva nikada ne dogovaraju kad bi trebalo negde ovde da se nadju, kao i svi normalni ljudi diljem sveta pa kažu ulicu, broj ulice...ne, ne, ....
i mi saživljeni sa divljinom - ovde broj nekog ulaza možda zapamtimo ili zbog nekih dobijenih batina, štajaznam ljubavi koja je tu živela or something...ali zaista retko -
dogovori se svode na "važi vidimo se na zelenoj klupici 3 kod crvene (podrazumeva se npr. trafike..)
ili ako se npr. "vidimo kod žute" - to onda znači susret u nekom sasvim drugom bloku....(a u njemu zgrade sive ko i svuda, al' premazane žutom....)
...stvarno i divljina i (dobri) divljaci....
margos margos 14:26 16.04.2009

Re: Ljudi...

E, pa srećan ti rođendan i nek si živa, zdrava i vesela.
I vazda imala i vazda davala.
Eto!




Meni je to totalno nepoznata sredina i mislim da bih bila trista posto divljija da sam tu negde odrastala - ako bi me uopšte i bilo.

Pre neku godinu sam nešto službeno obilazila Mesne zajednice po blokovima i to su za mene bile avanture - oduševljavala sam se nepoznatim delovima sveta...
reanimator reanimator 14:39 16.04.2009

Re: Ljudi...

margos
Meni je to totalno nepoznata sredina i mislim da bih bila trista posto divljija da sam tu negde odrastala - ako bi me uopšte i bilo.

Ne bi bila divljija, nego bi bila čvršća. Ovako..ko ja :)
Zamisli da ti celo detinjstvo prodje tako, što izadješ napolje da se igraš, a u kraju u svakom trenutku nekih 50-100 dečaka i dečojčica približno tvog uzrasta. Mislim...konkurencija bre :)
Ako hoćeš fudbal...izbori se za mesto u timu. Isto i za basket. Ako hoćeš žmurke, igra vas 20 (dal će onaj ko žmuri da traži vas 150??). Ako hoćeš da zavodiš..izvoli...budi alfa u takvoj gomili.
Da ne nabrajam...borba dete moje..teška borba :)
Jel da da su ti neke stvari sada jasnije?
margos margos 16:05 16.04.2009

Re: Ljudi...

Jel da da su ti neke stvari sada jasnije?

Što se tebe tiče - da. Definitivno.

Ali za sebe tvrdim da bih bila divljija.
Zamisli, ja nekih 13 godina... pošla do prodavnice, i na ćošku neki klinci s duvaljkama, gađaju prolaznike. Ja 'ladno prolazim pored njih i razmišljam ''kojom mukom da ih mučim ako pljucnu za mnom... kog da pojurim od njih dvojice...' - ma kao u filmu... Taj sled misli mi prekine šapat ''Ne nju! To je Margita!'' A ja s ovakvim tvojim osmehom nastavih nogu pred nogu... i odoh u legendu, ovaj prodavnicu...
shumska shumska 07:14 17.04.2009

Re: Ljudi...

Margos hvala za razumevanje raznolikosti od mene divljeg stvora (što bi rek'o moj tata i divljeg i polu-divljeg)

A gospon Reanimatoru hvala na odličnom egzistencijalno-literarnom komentaru, k'o da je domaćica pisala
шумска

Ми овде сви носимо дукзеве с капулјачама!

ovo sad na jutarnju loptu odgovaram dragim gostima, a posle kad malo krene dan i uozbiljim se- tad treba pisati komentare...(a ne k'o luda nasta od 04:47 ujuto)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana