Društvo

Moja učiteljica je bila kurva

Vojislav Stojković RSS / 22.04.2009. u 12:00

Kad  god je se setim, a što sam stariji sve češće je se sećam, prvo čujem njen glas. Ponekad tih, češće zvonak, ali uvek lep, jasan i uverljiv. Čujem je kako govori, a kad me sećanja preplave, pojavi se i ona lično, baš onakva kakva je uvek bila - obućena po poslednjoj modi, napadno našminkana, mlada, lepa i zanosna.

Dok je govorila grudi su joj se podizale i spuštale prateći  frekvenciju njenog uzbudljivog glasa.  U trenucima zanosa ponekad bi joj se dugmad na crvenoj bluzi otkopčala, a pred našim očima zabelasale bi se skrivene grudi. Slabiji đaci bi bezobrazno piljili, ja ne.  Ja sam predano slušao šta nam govori. Sve sam pažljivo slušao i sve joj verovao.

 

Sećam se, kao da je juče bilo, kad nam je govorila o Kosovskom boju, svečanim i potresnim  glasom izgovorala je reči Lazareve kletve,

                                            Ko je Srbin i srpskoga roda,
                                            i od srpske krvi i kolena,
                                            a ne došo na boj na Kosovo,
                                            od ruke mu ništa ne rodilo:
                                            rujno vino ni šenica bela!
                                            Ne imao poljskog berićeta,
                                            ni u domu od srca poroda!
                                           Rđom kapo dok mu je kolena.

imao sam osećaj da to ne govori car Lazar kosovskim velikašima, već ona nama đacima, a posebno meni. Ustao sam iz svoje skamije i krenuo.

 -Kuda? pitala je začuđeno.

- Kako kuda? odgovorio sam još u većem čudu i hteo da dodam:

- U boj za Kosovo, ali sam se, ipak, na vreme setio da ja nisam jedan od braće Jugovića.

Istog dana, odmah posle tog časa, prestali smo da se igramo kauboja i indijanaca, i započeli sa igrom  Kosovski  boj. Ja sam  se svojski trudio da uvek budem car Lazar ili Miloš Obilić. Nije mi uvek uspevalo, svi su baš to hteli. Za caricu Milicu i Kosovku devojku nije nam bio problem. Problem nam nije bio ni sultan Murat. Njega je, hteo ne hteo, morao da iga sin poslastičara iz naše ulice (njegovo prezime i i me je bilo teško za izgovor, pa su ga svi zvali Ćimšinona). Problem je bio Vuk Branković, ta izdajica niko nije hteo da bude. Bira li smo ga kockom (Endele, bendele, banda svira, mene doktor vizitira... ili Eci, peci, pec, trči mali zec...).

Svega se sećam - i kako se junački borimo, bodemo Turke na buljuke, kako Miloš para Murata, svi junački ginemo - jedino ne mogu da se setim završnog dela igre. Završni deo je bio onaj kada su car Lazar, Miloš Obilić i svi srpski junaci izgubivši Kosovo, dakle zemaljsko carstvo,  osvojili nebesko carstvo. Učiteljica nam je objasnila da iako su Srbi poraženi, oni su ustvari pobedili. Ali, kažem, tog dela ne mogu da se setim. Scenografija tog nebeskog carstva ostala mi je nekako nejasna i maglovita, kao i to šta su oni, tojest mi, tamo radili.

Kad je došla na red tema o stvaranju Jugoslavije, moja učiteljica je govorila kako su svi naši narodi braća. Iako braća, dugo su morali  da žive odvojeno i robijaju pod Turcima, Austrijancima, Nemcima, Mađarima, Bugarima i ostalima. Robijajući sanjali su da žive zajedno u jednoj kući, kako složnoj braći i priliči. Taj san  sanjali su i Slovenci i Srbi i Hrvati i Makedonci i svi drugi. San je u stvarnost počeo da pretvara Gavrilo Princip i njegovi mladi drugovi.

Treba li da kažem, da je igru Kosovki boj, automatski zamenila igra Atentat u Sarajevu. Onaj poslastičarev sin, koga smo zvali Ćimšinona,  sada je morao da bude Ferdinand, jer u našoj ulici, iako je bilo velikih švabskih kuća, nije bilo Švaba.

Bilo je i drugih igara. Posle časa u kome je moja učiteljica govorila o ulozi crkve i sveštenstva u našoj isoriji, igrali smo igru Crko pop. Kad god bi u sokaku sreli starog mesnog paroha protojereja Stavrofora, hvatali smo se za dugme i uzvikivali Crko pop. Onome koji bude najsporiji i poslednji se uhvati za dugme govorili smo: Umreće ti mama.Nismo to mislili, ali takva je bila igra.

Najduže i najlepše moja učiteljica je govorila o drugu Titu, sinu svih naših naroda i narodnosti. Već posle prvog čaša tražio sam od mame da svaki dan za ručak kuva svinjsku glavu, a jednom sam i sam pokušao. Posle drugog čaša svečano sam izjavio roditeljima da ću kad porastem biti šloser.

Išli smo i na školske ekskurzije putevima velikih pobeda NOB i revolucije, na Sutjesku, Neretvu, Kozaru, u Drvar, Kumrovec ...

I danas vidim moju učiteljcu kako stoji ispod velikog hrasta u Beloj crkvi u uskim pantalonama helankama i crvenoj bluzi. Helanke više ističu, nego što skrivaju duge noge i raskošna bedra, a dugmad na bluzi su joj se opet raskopčala. Ja to sve, naravno, ne vidim.

Vidim, ona pokazuje kako je Žikica Jovanović Španac podigao prvu ustaničku pušku, ispalio prvi ustanički metak, ubio prvog okupatora, tj.  kvislinga, okupatorskog slugu, što ne samo da je bilo isto, već još mnogo gore, i kako je zapalio plamen ustanka u Srbiji.

                                                                                                *

Kad je počeo građanski rat u Jugoslaviji, nikako nisam mogao da shvatim zašto braća, koja su toliko dugo čeznula da žive u istoj kući, zdušno pale zajedničku kuću i ubijaju jedni druge.

I danas mi je teško da prihvatim da je Gavrilo Princip bio terorista, a ne borac za slobodu i ujedinjenje, kako u poslednje vreme to mnogi tvrde.

Da predam Kosovo, pogotovo ne mogu, pa ja sam još kao klinac bar sto puta poginuo za njega.

 

Dobro, što se tiče onog poštenog čoveka, Bogdana Lončara, žandarma iz Bele crkve,  moja je učiteljica  pogrešila. Ali, kako da prihvatim, da su Milan Nedić i Draža Mihajlović bili borci protiv fašizma?

Isto tako kad vidim današnju vlast, šta i kako radi, ponekad, ali samo ponekad,  krajičkom svesti, u magnovenju, pomislim: Bravar je bio bolji.

                                           *

 

 

 

Nedavno sam sreo moju učiteljicu.

Iako, u godinama još uvek predaje. Kaže da se vratila sa ekskurzije. Vodili su đake na Ravnu goru, a ona im je govorila o Ravnogorskom ustanku i đeneralu Draži. Rekla mi je da pored istorije, sada predaje i veronauku.

Sve sam shvatio i srce mi se slomilo. Moja učiteljica istorije bila je kurva. Ne samo da je volela pobednike, već se bestidno podavala svim moćnicima na vlasti. A ja, mald i zelen, kakav sam bio, sve sam joj verovao.

----------------------------------

Transfer učenja u psihologiji predstavlja prenošenje učenja sa jedne savladane aktivnosti na novu, još nesavladanu aktivnost. Transfer može biti pozitivan ili negativan. Pozitivni transfer olakšava učenje nove aktivnosti a negativni ga otežava.

 

Atačmenti



Komentari (108)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 12:20 22.04.2009

Lepo je čuti ...

da neko ima dobro iskustvo sa učiteljicama.... Što se škole tiče...

A za ostalo... Eh...

Nije sramota biti kurva - više je sramota praviti se da si ono što nisi.....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:37 22.04.2009

Re: Lepo je čuti ...

leopold_lady
da neko ima dobro iskustvo sa učiteljicama.... Što se škole tiče...



mirelarado mirelarado 12:22 22.04.2009

La storia è mobile...

Moja učiteljica istorije bila je kurva.


Каква наука таква и учитељица.

Данас никако не могу да се зауставим: препорука к'о Колос са Родоса!
Dr M Dr M 12:28 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

Данас никако не могу да се зауставим: препорука к'о Колос са Родоса


Ne zaustavljaj se, dobro Ti ide
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:31 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

mirelarado

Данас никако не могу да се зауставим: препорука к'о Колос са Родоса!

Dr M
Данас никако не могу да се зауставим: препорука к'о Колос са Родоса


Ne zaustavljaj se, dobro Ti ide


Biće da vi to posredno zezate autora jednog nedavo objavljenog posta, a ne da hvalite moj pisani sastav.:)
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:34 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

Biće da vi to posredno zezate autora jednog nedavo objavljenog posta


Što posredno?
Krajnje neposredno, methinks.
mirelarado mirelarado 14:08 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

Vojislav Stojković
mirelarado

Данас никако не могу да се зауставим: препорука к'о Колос са Родоса!

Dr M
Данас никако не могу да се зауставим: препорука к'о Колос са Родоса


Ne zaustavljaj se, dobro Ti ide


Biće da vi to posredno zezate autora jednog nedavo objavljenog posta, a ne da hvalite moj pisani sastav.:)


Молим, молим, ипак сам напоменула и да је историја - та неухватљива превртљивица - непоуздана, пишу је људи, а људи су, зна се, лажљиви и извртању, фалсификовању и свему нечасном склони. Та твоја привлачна учитељица ипак је била само тужни послушник, иначе би летела из службе.
vishnja92 vishnja92 16:04 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

o mirela :)

Strongman Strongman 18:05 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

Biće da vi to posredno zezate autora jednog nedavo objavljenog posta, a ne da hvalite moj pisani sastav.:)


Posto meni ni na pamet ne pada da zezam autora tog nedavno objavljenog bloga, evo ja cu da pohvalim pisani sastav.

Radnja je dobra, recenica brza, tekst drzi paznju. Poenta je odlicna. Ono o transferu znanja moglo je da stoji i na pocetku da nam golica mastu.

Fale slike. poznato je da se tekstovi sa vise slika lakse citaju. Mislm slike uciteljice dok dise. Ali cemu sluze prijatelji ako ne pomognu. Evo ja nasao sliku.



Ups, nije ta

Evo ova

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:16 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

Jaki, druga ti je učiteljica mnogo bolja, prva ima štap.:)
Strongman Strongman 19:13 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

Ma i meni se cini da je druga bolja. Vidis da nista ne krije.
niccolo niccolo 19:23 22.04.2009

Re: La storia è mobile...

Vojislav Stojković
Jaki, druga ti je učiteljica mnogo bolja, prva ima štap.:)

A druga je u potrazi za jednim...
Dr M Dr M 12:25 22.04.2009

Ucitelj

Ti si bio bar ponekad srecan, kad se uciteljici raskopca bluza.
Mom ucitelju se sinjel nije raskopcavao, govorio je strogim glasom, moralo je da se uci napamet, od reci do reci i, za slabije djake, imao je lenjir kao dodatno vaspitno sredstvo.

Toliko sam omrzao taj lenjir da i dandanas ne mogu da volim bilo sta pravolinijsko.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:01 22.04.2009

Re: Ucitelj

Dr M


Toliko sam omrzao taj lenjir da i dandanas ne mogu da volim bilo sta pravolinijsko.

Черевићан
... ал' лица , ако га је имао, му се уопште нинесећам јер је био толико строг да главе нисмо у том правцу ни подизали. нег сам' дошлица. одкопчаног .



Od rođenja, pa do groba
Najlepše je đačko doba.



ivana23 ivana23 18:00 22.04.2009

Re: Ucitelj

Dr M
Toliko sam omrzao taj lenjir da i dandanas ne mogu da volim bilo sta pravolinijsko.


Krugolina Borup Krugolina Borup 12:38 22.04.2009

Nastavak

Endele, bendele, banda svira, mene doktor vizitira...


Prvi put ovo vidim i čujem!
Jel' može nastavak, to jest brojalica u celosti?
Pliz?
Živa nisam da saznam šta biva nakon što doktor vizitira...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:01 22.04.2009

Re: Nastavak

Endele, bendele, banda svira
mene doktor vizitira,
pa me pita šta mi fali?
Meni fali novčić mali.
I šta više?
Zlatne kiše.
I Šta još?
Zlatni groš.
Anic,
karic,
kukuric,
špric.

(Po sećanju, iz Srema, nekih davnih godina.)
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:09 22.04.2009

Re: Nastavak

Како не знаш Кру, па ништа не бива до сутрашње визите. Онда опет дође мало и опет се прави важан пред сестрама. Најважније је да ти не отвараш уста, то потпуно упропасти визиту.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:30 22.04.2009

Re: Nastavak

špric.


Dakle, obrni okreni, epilog je: ŠPRIC!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:39 22.04.2009

Re: Nastavak

Na koga izađe špric, taj ispada, tj. gotov je.
Kao i u našem zdravstvu.:(
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:40 22.04.2009

Re: Nastavak

Endele, bendele, banda svira
mene doktor vizitira,
pa me pita šta mi fali?
Meni fali novčić mali.
I šta više?
Zlatne kiše.
I Šta još?
Zlatni groš.
Anic,
karic,
kukuric,
špric.

Ништа нисте разумели. Доктор долази и пита зашто све није већ уређено, а девојка одговара да нема пара. Доктор се ту наљути и стиховима

kukurac
špric

имплицира да девојка онда неће добити епидурал.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:56 22.04.2009

Re: Nastavak

Vojislav Stojković
Endele, bendele, banda svira
mene doktor vizitira,
pa me pita šta mi fali?
Meni fali novčić mali.
I šta više?
Zlatne kiše.
I Šta još?
Zlatni groš.
Anic,
karic,
kukuric,
špric.

(Po sećanju, iz Srema, nekih davnih godina.)

Војиславе, ја бих ти за ову разбрајалицу дао бар два златна гроша!!!

Још више је ефекту допринела дубинска анализа Марка де Манчинија.
jesen92 jesen92 16:10 22.04.2009

Re: Nastavak

Kod mene je to bilo ovako:

Endele, bendele, banda svira
mene doktor vizitira,
pa me pita šta mi fali?
Meni fali ....beži mali!

..nema dalje..
Ovo, beži mali, je znacilo da taj ispada...ali to, cini mi se, nije bilo lose...ko poslednji ostane taj žmuri..(igra žmurke)....
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:36 22.04.2009

Re: Nastavak

имплицира да девојка онда неће добити епидурал.



E, ulepša mi dan!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:50 22.04.2009

Re: Nastavak

Predrag Brajovic

Војиславе, ја бих ти за ову разбрајалицу дао бар два златна гроша!!!

Hvala, Predraže. Molim te, u evrima.
Poslaću ti broj mog računa na PP.
ivana23 ivana23 12:39 22.04.2009

***

Moja učiteljica istorije bila je kurva.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:28 22.04.2009

Re: ***

Klavir nisam učio.
Nažalost.:))

myredneckself myredneckself 13:55 22.04.2009

Re: ***

Klavir nisam učio.
Nažalost.:))

perverzna učiteljica



preporuka,
sybil sybil 13:57 22.04.2009

Re: ***

nije perverzna nego nesrecna. i gde si ti to videla perverziju?
niccolo niccolo 12:46 22.04.2009

Odlično

U, ovde ima svega, i tuče i seksualnih momenata i ubistava...Fali još samo r'n'r
Dr M Dr M 12:55 22.04.2009

Re: Odlično

U, ovde ima svega, i tuče i seksualnih momenata i ubistava...Fali još samo r'n'r


Pa, ne bas...
Stalno nas rokaju a mi se uvek urolamo
niccolo niccolo 12:57 22.04.2009

Re: Odlično

Stalno nas rokaju a mi se uvek urolamo

Da znaš da si u pravu...
Budimac Budimac 12:52 22.04.2009

:)

Preporuka ko vrata!!! Ona rajska Gibertijeva

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:05 22.04.2009

Re: :)

Volim kad me pohvale, a naročito mi gode pohvale dobijene od boljih.
Blog bez tebe bi bio siromašniji, kao što se neskromno (ili bez lažne skromnosti) usuđujem misliti i o sebi.


Budimac, nemoj opet da nas čuje Stošić.
Budimac Budimac 13:13 22.04.2009

Re: :)

Budimac, nemoj opet da nas čuje Stošić.


Черевићан Черевићан 13:02 22.04.2009

учитељмој

нисам имао ту срећу да ме учитељица животу усмерава него је то био 1 Воја (сиц) којег сам упамтио по откопчаном шлицу очакшира јер док се разредом шетао онмује био вазда у висини наших поплашених окица дечјих, седећих. е сад дал је био педофил, чисто сумњам, јер то још онда није било измишљено ,ал' лица , ако га је имао, му се уопште нинесећам јер је био толико строг да главе нисмо у том правцу ни подизали. нег сам' дошлица. одкопчаног .

благо Вама госн Стојковићу са учитељицом откопчаном . . . .тјст грудно раздрљеном.
bocvena bocvena 13:11 22.04.2009

Preporuka za Vojislava,

ali i za mr Chera zbog "grudno razdrljene" !
mirelarado mirelarado 13:55 22.04.2009

Re: учитељмој

е сад дал је био педофил, чисто сумњам, јер то још онда није било измишљено


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:10 22.04.2009

Re: учитељмој

Черевићан
нисам имао ту срећу да ме учитељица животу усмерава него је то био 1 Воја (сиц) којег сам упамтио по откопчаном шлицу очакшира јер док се разредом шетао онмује био вазда у висини наших поплашених окица дечјих, седећих.

Šta li bi, g Čer, na ovo sve rekao Zigmund?
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:49 22.04.2009

Odličan tekst

Vrlo ilustrativno gde mogu da se prepoznaju svi oni koji bi da menjaju istoriju da bi se dodvorili.
Kad je počeo građanski rat u Jugoslaviji, nikako nisam mogao da shvatim zašto braća, koja su toliko dugo čeznula da žive u istoj kući, zdušno pale zajedničku kuću i ubijaju jedni druge.

-" Rat je razdoblje kada se međusobno ubijaju ljudi koji se uopšte ne poznaju, i to po zapovesti onih koji se međusobno veoma dobro poznaju, pa se ipak ne ubijaju."Dvajt Ajzenhauer .
A o učiteljicama i nekim učenicima, evo ovo:
"Oni koji su danas najglasniji u optužbama i pričaju kako su tajno slavili slave i tajno krstili svoju decu, očito su sedeli na dve stolice! Lažljivi i licemerni, kleli su se u partiju, koristili njene „blagodeti“ i istovremeno varali! Kada im je zasmetala zvezda vodilja (petokraka), prigrlili su Miloševićevu „cvenu ružu“, kojom su se nadahnjivali i opijali. Nagrnuli su početkom devedesetih u crkve kao u kafanu, galameći, krsteći se i levom i desnom, udvarajući se sveštenstvu, obasipajući ih prilozima i olako „zarađenim“ parama"- L:jiljana J.Kaspar u dana[njim E-novinama.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:07 22.04.2009

Re: Odličan tekst

Hebiga, ja i danas kad god sretnem popa, umesto da se prekrstim, uhvatim se za dugme.
Uslovni refleks, valjda.
builderka builderka 13:58 22.04.2009

...

Onaj poslastičarev sin, koga smo zvali Ćimšinona

meni su rekli da je ovo psovka
to bi značilo da mu je otišla majka svaki put kad bi ga pozvali

Išli smo i na školske ekskurzije putevima velikih pobeda NOB i revolucije, na Sutjesku, Neretvu, Kozaru, u Drvar, Kumrovec ...

tito i ja
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:05 22.04.2009

Re: ...

builderka
Onaj poslastičarev sin, koga smo zvali Ćimšinona

meni su rekli da je ovo psovka
to bi značilo da mu je otišla majka svaki put kad bi ga pozvali

Od stranih jezika učili smo samo nemački jezik i to u višim razredima.
Ako je psovka, žao mi je (retroaktivno).
builderka builderka 14:13 22.04.2009

Re: ...

a, možda su me i slagali
ne bih da širim dezinformacije, mislila sam da ti znaš šta znači
sale_of_serbia sale_of_serbia 14:47 22.04.2009

mali, a gurman


tražio sam od mame da svaki dan za ručak kuva svinjsku glavu, a jednom sam i sam pokušao.


negde sam pročitao da je za smišljanje-pisanje ove anegdote o TO autor zaradio 10g na GO (navodno se TO nije svidela), takođe priča se i da su najviše avanzovali posleratni graditelji TO rodne kuće...


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:21 22.04.2009

Re: mali, a gurman

Originalna, navodno biografska, storia o svinjskoj glavi bila je u čitankama za niže razrede OŠ.
Negde je bila i slika metalne ograde stepeništa u nekoj zgradi u Sisku koje je svojeručno uradio majstor Josip.
Unfuckable Unfuckable 18:54 22.04.2009

Re: mali, a gurman

i ne samo u čitankama
bila je i u nekoj extra luksuznoj foto ediciji, instaliranoj u našoj školskoj biblioteci - nešto tipa "Dečak sa Sutle", formata A3, recimo...bio je to pravi strip u fotografijama sa sve tekstom okolo,
i tu je isto opisana epizoda sa svinjskom glavom...
a takođe i sa naćvama koje su poslužile kao sanke, a čak mislim da je bila i epizoda sa nekim šećerom (pogađate da je večito gladni Jožek marnuo malo šećera dok je izigravao kurirčeka noseći tovar nekom stričeku)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:03 22.04.2009

Re: mali, a gurman

Unfuckable
a čak mislim da je bila i epizoda sa nekim šećerom (pogađate da je večito gladni Jožek marnuo malo šećera dok je izigravao kurirčeka noseći tovar nekom stričeku)


Bilo je raznih epizoda kad je Jožek u pitanju. Naročito kad je porastao.

O Titu kao muškarcu, odnosno, seksualnoj osobi, čuo sam nekoliko interesantnih stvari od Spasenije - Cane Babović i od Stane Tomašević. Davorjanka Paunović je Stani jednom prilikom rekla:

- Moj pisaći i polni stroj moraju biti stalno u stanju pripravnosti. Ni za jedan ni za drugi Tito nema određeno vreme. Nekada sam neke naredbe kucala izašavši iz kolone i držeći mašinu na krilu. Jednom prilikom za vreme našeg odnosa neprijatelj je bio veoma blizu mesta gde smo se mi nalazili. Čula se jaka paljba koja se približavala. Ja sam bila jako uplašeno i Tita upozoravala, međutim, on je i dalje radio svoj posao. Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.

Franc Leskošek je Cani Babović ispričao sledeći doživljaj:

- Na čelu slovenačke delegacije jednog popodneva došao sam na zakazani sastanak kod Tita. Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: "Možete da uđete, Tito vas očekuje". Kad smo
ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo napolje da se malo prošetamo, jer ko zna kad će se ovo završiti. Posle jednočasovne šetnje, kad smo ušli u sobu, Tita smo zatekli za radnim stolom, krepkog i dobrog raspoloženja. Pogledao je u časovnik i rekao: "Ne smeta što ste zakasnili, ja sam završio neke važne i neodložne poslove". izvor
Dr M Dr M 19:05 22.04.2009

Re: mali, a gurman

večito gladni Jožek marnuo malo šećera


...sto mu se vratilo posle osam decenija
Unfuckable Unfuckable 19:09 22.04.2009

Re: mali, a gurman


bravo, dottore
trica s 9 metara
jesen92 jesen92 19:58 22.04.2009

Re: mali, a gurman

a takođe i sa naćvama koje su poslužile kao sanke
..secam se i ja tog problema sa sankama...bas mi bilo zao malog Joze sto nema sanke...
Unfuckable Unfuckable 20:02 22.04.2009

Re: mali, a gurman

.bas mi bilo zao malog Joze sto nema sanke

kada malo bolje sagledaš stvar, mali Jožek nije imao - ništa
osim vratolomnog duha i želje da ima sve, i da bude obučen lijepo, kao kelneri
...što dodatno objašnjava dosta toga
jesen92 jesen92 23:13 22.04.2009

Re: mali, a gurman

osim vratolomnog duha i želje da ima sve, i da bude obučen lijepo, kao kelneri
...što dodatno objašnjava dosta toga
...nema veceg uspeha od ostvarenih snova..mislim, ako je to zeleo, da bude lepo ubucen i da ima sve....Kolale su i price da mali Joza nije ova osoba u lepim odelima...Baba mi pricala da njega niko nista nije razumeo 45/46 kada se obracao narodu preko radija....kao, govorio nekim cudnim jezikom..dal je tacno ne znam......baba sigurno nije lagala ali mozda je to bio samo njen utisak...
medjutim92 medjutim92 08:45 24.04.2009

Re: mali, a gurman

Unfuckable
i ne samo u čitankama
bila je i u nekoj extra luksuznoj foto ediciji, instaliranoj u našoj školskoj biblioteci - nešto tipa "Dečak sa Sutle", formata A3, recimo...bio je to pravi strip u fotografijama sa sve tekstom okolo,
i tu je isto opisana epizoda sa svinjskom glavom...
a takođe i sa naćvama koje su poslužile kao sanke, a čak mislim da je bila i epizoda sa nekim šećerom (pogađate da je večito gladni Jožek marnuo malo šećera dok je izigravao kurirčeka noseći tovar nekom stričeku)


Malog Jozu je igrao vecno mladi Boris Bizetic..

pa idu scene kako mu otac prodaje kera jer nemaju para, pa ker pobegne i vrati se kuci, pa da se covek zaplace nad tuznim detinjstvom, da nije nezgodno kvasiti knjigu iz biblioteke..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:39 24.04.2009

Re: mali, a gurman

Sredovečnog Jožu je glumio Ričard Barton, i to pijan.



Ali, Barton je glumio i daleko složenije Šekspirove likove posle ispijene cele boce viskija. I to u pozorištu.
Inner Party Inner Party 15:03 22.04.2009

Ucitelji

Biti ucitelj je jedan od najtezih i najodgovornijih poslova na svetu, pa se ipak jednog dana razocaramo u svoje ucitelje... ali uveren sam da to mnogo teze pada njima nego nama!
jesen92 jesen92 15:42 22.04.2009

Izvinjavam se,..

..ali moram nesto naglas da se zapitam...ne mogu da povezem generaciju eci peci pec i endele bendele banda svira sa uciteljicom koja jos nije u penziji....deca eci peci pec a ona u helankama....mozda mi se samo vrti u glavi zbog ovog sarenog vremena.......meni ostalo u secanju eci peci pec a uciteljice andulirane u strogim kostimima zakopcane do grla....
Kazezoze Kazezoze 15:56 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

jesen92
..ali moram nesto naglas da se zapitam...ne mogu da povezem generaciju eci peci pec i endele bendele banda svira sa uciteljicom koja jos nije u penziji....deca eci peci pec a ona u helankama....mozda mi se samo vrti u glavi zbog ovog sarenog vremena.......meni ostalo u secanju eci peci pec a uciteljice andulirane u strogim kostimima zakopcane do grla....

nije teshko povezati...ako je ta uchiteljica 'istorija", a svi znamo da je istorija, kao i svaka druga kurva, prilagodljiva svakoj mushteriji, onda je mozhemo obuci u helanke, raskopchati joj koje dugme da izazovnije deluje dok se generacije menjaju u svojim eci peci pec igricama odrastanja.
fino nam je to jeremija lavirintirao (nova rech, chini mi se :)))
jesen92 jesen92 16:22 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

nije teshko povezati...ako je ta uchiteljica 'istorija
...Hvala Kazezoze, ima dana kada nisam maštovita a nisam ni sklona analizi šta je pisac hteo da kaže....čitam onako kako je napisano i verujem piscu..
Kazezoze Kazezoze 16:31 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

jesen92
nije teshko povezati...ako je ta uchiteljica 'istorija
...Hvala Kazezoze, ima dana kada nisam maštovita a nisam ni sklona analizi šta je pisac hteo da kaže....čitam onako kako je napisano i verujem piscu..

nema na chemu, deshava se svima... blog se i chita kao lagano shtivo, mada nekad autori znaju da zapetljaju:)
jesen92 jesen92 16:53 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

mada nekad autori znaju da zapetljaju:)
.. zasto da ne...jeste blog lagano stivo ali nije bas za zabavu miliona...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:54 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

jesen92
.


Dok sam se ja mučio kako da ti odgovorim, pojavio se Kaz i rešio stvar.
mirelarado mirelarado 16:56 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

lavirintirao


лавиринтовао би ипак било боље.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:00 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Kazezoze
lavirintirao (nova rech, chini mi se :)))


A šta tačno znači ta nova reč?
Vidim, Kaz, da ti dobro ide, pa da iskoristimo tvoju iluminaciju za opšte dobro.:))
Kazezoze Kazezoze 17:08 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

mirelarado
lavirintirao


лавиринтовао би ипак било боље.

nemoj ti da mi prekrajash rechi, mada ce se tvoj predlog uzeti na razmatranje...:)


ps. oko autorskih prava nema dogovora, samo da se zna:)
Kazezoze Kazezoze 17:11 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Vojislav Stojković
Kazezoze
lavirintirao (nova rech, chini mi se :)))


A šta tačno znači ta nova reč?
Vidim, Kaz, da ti dobro ide, pa da iskoristimo tvoju iluminaciju za opšte dobro.:))

pitaj brajovica, on se krece po lavirintima.:)
mirelarado mirelarado 17:14 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Kazezoze
mirelarado
lavirintirao


лавиринтовао би ипак било боље.

nemoj ti da mi prekrajash rechi, mada ce se tvoj predlog uzeti na razmatranje...:)


ps. oko autorskih prava nema dogovora, samo da se zna:)


Ауторска права, Каз, сматрај својим искључивим власништвом. Само уважи моју бесплатну корекцију, више је у духу српског, а и оно -иринтир- усред речи рогобатно звучи. :))
Kazezoze Kazezoze 17:23 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Ауторска права, Каз, сматрај својим искључивим власништвом. Само уважи моју бесплатну корекцију, више је у духу српског, а и оно -иринтир- усред речи рогобатно звучи. :))

OK, mada ni dodatak 'ovao' ne zvuchi nishta bolje. recimo da je tvoja verzija knjizhevno ispravnija, mada podjednako rogobatno zvuchi.:)
mirelarado mirelarado 17:32 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Kazezoze
Ауторска права, Каз, сматрај својим искључивим власништвом. Само уважи моју бесплатну корекцију, више је у духу српског, а и оно -иринтир- усред речи рогобатно звучи. :))

OK, mada ni dodatak 'ovao' ne zvuchi nishta bolje. recimo da je tvoja verzija knjizhevno ispravnija, mada podjednako rogobatno zvuchi.:)


Чекај, па ти си сковао реч...
Ја бих рекла да је Јеремија мало закукуљио, прикрио, криптовао своју поуку. :))
Unfuckable Unfuckable 19:03 22.04.2009

Re: istorijski trenutak, pa puta milijon

.ako je ta uchiteljica 'istorija", a svi znamo da je istorija, kao i svaka druga kurva, prilagodljiva svakoj mushteriji, onda je mozhemo obuci u helanke, raskopchati joj koje dugme da izazovnije deluje dok se generacije menjaju u svojim eci peci pec igricama odrastanja.


...e pa bratko, ove što su mene učile malo teže bi provukao kroz taj tretman a da podari neke blagorodne efekte.
Valjda smo zato tako skoncentrisano morali da slušamo, dok nam nanose istoriju - pošto od gledanja nije neke fajde bilo.
Taman kad se ta nedekorativna epopeja završila, nekako je došlo na red gledanje istorije....baš se nekako tako potrefilo da se zalaufa na skoro pa gledljivu brzinu...a ubrzo i na negledljivu
...što je, posledično, dovelo do sledeće faze : trpljenja istorije.
jesen92 jesen92 19:32 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Dok sam se ja mučio kako da ti odgovorim, pojavio se Kaz i rešio stvar.
...eto, ništa bez prijatelja u nevolji....Kazz je pomogao i meni i tebi, jedan udarac za dve muve..... Zaslužio je poklončič.
.
jesen92 jesen92 20:02 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Mirela, nije da navijam za "autora" nove reci ali i meni nekako tacnije(ili logicnije) zvuci lavirintirao,,,,
Kazezoze Kazezoze 20:41 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Zaslužio je poklončič.

divan poklon, hvala
Kazezoze Kazezoze 20:44 22.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

jesen92
Mirela, nije da navijam za "autora" nove reci ali i meni nekako tacnije(ili logicnije) zvuci lavirintirao,,,,

ovo vec zasluzhuje OGROMNU PREPORUKU! :)))
mirelarado mirelarado 00:03 23.04.2009

Re: Izvinjavam se,..

Kazezoze
jesen92
Mirela, nije da navijam za "autora" nove reci ali i meni nekako tacnije(ili logicnije) zvuci lavirintirao,,,,

ovo vec zasluzhuje OGROMNU PREPORUKU! :)))


Нећу вас критизирати, а ни коригирати, само ћу вас рекомандирати због упорности. :)))
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:53 22.04.2009

Kovac

Evo bas ovih dana citam "Grad u zrcalu", gde Mirko Kovac sladunjavo pise o svojoj uciteljici i njenim nabubrenim grudima...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:02 22.04.2009

Re: Kovac

Pitao sam jednom Brajovića, zna li nešto o toj knjizi.
Nije je čitao.
Pa, je li sve sladunjavo kao učiteljicine grudi?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:56 22.04.2009

Re: Kovac

Vojislav Stojković
Pitao sam jednom Brajovića, zna li nešto o toj knjizi.
Nije je čitao.
Pa, je li sve sladunjavo kao učiteljicine grudi?

pa sve je relativno, Vojislave. Moram da priznam da se mucim dok je citam. Sve je to ok, njegovo pisanje je zaista pitko, ali price nekako nema.
Eto, nisam je nahvalio previse, ali svakako je vredi procitati.
S druge strane, ako pitas moju komsinicu ovde u Irskoj, ona ce ti je dobro pohvaliti.
sentinel26 sentinel26 16:17 22.04.2009

Tabla i križalja

su bila jedina sredstva kojom su djeca raspolagala kada sam ja polazio u školu, a pošto sam ja došao sa pravom sveskom i olovkom, roditelji su se plašili kako ću biti tretiran, od učitelja prije svega.

Što se tiče moje prve učiteljice, sjećam se samo detalja kada me je baba odvela u školu na prvi čas, otac je bio odsutan, i jednoj izuzetno strogoj Crnogorki koja je tukla djecu za svašta, saopštila sljedeće:
- Slušaj Mico, evo sam ti dovela ovog unuka, on već zna da čita i da piše, nemoj da ga kažnjavaš zbog toga, za batine je zadužen isključivo njegov otac, za istoriju ja, a za sve ostalo ti, pa da vidimo ko će da bude bolji.

Učiteljica se na iznenadjenje drugih roditelja složila sa njenom podjelom uloga.
Ovo je bilo dvostruko iznenadjenje jer su drugi roditelji prethodno javno ovlastili učiteljicu da može da tuče njihovu djecu ako nadje za shodno.
Kasnije je otac ponovio zabranu učiteljima da prijenjuju batine prema meni iako za to nije bilo nikakve potrebe.
ivana23 ivana23 16:52 22.04.2009

Re: Tabla i križalja

Tabla i križalja
su bila jedina sredstva kojom su djeca raspolagala kada sam ja polazio u školu, a pošto sam ja došao sa pravom sveskom i olovkom, roditelji su se plašili kako ću biti tretiran, od učitelja prije svega.

Boze sentinel, pa nemate vi toooliko godina...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:04 22.04.2009

Re: Tabla i križalja

Lete godine, ivana, lete.:)))
sentinel26 sentinel26 17:36 22.04.2009

Re: Tabla i križalja

Vojislav Stojković
Lete godine, ivana, lete.:)))
Lete, lete !
ivana23
Boze sentinel, pa nemate vi toooliko godina...
A šta misliš koliko ih imam ?

Malo za nauk,
mnogo za uspomene,
taman koliko treba državi i ljekarima,
rodbina se ustručava da ih broji,
a ja kažem dovoljno ljudi moji.
ivana23 ivana23 17:46 22.04.2009

Re: Tabla i križalja

sentinel26

Vojislav Stojković
Lete godine, ivana, lete.:)))
Lete, lete !

ivana23
Boze sentinel, pa nemate vi toooliko godina...
A šta misliš koliko ih imam ?
Malo za nauk,
mnogo za uspomene,
taman koliko treba državi i ljekarima,
rodbina se ustručava da ih broji,
a ja kažem dovoljno ljudi moji.


inagadadavida inagadadavida 17:18 22.04.2009

moja najdraza uciteljica.......

Kako, ste bre, ljudi svi imali neke dobre ribe za uciteljice???

Jesam li ja isao u pogresnu skolu, ili mi je kriterijum za "lepo" malo pomeren??

Moja uciteljica je bio jedan brkati skot, sa nogama dlakavim kao mangulica.......dupe velicine USS "Saratoga" je prelivalo sa stolice sa obe strane......a smrdela je kao leopard........

Svoju ruznocu je ipak krila iza odrvratnog karaktera debele , smrdljive , kompleks - babe.......

Bem ti temu......a taman sam mislio da sam prevazisao traume iz ranog detinjstva...........
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:33 22.04.2009

Re: moja najdraza uciteljica.......

Da nije ova:

inagadadavida inagadadavida 17:47 22.04.2009

nije :(

.........ma ni blizu........nazalost..........
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:26 22.04.2009

Preterujem li?

Vojislave, lepo ispričano (kao i obično, kada pišeš postove na ovom blogu) skoro do kraja, a onda si na kraju - uprskao stvar:
Sve sam shvatio i srce mi se slomilo. Moja učiteljica istorije bila je kurva. Ne samo da je volela pobednike, već se bestidno podavala svim moćnicima na vlasti. A ja, mald i zelen, kakav sam bio, sve sam joj verovao.


Kakve veze ima učiteljičina (pedagoška) profesionalnost sa njenom - seksualnom dimenzijom?
Da li bi bilo bolje da djačićima, dušama čednim, predavačice budu - kaludjerice? (Ima i takvih škola, naravno).

Ova tvoja učiteljica je bila dobra ili loša učiteljica. Sve drugo (mislim na vannastavne aktivnosti) je nevažno. Bar ja tako mislim. Čemu onda tvoje SLOMLJENO SRCE?

Nešto mi pada na pamet. Uoči Vaskrsa na buvljaku, preturajući po starim knjigama, kupio sam (bagatelno) staru knjigu Austrijanke Sofije Lazarsfeld: "Kako žena doživljava muškarca". Pisana je još sredinom prošlog veka, ali izgleda da nije zastarela (prelistao sam je i poneku stranicu pročitao, ali studiozno čitanje mi tek predstoji).

Ovo pominjem zato što ne znam (bar do sada nisam naišao) da li postoji i knjiga "Kako muškarac doživljava ženu". Jer, izgleda da ima nemalo slučajeva gde muškarci olako prosudjuju žene, odnosno - pogrešno ih doživljavaju...

Preterujem li?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:38 22.04.2009

Re: Preterujem li?

vladimir petrovic
Vojislave, lepo ispričano (kao i obično, kada pišeš postove na ovom blogu) skoro do kraja, a onda si na kraju - uprskao stvar:
Sve sam shvatio i srce mi se slomilo. Moja učiteljica istorije bila je kurva. Ne samo da je volela pobednike, već se bestidno podavala svim moćnicima na vlasti. A ja, mald i zelen, kakav sam bio, sve sam joj verovao.


Kakve veze ima učiteljičina (pedagoška) profesionalnost sa njenom - seksualnom dimenzijom?
Da li bi bilo bolje da djačićima, dušama čednim, predavačice budu - kaludjerice? (Ima i takvih škola, naravno).

Ova tvoja učiteljica je bila dobra ili loša učiteljica. Sve drugo (mislim na vannastavne aktivnosti) je nevažno. Bar ja tako mislim. Čemu onda tvoje SLOMLJENO SRCE?


vladimire, sad su na blogu b92 moderne višeslojne priče.

Tvoje shvatanje mog sastava o učiteljici i tvoje pitanje su OK, ali smo za jedan od nivoa.
U onim drugim, skrivenim nivoima, reč je o učiteljici života (Historioa est magistra vitae, Pobednici pišu istoriju, istorija se ponavlja ili kao farsa ili kao tragedija, etc).
U tim nivoima tvoje pitanje ne stoji.
Dr M Dr M 18:54 22.04.2009

Re: Preterujem li?

U onim drugim, skrivenim nivoima, reč je o učiteljici života (Historioa est magistra vitae, Pobednici pišu istoriju, istorija se ponavlja ili kao farsa ili kao tragedija, etc


U ovom nivou Historia magistra treba da se potpuno razgoliti
Povremene neposlusnosti grudnog dugmeta su uvod u novu farsu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:07 22.04.2009

Re: Preterujem li?

Vidim, doktore, ti dopisuješ nove nivoe mom sastavu.
Samo napred, raskopčavaj dalje.:)
Dr M Dr M 19:28 22.04.2009

Re: Preterujem li?

Samo napred, raskopčavaj dalje.:)


Ist(ina)orija je kao zena, najlepsa je gola
(Mala dorada velike istine)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:35 22.04.2009

Re: Preterujem li?

Može i ovako:

Istina je kao žena, najlepša je gola, a istorija je istinita samo kad je ogoljena.
Dr M Dr M 20:48 22.04.2009

Re: Preterujem li?

Vojislav Stojković
Može i ovako:Istina je kao žena, najlepša je gola, a istorija je istinita samo kad je ogoljena.


Moze... i treba
Blade Runner Blade Runner 18:31 22.04.2009

Nisi bio

?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:10 22.04.2009

?

(njegovo prezime i i me je bilo teško za izgovor, pa su ga svi zvali Ćimšinona).


Zašto ste ga ovako zvali?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:59 22.04.2009

Re: ?

Ne znam ko mu je dao takav nadimak, ali svi su ga tako zvali.
Deca, kao što je poznato, ponekad umeju biti gruba i u igri i odnosima, kako međusobno, tako i prema starijima.
Mnogo kasnije sam saznao šta taj nadimak u prevodu znači.
Inner Party Inner Party 22:37 22.04.2009

Malo anarho propagande:

Moja učiteljica istorije bila je kurva.





Odbila posao prostitutke, prijeti joj gubitak socijalne pomoći

Budući da je prostitucija u Njemačkoj legalizirana, a vlasnici bordela plaćaju porez i zdravstveno osiguranje za zaposlenike, prostitucija je postala posao kao svaki drugi i nalazi se u bazi podataka za one koji traže posao



BERLIN – Ako ste nezaposlena žena i živite u Njemačkoj, tada morate prihvatiti svaki posao koji vam ponudi agencija za zapošljavanje. Ukoliko posao odbijete, ostajete bez prava na socijalnu pomoć. Upravo bi se to moglo dogoditi 25-godišnjoj nezaposlenoj konobarici iz Berlina koja je odbila posao prostitutke!
Naime, od 1. siječnja, stupanjem na snagu paketa mjera socijalnih reformi pod nazivom Hartz IV, oni koji odbijaju posao ostaju bez socijalne pomoći. Budući da je prostitucija u Njemačkoj legalizirana prije dvije godine, a vlasnici bordela plaćaju porez i zdravstveno osiguranje za svoje zaposlenike, prostitucija je postala posao kao svaki drugi i nalazi se u bazi podataka za one koji traže posao – objavio je »Sunday Telegraph«, a prenijeli mnogi drugi mediji.
Konobarica, koja je inače po zvanju informatičarka, izjavila je da je bila spremna raditi u noćnom baru, jer je ranije već radila u kafiću. No nedavno je dobila pismo od agencije za zapošljavanje u kojem je stajalo da je »poslodavac« zainteresiran za nju, te da ga nazove. Tek kad je okrenula navedeni broj, Njemica je shvatila da je dobila bordel.
Prema reformama koje su stupile na snagu, svaka žena mlađa od 55 godina, a koja je bez posla više od godinu dana, može biti prisiljena da prihvati svaki dostupni posao, uključujući onaj u industriji seksa, ili će izgubiti sve povlastice na koje ima pravo kao nezaposlena.
Iako je njemačka vlada razmatrala pitanje da se posao u bordelu izuzme iz reforme zbog moralnih načela, od toga se odustalo jer bi bilo teško razlikovati bordele od barova. Iz toga je proizašlo da agencije za pronalaženje posla moraju jednako tretirati poslodavce koji traže prostitutke i one koji traže konobarice ili medicinske sestre.
Kad je konobarica odlučila tužiti agenciju za zapošljavanje, otkrila je da oni ne krše nikakav zakon. Ako bi pak agencija nekome tko je odbio posao odlučila ostaviti povlastice, tada bi ih mogao tužiti potencijalni poslodavac.
»Nema niti jedne točke u zakonu koja bi spriječila da žene budu 'regrutirane' za rad u industriji seksa«, izjavila je Merchthild Garweg, odvjetnica iz Hamburga specijalizirana za ovakve slučajeve te dodala: »Nova pravila kažu da rad u industriji seksa više nije nemoralan i posao kao takav ne može biti odbijen bez da se ostane bez povlastica«.



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:44 22.04.2009

Re: Malo anarho propagande:

Važi li to i za muškarce?
Inner Party Inner Party 11:39 23.04.2009

Re: Malo anarho propagande:

Vojislav Stojković
Važi li to i za muškarce?


Verovatno, mada je slabija potraznja ...


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:16 23.04.2009

Re: Malo anarho propagande:

Znači, u Nemačkoj je na delu radna neravnopravnost, doduše, uzrokovna zakonom tržišta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana