Guads

srdjan.pajic RSS / 22.04.2009. u 09:28

Guadalupe je kraska oblast uzdignuta u prasnjavoj preriji na jugu savezne drzave Novi Meksiko, na “administrativnoj” granici sa susednim Teksasom. Teksaski deo je nacionalni park istog imena, u kome se nalazi najvisi planinski vrh ove savezne drzave. Na novomeksickoj strani je takodje nacionalni park, Karlsbadska pecina (Carlsbad Cavern), otvorena za turisticke posete. Medjutim tema ovog bloga je retko posecena kanjonska oblast ugnjezdena izmedju ova dva parka, prepuna prelepih pecina. One su na srecu, ili nesrecu, nedostupne obicnim smrtnicima, vec iskljucivo  speleolozima koji ih  godinama unazad marljivo istrazuju i ljubomorno cuvaju. A stvarno retki srecnici medju njima dolaze u ove krajeve na hodocasce, u nesporno najlepsu ikad pronadjenu pecinu: Lechuguilla-u (cita se “Lecagija”). O Lecagiji ce biti price nekom drugom prilikom, kad se autor napokon ulakta u privilegovanu pecinarsku elitu kojoj je dozvoljen rad u njoj.

Kako doci do Guads-a?

Sa severa se do Guads-a zvanicno dolazi autoputem broj 285,  koji sece dijagonalno Novi Meksiko, za sta hvata zalet jos od Denvera u Koloradu i ne zaustavlja se sve dok se na jugu Teksasa ne zabode u devedesticu, podjednako besmislen autoput skoro na samoj granici sa Meksikom.

SRK_8120.jpg

285-ica izgleda kao “put kojim se redje ide”. Mi koloradjani, u tesko natovarenim terencima sa opremom za visednevno kampovanje na surovom terenu, iz nasih gradica krecemo na put u sam cik zore.  Dvestaosamdesetpeticu obicno ubodemo negde  ispod Las Vegasa u Novom Meksiku, nakon sto se za rucak prezderemo u nekoj od odlicnih meksikanskih hamburgerdzinica na obodu grada. I onda nepreglednom brezuljkastom prerijom iz vestern filmova krstarimo jos jedno pola dana, prolazeci kroz cuveni Roswell, smrdljivu Artesiju, Karlsbad i gomilu malih mesta kojih ne da nema na mapama, nego se i GPS pored njih uglavnom pravi blesav.

Na putu uglavnom nema nikoga, sem kamiona koji voze radioaktivni otpad iz Los Alamosa ka WIPP-u, a u pratnji im se smenjuju lesinari, state trooper-i, kotrljajuce prerijsko zbunje i naravno UFO-i, u blizini Roswella. Pogled luta izmedju sparusenih ravnica na istoku i blagih obrisa planina na zapadu Novog Meksika, u pravcu Sokoroa i Alamogordoa-a, gde je detonirana prva atomska bomba 1944. godine. Benzinske pumpe su relativno retke, tako da treba tu i tamo pomalo planirati potrosnju.

SRB_2744.jpg

Karlsbad i okolina

Neobicni mestani Karlsbad nazivaju Karlove Vari, prema “originalnom” gradu u Ceskoj. Iako u njemu stanuje oko desetak hiljada ljudi, okolina ne stvara utisak mesta u kome vrvi od zivota. U zabacenim i mahom nenastanjenim dolinama nalaze se brojne rafinerije nafte, iako u samom Novom Meksiku nema naftnih izvora. Ali zato vodonik sulfida ima na svakom koraku i cesti su znaci pored puta koji upozoravaju na njegovu toksicnost i ne savetuju predugo zadrzavanje manje-vise nigde.

Ali miris pokvarenih jaja pokriva nesto mnogo ozbiljnije. Elem, tlo u ovoj oblasti Amerike sacinjeno od oko kilometar debelog i milionima godina seizmoloski stabilnog sloja soli (salt dome), u kome je decenijama upraznjavan narocit oblik rudarsva, pre svega kalijuma. Uz dodatak pomenute srecne okolnosti da u okolini zivi veoma mali broj ljudi, u ovoj oblasti je izgradjeno prvo trajno odlagaliste za transuranski nuklearni otpad, WIPP (Waste Isolation Pilot Plant).  Zahvaljujuci postrojenju koje uspesno radi vec desetak godina, ozivela je ekonomija ove inace mozda najsiromasje oblasti SAD-a. Nedaleko odatle, sedamdesetih godina detonirana je i jedna od nekoliko podzemnih atomskih bombi u okviru propalog programa za pronalazenje civilnih upotreba nuklearnog naoruzanja. Tako da je na prvi pogled nejasna vizija lokalnih vlasti da ovde razvijaju turizam (i filmsku industriju).

SRB_2821.jpg

Ipak, nekadasnja zemlja Meskalero Apaca ima narocitu lepotu u toj surovosti. Mesto je zbivanja romana Vinetu, Karla Maja, a na zabacenim putevima u sumornim i suncem spaljenim obroncima snimljene su nezaboravne scene filma Easy Rider. Sto je najvaznije, pravi je raj za nas pecinare.

Okupljanje u Bat Motelu

Cave Motel
Cave Motel
Speleolozi, mahom iz Kolorada i Novog Meksika, pojacani kolegama iz raznih drzava se tri ili cetiri puta godisnje skupljaju na maloj hacijendi u Karlsbadu, cija je vlasnica, Pet Sajzer, nesumnjivo dobre duse i verovatno pomracenog uma otvorila svoj dom ne preterano urednim ali ludacki veselim pecinarima. Kuca ima prostrano dvoriste u kome se moze kampovati, sobu za goste sa spavanjem na podu, dva kupatila, solidno opremljenu kuhinju i cetiri persijske macke. Gazdarica ne ocekuje za uzvrat nista, sem dobrog i bezbednog pecinarenja za sve goste i puno prica, uz jos vise preterivanja, po povratku. Od nedavno obozava diskretne poklone u vidu domace srpske rakije od kajsije.

Cilj ovih kvartalnih ekspedicija je istrazivanje i mapiranje jedne iz mnostva velikih i bogato ukrasenih pecina, smestenih u Guadalupe parku: Three Fingers Cave. Obicno se u ovoj pecini radi jedan ili dva dana, dok se treci dan koristi za turisticki obilazak drugih objekata zavucenih u ovim brdima. To su pre svega Skrivena pecina, Crna, Devicanska i naravno Cottonwood.

SRK_8335.jpg

Rad u pecinama u Guadsu je strogo regulisan zakonom, jer je rec o izuzetno lepim i delikatnim objektima, koji su uz to i relativno lako pristupacni. Zbog toga su pod zastitom drzave i u nadleznosti federalne sumske uprave (U.S.F.S.). Za rad u njima je potrebno sumskoj upravi podneti predlog istrazivackog projekta na akademskom nivou, koji se razmatra godinu dana unapred i organizatorima se dodeljuje vrlo restriktivan broj dozvola za pristup pecinama. Precizno je definisan broj ucesnika svakog tima i dozvoljeno vreme boravka u objektima, kao i aktivnosti. U nekim od pecina, kao sto je recimo Second Parallel u Cottonwoods-u dozvole se izdaju za svega dva radna dana u mesecu, sa timom od maksimalno 6 ucesnika i pod vodjstvom rendzera, koji je i sam pecinar.

Texas Camp

Terenac u akciji
Terenac u akciji
Akcija u Three Fingers pecini obicno pocinje zabadanjem satora po mrkloj noci, u divljini poznatoj kao Texas Camp, blizu opskurnog gradica Queen. Do kampa se dolazi preko dvadesetak milja surovog kamenjara, uz pomoc vozila sa visokim odstojanjem od zemlje i obaveznim pogonom na cetiri tocka. Ni blokada diferencijala nije sasvim nepotreban gadget. Put je veoma uzan, sa strmom ivicom koja vreba spoljne tockove, tako da se covek za volanom pristojno oznoji.

Od kampa do kanjona u kome se nalazi pecina potrebno je jos oko sat lomatanja u dzipovima, na koje se polazi u sam cik zore, nakon dogovora i solidnog jutarnjeg prezderavanja. Jamski ulaz u pecinu nalazi se dobro skriven u nekoliko stotina metara dubokom kanjonu i do njega se dolazi relativno lakim hajkom, pri kome je pametno zaobilaziti zvecarke koje se suncaju na kamenjaru i ni malo ne vole da im neki blesan sa rancem skace preko glave.

Three Fingers Cave

U pecinu se ulazi niz sedamdesetak metara duboku vertikalu, odvojenu od spoljnjeg sveta teskom zakljucanom kapijom. Nakon sto se otkaci sa uzeta, ulazi se u glavnu dvoranu kojom dominira neverovatan pecinski stub visok dvadesetak metara i ogrnut kalcitnom draperijom, nazvan Bell Canopy. Iza njega se proteze pravi lavirint pecinskih kanala, izmedju ogromnog kamenja koje je otpalo sa plafona. Na tom mestu se pecinari razdvajaju u timove od po 3-4 coveka koji odlaze u svoje delove pecine da istrazuju, mapiraju i dokumentuje ono sto im je planom istrazivanja dodeljeno.

Pecina nosi ime po karakteristicnom stalagmitskom ukrasu skrivenom u dubini i prepuna je prelepih formacija, od nebrojeno mnogo stalaktita i stalagmita, do delikatnih helaktita, saliva, draperija, mesecevog mleka, bigrenih kada i jos cega sve ne. Na pojedinim mestima je potrebno promeniti obucu, da bi se sacuvala praiskonska cistoca povrsine nekih od saliva preko kojih se mora preci da bi se dublje zaslo u pecinu. Za sada je istrazeno svega nekoliko milja ove pecine, uz veoma mnogo otvorenih pravaca koji vode u nepoznato. Otkriveno je i nekoliko vertikalnih delova u pecini visine 50-70 metara, koji cekaju svoj red da se neko u njih zavuce.

 BellCanopy.jpg

Nakon celodnevnog rada, ekipe se nalaze u glavnoj dvorani, prebrojavaju se i uz veseli zamor i sveopstu zajebanciju izlaze  na povrsinu. Napolju je obicno vec kasni suton i uz bledunjava pecinarska svetla i dosta bauljanja po mraku bez mesecine ekipa patuljaka izlazi iz kanjona. Zvecarke su zamenjene pumama, koje radoznalo vrebaju iz daljine i merkaju one koji zaostaju, tako da i na njih treba paziti.

Po povratku u kamp zapocinje proces ishrane pecinara, koji obicno ima elemente orgijanja u kulinarskom smislu. Svako ko je ikada isao sa speleolozima na teren zna da niko ne moze da pojede toliku kolicinu hrane, cak ni Strongman. Neko je jednom premerio dnevnu kalorijsku potrosnju prosecnog pecinara – oko 3 puna maratona! Ovaj put su se istakle drugarice Johanna i Gwen, koje su u Guads potegle cak sa Aljaske i sa sobom donele meso ubijenog losa, upecanog pa dimljenog lososa i sveze uhvacenog aljaskanskog halibut-a. Srpski deo ekipe je ribu naravno zafrljacio pumama i posvetio se izvanredno ukusnom mesistu od losa, spakovanog u strogu formu lokalnog specijaliteta - taccos-a.

GepekPanorama.jpg

 Sledeceg dana se ritual ponavlja i u obicno posle svake akcije ekipe donose sa terena oko pola milje novih pecinskih kanala. Za treci, slobodan dan na terenu, nasa mala ekipa je dobila dozvolu za ulazak u Drugu Paralelu, tesko dostupnu zonu pecine Cottonwood. 

Cottonwood, Second Parallel

Cottonwood je velicanstvena pecina i pomalo podseca na Ameriku: velika, otvorena, pravolinijska, sa nekim od najvecih pecinskih ukrasa na svetu. Izgleda kao podzemni aerodrom. Ulaz sirine od oko 50 metara i visine od skoro 30 baca svetlo dobrih par stotina metara u dubinu njenog grotla. Jos se sa ulaza na dnevnom svetlu vide ogromni stalagmiti i stubovi, dok sa plafona vise draperije velicine nekoliko spratova. Gigantski salivi se kao kameni vodopadi obrusavaju sa samog plafona do dna pecine.

Kad se udalji od ulaza, plafon pecine se gubi u mraku i ne silazi na nize od tridesetak metara od zemlje (sto je recimo visina standardne osmospratnice). Najveci ukras u pecini je Golijat, stalagmitcina od preko 20 metara i dobrih petaneastak u precniku. Kanal pecine se ne smanjuje vec se strmo spusa dobrih pedesetak metara, kada se nailazi na iznenadni kraj! I taman kad covek pomalo razocarano pomisli – “pa jel’ to sve?”, u jednom cosku se pod peciniskim svetlima ukaze mala betonirana cev, zabravljena teskim gvozdenim vratima. To je ulaz u podzemni svet, poznat kao Druga Paralela.

Izvanredno delikatan deo pecine dobro je zasticen iza ovih vrata, ne bez razloga. Vandali su nekoliko puta upadali u lako pristupacnu Drugu Paralelu, lomili jedinstvene ukrase i pokusavali da ih iznesu kroz guzenje u medjupecinskom prostoru na svetlost dana, gde su obicno odustajali i osakacene komade bacali u prasinu pored staze kao obicno kamenje. Danas je ovaj deo pod federalnom zastitom i provalnicima se preti nemilosrdnim kaznama od desetak i vise godina zatvora, tako da je vandalizam potpuno eliminisan.

SRK_8338.jpg

Kada se prodje kroz gvozdenu kapiju, sledi pedestak metara guzenja kroz razlomljeno kamenje i uske kanale, nakon cega se izbija u jos jednu aerodrom kanalcinu, u kojoj sa za pecinare neuobicajeno prijatnim uspravnim hodom, sa rukama u dzepovima ili za rukohvatima fotoaparata, seta po pecini prepunoj nakita i uziva.

SRK_8559.jpg 

Jedan od najinteresantnijih detalja u pecini su tzv. “barski stolovi”, po kojima je ova pecina jedinstvena i ilustruju vaznu prekretnicu u formaciji ove pecine: kada je bila polupotopljena i posle toga. Ovo je ujedno i vlazan deo pecine, ali je vodopropustljivost potpuno neverovatna. Dve susedne prostorije koje na prvi pogled imaju pristup istom podzemnom jezeru prividno se protive zakonu spojenih sudova: nivoi vode su za razmaknuti za oko jedan metar, sto ukazuje da se radi ne o jednoj nego o vise vodenih ravni koje se uopste ne mesaju.

U jednom delu Druge Paralele nalazi se mala kolonija slepih miseva, koji su jos uvek u hibernaciji, posto prolece jos nije sasvim stiglo. Veoma smo im se obradovali, narocito sada kad sa istoka USA dolazi posast zvana WNS (White Nose Syndrome) koja ozbiljno preti da na ovom kontinentu potpuno izbrise slepe miseve kao vrstu.

SRK_8575.jpg

Iz ove pecine je nemoguce izaci ravnodusan ako iole volite podzemni svet. Opcinjeni i prezadovoljni, fotografisuci usput sve sto blic moze da obasja lagano se vracamo do ulaza. Sledi rusenje kampa, pakovanje kamiona i povratak u civilizaciju: Bat Hotel, safehouse za pecinare kod ranije pomenute prijateljice, gde prvi put posle nekoliko dana spavamo pod krovom, uz tuseve i odlicnu picu koju mese “za poneti” u obliznjoj karlsbadskoj piceriji. U cik zore nasa dva terenca krecu na dvanestak sati dug put ka Denveru, ali ne pre nego sto se u Roswell-u okrepimo  vanzemaljski dobrim sladoledom sa cilijem, u Frozen Custard-u.

SRK_8239.jpg 

Malo vecu selekciju fotografija mozete videti na: Guadalupe

Atačmenti



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 09:44 22.04.2009

.........

Najpre sam pomislila ''još jedan ludak'' i htela da preskočim ovaj tekst, a onda malo po malo dođoh do kraja. Na prvi pogled dugačak tekst, na kraju se skratio:)

srdjan.pajic srdjan.pajic 10:01 22.04.2009

Re: .........

margos
Najpre sam pomislila ''još jedan ludak'' i htela da preskočim ovaj tekst, a onda malo po malo dođoh do kraja. Na prvi pogled dugačak tekst, na kraju se skratio:)



Pa shvatio sam na pola puta da moram da idem da spavam, sutra se radi
margos margos 10:13 22.04.2009

Re: .........

Pa shvatio sam na pola puta da moram da idem da spavam, sutra se radi

Nadam se da kapiraš da nije nikakva zamerka, već kompliment:) Počela sam da čitam s osećanjem ''nadam se da neće da me smori'', a nauživala se. Stalno razmišljam o tome koliko ima zanimanja i poslova koje obavljaju neki čudaci, ludaci, drugi ljudi - i zahvaljujući njima ja to ne moram da radim. A opet, imam priliku da vidim ceo taj podzemni svet u koji ne bih, sem na silu, ušla.
nsarski nsarski 09:52 22.04.2009

Izvanredan putopis!

Posle citanja, ucinilo mi se kao da sam tamo bio (a, nazalost, nisam nikada). Hvala.

Samo me je par detalja zbunilo. Kazes, na primer,
Sa severa se do Guads-a zvanicno dolazi autoputem broj 285, koji sece dijagonalno Novi Meksiko, za sta hvata zalet jos od Denvera u Koloradu i ne zaustavlja se sve dok se na jugu Teksasa ne zabode u devedesticu, podjednako besmislen autoput skoro na samoj granici sa Meksikom.


Ni 285 ni 90 koji se ovde pominju nisu interstate autoputevi. Konkretno, interstate 90 je na samom severu kontinenta, na suprotnoj strani od one o kojoj ti pricas. Ja sam u prvi mah pomislio da je stamparska greska, jer na jugu je interstate 10 koji ide, grubo uzev, paralelno sa granicom Meksika.
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:59 22.04.2009

Re: Izvanredan putopis!

nsarski
Posle citanja, ucinilo mi se kao da sam tamo bio (a, nazalost, nisam nikada). Hvala.

Samo me je par detalja zbunilo. Kazes, na primer,
Sa severa se do Guads-a zvanicno dolazi autoputem broj 285, koji sece dijagonalno Novi Meksiko, za sta hvata zalet jos od Denvera u Koloradu i ne zaustavlja se sve dok se na jugu Teksasa ne zabode u devedesticu, podjednako besmislen autoput skoro na samoj granici sa Meksikom.


Ni 285 ni 90 koji se ovde pominju nisu interstate autoputevi. Konkretno, interstate 90 je na samom severu kontinenta, na suprotnoj strani od one o kojoj ti pricas. Ja sam u prvi mah pomislio da je stamparska greska, jer na jugu je interstate 10 koji ide, grubo uzev, paralelno sa granicom Meksika.


Hvala, hvala, nsarski. Mislim da se nisam zeznuo: nije u pitanju interstate, nego "samo" 90, a 285-ica se uliva u nju kod Sandersona, mislim sigurno znas to mesto ;-).
nsarski nsarski 10:12 22.04.2009

Re: Izvanredan putopis!

Nego, nedavno sam procitao jedan neverovatan podatak za slepe miseve, pa me zanima koliko je to tacno. Naime, kad izlecu iz pecine, slepi misevi uvek izlecu ( i zaokrecu ka) levoj stranu otvora. Mislim, verujem da postoji u nekoj konkretnoj pecini nekakvo "saobracajno pravilo", ali mi je neverovatno da je to univerzalno pravilo za sve pecine i sve slepe miseve.

Ovde ima neki kvazi odgovor
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:00 22.04.2009

Re: Izvanredan putopis!

nsarski
Nego, nedavno sam procitao jedan neverovatan podatak za slepe miseve, pa me zanima koliko je to tacno. Naime, kad izlecu iz pecine, slepi misevi uvek izlecu ( i zaokrecu ka) levoj stranu otvora. Mislim, verujem da postoji u nekoj konkretnoj pecini nekakvo "saobracajno pravilo", ali mi je neverovatno da je to univerzalno pravilo za sve pecine i sve slepe miseve.

Ovde ima neki kvazi odgovor


Dobro da se nisu uhvatili za Koriolisovu silu . Elem, gledao sam jednom u ovoj Karlsbadskoj pecini "show", kad kolonija od oko milion slepih miseva koja zivi u njoj skoro kao fluid izlece za nekih dvadesetak minuta, formira crni oblak visoko na nebu iznad pecine i onda krece na "ispasu" na poljima Teksasa (ako se dobro secam oni se zimi sele u Meksiko, to jest ne spavaju). Sad ne mogu da se setim tacno strane na koju izlaze, ali zaista postoji nekakav red u tom haosu i nisam video da se ijedan mis sudario sa kolegom u letu (u prilog sumnjivim objasnjenjima: zabranjeno je koristiti bliceve jer navodno ultrazvuk iz copera u blicu intefrerira sa eholokatorima slepih miseva, bla, bal truc).
Primetio sam medjutim tada da oni obicno ne izlecu pravo iz pecine na svetlo dana, nego prvo naprave nekoliko krugova u toj ulaznoj okapini, kao da cekaju svoj red i onda sunu u nebo, kad im kontrola leta javi da je ok.

Ono sto je meni licno impresivno je sto te ogromne kolonije ne zive toliko blizu ulaza u pecinu. Mi smo ih cesto nalazili pod zemljom kilometrima daleko od ulaza. A kao sto mozes da pretpostavis, pecine su pravi lavirinti, sa povremeno dosta uskim kanalima kroz koje slepaci moraju da prolete. Mislim, razumem, eholokacija i sve, ali kako se pri tome ne poubijaju izmedju sebe ili kako tolika masa prijemnika i predajnika ne ometaju jedni druge u merenju daljine? I jos pri tome donose odluke u delicu sekunde, jer kao sto znas, lete veoma brzo. Sigurno tu postoje neka saobracajna pravila, da ne kazem mehanika fluida .

Ali da ne pocinjem sad tekst o njima, mozda neki drugi put.

A jel' znas da se veruje da vampirski slepi misevi mogu da prenesu besnilo bez ujeda? Dovoljno je navodno samo da se ocesu o tebe, da ne kazem da ti se zalepe u facu, dakle preko sluzokoze.







nsarski nsarski 17:27 22.04.2009

Re: Izvanredan putopis!

Uh, bas zanimljivo! Hvala.
margos margos 19:17 22.04.2009

Re: Izvanredan putopis!

Ovo o slepim miševima je super priča :)) Jednom mi u letnje predvečerje uleti u kancelariju slepi miš i ja dostojanstveno zalegnem ispod stola. I sve krenem da se uspravim, a on u brišućem letu ka meni... pa ja opet zalegnem. U nekom trenutku, dok je bio u drugoj prostoriji, dokopam se toaleta. I sad smišljam šta da radim... Setim se kako ih viđam svako veče na nekoliko lokacija u kraju dok šetam psa i u mislima se obratim tom 'ludaku koji je zalutao', u fazonu 'E, ja ću za minut da izađem odavde, ugasim komp, zatvorim prozor i idem kući. Ti, ako si lud, propustićeš žurku u Nevesinjskoj, u Petrogradskoj i gore u Save Kovačevića oko broja 42.'' Ja mrtva ozbiljna, tako i uradim - izađem iz toaleta, ugasim komp, zatvorim prozor i odem kući. Naravno, nismo se susreli ponovo - ni tad, niti sutradan - kontam da me je ozbiljno shvatio i otada imam respekt prema tim bićima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:26 22.04.2009

Re: Izvanredan putopis!

margos
Ovo o slepim miševima je super priča :)) Jednom mi u letnje predvečerje uleti u kancelariju slepi miš i ja dostojanstveno zalegnem ispod stola. I sve krenem da se uspravim, a on u brišućem letu ka meni... pa ja opet zalegnem. U nekom trenutku, dok je bio u drugoj prostoriji, dokopam se toaleta. I sad smišljam šta da radim... Setim se kako ih viđam svako veče na nekoliko lokacija u kraju dok šetam psa i u mislima se obratim tom 'ludaku koji je zalutao', u fazonu 'E, ja ću za minut da izađem odavde, ugasim komp, zatvorim prozor i idem kući. Ti, ako si lud, propustićeš žurku u Nevesinjskoj, u Petrogradskoj i gore u Save Kovačevića oko broja 42.'' Ja mrtva ozbiljna, tako i uradim - izađem iz toaleta, ugasim komp, zatvorim prozor i odem kući. Naravno, nismo se susreli ponovo - ni tad, niti sutradan - kontam da me je ozbiljno shvatio i otada imam respekt prema tim bićima.


Jednom smo istrazivali katakombe ispod Petrovaradinske tvrdjave ('cu da pisem o tome, samo kad se malo odmorite ). Ima tamo dobrih sedam vertikalnih nivoa i neznano mnogo km zamrsenih hodnika koji su uglavnom sirine ramena i visine takve da prosecan covek mora da ide pognute glave. I picimo nas sedamosam tako serijski kroz neki baas dugacak kanal bogtepita gde i na svetlima karbituse vidimo u daljini da nesto cudno visi sa plafona i mrda se kao da je zivo. Lici na zbun, ili alien koji raste na plafonu i prekriva jedno desetak metara, ali ne razaznajemo detalje. I sad se mi tu kao malo usrali i lagano nogu pred nogu prilazimo. Kad se odjednom taj "zbun" rastocio u stotine slepih miseva koje smo preplasili i nemajuci kud su nagrnuli na nas. I sad nastaje fenomenalna scena: me ne mozemo jedni od drugih da krenemo da bezimo, ma nismo cak ni pokusali, samo stali onako ukopani u mestu, a slepaci nam pice izmedju nogu, ispod ruku, pored glave, cujes ih i osecas vazdusnu struju pored tebe ali te ni jedan ni ovlas ne dodirne a kamo li da se zakuca u tebe. Prosto neverovatno! Kao vetar koji struji pored tebe.

Ako imas prilike da ih malo duze zagledas iz neposredne blizine, ne mozes da ih ne zavolis. Tako su mali i krhki i u stvari veoma lepi. Koza im je jako fina i mekana. Spavaju nacickani u male gomilice I ljuljuskaju se u snu, svi zajedno u istom ritmu. Ako pridjes bas blizu, osete tvoju toplotu i polako krenu da se otvaraju i pomaljaju sanjivo njuskice iza krila, mada u stvari jos uvek spavaju snom pravednika. Priznajem, meni svaki put dodje da ih uberem sa zida i pomazim u rukama, ali se uvek suzdrzim.






Vlasta92 Vlasta92 21:08 22.04.2009

Wow!

Nego, ovi pothodnici ispod Đave...Ja iz NS, pa moram da pitam: do kog nivoa se može najdublje? I šta je sa onim koji navodno idu ispod Dunava do grada?
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:20 22.04.2009

Re: Wow!

Vlasta92
Nego, ovi pothodnici ispod Đave...Ja iz NS, pa moram da pitam: do kog nivoa se može najdublje? I šta je sa onim koji navodno idu ispod Dunava do grada?


Ako se dobro secam, mi smo sisli do tog poslednjeg sedmog nivoa, pri cemu je nulti ili prvi nivo tamo u ravni sa onom slikarskom kolonijom-muzickom akademijom, dakle dosta iznad nivoa Dunava. Ali u katakombe moze da se udje i spolja, kroz saht na onom putu ispod zidina izmedju tvrDjave i Dunava. Lepo otvoris senkrup i smandrljas se jedno desetak metara gvozdenih lestvica - ladno su ga izbusili pravo u katakombe. Ne mogu sad da se setim u koji se "nivo" tu ulazi, ali mislim da je to negde pri samom dnu. Ja sam cuo za te kanale koji navodno idu pod Dunav i mi smo nasli neke koji su isli koso nadole i bili potopljeni, ali koliko duboko ispod idu ne znamo. Takodje, neki od kanala su zabetonirani jer tu valjda ima neko vojno skladiste (verovatno za konzerve sa mesnim nareskom i drugo djubre). Tu su neki likovi i stanovali, znam da smo banuli u nesto sto lici na napusten stan.

U stvari ovo je vise pitanje za moje drugare iz SOB-a koji su tu bili nesto skorije od mene.





miloradkakmar miloradkakmar 23:51 22.04.2009

Re: Wow!

Ali u katakombe moze da se udje i spolja, kroz saht na onom putu ispod zidina izmedju tvrDjave i Dunava. Lepo otvoris senkrup i smandrljas se jedno desetak metara gvozdenih lestvica - ladno su ga izbusili pravo u katakombe.

Ne poneseš baterijsku lampu ili kanap i lepo zalutaš
Jednom davno par nas je krenulo puzeći iz jednog ateljea-zemunice kroz neki tunelčić i kada smo ukapirali da nigde nema proširenja lepo se vratili u atelje i nastavili cugu.
Vlasta92 Vlasta92 10:41 23.04.2009

Re: Wow!

E, baš nešto ne bih da se smandrljavam u šaht, ali bih mogla u obilazak, puno je prošlo od kada se prošetah dole...
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:36 23.04.2009

Re: Wow!

Vlasta92
E, baš nešto ne bih da se smandrljavam u šaht, ali bih mogla u obilazak, puno je prošlo od kada se prošetah dole...


Pa ne moras kroz saht, to je samo za one koji su pod kaznom medju nama ;-). Evo jel' moze ovako?


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:59 22.04.2009

!

misevi, jezerce...vrh! verujem da su te pecine nesto najlepse pod zemljom i steta sto nikada necu uci tamo da ih vidim...
ps. ni u jednu pecinu, htedohtakazem...brrrrrrr.
gagas77 gagas77 11:10 22.04.2009

predivno

kako ti nama udaras ceznju..ccc
leopold_lady leopold_lady 11:43 22.04.2009

Kakve slike.....

Prelepo zaista ....

Mogu da zamislim kako je to doživeti
mimi09 mimi09 13:14 22.04.2009

Re: Kakve slike.....

Jedva sam docekala da opet pises. Onaj ratni tekst ti je u prvih deset na blogu, ever.
A ova fantazija od UFO&Alien Stuff radnje do Cottonwooda i malih uspavanih fledermausa je cisto ludilo. Hvala i pisi opet.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:01 22.04.2009

Re: Kakve slike.....

mimi09
Jedva sam docekala da opet pises. Onaj ratni tekst ti je u prvih deset na blogu, ever.
A ova fantazija od UFO&Alien Stuff radnje do Cottonwooda i malih uspavanih fledermausa je cisto ludilo. Hvala i pisi opet.


"samo eizo iznad mene"....

Salim se, priznajem da sam bio na granici da udavim sa duzinom, kako je margos to fino ukazala a da me ne uvredi, al' sta cu, skupljalo se toga



drug.clan drug.clan 13:31 22.04.2009

preporuka

preporuka, lep je to kraj ali za moj ukus vikend proveden tamo je sasvim dovoljan, sve preko tri dana je....

Videste li neki od 10 grobova "Bilija D Kida"?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:10 22.04.2009

Re: preporuka

drug.clan
preporuka, lep je to kraj ali za moj ukus vikend proveden tamo je sasvim dovoljan, sve preko tri dana je....

Videste li neki od 10 grobova "Bilija D Kida"?


Hahaha, ja sam posetio jedan od mnostva za koji se naravno kunu u majku da je "originalan", kad sam pre par godina komutirao od Boldera do Blue Hole-a u Santa Rosi, na polaganje za master diver-a. Nije vredno tolike voznje ;-).

Ali se zato "pravi" grob Bafalo Bila nalazi ovde kod mene u komsiluku, redovno vodim prijatelje i rodbinu kad dodju u posetu.



miloradkakmar miloradkakmar 23:59 22.04.2009

Monumentalno


Šta znatiželja, hrabrost i znanje čine od čoveka?
Spajaju ga s prirodom.
Hvala na ovom otkriću i uzbduljivoj priči.
bauer. bauer. 01:56 23.04.2009

Komšo,

Još jedna odlična priča. Posebno mi je simpa ovo sve o slepim miševima, mene su kao klinca plašili da ako mi se slepi miš uplete u kosu, nikad niko neće moći da je rasplete (i još po nešto o vampirima). A to, izgleda ne može da se desi.

Hteo sam i da te pitam za nešto što mi se učinilo neprecizno, kada kažeš da je na terencima poželjna blokada diferencijala, zar nemaju svi terenci (Audi Quatro ne računam u terence), čak i oni sa automatskim menjačem, blokadu diferencijala kao varijantu? Ono, 4X4 Low vs 4X4 High?
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:15 23.04.2009

Re: Komšo,

bauer.
Još jedna odlična priča. Posebno mi je simpa ovo sve o slepim miševima, mene su kao klinca plašili da ako mi se slepi miš uplete u kosu, nikad niko neće moći da je rasplete (i još po nešto o vampirima). A to, izgleda ne može da se desi.


Fala komso, radimo za publiku .


bauer.
Hteo sam i da te pitam za nešto što mi se učinilo neprecizno, kada kažeš da je na terencima poželjna blokada diferencijala, zar nemaju svi terenci (Audi Quatro ne računam u terence), čak i oni sa automatskim menjačem, blokadu diferencijala kao varijantu? Ono, 4X4 Low vs 4X4 High?


U pravu si, moze tu malo vise da se cepidlaci, ali nisam bas hteo da davim u tekstu. Nisam neki strucnjak, ali iz onako "reklakazala uz logorsku vatricu" izvora: nemaju svi terenci blokadu diferencijala kao posebnu komandu na tabli, vec se to radi avtamacki, kao sto si rekao kad se prebaci iz 2WD u 4WD, ili on-demand, kad krene proklizavanje ili se pak ne radi uopste. Znaci, mozes da imas 4WD ali bez blokade diferencijala, sto stvara problem ako se nadjes u blatu / snegu ali je sasvim ok za kretanje po strmom i grbavom terenu i/ili tesko natovaren. Drugo, nemaju svi terenci cak ni selectable 4WD Hi/Low, kao na primer neki malo fensiji SUV-jevi kojima se ljudi ponekad odvaze da krenu na teren. No i oni uglavnom dobro prodju jer i kad dodje stani-pani na nekoj kozjoj stazi, uvek ima nekog pored sa pravom masinom sa jedno osam cilindara i 6 litara + 4WD-Low + winch, da ih cupa iz blata .

Jos jedna opaska, High vs Low 4WD, mada te verovatno nisam razumeo, to je samo razlika u prenosu, dakle nema veze sa blokadom diferencijala. Prava heavy duty terenska vozila naravno imaju sve zivo, ukljucujuci blokadu svakog diferencijala ponaosob, menjanje prenosnog odnosa izmedju predjih i zadnjih tockova kako ti vec volja, mada koliko kapiram i to sve sad radi kompjuter a misko samo izbaci lakat kroz prozor i tera krave sa puta..

Quatro je Audijev AWD sistem, nije 4WD, i mada moze solidno da se ganja po terenu jos nikad nisam video ni jednog (ko je blesav da tera takav fensi i overpriced auto da ga izgrebe na nekakvom siprazju u kome nema sponzorusica koje se pale na "terence" audije (ili jos gore - mercedese)?!. Mislim na recimo na onaj Audi Allroad, ne na ovu ulicnu boraniju sa quatro-om.

Od tih AWD-ova su ovde u planinama Subaru Outback i Forester zakon, ako vec neces da se isprsis za neku Tacomu ili ISUZ-ua kao posebno namensko vozilo za teren. Moji SOB-ovci u Srbiji naravno teraju Ladju ;-). Na gas!
bauer. bauer. 07:41 23.04.2009

Re: Komšo,

Jos jedna opaska, High vs Low 4WD, mada te verovatno nisam razumeo, to je samo razlika u prenosu, dakle nema veze sa blokadom diferencijala.

Vidi, ni ja nisam siguran da je Low 4WD blokada diferencijala. Imao sam jedno takvo vozilo, jedno vreme (GMC Yucon), ali nikad nisam probao sve varijante. Dekadencija, jbga.
mimi09 mimi09 13:47 23.04.2009

Re: Komšo,

Bas sam hotela da kazem kako su pecine likovno very in, design se rabi za izloge u Njujorku (Bergdorf Goodman),
al' vidim ovo blog za decake. Evo, anyway




srdjan.pajic srdjan.pajic 15:34 23.04.2009

Re: Komšo,

bauer.
Jos jedna opaska, High vs Low 4WD, mada te verovatno nisam razumeo, to je samo razlika u prenosu, dakle nema veze sa blokadom diferencijala.

Vidi, ni ja nisam siguran da je Low 4WD blokada diferencijala. Imao sam jedno takvo vozilo, jedno vreme (GMC Yucon), ali nikad nisam probao sve varijante. Dekadencija, jbga.


E, ma nema veze, ja sam banderas, sta bre ja znam o kamionima?!
Da ne poplasimo mimi odo ja dole da gledam jedno pola sata sliku koju je okacila .


srdjan.pajic srdjan.pajic 15:40 23.04.2009

Re: Komšo,

mimi09

al' vidim ovo blog za decake. Evo, anyway



Nije, nije, naprotiv. Pa ja sam pola od ovog o diferencijalima naucio od mojih drugarica Emi i Andreje, koje voze Takomu i 4Runner-a, ej voze, mis'im, sviraju na njima kao na instrumentima .



mimi09 mimi09 17:16 23.04.2009

Re: Komšo,

Svaka cast damama, a tebi saljem klupicu da se odmoris, made by Tord Boontje koji inace skuplja fazone u tvojim pecinama

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana