Istorija| Kultura| Politika

Afera Pellicano

Srđan Mitrović RSS / 20.04.2009. u 15:41

Sve je počelo još dalekih šezdesetih godina u Čikagu kada je Anthony Pellicano napustio posao uterivača dugova da bi postao privatni detektiv. I taj posao mu je baš išao od ruke. Vrlo brzo je postao poznat među imućnim ljudima. Krajem sedamdesetih učestvovao je u potrazi za nestalim posmrtnim ostacima producenta Mikea Todda, supruga Elizabeth Taylor. Kako mu je posao sve bolje išao, seli se u Los Angeles gde je svoje usluge počeo da nudi i ljudima iz sveta televizije, muzike i sporta. Njegova tarifa je bila 25.000 dolara, pa ko voli...

73908546.jpg

Naravno da je sav taj zarađeni novac vrlo pametno trošio na unapređivanje tehnologije za prisluškivanje. Početkom devedesetih je patentirao novu tehnologiju gde mikrofone za prisluškivanje više ne raspoređuje u prostoriju koju prisluškuje, već ih smešta u razvodne kutije telefonskih kompanija, odakle su telefonskom linijom bili spojeni sa njegovim kompjuterom gde je mogao da snima sve razgovore.

Novi način prisluškivanja je bio veliki hit, pa su svi požurili da angažuju ovog super detektiva. Njegova slava dostiže vrhunac 2002. godine kada je FBI upao u njegovu kancelariju i zaplenio preko 150.000 dokumenata i nekoliko stotina sninljenjih razgovora. Panika je zavladala među stanovnicima Holivuda jer niko nije više bio siguran kakve sve tajne mogu da procure dok je Pallicano čekao suđenje pod optužbom za prisluškivanje i urotu.

Nekoliko slavnih imena je procurelo za vreme istarge među kojima su bili Tom Kruz i Robin Vilijams. Pellican je imao za klijente i Courtney Love i Chris Rocka koji ga je angažovao da bi zataškao aferu vezanu za preljubu gde se čak pominje i silovanje, dok je Courtney imala problema sa svojim asistentom koji je pretio da će objaviti njena pisma upućena Drew Barrymore, Russelu Croweu i njenom vidovnjaku. Pellicano je upeo da čitavu aferu drži podalje od žute štampe, što je i bila jedna od tajni njegovog uspeha među slavnima.

37335407.jpgZa vreme istrage, prvi put se pominje i ime slavnog reditelja Johna McTiernana, koji je unajmio Pellicana da proveri informacije da li ga za vreme snimanja filma "Rollerball",  producenti pokušavaju diskreditovati kod finansijera filma.

Ipak je to bio preveliki zalogaj i za samog Pellicana koji je svoju istragu nazvao "traženje igle u plastu sena", pa je on sam obustavio svoju istragu ali je za svaki slučaj sačuvao sve snimljene razgovore. U celoj aferi najgore je prošao McTiernan  jer je on prošle godine kažnjen zbog davanja lažnog iskaza FBI-ju jer je rekao da Pellicana nikad nije upoznao.

Međutim McTiernan ne čeka zatvor od četiri meseca skrštenih ruku. On je snimio dokumentarni film "Političke optužnice Karla Rovea" u kome napada ljude koje smatra odgovornima za celu aferu. Tu je naravno pre svih Karl Rove, savetnik bivšeg predsednika Busha, kojeg optužuje da je iz političkih razloga pokrenuo sudske procese protiv ljudih povezanih sa demokratama.

U dokumentarnom filmu McTiernan opisuje proces Pellicanu kao "preventivni udar protiv predsedničke kandidature Hillary Clinton" i opisuje kako su glavni donatori kampanje morali da svedoče pred porotom. Pellicano se u ovom procesu spomine kao neko koga je angažovao bračni par Clinton u vezi ljubavne afere predsednika i Gennifer Flowers 1992. godine.

McTiernan je odlučio na napravi dokumentarni film kada je saznao da je za vreme Bushovog mandata optuženo nekoliko uglednih demokrata. Istraga protiv Pellicana trebala je otkriti sav prljav veš koji bi bio korišćen protiv Hilary Clinton, pa je jedan od metoda bio i snimanje filma "Hillary: the movie".



O ovom filmu treba da se izjasni i Vrhovni američki sud, a indirektno i o slobodi medija. Očigledno da niko nije imun na finansiranje prljavih političkih kampanja. Sud treba da presudi da li je film "Hillary: the movie" bio podoban za emitovanje na televiziji za vreme predizborne kampanje. Prodicenti filma su tvrdili da je film više informacija nego reklama, ali je nadležni sud prošle godine odbacio njihove argumente i ocenio da je reč o plaćenom filmu napravljenom da motiviše ljude da glasaju protiv Hillary.

Film je napravljen kao kolaž izjava kojima se kritikuje Hillary i njena politika. Producenti su želeli da se film prikaže za vreme kampanje za izbor predsedničkih kandidata, ali je lokalni sud zabranio TV reklamiranje filma i njegovo emitovanje na kablovskoj televiziji. Međutim, film se mogao pogledati u bioskopima i na DVD-ju jer to ne podleže oštrim saveznim zakonima.

Sporna stvar je da li se politički dokumentarac može tretirati na isti način kao i poluminutni reklamni spot. Negativa kampanja je dozvoljena ali sa jasnim pravilima igre od toga da mora biti jasno koja organizacija stoji iza reklame, dok javnost ima pravo da zna i donatore te organizacije.

Posle mnogo žalbi, slučaj je dospeo i do Vrhovnog suda. Jedan od sudija se zapitao da li treba zabranjivati i knjige koje pre izbora govore o kandidatima. Odluka suda se još očekuje, dok je sudija Stephen Breyer izjavio da je pogledao film i da nije reč o "o muzičkoj komediji".

Što se McTiernana tiče, bez obzira što su mnogi prozvani odbili bilo kakvu umešanost u zaveru, on se ne predaje. Sam je finansirao snimanje filma u kome se na kraju filma obraća publici i govori o političkim progonima. Film se neće naći u bioskopima niti na DVD-jevima ali zato ga možete pogledato ovde:

http://www.politicalprosecutions.org/


anthony-pellicano-la.jpgDetektiv Pellicano rešio je da svoju životnu priču debelo naplati pa je započeo saradnju sa Micahelom Mannom na scenariju o privatnom detektivu koji sakriva mračne tajne slavnih od javnosti i koji se bavi prisluškivanjem za 25.000 dolara. Projekat nije baš zaživeo pa je Pellicano pokušao da od cele priče napravi scenario za seriju i ponudi je kanalu HBO.

HBO je odbio ponudu, međutim Michael Mann je i dalje bio zaiteresovan samo što bi on priču smestio u tridesete godine, dok bi detektiva glumio Leonardo DiCaprio koga angažuje MGM da bi sakrivao skandale svojih filmskih zvezda od očiju javnosti. Film je i dalje u pretprodukciji.

Pellicano je osuđen na 15 godina zbog ilegalnog praćenja ljudi.

 

12bing_CA1.650.jpg 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:02 20.04.2009

samo da te ....

... pozdravim iz Praga
ps. posle cu da citam...sutra
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:04 20.04.2009

Re: samo da te ....

evo i mene u beogardu.
FridaysChild FridaysChild 23:02 20.04.2009

Re: samo da te ....

Dobro Srdjane nije da je ovo nezanimljivo, ali zar pored onakvog Insajdera od prosle nedelje i veceras, tvoje maticne kuce, ti nadjes da pises o ovome...?

Skoro kao kad Gordana Čomić uzme da pise o gladnima u Indokini ili tibetanskim mirishljavim svecama, a potpredsednica je skupstine zemlje u kojoj ukidaju narodne kuhinje i starci umiru od hladnoce jer drzava nije napunila skladiste gasa na vreme.

Pa zar nijedan blog o tome, niko...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:14 20.04.2009

Re: samo da te ....

a što bi se ja bavio onim čime se bavi insajder? svako valjda treba da radi ono što najbolje ume. nisam ti ja za taj privredni kriminal.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:44 21.04.2009

Re: samo da te ....

svako valjda treba da radi ono što najbolje ume. nisam ti ja za taj privredni kriminal.

eh da jesi, pa da nam svane - oboje!
FridaysChild FridaysChild 15:06 23.04.2009

Re: samo da te ....

Srđan Mitrović
a što bi se ja bavio onim čime se bavi insajder? svako valjda treba da radi ono što najbolje ume. nisam ti ja za taj privredni kriminal.

Vidim da je to izaslo previse ostro, a ustvari sam samo hteo da napisem ovo sto i Beba od Lonchara.
Nedostaje i takvog pisanja blogu, inace su ti ostali blogovi sasvim ok. Zato ih i citam.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:20 23.04.2009

Re: samo da te ....

ma sve je ok. nisam ni ja shvatio kao tešku kritiku
johnny011 johnny011 16:40 20.04.2009

edukativan post :-)

simkke simkke 20:19 20.04.2009

Re: edukativan post :-)

ee baš tako...i kao što se vidi, to se uvek završi ovako

Budimac Budimac 17:11 20.04.2009

:)

Hvala Srđane, odličan post

Edit: Odgledao "Političke optužnice Karla Rovea", svaka čast onima koji su imali hrabrosti da progovore. Plašim se (dapače, uveren sam) da će (kao što to obično biva) Obmana i njegova administracija pevati pesmu let bygones be bygones i biće "pojeo vuk magarca". To se već dešava kad su ratni zločini, prekršaji ženevske konvencije i tortura u pitanju. Gori, a takođe mogući, scenario je da će "demokrate" samo prekopirati metode "republikanaca". (navodnici su tu jer to i nisu dve partije nego samo frakcije jedne iste -- war party)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:15 20.04.2009

Re: :)

Odgledao "Političke optužnice Karla Rovea"

uvek sam voleo tog McTirnana. očigledano da dobre stvari radi samo pod pritiskom
Blade Runner Blade Runner 17:22 20.04.2009

Prica koja

zasluzuje film
Strongman Strongman 18:12 20.04.2009

Bravo

Genomenalan blog.

Klik - preporuka
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:07 20.04.2009

Odličan post!

Bravo druže!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:16 20.04.2009

Re: Odličan post!

hvala svima.
nisam ja puno toga baš uradio. samo malo prikupio, a sve je počelo od filma John McTiernana.
radojicic92 radojicic92 03:36 21.04.2009

...

ne znas dal' su gori ovi Citizens United (ukljucujuci Ann Coultard) koji stoje iza Hillary: the movie ili Klintonovi. CU bi i Formana poslali na robiju zbog "The People vs. Larry Flynt".
evo jos malo Bill & Hillary Clinton: Their Secret Life
I jos jedan biser produkcija CU celsius 41.11
ko ima zivaca da gleda

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:51 21.04.2009

Re: ...

ne znas dal' su gori ovi Citizens United (ukljucujuci Ann Coultard) koji stoje iza Hillary: the movie ili Klintonovi.

to je budimac najbolje opisao:
to i nisu dve partije nego samo frakcije jedne iste -- war party

a živaca za gledanje još imam
darkonduty darkonduty 20:33 21.04.2009

Good one

Hvala na izvrsnom postu, ne samo zato jer sam opčinjena dokumentarcima već i..............................(neugodno mi je priznati, zadire mi u struku).

Sve ono što je ovdje otkriveno već je 100 puta doživljeno u političkim predizbornim kampanjama ( iako se njihove umnogome razlikuju od naših). Al ipak iznova fascinira analiza i seciranje metodologijskih pristupa kojima se koriste pojedini mastermindovi u ostvarenju svojih programčića i ciljeva ( pogotovo u pogledu rastezanja definicije pojma medijska sloboda).

Samo postoji ta jedna velika razlika, kod njih tipu poput Pellicana država omogući poduži plaćeni odmor behind bars , kod nas bi takav imao sve predispozicije da preraste u narodnog herojčinu.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:08 21.04.2009

Re: Good one

Samo postoji ta jedna velika razlika, kod njih tipu poput Pellicana država omogući poduži plaćeni odmor behind bars , kod nas bi takav imao sve predispozicije da preraste u narodnog herojčinu.

jedna ali vredna

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana