Na danasnji dan, 10. aprila 1941. godine...

vracarac92 RSS / 10.04.2009. u 19:21

...stvorena je najmonstruoznija tvorevina u evropskoj istoriji, stvorena je NDH.

 

10. aprila 1941 je bilo ovako:

 

                                                                                                                                                                                                A 10. aprila 2007. u "demokratskoj" Hrvatskoj to izgleda ovako;

P.S. ukoliko nemate "jak" stomak, nemojte gledati.

 

 P.P.S I kod nas ima raznoraznih kretena, budala i ekstrema ali u odnosu na ove, nasi su "male mace"

 



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vanja.t vanja.t 22:24 10.04.2009

užas

na sajtu www.jasenovac.org se nalazi spisak žrtava, po imenu, prezimenu i mestu i godini rođenja:
646.177 evidentiranih ljudi, pri tom se navodi da je u pitanju delimičan spisak:
link
Blade Runner Blade Runner 22:42 10.04.2009

Stvarno ne znam

odakle tolika iskompleksiranost i mrznja prema svemu srpskom.
libkonz libkonz 23:01 10.04.2009

Re: Stvarno ne znam

.
odakle tolika iskompleksiranost i mrznja prema svemu srpskom.


možda bi čitajući neki od romana Vuka Draškovića došao do odgovora
margos margos 22:43 10.04.2009

Nisam gledala klipove,

ne mogu...:(
Jutros sam se setila ovog datuma, i pitam se uvek što baš toliko moram da pamtim. Pitala sam se i da li će ga neko pomenuti. Ne čudi me da si to ti. Užasno je što je krajem dvadesetog veka, Evropa blagoslovila taj i takav kontinuitet državnosti.
vracarac92 vracarac92 23:47 10.04.2009

Re: Nisam gledala klipove,

Jutros sam se setila ovog datuma, i pitam se uvek što baš toliko moram da pamtim. Pitala sam se i da li će ga neko pomenuti. Ne čudi me da si to ti. Užasno je što je krajem dvadesetog veka, Evropa blagoslovila taj i takav kontinuitet državnosti.
A da li bi mi verovala kada bih ti rekao da sam birao maje "eksplicitne" klipove.
Nisam zeleo da bilo koga uznemirim nekim drugim novohrvatskim klipovima.
Cak nisam ni komentarisao kako se istroija ponavlja ili nesto slicno.Ni Jasenovac (ni Staru Gradisku, jedini logor za decu) nisam pomenuo...
margos margos 23:52 10.04.2009

Re: Nisam gledala klipove,

Naravno da bih ti verovala. Nakon svega odgledanog i odslušanog do sada - zaista ne želim da ponovo gledam - što nikako ne znači da negiram postojanje i ''historijski kontinuitet'' u glavama nekih.- želim da verujem malobrojnih.
shumska shumska 00:05 11.04.2009

Pogledah ja klipove

na žalost uvek to uradim kada ispod piše da nije za one sa slabijim stomkom...
a) dok ih nisam videla (klipove) pomislih kako je dobro što neko o ovome piše i seća se. važno je. pre nekoliko godina pomagala sam pri jednom istraživanju o Jasenovcu, u Istorijskom arhivu grada Bgda. Razbolela sam se od tuge tih par meseci. Dok gledamo brojeve, zaprepastimo se ali jezik brojeva je hladniji od slika. Jer kada videh monografiju (rezultat istraživanja) tada sam shvatila koliko mi pojma nemamo o svemu tome (neki čak i brojevima manipulišu, na žalost).
Slike su - jezive. To se dogadjalo samo koju deceniju unazad. Zastrašujuće je sve vezano za Jasenovac. A oni ga slave ponosno....
b) a odlučih da ipak napišem komentar jer sam se svega ovoga setila gledajući....i čak su Antu Gotovinu stavili na vino, fascinantno...I da se razumemo ni o "ovim našim" ne mislim ništa bolje, ALIzaista su male mace za sve ovo.
Lepo što si se setio, zato preporuka.
vracarac92 vracarac92 09:20 11.04.2009

Re: Pogledah ja klipove

A oni ga slave ponosno.

Drzava hrvatska je idvojila pet puta vise novca za komemoraciju ustasa u Blajburgu nego za komemoraciju u Jasenovcu, a Tompson peva na sred Zagreba svoj ustaski repertoar a policajac koji se usudio da to primeti je smesta smenjen.
Dinko Sakic je sahranjen kao heroj (u ustaskoj uniformi) uz prisustvo pojedinih crkvenih velikodostojnika...ima jos mnogo, mnogo slicnih primera...Ali ne mogu, tesko mi je.
dali76 dali76 07:48 11.04.2009

preporuku dadoh jutros a

To jutro, po pricanju djeda samo nekoliko domobrana proslo je selom pozivajuci ljude na popis. Svatko je mislio, nisam nista kriv nemaju razloga mene. Ljudi su izlazili iz kuca na sokak a sad vec poveca grupa ustasa usmjeravala je ljude kroz selo.Okupilo se uskoro 700ljudi, koji su svi odreda imali samo jednu krivicu; bili su Srbi.
Moj djed tada 17 godina sa svojim mladjim bratom pobjegao je u vinograd.Gledao je prikriven medju lozom kako otac mu I majka odlaze iz avlije na sokak.
Njegov tada tek 8godisnji brat poceo je da place I da zove mamu.
Majka se nije okretala ali ga je mogla zasigurno cuti. Djed ga nije uspio pridrzati I mali Mile je dotrcao svojoj majci..u smrt skupa sa preostalih 700 mjestana tog slavonskog sela.
Smrt su sve do jednog nasli u dvoristu seoske crkve. Bio je to jedan od krvavih popisa medju mnogim u tom kraju.
Zaborav ima drugo ime :zlocin!
Slava im.

vracarac92 vracarac92 09:03 11.04.2009

Re: preporuku dadoh jutros a

Slava im!
NDH je najmonstruoznija tvorevina u evropskoj istoriji.
Jasenovac, jame, srbosjeci, Stara Gradiska, crkva u Glini....
Jednom recju strahota. A za taj genocid niko, nikada nije odgovarao, sve se svodilo na relativizaciju i igranje igre koja se zvala bratstvo i jedinstvo.
Mislim da je krajnje vreme da se pokrene nesto a tu temu.
Dugujemo to ustaskim zrtvama.
P.S. I svi relativizatori to stravicnog zlocina MORAJU biti kaznjeni jer je to sto oni cine krivicno delu u gotovo svim normalnim, demokratskim zemljama, a na zalost takvih ima jako mnogo sa hravtske strane ali ima i pojedinaca i sa "nase" strane koji umanjuju i relativizuju uzase Jasenovca. Neki od njih cak dobijaju i veliku medijsku paznju i pokusavaju da se predstave kao neka vrsta savesti srpskog naroda.
omega68 omega68 12:03 11.04.2009

Re: preporuku dadoh jutros a

Mojoj babi po ocu je '41 ubijeno u jednom danu nekoliko braće sa ženama i decom koji su živeli u istoj kući u Lici.Preko 20 duša.Ostala su joj samo dva brata koji su bili mali i bili slučajno kod rodbine.Baba se već udala , pa je živela u drugom selu.Mada je i ona nekoliko puta bila u zbegovima u kome je jednom morala da ostavi bebu Vladimira jer je već vodila za ruke strica i tetku.Svaki put je plakala kad je pričala tu priču.Kad se vratila beba se već smrzla u snegu.Deda je sa svoja dva brata bio u šumi gde su ratovali protiv ovih koji i danas postoje.Jedan brat mu je poginuo sa 20 godina.
Srećom pa su posle prešli u Vojvodinu gde se rodio i moj otac te smo nekako izbegli novo stradanje.
Ovo je užasno . kako takva država ide u Evropu?Da li je to sve zbog njihove ''prave vere''?
libkonz libkonz 12:14 11.04.2009

Re: preporuku dadoh jutros a

kako takva država ide u Evropu?

Licemerje je na ceni.
A mi smo imali ludake koji su čuvali komunizam i one matore drtine koji su hteli da se svete 50 godina kasnije.
taube taube 13:04 11.04.2009

Re: preporuku dadoh jutros a

vracarac92
Slava im!NDH je najmonstruoznija tvorevina u evropskoj istoriji.Jasenovac, jame, srbosjeci, Stara Gradiska, crkva u Glini....Jednom recju strahota. A za taj genocid niko, nikada nije odgovarao, sve se svodilo na relativizaciju i igranje igre koja se zvala bratstvo i jedinstvo.Mislim da je krajnje vreme da se pokrene nesto a tu temu.Dugujemo to ustaskim zrtvama.P.S. I svi relativizatori to stravicnog zlocina MORAJU biti kaznjeni jer je to sto oni cine krivicno delu u gotovo svim normalnim, demokratskim zemljama, a na zalost takvih ima jako mnogo sa hravtske strane ali ima i pojedinaca i sa "nase" strane koji umanjuju i relativizuju uzase Jasenovca. Neki od njih cak dobijaju i veliku medijsku paznju i pokusavaju da se predstave kao neka vrsta savesti srpskog naroda.


vracarac, svaka cast za ovaj komentar, izuzetan je
taube taube 11:30 11.04.2009

-+-+-

nemam jak stomak ali zahvaljujem ti se na ovom tekstu jer znam vrlo dobro o čemu se radi

velika preporuka
vracarac92 vracarac92 17:05 11.04.2009

Re: -+-+-

velika preporuka

Hvala.
Nadam se da zbog toga necu biti banovan...
leopold_lady leopold_lady 13:38 11.04.2009

Znaš kako ....

ja sam ti jako vezana i za Srbiju i za Hrvatsku i imam običaj da i jednima i drugima kažem da su go*na,ali moja go*na i da ih volim...... I to je istina - bez obzira na sve ..... U mojoj kući se reč ustaša ne pominje....Ni za one koji su stvarno to bili,ni za nacionaliste sada....Kako ne volim da se u Hrvatskoj govori četnici .... Meni i mojima su i jedni i drugi zla napravili.... Al,ko sam ja da mrzim ???Kao što sam skoro napisala - više ne mrzim ni čoveka koji me je silovao (a Srbin je btw),a ne nekog drugog.... Mržnja razara onoga ko mrzi i stvara još veću mržnju.... Imam 35 godina,relativno sam zdrava,živa sam,nasmejana i želim da živim svoj život što kvalitetnije mogu ..... A da ne volim neke stvari i ljude (pojedince) to je već druga stvar......
margos margos 14:06 11.04.2009

Re: Znaš kako ....

LL, mržnja je otrov i svakako je najgora za onog ko je nosi. Jutros sam čiua misao da je to otrov koji mi popijemo sa očekivanjem da neko drugi od njega umre. Ja je ovde ni u jednom komentaru ne videh, sem kao uzrok smrti mnogih članova porodica.

Nezaborav i procesuiranje, priznavanje istine - to je ono što je neophodno potrebno da bi se stavila tačka na taj deo istorije i doneo mir dušama, živima i mrtvima.


PS I ja sam m(j)ešanac.:)
leopold_lady leopold_lady 14:34 11.04.2009

Re: Znaš kako ....

PS I ja sam m(j)ešanac.:)


E,drago mi je ....

BTW. Nisam komentare čitala (možda je greška) samo sam analizirala stanje i u Hrvatskoj i u Srbiji i obratno - pogotovo što sam pročitala juče na Google Readeru (znaš da sam manijak za vestima) da su klinci poslali čoveku čestitku za Uskrs sa potpisom NDH... Možda sam lošu reč - mržnja upotrebila.... Netrpeljivost jeste blaža,ali to što se oseća u vazduhu - je ipak po meni nekako bliže mržnji.... Nisam stvarno mislila kad sam pisala ni na blog,ni na blogere ....
NNN NNN 12:52 12.04.2009

...

Posle uspešnog gašenja grupe na FB "nož žica.." sam se naložio, pa sam (više-manje uspešno) ganjao ustaške grupe. Ne mogu da verujem da i dalje postoje umobolnici koji podržavaju tako nešto, to najniži stepen koji je ljudska civilizacija dosegla.
vracarac92 vracarac92 08:48 13.04.2009

Zasto???




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana