Uskrs 1942.

Krugolina Borup RSS / 18.04.2009. u 11:55

uskrs.jpgGost autor: baka Evdokija

Vidi ti nje! A kad me pet puta pitaš kad je Gospojina i Ognjena Marija, to ne znaš, a ovo si zapantila, nikad od tebe na dom domaćica, sve ti pamet u svet a ne u kuću... Ajde da ti opet pričam, kako da se ne sećam, jadan taj narod beše...

To je bio Uskrs '42, moj Mitar je već bio u Nemačku, u zarobljeništvo, odveli ga još sa početka. A baš te zime je javio da više nije u logor, nego da su ga dali nekoj babi na selo da radi i rinta na zemlji i oko kuće, kao sluga, ali to je bilo dobro jer je bila bolja 'rana i lakše nego iza žice u logor. Tako smo i mi na kraju rata dobili Italijana. I javio da mu ta baba i nije loša, jedan joj sin već poginuo u nemačku vojsku a drugi je na frontu, pa sve strahuje za nj, pa i mog Mitra fino pazi, od stra da joj se ne vrati loše na tog drugog sina, pa mi je bilo malko lakše na duši.

A tad je u selu, gore u Račniku, od nekog učitelja sin krio ponekad Jevreje u svoju kuću, a kad je opasno, on ih malo ukloni kod prijatelja u okolna sela. Pa tako ponekad ne omrknu a osvanu kod nas u vajatu neki ljudi, a naša je kuća bila malko s neruke selu, nismo baš bili ni blizu do, kako da kažem sad, centra sela, pa se i moglo ponešto prikriti.

Kad je počelo, ja sam se zatekla kod oca, sa dečicom, pa mi Mitar javio da sedim tu jer da ne samujem sa Danilom na planini. A onda njega odvedoše i ja osta tu do '44-te.

A pred taj Uskrs, '42-ge, dođe taj učiteljev sin kod mog oca i kaže, kume pomagaj, imam ženu, Jevrejku sa dvoje malih, imam vezu da ih šaljem dalje za nedjelju dana, ali ne smem ih držati kod mene, nije mi sigurno. Uzmi ih kod sebe, ako ko pita kaži došla Mitrova rodbina iz Beograda ne bi li se malo 'leba najeli i deca popravila.

To nije bilo ništa čudno, ako je bila okupacija, moglo se ići kod rodbine na selo, a vazda je kod nas bilo više rane iz bašte nego u gradu za pare. I pristade moj otac da ih uzme, vazda je pominjao kako je za vreme Turaka stradala raja, pa je sad došao vakat da Jevreji budu kao raja pod Turcima i mora se pomoći.

I dodje ta ženica sa dečicom, sitni, bledi, po ko zna kojim tavanima i podrumima skrivani, sirote sunce nije videlo od '40-te, kazala tako da se toliko kriju. A nije se smelo mnogo pitati, što manje znaš, duže živiš. Imali su i papire, nabavio im učin sin, njojzi da je Radmila a deci  Nevenka i Jelena.

Kad sam čula da su male od 5 i 9 godina, srce mi stade, moji su tek u pelenama a jači su i glasniji bili i čini mi se, više su jeli! Dade im moj otac posao oko kuće, manje da rade a više da ih sunce ogreje, a devojčice sam ja učila da se krste i govore Očenaš, ako naiđe patrola da se misli da su naše.

A Radmila me naučila da kuvam jevrejska jaja, i to ovako mi pričala. Kaže, nji, Jevreje, gone i progone od kad su bili u pustinji, pa su žene naučile da sprave ranu da se ne kvari ni od vrućine ni od vremena. Stavi se lukovina, ulje, kašika sirćeta i dve jabuke na četvrtke, pa se kiseli dva dana na ladno. Pa se poređa red jaja, red te kiselice, pa se nalije vodom i kuva bar 7, 8 sati, tiho, i dolivaš vodu, jaja budu lepa, graorasta i mogu i dvaes dana da stoje!

A deca se opet rodila, sirota, pa smotala lutku od kuruzovine i igraju se ispod lipe...

U subotu, pred Uskrs, ja ranim ovi moji dvoje pod lipom, a Radmila ide za mojijem ocem iz štale, on izvadio džakče brašna iz skrivnice da se nešto umesi, a Rada ide za njim i nešto joj moj otac priča, a ona sagla glavu i krišom se smeje, nije sirota više umela ni da se smeje od stra, dao višnji tim dušmanima doveka u pak'o svoje meso da jedu! Kad oco vide da ide patrola, baci ono džakče, prosu se brašno, a moj otac dovati Radmilu za kosu, sobali je u ono brašno prosuto i nagna da je bije! Padaju šamari, viče otac, stoko nezahvalna, smotuljo, kurvo, da sam reko da širiš noge ne bi klecnula, a brašno prosipaš, arčiš, nije tebi grbina pucala nisi ti orala i kopala, živino jedna! Ja od moga oca take reči nisam za svoga veka čula, on je bio čovek blagorodan, on je bre i ovcama i volovima mazio i tepao. Izađe moja majka i strina, vide šta je, pa se skloniše. Uđe patrola, kaže šta je domaćine bilo? A moj otac, crven kao rak, veli, ti si vlast i sila, uzmeš taj šmiser i pokazuje na ono što visi vojniku oko vrata i ubiješ me ako ti naprvim štetu, e ja sam vlast u ovo dvorište, ne dam da se arči mal! Zatražiše papire, majka ih iznese iz kuće, nisu ni pogledali kako treba, odoše dalje u kontrolu, svaka je kuća imala goste, pa su išli u proveru... Mislili valjda kad se biju da su svoji...

Kad se malo sabrasmo, Radmila se isplaka, skupismo brašno i uđosmo u kuću. Oco leže na krevet, dade mu majka šećera i vode i malo rakije, a ona se deca skupila u ćošak i tresu se, od stra ni da plaču. Ustade moj otac, pa kaže, da je Hitleru klet do vek, da mu srce pacovi izedu i oči da mu gavrani iskopaju, kad ja moradoh da dignem ruku na čeljade ni krivo ni dužno. Praštaj Radmila, i vi deco, u zlu se nekad mora i tako. Posle je ona ljubila moga oca u ruku i blagosiljala ga po jevrejski, i smirila decu i objasnila im, a moj otac izvadio dve šećerleme i dao im, da zaslade stra.

Otišli su posle neki dan, jednom kad je svratio učin sin reko je da su ostale žive i da su na sigurnom, ama njega brzo potom ubiše, streljali ga, kad je bilo ono taoci i 100 naših za jednog njiovog.

Eto, tako sam ja naučila da barim ova jevrejska jaja što svi volite.

Mučen narod, ni svoje zemlje ni korena, a svi ih gone ko šugavo pseto...

 



Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

screwdriver screwdriver 12:37 18.04.2009

Kroz ove gostujuće blogove

Baku Evdokiju nekako doživljavam kao rod rođeni...a njenog oca kao supermena...
Stvarno bi ovo sve trebalo zapisati i objaviti, onako 'ucijelo'.
margos margos 12:58 18.04.2009

:))))

Prelepa priča. Hvala ti na Njenim pričama... pune su slika, mirisa i boja. I života.
mariopan mariopan 13:36 18.04.2009

Re: :))))

Samo da se javim da znas da citam...i uzivam
A rucak se sam krcka, gosti nece dobiti da jedu dok ja ne porcitam ovo
Pozdrav baka Evdokiji i unuki koja kucka i cuva od zaborava.
rapunzel rapunzel 13:49 18.04.2009

Re: :))))

i ja krenem da napishem pa se plashim da
ne lupim neshto.
prelepo kao svaka bakina pricha do sada.
da je Gospod pozivi!
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 14:31 18.04.2009

evdokijin venac

meni se ovo jako, jako dopada.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:40 18.04.2009

Hvala za

još jednu lepu priču.

miloradkakmar miloradkakmar 15:15 18.04.2009

Христос Васкрсе!


Христос Васкрсе , бако Евдокија .

shumska shumska 15:39 18.04.2009

Re: Христос Васкрсе!

samo nastavite, nastavite -
tyson tyson 16:00 18.04.2009

XB


Nezahvalni su ovi blogovi, ne zna čovek šta da napiše u komentaru - a red je da se prokomentariše - a da ne bude samo hvaljenje.

Al' šta drugo osim pohvale da se napiše, kad je sve već rečeno u samom blogu?



Bilo bi zanimljivo da se pročita Sekino sećanje na bombardovanja Beograda.



Doctor Wu Doctor Wu 16:39 18.04.2009

Evdokija je

keva. U stvari je interesantno da sve njene priče, u stvari, o jakim i mudrim muškarcima. Prva o svekru, ova o ocu, i sa čestitim Mitrom (koji ko zna šta radi po Nemačkoj, valjda ćemo saznati u nekom od narednih nastavaka). Ima se utisak da malo i "spušta" Mitru koji služi samo za uvode. Kao što je u priči o njenom porođaju, svekar bio u glavnoj ulozi, tako i u ovoj je "Radmila" samo pokretač za priču o Šumadincu koji reaguje kao žiška.

Da je u Americi ovo ne bi bilo za film, nego za neku miniseriju (i to kablovsku), ali uspešnu, svejedno.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 17:31 18.04.2009

Re: Evdokija je

evo da i ja kazem svoj utisak na sve bakine pricice koje sam do sada pazljivo pratio i po vise puta citao.

Imamo lik svekra. On je pozitivan lik po onome sto cini. No nisam u stanju da provalim motivaciju koja ga goni na dobra dela.
dakle svekar, svako sopstveno plemenito i dobro delo pravda time sto nece svoj obraz da okalja.
te vodi je kod lekara da se ne bi brukao pred njenim roditeljima, te deca su iz njegove kuce! te nece da dete bude gladno dok je njemu na brizi. pa sve tako i slicno.
uopste ne znam da li mi to vise lici na potpuni egocentrizam ili na nekakvo folklorno pravdanje muskarca koji je boleciv a ne bi smeo da bude.
Doctor Wu Doctor Wu 18:07 18.04.2009

Re: Evdokija je

Da, pri čemu je svekar dosta surov prema drugim ženama. Strinku gađa kutlačom, zabranjuje oplakivanje rođene žene koja umire u isto vreme kad mu se snaja porađa, snaju "gleda ispod oka". A i u slučaju oca ima zanimljivih detalja: isprebijana Radmila ga ljubi u ruke, a i žena trči da njemu donese vode i šećera ali ne da i pomogne isprebijanoj Radmili. Zanimljivo.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 18:13 18.04.2009

Re: Evdokija je

to su dva lika. otac i svekar. crnogorac i sumadinac. nadam se da ce serijal tekstova da potraje, pa cemo obojicu bolje upoznati.
Doctor Wu Doctor Wu 19:22 18.04.2009

Re: Evdokija je

to su dva lika. otac i svekar. crnogorac i sumadinac.

Jel? A ja mislio da je to sve jedan te isti lik,
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 19:31 18.04.2009

Re: Evdokija je

tip licnosti je isti. obojica us domacini, glave porodice. al jedan je gorstak, drugi je pak sumadinac. svaki ima svoj stil. o sumadincu za sada znamo da mu nije frka da digne dzevu i pribegne prevari i cirkuskim vestinama zbog viseg cilja. dakle, manje tu ima sujete. tako se makr do sada cini.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:38 18.04.2009

QQ doktore,

zabranjuje oplakivanje rođene žene koja umire


gde si video da neko oplakuje bolesnika?! Neće baš biti tako:

Na dve nedelje pre porođaja, umre mi svekrva. Svekar dovede žene iz sela da je opreme i obuku, sutra je ukop, došle i narikače i krenile od puta da kukaju. Izlete svekar sa puškom, viče, ko zakuka da će mu skiniti glavu, noseća mu snaja u kući, straviće se i ona i djete


Gde si to pročitao da je gleda svekar ispod oka?

Žena priča kako je bilo i kako se ona toga seća, to ne znači da je ona to gledala "pravim očima", niti da su njeni nazori perfektni...vremena su se promenila, ljudi su se promenili, a ona se svojih vremena seća na svoj način. Ako iz tih sećanja vidimo tadašnje nazore, vrednosti, kriterijume, mislim da ipak nešto saznamo i naučimo iz Evdokijinih priča. Ja ih čitam kao zapis jednog vremena i zbog toga ih smatram vrednim.

Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 19:46 18.04.2009

Re: QQ doktore,

jeste zapis vremena, al je i vise od toga.
likovi su skroz zivi i zanimljivi.
Doctor Wu Doctor Wu 19:49 18.04.2009

Re: Evdokija je

Ne znam baš. Svekar je onakav zato što Evdokiju u osnovi vidi kao gošću (dakle stranca), a ne nekog bliskog. Odatle sujeta. A izgleda da mu se Evdokija i svidela. Svekar je prema svojima prek i ili ih bije ili gađa kutlačom ili se, kao prema Mitru, na primer, odnosi kao prema maloumnicima: njega šalje u Kotor, uzima mu decu, organizuje život... Uzgred, interesantno je da Mitar sa dvoje ili troje dece živi sa ocem. Nije ni čudo što se komunizam kod Crnogoraca primio tako uspešno.
Doctor Wu Doctor Wu 19:50 18.04.2009

Re: QQ doktore,

Gde si to pročitao da je gleda svekar ispod oka?

Jelice, citat
A mislila sam da me svekar i ne voli mnogo, sve me gledao ispod oka, pa kaže ženi njoj ne daj nikakav posao, ta će i suknju da zapali, samo spava


Da, svakako je interesantno. Na trenutke se čini da Krugolina svoje spisateljske ambicije pokriva Evdokijom, ali to ni najmanje ne uništava draž priče. Ko god da je autor, vrlo je talentovan. Priče definitvno imaju hook i punch line.
maca22 maca22 22:33 18.04.2009

Re: Evdokija je

Doctor Wu
Uzgred, interesantno je da Mitar sa dvoje ili troje dece živi sa ocem.

Pa zar to nije bilo normalno u ono vreme?
maca22 maca22 22:34 18.04.2009

Re: QQ doktore,

Doctor Wu
Na trenutke se čini da Krugolina svoje spisateljske ambicije pokriva Evdokijom,

Ja sam osumnjicila jednu drugu blogerku, koja je odsutna.
pa-pa-paranoja
maca22 maca22 22:38 18.04.2009

Re: Evdokija je

Doctor Wu
A i u slučaju oca ima zanimljivih detalja: isprebijana Radmila ga ljubi u ruke, a i žena trči da njemu donese vode i šećera ali ne da i pomogne isprebijanoj Radmili. Zanimljivo.

Posle on daje deci slatkise. I svi se osladise osim Radmile. lol
Pa dobro, to je su skladu sa vremenom, ne?
jesen92 jesen92 00:19 19.04.2009

Re: QQ doktore,

Na trenutke se čini da Krugolina svoje spisateljske ambicije pokriva Evdokijom, ali to ni najmanje ne uništava draž priče. Ko god da je autor, vrlo je talentovan

..Meni se cini da Evdokija u svakoj novoj prici sve iskrivljenije govori..U prvoj prici je, cini mi se,govorila manje vise ovovremenski, bez vecih gramatickih gresaka i ponekad koristila neke starinske izraze...Ako su price secanja a ne zapisi iz tog vremena, cudno mi je da neko ko je veci deo zivota proveo u Beogradu i dalje govori "nepravilno" tj u svakoj novoj prici sve "nepravilnije" .Evdokija mi sve vise lici na Petriju...
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 00:28 19.04.2009

Re: QQ doktore,

Meni se cini da Evdokija u svakoj novoj prici sve iskrivljenije govori

he, he.....
jesen92 jesen92 00:57 19.04.2009

Re: Evdokija je

Ima se utisak da malo i "spušta" Mitru koji služi samo za uvode
..Lepi Mitar nema glavnu ulogu ni u prici koja je njemu posvecena....nesto mi to nije simpaticno
jesen92 jesen92 00:58 19.04.2009

Re: QQ doktore,

he, he.....
..izgleda da neko zna nesto sto ja ne znam...
acky acky 02:48 19.04.2009

Re: Evdokija je

maca22
Doctor Wu
A i u slučaju oca ima zanimljivih detalja: isprebijana Radmila ga ljubi u ruke, a i žena trči da njemu donese vode i šećera ali ne da i pomogne isprebijanoj Radmili. Zanimljivo.

Posle on daje deci slatkise. I svi se osladise osim Radmile. lol
Pa dobro, to je su skladu sa vremenom, ne?


pa ja sam shvatila da ona i nije nešto opasno isprebijana,
misliiim, nije to ni dugotrajalo. od kako je patrolu spazio,
a i sumnjam da je "svom težinom iz ramena" udarao,
više je to bilo za predstavu,
i sigurno se čovek više uznemirio, što je morao batinati, a nije mu u prirodi
i deca što su se ne shvatajući istraumirala, njih meni žao...
a Radmila je ipak s tim batinama možda glavu sebi i deci sačuvala-mala je to cena,
a olakšanje što su dobro prošli, definitivno je analgetik!
kladim se da bol ni osetila nije, dok se nije "ohladilo"

maca22 maca22 04:08 19.04.2009

Re: Evdokija je

acky

i sigurno se čovek više uznemirio, što je morao batinati, a nije mu u prirodi
i deca što su se ne shvatajući istraumirala, njih meni žao...
a Radmila je ipak s tim batinama možda glavu sebi i deci sačuvala-mala je to cena,
a olakšanje što su dobro prošli, definitivno je analgetik!
kladim se da bol ni osetila nije, dok se nije "ohladilo"

Pa valjda se i ona istraumirala dok se to desavalo, i dok nije shvatila sta se desava.

Da nije njoj ta tehnika bacanja u brasno bila najavljena? I da nija najvljena jos kao 100% sigurna, pa da, dok se valja tamo, moze spokojna biti? Ne vidim osnovu da mislimo da je svima bilo tesko, a samo njoj veselo.
maca22 maca22 04:18 19.04.2009

Re: Evdokija je

Dejan Tiago Stanković
folklorno pravdanje muskarca koji je boleciv a ne bi smeo da bude.

Rekla bih ovo drugo.

Inace price jako lice na price mog oca o svom dedi. On je bio super prema unucima i svaki citat pocinje sa "Blago dedi..."
A moj stric se seca sahrane svog pradede koji je umro pre nego se ovaj (stric) i rodio (lol) To je usadjeno secanje kao posledica zivih prica. A to, valjda, znaci i da su sahrane bile vredne toga da odu u legendu, nekako.
maca22 maca22 04:25 19.04.2009

Re: Evdokija je

Doctor Wu
keva. U stvari je interesantno da sve njene priče, u stvari, o jakim i mudrim muškarcima.

Pa nije ni Rada Nedeljkova bila losa. Ona je zrtva okolnosti. Ali je imala karakter tamo gde se mogla pitati. :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:27 19.04.2009

Re: QQ doktore,

jeste zapis vremena, al je i vise od toga.


Naravno, upravo to sam i napisala.

likovi su skroz zivi i zanimljivi.


Što i pokazuje da je Evdokija dobar posmatrač i pripovedač.

o sumadincu za sada znamo da mu nije frka da digne dzevu i pribegne prevari i cirkuskim vestinama zbog viseg cilja.


Mada, što se tiče ovog lika, izraz "cirkuske veštine" je uvreda, šamaranje žene da bi se spasio život njoj i njenoj deci, teško da se može nazvati cirkuskom veštinom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:35 19.04.2009

Re: QQ doktore,

.Ako su price secanja a ne zapisi iz tog vremena, cudno mi je da neko ko je veci deo zivota proveo u Beogradu i dalje govori "nepravilno" tj u svakoj novoj prici sve "nepravilnije" .Evdokija mi sve vise lici na Petriju..


To uopšte nije čudno, čak je i logično, češće pričanje i dovodi do povratka ne samo sećanjima, već i jezikom u to doba i te krajeve. Još manje je čudno da je to neko ko je "veći deo žitvota proveo u Beogradu". Veruj mi da poznajem fakultetske profesore u Bgd koji posle 40 godina života u Bgd govore pravi crnogorskim dijalektom, kao da su juče raspakovali kofere. Takvih imaš po Vojvodini koliko hoćeš i to drugu generaciju, što je skoro neverovatno, jer su rođeni i živeli u Vojvodini.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:45 19.04.2009

Doktore,

Ok, ja nikako nisam mogla, na brzinu, da pronađem gde si to pročitao, ali ovo zaista zvuči zlonamerno:

A izgleda da mu se Evdokija i svidela. Svekar je prema svojima prek i ili ih bije ili gađa kutlačom ili se, kao prema Mitru, na primer, odnosi kao prema maloumnicima: njega šalje u Kotor, uzima mu decu, organizuje život...


Mitar nije živeo sa ocem, nego sa ocem i majkom, ali je majka u međuvremenu, otkako je doveo ženu u kuću, umrla. U Kotor ih je poslao kao neko iskusniji, verovatno znajući da lokalna babica neće moći da izleči Evdokiju. Decu im nije uzeo, već ih je čuvao, dok su oni bili kod lekara. Ili ipak misliš da bi bilo bolje i da su bebe uzeli sa sobom na takav put? To što Mitar u to doba, pre drugog svetskog rata, živi sa ocem i majkom, to je još i najmanje čudno.

Na trenutke se čini da Krugolina svoje spisateljske ambicije pokriva Evdokijom,


Krugolina nikada nije pokazivala spisateljske ambicije, ono što Krugolina najčešće radi na blogu sa spisateljstvom nema veze. Krugolina gosti Djinu i baku i ne vidim šta tu nije u redu, jer su odbile da imaju sopstveni blog. I uopšte ne vidim razlog da se u pitanje dovodi autorstvo priča.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:18 19.04.2009

Re: Doktore,

Krugolina nikada nije pokazivala spisateljske ambicije, ono što Krugolina najčešće radi na blogu sa spisateljstvom nema veze. Krugolina gosti Djinu i baku i ne vidim šta tu nije u redu, jer su odbile da imaju sopstveni blog. I uopšte ne vidim razlog da se u pitanje dovodi autorstvo priča.


Hvala Jelice.
Mislim, meni je ogroman kompliment kad neko pomisli da bih ja uopšte mogla da iz sebe na papir pretočim to što baka Evdokija prirodno iz sebe izliva.
Ali taj poriv za teorijama zavere... stvarno ne mogu da razumem.
Zašto i čemu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:19 19.04.2009

Re: Evdokija je

Pa nije ni Rada Nedeljkova bila losa.


Meni je Rada najmiliji lik do sada.
Doctor Wu Doctor Wu 10:28 19.04.2009

Re: Doktore,

Ali taj poriv za teorijama zavere... stvarno ne mogu da razumem.

Zavere? Otkad su spisateljske ambicije zavereništvo? Da ipak malo ne preteruješ?
Na koncu, najmanje je bitno (bar meni) da li si TI u pitanju.
Postavilo se samo pitanje koliko su priče autentične a koliko plod nečije mašte & lirike.
I ljudi su podeljeni po tom pitanju.

Niko nije osporio kvalitet štiva, a tebi (ili Evdokiji) može samo da imponuje da neko (naglas) razmišlja o tim nekim likovima, da ih smešta u neki kontekst i razmišlja o njihovim motivacijama. Stvarno ne shvatam šta je u svemu ovome uvredljivo. Možda što ne kačimo cveće i ne padamo u trans?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:35 19.04.2009

Re: Doktore,

Stvarno ne shvatam šta je u svemu ovome uvredljivo.


Ma, ko se uvredio?
Kao što rekoh - meni to kompliment, veliki.
scabies scabies 11:35 19.04.2009

Re: Evdokija je

Meni je Rada najmiliji lik do sada.
Stoo? Ako ne pitam previse...
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 11:43 19.04.2009

Re: Doktore,

Mada, što se tiče ovog lika, izraz "cirkuske veštine" je uvreda, šamaranje žene da bi se spasio život njoj i njenoj deci, teško da se može nazvati cirkuskom veštinom.


to je moj pokusaj da prevedem performing art. a jeste pozorisna prestava s puno pokreta i malo reci. za publiku. s namerom. iznenadjujuce, dakle, vredno pripovedanja.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:56 19.04.2009

Re: Evdokija je

Stoo? Ako ne pitam previse...


Imala žena problem.
Rešila žena problem.
Bila svesna velike cene koju će zbog toga morati da plati, i hrabro rešila da je plati.
Mislim... trpela, trpela, nadala se... i kad je videla da od toga definitivo nema vajde, rekla žena: "A u pičku materinu" i počela da vija momke po selu.
maca22 maca22 12:01 19.04.2009

Re: Evdokija je

Krugolina Borup

Imala žena problem.
Rešila žena problem.

Ja nju tu uopste ne vidim kao dobitnicu. Zao mi je nje.
A za cenu koju pomenu, ne znam da li mislis na bolest koju je navukla. Jer ako su batine, njih je u kuci je bilo jednako, a ne zbog toga. Tako sam ja shvatila pricu.

EDIT: i sto se niko nije nasao da Nedeljka pozove u lov, i utrosi metak, alal mu bilo... <<
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:55 19.04.2009

Re: Evdokija je

Ja nju tu uopste ne vidim kao dobitnicu. Zao mi je nje.
A za cenu koju pomenu, ne znam da li mislis na bolest koju je navukla. Jer ako su batine, njih je u kuci je bilo jednako, a ne zbog toga. Tako sam ja shvatila pricu.


Zamišljam da je, razmišljajući o tome da li da počne da vija momke po selu, Rada pre svega razmišljala o tome da će celo selo o tome da priča, i da će Nedeljko da sazna. A mogla je da pretpostavi i šta će od njega da doživi kada sazna. Ne verujem da joj je bilo kakva bolest bila na pameti, ali o tome i ne pričam. Pričam o ceni koju je bila svesna da će sigurno da plati. I - rešila žena da se isplati da plati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 19.04.2009

Re: Doktore,

Izmedju pozorišne predstave i cirkuske veštine postoji razlika, zar ne? Naročito kad se to tipizira i to čini mi se namerno tako da bude uvredljivo

o sumadincu za sada znamo da mu nije frka da digne dzevu i pribegne prevari i cirkuskim vestinama zbog viseg cilja.


- nije tačno da mu nije frka, jer u suprotnom mu ne bi bili potrebni voda i šećer posle te "prevare" kako je ti zoveš.
- uvredljivo je šamaranje žene tumačiti kao nečiju "cirkusku veštinu"

Upravo zbog toga ta kombinacija tako protumačenih sklonosti, bi trebalo da nam da sliku nevrednog lika, tipa Šumadinca, koji je šta? Cirkuzant, prevarant i spreman da diže dževu? To je bilo ono što mi se nije dopalo i u čemu nisam videla diskusiju koja se ticala autentičnosti likova i pripovedanja, već mi je izgledalo kao dovođenje u pitanje moralne vrednosti likova i pripovedača.

Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 15:43 19.04.2009

Re: Doktore,

jelice, draga, meni je sumadinac mnogo kulturoloski blizi i razumljiviji, nego gorstak. ljudskiji je i slikovitiji. daklem, ubila si pogresnog coveka. cak i da jeste prevarant, cirkuzant, i spreman da dize dzevu, sta fali? dovitljivost (i duhovitost) je osnovna karakteristika homo sapiensa koja ga razdvaja od drugih vrasta. covek je po svemu sto cini (tu racunam i sebe) blizi dovitljivom majmunu nego lavu, mada se na ponositog lava lozi. tako ja to vidim. daklem, da verujem da je cirkuska vestina uvredljiva, ne bih rodjenoj deci dozvolio da idu na casove zongliranja i scenskog pokreta u skoli cirkusa.

a o pripovedackim sosobnostima kako onoga koje zapisivao, tako i onoga koji je pripovedao, samo reci hvale imam. ovde su svi likovi krajnje slikoviti. ovo sve meni lici na pocetak odlicnog romana, i boga mi i filma. a o moralu, to je uzasno rastegljiv pojam, posebno u situacijama zovot ili smrt. i to posebno kadsa su u pitanju likovi iz romana.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 15:44 19.04.2009

Re: Doktore,

ovo me podesca na rasprave o knjizevnim delima u gimnaziji. i uzasno mi prija. :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:19 19.04.2009

Re: Doktore,

daklem, ubila si pogresnog coveka.

?

da verujem da je cirkuska vestina uvredljiva, ne bih rodjenoj deci dozvolio da idu na casove zongliranja i scenskog pokreta u skoli cirkusa.

Uvredljiva je u ovom kontekstu. Šamaranje žene nazvati cirkuskom veštinom je uvredljivo, jer cirkuska veština podrazumeva zabavu.

a o moralu, to je uzasno rastegljiv pojam, posebno u situacijama zovot ili smrt. i to posebno kadsa su u pitanju likovi iz romana.

Deki, ovde te više ne stižem...

dovitljivost (i duhovitost) je osnovna karakteristika homo sapiensa koja ga razdvaja od drugih vrasta.

Ovo baš i nije tačno, skoro sve životinjske vrste se mogu pohvaliti izuzetnom dovitljivošću, koja je jedan od preduslova opstanka. Isto tako su mnoge životinje duhovite, iako ne mogu da se smeju ili bar ne da se smeju onako kako mi definišemo smeh, jesu duhovite.

a o pripovedackim sosobnostima kako onoga koje zapisivao, tako i onoga koji je pripovedao, samo reci hvale imam. ovde su svi likovi krajnje slikoviti.

Ovde se slažemo
leverkin leverkin 20:17 19.04.2009

Re: Doktore,

Vidim da mnogi ovde ne kontaju ono sto je cilj ovih prica otpocetka: da se u pozitivnom svetlu prikazu svetli primeri muskaraca iz proslosti, dakle neka vrsta cojstva i junastva iz onog doba: prema zenama, prema snajkama, prema nejaci, prema potomstvu, itd. Naravno kao i u svakom od tih epskih stilskih tvorevina, muskarci su u centru price, i uvek je to domacin kuce, jer i kad se sin ozeni, on je i dalje nista sve dok stari gazda ne umre. Odnos svekra i snajke je poseban, on nju pazi obicno na nacin koji je mnogo nezniji od onoga kakav je prema cerkama, prema svojoj zeni, sinu, i ko zna kome jos, i zaista je taj odnos cesto i erotizovan, jer upravo snajka radjanjem produzuje NJEGOVU lozu, i njegoviu kucu, dok je on jos domacin i gazda u njoj, a ne njegov sin, iako joj je on muz. Naravno, u svemu tome ima mnogo ciste propagande, i daleko od toga da je takav sistem dusevan i pravedan, narocito daleko od toga da je pravedan prem svim ukucanima.
A sto se tice verodostojnosti ovih pripovedanja: mislim da su dogadjaji vrlo verodostojno prikazani, ali su objasnjenja dogadjaja i motivacija ulepsani i dodata im je jedna guslarska dimenzija, sto se meni ne svidja bas narocito. Mislim da je mozda najbolja bila prva prica, jer je smestena u taj crnogorski ambijent, gde je otac zaista bog i batina (bio), gde su zaista zene bespogovorno imale da poslusaju, inace bi bile tucene ili cak i ubijene, pa mi ta prica o svekru koji ne pusta suzu za zenom, jer se raduje novom detetu, koje je u tom krsu i jadu zaista vrednost, te nemusto ukazuje na ambivalentnost surovih uslova zivota, mozda i najbolja. I nekako subjekat koji pripoveda mi je tu intelektualno na najvisem nivou, odnosno postoji fokus na elementima koji ukazuju na neke autobigrafske momente. Ove ostale su pripovedane iz neke propagandne perspektive, i previse sadrze literarizovanih elemenata koji su sami sebi cilj: neke kletve, neki lokalni koloriti, te tako vise ne znamo ko to pripoveda: lepo rece ovde neko, lici na Petriju.
Doctor Wu Doctor Wu 20:28 19.04.2009

Re: Doktore,

Vidim da mnogi ovde ne kontaju ono sto je cilj ovih prica otpocetka: da se u pozitivnom svetlu prikazu svetli primeri muskaraca iz proslosti, dakle neka vrsta cojstva i junastva iz onog doba:

Meni se, naprotiv, čini da je to svima jasno. Jedino oko čega postoji neslaganje je koliko su to bili primeri čojstva i junaštva, a koliko običnog siledžijstva, bahatosti.
maca22 maca22 21:55 19.04.2009

Re: Doktore,

Doctor Wu
Vidim da mnogi ovde ne kontaju ono sto je cilj ovih prica otpocetka: da se u pozitivnom svetlu prikazu svetli primeri muskaraca iz proslosti, dakle neka vrsta cojstva i junastva iz onog doba:

Meni se, naprotiv, čini da je to svima jasno. Jedino oko čega postoji neslaganje je koliko su to bili primeri čojstva i junaštva, a koliko običnog siledžijstva, bahatosti.

Ne zaboravimo i da je Odisej pobio poslugu ako se seksala sa proscima...
scabies scabies 22:17 19.04.2009

Re: Evdokija je

Imala žena problem.
Rešila žena problem.

A sta cemo sa Nedeljkom? On svoj problem nije mogao da resi... Zato je, valjda, i tukao Radu, nije imao kako svoju muskost i moc da dokaze?
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 00:25 20.04.2009

Re: Doktore,

Jelice, raspricasmo s emi a ja danas sedim, zvacem i mislim se, kako moze covek da uvredi licnost iz knjizevnosti?
a onda shvatim da smo mi ovo drugacija pokapirali, ja kao da je rec o fikciji, ti kao da je rec o zivim ljudima.
ne mogu da se odlucim ko je u pravu. mozda moze i ovako i onako. ja kapiram da smo mi ovde dobili samo sliku nekih ljudi onako kako ih je viudela pripovedacica. samim tim ljudi su, iako su postojali, skroz izitopereni i mozda ni sami sebe ne bi prepoznali u prici, kako to uostalom i biva.
a onda kad pomislis da je pripovedacica ziva zena, koja mozda ovo cita, onda pokapiras de ne moze tako da se prcka po njenim secanjima i bliskima kojih vecinom vise nema. a onda pomislis, kapitalisticki, ko je objavio neki tekst, taj mora da bude spreman na razne komentare i shvatanja, o onda pomislim ,... cek cek, ne moze tot ako... i tako sve
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:17 20.04.2009

Re: Doktore,

Vala stvarno...Mada, čim neko nešto objavi, o živima ili mrtvima, podrazumeva se da ih je ispostavio raspravi. Priča o napisanom je skroz legitimna, a opet ne moramo se ni oko svega slagati, dok nismo uvredljivi sve je ok. Što se mene tiče, može sve, ali sa argumentima.
maca22 maca22 12:44 20.04.2009

Re: Evdokija je

Krugolina Borup
Pričam o ceni koju je bila svesna da će sigurno da plati. I - rešila žena da se isplati da plati.

Razumem. Tacno.
A kad vidim koliko je puna zivota, onda mi jos zalije .

Nego mislim da je oduvek mogao razvod se dobiti ako neko "ne vrsi bracnu duznost"..pa se pitam zasto nije posegla za time. Nije znala, ili je to bio proces tako organizovan da su ga mogla isterati samo gospoda za novcem i uticajem po gradu, ili nije imala posle gde da zivi...
maca22 maca22 12:47 20.04.2009

Re: Evdokija je

scabies
Imala žena problem.
Rešila žena problem.

A sta cemo sa Nedeljkom? On svoj problem nije mogao da resi... Zato je, valjda, i tukao Radu, nije imao kako svoju muskost i moc da dokaze?

A sta s njim treba da radimo? :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:09 20.04.2009

Re: Evdokija je

Nego mislim da je oduvek mogao razvod se dobiti ako neko "ne vrsi bracnu duznost"..pa se pitam zasto nije posegla za time.


Koliko sam ja razumela, njoj je otac umro, a majka otišla da živi sa drugom ćerkom, pa ubrzo zatim i ona umrla. Rada i da je htela da ode, nije imala gde da ode. Roditeljske kuće više nije bilo.
frost6 frost6 15:10 20.04.2009

Re: Evdokija je

Doctor Wu
"Da, pri čemu je svekar dosta surov prema drugim ženama. Strinku gađa kutlačom, zabranjuje oplakivanje rođene žene koja umire u isto vreme kad mu se snaja porađa, snaju "gleda ispod oka"."


Stvarno nije u redu da se tako ponaša prema "strinki", naravno da ne bi trebao da se nervira jer snaji život visi o koncu a zlurada strina polemiše o tome da treba da kažu da se dečak prvi rodio jer nije fora da se devojčica prva rodila, to je ionako najbitnije - ko se prvi rodio, a ne da li će snaja da preživi. On je strinu lepo trebao da zamoli da ne lupa gluposti, pa ako ga ne posluša i nastavi da ih nervira sve redom nekim glupostima, bože moj, on je dao sve od sebe da je spreči. Kada život visi o koncu nekome do koga ti je stalo naravno da ne treba da se ljutiš na nekoga ko te u takvom trenutku davi s nečim sasvim desetim. A i bolje je oplakivati nekog ko umire, da ne moraju da oplakuju kad umre, bolje je kad radiš unapred da ne moraš posle.

A to da je gleda ispod oka se najbolje vidi iz ovog dela:
"Doveo je doktora pre mraka, polomio konje ali ga je doveo... Stisnu doktor, pritisnu negde, nešto, ne znam, izađe devojka, čujem plače, živa je... Strinka zlurado cikće kroz vrata da je žensko, džaba si platio doktora, svekar pita za mene... Doktor kaže da ima još jedno djete, rađa se i dečak... Čujem strinku kako ih pere, mene doktor ušiva, govori da ne puštam muža u postelju bar dva meseca, da sam jadna kao krpa pokidana... Svekar kao lud, samo pita za mene, jel živa zdrava..."

Savršeno si dobro procenio kako svekar sve vreme navija da Evdokija umre pa zato pita da li je živa i zdrava.

Doctor Wu
"A i u slučaju oca ima zanimljivih detalja: isprebijana Radmila ga ljubi u ruke, a i žena trči da njemu donese vode i šećera ali ne da i pomogne isprebijanoj Radmili. Zanimljivo."


E otac je tu baš ispao necivilizovano đubre. Pravi džentlmen nikad ne bi digao ruku na žensko, pa makar to značilo da će ona da završi u logoru, možda će i da je ubiju tamo, ali svejedno treba biti fin i kulturan po svaku cenu. Isto tako nije lepo od njega što je glumio pred patrolom
Isto tako ništa mu ne ide u prilog što se on njoj kasnije izvinjavao što joj je spasio život, to treba zanemariti u potpunosti, stvarno ljigav način da se opravda za svoje nasilništvo... A i Radmila je lujka kad ljubi ruke nekom ko je digao ruku na nju. Da je bila pametna prijavila bi ga onoj istoj patroli...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 20:20 18.04.2009

.

ovaj tekst me jako dirnuo,
narocito poslednje recenice koje su kao nekakv zakljucak,ali
ujedno i pitanje : dokle ce se sve ove sudbine ponavljati, dokle ce sve to trajati?

mislim da ce dugo, ali ne duze od nas!!
teodorakaze teodorakaze 21:32 18.04.2009

Preporuka

kao i uvek
gorio92 gorio92 23:14 18.04.2009

Super Baka

Čini mi se da je Jelica negde napisala da ove priče čita kao zapis jednog vremena i zbog toga ih smatra vrednim.
Takvo gledanje na ove priče mi je blisko.
Priče bake Evdokije mi se dopadaju.
Uzimam u obzir da to nisu zapisi iz tog vremena, nego zapisi o tom vremenu. Znači sećanja na dogadjaje iz života od pre sedamdesetak godina.
Sećanja mi se nekako više dopadaju nego zapisi.
Sa distance, sećanja uvek daju drugačiju sliku od stvarnosti.
u svakom slučaju prčanje bake Evdokije je super.

Hristos Vaskrse.
Srećan Uskrs svima.
februar66 februar66 08:30 19.04.2009

divne price

ljudi bre, to su bila surova vremena, muskarac gazda neprikosloveni. baka prica vidjeno njenim ocima, ali meni se cini da iz svih zenskih likova isijava stoholmski sindrom
maca22 maca22 11:24 19.04.2009

Re: divne price

februar66
ali meni se cini da iz svih zenskih likova isijava stoholmski sindrom

To se zove patrijarhat.
duchesse duchesse 11:39 19.04.2009

Re: divne price

februar66
ljudi bre, to su bila surova vremena, muskarac gazda neprikosloveni. baka prica vidjeno njenim ocima, ali meni se cini da iz svih zenskih likova isijava stoholmski sindrom


jeste. meni je to najjači utisak kad je reč o ovim tekstovima. što je još gore, taj stokholmski sindrom još nije prevazidjen na ovim prostorima, pa mi cela ova serija tekstova dodje nekako sickening, bez obzira na to kako ih posmatrate: kao liriku ili kao "zapis jednog vremena".
maca22 maca22 12:06 19.04.2009

Re: divne price

duchesse
pa mi cela ova serija tekstova dodje nekako sickening,

Razumem te. Zamisli mog shoka kada sam kao mala otvorila knjigu mnogo hvaljenih narodnih pesama. U jednoj muz zakopa zenu do pola pa je zapali i onda osvetljava dok rucaju, njemu i malom sinku (njenom detetu), uz opise, kad je dogorela do glave, jeli su to i to. Kad je dogorelo do grudi, tad su vec zavrsili meze i presli na...

Ili ono Zidanje Skadra gde su zakopali zivu zenu i to ne neku prepredenu, vec bas onu koja bila dobra, fer i puna poverenja. To se zove vaspitna preporuka.


februar66 februar66 12:07 19.04.2009

Re: divne price

naprotiv. u patrijarhatu vlada gazda al zena ne mora da ga voli i da mu se divi.
u svakom slucaju, price su pravo blago i lepo ih je doziveti bas njenim ocima
maca22 maca22 12:20 19.04.2009

Re: divne price

februar66
naprotiv. u patrijarhatu vlada gazda al zena ne mora da ga voli i da mu se divi.

Kakav je to propust da ne mora? :)
Doctor Wu Doctor Wu 12:48 19.04.2009

Re: divne price

Izvinjavam se što se uključujem u diskusiju ali Evdokija se upravo divi tim muškarcima o kojima pišete. I nije tačno da su samo žene ugnjetene. I Mitar (sin iz jedne od prethodnih priča) takođe poslušno postupa po tatkovim naređenjima (iako u zrerlim godinama. Ako je zreo da pravi decu, svakako je zreo i da vodi računa o njima.), tako da standardna feministička priča o patrijarhatu (kao da bi matrijarhat bio nešto bolji?) otpada. Pošto je u pitanju sado-mazo odnos, stokholm sindrom se čini kao mnogo bolji izraz za odnos između Evdokije i svekra/oca.

S druge strane, velike zajednice donose i određene ekonomske benefite: imate jednog glavnog preduzetnika koji upravlja malom korporacijom i vodi računa o alokaciji (nevelikih) sredstava dok su radnici u toj maloj porodičnoj korporaciji su zbrinuti u svakom pogledu, tako da su ove Evdokijine priče su i neka vrsta ode srpskom porodičnom (domaćinskom) liberalizmu. U tom smislu Evdokija mi deluje kao neka vrsta srpske Ayn Rand, i ne bih se iznenadio da je verni glasač DSS-a.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:52 19.04.2009

Re: divne price

Izvinjavam se što se uključujem u diskusiju ali Evdokija se upravo divi tim muškarcima o kojima pišete.


I treba da im se divi.
Kada se ti muškarci posmatraju u kontekstu vremena kome su pripadali, oni su krajnje pozitivni likovi.
Uporedi, na primer, Nedeljka sa ocem i svekrom.
Drastična razlika, ne?

Ne možemo mi današnjim standardima meriti ono što je bilo onda, pobogu!
A mereno ondašnjim standardima, neke stvari stvarno jesu za divljenje.
maca22 maca22 12:58 19.04.2009

Re: divne price

Doctor Wu
IPošto je u pitanju sado-mazo odnos, stokholm sindrom se čini kao mnogo bolji izraz za odnos između Evdokije i svekra/oca.

Wu, hajde onda nadji taj sado deo, gde oni zlostavljaju Evdokiju?

Doctor Wu
jednog glavnog preduzetnika koji upravlja malom korporacijom i vodi računa o alokaciji (nevelikih) sredstava dok su radnici u toj maloj porodičnoj korporaciji su zbrinuti u svakom pogledu,

A ako nece da ih zbrine? Sta ga obavezuje da ih zbrinjava? Nema te sile. On moze da ih bije i ubije, to je njegova volja. (Mozda im se zato i divi jer ih savest goni da su dobri ljudi, a ne zakon).
maca22 maca22 13:03 19.04.2009

Re: divne price

Doctor Wu
I Mitar (sin iz jedne od prethodnih priča) takođe poslušno postupa po tatkovim naređenjima (iako u zrerlim godinama. Ako je zreo da pravi decu, svakako je zreo i da vodi računa o njima.), tako da standardna feministička priča o patrijarhatu (kao da bi matrijarhat bio nešto bolji?) otpada.

Ah, pa ti nemas pojma sta je patrijarhat.
Glava porodice naredjuje i muskim clanovima.
Doctor Wu Doctor Wu 13:43 19.04.2009

Re: divne price

hajde onda nadji taj sado deo, gde oni zlostavljaju Evdokiju?

Ne zlostavljaju Evdokiju (bar ona ne piše o tome) ali ima naznaka da zlostavljaju ostale članove (pogotovu ženski deo) familije.
A ako nece da ih zbrine? Sta ga obavezuje da ih zbrinjava? Nema te sile. On moze da ih bije i ubije, to je njegova volja. (Mozda im se zato i divi jer ih savest goni da su dobri ljudi, a ne zakon).

U toj ekonomsko-psihološkoj transakciji svako je na dobitku, tj svako dobija ono što traži. On dobija strahopoštovanje, poslušnost i neporecivu moć (kako ti kažeš, on može da ih bije i ubije), a one sigurnost. I jedni i drugi gube slobodu, a deca imaju izbor da takav svet napuste, započnu neku novu mikrokorporaciju ili da se pridruže postojećoj (videli smo kakav je, na primer, Mitrov izbor).
duchesse duchesse 13:46 19.04.2009

Re: divne price

Nije u pitanju da li je, posmatrano iz Evdokijinog ugla, ponasanje svekra i oca za divljenje ili ne. Sigurna sam da jeste. No, iz moje perspektive, problem je u tome sto se kao primeri covecnosti navode npr. cinjenica da joj je otac rekao da moze da se vrati kuci ako je lose prime u muzevljevoj porodici, i to sto je svekar organizovao njen odlazak kod doktora, kada se razbolela. Prema meni to su normalne stvari, koje se podrazumevaju. Jos jednom podvlacim da mi je jasno da su u to vreme takav liberalizam kod oca, i takva predusretljivost kod svekra bili neuobicajeni. Ono sto u meni stvara osecaj mucnine je cinjenica da se situacija samo nominalno promenila od onda, i upravo zato ne mogu da posmatram ove tekstove samo kao svedocanstvo o proslosti. Opsta atmosfera Evdokijinih prica je jos aktuelna, i to je ono sto je, prema meni, sickening.

Razlog iz kojeg stvari stoje ovako je upravo taj "stokholmski sindrom", ili ako vam je draze sindrom identifikacije sa jacima. Optuzujte me za feminizam koliko hocete, ali taj stav je itekako prisutan u modernom srpskom drustvu, a koliko je stetan i koje su njegove posledice, mislim da ne moram da navodim.
maca22 maca22 13:55 19.04.2009

Re: divne price

Doctor Wu
U toj ekonomsko-psihološkoj transakciji svako je na dobitku, tj svako dobija ono što traži. ...a deca imaju izbor da ...

Ah, pa ti zaista nemas pojma sta je patrijaraht. Tu nema izbora. Tu niko nista ne trazi. Tu te smeste i nema bega.
Doctor Wu Doctor Wu 14:01 19.04.2009

Re: divne price

i to je ono sto je, prema meni, sickening.

Da, ovde je naglasak po meni. To je vaš sistem vrednosti i ja imam puno poštovanja za njega (da ne kažem da ga i delim). Ali moramo shvatiti da postoje ljudi koji sigurnost i zbrinutost pretpostavljaju slobodi. Nije svako u društvu entpreneur, nije svako spreman za preuzimanje rizika (čak se sa velikom izvesnošću može reći da ogromna većina ni u jednom društvu na svetu nije na to spremna).

Prema tome, nemamo ih prava osuđivati jer ko kaže da je naš sistem vrednosti ispravan? Naprotiv, i jednu i drugu stranu treba ohrabrivati da što više priča, otvara se i challengeuje (mrzim, ali ne mogu da se setim adekvatne reči na srpskom) vrednosne sisteme svoje i one druge strane.
maca22 maca22 14:02 19.04.2009

Re: divne price

duchesse
Opsta atmosfera Evdokijinih prica je jos aktuelna, i to je ono sto je, prema meni, sickening.
.

Ako nesto znaci, ja razumem o cemu pricas. Ti ne kritikujes bakine price, nego te nervira sto u savremenom drustvu jos ima toga.
Ali reci cu sta dalje mislim - tamo gde je danas tako, tamo je i gore. Oni delovi drustva koji jos uvek zive po tom sistemu obozavanja jaceg, vise na to nisu prinudjeni. Oni to sada biraju da se tako ponasaju (deliom su i tako kondicionirani) i na njih se moze primeniti ono sto Wu prica "to je izbor i transakcija".
scabies scabies 14:52 19.04.2009

Re: divne price

Ali moramo shvatiti da postoje ljudi koji sigurnost i zbrinutost pretpostavljaju slobodi. Nije svako u društvu entpreneur, nije svako spreman za preuzimanje rizika (čak se sa velikom izvesnošću može reći da ogromna većina ni u jednom društvu na svetu nije na to spremna).

Prema tome, nemamo ih prava osuđivati
Boze sacuvaj osudjivati! Gotovo po pravilu su mnogo vise "osudjivani" slobodni od neslobodnih... Razumem ja i da se ljudi plase svoje Slobode, i da je ne zele, i svasta ja mogu da razumem, ali nikako ne razumem zasto mrze Slobodu drugih...
I mislim da je jako los posao ljude spasavati od njih samih kad oni ne zele da se spasu... Bilo da im dajemo slobodu sa kojom ne mogu da se nose, bilo da im oduzimamo Slobodu bez koje nema svrhe da zive!
duchesse duchesse 14:58 19.04.2009

Re: divne price

maca22

Ti ne kritikujes bakine price, nego te nervira sto u savremenom drustvu jos ima toga.Ali reci cu sta dalje mislim - tamo gde je danas tako, tamo je i gore. Oni delovi drustva koji jos uvek zive po tom sistemu obozavanja jaceg, vise na to nisu prinudjeni. Oni to sada biraju da se tako ponasaju (deliom su i tako kondicionirani) i na njih se moze primeniti ono sto Wu prica "to je izbor i transakcija".


Upravo je tako. Ja ne kritikujem priče bake Evdokije. Štaviše, žena je talenat za pripovedanje, i to cenim, ali to ne umanjuje moj užas od činjenice da njene priče ne pripadaju nekoj dalekoj prošlosti.

Slažem se takodje sa Dr. Wu da u tradicionalnom društvu, kao uostalom i u svakom drugom socijalnom ustrojenju, postoji po nešto za svakoga, što na neki način odgovara svim stranama: moć za patrijarha, sigurnost za decu i žene, jasna hijerarhija, čvrsta struktura etc. Ali maca22 je lepo istakla da je problem u izboru. Nekada nije bilo izbora: rodio si se gde si se rodio, kao prvo muško dete, jedino žensko, Srbin, Turčin, Englez, zanatlijsko dete, aristokrata, potomak nove buržoazije... i to ti je što ti je - nema menjanja, nema izbora, jasno je šta se od tebe očekuje, koje su ti mogućnosti. Tradicionalna društva odlikuje nepromenjivost. Tragedija je to što se mi kao civilizacija trudimo da pružamo što više slobode izbora, a umnogome postižemo samo privid. Ja bih želela da realno postoji mnogo više izbora za žene u Srbiji danas, u odnosu na doba kada se dešavala radnja ovih priča.

I namerno insistiram da je to po meni, zato što pretpostavljam slobodu da neko izabere drugačije.
scabies scabies 15:18 19.04.2009

Re: divne price

Ne možemo mi današnjim standardima meriti ono što je bilo onda, pobogu!
Nisam sigurna da razumem i da se slazem... Neki standardi jesu univerzalni. Kao sto mislim da se ti bas tim univerzalnim standardima i vodis u proceni... I to je u redu.

Uporedi, na primer, Nedeljka sa ocem i svekrom.
Kao sto se i ovde, cini mi se, vodis univerzalnim standardima. Jer ako bi sagledali datu situaciju (i zanemarili univerzalne standarde), dosli bi do zakljucjka da su likovi prilicno neuporedivi. Nedeljkova zena je "vijala momke po selu", a Otac je imao kcerq kojoj "nije bilo pogazeno cvece pod prozorom"... Nedeljko je, jadan, imao nesrecno detinjstvo i tu sexualnu disfunkciju, dok je Otac "gazio Majq ko pevac morke u prolece"... Nedeljko je jedan nesrecnik, usudila bih se reci gubitnik, dok je Otac ugledan i uspesan covek...
Ne znam... Samo se pitam gde prestaje pravo da se ljudi porede po univerzalnim kriterijumima, ili mozda bolje, gde pocinje pravo da se porede izvan kontexta njihovog zivota...

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:32 19.04.2009

Re: divne price

Tačno tako, ja sam nedavno kupila slovenačke narodne pesme i oduzela se, curi krv sa stranica, potocima, nasilje sa velikim N...da ih ne čitaš ni sam sebi odraslom uveče, a kamoli deci...
scabies scabies 16:41 19.04.2009

Re: divne price

Nesto razmisljam...da li bolje neciji moral odslikavaju njegovi moralni ili nemoralni postupci (ili, bolje rei, motivacija za takve postupke)?
Tu je jedna od zamki (po meni) procenjivanja likova iz ovih prica. Jedni se prikazuju u samo lepom, drugi u samo losem svetlu. To je uredu kad su konkretne situacije u pitanju, pa jednostavno, neko se poneo ovako ili onako. Ali da li mozemo samo na osnovu tih situacija koje su nam izlozene da donosimo sire zakljucke o tim ljudima?
leverkin leverkin 21:06 19.04.2009

Re: divne price

U Srbiji realno danas postoji mnogo vise izbora za zene, ali ga zene jako cesto ne koriste upravo zato sto su odrasle na ovakvim narativima o "pravednim muskarcima" koje treba slusati pa ce sve biti u redu, i to se sa generacije na generaciju prenosi kod zenskog sveta. Na kraju sve sve svodi na to da ako pitate zene kakav im je muz, od onih koje odgovore da im je dobar, 90% ce objasniti da je dobar zato sto ih ne bije, i zato sto nije alkoholicar. To je slika i prilika crne sudbine zena u Srbiji. Nasilje prema zeni je ovde usadjeno kao mehanizam drustvene kontrole. I te zene koje maltretiraju druge zene, rade to jer su to usvojile kao princip bas te patrijarhalne kontrole.

Kad zena rodi dete u Srbiji, od nje se ocekuje da je bar 5 puta angazovanija oko tog deteta nego njen muz, bez obzira na to ko je ona i cime se bavi, isto tako i oko kuce i raznih kucnih vestina. Kad se pojavi neki izuzetak, svi se cude i krste. Kad se nadje muz koji brine oko dece isto koliko i zena, svi pricaju o njegovom covestvu, isto ovako kao baka Evdokija o s svom svekru sto je poslao kod lekara. Zasto je to tako, zbog cega? Mnoge zene danas trpe muzeve koje same izdrzavaju, odricu se svoje karijere, itd, cak im i ne pada na pamet da moze da bude drugacije. Nema prosto dovoljno sistemske podrske da bi one bile svesne da moze drugacije. Niko ne kritikuje Baku Evdokiju: ali upravo iz ovih patrijarhalnih prica iznikle su frustracije savremene porodice u Srbiji. Napr, lepo se vidi da zena koja nije imala decu, ili nije imala muza - nije imala dobar polozaj u drustvu. Pa kod nas je i dan danas tako. Zasto?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:12 19.04.2009

Re: divne price

Pošto je u pitanju sado-mazo odnos

Eto ti ga sad...

I Mitar (sin iz jedne od prethodnih priča) takođe poslušno postupa po tatkovim naređenjima (iako u zrerlim godinama. Ako je zreo da pravi decu, svakako je zreo i da vodi računa o njima.)

Žena lepo rekla da Mitar nije bio tu, bio je na moru, na poslu, kad je bilo pred porođaj i kad se porađala, a kad se razbolela je poslušao oca i odveo je lekaru, ostavivši decu dedi na čuvanje, umesto da ih po hladnom vremenu cima preko planina...ko od vas vodi decu sa sobom kod lekara, ako baš, baš ne mora?
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 00:18 20.04.2009

Re: divne price

lici na Petriju


jel to dobro ili lose?
acky acky 04:07 20.04.2009

Re: divne price

Nekada nije bilo izbora: rodio si se gde si se rodio, kao prvo muško dete, jedino žensko, Srbin, Turčin, Englez, zanatlijsko dete, aristokrata, potomak nove buržoazije... i to ti je što ti je - nema menjanja, nema izbora, jasno je šta se od tebe očekuje, koje su ti mogućnosti.
tako je, duchesse ,ali ne samo onda
Uvek postoje neka ograničenja slobode izbora:
Vreme kada si rođen?
Mesto i društvo gde si rođen?
Genetika /pol
Socijalni status
Vaspitanje*
Kada nas sve ovo prethodno odredi ko smo i šta smo, tek onda možemo da radimo na sebi / ili ne možemo*

Da pravimo neke izbore u okvirima svoje slobode, ili ostvarujemo slobode u okvirima svojih izbora!

**( deo vaspitanja-obrazovanja je i razvijanje potrebe da se radi na sebi. a i školstvo i porodica često omanu u ovom zadatku, a neki se ni danas ne školuju, romska deca npr kod nas)

acky acky 04:49 20.04.2009

Re: divne price

Nedeljko je, jadan, imao nesrecno detinjstvo i tu sexualnu disfunkciju, dok je Otac "gazio Majq ko pevac morke u prolece"... Nedeljko je jedan nesrecnik, usudila bih se reci gubitnik, dok je Otac ugledan i uspesan covek...
odlično zapažanje scabies, psihološka pozadina!
a sad napravimo skok u ono što ja pričam:edukacija
Ide današnji neki mali Nedeljko u školu, i na "građanskom vaspitanju" uči kako da prepoznaje svoja i tuđa osećanja i potrebe, uči da ih uvažava, uči se ok komunikaciji, i uči da nikako probleme ne rešava nasiljem.
Možda ne bude ništa od toga, možda nesrećno detinjstvo prevagne, ali dobio je šansu.
A ako je iskoristi možda ni ne razvije tu seksualnu disfunkciju(ako nije organska) al svakako će znati da ne sme da tuče ženu kad je vidi, ili bilo kako leči frustracije na drugima...

tačno je da Nedeljko i Otac nisu za poređenje po okolnostima
ipak to što je otac ugledan i uspešan nije samo po sebi = dobar
jer možemo zamisliti i uglednog i uspešnog koji nije dobar,
a takođe i nekog nesrećnog nedeljka koji nije loš prema drugima.(već naprotiv zbog svoje nesreće osetljiviji prema nesreći dugih, pa onda da je i sebe i ženu angažovao da koliko mogu dece siromašnih rođaka odgaje, školuju...)

To je ono gde ljudi u svojim okolnostima imaju mogućnost izbora (ako im se upali sijalica)

Otac čak krši neku normu tih vremena, kad kaže ćerki da ako joj ne bude u braku dobro, da se vrati, i da će da se postavi kao da je devojka, da joj miraz spremi i da joj drugu priliku. Navodio je neko primera na prošlom blogu gde ni danas takvu podršku od roditelja neke žene nemaju.
Tako Evdokija, mlada i zaljubljena, ali ipak ide u daleko i nepoznato, ima dodatnu sigurnost , nije mala stvar.


duchesse duchesse 09:35 20.04.2009

Re: divne price

acky
Nekada nije bilo izbora: rodio si se gde si se rodio, kao prvo muško dete, jedino žensko, Srbin, Turčin, Englez, zanatlijsko dete, aristokrata, potomak nove buržoazije... i to ti je što ti je - nema menjanja, nema izbora, jasno je šta se od tebe očekuje, koje su ti mogućnosti.tako je, duchesse ,ali ne samo ondaUvek postoje neka ograničenja slobode izbora:Vreme kada si rođen? Mesto i društvo gde si rođen? Genetika /polSocijalni statusVaspitanje*Kada nas sve ovo prethodno odredi ko smo i šta smo, tek onda možemo da radimo na sebi / ili ne možemo*Da pravimo neke izbore u okvirima svoje slobode, ili ostvarujemo slobode u okvirima svojih izbora!**( deo vaspitanja-obrazovanja je i razvijanje potrebe da se radi na sebi. a i školstvo i porodica često omanu u ovom zadatku, a neki se ni danas ne školuju, romska deca npr kod nas)


Pa, vreme kao dimenzija postojanja svakako ogranicava, jer ne mozes da biras u kojem periodu ces da zivis, ali to je vise pitanje spleta okolnosti a ne slobode izbora.

Mesto i drustvo te svakako obelezavaju kao background, ali se mogu promeniti. Devojka sa sela moze da dodje u Beograd i tako promeni svoje zivotne okolnosti, Srbin moze da ode u Kanadu i postane Kanadjanin...

Genetika, I'll give you that one, je prilicno nepromenjiva kategorija, ali medicina ide ka tome da ti omoguci da mnoge prepreke koje genetika postavlja prevazidjes.

Pol moze da se promeni, i transseksualac moze, u odredjenim drustvima, da nadje svoje mesto u drustvu, i u okviru svoje zajednice.

Socijalni status je veoma promenjiva kategorija. Svakako ako se rodiš kao siromah, pa se obogatiš, bićeš obeležen kao new money i postoje odredjeni slojevi koji te nikada neće prihvatiti, ali ne može se poreći da je status promenjen. Takodje, radničko dete može da studira, stekne diplomu i postane intelektualac.

A vaspitanje je kategorija koja pruža ubedljivo najviše izbora. Ili želiš da kažeš da si 100% predeterminisan onime što su tvoji roditelji namenili za tebe?

Neko je (mislim dr. Wu) lepo rekao da tu postoji razlika izmedju ljudi koji su dovoljno hrabri da rizikuju i da se menjaju i da se bore za svoje pravo izbora, i ljudi koji po inerciji upadaju u date kategorije, tražeći sigurnost. Takodje bih ponovila da ne osudjujem ove druge, jer je to pitanje njihovog izbora. Ali svakako smatram da društvo mora da ide ka tome da omogući slobodu onima koji bi hteli da se menjaju, ali zbog pritiska tradicionalne sredine ne mogu.
duchesse duchesse 09:50 20.04.2009

Re: divne price

leverkin
U Srbiji realno danas postoji mnogo vise izbora za zene, ali ga zene jako cesto ne koriste upravo zato sto su odrasle na ovakvim narativima o "pravednim muskarcima" koje treba slusati pa ce sve biti u redu, i to se sa generacije na generaciju prenosi kod zenskog sveta. Na kraju sve sve svodi na to da ako pitate zene kakav im je muz, od onih koje odgovore da im je dobar, 90% ce objasniti da je dobar zato sto ih ne bije, i zato sto nije alkoholicar. To je slika i prilika crne sudbine zena u Srbiji. Nasilje prema zeni je ovde usadjeno kao mehanizam drustvene kontrole. I te zene koje maltretiraju druge zene, rade to jer su to usvojile kao princip bas te patrijarhalne kontrole.


Postoji više izbora u smislu, na primer, da žena danas može da radi i da zaradjuje svoj novac. O tome kako može da nadje posao, na koji način može da napreduje, i koliko će biti plaćena u odnosu na muškarca za taj isti posao, ne želim ni da počnem. Žena danas može da se razvede bez sramote i dobrog dela društvenih implikacija koje su nekada išle uz razvod. Ali kako će se razvesti kada je društvo očekivalo od nje da nema karijeru već da vodi računa o porodici, te ne može da nadje posao, a o posedovanju stana i da ne govorim. Moja poenta je da nominalno postoji više slobode nego nekada, ali da smo realno napravili jako mali pomak u odnosu na ono što bih ja volela da vidim.
I tu si savršeno u pravu, leverkin, da upravo žene snose veliku odgovornost za takvu situaciju: "žene koje maltretiraju druge žene", koje ne uče svoje sinove da rade po kući, koje ne ukazuju svojim sinovima na to da treba da poštuju žene, koje uče svoje ćerke da je takav način života jedini ispravan i ljute se kada se ove ponašaju različito u odnosu na očekivanja, žene koje rade u porodilištima i ne solidarišu se sa porodiljama već ih tretiraju kao stoku, a pritom znaju šta je porodjaj i sve šta ide uz njega itd.

Ja mogu da razumem da žena od 90 godina ima takav mindset da muškarca tj. jačeg vidi kao heroja, ali mi smo te koje ne bi smele da produžujemo taj stereotip.
maca22 maca22 12:18 20.04.2009

Re: divne price

duchesse

Ja mogu da razumem da žena od 90 godina ima takav mindset da muškarca tj. jačeg vidi kao heroja, ali mi smo te koje ne bi smele da produžujemo taj stereotip.

Ne slazem se bas. Ona te musakrce vidi kao heroje jer to i jesu. I ona je to argumentovala. Po svojim postupcima oni to jesu. Oni su isli ISPRED svog vremena po svojoj humanosti. Oni su prkosli obicajima da bi njoj bilo dobro.

Ona nigde ne preporucuje slusanje muskarca zato sto je muskarac. Cak kaze da je zenama danas lakse, jer moze da zive i radjaju bez muzeva.
acky acky 16:45 20.04.2009

Re: divne price


@duchesse
Pa, vreme kao dimenzija postojanja svakako ogranicava, jer ne mozes da biras u kojem periodu ces da zivis, ali to je vise pitanje spleta okolnosti a ne slobode izbora.
tu sam mislila da ti vreme određuje "state of mind" a takođe i tehničke mogućnosti nekog vremena ograničavaju(putovanja, komunikacije)
Ja sam uglavnom sve to nabrojala kao opšte faktore.
Stoji sve što ti tvrdiš-o mogućnostima promene, ali -što je čovek dalje od željenog po okolnostima koje su mu rođenjem date to mu više napora i odricanja treba, da bi tu svoju slobodu ostvario ,što je ponekad prevelika cena, a nekad i nepremostiva prepreka...

I za devojku sa sela-u Bgd, a da ne govorimo za put u Kanadu, koliko utiče ekonomski status, a to je još i najlakše..
O genetici i transeksualizmu da ne govorimo...To je krajnost, kao što mogu da te podsetim na krajnost npr. devojke u islamskoj zemlji koja ne sme sama na ulicu, a o putovanju, posedovalju novca da i ne govorimo...

A vaspitanje je kategorija koja pruža ubedljivo najviše izbora. Ili želiš da kažeš da si 100% predeterminisan onime što su tvoji roditelji namenili za tebe?
Naravno da ne želim, a to i kažem:
Kada nas sve ovo prethodno odredi ko smo i šta smo, tek onda možemo da radimo na sebi / ili ne možemo*
Na šta mislim pri ovom "ne možemo"? -to je slučaj kad vaspitanjem toliko utuve da je neki način (tradicionalni) jedini ispravan, u šta se upletu moralne vrednosti, da osoba dok postane odrasla i za sebe odgovorna jednostavno nema taj poriv da nešto menja, jer misli da ispravno živi.(ne preispituj autoritet je jedna od "učenja" koje usvoje)
Neko je (mislim dr. Wu) lepo rekao da tu postoji razlika izmedju ljudi koji su dovoljno hrabri da rizikuju i da se menjaju i da se bore za svoje pravo izbora, i ljudi koji po inerciji upadaju u date kategorije, tražeći sigurnost.
U nekim slučajevima ta hrabrost se graniči sa samodestrukcijom, a u slučajevima na koje ja mislim, koji sebi ni ne predočavaju mogućnosti izbora, ne može biti ni inercija ka traženju sigurnosti. (iako je sigurnost sasvim vredan izbor, ne mislim da je žena sa malom decom i mužem nezaposlenim naslinim alkoholičarem baš nešto sigurna, njen "izbor" da tu ostane svakako odnekud drugo potiče)
da upravo žene snose veliku odgovornost za takvu situaciju: "žene koje maltretiraju druge žene", koje ne uče svoje sinove da rade po kući, koje ne ukazuju svojim sinovima na to da treba da poštuju žene, koje uče svoje ćerke da je takav način života jedini ispravan i ljute se kada se ove ponašaju različito u odnosu na očekivanja,
A znaju li to!? Da li su svesne!?
...da nose odgovornost za buduću nesreću svojih ćerki, a i sinova, naravno (ja ne smatram da muž može biti srećan sa nesrećnom ženom, može da ne bude nesrećan, al to nije isto)
Da li to rade namerno, nakon promišljenog izbora!?
Naravno da ne....

Ima i bilo je, sa druge strane i žena "junakinja" .Nisu nam slobode koje imamo samo izuzetni muškarci "dali", tu je bilo mnogo izuzetnih i hrabrih žena koje su se za slobode izborile, i koje svoje sinove i ćerke tako vaspitaju, što primerom, što pričom.Ne mora ni da su se izborile, dovoljno da su prihvatale, i prenosile dalje, uprkos klimi koja je tada vladala....
I baka Evdokija je jedna od njih.
a nadam da ćemo i o još takvih žena lepe priče dobiti....

Ali svakako smatram da društvo mora da ide ka tome da omogući slobodu onima koji bi hteli da se menjaju, ali zbog pritiska tradicionalne sredine ne mogu.

Taj deo tradicionalnosti sredine, koji guši lične slobode treba da se menja!
A vaspitanje je kategorija koja pruža ubedljivo najviše izbora.
Slažemo se! baš zato što u vaspitanju/obrazovanju učestvuju i drugi, društvo, mediji, država kroz školstvo....
Ipak, daleko od toga da je taj uticaj jasan, dobro usmeren, niti su sve mogućnosti iskorištene...(čak ni u boljim državama od naše)...Mada bi i samo veći akcenat u školstvu na mišljenje umesto na bubanje, mnogo uticao na ovo o čemu pričamo, a i na sve druge sfere...
duchesse duchesse 10:10 21.04.2009

Re: divne price

@ acky

Mogu da se generalno složim sa tobom, s tim što ne vidim kako Evdokijine priče doprinose oslobadjanju od tradicionalnih stega. Pogotovo ako uzmeš u obzir da svojoj unuci kaže da od nje nikad neće biti "domaćica" jer ne može da zapamti kad su neki religijski praznici. It's the little things.

A druga stvar, mogu takodje da se složim s tobom da je Evdokijin otac neka vrsta heroja, jer je skrivao Jevreje u toku II svetskog rata (bez obzira na tuču), ali ne uspevam da shvatim zašto je svekar heroj? Jel zato što strinu gadja kutlačom, ili zato što Evdokiji organizuje odlazak kod doktora kad joj je loše? I nisam rekla da ona preporučuje "slušanje muškarca", već da iz njenih priča isijava divljenje prema jačem, i to vidim kao veliko zlo u našem društvu (i bilo kojem for that matter, ali s obzirom na to da živim u Srbiji, potenciram nedostatke života u Srbiji).

Na kraju krajeva, znaš kako je rekao Čerčil: dok sam u svojoj zemlji, koristim svaku priliku da je kritikujem.
Ne valja se uljuljkivati.
frost6 frost6 13:17 21.04.2009

Re: divne price

duchesse
Ja mogu da razumem da žena od 90 godina ima takav mindset da muškarca tj. jačeg vidi kao heroja, ali mi smo te koje ne bi smele da produžujemo taj stereotip.


Upravo tako!!! Oni nisu heroji. Mislim otac koji nosi džak, pa mu ispadne, i onda da ne bi izgledao smotan pred patrolom on prebije jadnu jevrejku (koju čuva zbog ko zna kolikih para) da bi sačuvao ugled. On sigurno nije heroj. A možda je i jevrejka nosila džak (što je logičnije, jer što čovek da se kilavi kad može neko drugi) pa joj je ispao i onda je zaluženo dobila batine (samo je verzija priče možda promenjena da je on nosio džak da bi ispao džentlmen).

duchesse
@ ackyMogu da se generalno složim sa tobom, s tim što ne vidim kako Evdokijine priče doprinose oslobadjanju od tradicionalnih stega. Pogotovo ako uzmeš u obzir da svojoj unuci kaže da od nje nikad neće biti "domaćica" jer ne može da zapamti kad su neki religijski praznici. It's the little things.


Jadna unuka kakav je prekor pretrpela... Ajde da se baka Evdokija bar šalila za ovo, kao što se inače stariji ljudi šale na ovakav način pa i nekako da prođe ovo... Ali ovako je stvarno strašna uvreda.

duchesse
A druga stvar, mogu takodje da se složim s tobom da je Evdokijin otac neka vrsta heroja, jer je skrivao Jevreje u toku II svetskog rata (bez obzira na tuču), ali ne uspevam da shvatim zašto je svekar heroj? Jel zato što strinu gadja kutlačom, ili zato što Evdokiji organizuje odlazak kod doktora kad joj je loše?


Kao što rekoh otac definitivno nije heroj... A i meni je čudno da je svekar heroj pogotovo što toliko navija da Evdokija umre, a ona jadnica misli da se brine za nju:

""Doveo je doktora pre mraka, polomio konje ali ga je doveo... Stisnu doktor, pritisnu negde, nešto, ne znam, izađe devojka, čujem plače, živa je... Strinka zlurado cikće kroz vrata da je žensko, džaba si platio doktora, svekar pita za mene... Doktor kaže da ima još jedno djete, rađa se i dečak... Čujem strinku kako ih pere, mene doktor ušiva, govori da ne puštam muža u postelju bar dva meseca, da sam jadna kao krpa pokidana... Svekar kao lud, samo pita za mene, jel živa zdrava..."

Jadnica nikako da shvati zlu nameru ovde...
A ovaj deo je još gori:

"Skoci muž, Mitar moj lepi, sva mi deca na njega krupna i visoka, ode da preže kola... Ja motam decu, šta ću, moram ih poneti, nije selo daleko, ama nema ko da ih pazi, sami smo sa svekrom... Vidim, eto mog svekra vraća se u kuću, sa vrata gruva... snajo, tebi to nešto od poroda? Ma jeste, kažem, nije strašno, no me strah... Slušaj, kad nemaš pameti ko ni ćurka, danima se savijaš do crne zemlje, nijesam ja ćorav! No, idite po Smilju (komšinica na 5 km, mlada devojka od 16 godina, ali ima petoro mlađih pa zna oko beba), pa ćemo Smilja i ja paziti djecu a ti i Mitar pravac Kotor! Ja sam te pravu uzeo i doveo, ne dam da me tvoja majka kune! Tresnu vratima i ode... Tri dana smo muž i ja bili u Kotoru, kad sam došla Smilja me dočekala mrtva umorna... Priča, kako je đedo ložio peć, pola šume izgorjelo da se djeca ne prehlade njemu na dušu, kako je budio svakih sat vremena, po vascijelu noć, da vidi djecu i da ih obiđe, kako je terao da ih hrani i kad ćute, da ne budu gladni..."

Jedino logično rešenje koje se nameće je da je svekar pedofil, a ne heroj.

Ili ovo:

"A vi deco... Nek vam je Gospod u pomoć... Izgleda da svaka ima svoju strinku da je pakosti i mustra, ama nema svaka svekra da je brani..."

Ta strinka je sigurno bila dobronamerna kada je, dok je Evdokiji život visio o koncu, zakerala kako bi bilo bolje da kažu da se dečak rodio prvi (da bi moglo da se kaže ono: "prvo pa muško", a ludi svekar je bez razloga gađao kutlačom Verovatno mu je stala na muku što se dečak rodio drugi pa se iznervirao...

duchesse
I nisam rekla da ona preporučuje "slušanje muškarca", već da iz njenih priča isijava divljenje prema jačem, i to vidim kao veliko zlo u našem društvu (i bilo kojem for that matter, ali s obzirom na to da živim u Srbiji, potenciram nedostatke života u Srbiji).


Divljenje prema jačem stvarno jeste veliko zlo, ali kada neko to što je jači koristi da pomogne nekome ili da zaštiti nekog, to onda nije veliko zlo, to je ogromno zlo, jer ne treba se mešati u prirodan tok stvari. To što jači može da zaštiti slabijeg u nevolji (koji nije kriv što je u nevolji) apsolutno ne znači da to i treba da uradi. Jedino iole opravdano divljenje prema jačem je kada se neko ulizuje moćnijem od sebe, a diviti se nekom što ti je možda spasio život je sasvim nebulozno...
duchesse duchesse 14:29 21.04.2009

Re: divne price

@ frost6

Ironija ima smisla kad se koristi umereno, ovako kako je ti koristis je neukusno. Ja razumem da imas potrebu da branis svoje stavove, ali ako to radis sa ovolikom kolicinom omalovazavanja prema sagovorniku, diskusiji mesta nema.

Poenta ove rasprave je da se razmene mišljenja, a ne da se ide u krstaski rat.

Pozdrav!
frost6 frost6 15:06 21.04.2009

Re: divne price

@duchesse

Pa vidim da se i ti zezaš kad kažeš da oni nisu heroji i da se ne treba diviti nekome ko se živ polomi oko tebe pa reko da nastavim u istom duhu.
Moj sarkazam je samo malo otvoreniji, ništa više.

Pozdrav i tebi. Keep up the good work.
acky acky 18:36 19.04.2009

Onda i sada-slobode i izbori

Lepa je ta priča o slobodi izbora, ali ne znam kako mislite da se sprovodi?
(i onda i danas)

Sa koliko godina mislite da osoba krene da se preispituje kao je u redu postupati?
Pa onda (ako joj niko ne brani) krene da se slobodno ponaša kako je zaključila da je najbolje?

Sa 3 godine, sa 7, sa 15, ili18?

Datetu je roditelj kriterijum za to šta odrasli rade-tako treba (bez da o tome i razmišlja)
Tek od rane mladosti javlja se neka vrsta slobode-sa razvojem i logičkog i kritičkog mišljenja, i novih informacija jer se krug kretanja osobe širi, pa se uzimaju u obzir društvo i vršnjaci ,i drugi odrasli, a danas i informacije iz celog sveta(što onda nije bilo dostupno) .
Tada može da se razmišlja i preispituju stvari , ali tek kada se potpuno odvojiš i osamostališ možeš i da postupaš kako misliš da je najbolje!

A tu je i drugo ALI - ti i kad kreneš da preispituješ, već toliko godina živiš jedan model ponašanja da je to jednostavno okvir iz kog gledaš na stvari....a toliko ljudi ni ne dođe do toga da išta preispituje ! Jer onako kako oni žive, živi i šire okruženje, i onda se to poklapa, i zove "normalno" ...i drugačije se osuđuje! (čak iako je naprednije, humanije, bolje)

Onda, zlostavljanje! Pazite razliku, tada su batine bile legitimno vaspitno sredstvo.Dobiti batine za grešku se račinalo u normalno. Tek ono što je Rada doživljavala, da je muž tuče kad je vidi, to je po ondašnjim merilima zlostavljanje (za osudu, ali bez "pravnog leka"-u takvim slučajjevima imati oca kao Evdokija gde se može vratiti jedini je bio spas)

I danas uprkos tolikom napredku, masa ljudi će barem za decu, kao vaspitno upotrebiti batine, i misliti da je sasvim u redu.
U osnovnoj školi kod mene bilo je dvoje,za koje smo znali da dobiju batine za sve manje od petice.
A i dok sam bila ja u srednjoj školi (pre 15ak godina) u "preispitivanjima" dve drugarice su bile "za" da dobiju batine od muža!? Jedna je tvrdila da je sramota razvesti se, te bi stoga trpela, a druga kaže citiram: Ali, acky, ti ne shvataš da neke žene vole da budu udarene.
Stvarno ne shvatam!
Ali, da su moje babe i dede tukli moje roditelje i ovi mene, sa ubeđivanjem da je to za moje dobro, i da su babe i mama dobijale od muževa batine, "kad zasluže" i da ne ponove takve greške, i da sam slušala da je razvesti se najveća sramota, a raspuštenice nemoralne žene....
možda bih shvatala !?
Možda bih verovala da je tako normalno! A verovanja se ne preispituju...

Sloboda pojedinca je ograničena mnogo čime, a dobrim delom onim što pojedinac jeste, što je bez svog izbora naučen da bude...

I ne bih rekla da ovde ima išta od stokolmskog sindroma, to nije identifikacija s jačim, nego identifikacija sa ulogama, gde se model "kako treba" prenosi kroz generacije ....
scabies scabies 19:30 19.04.2009

Re: Onda i sada-slobode i izbori

Lepa je ta priča o slobodi izbora, ali ne znam kako mislite da se sprovodi?

Ja mislim da svako treba da zna kako ce da ostvari svoju slobodu izbora, ako ima zelju za istom... Nemam sta ja da se pitam kako da drugi sprovode svoje slobode izbora...
Na zalost sklona sam verovanju da je i nemanje izbora cesto stvar izbora.
acky acky 19:56 19.04.2009

Re: Onda i sada-slobode i izbori

Ne znam sad baš kako drugima izgleda sve to što sam napisala, jer ipak ne mogu baš preneti u potpunosti svoje mišljenje:
No da ne bude zabune
Ne mislim da je sloboda izbora nemoguća,
samo da nije apsolutna, već su u pitanju stepeni slobode !


Ja mislim da svako treba da zna kako ce da ostvari svoju slobodu izbora, ako ima zelju za istom...
ih scabies a gde da pokupe ljudi to znanje?a i želje o slobodi izbora!?
Ko dođe do želje, taj će da nađe znanje,
ali nekako ...ne znam baš ljude da kad prave spisak želja stave: sloboda izbora
štaviše, kad ljude pitaš šta žele, pored materijalnih stvari, od ovih "apstraktnih" dobijemo obično uopšteno: zdravlje i sreća
Gde se sreća doživljava više kao splet okolnosti (imati sreće) nego ličnog stava ili truda (biti/postati srećan)....

Ovde ja govorim o većini običnih ljudi, koji žive svoj život ne razmišljajući mnogo o njemu...
Na zalost sklona sam verovanju da je i nemanje izbora cesto stvar izbora.
Da, to su ti ljudi, koji su "odabrali" (ali ne svesno) da o životu, kao takvom ni ne razmišljaju....
scabies scabies 20:10 19.04.2009

Re: Onda i sada-slobode i izbori

ih scabies a gde da pokupe ljudi to znanje?a i želje o slobodi izbora!?
Pa evo ti si i dala odgovor:
Ko dođe do želje, taj će da nađe znanje,


ne znam baš ljude da kad prave spisak želja stave
Ja mislim da se zelje ne prave, one se stvaraju
Ovde ja govorim o većini običnih ljudi, koji žive svoj život ne razmišljajući mnogo o njemu...
Ja o takvim ljudima ne volim da govorim. (I volim da ni oni ne govore o meni. )
acky acky 20:40 19.04.2009

Re: Onda i sada-slobode i izbori

ne znam baš ljude da kad prave spisak želja stave

Ja mislim da se zelje ne prave, one se stvaraju
mislim-prave spisak već stvorenih želja!
Ja o takvim ljudima ne volim da govorim.
pa ok, ali ne možeš da ignorišeš činjenicu da je takva većina, sviđalo nam se to ili ne!
Pa kad se pitamo kakav je svet, i zašto je sve tako kako je, ne možemo misliti o manjini, nego o većini

Tek u kontekstu većine, pojedinci dobijaju svoje mesto,
Tako ja gledam na ove baka Evdokijine priče, u kontekstu većine koja je tada potojala (a i danas se proteže) Njen otac, a i svekar su pozitivni likovi.Osobe koje su na neki način predstavljali pozitivnu manjinu.

Tako da neki komšija/rođak i komšinica/rođaka, ako dođu do razmišljanja kao bolje živeti, ponašati se, bolji/a biti...
mogu na njih da se ugledaju....
tako nekako ja vidim napredak, za one koji se ne bace u filozofiju, ili ne krenu da čitaju psihološke tekstove (što svakako ne možemo očekivati od prosečne osobe, čak i dobro obrazovane i pametne, a da ne pominjemo one druge)

Sa druge strane na napredak treba da utiče društvo, u smislu države/institucija-edukacijom o slobodama i pravima, i sankcionisanjem ponašanja koja su s tim u suprotnosti (zanemarivanje, zlostavljanje)... Jer naravno da ne možemo svima dopustiti slobodu izbora (onima što bi da zlostavljaju i zanemaruju)
scabies scabies 20:52 19.04.2009

Re: Onda i sada-slobode i izbori

mislim-prave spisak već stvorenih želja!
Pricamo o istoj stvari... Ne stavljaju je na spisak jer je nemaju.
pa ok, ali ne možeš da ignorišeš činjenicu da je takva većina, sviđalo nam se to ili ne!
Ne ignorisem ja tu cinjencu. Cak nije istina ni da mi se to ne svidja. Jednostavno ne znam sta mogu da uradim sa tom cinjenicom. (Rekla sam vec, nemam ja prometejskih ambicija.)
u kontekstu većine koja je tada potojala (a i danas se proteže) Njen otac, a i svekar su pozitivni likovi.
Ne znam kakva je bila tada vecina?
Primeri koji se u pricama koriste kao kontrasti mi nisu ubedljivi.
maca22 maca22 22:28 19.04.2009

Re: Onda i sada-slobode i izbori

scabies
Ne znam kakva je bila tada vecina?

Gori od svekra i oca Evdokije.


Kada je neko po skolama pokusavao da proda da je Hasanaginicia ljubavna prica i da je ona unistena od silne ljubavi, to je ocigledna laz, jer za to nema osnova u tekstu.

Kada neko ne primecuje detalj u Zoni Zamfirovoj da je gubitkom casti, tj. ucenom naterana na brak, taj mi je malo

Ali ne vidim da su svekar i otac losi momci u ovim pricama.
acky acky 01:03 20.04.2009

Re: Onda i sada-slobode i izbori

I mislim da je jako los posao ljude spasavati od njih samih kad oni ne zele da se spasu... Bilo da im dajemo slobodu sa kojom ne mogu da se nose, bilo da im oduzimamo Slobodu bez koje nema svrhe da zive!

Ok je ne spašavati one koji ne žele da budu spašeni,
al šta ćemo s onima koji ne znaju da postoji to spašavanje!?
Informisan-hoće/ neće?
Neinformisan> informisan, pa tek onda sloboda izbora!

Acky - prometejski nastrojena
Ali za informisanje!

leverkin
Na kraju sve sve svodi na to da ako pitate zene kakav im je muz, od onih koje odgovore da im je dobar, 90% ce objasniti da je dobar zato sto ih ne bije, i zato sto nije alkoholicar.
...ili nije kockar, il ne juri druge žene....
tako objašnjava moja baka mojoj mami koja se buni što ne provde dovoljno vremena zajedno, jer ćale radi i posle posla!?Baka nije ništa loše doživela, ali nije srećna jer se nešto posebno lepo dešavalo, nego je zadovoljna time jer je mogla i gore da prođe! A meni savetuje za brak, da se ne bunim mnogo, da ne bi bilo svađa.Moja baka je stvarno bila super, brižna i pozitivna,(al bez nekog pripovedačkog dara) al' jednostavno to su takva shvatanja - da je muž važniji, da ima veća prava, i ako je dobar, onda si srećna, ništa više!

Setimo se otkud baka Evdokija uopšte ovde sa svojim pričama- njena reakcija na "skovle" koje su nam danas stvarnost u porodilištima je izazvala prvi tekst...
Mi želimo da danas "stanje svesti" u glavama većine bude takvo da lekari, babice i drugi "normalno" humano tretiraju žene, a i da te žene imaju svest o tome da je normalno da budu humano tretirane!
Jedan od preduslova za to je da svi shvate da ne postoji nikakav "autoritet" sa pravom da maltretira, ili zlostavlja...ili jednostavno nameće svoju volju uprkos željama s druge strane.

Najmanje što može da se učini je informisanje!
Mislim širenje informacija, pomalo do granice nametanja istih Why not!?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana