U prilog

Vlasta RSS / 28.09.2007. u 13:14

 -Čijas' ti mala?

-Mamina i tatina.

-A, odakle su ti mama i tata?

-Iz naše kuće, tamo kad krenete, a tamo su odande i baka i deka i stric Mirko i brat Srđan i stric Miša i strina Magdolna i Tanja i Aleksa....A moja Oma nije tu i ona kada dođe iz njene zemlje donese pun kofer čokolade....

-Ma, odakle su došli?

-Pa, s posla, a mi smo bili kod bake Jovanke pa smo ondak.... 

E, ovo smo ja i jedan moj ljubopitljivi - da nežna li izraza - komšija, koji je nakon drugog svetskog rata sa svojim ocem došao iz Srbije i ceo vek nije mogao da razume kako sada mi tu u ulici, i u Novom Sadu, eto, nismo svi naši već ima i njini'. Njini su svi koji nisu naši, a naši nisu svi koji su se u toj Vojvodini, jel, igrom gadnog viševekovnog slučaja, našli tu sa "nama" iz južne Srbije. I šta sad tu ovi "mađaraju", ovi "zapinju ništa ih ne razumem"....Eeee, muke pregoleme komšijine. Jel naši - mada ja ne znam kako da se tu smestim mirne savesti sa babom Nemicom i snajkom Mađaricom i sestričinama polunašim - polunjinim, činili su samo manji deo ulice, ostali su bili njini, razni njini. Moji, hvala svemu, nisu o tome uopšte razmišljali. A i kako bi? Tata moj dragi išao je peške u Sremske Karlovce da vidi svoju polu-njinu majku moju, a tašta mu se zvala Paula Miler. Moj deda Vlastimir, otac Bratislav, i stričevi Mirko i Miloš perfektno su mađarski pričali jer im je tek po koji drugar od naši' bio, ostali su bili: Kares, Matija, Zolika i Šanjika. A ker moj bio je internacionalac i zvao se Grizli. Nisu se spominjali ni partizani, ni četnici, spominjalo se pecanje i katranisanje čamca, opravka čardaka, branje kukuruza, sušenje šunki i kobasica, ocene u školi, bol u krstima prabake Evice i bol njen za Vilovom...Neprijatelje nismo odlučivali mi, ukućani, nismo imali merila ni znanja, to su činili tatini golubovi, stotinakwhite_doves2.gif visokoletača, koji bi se povremeno, iz samo njima poznatih razloga, da izvinete, olakšali na ponekog posetioca kroz onu budžu na krovu šte gleda na ulicu. Takođe, zabeleženo je i par napada moga Grizlija a jedno vreme čak i praseta, koje je svinja odbacila od sise, pa smo ga držali kao ljubimče i koje je isto imalo neke svoje nazore, nama potpuno nejasne i daleke. Nismo bili tuženi, jer su žrtve znale da nije na nacionalnoj osnovi.

Pored onog narečenog komšije, imali smo samo još jednog zbunjenog, mog prvog sa leve, čika Andraša. Mi njemu "dobar dan", on nama "jo napot", ceo život. A ako mi kažemo "jo napot", on ne kaže "dobar dan". Baš je zadrt čovek, ali meni nije smetao, kao ni onaj prvi, zato što su dva matora gunđala koja jednako gunđaju i svojim babama za pregorele gulaše i presušene čvarke. Ako ćemo pravo, mogli su i oni na nas da se ljute zbog onih golubova, pa nikada nisu, a da i ne govorimo o našem sadašnjem ljubimcu Kikiju, dogo argentino, naizgled najvećem čovekovom neprijatelju, a ustvari jedino pravom neprijatelju tetka Rozikinoj salati i božurima. Par puta smo se, eto, pokačili oko Kikija, par puta što naša mačka vrcka po njihovom krovu, pa onda žurka nastaje i na njihovom tavanu, par puta zbog glasne muzike i kola parkiranih pred njihovom kućom, ali Nikada mi na žurke nije zvao miliciju niti je pravio probleme zbog dece koja se, da se ne lažemo, šire ulicom ko naftna mrlja: stalno ih je isto i ostaju tu gde su, ali ih je nekako sve više i ispred njegovih prozora. Ne znam kako.

Danas kada idem negde sa burazerovim devojčicama imam potrebu da nešto kažem, objasnim im zašto tu na zidu kod autobuske stanice piše da bi Mađare trebalo ovo i ono..da ne ponavljam gadosti. Bilo je širom Vojvodine puno ružnih grafita, puno idiota, bolesnika, dokonih a velikih rodoljuba, ali je bilo i akcija pranja, farbanja, dizale se komšije da to učine zajedno, dolazili političari pa krečili. E sad, koliko ipak od tog ostane u njihovom oku i srcu, to ne znamo, samo oni znaju. Kao i "naši" tamo negde gde protiv njih pišu "njini".  

Tako da nekad ne znam da li sam zbunjena ili besna. Ko je naš, a ko je njihov? Pa, nije meni naš neka budala koja mrzi svet oko sebe. Moji su moji, i kad su njini. Mogu da budu isti, a mogu da budu i različiti. Ako su isti, da su isti sa onima što im ne smetaju različiti, a ako su različiti, da budu različiti samo od onih kojima nisu svi isti. I raduje me što nas je, bar mi se tako čini, opet sve više istih. Ako nekome nije jasno, neka stane pod onu budžu za golubove, sad ću ja....                                    



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestorijanac nestorijanac 13:20 28.09.2007

A, golubovi ?

Ciji su ? Svoji ?
Vlasta Vlasta 14:44 28.09.2007

Re: A, golubovi ?

Ocovi.
antioksidant antioksidant 13:23 28.09.2007

cvarci i babe

gunđaju i svojim babama za pregorele gulaše i presušene čvarke

ajd gulase i nekako, al odkad' su cvarci babski pos'o???
Moji su moji, i kad su njini

svidza mi se ovo
Vlasta Vlasta 17:30 28.09.2007

Re: cvarci i babe

Nemoj da nastavljamo čiji je posao da topi čvarke, a čiji da puni kobasice....pitanje je ličnih afinititeta )
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:30 28.09.2007

Dok je

nama nas. A nas smo svi.
PREPORUKA!
gordanac gordanac 13:41 28.09.2007

queen of telep

definitivno!
pazi kad sam SVE razumela šta si ovde napisala :))
Moji su moji, i kad su njini. Mogu da budu isti, a mogu da budu i različiti. Ako su isti, da su isti sa onima što im ne smetaju različiti, a ako su različiti, da budu različiti samo od onih kojima nisu svi isti. I raduje me što nas je, bar mi se tako čini, opet sve više istih.

jedino ne znam da li da "zamećem" gramatičku raspravu o tome da li se kaže "njini" ili "njeevi" ili je možda OBA potpuno ispravno, mislim, književno-gramatički :))
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:50 28.09.2007

Znam ja,

kaže se njiovi. Skroz književno. I vrlo gramatički.
Vlasta Vlasta 14:37 28.09.2007

Re: queen of telep

Pa, ne znam, ovo tvoje sa dva e nije u duhu "našeg", ali ni "njeevi" jezika.To valjda samo ti znaš kako treba izgovoriti, ja zvučim kao koza. Moraš nas naučiti.
Evo, i Jelica kaže da je u redu. A jel Jelka, kako se na slovenačkom pon narodski kaže "njini","naši" i "trla baba lan"? I jesi ti naša ili njina? )
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 14:46 28.09.2007

Re: queen of telep

Devojke izvol'te pjesmu... Ali da mi kažete čija je ;o)
Vlasta Vlasta 14:49 28.09.2007

He he..

Jel to iz onog filma "Čija je ovo pesma". Ako jeste, ja navijam za tursku momčad.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:21 28.09.2007

Ja sam slatka dijasporična,

naša sam, kako god obrneš. A na slovenačkom su naši naši, a njihovi njihovi, isto sve. Isto. Oko babe i lana, vođe nejma takve izreke. Ali imaju lepu, koja kaže, baš je volim . " Vsak nor'c 'ma svoje veselje" - što će kas'ti :"Svaki ludak ima svoju radost"...što mi je odlična za ove što vole naše i njine i mi i oni...
gordanac gordanac 15:21 28.09.2007

:))

Čija je?
Pa mislim da je naša, a i njina je, jer se još kod njeevih lepo pevalo o njojzi, pa su njiovi kazali - vidiš da je naša. Msleeeem, jasno je kod dan.
Ruse kose - easy! пис оф кејк
Nego, kaži ti meni čiji je Skender-beg? I otkud mu ime Đerđ Kastrioti?I šta mu je njemu od njinog nameštaja sačuvano i izloženo u mestu Kruj, gde mu je i zamak i dvorište, a u današnjoj Albaniji? I po čemu je slavan ? (konjak se ne računa kao odgovor) Ha?
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 15:26 28.09.2007

Re: He he..

Uh, meni nekako srcu liježu Sarajlije.
Nego kad smo kod Sarajlija, imali smo u NS goste iz Sarajeva, poslovno, i ja dobijem zadatak da upišem imena, prezimena, i tako to... I pitam lepo čoveka kako se zove, a on lepo kaže - Har's, ja - kako? on - Har's, i ja lepo, šta ću, upišem pred njim onako kako sam čula - Arsa :))) Joj sramote :)
antioksidant antioksidant 15:30 28.09.2007

skenderbeg

Djerdj (Djordje) Kastriot od oca Jovana i majke Voislave a Skenderbeg je iskrivljeno u turskom od Aleksandar (a sto aleksandar - pojma nemam - neko kaze jer ga uporedjuju sa aleksandrom velikim)

za namestaj i ostalo - uputice me gordana
Vlasta Vlasta 15:38 28.09.2007

Re: He he..

Ma, nek liježu. Znači, večeras ili sutra na Grožđenbalu, pjeva Arsa Džinović, stari vojvođanski tamburaški bard.
Vlasta Vlasta 17:51 28.09.2007

Skenderbeg

Njegovo poreklo jeste uvek nekako predmet rasprave istoričara. On je baš kao i ona pesma, svi bi da je njihov.. Pojedini srpski istoričari tvrde da mu je pravo ime Đurađ, da je sahranjen u pravoslavnoj crkvi i da su mu braća i sestre imali srpska imena. Ali, ne tvrde li i Makedonci da je Đerđ nastalo od Georgi, tepajući mu Goce??
Nisam baš nešto upućena, ali čini mi se da su u vreme njegova života, polovinom 15 veka, i Albanci i Srbi bili van Islama? Ako grešim, i ako neko zna, neka napiše...
3stana 3stana 20:11 28.09.2007

gordanacc

Ne mogu da odolim!
...U Čurugu sam jednom cula pesmu o "NJOJZI"
:))))
Vlasta Vlasta 20:18 28.09.2007

Re: gordanacc

A šta se trudiš da odoliš? I da li uopšte želimo da čujemo tu pesmu? Ako je ti nama ispevaš, ja ću skočiti čurušku (v)lastu.
Nunki Nunki 07:39 29.09.2007

Re: Znam ja,

'Pravilno' je i nj[i]evi i njini i njiovi, zavisi sta hoce da se kaze.

Uzgred, nije bUdza, nego je bAdza..
Kazezoze Kazezoze 17:30 29.09.2007

Re: Znam ja,

meni se chini da se kazhe njihovi, a ne njini ili njiovi... mada ko zna gramatika, kao i sve ostalo, nam se menja u hodu;-)
zarkov zarkov 13:54 28.09.2007

nismo imali

TV i novine, tj. bilo ih je manje i imali su drugaciju ulogu. Sva prljavstina u ovom drustvu potice iz medija.
antioksidant antioksidant 13:57 28.09.2007

Re: nismo imali

Pa da. Najbolje je da ne citamo niti novine niti knjige, ne gledamo televiziju, ne slusamo radio....

adam weisphaut adam weisphaut 14:10 28.09.2007

Re: nismo imali

antioksidant
Pa da. Najbolje je da ne citamo niti novine niti knjige, ne gledamo televiziju, ne slusamo radio....


zarkov zarkov 14:12 28.09.2007

Re: nismo imali

knjige nisam pominjao. A za TV i novine u Srbiji tvrdim da su kancerogeni, izazivaju rak na karakteru, a niko ti ne brani da citas i da gledas. Kad malo bolje razmislim, ima i knjiga kancerogenih.
antioksidant antioksidant 14:14 28.09.2007

Re: nismo imali

adam weisphaut

antioksidantPa da. Najbolje je da ne citamo niti novine niti knjige, ne gledamo televiziju, ne slusamo radio....

i na kraju dobijes sliku sa necije kolinoskopije
JABR JABR 14:20 28.09.2007

Zdravstveno vaspitanje

antioksidant

adam weisphautantioksidantPa da. Najbolje je da ne citamo niti novine niti knjige, ne gledamo televiziju, ne slusamo radio....i na kraju dobijes sliku sa necije kolinoskopije

Nemo' da si brezobrazan. )
KolOnoskopije.
adam weisphaut adam weisphaut 14:22 28.09.2007

Re: nismo imali


Pecinu, borce protiv slobodnih radikala, pecinu...
antioksidant antioksidant 14:28 28.09.2007

Re: nismo imali

znam, ali sto se kvaliteta zivota tice - ispadne nekako --isto
antioksidant antioksidant 14:31 28.09.2007

Re: Zdravstveno vaspitanje

KolOnoskopije.

hvala na ispravci. nemoj zameriti (srecom) nisam imao prilike do sada (mada koliko se konzumira ica i pica - bolje da naucim sta da trazim - da ne prodjem kao tip koga su poslali na sprat da uradi vakcinaciju, a on trazio kastraciju)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:14 28.09.2007

Re: nismo imali

zarkov
TV i novine, tj. bilo ih je manje i imali su drugaciju ulogu. Sva prljavstina u ovom drustvu potice iz medija.


ne znam, ne bih rekao da su tv i novine krivi za raspirivanje nacionalshtine, vishe su odgovorne drzhavne i paradrzhavne institucije, poput akademije nauka, matice srpske, pa crkve, gradskih vlasti, te i drzhave na vrhu piramide. tv i novine su samo instrumenti psihoze koju pomenute institucije sa pojedinim mrakovima koji tamo sede unose u drushtvo. tv i novine mogu da zaslepe samo malog, bednog u dostojevskovljevskom smislu choveka. no neko drugi u toj prichi, u kakvoj memli svesti punoj zasenchenja u koju ne dopire ni trak chistog vazduha, jeste zaista osmislio sva ta zla shto potom televizije ili novine instruiraju u drushtvo.
Vlasta Vlasta 18:29 28.09.2007

Re: nismo imali

Pa ako su mediji bili instrument za raspirivanje, onda su krivi i odgovorni još kako, ništa manje od, kako ti kažeš, državnih i paradržavnih institucija. A kod nas se najgori raspirivači, nazovi novinari, vraćaju i odlaze onako kako se menjaju vlasti i kako u toj smeni raspodele medije. Uzmite za primer RTS i TV NS.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:17 28.09.2007

Re: nismo imali

Vlasta
Pa ako su mediji bili instrument za raspirivanje, onda su krivi i odgovorni još kako, ništa manje od, kako ti kažeš, državnih i paradržavnih institucija. A kod nas se najgori raspirivači, nazovi novinari, vraćaju i odlaze onako kako se menjaju vlasti i kako u toj smeni raspodele medije. Uzmite za primer RTS i TV NS.


ma oké to,
nego kapiram da je ovo "sva prljavshtina u ovom drushtvu" zbog tevea i novina samo posledica, posledica rezhima, besnila, zla, mrachnjashtva nekih likova, od kojih su nam pojedini susedi. oni su prvi pocheli propitivati o tome ko je kakve nacionalnosti u okruzhenju. danas imamo shizmu u drushtvu prisutnu i dalje: imamo nas koji smo bili klinci kada se sve to pochelo deshavati, sa roditeljima koji su bili superkool, pa mi danas vracamo od tog pozitivnog vajba u zhivot, chemu se od njih nauchismo. ali, imamo i mrakove sa svojim naslednicima i sledbenicima kojima chesto ispiraju mozak nekakvim budalastostima na koje chestit svet ni ne pomisli nikada. evo, primer iz zhivota, moje zhene mladji brat ima nekakvu ortakinju nesrecnu chiji cale je jedan od tih mrakova iz matice srpske shto furaju tu jezivu spiku - ne bi me chak ni chudilo da je osmislio nacionalni stroj, u svakom sluchaju, svetozar miletic se okupljaju kod choveka gajbi - elemtheless, jadna devojka pokushava da se otrgne od kucne atomsfere nekim eskejpom u grad i drushtvo, ali nisam bash siguran da li i koliko joj polazi za rukom.

drugim rechima, nad novinama i televizijom su bili likovi uvek kojima je odgovoralo da shire ovaj mrachni nihilizam, i za njima treba tragati. mediji sami kao mediji, uvek mo'sh napraviti nekakvu kadrovsku chistku, izmeniti uredjivachku politiku, ili na kraju izdati i dekret o gashenju medija.

vece je pitanje da li cemo ikada, i kako, odstraniti opisani nihilizam i njegove predstavnike iz javnosti, iz drushtva i uopshte iz zhivota.
Vlasta Vlasta 19:27 28.09.2007

Re: nismo imali

Samo novcem Srđane, samo novcem. Kada bi ljudi ovde bolje živeli, pa malo putovali i sveta videli, da vidiš kako ne bi imali ni vremena ni potrebe da smišljaju koga će mrzeti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:33 28.09.2007

Re: nismo imali

Vlasta
Samo novcem Srđane, samo novcem. Kada bi ljudi ovde bolje živeli, pa malo putovali i sveta videli, da vidiš kako ne bi imali ni vremena ni potrebe da smišljaju koga će mrzeti.



jebiga Vlasto, to je nasha drzhava sa svojim kretenskim ministrima odgovorna. mi, recimo, imamo super uslove za zhivot u novom sadu, ali je meni smaranje da radim ovde za nekakvih mizernih trista jura ili petsto jura, kada sam u mogucnosti na drugom mestu da radim za soma i po, dva jura.
Vlasta Vlasta 19:41 28.09.2007

Re: nismo imali

Pa, razume se. Kada ovde većina bude imala toliko, manje će se gušiti u iskrivljenom ogledalu prošlosti. Valjda.
antioksidant antioksidant 20:03 28.09.2007

Re: nismo imali

Vlasta
Pa, razume se. Kada ovde većina bude imala toliko, manje će se gušiti u iskrivljenom ogledalu prošlosti. Valjda.

nema resenja dok se ne nauci kako se novac zaradjuje. ako poklanjas novac, samo pravis debile..

da citiram

ako hoces da pomognes gladnom, ne daj mu ribe, nauci ga kako da peca
Vlasta Vlasta 20:11 28.09.2007

Ho!

Pa, nisam ni mislila da se deli, već da se dostojanstvenije bude nagrađen za rmpanje. I ako može, da na najvišem državnom nivou neko kaže Superhiku da može da ide u penziju i da od sirotinje nema više šta da uzme. Bolje on u penziju nego bogati da nam se ljute.
antioksidant antioksidant 20:16 28.09.2007

Re: Ho!

Pa, nisam ni mislila da se deli, već da se dostojanstvenije bude nagrađen za rmpanje

u cemu je razlika. i cena rada je na trzistu. sto vise radnika - manja plata. sto vise poslova - veca plata. sansa ti je - nauci da radis nesto sto se trazi.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:45 28.09.2007

Re: Ho!

antioksidant
sansa ti je - nauci da radis nesto sto se trazi.


i otidi na padza poshto je tamo bolja lova.

shansa je da se placa normalno ono shto radimo i u chemu smo dobri, pa necemo paliti. kada mozhe u sloveniji i hrvatskoj, shto ne bi moglo u srbiji? ah da, sada sam se setio zashto ne mozhe - mi smo u nacionalnom bedaku zbog kosova, pa stagnira ekonomija.
antioksidant antioksidant 20:50 28.09.2007

Re: Ho!

pa i nije sve tako jednostavno. bugari i rumuni imaju i manju platu nego mi a u eu su. pa i madjari.

ali se uvlacim u situaciju da branim ove na vlasti - sto ni mi slabo islo, pa da odustanem ja

samo sam rekao - uzmi svoju sudbinu u svoje ruke. posao sistema/drzave jeste da ti ne smeta, a ne da te placa.

mi i jesmo u bedaku sto u drzavnoj sluzbi mozes imati vecu paltu nego u priv sektoru. a u drzavnoj sluzbi ne radis ni u pola kao kod nedrzavnika
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:12 28.09.2007

Re: Ho!

antioksidant
posao sistema/drzave jeste da ti ne smeta, a ne da te placa.
mi i jesmo u bedaku sto u drzavnoj sluzbi mozes imati vecu paltu nego u priv sektoru. a u drzavnoj sluzbi ne radis ni u pola kao kod nedrzavnika.


ako radish za org pod okriljem drzhave, npr. u zdravstvu, onda joj posao jeste da te placa. medjutim, ponavljam, ako te ona placa dvesta, trista eura, a u drugoj drzhavi cesh za isti posao dobijati pet ili deset puta vece pare, znachi da prvoopisana drzhava ima nekakav bedak.

u vecini drzhava su bolje plate, chesto, nego u privatnom sektoru.
antioksidant antioksidant 23:56 28.09.2007

Re: Ho!

ako radish za org pod okriljem drzhave, npr. u zdravstvu

mozes ti komotno raditi u zdravstvu a da nisi pod okriljem drzave (a kod nas u isto vreme u istoj ordinaciji, pre podne za drzavu a popodne za nekog privatnog)

to da drzava ima bedak se slazem i rekao sam da nemam nameru da branim ove koji "vode" drzavu

ne bih bas rekao da je u vecini drzava veca plata u drzavnom sektoru (mozda rusija, kina i takve privrede)

drzavni posao podrazumeva vecu sigurnost ali manju mogucnost napredovanja i zarada. drzava nije na trzistu i zivi od poreza zato jako vodi racuna kako placa svoje sluzbenike. nasa drzava prodaje (tacan naziv je privatizuje) i povecava plate drzavnom sektoru. zbog velikog broja ljudi koji rade u drzavnom sektoru, to se zove predizborna kampanja. Pitanje je sta ce biti kada se potrose pare od svh privatizacija? Ako se dotle ne umuvamo u eu, bicemo u teskom s......................

mozda ti imas neke druge podatke, ali slicne kvalifikacije mozes bolje naplatiti u privatnom sektoru nego u drzavnom. u velikom broju zemalja. bar u onim u kojim sam bio i koje sam video i gde se zivi tako kako bih ja voleo da se zivi ovde
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 03:18 29.09.2007

Re: Ho!

antioksidant
ne bih bas rekao da je u vecini drzava veca plata u drzavnom sektoru (mozda rusija, kina i takve privrede) drzavni posao podrazumeva vecu sigurnost ali manju mogucnost napredovanja i zarada. drzava nije na trzistu i zivi od poreza zato jako vodi racuna kako placa svoje sluzbenike. nasa drzava prodaje (tacan naziv je privatizuje) i povecava plate drzavnom sektoru. zbog velikog broja ljudi koji rade u drzavnom sektoru, to se zove predizborna kampanja. Pitanje je sta ce biti kada se potrose pare od svh privatizacija? Ako se dotle ne umuvamo u eu, bicemo u teskom s......................mozda ti imas neke druge podatke, ali slicne kvalifikacije mozes bolje naplatiti u privatnom sektoru nego u drzavnom. u velikom broju zemalja. bar u onim u kojim sam bio i koje sam video i gde se zivi tako kako bih ja voleo da se zivi ovde


mislio sam na kojekakve diplomate, pa zaposlene u i oko parlamenta, te raznorazne savetnike i štabne saradnike predsednika i premijera - ta škvadra ima zasigurno solidne plate i može se u životu nadati da kupi vilu sa bazenom i džipa tri.

kada smo kod našeg državnog aparata - to je jedan veliki debó trut, i to je sasvim jasno.
bauer bauer 04:35 29.09.2007

Re: Ho!

kada smo kod našeg državnog aparata - to je jedan veliki debó trut, i to je sasvim jasno.

svi drzavni aparati su, manje-vise, trutovi. meni samo nije jasno kako se ljudi u bogatim zapadnim zemljama odlucuju da se kandiduju na visoke politicke funkcije na kojima imaju deble plate, ali, u poredjenju sa njihovim predjasnjim primanjima, to je kap u moru. ima tu neke tajanstvene privlacnosti :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:24 29.09.2007

Re: Ho!

bauer
svi drzavni aparati su, manje-vise, trutovi. meni samo nije jasno kako se ljudi u bogatim zapadnim zemljama odlucuju da se kandiduju na visoke politicke funkcije na kojima imaju deble plate, ali, u poredjenju sa njihovim predjasnjim primanjima, to je kap u moru. ima tu neke tajanstvene privlacnosti :)


pa, kapiram da je politika moćna gudra, ili da im je isuviše dosadno u životima s pomenutim vilama i džipovima pa uzažele nešto da promene, ili samo jednostavno postoji taj poriv da vladaš nad nekim ili nečim i onda ako si buržuj taj put ti postaje otvoren. no ipak pre svega mislim da je politika kó gudra, i da se čovek navuče na to ako je neoprezan. isti slučaj je, uostalom, i sa religijom i sa opijumom...provereno!
bauer bauer 06:02 29.09.2007

Re: Ho!

pre svega mislim da je politika kó gudra, i da se čovek navuče na to ako je neoprezan. isti slučaj je, uostalom, i sa religijom i sa opijumom...provereno!

jos veca zagonetka za mene su ostvareni ljudi kod nas, a posebno prirodnjaci, koji se posvete politici? go figure?
mariopan mariopan 16:36 29.09.2007

Re: nismo imali

Nasi su stari pravilno koristili novine,saviju na pola ,pa jos na pola ,pa jos na pola,preseku i naprave kvadrate ili pravougaone parcice,znali su matematiku ,ko kaze da su bili nepismeni,jer NAJVECE novine su uvek bile na ceni za otaj pos'o,pa ih onda nabodu na jedan klin koji je bas cerez toga bio ukucan u maloj prostoriji udnu dvorista. Tako su sasvim dobro razumeli ulogu novina i zasta je ona ljudima ipak potrebna . Dakle ne pljujte po novinama....
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:23 29.09.2007

Re: Ho!

bauer
go figure?


razmishljó sam chitavo popodne o ovom problemu (dok sam sakupljao dunje i oraé u vikendaji ), báte,
i doshó do zakljuchka da su to onih 2% shto u svakom sistemu ideja, pa chak i u tom bavljenja litikompo, spadaju u normalu i pozitiva-gotivu, human beings as we are...

pozdrav, báte, i риспект maloj Vlasti-prolasti shto je o'shla medj viajpijeve...
igipop igipop 14:21 28.09.2007

:)

Sjajno.

Eto bas si me nasmejala
Vlasta Vlasta 14:53 28.09.2007

Re: :)

U redu je punkeru, hvala ljepa, možeš da se pomeriš od kapije. Možeš levo, možeš desno, mada bih ti ja preporučila pravo, u kapiju...Ili kako je to davno pjevao Rundek: "Lijevica, desnica, centralna....".
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 16:47 28.09.2007

lepo ti ovo

Vlasto
preporučiću i njinima i našima
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:34 28.09.2007

njihovi...

Čanak je pripadnike neonacističkog pokreta "Nacionalni stroj" nazvao "gamadi", rekavši za njih - "krvavo su se prevarili ako misle da ćemo biti meso na kome će oni probati kako bodu njihovi noževi".

"Niko od nas na to više pristajati neće. Preživeli smo Slobodana Miloševića, preživeli smo sve i svašta, preživećemo i njih, ali oni nas neće", rekao je Čanak.

Prema oceni lidera LSV, "Srbija će u sledećih nekoliko dana ostati bez Kosova i zato se fokus sukoba na kojima i opstaje čitava ideologija krvi i tla prebacuje u Vojvodinu".


zloslutna mi poslednja rečenica do zla boga. nadam se da neša greši u proceni.

Vlasta Vlasta 17:56 28.09.2007

Re: njihovi...

Pa, za prvo znamo, a za drugo se nadamo da neće. Ali, treba čuvati i živce od ovakve retorike.
Jukie Jukie 22:24 28.09.2007

Ostah ja na početku

Vlasto ostah ti ja još na prvoj rečenici, sećajući se svog prvog susreta sa famoznom rečenicom "čiji si ti?"
Otišli smo na selo kod tatine rodbine, poznajem samo ove kod kojih smo došli, a od kuće do druma ima jedan poduži puteljak a desno od njega živa ograda. A nije to bilo kakva živa ograda nego kupine. Samo nisu skroz zrele, pa krenem ja tako niz puteljak da tražim one crne koje nisu kisele, i tako se zabavljam izbegavajući trnje, pljuckajući prevrtljive crvene kupine koje su ipak još kisele i sisajući prst jer nisam uspeo da izbegnem baš svo to trnje.

I kad sam već stigao do druma, naišao je taj neki čovek i pita me čiji sam. Veliki čovek. Gledam ja njega, gleda i on mene, i sad razmišljam kako da najpreciznije odgovorim, jer su nas u školi učili da tako treba. I tako stojim i vrtim po glavi sam pojam da sam ja nečiji. I padaju mi na pamet novčanik, i torba, i lopta, i Mikijev Almanah godišnjak od tri broja slepljena zajedno, kao stvari koje su "nečije". Ali ja nisam "nečiji" jer me ne uzme niko i ne odnese negde i ne stavi i da onda tamo stojim dok opet ne dođe po mene, nego ako me neko negde ostavi, ja posle nekog vremena odem odatle jer mi je dosadno i radim nešto zanimljivije na nekom drugom mestu.

"Moj sam", kažem ja.

"Jesi mamin i tatin" uzvraća on sa onim hrapavim smehom kojim poneki ljudi u trolejbusu časte klince pošto ih prvo pitaju koliko su dve babe i dve žabe pa deca kažu četiri.

Još dubokog razmišljanja i filozofskog diskursa u maloj glavici koja pokušava da razazna da li to što mama i tata doduše očekuju da dete bude tamo gde su ga ostavili i da mirno sedi, stvarno i znači da je ono "njihovo", ili je važnije to što dete zna da ono neće ostati da mirno sedi i da će da ode da se igra tamo gde je zanimljivo. Malo lice se mršti kao od nakiselih kupina, ručica češka čupavu glavu, i na kraju stiže odgovor.

"Nisam ja njihov. Oni su moji."
Vlasta Vlasta 08:12 29.09.2007

:-)

U tome verovatno ima puno istine. Hvala za lep komentar.
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:34 28.09.2007

skroz

lepo.
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:46 28.09.2007

ovo je bio understatement

bas mi se dopalo. bas.
Kazezoze Kazezoze 00:11 29.09.2007

Chija si ti mala?

Ma chija god da si - cairica si, super pishesh i bash se radujem da te vidim na prvoj stranici))))
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 03:20 29.09.2007

Re: Chija si ti mala?

Kazezoze
i bash se radujem da te vidim na prvoj stranici))))


indeed vlasto,
od danas se svečano možeš nadati i nekom vip-mejnu na budućim egzitima...
Vlasta Vlasta 08:14 29.09.2007

Stankoviću,

prezimenjaku, rode, brate, evo drmam repić a osmeh mi para obraze, ma koliko se pravila cool. Thanx.
Vlasta Vlasta 08:20 29.09.2007

Kazezoze,

znaš da znam ko je ovde najbolji MC.
AlexDunja AlexDunja 00:17 29.09.2007

sjajno

sjajno.vlasto.
Vlasta Vlasta 08:52 29.09.2007

AlexDunja,

blagodarim. Nego, moram da ti priznam da me tvoj nik zbunjuje, kao podvojena ličnost, što meni ponekad odgovara. Kada mi treba muški komentar, ti si mi Alex, a kada trebam ženski: voila! Tu je i Dunja! Super Truper.
angie angie 00:56 29.09.2007

kako god da

postavim pitanje u tom smislu nisam nichija, a u onom drugachijem bi imala i da nabrojim-hvala Bogu,
a to da l je jo napot ili kuss die Hand ili dobar dan i josh raznih drugih na tu temu, sve mi je jedno,a i razumemo se i pogledom i pre izrechenog, a muchenici ovi shto ih svrbi, njih treba nauchiti kako se cheshe-jer se to radi na sopstenoj a ne na tudjoj kozi-da bi prestalo.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 06:47 29.09.2007

...

sve nešto razmišljam Vlasto, kako da moijma kažem i da su njini našinci, i kad su različiti, a da im ne smetaju isti ni različiti od onih istih, našijih a njinijih...kako da njima, tim inima dodam trag tvoje magije radovanja, je'l ima neka reč?
Vlasta Vlasta 08:33 29.09.2007

Ne znam Snežana,

ne znam....Genetika?
Dušan Gojkov Dušan Gojkov 06:48 29.09.2007

Sjajno!

Bila bi mi čast da napišete nešto i za BKG. Javite se, mail adresa je na naslovnoj strani časopisa.
D.G.
Vlasta Vlasta 08:44 29.09.2007

Upravo sjajno!

Hvala, već jesam )
mariopan mariopan 16:19 29.09.2007

Re: Upravo sjajno!

Sa velikim uzivanjem sam procitala i temu i razne komentare,bas mi leglo...

A tu skoro,na jednoj temi i ja se javim pa kazem kako zivim medju raznim DOBRIM ljudima i sve me nesto sa nevericom priupitase zar to sve ovde ,u Srbiji?

Mi smo vec za penziju zreli,ko jeste ko nije,nasa generacuja "pomesanih" vec unucice ima pa ne znamo dal su "nasi" ili "njini" ali zasigurno su NASI.Ne mogu da pobrojim koliko imamo koga i koliko bismo jezika govorili kad se oko stola skupimo,ponajvise za neke praznike,a praznike smo oduvek voleli.... Krenemo sa Katolickim Bozicem a zavrsimo sa sepskom Novom Godinom...i nije to lako ,treba onolike sarme,barene sunke ,supe,corbe ,torte i kolace savladati ali podjednako se trudimo ,i nasi i njini,da nista od toga ne dospe u stetu.

Sad se mladi zene i udaju,na njima svet ionako ostaje i sve po uzoru na nas, ima dva meseca da je deverov sin prelepu Slvakinju ozenio,svatovi bili veliki ,pa nam pokazase jos koliko lepih devojaka imajuuuu.. (da znate vi momci) I da vidite kako njihovi nasa kola igraju bolje od nas ,kako se sve pesme pevaju,ko zna i ko ne zna ,nije to vazno ,samo neka se peva....Sda opet krajem oktobra nova svadba.... pa kad bi trebalo da se izjasnim koji su moji a koji njini ,ne znam...meni su svi oni MOJI.
gordanac gordanac 18:33 29.09.2007

priloga jošte...



"...Mileta su jedne noći odveli s grupom Cigana i streljali. Ja sam ostao živ. I kad god vidim nekog Ciganina da mu treba pomoć, stanem uz njega da mu sačuvam strah.

Jedno vrijeme odlazio sam u kafane gde sviraju najbolje ciganske družine. Oni to zovu: muzička kapela. Družim se s njima i plačem. Teram ih da mi sviraju Miletove pesme. Oni kažu da to ne postoji. Da reči tako ne idu. A ja znam da idu baš tako, i još ponešto izmišljam i sad već, polako, neki dobri orkestri kao što je Tugomirov ili Janike Balaža, Žarkova banda, Džanetova ili Miloša Nikolića iz Deronja, pevaju te pesme. «Iz poštovanja», kaže mi basista Steva iz Silbaša. «Žao nam kad plačete. Ako ne postoje pesme, izmislićemo ih za vas».

I ja, evo, već godinama lutam i izmišljam pesme Roma. Romi – to je isto što i Cigani, samo što na ciganskom Romalen znači i: ljudi. I uvek se piše velikim slovom.

A Mile Dileja?
Ja u boga ne verujem. Ni u strašno Čohano. Ali ako ga negde ima, onda ga molim da tamo, u onom svetu mraka, korenja i tišine, kupi mom Miletu Dileji plišan šešir.
Uvek ga je tako mnogo želeo."


gordanac gordanac 19:11 29.09.2007

njojzi...

....njine i njiove, a naše zaboravljene reči:
("izgubljeno u inbox-u, nađeno za prilog" - da se bolje razumemo...)
AJGIR - pastuv
AJZLIBAN- parna lokomotiva sa putničkim vagonima
AJNFORT KAPIJA - velika kapija u okviru kuće
AKATI - trošiti, iskorištavati
ALDUMAŠ - čast,
ANDRAK - đavo
ANDRMOLJA - ništa
BANDA - tamburaški orkestar
BANDOGLAV - tvrdoglav
BATRGAČA - rakija
BEĆAR - veseo momak, bekrija
BIROV - seoski oglašavač
BIRTAŠ - konobar
BIRC, BIRCUZ, BIRTIJA - kafana
BISTRITI - razmišljati
BOJTAR - čuvar atara
BRAŠA - brat
BRBOĆATI - usnama praviti mehuriće
BREZ - bez
BREZOBRAZAN - bezobrazan
BREZSTRASTNO - bez strasti
BRENAJZLI - sprava za kovrdžanje kose
BREČITI - baciti na zemlju
BRK - DRČANIK - brk "tanak", tik iznad gornje usne
BRK - SARMA - brk veliki, debeli, bez razdeljka u sredini
BRK - SLINAC - brk kakav je 'itler nosio
BRK - UVIJANI - brk veliki, debeli, sa razdeljkom u sredini, uvijan na krajevima ka gore
BRK - ŠLAJPIZ - brk veliki, debeli, sa razdeljkom u sredini
VAKELA - lekcija, grdnja - očit'o sam mu vakelu...
VALJUŠCI - kidano testo
VAŠKA - ker, pas
VELIČAK - opis za veliko, kod nečega malog
GALANFER,. GULANFER - neodgovoran, lenj
GANC, GLANC - sasvim
GLABATI - zubima jesti meso sa kostiju
GRENADIR MARŠ - nasuvo
DERA - rupa na komšijskoj ogradi
DERAN - dečak
DERATI LISA - povraćati
DEŠPERAT - nezgoda, neugodna situacija, jed...
DZINDZOV - neotesan adolescent
DZINDZOV - momak, velik rastom, al' glup
DI - gde
DIBIDUS - načisto
DODVORITI - paziti, negovati nekoga do smrti
DOLMA - nasip
DOMINĐAVATI - tajno dogovarati
DUNKLI - tamno
ĐOZLUCI - naočare
EGEDA - mršava žena
ERLAV - kriv
ŽVALAVITI SE - ljubiti se
ŽVIŽDOLJKA - pištaljka - žena "lakog" morala
ŽDERA - alkoholičar
ZAGULJEN - nezgodan, tvrdoglav, naprasit
ZADREKATI - zaplakati, povikati
ZAFRLJAČITI - baciti
ZEPE - Kratke štrikane čarape
IROŠKI - momački
JAGER - lovac
JAJAŠ - nespretnjaković
JAL - jel
JANKEL - muški kratki kaput sa krznom oko vrata
JAUZN - užina
JED - nezgoda, briga, sramota..
JEŠAN - preterano sklon hran
KAMDŽIJA - kožni bič
KANDA - kao da
KARAKONDŽULA - jako opasna žena
KEČATI - hvatati
KIBICOVATI - šacovati
KIBICFENSTER - istureni prozor
KITNIKEZ - slatko od voća
KORINĐATI - recitivati za Božić
KORMAN - upravljač
KOROVUŠA - vrsta metle
KOŠTATI - probati
KURŠMIT - veterinar
LABRNJA - njuška
LABRNJI PENDŽER - prozor iz sobe koji "gleda" na "gonk"
LISTUŠE - ženske papuče od somota
LICIDER - kolačar
LUFTIKA - neozbiljan, neodgovoran, neradan
MINDEĐ - isto, svejedno ( mađ. )
NAPOLE - rad na tuđoj njivi, za polovični prihod
NATEGAČA - naprava za izvlačenje rakije i vina iz bureta
NEJE - ne jede
NIMIJE - nije mi
mariopan mariopan 21:27 29.09.2007

Re: njojzi...

LOTRA-merdevine

CIKMEZE-fioka
Lektorka Lektorka 21:39 29.09.2007

Re: njojzi...

Faljen Isus!

Lipo ste se izdivanili.

Nedostaje mi:
KRASTROLA - šerpa
IĐETE? - dobar dan
KULA - kaša od krompira, brašna i aleve paprike
DUNJA - deeeeebeli perjani pokrivač

To mi sad na prvu loptu popadalo na pamet. Čiji su ti moji Šokci sa severa Bačke? Ni sami ne znaju, što je najgore. :) Al na srpskoj Vidipediji pod odrednicom "Šokci" u drugoj rečenici čitamo da ti ikavci, čiji jezik je neviđen rudnik arhaizama, nadrobljen mađarizmima i germanizmima a u osnovi im je, naravno, hrvatski, govore - srpskim jezikom.

srpski šokci

Dakle, naši su, naši, čak i kad misle da jedino znaju čiji nisu... :)))
Vlasta Vlasta 08:51 30.09.2007

Lektorka,

pa ja sam još onda u kafiču htela da te pitam da nisi ti Šokica, ali nisam htela da me pogrešno shvatiš. A vidi se. . .

Vlasta Vlasta 21:22 29.09.2007

MEGA!

Čestitamo, osvojili ste prvo mesto. Za trud i lucidnost. Gde iskopa te reči? Karleuša i ja preferiramo "brecati se" u smislu "uncuta"
mariopan mariopan 12:21 30.09.2007

Re: MEGA!

EEEJ,uncute ajd na rogalj da se izdivanimo...)))
Atomski mrav Atomski mrav 08:05 01.10.2007

Naši, njini, njiovi, njevi...

Ne volim kad me uzmu na nišan,
dal' sam od njinih, il' baš i nisam.
Sloven sam belac, slobodni strelac,
za svaki slučaj još uvek samo svoj...

Nije mi nikad bilo jasno zašto bi moja nacionalnost ili poreklo definisali mene kao čoveka? Pa to je čista genetika, poput boje kose ili očiju...

Moj školski drug se u osnovnoj školi izjasnio kao Mađar zato što mu je bilo žao da njegov najbolji drug bude jedini Mađar u odeljenju... čak je išao i na mađarski mada nikada nije naučio ni reč mađarskog :) Šta deca znaju, pola nas nije ni znalo koje smo nacionalnosti, od geografskih pojmova smo uglavnom znali za Vojvodinu. Lepo je to bilo, moram priznati...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana