Mini suknja Candy Dulfer i Svetska kriza

Ivan Blagojevic RSS / 27.04.2009. u 09:37

Funk Candy na Nišvilu
Funk Candy na Nišvilu
Ovih dana je u Beogradu održana regionalna ministarska
Ante Marković ponovo u Beogradu
Ante Marković ponovo u Beogradu
konferencija na kojoj je jedna od zvezda bio i poslednji SFRJ premijer Ante Marković.
Upravo zahvaljujući njemu sam pre 20 godina napravio dvogodišnju pauzu u bavljenju kulturom i odlučio da registrujem export-import preduzeće. Ante Marković je revolucionarnim potezom omogućio osnivanje privatnih firmi koje su polako preuzele do tada nedodirljive delatnosti društvenih preduzeća.
Olako sam dao otkaz u svojoj društvenoj firmi gde nisam mogao da steknem spoljnotrgovinsko iskustvo, ostavivši drugima da šalju inženjering ponude za izgradnju fabrika sladoleda. Sve što nismo znali, pitali smo špeditere u „Tranšpedu" i „Jugošpedu" i krenuli smo besomučno da uvozimo razne gluposti od TV aparata i videorekordera, preko kinder jaja, čokolada, banana do parfema, cementa, tekstila limova i upaljača. Dnevne sobe stanova postale su prijemne kancelarije i danonoćno telefoniranje izrodilo je pregršt neverovatnih kupoprodaja. Zadovoljstvo od pomisli koliko ćemo zaraditi, često je nestajalo saznanjem da kupac nema para ili prodavac robu.
Članstvo u EU nam nikada nije bila bliže i SFRJ je udvostručila profite bitnih svetskih kompanija. Na jedan upit javljalo se desetine nas, pa su stranci bili sluđeni zahtevima koji su prevazilazili njihove proizviodne kapacitete. Legendarna je priča o jednokratnoj narudžbini 1.000.000 (milion!) Samsung televizora. Tržište gladno svega u početku je bez
problema gutalo sve od bele tehnike, automobila, hrane, do krajnje nepotrebnih artikala. Preterivalo se, naravno, i magacini su bili sve puniji.
Moja sklonost ka čokoladama privukla me je da uvezem ceo šleper francuskih čokoladnih deda mrazeva i čokoladnih ukrasa za jelke. Uz sve vidove distribucije - pa i ulične, prodavali smo ih i naredne dve nove godine - usput dodajući kilograme.
Odela namenjena britanskom tržištu nosili su svi stanovnici niškog, topličkog i jablaničkog okruga. Meksički Levi`s 501 preplavio je Čumićevo sokače u Beogradu, petnaestoinčne zvučnike „Fane" imali su brojni razglasi širom Srbije. Filipsovi televizori i videorekorderi su odmah planuli, ali ne i Jamahini sintisajzeri. Krtole holandske lale srećom nismo uzeli.
Posle šestomesečnog zlatnog doba, pojavila se besparica i okrenuli smo se kompenzacijama.
Kompenzacija - svetski trend
Kompenzacija - svetski trend
Menjali smo sve za sve, često i ne upuštavši se u kvalitet robe i verujući na reč partnerima. Cena je bila presudan faktor. Iz Ukrajine sam na neviđeno naručio tri šlepera tada traženog aluminijumsklog lima po dvostruko nižoj ceni od aktuelne berzanske cene. Zaboravio sam samo da pitam jednu bitnu stvar - kolika je debljina lima!
Onaj najtraženiji, debljine 0,8 mm se izuzetno dobro prodavao, ali kada carinik nije uspeo da makazama odreže uzorak, shvatio sam da se radi o limovima za avione - debljine 4mm! Sedam dana sam hranio ukrajinske šofere na parkingu, neuspešno pokušavajući da prodam 60 tona lima. Na kraju je iz Slovenije stigla ponuda koja se ne odbija: tri šlepera lima za pet šlepera italijanskog deterdženta. Prašak smo dalje menjali za jednu fabričku halu, nešto zejtina, eurokrema, sokova. Fabričku halu od 1.000 kvadrata nismo uspeli da namontiramo, pa smo je zamenili za dve kutije ručnih satova (Nivada, Cortenbert, Darwil, Gala, Pratina .......), a satove dalje za.........i tako u nedogled.
Onda je usledila prva devalvacija (DIN: DM = 1:7), pa druga (1:13) - i ja sam se uželeo kulture.
Roba po magacinima poslužila je godinama kao sponzor kulturnih dešavanja.
Usledile su
Solomon Burke na dijeti
Solomon Burke na dijeti
godine svakojakih kriza - svetu nepojmljivih. Taman kada smo otupeli, svet pokušava da nam proda svoju prvu u nizu kriza pod bombastim nazivom „Svetska ekonomska kriza". I uspeva.
Sponzori su nam brže bolje prepolovili izdvajanja za Nišville jazz festival. Mi smo bes iskalili na jadnim umetnicima, smanjujući im honorare. Randy Breckeru smo odbili dodatni honorar za tek osvojeni peti Grammy. Candy Dulfer smo uslovili da prištedi na materijalu za mini suknju, Solomonu Burke-u da smanji dnevnu količinu piletine i sa tri mesta u biznis klasi aviona, „zgura" se na jeftinija dva.
Brecker bez dodatka za Grammy
Brecker bez dodatka za Grammy
Ostalima tek spremamo mere štednje prilagođene Svetskoj ekonomskoj krizi.
Brine nas samo da publika zaplašena mogućim vidovima krize ne prepolovi sebe, a ona nam je najvažniji preduslov bavljenja ovim mazohizmom.
Bude li i tu problema, predložićemo publici kompenzaciju: Za ulaznice ćemo primati sve i svašta čime su spremni da plate svoju ljubav prema džezu. Opstanak nam je zajednički motiv.
Revolucija je već pojela svoju decu pa i samog Antu Markovića. Da svetska ekomska kriza ima i pozitivne efekte pokazaće reakcije festivalske publike na dodatno skraćenu mini suknju Candy Dulfer.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dalba dalba 09:59 27.04.2009

juhu!!!

vrlo poznata prica...lep tekst..pozzz
Unfuckable Unfuckable 10:44 27.04.2009

prema Candy

sam slab u svakom smislu
Duhovit tekst, lepo opisana trange - frange ekonomija
Atomski mrav Atomski mrav 10:52 27.04.2009

Re: prema Candy

Candy, candy , candy I cant let you go
All my life youre haunting me
I loved you so

Candy, candy , candy I cant let you go
Life is crazy
Candy baby
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 12:13 27.04.2009

Re: prema Candy





Mini suknja -podesiva varijanta za slucaj intenzivnije krize
NNN NNN 15:12 27.04.2009

Re: prema Candy

Sav taj sax...
Blade Runner Blade Runner 16:39 27.04.2009

Re: prema Candy

sam slab u svakom smislu

ssvetlana92 ssvetlana92 10:45 27.04.2009

Ko ne zna, neka uči.

Da, bilo je to zlatno doba kada su mnogi otvarali svoje firme, nemajući pojma o poslu kojim bi se bavili. Mislili su da sve znaju i da preko noći postanu milioneri. Poznata priča. Ali bilo je i onih koji su uvozili mašine za proizvodnju od kojih su godinama mogli da hrane i sebe i porodicu. Repro materijal je postao problematičan, kada su Drugovi oterali Antu Markovića misleći da mogu i sami!
inagadadavida inagadadavida 10:59 27.04.2009

Halo , Bing..............




hahhahaaa........secam se , sa setom tog vremena........

Svi su zaista uvozili i prodavali sve.........kruzili su famozni akceptni nalozi , za placanje robe, a popularnim "garantnim pismom" si mogao da zderes i pijancis u bilo kom restoranu bivse SFRJ......samo da je napisano na memorandumu sa pecatom..........

U toj pomami kupo prodaje svega i svacega sam imao slicno iskustvo sa pocinkovanim limovima , koje sam na neku foru dobio za "Aciko " televizore........cena??......prava sitnica........

Sedeo sam sav vazan , kao prodavac , ispred nekog prevejanog seniora iz metalske struke, a ja sam o limovima znao koliko o Merkuru ili Plutonu....sve sto sam znao je da su napravljeni od lima :).....i cenu........

Iskusno sam odgovarao na njegova pitanja o kolicini , ceni, pa cak i zemlji porekla, dok me nije pitao:

"Kolega , sa koliko mikrona je pocinkovan"???........mislimmmmm, yebem ti pitanje......mikrona??...

"Pocinkovan, pocinkovan......kako da ne.........ima........mikrona.." gusio sam se u sopstvenom znoju i neznanju....

No , bila su to dobra, i interesantna vremena...........i sto je najinteresantnije, roba se vrtela, pare se zaradjivale.......

BTW.....secas li se one fore, kada neko u gradu pusti buvu da mu treba milion VHS kaseta???........nedelju dana se usijaju telefoni od potrage i ponude istih , koje niti neko trazi , niti neko ima..........

Cuvena fraza :" roba je u Kopru na carini........."
ssvetlana92 ssvetlana92 11:06 27.04.2009

Re: Halo , Bing..............

I ono čuveno..Dodjem ti lovu, samo da mi stignu šleperi. Aj, ti plati kafu!
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 11:52 27.04.2009

...aj ti plati kafu

Akceptni nalozi jesu bili čudo sve do jednog dana... Pravo zadovoljstvo nije bilo u trgovini nego u maštanju šta ćemo sve kupiti od enormne provizije koju smo tog dana "istelefonirali". Što se tiče Kopra, on i jeste bio realnost u tom periodu - bar za sazrevanje banana.

A i danas ima biznismena koji trguju "na šlepere" samo umesto da im platite kafu traže da im "ukucate" kredit za mobilni.
dunjica dunjica 11:28 27.04.2009

minice

Da svetska ekomska kriza ima i pozitivne efekte pokazaće reakcije festivalske publike na dodatno skraćenu mini suknju Candy Dulfer.


Zapravo, kratka suknja je dobar znak. Kažu da što ekonomiji bolje ide, to su suknje kraće. Tko bi ga znao...

Atomski mrav Atomski mrav 11:47 27.04.2009

Re: minice

I ko zna da li je to povezano sa ekonomskom krizom ili globalnim otopljavanjem?
dunjica dunjica 12:02 27.04.2009

Re: minice

Atomski mrav
I ko zna da li je to povezano sa ekonomskom krizom ili globalnim otopljavanjem?


OK, to je to sveto trojstvo koje se uzajamno uslovljava: ekološka kriza - ekonomska kriza - moda
Evo ti (kontra)primjer ekonomske krize 30tih.
Kazezoze Kazezoze 18:10 27.04.2009

candy...

kad se candy pojavi u nishu, mozhete ushtedeti na prevozu, tako shto ce te joj nabaviti najobichnije biciklo.
to joj je omiljeno prevozno sredstvo i u amsterdamu. btw. mozhete ushtedeti i na solomonu burkeu tako shto ce te mu ukinuti zlatnu (pozlacenu) stolicu. u dijetu se rachuna i aktivan, na nogama, nastup na bini bez sedenja...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana