Film| Mediji

Smell of spaghetti...bada bing !

myredneckself RSS / 22.04.2009. u 12:21

 

"What do you think, this is the army, where you shoot'em a mile away? You gotta get up close like this - and...bada-bing ! You blow their brains all over your nice Ivy League suit!"

Sonny (James Caan u "Kumu")

Još malo "filtriranja" sadržaja sa interneta na mom blogu! Ovoga puta pažnju mi je okupirao izvanredan, opširan članak  u Vanity Fair-u, o tome kako je pravljen Kopolin "The Godfather".

Btw, morate naći malo vremena da pročitate ceo, izvanredan članak o tome kako su holivudske ajkule, pravi gangsteri i mafijaši, sa genijalcima - film makeri-ma, uz mnogo muka, uspeli da naprave ovo holivudsko remek delo.

godfather-0903-04.jpg 

Autor knjige M.Puzo, imao je u glavi odmah viziju da Kuma igra Marlon Brando, i samo Brando. Evo i faksimila tog pisma Brandu, koje je kasnije kod Kristija prodato, kao i sve druge Brandove stvari. Ali producenti Paramounta, istinska, prava mafija, Frenk Sinatra i ostali direktori kompanija i svi executives in charge, bili su protiv da se film uopšte snimi, a kamoli da u njemu igraju Brando i Paćino. U daljim pregovorima, za ulogu Kuma bili su viđeni Lorens Olivije, Ernest Borgnin, Ričard Konte, Entoni Kvin, čak i Karlo Ponti. Svi samo ne Brando! Iz filma je morao da se oseti "smell of spaghetti", a on nije bio Italijan, a i rejting mu je u to vreme znatno pao, bio je predebeo, svima poznat po preterivanjima i nesuvislim zahtevima na snimanjima. Paćino je bio prenizak, čak i u cipelama sa potpeticama. "Glavna posada" iz Njujorka telegrafisala je Holivudu...nećemo finansirati Marlona u glavnoj ulozi! Nema dalje diskusije! Case closed!

Glavni chairman kompanije "Gulf and Western" u NYC, bio je Čarls Bluhdorn, austrijski tajkun, koji je imao  samo jedno pitanje - Šta želite da uradite ovim filmom?

Poznati producent Al Radi, iako nije bio Italo - Amerikanac, angažovan je, jer je važio za nekog ko zna da napravi film brzo i jeftino. Na odlučujućem sastanku, mirno je sedeo i hvatao beleške u svoj notes. Znajući da je Bluhdorn debelo upetljan u poslove s mafijom (btw, to je bila i politika - It's nothing personal! Just a business! - fazon), bio je "sladak" i rekao: "Čarli, želim da napravim strašan film, o ljudima koje ti voliš". Bluhdorn je pozeleneo, lupio šakom o sto i izleteo iz sobe. Al Radi je dobio posao!

Za reditelja je bio angažovan Kopola. Hteo je da Don Korleonea igra samo Marlon Brando. Njegova borba za to je počela!

godfather-0903-02.jpg 

Oko mnogobrojnih epizodnih uloga nije bilo toliko gužve. Interesantna je epizoda sa snimanja scene između Sonija, kojeg je dobio da igra Džems Kaan, i njegovog mlađeg brata Majkla,( Al Paćino). Mučeći se da "pronađe" pravi personality Soniju, desilo se da Kaanu odneznaniongde, padnu na pamet reči sa nekih improvizacijskih, "nebeskih" visina. Rugajući se bratu, koji je hteo da ubije Solozzo-a i nekog podmićenog policajca irskog imena McCluskey, koji mu je  jednom prilikom slomio vilicu, izvalio je neku vrstu onomatopeje - bada bing! Ove reči postale su mantra svih mafijaša i wannabe mobstersa. Kasnije je čak i strip tiz bar Tonija Soprana u "The Sopranos", dobio ime Bada bing, Bada boom!

Gazde su konačno pristale da se razgovara s Brandom, ali pod uslovom da nema nikakvog avansa u novcu(Kopola mu je ipak kasnije dao 50000 $), da položi jemstvo da neće biti nikakvog ludovanja i preterivanja u zahtevima, i najšokantnije od svega da uradi test - probno snimanje(sic!)

Poznavajući glumce i glumačku sujetu, mudri Kopola ovo poslednje, naravno nije nazvao tako, kad je kontaktirao Marlona. Ulazeći sa ekipom i kamerama u Brandovu kuću, rekao je da će uraditi par snimaka, da potroši ostatak trake.

Brando je izašao iz spavaće sobe u kimonu, s plavo obojenom kosom, skupljenom u konjski rep. Kopola i ekipa prisustvovali su čudesnoj transformaciji! Brando je stajao pred ogledalom, skupio kosu u malu punđu, namazao je crnim imalinom, stalno mrmljajući šta radi. Urolao je par klineksa, i nafilovao usta. Odjednom je odlučio da priča onim njegovim unjkavim, "smešnim" glasom, jer je Don, smislio je Marlon, nekad, negde... bio pogođen u grlo. Obukao je jaknu, podigao kragnu kao pravi mafia guy, okrenuo se i objasnio: "To je lice buldoga - podmuklog izgleda, ali toplog iznutra!"

Kopola je odneo test snimak Bluhdornu, koji je, kad je video da se ipak radi o Brandu, odstupio i povikao: "Ne, ne!"...ali odgledavši snimak transformisanog Branda, mogao je jedino da prizna da je Brando fantastičan. Posle njegovog pristanka, ostale "ajkule" su ga sledile. Rest is a history!

"When the legend becomes fact, print the legend"

(The Man Who Shot Liberty Valance, Džon Ford)

 Komentari (124)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

darkonduty darkonduty 14:25 22.04.2009

Bravo bella!!!

Auu jesam ja to konačno the frist one na tvom blogu?
Pa ko bi se tome nadao.....a i ovoj temi !!!!

myredneckself myredneckself 14:59 22.04.2009

Re: Bravo bella!!!

Auu jesam ja to konačno the frist one na tvom blogu?
Pa ko bi se tome nadao.....a i ovoj temi !!!!

baš mi je milo!
draga moja, ja vidim obilazeći te, da se ti nešto snebivaš...pa kažem 'ajd opet ja, dok darkonduty ne skupi зицфлајша
a znam sigurno da imaš tema i tema za pisanje, priredi nam iznenađenje, vreme je
darkonduty darkonduty 15:21 22.04.2009

Re: Bravo bella!!!

a znam sigurno da imaš tema i tema za pisanje, priredi nam iznenađenje, vreme je

ha ha ha, ma nije da nemam tema, samo sad dosta pisakaram na nečemu drugom pa mi se ne da još i za blog....a spare time koristim da pobjegnem van u divljinu......znaš ono, sistem free darkonduty.....
ma uživam u čitanju tuđih tekstova i komentarisanju na veliko za sad......

što ćeš, ljenčina u duši

vracarac92 vracarac92 15:03 22.04.2009

Odlican film

Iako nisam bas neki "filmofil" (pogledam 2-3 godisnje a i dan dana smatram da su Mili Rurk i Brus Vilis mladja glumacka garda) KUM je uz Juznjacku utehu, ratnike podzemlja, Indijanu Dzons 1,2 i 3, Pomahnitali voz i I.D. verovatno (bar po meni) najbolji film na engleskom jeziku.
myredneckself myredneckself 15:14 22.04.2009

Re: Odlican film

i dan dana smatram da su Mili Rurk i Brus Vilis mladja glumacka garda)

ha,ha,ha ..vracarac you're legend! pa nemoj i ti ko moj stari (za svog vršnjaka od 80 g, on kaže: pa, šta će on dečko..!?)..a šta su onda Kolin Farel, Džoš Hartnet, Ešton Kučer itd. kad su ti ovi mlađa garda!?
vracarac92 vracarac92 15:21 22.04.2009

Re: Odlican film

myredneckself
i dan dana smatram da su Mili Rurk i Brus Vilis mladja glumacka garda)
ha,ha,ha ..vracarac you're legend! pa nemoj i ti ko moj stari (za svog vršnjaka od 80 g, on kaže: pa, šta će on dečko..!?)..a šta su onda Kolin Farel, Džoš Hartnet, Ešton Kučer itd. kad su ti ovi mlađa garda!?

Bez zezanja tako mislim, a za ove koje si dole pomenuo nisam ni cuo (osim za Kolina mada nema sanse da bih ga prepoznao da ga vidim u nekom filmu.
I zena me cesto zeza zbog toga, ali sta cu, kinematografija me ne zanima. Ne volim da mi neko predstavlja svoju viziju nekog dogadjaja ili neke licnosti, volim da sam zamisljam. Pokusao sam da gledam Gospdara prstenova i batalio film posle 20 minuta. To nije ono sto sam ja na osnovu procitane knjige vizuelizovao u svojoj glavi.
P.S. U poslednje vreme mi se jako dopadaju Ruski filmovi, novije generacije (ne pitaj za glumce i rezisere) kao sto su Brat 1 i 2, Vojna, Sibirski Berberin, 9. vod...a OK su mi i Spanski filmovi kao i stari francuski sa Belmondom.
P.S. Zaboravih da pomenem po meni najbolji film svih vremena "Boondock saints". VRH. Bolest. Ludilo.
myredneckself myredneckself 15:34 22.04.2009

Re: Odlican film

P.S. Zaboravih da pomenem po meni najbolji film svih vremena "Boondock saints". VRH. Bolest.

sve gore OK, ali koji je ovo film, možda ga ne znam po ovom originalnom imenu, kaži nešto bliže!
vracarac92 vracarac92 15:40 22.04.2009

Re: Odlican film

myredneckself
P.S. Zaboravih da pomenem po meni najbolji film svih vremena "Boondock saints". VRH. Bolest.
sve gore OK, ali koji je ovo film, možda ga ne znam po ovom originalnom imenu, kaži nešto bliže!

Ne znam kako je prevedeno ali obavezno proveri na netu. totalni haos!!!
Dva brata Irca se bore protiv kriminala u Bostonu...
darkonduty darkonduty 15:30 22.04.2009

Night mare scene

myredneckself myredneckself 16:01 22.04.2009

Re: Night mare scene

scena je baš disturbing, ali don't mess with Corleones
vidiš ta paralela sa Sinatrom i Dž. Fontanom je baš jako očigledna
mirelarado mirelarado 15:50 22.04.2009

Култни филм

Кум је Кополино култно остварење. Кад се само сетим оне сцене с коњском главом... И Кум2 и Кум3 су бољи од уобичајених холивудских наставака. Глумци изванредни. С обзиром на тематику, није ни чудо да су филм пратиле овакве контроверзе о којима пише у чланку.
Једино што замерам и Пузу и Кополи јесте да су ликови мафијаша уздигнути на ниво негативних хероја, а истинити делови њихове историје романтизовани и приказани као епопеја.
У збиљи нема ничег херојског у мафији. Прошле године ухваћен је сицилијански бос Провенцано, који је био бегунац од правде преко четрдесет година, а скривао се у истом том селу Корлеонеу. Како је то могућно? Спрега мафије и државних структура тешко се раскида.
Ево још мало звучних пикантерија о Бранду и улози:


И неизбежна музика из филма:


Ах, да, препорука к'о Ајфелова кула!
myredneckself myredneckself 16:11 22.04.2009

Re: Култни филм

Ево још мало звучних пикантерија о Бранду и улози:

Ах, да, препорука к'о Ајфелова кула!

hvala mirelarado, baš ti hvala što si pronašla baš onaj deo o kom sam ja pisala, kad je Kopola došao kod Branda, kad je ovaj počeo da se transformiše u Don Vita,( jao da mi je da čujem sve šta je Kopola pričao na tom ručku)
za tvoj komentar, koji uvek oplemeni svaki tekst, naravno preporuka...čekaj bilo je kod džeremaje kolos sa Rodosa, sad Ajfel...uf baš sam neinventivna ovog popodneva...ma preporuka kao egipatska sfinga
niccolo niccolo 16:25 22.04.2009

Re: Култни филм

У збиљи нема ничег херојског у мафији.

Jeste, to ti je posao kao i svaki drugi, jedino radno vreme nije fiksno, ali dobro
Nego, MRNS, opet neko kuvanje,a? Neka, neka...
myredneckself myredneckself 16:42 22.04.2009

Re: Култни филм

И неизбежна музика из филма:

muzika je predivna i ona varijanta ove teme Speak softly
nino rota je pravio muziku i za amarkord i la strada
myredneckself myredneckself 16:45 22.04.2009

Re: Култни филм

Nego, MRNS, opet neko kuvanje,a? Neka, neka...

niccolo, ne kapiram...šta sad kuvam, ili zakuvavam?
mirelarado mirelarado 16:51 22.04.2009

Re: Култни филм

niccolo
У збиљи нема ничег херојског у мафији.

Jeste, to ti je posao kao i svaki drugi, jedino radno vreme nije fiksno, ali dobro


А и њихови адвокати су као и сви остали... једино им је глава у торби
niccolo niccolo 17:04 22.04.2009

Re: Култни филм

niccolo, ne kapiram

Pa spominješ špagete u naslovu...
А и њихови адвокати су као и сви остали... једино им је глава у торби

eee!
mirelarado mirelarado 21:50 22.04.2009

Re: Култни филм

myredneckself
И неизбежна музика из филма:

muzika je predivna i ona varijanta ove teme Speak softly
nino rota je pravio muziku i za amarkord i la strada


Ипак је најлепша ова верзија на сицилијанском дијалекту (La terra brucia - Гори земља):

myredneckself myredneckself 22:52 22.04.2009

Re: Култни филм

Ипак је најлепша ова верзија на сицилијанском дијалекту (La terra brucia - Гори земља):

jeste, nema zbora ni govora, autentičnost uvek
myredneckself myredneckself 00:09 23.04.2009

Re: Култни филм

Pa spominješ špagete u naslovu...


aaaahhh, tako dakle...kako god okreneš, ja sam u kujni... Babette!
niccolo niccolo 07:16 23.04.2009

Re: Култни филм

...kako god okreneš, ja sam u kujni...

myredneckself myredneckself 09:35 23.04.2009

Re: Култни филм

...kako god okreneš, ja sam u kujni...док сам ту, имаш неку жељу?
niccolo niccolo 14:50 23.04.2009

Re: Култни филм

myredneckself
...kako god okreneš, ja sam u kujni...док сам ту, имаш неку жељу?

Princes krofne!
myredneckself myredneckself 13:05 24.04.2009

Re: Култни филм

Princes krofne!

imaš li ti neke proročanske i predviđačke sposobnosti, niccolo, pa si nešto namirisao?
niccolo niccolo 17:53 24.04.2009

Re: Култни филм

Moš' biti, ne znam ni sam otkud mi one pale na pamet...
myredneckself myredneckself 20:42 24.04.2009

Re: Култни филм

Moš' biti, ne znam ni sam otkud mi one pale na pamet...

pa ja ih pravila! heeej, zamisli kad neko pita - voliš li princes krofne? pitanje mi zvuči skroz deplasirano, kao kad bi neko pitao...voliš li palačinke? mislim da nema nikog da ih ne voli
niccolo niccolo 11:28 25.04.2009

Re: Култни филм

Da, sasvim deplasirano
myredneckself myredneckself 11:35 25.04.2009

Re: Култни филм

Da, sasvim deplasirano

izvoli onda palačinke, a ti filuj s čim voliš, ja nekad jedem i prazne, (možda malo šećera samo)mirelarado mirelarado 16:13 25.04.2009

Re: Култни филм

myredneckself
Da, sasvim deplasirano

izvoli onda palačinke, a ti filuj s čim voliš, ja nekad jedem i prazne, (možda malo šećera samo)


Myredneckself и Niccolo, улажем најоштрији приговор!!! Како да поступим у духу свеопштег братског препоручивања, кад бомбардујете оваквим неподопштинама! Лепо сам убедила себе да те ђаконије нити волим, нити једем, а ви бомбардујете прво вербално (принцес крофне), а сад и визуелно... Мука жива
niccolo niccolo 20:53 25.04.2009

Re: Култни филм

Лепо сам убедила себе да те ђаконије нити волим, нити једем

Nema veze, mi volimo one koje ne vole i ne jedu
myredneckself myredneckself 22:15 25.04.2009

Re: Култни филм

Myredneckself и Niccolo, улажем најоштрији приговор!!! Како да поступим у духу свеопштег братског препоручивања, кад бомбардујете оваквим неподопштинама! Лепо сам убедила себе да те ђаконије нити волим, нити једем, а ви бомбардујете прво вербално (принцес крофне), а сад и визуелно... Мука жива


ček', ček'...polako mirelarado, pošto je situacija naizgled bezizlazna... predlažem niccolu i tebi, da u smislu očuvanja kampanje "to recommend recommendation", pristupimo sledećem - da izvršimo blagi pritisak na tebe, uz mljackanje, lizanje prstiju i coktanje, da se "odbediš" od lažnih ubeđenja, koja u suštini jesu magla, i ti samo misliš da si se ubedila...i da se, za početak, pridružiš s jednim žmurećim okom, zbog olakšavanja početka same radnje sveopšteg tamanjenja palačinki, a da mi tebi za uzvrat damo preporuku, deal? tako da...preporuka će uvek biti, sire...ako nas čujete
myredneckself myredneckself 22:17 25.04.2009

Re: Култни филм

Nema veze, mi volimo one koje ne vole i ne jedu

...i slano, i slatko...to smo 'teli da kažemo!
crossover crossover 17:48 22.04.2009

Heart of Darkness

Ја не волим овај филм. Што рече Мирела нема ничег херојског у Коза ностри, бар не на овакав романтичан начин на који је приказана у филму. То је, у реалности, врло гадан свет.
Али зато много волим Марлон Бранда, уствари он је један од мојих омиљених глумаца. Ова сцена је оставила толико снажан утисак на мене да неке делове његовог монолога знам напамет.
Budimac Budimac 18:37 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

MRNS Preporuka! (vidi P.S.) Sve više volim dokumentarce i filmove o pravljenju filmova, a naravno i tekstove o tome.

crossover
Ја не волим овај филм. Што рече Мирела нема ничег херојског у Коза ностри, бар не на овакав романтичан начин на који је приказана у филму. То је, у реалности, врло гадан свет.
Али зато много волим Марлон Бранда, уствари он је један од мојих омиљених глумаца. Ова сцена је оставила толико снажан утисак на мене да неке делове његовог монолога знам напамет.

Skroz se slažem Cross, Apokalipsa je jedan od nepravedno "zapuštenih" (da se tako odrazim) filmova, a po meni je svakako anti-ratni film br. jedan svih vremena. Dakle, i tebi preporuka.

P.S. Sve moje preporuke od danas pa nadalje su veličine paralelnog univerzuma (© Vishnja). Kakva vrata, kolosi, ajfeli i ostali bakrači!
mirelarado mirelarado 18:43 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

Sve moje preporuke od danas pa nadalje su veličine paralelnog univerzuma (© Vishnja). Kakva vrata, kolosi, ajfeli i ostali bakrači!


Не одричи се олако Гибертијевих Златних врата! Јача су од паралелних универзума, тако ми свега.
А Апокалипса сада је стварно филмчина.
crossover crossover 19:19 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

Budimac
Apokalipsa je jedan od nepravedno "zapuštenih" (da se tako odrazim) filmova, a po meni je svakako anti-ratni film br. jedan svih vremena.

И ја тако мислим, један од најбољих антиратних филмова свих времена. И књига по којој је писан сценарио је одлична.

Lt. Col. Bill Kilgore:
"I love the smell of napalm in the morning. You know, one time we had a hill bombed, for 12 hours. When it was all over, I walked up. We didn't find one of 'em, not one stinkin' dink body. The smell, you know that gasoline smell, the whole hill. Smelled like... victory. Someday this war's gonna end..."
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:05 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

crossover
И књига по којој је писан сценарио је одлична.

Мислиш, њена слободна прерада?

Осим путовања у њој у Срце таме (чест је књижевни мотив тај силазак у свет пакла, страдања, свет мртвих, рецимо, идемо редом, у: Епу о Гилгамешу, Одисеји, Енеиди, код Дантеа, Торквата Таса, Симе Милутиновића Сарајлије, Џозефа Конрада, Т.С. Елиота, Џојса...), других сличности нема...

То?
crossover crossover 21:09 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

Predrag Brajovic
crossover
И књига по којој је писан сценарио је одлична.

Мислиш, њена слободна прерада?

Осим путовања у њој У срце таме (чест је књижевни мотив тај силазак у свет пакла, страдања, свет мртвих, рецимо, идемо редом, у: Епу о Гилгамешу, Одисеји, Енеиди, код Дантеа, Торквата Таса, Симе Милутиновића Сарајлије, Џозефа Конрада, Т.С. Елиота, Џојса...), других сличности нема...

То?

Па сад... ако тако строго гледаш Плејбој зечица заиста није било у деветнаестом веку, а ни Хјуи није постојао чак ни као концепт.
Мислим да има сличности, осим транспонованог наратива и читав смисао књиге је сажет у монолог, кулминацију филма, Марлона Бранда (Kurtz, истоимени јунак књиге чије доживљаје описује наратор у роману) и тиме му даје препознатљиву везу. Поготово онај део где говори о ужасу хладнокрвног убијања.
Да, у суштини се слажем, јесте слободна прерада. Зар може другачије?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:16 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

crossover
Да, у суштини се слажем, јесте слободна прерада. Зар може другачије?

Неки пут и може.


myredneckself myredneckself 21:21 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

Али зато много волим Марлон Бранда, уствари он је један од мојих омиљених глумаца. Ова сцена је оставила толико снажан утисак на мене да неке делове његовог монолога знам напамет.

film je sigurno masterpiece, evo početka , to je i moj favorit
I've seen horrors... horrors that you've seen. But you have no right to call me a murderer. You have a right to kill me. You have a right to do that... but you have no right to judge me, itd...otvaraju se najtamnija mesta u svesti, i jednostavna istina
neko ukapira, neko ne
crossover crossover 21:26 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

Predrag Brajovic
crossover
Да, у суштини се слажем, јесте слободна прерада. Зар може другачије?

Неки пут и може.

Јбг, нисам гледао филм. Мада кад је Џојс у питању - сумњичаво вртим главом.
Знаш и сам :)))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:29 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

crossover
Знаш и сам :)))

Знам. Пробај.

Ни ја некад нисам волео маслиново уље :)))
myredneckself myredneckself 21:37 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

MRNS Preporuka! (vidi P.S.) Sve više volim dokumentarce i filmove o pravljenju filmova, a naravno i tekstove o tome.

budimac, za uzvrat podsećanje na stihove pesme u Apokalipsi, na kojoj smo rasli

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

Of our elaborate plans, the end
Of everything that stands, the end
No safety or surprise, the end
Ill never look into your eyes...again

Can you picture what will be
So limitless and free
Desperately in need...of some...strangers hand
In a...desperate land

Lost in a roman...wilderness of pain
And all the children are insane
All the children are insane
Waiting for the summer rain, yeah

Theres danger on the edge of town
Ride the kings highway, baby
Weird scenes inside the gold mine
Ride the highway west, baby

Ride the snake, ride the snake
To the lake, the ancient lake, baby
The snake is long, seven miles
Ride the snake...hes old, and his skin is cold

The west is the best
The west is the best
Get here, and well do the rest

The blue bus is callin us
The blue bus is callin us
Driver, where you taken us

The killer awoke before dawn, he put his boots on
He took a face from the ancient gallery
And he walked on down the hall
He went into the room where his sister lived, and...then he
Paid a visit to his brother, and then he
He walked on down the hall, and
And he came to a door...and he looked inside
Father, yes son, I want to kill you
Mother...i want to...fuck you

Cmon baby, take a chance with us
Cmon baby, take a chance with us
Cmon baby, take a chance with us
And meet me at the back of the blue bus
Doin a blue rock
On a blue bus
Doin a blue rock
Cmon, yeah

Kill, kill, kill, kill, kill, kill

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

It hurts to set you free
But youll never follow me
The end of laughter and soft lies
The end of nights we tried to die

This is the end
myredneckself myredneckself 22:00 22.04.2009

Re: Heart of Darkness


Да, у суштини се слажем, јесте слободна прерада. Зар може другачије?

pa ne može, u knjizi se ubija da se zaštiti belgijski interes u trgovini slonovačom, ako se dobro sećam, a u filmu se u 20 veku pokušava, pod uništavanjem komunizma, inplementirati demokratija na američki način, tj. ostvaruje njihova vojna nadmoć u tom delu sveta .
myredneckself myredneckself 22:45 22.04.2009

To Predrag Brajović


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:52 22.04.2009

Re: To Predrag Brajović

myredneckself
Одавно сам је заслужио, него сам тих човек ;-)
Budimac Budimac 22:55 22.04.2009

Re: Heart of Darkness

Јбг, нисам гледао филм. Мада кад је Џојс у питању - сумњичаво вртим главом.

Zaboravi Džojsa, kad je film u pitanju. Hjustonova genijalnost je u punom sjaju ugrađena u film. Ako ne veruješ Predrgagu, veruj meni složili smo se oko Apokalipse

Preporuka Predragu za pominjanje Mrtvih (jedan od svakako mojih favorita)
crossover crossover 01:20 23.04.2009

Re: Heart of Darkness

Budimac
Јбг, нисам гледао филм. Мада кад је Џојс у питању - сумњичаво вртим главом.

Zaboravi Džojsa, kad je film u pitanju. Hjustonova genijalnost je u punom sjaju ugrađena u film. Ako ne veruješ Predrgagu, veruj meni složili smo se oko Apokalipse

Ма верујем ја и теби и Предрагу и Хјустону него ме овај Џ. Џојс брине.
Blade Runner Blade Runner 17:54 22.04.2009

Gledam film

kad god ga puste.
Jedem


kad god me zena iznenadi.
natasavb natasavb 18:14 22.04.2009

Re: Gledam film

kad god ga puste.
Jedem
kad god me zena iznenadi.

podseti me na ovu scenu, iz inace meni jednog od omiljenih filmova. romanticna dusa, sta ces. :))

samo, smanjite ton, na jutjubetu samo neka cudna verzija ima.


ali evo muzika koja inace ide uz tu scenu.

myredneckself myredneckself 22:11 22.04.2009

Re: Gledam film

podseti me na ovu scenu, iz inace meni jednog od omiljenih filmova. romanticna dusa, sta ces. :))

samo, smanjite ton, na jutjubetu samo neka cudna verzija ima.

nisam gledala ovaj film, ali vidim Žana Renoa i ovu Arquette, pa verujem da ima razloga što ti se sviđa
myredneckself myredneckself 22:15 22.04.2009

Re: Gledam film

kad god me zena iznenadi.

volim ih na sve moguće načine, naročito a la carbonara
reanimator reanimator 22:31 22.04.2009

Re: Gledam film

myredneckself

nisam gledala ovaj film, ali vidim Žana Renoa i ovu Arquette, pa verujem da ima razloga što ti se sviđa

Nije to "ova arquette". To je bre njena sestra. Molim dužno poštovanje, veliki sam ljubitelj lika i dela :)
radojicic92 radojicic92 22:33 22.04.2009

Re: Gledam film

Molim dužno poštovanje, veliki sam ljubitelj lika i dela :)

takodje, preporuka ko 100 kila spageta
NNN NNN 22:47 22.04.2009

Re: Gledam film

Molim dužno poštovanje, veliki sam ljubitelj lika i dela :)
Onda uživaš na više nivoa (kao ja) kad gledaš Lost highway
myredneckself myredneckself 23:00 22.04.2009

Re: Gledam film

Nije to "ova arquette". To je bre njena sestra. Molim dužno poštovanje, veliki sam ljubitelj lika i dela :)

stvarno si bad i strog, izvinjavam se zbog Patricije(jel' se tako zove pregalnica?)
reanimator reanimator 23:16 22.04.2009

Re: Gledam film

myredneckself

stvarno si bad i strog, izvinjavam se zbog Patricije(jel' se tako zove pregalnica?)

Pa sad...Patricija zvuči ako si onako..malo konzervativan..sestra patricija i te fore. Ja više volim Patriša. Nekako mi zvučnozovnije

NNN
Onda uživaš na više nivoa (kao ja) kad gledaš Lost highway

Apsolutno! Čak mi ni stajling koji taaaako nije za nju ne umanjuje doživljaj :)
Unfuckable Unfuckable 19:33 22.04.2009

sviđa mi se

tekst, ja obožavljem insajdstoriz, a ova je baš po mom ukusu...tako da apsalutno dajem preporuku veličine Njujorka za svaki eventualni nastavak na bilo koju temu, samo da je backstage crvena nit.
Kuma sam čitao, pa gledao i - iako je film jako dobro urađen (po mojim ispodprosečnim ali zato prizemnim kriterijumima) mislim da je - a kada to pa nije bio slučaj - knjiga ipak malo bolja.
myredneckself myredneckself 21:03 22.04.2009

Re: sviđa mi se

tekst, ja obožavljem insajdstoriz, a ova je baš po mom ukusu...tako da apsalutno dajem preporuku veličine Njujorka za svaki eventualni nastavak na bilo koju temu, samo da je backstage crvena nit.
Kuma sam čitao, pa gledao i - iako je film jako dobro urađen (po mojim ispodprosečnim ali zato prizemnim kriterijumima) mislim da je - a kada to pa nije bio slučaj - knjiga ipak malo bolja.

ovo sam pročitala i odgledala u dahu Unf, još bogtepitakad,( a ovaj Veniti Fer me samo podsetio)... kao sve stvari koje me plaše i o kojima ništa ne znam, iz bilo kakvog svog iskustva.
tako otprilike čitam o narkomaniji, jer me plaši, i jer nisam imala nikog u blizini ko je bio te zle sreće da zaglavi u tim vodama. da, i meni su knjige uvek bolje od filmova, i uvek zakeram, upoređujući ih sa filmovima, kao da ne želim i neću da priznam neke licentiae poetica-e. sada sam se setila da sam Puza dobila jedne davne godine za rođendan od kumova i da sam je progutala odmah, sledećih dana. mislim da se šališ, smatram da imaš vrlo visoke kriterijume, tu me ne možeš varati, bitno je da osetimo šta je dobro, ne moramo uvek da ispovraćamo dušu, obrazlažući to
trener92 trener92 20:06 22.04.2009

Moj junak!

Brando ! a Kum neprevaziđen , posebno sam početak, Bonasera , pa on kakva scena!
i naravno njuška Luca Brasi
myredneckself myredneckself 20:41 22.04.2009

Re: Moj junak!

Brando ! a Kum neprevaziđen , posebno sam početak, Bonasera , pa on kakva scena!
i naravno njuška Luca Brasi

misliš ovo? Hi, treneru, nije te bilo kod mene dugo, zašto?
[first lines]
Bonasera: I believe in America. America has made my fortune. And I raised my daughter in the American fashion. I gave her freedom but I taught her never to dishonor her family. She found a "boy friend," not an Italian. She went to the movies with him. She stayed out late. I didn't protest. Two months ago he took her for a drive, with another boy friend. They made her drink whiskey and then they tried to take advantage of her. She resisted. She kept her honor. So they beat her. Like an animal. When I went to the hospital her nose was broken. Her jaw was shattered, held together by wire. She couldn't even weep because of the pain. But I wept. Why did I weep? She was the light of my life. A beautiful girl. Now she will never be beautiful again.
[He breaks down at this point, and the Don gestures to his son to get him a drink]
Bonasera: Sorry...
[He regains his composure and carries on]
Bonasera: I went to the police, like a good American. These two boys were brought to trial. The judge sentenced them to three years in prison, and suspended the sentence. Suspended sentence! They went free that very day! I stood in the courtroom like a fool, and those two bastards, they smiled at me. Then I said to my wife, "For justice, we must go to Don Corleone."
Don Corleone: Why did you go to the police? Why didn't you come to me first?
Bonasera: What do you want of me? Tell me anything. But do what I beg you to do.
Don Corleone: What is that?
[Bonasera gets up from his seat and whispers into the Don's ear; for a long moment the Don is silent]
našla sam ovo za tebe na IMDB, ako mislimo na isto
trener92 trener92 23:38 22.04.2009

Re: Moj junak!

misliš ovo?

To je to, Brando!!! kako je ,u nastavku je sve rekaoHi, treneru, nije te bilo kod mene dugo, zašto?


Tražio sam onu tvoju ulicu sa slike....)
myredneckself myredneckself 00:20 23.04.2009

Re: Moj junak!

Tražio sam onu tvoju ulicu sa slike....)

pazi kad je nađeš, na ćošku stoje opasni momci, kao da su ispali iz ovog posta...moram da ti dam lozinku za prolaz
trener92 trener92 02:30 23.04.2009

Re: Moj junak!

pazi kad je nađeš, na ćošku stoje opasni momci, kao da su ispali iz ovog posta...


Volim "opasne momke" koji stoje po ćoškovima ,

moram da ti dam lozinku za prolaz
trener = stari šifrant ( samo za tebe: neki znaju trenera kao Salvatore "Turi" Guiliano , snaći ću se već nekako

Ja slušam ovako nešto noćas , pa evo i za tebe, nešto od togamyredneckself myredneckself 09:49 23.04.2009

Re: Moj junak!

Ja slušam ovako nešto noćas , pa evo i za tebe, nešto od toga


a za tebe pozdrav, i neka ti je bog u pomoći sa šifrarnikom

radojicic92 radojicic92 22:00 22.04.2009

...

a nije bas sve bilo tako romanticno oko KUMA
Gallo familija (protiv Kuma) roknuli Dzo Kolomba (za Kuma) i to za vreme snimanja, a godinu dana kasnije ovaj Gallo zavrsio slicno kao Solozzo, u spagetima
evo ovde jedan film o tome
postoji i jedan bolji, zaboravio sam kako se zove, postavicu ako se setim
myredneckself myredneckself 23:01 22.04.2009

Re: ...

postoji i jedan bolji, zaboravio sam kako se zove, postavicu ako se setim

postavi, seti se, baš bih volela da pogledam
radojicic92 radojicic92 23:12 22.04.2009

Re: ...

myredneckself
postoji i jedan bolji, zaboravio sam kako se zove, postavicu ako se setim

postavi, seti se, baš bih volela da pogledam

ne mogu zakrecio sam, ima i knjiga

ali zato evo Brando kod Larry Kinga, legendarno isto kao i sve sto je Brando uradio
ima 6 nastavaka sa sve skretanjem teme, brisanjem mu znoja, Indijancima i na kraju prozivanjem odredjene populacije u Holivudu za lose stanje u istom, da bi cak i on morao posle nekoliko dana da se javno izvinjava


myredneckself myredneckself 23:35 22.04.2009

Re: ...

ne mogu zakrecio sam, ima i knjiga

ali zato evo Brando kod Larry Kinga, legendarno isto kao i sve sto je Brando uradio

ovaj film što si okačio, google video, sam odgledala, odličan je...imala sam potpunu ilustraciju ovog ogromnog članka u Veniti Feru, manje više slažu se u obradi teme, ali hvala ti u filmu je još opširnije sa još više pikanterija
Unfuckable Unfuckable 20:48 23.04.2009

Re: ...

radojicic je nekrunisani Kralj Google videa, odavno
bravo, majstore
myredneckself myredneckself 13:35 24.04.2009

Re: ...

radojicic je nekrunisani Kralj Google videa, odavno
bravo, majstore

ja ih uvek ostavim za posle, jer su dugački...pa kad imam vremena, poslastica
NNN NNN 22:52 22.04.2009

Šta ste, bre, navalili

Kasting za "Kuma"
Nemo' sad da odgledam sva tri nastavka odjednom!
...i naravno PREPORUKA KO BRANDO!(iz najvećih dana)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:09 22.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

NNN
Kasting za "Kuma"
Nemo' sad da odgledam sva tri nastavka odjednom!
...i naravno PREPORUKA KO BRANDO!(iz najvećih dana)

Нашао си праву меру за величину ;-)
Мада, мртва трка са Петром Божовићем.
myredneckself myredneckself 23:43 22.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

Kasting za "Kuma"
Nemo' sad da odgledam sva tri nastavka odjednom!
...i naravno PREPORUKA KO BRANDO!(iz najvećih dana)

eh, sad kad nisam pala u nesvest...i libkonz pisao o ovome, nisam znala, nisam išla kod njega, pa dešava se ...
myredneckself myredneckself 23:47 22.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

...i naravno PREPORUKA KO BRANDO!(iz najvećih dana)

misliš ovo? ok, meni je ovde iz "najvećih" dana stenli kovalski!
myredneckself myredneckself 23:49 22.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

Нашао си праву меру за величину ;-)
Мада, мртва трка са Петром Божовићем.

može da im se pridruži u kaftanima i Demis Rusos
mirelarado mirelarado 23:51 22.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

myredneckself
...i naravno PREPORUKA KO BRANDO!(iz najvećih dana)

misliš ovo? ok, meni je ovde iz "najvećih" dana


О, да! Трамвај звани чежња:

myredneckself myredneckself 23:57 22.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

О, да! Трамвај звани чежња:

mirelarado, oni misle da je čovek uvek ovako izgledao

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 00:05 23.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

mirelarado, oni misle da je čovek uvek ovako izgledao

ma jok ja ga znam samo kao onaj malo više.
mirelarado mirelarado 00:11 23.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

myredneckself
О, да! Трамвај звани чежња:

mirelarado, oni misle da je čovek uvek ovako izgledao


Знају они врло добро како је изгледао у младости (ко то може да не зна?), него им је драже да га памте у позној, деформисаној фази.
radojicic92 radojicic92 00:18 23.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

Знају они врло добро како је изгледао у младости (ко то може да не зна?), него им је драже да га памте у позној, деформисаној фази.

e pa nije, meni je u svakoj fazi najbolji

mirelarado mirelarado 00:23 23.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

e pa nije, meni je u svakoj fazi najbolji


Теби и Кросу свака част. Није се односило на вас.
myredneckself myredneckself 00:37 23.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

ma jok ja ga znam samo kao onaj malo više.

njanja, evo ga u "Na dokovima Njujorka" sa Eve Marie Sent
myredneckself myredneckself 01:48 23.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

Знају они врло добро како је изгледао у младости (ко то може да не зна?), него им је драже да га памте у позној, деформисаној фази.

e, ako ćemo tako da se igramo, evo im onda, neka se dive...

radojicic92 radojicic92 09:34 23.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

Теби и Кросу свака част. Није се односило на вас.

pa dobro, al' sta fali Peri Bozovicu?
NNN NNN 14:24 23.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

Potpuno se slažem sa radojicic92em.
Ono u zagradi sam dopisao da bi bilo dvosmisleno, izvinjvam se

myredneckself myredneckself 13:26 24.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

pa dobro, al' sta fali Peri Bozovicu?

ništa, ja mu predlažem par kaftana, pošto je ozbiljan čovek da veruje u dijete (lako skineš, lakše dobiješ kg)


myredneckself myredneckself 22:40 25.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

zamislite kakav je bio šok ovaj film sa Marijom Šnajder u ono vreme, a danas šta se sve dešava na filmu, svi oguglali
myredneckself myredneckself 22:49 25.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

Potpuno se slažem sa radojicic92em.
Ono u zagradi sam dopisao da bi bilo dvosmisleno, izvinjvam se

zamislite kakav šok je za ono vreme bio ovaj film sa MB i Marijom Šnajder, a danas...! a, nema tome tako puno.
NNN NNN 04:47 28.04.2009

Re: Šta ste, bre, navalili

zamislite kakav šok je za ono vreme bio ovaj film sa MB i Marijom Šnajder, a danas...! a, nema tome tako puno.
Pa ima već 3 i po decenije (film stariji od mene :)), a ja sam ga prvi put gledao pre 15-ak godina i baš mi se svideo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:24 23.04.2009

nisam ni gledao

ја се толико ужасавам величања разноразних морона (види докле је то довело Србију) да и не гледам филмове за жестоким момцима. далеко им лепа кућа, и све остало.

није ни храброст ни способност скупити се у групу, истући некога, и узети му новац. напротив.
topcat topcat 03:05 24.04.2009

Re: nisam ni gledao

marco_de.manccini

није ни храброст ни способност скупити се у групу, истући некога, и узети му новац. напротив.


-Car je gol.
-Ma nije, nije...


Podsjetilo me na davnu situaciju na Siciliji.
Bili smo kod frenda koji nas je vodio u obilazak Etne i usput tumačio kako je nepravedno da se Sicilija poistovjećuje s mafijom, jer tamo naravno nema mafije...ma odakle uopće teme svim tim filmovima...

Idemo na ručak, la mamma čeka sineka na vratima:
- dobro, gdje si ti do sad? Zar si zaboravio da danas dolazi "Onorevole"?
myredneckself myredneckself 13:14 24.04.2009

Re: nisam ni gledao

- dobro, gdje si ti do sad? Zar si zaboravio da danas dolazi "Onorevole"?

ne kapiram, jel' misliš na Anu Manjani !?
ne mogu da ti tek tako dam preporuku dok mi ne objasniš
myredneckself myredneckself 13:28 24.04.2009

Re: nisam ni gledao

ја се толико ужасавам величања разноразних морона (види докле је то довело Србију)

dokle!?
myredneckself myredneckself 13:31 24.04.2009

Re: nisam ni gledao

није ни храброст ни способност скупити се у групу, истући некога, и узети му новац. напротив.

marco=jedan od poslednjih vitezova
mirelarado mirelarado 20:51 24.04.2009

Re: Највећи проблем у Палерму

Обрати пажњу на оно што zio прича Роберту док га вози.

myredneckself myredneckself 22:35 24.04.2009

Re: Највећи проблем у Палерму

Обрати пажњу на оно што zio прича Роберту док га вози.

mirelarado, ja na žalost nisam gledala Džonija čačkalicu, ali ovaj klip će me naterati da ga pogledam, jer znam da ću se slatko nasmejati. nisam baš sve razumela zbog dijalekta ali se nasmejah naduvanom ziu, opisu Sicilije i Palerma
...difamiranje Sicilije u očima sveta, ha,ha..il trafiko i trope makine, pa to mora da je ludnica od filma
ne znam film i ne razumem sve, ali to njihovo "pravljenje ludim" i kao... mafija ništa, je potpuno ludo
topcat topcat 01:34 25.04.2009

Re: nisam ni gledao

myredneckself

ne kapiram, jel' misliš na Anu Manjani !?


Mislim na la mammu od ovog lika koji nas je nonšalantno šetao po Etni dok je u selo dolazio počasni mafiozo -mafije koja btw ne postoji.
myredneckself myredneckself 01:43 25.04.2009

Re: nisam ni gledao

Mislim na la mammu od ovog lika koji nas je nonšalantno šetao po Etni dok je u selo dolazio počasni mafiozo -mafije koja btw ne postoji.

aaaah, ja sam išla na jedan film sa Anom !
koja mafija, na Siciliji !? ...ma, ke..stara, sanjaš !
edit: to, onorevole, me skoro podseća na neku crkvenu titulu
Unfuckable Unfuckable 01:47 25.04.2009

Re: nisam ni gledao

lupaš topcat, lupaš...
nema mafije na Siciliji
to su sve samo polu - urbane legende, hrapavih glasova sa "mamma/ pasta / ma che" - ikonografijom

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana