DANAŠNJE BAJKE DUGO NE "TRAJAŠE…!"

Aleksandar Todorovic Bekan RSS / 25.09.2007. u 13:10

Voćka
Voćka
BEJAŠE JEDNOM JEDAN PENZIONER.

I IMAŠE TRI SINA. I ONDA UMRE. OD TA TRI SINA, JEDAN BEJAŠE DOBAR, JEDAN BEJAŠE LOŠ, A JEDAN ZAO. OVAJ STO BEJAŠE ZAO, ZAISTA BEJAŠE STRAŠNO ZAO, I NJEMU NIMALO NE BEJAŠE ŽAO. OVAJ LOŠ BEJAŠE SAMO LOŠ. A OVAJ DOBAR, BAŠ BEJAŠE DOBAR, ALI GROBAR, SIROMA’.

KAD MU ZAKUCAŠE SAMRTNI SAT, POZVA ON K SEBI OSTALU BRAĆU I KAZA IM KAKO NEMA NIŠTA DRUGO DA IM OSTAVI, SEM JEDNOG VOĆNJAKA, PA NEKA GA SAMI PODELE MEDJU SOBOM.

NA JEDNOJ VOĆKI, RADJAŠE, SVAKE GODINE, VOĆE ZDRAVLJA, ALI KOJA JE TO VOĆKA I NA KOM MESTU U VOĆNJAKU SE ONA NALAZIŠE, TO PREĆUTA DA IM KAŽE, NI ZA ŽIVU GLAVU TO ONI OD NJEGA NE DOZNAHU, JER ON, NAPRASNO, PREMINU!

I TAKO LOŠ I ZAO BRAT, KOJI BEJAHU SVE SAMO NE DOBRI, NASLEDIŠE ČITAV TAJ VOĆNJAK. ALI, VRLO BRZO SE POSVADJAŠE OKO SVOJE NOVE, BRATSKE IMOVINE, VOĆNJAKA, JER NE UMEHU SVOJE NASLEDSTVO PODELITI IZMEDJU SEBE, PA SE TAKO ZADESI DA GA UOPŠTE I NE IZDELIŠE! I POŠTO SE GODINAMA OKO TOGA ONI PREGANJAHU, OBOJICU BRAĆE IZNENADI STAROST I, ONI POMRU!

U TOM SE POJAVI ONAJ NJIHOV DOBRI BRAT KOJI SE SAMO PRETVARAŠE DA JE UMRO, A BOGA MU I DA JE DOBAR, I ODMAH PREUZE CELO IMANJE POD SVOJE, PA DOVEDE I JEDNU ŽENU KOJA GA DOBRO GLEDAŠE, PA SE UBRZO I VENČAŠE I SILNO SE OBOGATIŠE, PA TRI SINA IZRODIŠE I TAKO ZAJEDNO, SREĆNO PROŽIVEŠE U ZDRAVLJU I VESELJU DO KRAJA SVOG PRIRODNOG I BERIĆETNOG ŽIVOTA!

A ONDA UBRZO I ONI OSTARIŠE I UMREŠE, A SINOVI IM ZA NJIMA U ŽIVOTU OSTAŠE, O NEMILO LI TO BEJAŠE!

imgsizer.aspx?w=0&h=0&img=25388


SREĆOM, DANAŠNJE BAJKE DUGO NE "TRAJAŠE…!"

 

Autor (ove bajke bejaše): Aleksandar Todorović Bekan

http://bekanismi.blog.hr/

 

 

 

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 13:27 25.09.2007

good

U TOM SE POJAVI ONAJ NJIHOV DOBRI BRAT KOJI SE SAMO PRETVARAŠE DA JE UMRO, A BOGA MU I DA JE DOBAR, I ODMAH PREUZE CELO IMANJE POD SVOJE,

ova recenica je moj favorit:)))
mariopan mariopan 13:35 25.09.2007

Re: good

....a onda za njima ostadose tri sina i ,o tugo,sve poce od pocetka? Ja volim bajke,neka i kartko traju,po(j)enta je najvaznija. Pa sta bi sa istom? Kako se deca obicno pokolju oko imovine. Tja ,to nije novo. Mene vise zanima onaj deo kako penzioner moze ponovo da rodi tri sina ako mu predhodna tura nije valjala? Mislim ko ce meni da donese "na viljusku corbe "kada mi zatreba.A najbolje je nista ne ostaviti iza sebe,sve potrositi u ovom zivotu jer tako se deca postedjuju sudskih troskova i omraze. Moj svekar je tako postupio ,i pametan bio,uvek je govorio " Pametnom ne teci a ludi ne ostavljaj" pa tako se sva njegova deca i dalje postuju buduci da nisu ni imali sta da dele. To bese PO(j)ENTA.
inspekcija inspekcija 15:39 25.09.2007

Re: good

mariopan
...Moj svekar je tako postupio ,i pametan bio,uvek je govorio " Pametnom ne teci a ludi ne ostavljaj" pa tako se sva njegova deca i dalje postuju buduci da nisu ni imali sta da dele. To bese PO(j)ENTA.

Hocemo jos ovakvih prica! Aj' sto su poucne, nego sto su krcate apsurdom, pa samim tim jos poucnije, usudjujem se reci - metamudre! :))
Eto, neki svekar je pametan, a izgleda sve ih je vise! Dok se tastovi u toj disciplini sve losijima pokazuju. Oni se nekako vise rukovode suprotnim principom, pa ostavljaju ludom (tj. ludoj), kao nagradu za izbor muza poniklog od tako promucurnog oca! :) I to je u redu. Uostalom, zasto ostavljati pametnom? Pametan ce se nekako vec sam snaci, tj. ko mu je kriv kad je sposoban za zivot? Jos ako je i dobar (tj. popustljiv), a zna se da su dobar i lud braca... svaka se kockica uklapa!
mariopan mariopan 17:29 25.09.2007

Re: good

Pa to bese poenta )))
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:42 25.09.2007

Bekane, ja

bih samo mrvicu da ispravim (mora da Lektorka spava dubokim snom pravednika), pravilno je: "Današnje bajke dugo ne trajahu...", "trajaše" je jednina...
Aleksandar Todorovic Bekan Aleksandar Todorovic Bekan 20:40 25.09.2007

Re: Bekane, ja

Da znam, u pravu si, ali sve je samo sala, igrao sam se recima, i zbog rime, a postojala je i verzija u kojoj se sve zavrsavalo sa ŠE:), pa sam je "sekao" zbog preteranosti:)
Ali, ispravicu to na sledeci nacin:...:)
Evo, izmenio sam, hvala na mrvici.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana