TORQUE - PART 5

alexus RSS / 25.04.2009. u 16:51

Jedan japanski automobilista je na sledeci nachin opisao torque iliti obrtni momenat:"Horsepower is how fast you hit the wall". Torque is how far you take the wall with you" 

Mi smo udarili u zid i potpuno smo svesni toga. U petak sam pozajmio od mame da platim ratu za kreditnu karticu. Na shalteru sam pitao opet neku dvadesetogodishnjakinju koliko tachno moram da platim poshto nisam uspeo da nadjem priznanicu koja je stigla iz banke, a morao sam brzo da izadjem iz kuce. Gospodjica okrene njihovo odeljenje naplate i kaze mi iznos. "Izvolite, hvala, podpishite ovde, izvolite, hvala, dovidjenja, prijatno." Josh mesec dana smo mirni, ajd' da vidimo shta nam je sledece chiniti. Jutros nas zovu iz naplate i kazu nam da ce u ponedeljak pustiti administrativnu zabranu jer nismo postupili po njihovim instrukcijama za uplatu. Moja dama kaze da jesmo i da mozemo da poshaljemo priznanicu kao dokaz i oni joj kazu da smo uplatili 300 i slovima tristotinedinara manje. Ona kaze da je taj iznos dobijen od njihove sluzbenice napisan na priznanici. Posle toga je usledilo:"Aha, dobro, u ponedeljak uplatite 300 dinara, tu, tu, tu, tu, tu..." Eto, ja iskreno smatram da sam dovoljno nosio taj zid i da je pravo vreme da ga spustim, boluckaju me ledja. Koliko se secam istorije, duznichko ropstvo je ukinuto pre mnoooogoo vremena.

Ono shto mene zanima je da li se neko setio, poshto se drzava svakako nece setiti (po onoj narodnoj ne grizi ruku koja te hrani) da osnuje neko drushtvo za zashtitu potroshacha koje ce putem medija, kojekakvih akcija i sl. da objasni bankama da ne mogu da se ponashaju tako i da su u Srbiji "way over the line", da malo blize objasni ljudima u shta se tachno upushtaju, da vodi jasnu i glasnu kritiku bankarskih institucija (bilo ona dobra ili losha) i ako nije, zashto nije??? Da li smo previshe drzali pognutu glavu i sada je teshko podici pogled? Nemojte me pogreshno razumeti, nemam ja nishta protiv banaka. Neka rade one svoj posao, ali mi je van pameti toliko bahato ponashanje. Da li je neko pokushao da sakupi par ekonomista, par pravnika i par razumnih ljudi i pokushao da odgonetne kako banke posluju i da li je to u najmanju ruku etichki i da ih lupi po prstima kada preteraju? Ako nije, evo ja se dobrovoljno javljam i zaveshtavam moje slobodno vreme kojeg sada imam na pretek toj obavezi.

Chisto da se zna, ne ochekujem nishta, ali bilo bi lepo da neko kaze i svoja iskustva. Voleo bih da se jave i neki malo struchniji ljudi, koji ce moci nama i drugim ljudima sa istim problemima da objasne neke stvari. Cenim pokushaj NBS-a da na svom site-u objasni pojedine termine i situacije, ali ti tekstovi nisu ni u najmanju ruku pokudni za banke, a sa druge strane, onaj mali broj posetioca web lokacije Narodne Banke Srbije poseti istu samo da bi videla kursnu listu. Josh se i rimuje.

Napisao sam jedan veci tekst, ali sam ga podelio na vishe, obzirom da i ja udarim back chim vidim tekst od 5 kucanih strana. Ok, chitam Strongman-a.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana