KO ZNA ZASHTO JE TO DOBRO - PART 3

alexus RSS / 25.04.2009. u 16:49

Kako sam u kuci po ceo prokleti dan, pocheo sam da provodim malo vishe vremena sagledavajuci situaciju, pregledavanjem papirologije i trazenjem reshenja za nashu situaciju. Prvo shto mi je postalo chudno je to shto je svaki rachun za kreditnu karticu isti. 5% od 10 nije isto kao 5% od 9. Zavrshio sam ekonomsku shkolu i baratam terminima poprilichno, ali sa mojom ekonomskom shkolom, tehnichkim faxom, ogromnim iskustvom u trgovini, poznavanjem zakona i propisa, ovi njihovi papiri mi uopshte nisu bili jasni. Pocheo sam da preispitujem svoju proshlost misleci da sam svoju energiju trebao da usmerim ka nuklearnoj fizici da bih razumeo shta oni piskaraju. Dzaba meni informatika, ma koliko svi prichali da je to buducnost. Uz konsultacije sa prijateljicom koja je dugogodishnji knjigovodja, a chiju cu Vam prichu isprichati dalje u ovom tekstu, shvatili smo da tih 5% tachnije nije 5% jer velika vecina ide samo na kamatu, a uplatama skidate samo recimo trecinu onoga shta uplatite od svog realnog duga. Znachi, oblik zelenashenja, ma kako ga oni nazivali. Placate kamatu, glavnica ostaje, pa ti lome noge kada zakasnish par dana. To se i nama desilo. Posle razgovora televizije b92 sa nekim dasom iz HYPO banke, putem TV-a smo saznali da banka moze da zamrzne na par meseci dugovanja u sluchaju da ostanete bez posla, da se momentalno nalazite u situaciji i sl. Znali smo da je u svim drzavama to normalna pojava, ali smo ovde prvi put chuli za tako neshto, te je posle tog saznanja devojka otishla u EFG banku da potrazi nekoga sa kojim ce moci da razgovara o problemu i da nadju nachin da se taj problem reshi. Na molbu joj je odgovoreno sa, citiram:"Do petka uplati ratu koju kasnish ili cemo ti pustiti administrativnu zabranu, a onda cesh da prodjesh kroz gomilu neprijatnosti koje ti ne trebaju u zivotu". NAPOMINJEM PONOVO, potpuno dobrovoljno je otishla u banku, nisu nas zvali, nismo ih izbegavali, nismo menjali brojeve telefona, drndali dugme "silent" na mobilnom telefonu, imitirali bolesti sl., znachi, pravo:"Dobar Vam dan zelim, molim Vas za razgovor sa osobom koja je zaduzena za konsultacije u sluchaju problema sa otplatom kredita, aha, to ste vi, situacija je takva i takva, ja bih Vas zamolila da mi pomognete bar savetom, ako je nemoguce da bar na 1 ili 2 meseca obustavimo uplate dok se momak ne zaposli".

Takodje, vishe obracam paznju na to da saslusham i tudje probleme. Koliko samo ima primera istih ili slichnih kao shto je nash, a i mnogo gorih od nasheg!

Pomenuo sam u jednom od prethodnih blogova prijateljicu knjigovodju. Ispod se nalazi njena pricha.

U EFG banku je isto kao i mi zagazila sa kreditnom karticom zbog putovanja. Sa kreditne kartice kojoj je limit 220 000 dinara potrosheno je 120 000 dinara i to je uzeto u keshu, ne preko bankomata, poshto je u vishemesechnom periodu dobila poshtom 2 pina i jednu karticu. U banci su joj rekli da pokusha oba pina i da je u pitanju neka greshka, poshto oni ne izradjuju interno te kartice, nego neka druga firma. Kada joj je stigla na naplatu prva rata, dobila je za naplatu ratu za potroshen iznos od 220 000 dinara. Posle vishednevnog ubedjivanja sa bankom da ona NIJE POTROSHILA 220 nego 120 hiljada, prvo su bili dovoljno drski da joj kazu da je garant neko od njenih to uradio. Posle su rekli da je mozda poshtar, posle su joj poslali snimak nekog klincheta sa kachketom i rekli joj da je to osoba (kojoj nema 'leba da se udje u trag naravno) koja je podigla njen novac. Nakon toga je otishla u NBS, gde su joj rekli da to nije prva prituzba tog tipa na EFG i da vidi kako ce se to zavrshiti i ako se ne zavrshi povoljno da dodje do njih. EHEJ, oni ZNAJU da neko redovno dere gradjane i reaguju samo ako imate dovoljno slobodnog vremena da im svaki dan dosadjujete. Znachi, zaprepastio sam se. Na kraju su kao priznali svoju greshku. Mene brinu iznosi koje ne primecujete, a 100 000 dinara itekako primetite. Koliko ljudi uopshte nije ni svesno da im je nestalo 1000, 2000, 300, 800...



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana