How insensitive: jazz i nasilje nad ženama

pape92 RSS / 29.04.2009. u 14:35

I

Da li bi čovek koji je u stanju da baci ženu kroz prozor mogao da svira ljubavne balade?

j7w83m.jpg
Stan Getz (1927 ­ 1991, ts) ovo pitanje nije razumeo kao retoričko. Veći deo svog života je bio postojan u dve discipline: neumorno je maltretirao žene, i podjednako zagriženo svirao balade. Ne bi bilo sasvim pogrešno predstaviti Stanlija Gajeckija, sina ukrajinskih iseljenika koji će skratiti svoje ime kad stupi u svet šou biznisa, kao Stanlija Kovalskog iz Tramvaja zvanog želja. Stanli džez muzičar se odnosio prema ženama sa sličnom mešavinom grubosti i još veće grubosti. Ipak, nije bez osnova pretpostavka da je pri tom uspeo da proizvede i nešto od "diskretni šarm podkošulje" privlačnosti Marlona Branda.
Pisac knjge "Stan Getz: A life in jazz" opisuje Getzov život kao beskrajan niz haotičnih i nasilnih incidenata Situaciji nije previše pomogla okolnost da je, poput većine džez muzičara iz 50ih, i Getz bio alkoholičar i heroinski ovisnik. Kao pikantan detalj koji opisuje ovo stanje obično se pominje da je uhapšen kada je uzmicao iz obijene apoteke džepova punih ampula morfija. U to vreme je već bio osam godina u braku, koji će potrajati i sledeće dve godine (troje dece). Nakon što ga se prva žena konačno rešila, Getz se ponovo ženi, Šveđankom aristokratskog porekla po imenu Monika i prezimenom sastavljenim od nasumičnog niza slova: Silfverskiold. Sa Monikinom drugaricom Ingom, Getz je dobio sina po imenu Peter već sledeće godine. Ukoliko ovo liči na film "Dve Šveđanke sa benziske pumpe", nastavak priče više podseća na patišpan "Plinske Svetlosti" i "Petka Trinaestog". Dovoljno bi bilo reći da je nakon svega što je preživela Monika Silferskiold postala savetnik u National Domestic Violence udruženju. No reći ćemo više: Monika je, između uobičajenih sitnica, iskusila divljačko prebijanje koje je zahtevalo intervenciju plastičnog hirurga, pretnje pištoljem uperenim u čelo pred očima vlastite ćerke, davljenje do tačke gubljenja svesti i pomenut pokušaj izbacivanja kroz prozor (koji nije bio u suterenu).
Nakon svega ovoga, Getz bi se obično povlačio u studio da odsvira nešto sa Jobimom, najčešće nežnu i lebdeću, lepršavu sambu. Ili bi jednostavno otišao da odsvira koncert.

  11adgdh.jpg  Monica i Stan Getz sa decom

II

Da li bi čovek koji je u stanju da baci ženu kroz prozor mogao da svira ljubavne balade?
Tamo gde je Getz samo pokušao, Ben Vebster (Ben "The Brute" Webster, 1909 ­ 1973, ts) se pokazao odlučnijim: jednom prilikom je u napadu jarosti, a kako drugačije, izbacio svoju ljubavnicu kroz prozor (ni ovaj nažalost nije bio u suterenu).

11vnpfm.jpgUspeo je da izbegne zatvorsku kaznu zahvaljujući činjenici da je svirao u orkestru Djuka Elingtona, a okolnost da je izbačena žena bila crna prostituka se isto tako pokazala od pomoći. Kažu da Ben nije bio u suštini loš čovek, emocionalan preko svake mere: duševan, što bi rekli. Voleo je da popije, a kada je u drugoj polovini života prešao na pivo, život mu se najzad promenio nabolje. U prvoj polovini života je međutim bio nesnosan, što bi najbolje potvrdila, da je među živima, Eudora, Benova supruga. Doduše, nasilan je postao tek kada je saznao da ga vara sa jednim od članova orkestra. Od tada je počeo da je "izvodi na pravi put" uz pomoć batina. Pre toga, u mladim danima, je poprilično prakse u ovome stekao vežbajući na svojoj dragani Bili Holidej, koja mu to nije uzimala previše za zlo, naviknuta na raznorazna sranja koja je u životu imala sa muškarcima. 

Od muzičkih interpretacija koje su sa pravom proslavile Bena Vebstera izdvojio bih naslov albuma snimljenog još uvek pre prelaska na pivo, iz 1955: "Music for Loving and Music for Feeling". Album je prepun divno odsviranih balada poput "Prelude to a kiss", "Do nothing till you hear from me", ili pokajničku "My Greatest Mistake". Biografija Bena Vebstera se može naći online i nosi naslov Someone to watch over me.

III

Da li bi čovek koji je u stanju da ispadne kroz prozor i ostane na mestu mrtav umeo da svira ljubavne balade? Pre tog događaja, zašto da ne. No, reč je o čoveku za koga takođe imamo pouzdane dokaze o istoriji nasilja nad ženama dugoj kao ruka. "You gotta realise, Chet was not that intelligent", priča jedna od njegovih bivših devojaka, Ruth Young. "He did not know what he was doing...He just did it." (Jednom je prilikom rekao sledeće sinu Benita Musolinija, džez pijanisti Romanu Musoliniju: Gee, it's a drag about your dad).

i24llx.jpg Chet & Ruth Young 2u4rjag.jpg

Chet Baker (1929 - 1988, tp) je mlad počeo da se drogira i nije prestajao do smrti, da bi ako je verovati piscu knjige Deep in a Dream: the long night of Chet Baker pri kraju svog života ušpricavao fantastičnih 6 grama heroina dnevno, ne računajući sve ostalo čime se kljukao. Što se tiče odnosa prema ženama, citiraćemo ponovo Rut Jang: mrzeo ih je sve, pa i mene. Ipak, žene su ga uvek branile, pravdajući ga čim bi masnice ispod oka nestale. "Nije znao šta radi", kao što reče Rut. Ovo je važilo i u vreme kada se uveliko raspadao od droge, ostao bez zuba i zapostavljao ličnu higijenu. Jednom etabliran kao Džems Din džeza, Čet Bejker je to ostao do dan danas.
Umeo je da iste večeri isprebija neku s nogu pokupljenu devojku i otpeva u lokalnom klubu My Funny Valentine. U neku ruku, moglo bi se reći da mu je osim sopstvenih, sudbina naplatila i grehe prethodnika.

IV

Majls Dejvis (1926 - 1991, tp), mirođija u svakoj čorbi, našao je svoje mesto među ovim velikanima koristeći isključivo aperkat. Naime, Majls se iskreno divio Šuger Rej Robinsonu, i zarad tog divljenja je par godina uzimao časove boksa, a omiljen udarac mu je bio aperkat. Ako mu je verovati, na ženama ga koristio retko. Tako je naprimer svoju suprugu Frensis (vidi sliku na omotu albuma E.S.P.) odalamio kada mu je naivno priznala da smatra Kvinsija Džonsa dobrim frajerom. Svoju drugu, tačnije po redu treću ženu, Cicely (vidi sliku na omotu albuma Sorcerer) je nokautirao kada mu se popela na glavu svojim džaftanjem. Takođe je priznao da je jednu (belu) ženu fizički napao u liftu, misleći da se zajedno nalaze u njegovom Ferariju, u želji da izbaci nametljivicu iz vozila. Lakonski je dodao da je tada verovatno bio pod uticajem kokaina. Da li je žena vešto eskivirala aperkat, ili je stvar zataškao Majlsov advokat, ostaje nepoznato.
Majls ne bi bio Majls kada ne bi otvoreno pričao o ovim događajima, iznoseći ih u kontekstu čitave teorije kad je u pitanju nasilje nad ženama. Majls, polazeći od univerzalnog stava o ravnopravnosti, nije pravio teorijsku razliku između fizičkog obračunavanja sa muškarcima i fizičkog obračunavanja sa ženama. Takvu politiku je sprovodio i u praksi, robujući jednostavnom nagonu da kad ga neko iznervira, udari. Istini za volju, nije to radio prečesto, i čini se da je na spisku onih koje je stigao aperkat ipak više muškaraca nego žena. (Među njima se moglo naći i Majlsovih starih prijatelja, jedan navodno samo odgurnut policajac, zatim izvesni konobar iz Bruklina, a u opasnosti je dugo vreme bio i Kvinsi Džons).
U ovom kontekstu preporučujem Majlsov album "Plays for lovers". Sve su Majlsove pesme dobre, a naročito sve balade.

2928g1f.jpg              rvd8h2.jpg

Završna reč

"Ljubav je početak svake umetnosti; vrednost i domet jednog dela zavise od sposobnosti umetnika da voli", kaže Herman Hese. Da li je nemački pisac promašio kada je reč o džezu? Ili, ipak, džez izvođenja ne zahtevaju prisustvo umetnosti (rečima Duška Radovića: pevači ne pevaju zato što im se peva, pevači pevaju zato što su pevači). Možda su Getz, Webster, Chet i Miles ipak gajili ljubav, ali za muziku? Jedna stvar je sigurna, nasilje nad ženama i sviranje balada ne isključuju jedno drugo.

Najzad, lepota je u oku posmatrača. Možda će biti onih kojima saznavši za nedela izvođača, više neće biti ni do njihove muzike. I to je u redu, muzika je onoliko jaka koliko je subjektivno osećamo, a na to može uticati štošta van muzike same.

Getz/Gilberto feat. Jobim 

Ben Webster: Music for loving

Chet Baker: Let's get lost

Miles Davis: Plays for lovers

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U fusnoti dodajem mišljenje i komentar pronađen na jednom podcast sajtu.

Please, don't play any more Miles Davis. In his autobiography, Miles Davis gleefully and unrepentantly describes beating up Black women. Pearl Cleage wrote, "he is guilty of self-confessed violent crimes against women such that we should break his albums, burn his tapes and scratch up his CDs until he acknowledges and apologizes and rethinks his position on The Woman Question" (Pearl Cleage, Mad at Miles, 1990). If we ever hope to end male violence about women, then men have to stop idolizing men who beat and rape women. That means no more glorification of men like Miles Davis. You might like his music but think about it -- he gained the time, energy, and confidence to create that music by violently subjugating the women in his life. Me, I couldn't enjoy the music anyway, knowing that.


Reply:
He's not the only one, also Chet Baker and James Brown, just to name a couple, are known for beating women. I have read Miles Davis'autobiography, maybe in some podcast I will talk about it, I apologize if my playing Miles Davis upset you, I may not like him as a man, but as a musician he is a genius. Michelangelo Merisi Caravaggio had a very bad temper and was a very violent man, yet his art is sublime just like Miles Davis' one. Some artists maybe have a double personality, they express all their love and beauty in their art, but are mean persons, when you listen to Miles Davis you have to think about his art and the emotions it gives you and forget what a mean man he was.



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 14:38 29.04.2009

da prostis

sto pocinjem ovim citatom, al nisam mogla da odolim
a kada je u drugoj polovini života prešao na pivo, život mu se najzad promenio nabolje.

pape92 pape92 15:11 29.04.2009

Re: da prostis

Moj zakasneli prilog onoj davnašnjoj raspravi: vino ili pivo. Mada je Ben na pivo prešao sa, što kažu naši ljudi, žestine.

I, ne mogu da odolim da jednom i ja ne ponudim neki poklončić za prvi komentar: evo, za sladoled :)

veseli_svet.rekovca veseli_svet.rekovca 17:49 30.04.2009

CItati i sećanja...

Navešću ovde samo dva citata koji se na neki način obraćaju samoj temi i komentarima ispod nje.

Prvi potiče od Petra Konjovića, slavnog srpskog kompozitora kojeg je neko potegao u diskusiji.

Konjović, za koga smo čuli kako je "omanuo" u određenju prema diplama i životu kao takvom, na poseban način se "upisao" i kada je u pitanju džez:

"Koju kulturnu potrebu zadovoljava ta dekadentna dernjava, pijano teturanje te muzike se kultivira naročito u lokalima, dimom i alkoholom zasmrđenima, gde treba da zagolica najviše čisto animalne instikte ljudi?"


Drugi citat je iz jednog teksta kritičara Leonarda Federa:

"It was not long after these Aladdin sessions that the real disintegration of Lester Young became disconcertingly evident, physically and artistically... Still his obsession with beauty remained undimmed. There was a time when he discovered an injured bird and took it to the night club with him. Nursing it between sets, he admired its loveliness, and pitied its helplessness. Later, when the bird disappeared, he explained that he had given it a small nip of bourbon to provide it with the strength to fly"...


Ukratko: sve je dozvoljeno u ovoj umetnosti...
margos margos 14:47 29.04.2009

Hvala, ponovo:))

Uvek me obraduju tvoji tekstovi. Bilo bi zanimljivo da saznamo neku pikanteriju i sa naše scene (ja mislim da ih ima).

Naravno da balade, i to one najlepše, cesto odsviraju oni koji su upravo pesnicama pokazali svoju ljubav nekoj dragoj - pa ovako nadomješcuju i opravdavaju svoj postupak. Vidiš, draga, koliko te volim....
pape92 pape92 15:16 29.04.2009

Re: Hvala, ponovo:))

Molim, i drugi put. Naša scena nije osiromašena po pitanju pikanterija, ali je naša. Ljudi su tu, u ovom našem malom Beogradu, malo im je muke što im se tu i tamo nešto iz života povlači po čaršiji, ne ide mi još i da pišem o tome. A i ko će to da popamti :)
Ne bi bilo loše doduše skupiti one "fine" anegdote o našima (a svi džez muzičari su poluludi, ili polunormalni u zavisnosti jesi li optimista, dosta sa njima da provedeš par sati i eto ti anegdota :)).

Možda je pravo pitanje kakvo je bilo "stanje svesti" kompozitora balada, a ne izvođača...
Bili Piton Bili Piton 15:34 29.04.2009

How insensitive



Stvarno nisam znao da je Gec bio tako problematican tip.

Isto sam cuo za Glena Kembela da je bio wifebeater i siledzija.

Bice mi tesko da opet istim usima slusam jednu od svojih omiljenih ploca (Getz au Go-Go - Stan Getz Quartet feat. Astrud Gilberto - live).

Super prilog

niccolo niccolo 15:35 29.04.2009

Ne slažem se s komentarom

Please, don't play any more Miles Davis. In his autobiography, Miles Davis gleefully and unrepentantly describes beating up Black women.

Nit on svira o tučenju žena, niti se mi družimo sa njim. A i kada bi "zabranjivali" svakog umetnika koji je radio štogod loše u životu, skor nam nijedan ne bi ostao...
pape92 pape92 15:55 29.04.2009

Re: Ne slažem se s komentarom

Ja Majlsa ne mogu da prestanem da slušam, pa taman da saznam da je sarađivao sa okupatorom.

Ipak, ovo sam pitanje u blogu postavio zbog direktne korelacije. Relacija nije ista kao neko zlodelo koje nema veze sa umetničkim proizvodom, npr sjajan glumac koji je istovremeno...lopov. Ovi ljudi sviraju o ljubavi, a ne poštuju je privatno, utoliko je ovaj slučaj specifičan u odnosu na opšti.
Ipak, zauzimam tvoj stav, isključujem se od svih okolnosti, i slušam samo muziku (mada mi je Getz prilično dosadio). No, mogu da razumem one koji ne urade tako, mislim da je stvar subjektivna, i da ovde nema onoga: ja sam u pravu a ti nisi. Naglašavam: za ovu specifičnu povezanost. Ne mogu da razumem ljude koji ne čitaju Hamsuna zbog toga jer je išao da se vidi sa Hitlerom.
niccolo niccolo 16:06 29.04.2009

Re: Ne slažem se s komentarom

Ja Majlsa ne mogu da prestanem da slušam, pa taman da saznam da je sarađivao sa okupatorom.



No, mogu da razumem one koji ne urade tako, mislim da je stvar subjektivna, i da ovde nema onoga: ja sam u pravu a ti nisi.

Da, s ovim se slažem, svako kako mu volja.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:11 29.04.2009

Re: Ne slažem se s komentarom

pape
Ne mogu da razumem ljude koji ne čitaju Hamsuna zbog toga jer je išao da se vidi sa Hitlerom.

Sa ovim se potpuno slažem, jer ni ja ne razumem. O tome sam negde ranije govorio (pominjući i Paunda, Selina i još neke).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:31 29.04.2009

Re: Ne slažem se s komentarom

vladimir petrovic
pape
Ne mogu da razumem ljude koji ne čitaju Hamsuna zbog toga jer je išao da se vidi sa Hitlerom.

Sa ovim se potpuno slažem, jer ni ja ne razumem. O tome sam negde ranije govorio (pominjući i Paunda, Selina i još neke).

Има једна зачкољица у оваквим приступима. Делом о њој говори и следећа анегдота.

Када су Немци у Другом светском рату "навратили" у Србију и Београд, од универзитетских професора тражили су да потпишу некакву изјаву лојалности новом режиму. Петар Коњевић, који је предавао на Музичкој академији, питао је свог колегу, филозофа Мишу Ђурића, зашто одбија да дâ тражени потпис. Ђурић му је одговорио: "Лако је теби, ти свираш у дипле, а ја предајем етику..."

Ја сам, рецимо интуитивно, склон да више уметнички "верујем" литератама код којих овакав јазз не постоји. ;-)

Ствар је прилично једноставна: уметност, ипак, увек заступа некакву вредност, и када је умјетник у противуречности са оним што му дело каже, то му дође као дисонатан тон који квари игру. Рецимо, нисам сигуран да је Сарамаго другачији од онога што о њему кажу књиге које је сам написао; за Киша то знам, Куци је тај исти тип, такође Андрић итд. итсл.
pape92 pape92 23:25 29.04.2009

Re: Ne slažem se s komentarom

Има једна зачкољица у оваквим приступима


Shvatam. Smatram da treba ulaziti u detalje, i imati u vidu o kakvim vrednostima govore pisci, kao i to kakve su vrednosti izneverili svojim ponašanjem. Iako pisac može da u svojim knjigama zauzme određen etički stav, isto tako i ne mora. Pisci nisu profesori etike. U slučaju Hamsuna, on je verovao, kada su došli Nemci u Norvešku, u to da to nije baš toliko strašno. To svakako nije pohvalno, čak i uz (opravdanu) pretpostavku da nije mogao znati za Holokaust, jer je reč o okupatoru, uzurpatoru slobode. (Mada u Norveškoj nije bilo gadno kao u Srbiji). No, Hamsun u svojim knjigama, koliko sam upamtio, ne iznosi vrednosne sudove po ovom pitanju. Sa druge strane, odeći ih se zbog u krajnjoj liniji političkog više nego etičkog stava autora, značilo bi odreći se sve magije koju nosi njegova književnost...ogroman gubitak bi to bio. No, govorim u svoje ime.
rankot rankot 08:15 30.04.2009

Re: Ne slažem se s komentarom

pape92
Ja Majlsa ne mogu da prestanem da slušam, pa taman da saznam da je sarađivao sa okupatorom.

Ipak, ovo sam pitanje u blogu postavio zbog direktne korelacije. Relacija nije ista kao neko zlodelo koje nema veze sa umetničkim proizvodom, npr sjajan glumac koji je istovremeno...lopov. Ovi ljudi sviraju o ljubavi, a ne poštuju je privatno, utoliko je ovaj slučaj specifičan u odnosu na opšti.
Ipak, zauzimam tvoj stav, isključujem se od svih okolnosti, i slušam samo muziku (mada mi je Getz prilično dosadio). No, mogu da razumem one koji ne urade tako, mislim da je stvar subjektivna, i da ovde nema onoga: ja sam u pravu a ti nisi. Naglašavam: za ovu specifičnu povezanost. Ne mogu da razumem ljude koji ne čitaju Hamsuna zbog toga jer je išao da se vidi sa Hitlerom.

Једно је свирати о љубави, друго је упражњавати је и поштовати. Елем, можда и јесу тако лепо свирали о њој јер је нису могли осетити? Ништа боље не покреће уметност од неиспуњене жеље...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:04 29.04.2009

nazalost

neki ljudi jednostavno su takvi jer nikad nisu otisli kad cika doktora da im pomogne da razumeju sami sebe zasto to rade.
ja nazalost znam za jednog muzicara iz skoplja koji je do te mere maltretirao zenu da su mu deca zavrsila na psihijatrijskoj klinici. zena je naravno prezivela sve to i sad zivi normalan zivot daleko od njega. a za decu se nadam da ce to nekako razumeti i da ce im to razumevanje pomoci da postanu bolji ljudi od svog oca.
pape92 pape92 16:18 29.04.2009

Re: nazalost

Opšte mesto: muzičari nisu ni bolji ni gori od drugih. Uostalom, bar kad je reč o džez muzičarima, imaju više rizičnih faktora od normalne profesije: često van kuće po turnejama, rad do sitnih sati, neminovno druženje sa polusvetom po kafanama...pri tom, ima ih koji svoj talenat uzimaju kao dokaz da im je dozvoljeno, tj da im se može tolerasti ono što "običnom" svetu ne može. Ipak, na ovih nekoliko primera muzičara koji nisu na vreme otišli kod doktora, je ogroman broj onih kojima takva pomoć nikada nije bila potrebna (da ne shvati neko pogrešno ovo kao napad na muzičare, što kažu: neki od mojih najboljih prijatelja su muzičari )
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:33 29.04.2009

Re: nazalost

Opšte mesto: muzičari nisu ni bolji ni gori od drugih.

naravno, zato sam i rekla neki ljudi, a ne neki muzicari.
isitna je da neki ljudi bilo da su uspesni ili ne u sebi kriju taj neki nagon da povredjuju sebi bliske ljude na nerazumljive nacine. dali se tebi desilo da poznajes coveka sasvim dobro i ne bi nikako mogo da verujes da se neki nasilnik krije u njemu, a na kraju se ispostavi da jeste takav? mene su nekoliko puta u zivotu iznenadili bas takvi ljudi koji na prvi pogled izlgedaju ko da ne bi ni na mrava stali, koji pricaju tihim glasom sasvim razumno, koji su uspesni u svom poslu, a ipak ovamo iza se krije monstrum. ja sam bila skroz sokirana kad sam saznala za ovog muzicara o kome pricam jer sam obozavala njegov glas i njegove pesme. izgledao je tako miran i tih i tajanstven...njega sam prestala da slusam, al majlsa bogme necu.
dragoljub92 dragoljub92 16:39 29.04.2009

Re: nazalost

(da ne shvati neko pogrešno ovo kao napad na muzičare, što kažu: neki od mojih najboljih prijatelja su muzičari )

malo bih korigovao.neki od mojih najboljih prijatelja su čak i ljudi.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:42 29.04.2009

Re: nazalost

malo bih korigovao.neki od mojih najboljih prijatelja su čak i ljudi.

dunja73 dunja73 18:36 29.04.2009

Re: nazalost

neki ljudi jednostavno su takvi jer nikad nisu otisli kad cika doktora da im pomogne da razumeju sami sebe zasto to rade.


podrzavam !!
pape92 pape92 22:10 29.04.2009

Re: nazalost

nikako mogo da verujes da se neki nasilnik krije u njemu, a na kraju se ispostavi da jeste takav?

Ukoliko se neko takav krije među mojim poznanicima još je sakriven. Ponekad se nikad ne sazna šta se događa iza zatvorenih vrata. Tu su umetnici, tačnije javne ličnosti "hendikepirani", to kod njih ne može da ostane sakriveno.
al majlsa bogme necu.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:36 29.04.2009

Pitanje obozavanja

Problem sa ovim muzicarima ili nekim drugim umetnicima je pitanje obozavanja. Druge profesije u kojima su ljudi izuzetni strucnjaci ne donose obozavanje ovakve vrste. A obozavanje nije selektivno. Kad bi ljudi samo slusali muziku i rekli jedni drugima - 'ej, ovo je onaj Miles Davis o kome sam ti pricao, sjajan muzicar - to bi bila druga stvar. I prava slika. Sjajan muzicar, ni vise ni manje od toga. Ali ne, on je Bog. Well... To onda vuce druge stvari. I pune kofere opravdanja.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:36 29.04.2009

Zaboravih

Sjajan tekst.
pape92 pape92 22:14 29.04.2009

Re: Pitanje obozavanja

pitanje obozavanja

Što je više kleveta i laži, drug je Majls miliji i draži.
I sam uhvatim sebe kako opraštam Majlsu ono što ne bih ni svome kumu. Ili, što bi rekao Radovan, obožavam ga do imbecilnosti. Tako to ide...da je Majls svima idol, pa ni po jada, nego kojekakvi.
Jednostavnijim rečima rečeno, slažem se sa komentarom.
rankot rankot 08:23 30.04.2009

Re: Pitanje obozavanja

Ivana Knežević
Problem sa ovim muzicarima ili nekim drugim umetnicima je pitanje obozavanja. Druge profesije u kojima su ljudi izuzetni strucnjaci ne donose obozavanje ovakve vrste. A obozavanje nije selektivno. Kad bi ljudi samo slusali muziku i rekli jedni drugima - 'ej, ovo je onaj Miles Davis o kome sam ti pricao, sjajan muzicar - to bi bila druga stvar. I prava slika. Sjajan muzicar, ni vise ni manje od toga. Ali ne, on je Bog. Well... To onda vuce druge stvari. I pune kofere opravdanja.

Зашто оправдања? Не мислим да треба оправдавати било чије овакво понашање, али такође је дебилно одбацити нечију уметност зато што је тај неко друштвено неприлагођен. Уметност је израз нашег несвесног, зато је сви можемо разумети чак и ако долази из потпуно различите културе. И то што је неко у сукобу сам са собом, па тај сукоб избија као насиље према другима, не значи да је лош уметник - можда му уметност управо настаје од "светлог" дела личности, који је истинска супротност "тамном" делу који се иначе испољава. Ако тако гледате, јасно је да таква уметност није фолирање, али не можете очекивати да таква личност "примером" покаже да треба да се понаша у складу са својом уметношћу - то једноставно није могуће.
dragoljub92 dragoljub92 16:43 29.04.2009

biti

umetnik ne podrazumeva i biti čovek.isto takođe i vrlo često biti stručnjak u bilo čemu ne podrazumeva čovečnost.kao primer su i pojedini stanovnici nam bloga.
nimulid nimulid 17:20 29.04.2009

Re: biti

umetnik ne podrazumeva i biti čovek.isto takođe i vrlo često biti stručnjak u bilo čemu ne podrazumeva čovečnost.



Ljudsko, suvise ljudsko.....
mirelarado mirelarado 16:47 29.04.2009

Џез

Овај одличан текст показује да је човек противречно биће, кадар да начини и највеће узлете и најгнусније гадости - и то истовремено. Музичари нису изузетак, напротив... Слично се понашају и рок музичари, а не бих рекла ни да су класичари неке цвећке. Џез много волим и нећу престати да га слушам, али ова противречност ипак растужује. Можда су малигани и хемија били пресудни... али чисто сумњам.
sybil sybil 16:47 29.04.2009

odlican tekst

a i pravu sliku si odabrao svaka cast.
u principu ne volim folirante, meni su iskreni i autenticni likovi na srcu, in general, pa i u muzici.
pape92 pape92 16:55 29.04.2009

domaćin...

...moli za razumevanje: u cajtnotu je. Vratiće se.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:17 29.04.2009

Život je čudan, ljudi su čudni

Dobar post. Dobar naslov i još bolji podnaslov
Da li bi čovek koji je u stanju da baci ženu kroz prozor mogao da svira ljubavne balade?

Ja pokušavam da stvar vidim uopšteno, dakle i za druge umetnike (prvenstveno za književnike), ne samo za muzičare.
Mislim da je odgovor (na žalost, ili bez: na žalost) - da. Ima toga u književnosti.

Naravno, toga ima i kod drugih ljudi, ne samo kod umentika.

Postoje oni koji vole, ali su istovremeno izuzetno nasilni i siloviti. Znači, muzičar može suprugu baciti kroz prozor ne zato što je ne voli, već zato što je voli, ali mu nešto nije po volji. Bilo šta. I potom pisati ljubavne balade (bilo bi naivno verovati da oni koji sviraju ljubavne balade su "srećno zaljubljeni" ljudi). I ne uvidjati da kod njega nešto debelo nije u redu. Ili i ako uvidja, ne vredi...

Da nas Bog sačuva, ali toga ima.
Zar u narodu ne postoji izreka, koja se pripisuje ženama: "Tuče me, jer me voli". Glupo, ali ima nečeg u tome, nije to tek jedna besmislica više.

Što bi rekao jedan ovdašnji blogokolega: Imanasrazni (ne mislim na nivou blogera, nego na nacionalnom nivou).
dragoljub92 dragoljub92 18:21 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Zar u narodu ne postoji izreka, koja se pripisuje ženama: "Tuče me, jer me voli".

да жене све решавају на силу.
niccolo niccolo 18:22 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

да жене све решавају на силу

nimulid nimulid 18:30 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Da nas Bog sačuva, ali toga ima.
Zar u narodu ne postoji izreka, koja se pripisuje ženama: "Tuče me, jer me voli". Glupo, ali ima nečeg u tome, nije to tek jedna besmislica više.



Sta je pisac hteo da kaze?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:38 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni


Zar u narodu ne postoji izreka, koja se pripisuje ženama: "Tuče me, jer me voli". Glupo, ali ima nečeg u tome, nije to tek jedna besmislica više.

VP sta je ovo? ne razumem uopste sta si hteo da kazes.
dragoljub92 dragoljub92 18:39 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

nimulid
Da nas Bog sačuva, ali toga ima.
Zar u narodu ne postoji izreka, koja se pripisuje ženama: "Tuče me, jer me voli". Glupo, ali ima nečeg u tome, nije to tek jedna besmislica više.



Sta je pisac hteo da kaze?

да су жемске једна врло насилна бића па су тако ушле и у пословицу
dunja73 dunja73 18:39 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Sta je pisac hteo da kaze?

posle svadje
sve je sladje...
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:28 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Njanja de manccini
VP sta je ovo? ne razumem uopste sta si hteo da kazes

Bože, Njanja?
Kao što je autor bloga naveo da postje osobe koje bračnog partnera izbacuju kroz prozor, postoje tako osobe koje smatraju da "neke osobe nalaze (mazohističko) zadovoljstvo u tome da neko grubo postupa sa njima". Stoga sam pomenuo ovu narodnu izreku, koja se može naći u zbirkama narodnih izreka.
Nisam je izmislio.

Clear?

Nije valjda, Njanja, da si pomislila da ja odobravam tako nešto? Ne volim ni sadizam ni mazohizam, ni kod umetnika ni kod običnih ljudi.

Baš si me začudila pitanjem i nerazumevanjem.

Savet: pogledaj, podsećanja radi, u enciklopedijama odrednicu "Mazohizam".
vishnja92 vishnja92 19:46 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Kao što je autor bloga naveo da postje osobe koje bračnog partnera izbacuju kroz prozor, postoje tako osobe koje smatraju da "neke osobe nalaze (mazohističko) zadovoljstvo u tome da neko grubo postupa sa njima". Stoga sam pomenuo ovu narodnu izreku, koja se može naći u zbirkama narodnih izreka.
Nisam je izmislio.

Clear?

meni nije, pokusaj ponovo.
Nije valjda, Njanja, da si pomislila da ja odobravam tako nešto? Ne volim ni sadizam ni mazohizam, ni kod umetnika ni kod običnih ljudi.

ne brkaj odobravanje i voljenje.
Baš si me začudila pitanjem i nerazumevanjem.

mene nije.
Savet: pogledaj, podsećanja radi, u enciklopedijama odrednicu "Mazohizam".

spinujes Pizone opasno - povedi racuna
mrtva sam ozbiljna
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:26 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Baš si me začudila pitanjem i nerazumevanjem.

dobro cudi se, al mi prvo ogovori sta je ovo:
Glupo, ali ima nečeg u tome, nije to tek jedna besmislica više.

a posle cu da ti odgovorim na sve ostalo sto si mi reko.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:31 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

dobro cudi se, al mi prvo ogovori sta je ovo:
Glupo, ali ima nečeg u tome, nije to tek jedna besmislica više.
a posle cu da ti odgovorim na sve ostalo sto si mi reko.

Pa odgovorio sam: Mazohizam (ako po strani ostavimo činjenicu da neko ne sme da reaguje ako mu se nešto ne svidja, da mora da trpi). Prošla su, valjda, ta vremena. Medjutim, tu i tamo se naidje na takve primere. Deluje besmisleno, ali se javlja. Da li treba da kažem DA JA NISAM IZMISLIO TU IZREKU, zaboga miloga?

Zar nisam jasan?
dragoljub92 dragoljub92 21:04 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Pa odgovorio sam: Mazohizam (ako po strani ostavimo činjenicu da neko ne sme da reaguje ako mu se nešto ne svidja, da mora da trpi). Prošla su, valjda, ta vremena. Medjutim, tu i tamo se naidje na takve primere. Deluje besmisleno, ali se javlja. Da li treba da kažem DA JA NISAM IZMISLIO TU IZREKU, zaboga miloga?

сад се укопа.испаде да су само жемске склоне мазокизму
niccolo niccolo 21:07 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Pa ne baš, koristio je neutralnu formulaciju
Kao što je autor bloga naveo da postje osobe koje bračnog partnera izbacuju kroz prozor, postoje tako osobe koje smatraju da "neke osobe nalaze (mazohističko) zadovoljstvo u tome da neko grubo postupa sa njima".

znači i muškarci mogu biti skloni mazohizmu...

Mada bih ja rekao da Vladimiru danas ne ide, nikako da se usaglasi sa blogerkama
dragoljub92 dragoljub92 21:16 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Mada bih ja rekao da Vladimiru danas ne ide, nikako da se usaglasi sa blogerkama

лош дан,дешава се.
pape92 pape92 22:41 29.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Postoje oni koji vole, ali su istovremeno izuzetno nasilni i siloviti.


Čini mi se da pogađam na šta misliš: ljudi koji imaju osećaj da su zaljubljeni su ustvari posesivni i ukoliko to pomešamo sa kroz život stečenom navikom za nasiljem, dobijamo sliku tzv nasilnog ljubavnika. Tj, moguće je zamisliti čoveka koji u jednom trenutku pokušava da izbaci ženu kroz prozor, a u drugom se cepa od griže savesti i ljubavi prema njoj. Naravno, jasno je da to nije zapravo ljubav, jer je ona nepovezljiva sa pokušajem ubistva, ali je on oseća kao takvu.
OK. Ali su primeri ljudi o kojima pišem drugačiji: radi se o istoriji nasilja (kod Majlsa relativno bezopasnog kad su u pitanju trajne posledice, on se smirivao nakon jedne pesnice u glavu, kod ostale trojce opasnoj po život napadnute). U slučaju Četa Bejkera i Bena Vebstera nasilja nad ženama koje sigurno nisu bile ljubljene, nego konzumirane. Ljubavi, sigurno, ni traga.
Blog nisam, očigledno, napisao da bih objasnio mehanizam nasilja nad ženama, nego da bih se sa vama začudio, tačnije "začudio" nad čovekovom prirodom koja, poput Bejkeru dozvoljava da ONIM glasom otpeva neku od ljubavnih balada, a zatim ode kući i pretuče ženu.
Mazohizam u ovoj priči je sporedna, nebitna stvar. Mazohista (a nema ih baš na svakom koraku) zahteva sadistu (njih je svakako više), a sadista ne bi smeo da peva ljubavne pesme. ili, kao što smo videli, bi.
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:59 30.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Mazohizam u ovoj priči je sporedna, nebitna stvar. Mazohista (a nema ih baš na svakom koraku) zahteva sadistu (njih je svakako više), a sadista ne bi smeo da peva ljubavne pesme. ili, kao što smo videli, bi.

Moja poenta je bila da je strašno što postoje ljudi koji su izuzetno nasilni, ne samo prema suprugama, već i prema drugima. Ne samo da ne treba "baciti ženu kroz prozor", nego - to se podrazumeva - ne treba NIKOGA bacati kroz prozor, ni dete, ni komšiju, ni neprijatelja... Ni psa, ni mačku. Nikoga.
Takvi ljudi se, definitivno, ne ponašaju normalno, i nema opravdanja za njihovu ljutnju i bes. Oni treba da snose sankcije za svoja nedela. Moja poenta je bila u tome da kažem da, na žalost, takvih osoba ima, kako medju umetnicima tako i medju običnim svetom. A takve osobe se često ponašaju normalno, pišu ljubavne priče i slično, sve dok se nešto nenormalno ne pojavi u njima, kada bivaju svojevrsni monstrumi.

Mazohizam sam usputno spomenuo, bolje da nisam.

Da podsetim ovom prilikom (to sam jednom pisao, govoreći o seksualnim perverzijama) da sadizam, kao što se zna, dolazi od imena markiza De Sada. Svaki sadizam treba odbacivati.
Ali sam ukazivao na dobar esej Simone de Bovuar "Da li treba spaliti De Sada?" (Faut-il bruler De Sade?), gde autorica zagovara, naravno, da je De Sad imao literarnih i drugih zasluga, bez obzira što je bio uvrnut, i nanosio zla drugima.
Svako nasilje, dakle, treba odbacivati, nijedno nasilje ne sme biti inspiracija umetnicima, ali da ima svakakvih - ima. Ljudi jesu čudni, ponekad monstruozni, i na to treba ukazivati. I kloniti ih se, ko može.
dragoljub92 dragoljub92 12:08 30.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Ne samo da ne treba "baciti ženu kroz prozor", nego - to se podrazumeva - ne treba NIKOGA bacati kroz prozor, ni dete, ni komšiju, ni neprijatelja... Ni psa, ni mačku. Nikoga.

оцкај,од сад нећу више да бацам непријателе кроз windows сг ћеги фрљам у windows
Unfuckable Unfuckable 12:10 30.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

a pre nekoliko godina to je bila vest nad vestima,
kako je neki Nemac, iznerviran ženinim pridikama oko njegovog neprekidnog sedenja ispred tv-a
(beše neko sveCko prvenstvo u fudbalu), 'ladno zafrljačio gospodžu kroz prozor, vratio se pred tv, odgledao tekmu i onda se samoprijavio u muriju
pape92 pape92 14:22 30.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Jasno je da nisi propagirao ko se bije taj se voli princip. Dokaz da o škakljivim temama treba pisati uz duplu proveru napisanog, ništa lakše nego biti pomalo nejasan u komentaru.

Jeste, sećam se te vesti. Imao sam utisak da je čovek jednostavno želeo da nekako ugasi ženu, jer TV u to vreme nikako nije mogao, a bilo je ili­/ili (u njegovoj glavi).

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:30 30.04.2009

Re: Život je čudan, ljudi su čudni

Да, постоје изреке типа "туче ме зато што ме воли". Вероватно је и тачно, како то Владимир сугерише, да део популације тако и мисли, па и у томе налази неко уживање, Такве ствари постоје.

Али мени се чини да већи део (углавном женске) популације која износи став "туче ме зато што ме воли" чини то као неку врсту рационализације, неку врсту одбране од безизлаза.

Једини добар начин опхођења са будалама насилничког типа је напустити их и оставити да излече своје болести сами или да умру сами. Али овакав избор је женама, кроз друштвене норме, обичаје, па и важеће законе, дуго био незамислив и немогућ. Како је било немогуће склонити се од лудака, преостало је или такође полудети или опстати уз рационализовање целе ситуације на било који начин, укључујући и потпуно апсурдна тумачења.

Иако је, формално, данас много лакше развести се, социјални притисци према женама да истрају, жртвују се, и "спасу" брак, "ради деце", "ради угледа", и којечега, су веома инертни, па и даље остају веома снажни. Често ти притисци долазе од оних који би највише требало да подрже, и морално и материјално, жену у одлуци да напусти такву заједницу (родбина, пријатељи,...). Дакле и данас је жена често остављена да рационализује своју ситуацију јер не види излаз, односно нема подршку да излаз нађе.

И онда буде, па можда сам и сама мало крива, па ваљда сутра неће, ма воли ме он, ...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:57 29.04.2009

Nisu ni pisci bolji, a ni gori od džezera

U istoriji svetske, a naročito američke književnosti, biti slavan pisac i alkoholičar je redovna, takoreći zakonita pojava. Dovoljno je navesti velikane kao što su bili Džek London, Skot Ficdžerald, Tomas Vulf ili Tenesi Vilijams.
I kome je to smetalo?
Nikom, a pogotovo ne ženama - stajale su u redovima ispred njihovih hotelskih soba.

Nije smetalo ni Nobelovoj fondaciji da im dodeli nagradu.
Od sedam američkih pisaca dobitnika Nobelove nagrade za književnost, čak su petorica bili notorne pijanice - Luis Sinkler, Judžin O Nil, Fokner, Hemigvej i Džon Štajnbek, koji je isto veče slaveći u jednom Stokholmskom baru zagubio ček na milon dolara Nobelove nagrade.

Lep i poučan primer za pisce početnike je Čarls Bukovski.
Taj mali poštar, ali veliki pisac, imao je samo jednu dilemu - da li da se napije ili da jebe svoje obožavateljke, pošto u te dve velike strasti nije mogao da uživa istovremeno. Pitanje da li da pije i piše istovremeno, nije se uopšte postavljalo.

Veliki Fjodor Dostojevski imao je nešto drugačiju dilemu - piti votku ili se kockati.
Njegovi biografi kažu da je on taj Gordijev čvor najčešće rezao tako što je i pio i kockao se.Tek kad izgubi velike svote pozajmljenog novca i onako dobrano mamuran, sedao je da piše, pre toga ni slučajno. Tako su nastala, po mnogima, najbolja dela ruske i svetske književnosti: Zločin i kazna, Idiot, Braća Karamazovi i druga.

Svakako, ne može se zaobići ni genijalni Džejms Džojs.
Po dablinskim pabovima je pio i pisao. Kao mlad pisac dobro je podnosio piće, zato njegov Stiven Dedalus iz «Portreta umetnika u maladosti», zrači entuzijazmom i energijom. Sa «Uliksom» je već išlo teže, pijani Džojs piše nerazumljivo i nepovezano. Ali gle čuda, kritičari upravo «Uliksa» dižu u nebesa. I šta da radi nesrećni Džojs? Umesto da ostavi piće zbog ciroze jetre, žrtvuje se za umetnost i do kraja života pije još više i piše «Fineganovo bdenje».

A, da, Orvel je do na smrt tukao svoju ženu.
dragoljub92 dragoljub92 19:03 29.04.2009

Re: Nisu ni pisci bolji

из непоузданиог извора сазнајем да је и борхес у том друштву,испичутура,ћовјек га је наводно видио у тамо неком његовом бару у америкама,латинским.
nimulid nimulid 19:25 29.04.2009

ako sam ispravno razumela

Sasvim je opravdano nasilje nad zenama, ukoliko ga sprovodi odredjeni genije ( za mene su genijalci svi gorespomenuti). A ukoliko se radi o obicnim smrtnicima svi cemo da ih pljujemo i osudjujemo.
dragoljub92 dragoljub92 19:31 29.04.2009

Re: ako sam ispravno razumela

nimulid
Sasvim je opravdano nasilje nad zenama, ukoliko ga sprovodi odredjeni genije ( za mene su genijalci svi gorespomenuti). A ukoliko se radi o obicnim smrtnicima svi cemo da ih pljujemo i osudjujemo.

тко то каже(клевеће и лаже)
зар ти мислиш да се овде неко слаже са малтретирањем жемскиња?једини сумљив коментар је женског порекла овај
dunja73
Sta je pisac hteo da kaze?

posle svadje
sve je sladje...

nimulid nimulid 19:43 29.04.2009

Re: ako sam ispravno razumela

тко то каже(клевеће и лаже)


Pa, ne kaze niko, ali se nekako zakljucak sam namece
dragoljub92 dragoljub92 20:02 29.04.2009

Re: ako sam ispravno razumela

nimulid
тко то каже(клевеће и лаже)


Pa, ne kaze niko, ali se nekako zakljucak sam namece

постоје исто такоџе и иронија ,сарказам не само буквално ћитање.па и овија смајлови дадну понекад правац за разумевање.
сад што је пижонче мало неспретно склопило реченицу
Zar u narodu ne postoji izreka, koja se pripisuje ženama: "Tuče me, jer me voli". Glupo, ali ima nečeg u tome, nije to tek jedna besmislica više.

ја мислим да је ово болдировано од ја,створило забуну па су неи помислили да пижон одобрава тепање јер божем жене то волу,а истовремено нисте реаговали на
dunja73
Sta je pisac hteo da kaze?

posle svadje
sve je sladje...

где се тврди да је сех после тепања слађи ,а тои се ћесто,ћак прећесто ћује,кај не?
ја колко сам прочитао мушкиње су овди јасно поставиле дистанцу према насиљу,можда не тако упечетљиву нису се бусали у груди,ко ја ниткад,ма рука да ми увене,таман посо,и тако то .
али,опет кажем,треба мало ослушнути звук који избија из тих реченица.не само буквално ћитати.
nimulid nimulid 20:22 29.04.2009

Re: ako sam ispravno razumela

Nespretno sklopljene recenice mogu se tumaciti na razne nacine a sala je sala.

Ta ne morate biti tako neprijateljski raspolozeni prema meni, ja sam jedna miroljubiva dusa
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:26 29.04.2009

Re: ako sam ispravno razumela

Nimulid
ja sam jedna miroljubiva dusa


Uzgred budi rečeno, i ja sam. Veliki pacifista. Dušom i telom.
nimulid nimulid 20:35 29.04.2009

Re: ako sam ispravno razumela

Ocigledno se nismo razumeli
dunja73 dunja73 20:54 29.04.2009

Re: ako sam ispravno razumela

где се тврди да је сех после тепања слађи ,а тои се ћесто,ћак прећесто ћује,кај не?

али,опет кажем,треба мало ослушнути звук који избија из тих реченица.не само буквално ћитати.

pa i nisi ti tako ...kao sto izgledas...
vishnja92 vishnja92 21:44 29.04.2009

Re: ako sam ispravno razumela

dragoljub92


odo da spavam, dragoljub ima moju blanko podrsku - sta reko i sta ne reko.
laku noc
radojicic92 radojicic92 19:49 29.04.2009

...

malo Miles crta
Unfuckable Unfuckable 20:01 29.04.2009

uživao sam čitajući

ovaj perfektno skockan i napisan tekst, porilično se grozeći podacima iznetim u njemu a istovremeno se (priznajem) cerekajući duhovitim opisima omiljenog mi autora. Dakle - fantastično ispisana jeziva tema.
Nije prvi put da otkrijemo tu diaboličnu protivrečnost Genijalaca tj da su izuzetno nadareni umetnici (ljudi) privatno bili pravi šljam, za šta nemam pametno objašnjenje osim onog starog "Bog daje - bog odnosi".
Kao da im u srcu nije bilo dovoljno emocija (mesta) i za umetnost i za "ostatak sveta".
pape92 pape92 22:55 29.04.2009

Re: uživao sam čitajući

Iako mi ona: "drago mi je da ste sa nama", obično para uši, ne mogu da odolim.

Postoje disertacije, ozbiljni radovi gde se stvari posmatraju i sa neurološkog stanovišta a koji razmatraju tezu da nema umetnosti bez ludila, da je tanka crta koja deli to dvoje, i što si joj bliže to imaš veće šanse da budeš genije (naravno ovo je krajnje uprošćena verzija priče). Onda neko pomene nekolicinu genija koji su bili sve samo ne ludi...ali izgleda da među genijima vlada veći stepen ludila nego među smrtnicima.

Ovi "moji" ovde su međutim više zbunjeni nego ludi. Nasilnici stvoreni još u nečim poremećenoj mladosti, koji istovremeno imaju talenta i umetničku dušu. Sem možda Majlsa, za koga će poneko da upotrebi reč genije, sa kojom sam ja obazriviji.
Unfuckable Unfuckable 05:55 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

Ima tu još dosta zanimiljivih stvari koje otvara ovaj tekst :
meni sada, na "drugo čitanje" upada u oči ta, potpuno apsurdna fasciniranost prozorima (nasuprot vulgarnom makljanju, ovo bi se moglo svrstati u "primenjenu umetnost" nasilništva). Ok, osim ovog Poslednjeg - taj se držao "tradicije" (uppercut)
Pada mi na pamet još nešto :
već si jednom naveo da su džezeri spadali u žešće švalere, da tako kažemo.
Dakle, doći do dovoljno (pa i previše, al' šta zna dete....) žena za većinu njih nije predstavljalo izazov, što možda - uz kombinaciju sa par trauma iz mladosti, i poprilično "pomoćne hemije" - može bar malo objasniti taj nipodaštavajući odnos koji su neki od njih uredno negovali.
Zatim, pogledajmo iz drugog ugla : Estrada, sama po sebi i dešavanja na njoj, i žene u sklopu svih tih - prečesto ponižavajućih i krajnje bestijalnih dešavanja, i muški akteri te estrade koji sve to jako dobro vide i poznaju... Ovo ne treba da zvuči kao odbrana bilo kog nasilnika, odmah da napomenem.

Onda - naša blaga zapanjenost glede svega toga, verovatno najlakše objašnjiva.
Skloni smo da sudimo o ljudima prema "spoljašnjosti" : garderobi, izgledu, pa i stvaralaštvu. Mnogo nas više čudi kada neki lep i doteran..."kulturan" gospodin maltretira svoju suprugu, nego kada to radi neki odrpani marginalac. Mnogo češće nego što bih to uopšte želeo, čujem uverenja da neko mora da je "dobar čovek" na osnovu njegovog izgleda, garderobe, izgleda očiju čak...
Stimuvezi - pouzdan podatak da je jedan proslavljeni "dečiji drugar" - teeeežak baksuz i decomrzitelj, a jedan drugi iz iste branše je baš vol'o da boksuje svoju ženu....ali - baš.
A na tv - na 'leba da ih mažeš, nasmejano to....toplih očiju punih ljubavi za ceo svet.
margos margos 09:44 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

Skloni smo da sudimo o ljudima prema "spoljašnjosti" : garderobi, izgledu, pa i stvaralaštvu.............
Stimuvezi - pouzdan podatak da je jedan proslavljeni "dečiji drugar" - teeeežak baksuz i decomrzitelj,

Ja sam sklona da u tome vidim nekakvu ravnotežu - taj 'decomrzitlj' je deci dao toliko dobrog, velikom broju dece... generacijama, ali ih ne voli u realnom okruženju. Onaj najbolji deo njega se obraća najboljem delu njih - i to je po meni u redu. Njegova 'mržnja' ne ide nigde u destrukciju i činjenje lošeg.

Koliko puta sam slušala ode o nekim ljudima iz okruženja, a sticajem okolnosti im poznajem 'tamnu stranu', pa se lomila oko toga da li da zucnem ili ne, pa uglavnom ne, Ko sam ja da bušim nečije balone ? Na kraju krajeva, nikad se ne zna da li će se ta tamna strana ispoljiti i u konkretnom slučaju. Ja verujem da su nasilnik i žrtva često 'plesni par', te ih tako i posmatram.
Unfuckable Unfuckable 10:36 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

taj 'decomrzitlj' je deci dao toliko dobrog, velikom broju dece... generacijama, ali ih ne voli u realnom okruženju

uuuu pa sad bi se tu moglo diskutovati da li onda uopšte može da "radi" na "temi" koju "ne podnosi" ili je to samo ona priča tipa "poslastičar koji ne jede kolače"...
Međutim, ovaj drugi koji je superultraextrakidsfriendly, a onda predveče malo patosira ženu nekoliko puta, je l' i on daje sve najbolje svoj toj deci pa mu ovo malo dođe k'o ventilče ? Hoću da kažem da sam jako sumnjičav prema pojavama tipa "obožavam cveće i decu a popodne ubivam za pare" kao i pojavama tipa "prezirem pacijente koje lečim, ali ništa strašno zbog toga - leči ih moje znanje a ne ja"
Ovo oko ljudi iz okruženja se, bar meni uklapa u ćosićevski model "želim da verujem" koji sam i opisao, pošto istotakodže imam slična iskustva sa "poroci privatni - vrline javne" pričom iz okoline...
a tko nema ?
sybil sybil 10:42 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

već si jednom naveo da su džezeri spadali u žešće švalere, da tako kažemo.
Dakle, doći do dovoljno (pa i previše, al' šta zna dete....) žena za većinu njih nije predstavljalo izazov

to jednostavno nije inteligentno. ne prilici inteligentnim muskarcima da su neki ekstra svaleri. evo npr. don zuan, priglup, zavodnik, sve se zavrsi veselo i leprsavo. faust zavodi gretchen toliko tragicno da se ona ubija.
macizam, ali ne esencijalan, nego nekonvencionalan, kreativan i ambivalentan je brutalna istina. macho-emocionalna ranjivost, ubitacna kombinacija, koliko njih to moze. sve preko toga je cista patologija.

brutalna istina
margos margos 10:54 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

uuuu pa sad bi se tu moglo diskutovati da li onda uopšte može da "radi" na "temi" koju "ne podnosi" ili je to samo ona priča tipa "poslastičar koji ne jede kolače"...

Pa kako ''da li može?''
Može - i radi to uspešno decenijama. Ko će da mu zabrani? I kako? I zašto? Ne radi dobro?
Unfuckable Unfuckable 11:03 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

a tko je govorio o zabranama ?
Zanimalo me mišljenje : može li neko ko prezire decu (tačnije : smučila mu se malo) da uspešno radi s decom...
Odgovor sam dobio, thanks, ali nema potreba za učitavanjima tipa :
Ko će da mu zabrani? I kako? I zašto?

Diskusija je o protivrečnosti "poslovnog" i "privatnog" koliko kapiram tj - kako neko ko napravi fantastično - romantičnu pesmu ode posle kući i opaja patos i zidove ženom (ili : kako neko ko pravi fantastične dečije pesmice privatno - ne podnosi decu)
Dakle, nit' sam tražio zabranu Majlsa D nit' nekog drugog.
sybil sybil 11:18 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

mislim da bi tu psiholozi imali posla da objasne motivaciju za takvo licemerje. sta takve pokrece? mrznja? strah? nesigurnost? you name it.
margos margos 13:45 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

E, ne učitavam ništa, nit se svađam. Samo kažem da to radi odlično decenijama iako u stvarnom životu ne voli decu u okruženju. Svoju nema a rođačku nije zarezivao nikad.... Pa ipak, retko ko nije makar u sebi zapevao ''u svetu postoji jedno carstvo'.

Ne mislim da si tražio zabranu - pitanje je bilo onako - sve i da je licemerno, uvrnuto, bolesno, fascinantno, čudno, kako god - ostaje da ljudi dobro rade neke stvari uprkos svojim drugim osobinama.

pape92 pape92 23:12 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

Opasno sam se preračunao sa privatnim životom vs ovog javnog na blogu (da budem u trendu gornjih komentara) u smislu obaveza prema privatnom i prerano postavio blog: da sam to učinio u petak, imao bih dovoljno vremena da i sam prokomentaršem mnoge komentare blagovremeno. Ipak ću to uraditi kao da je na vreme, u nadi da će se još neko vratiti, a izvinjavam se što sam ostavio utisak da sam napustio brod (taj utisak je sasvim tačan, ali nisam imao izbora).

može li neko ko prezire decu (tačnije : smučila mu se malo) da uspešno radi s decom...


Evo slučaja koji mi je poznat. Nije kao rečeni, jer deca se nisu smučila tom o kome ću da pišem, nego ih nikada nije ni podnosio. Pritom je jedan od viđenijih dečijih ilustratora, odličan u svom poslu. Za njegov rad zaista nema veze da li ne podnosi decu (ne bije ih) ili ih obožava, ali je zanimljivo objašnjenje zašto je to tako. Naime, taj lik je i sam (veliko) dete, ali gotovo bukvalno. On decu ne doživljava na zreo način odraslog čoveka, nego su oni, kao što bi bili drugom detetu, rivali, konkurencija za naklonost okoline. On se čovek svađa sa decom, koristi to što je ipak 'veliki' pa zna fore da bi spustio deci, ponižavaih (verbalno), i generalno, sem ako mu se neko dete privremeno baš svidi, mrzi decu i ne voli da je u njihovom prisustvu. Ovo objašnjenje u slučaju ovog umetnika, ili zanatlije, kako gledate na profesiju ilustratora, sasvim drži vodu.
Druga je stvar sa dečijim animatorima. Ostavlja bljutav utisak u ustima saznanje da neko od njih zapravo decu ne voli. Opet, stvar može da se posmatra hladnokrvno: ne živi moje dete sa takvom osobom. Ako ga moja deca vide na TVu, dobro će se zabaviti (ako je dobar). Štaviše bi čovek mogao mirne duše da dozvoli svom detetu da učestvuje u emisiji, nikada se ništa loše nije desilo ni jednom detetu. Veća je misterija, slična onoj sa džezerima, kako ti ljudi mogu to da rade, kako mogu ikako, a kamoli (još) i dobro. No, kao što je govorio Engels: čovek je biće prakse...



Unfuckable Unfuckable 23:20 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

nikada se ništa loše nije desilo ni jednom detetu. Veća je misterija, slična onoj sa džezerima, kako ti ljudi mogu to da rade, kako mogu ikako, a kamoli (još) i dobro.

upravo to :
tako nežne harmonije o ljubavi, a tako brutalni aperkati - that's point
Ima tu još jedna (urbana) legenda koja može dodatno zgusnuti priču o protivrečnostima - navodno je gomili ginekologa "one stvari" - i svega što ide uz to, pa i onog nepopularnog (medicina, jbg!) - preko glave, što ih čini - skoro pa - gay oriented
pape92 pape92 23:29 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

Dakle, doći do dovoljno (pa i previše, al' šta zna dete....) žena za većinu njih nije predstavljalo izazov, što možda - uz kombinaciju sa par trauma iz mladosti, i poprilično "pomoćne hemije" - može bar malo objasniti taj nipodaštavajući odnos koji su neki od njih uredno negovali.
Zatim, pogledajmo iz drugog ugla : Estrada, sama po sebi i dešavanja na njoj, i žene u sklopu svih tih - prečesto ponižavajućih i krajnje bestijalnih dešavanja, i muški akteri te estrade koji sve to jako dobro vide i poznaju... Ovo ne treba da zvuči kao odbrana bilo kog nasilnika, odmah da napomenem.


Ovo je dobro opažanje, pa ga ističem.
pape92 pape92 23:42 30.04.2009

Re: uživao sam čitajući

Ima tu još jedna (urbana) legenda koja može dodatno zgusnuti priču o protivrečnostima - navodno je gomili ginekologa "one stvari" - i svega što ide uz to, pa i onog nepopularnog (medicina, jbg!) - preko glave,


Sad kad konačno imam dovoljno vremena, mogu i da trolujem. Ima i sledeće začkoljica: ginekolog koji nije izgubio svoje instikte, i kome se nekako (uvidom ispod pojasa) utvrdi da je osećao seksualno uzbuđenje prilikom pregleda može da se nađe u velikim problemima, i da popije ozbiljnu tužbu. Ako se stvar ponavlja, i da ostane bez posla. Pa ti sad odvoj javni rad od privatnog u njihovom slučaju: ako ga odvojiš do koske, preti ti impotencija, ako ga ne odvojiš, ostaćeš bez posla

Moram dalje, pazi ovo: na početku 19 veka je bilo uobičajeno među damama višeg staleža odlazak na 'masažu genitalija' jer se histerija smatrala bolešću koja se može suzbiti seksualnim zadovoljenjem. Ovu su praksu izvodili lekari, ljudi sa diplomama u cilju lečenja. Da bi se ipak smanjilo 'lično prisustvo' stvar se najčešće obavljala preko pomagala, i prvi mehanički mrdajuči dildo je plod takvog napora, dakle izmišljotina lekarske profesije a ne industrije seksualnih pomagala.
Sad, uporedi današnje ginegologe sa kolegama od pre 200 godina. Koje li su muke mučile ondašnje...
trener92 trener92 20:14 29.04.2009

Opasan tekst

opasan . Moram da smislim nešto
Možda će biti onih kojima saznavši za nedela izvođača, više neće biti ni do njihove muzike


, ne verujem, o tome se znalo i ranije,koga je interesovalo ( čuo sam ovo o Getsu ranije )
pape92 pape92 23:03 29.04.2009

Re: Opasan tekst

o tome se znalo i ranije,koga je interesovalo

Ma naravno, ko se iole pozanima dovoljno je da malo pročačka po netu. Ipak, obično se prvo čuje muzika pa se onda, možda, pronjuška i o autoru, pa nije bez osnova da će se naći poneko i ko za ponešto od ovoga, i prvi put čuje. A da li će prestati da sluša, verovatno retko ko.
jasnaz jasnaz 20:55 29.04.2009

/

Umeti osećati / Ne umeti voleti

Biti veliki i biti jadan u nemoći da vladaš veličinom…..

--- pri tom, ima ih koji svoj talenat uzimaju kao dokaz da im je dozvoljeno, tj. da im se može tolerasti ono što "običnom" svetu ne može

a što misli i „običan svet” = opasno&tužno
nimulid nimulid 21:08 29.04.2009

Re: /

Umeti osećati / Ne umeti voleti


Mislis da je to moguce?
jasnaz jasnaz 21:40 29.04.2009

Re: /



--- Možda su Getz, Webster, Chet i Miles ipak gajili ljubav, ali za muziku?
vishnja92 vishnja92 21:53 29.04.2009

Re: /

jasnaz
Umeti osećati / Ne umeti voleti

Biti veliki i biti jadan u nemoći da vladaš veličinom…..

--- pri tom, ima ih koji svoj talenat uzimaju kao dokaz da im je dozvoljeno, tj. da im se može tolerasti ono što "običnom" svetu ne može

a što misli i „običan svet” = opasno&tužno

ooo
ceo dan skockavam u glavi :)
nimulid nimulid 22:05 29.04.2009

Re: /

Ja nekako naivno mislim da se prave stvari radjaju iz ljubavi, bilo koje vrste
crossover crossover 22:46 29.04.2009

Play Misty for Me

Да чујемо и другу страну. Oна је добијала батине. Sassy:

hexenschuss hexenschuss 22:57 29.04.2009

kind of...sad

when u think.
omiljene umetnike ne treba ni gledati kao ljude. umetnost je njihov trade. da li su nemoralni ili violentni, izopaceni, zli, podmukli i uopste jezivi, nikakve veze nema sa onim sto ti cine kad ostanes sam s njihovim delima. ionako tek kad te svojom umetnoscu zainteresuju saznas im i sve mane. a onda nema nazad.
ne treba ih ni upoznavati, to samo razbija magiju.
sjajan tekst though

pape92 pape92 23:11 29.04.2009

Re: kind of...sad

ionako tek kad te svojom umetnoscu zainteresuju saznas im i sve mane. a onda nema nazad


Sa ovim se potpuno slažem. Pitanje je kako bi bilo čak i da je, u nekom slučaju, i obrnuto. Muzika je jednostavno moćna. Ipak, kako saznajem iz komentara (ne ovde, nego interesujući se za temu) ima ljudi koji, mada koliko sam razumeo kao moralni, voljni čin, a ne jer su im se sparušila čula, odbijaju da slušaju denuncirane umetnike.
hexenschuss hexenschuss 23:34 29.04.2009

Re: kind of...sad

pape92
ima ljudi koji, mada koliko sam razumeo kao moralni, voljni čin, a ne jer su im se sparušila čula, odbijaju da slušaju denuncirane umetnike.

i tako dobijamo guilty pleasures

mislim da je obrnut proces upravo zbog predrasude odbijajuci, ali mislim da to vise vazi za literaturu koja ne moze da te obuzme na tako spontan i iznenadjujuci nacin kao muzika, upravo zbog prirode svoga medija, citanje je voljan cin, muzika te samo odjedanput strefi i nikakvi moralni postulati ne mogu da te sprece da u njoj uzivas. samo odbijanje slusanja najbolji je dokaz za to.

or to put it in the wise words The Lady sung:

Maybe we do the right things
Maybe we do the wrong
Spending each day
Just wending our way along

myredneckself myredneckself 01:18 30.04.2009

Re: kind of...sad

i Tina je trpela nasilje od Ajka
(oslušnite Tinin razgovor sa vokalnom pratnjom u ovoj pesmi)
crossover crossover 14:53 30.04.2009

Re: kind of...sad

myredneckself
i Tina je trpela nasilje od Ajka
(oslušnite Tinin razgovor sa vokalnom pratnjom u ovoj pesmi)

Да, њих двоје су најпознатији пример, Тина се срећом извукла.
Неке од најпознатијих песама су инспирисане овом темом. Мало ко се обазирао на злокобне речи ове песме док је као клинац скидао рифове свог хероја.
gordanac gordanac 06:19 30.04.2009

interesantno....

...naslov teksta bi mogao biti i :
"_________________ i nasilje nad ženama"
ili (možda još bolje) :
"_________________ i nasilje"

Ljudi imaju problem da istovremeno "stave" dve (po njihovom prethodnom stavu) oprečne stvari u glavu - neko piše i svira sjajnu muziku i - besomučno mlati ženu.
Verovatno pretpostavljaju da sam stvaralac bilo čega dobrog ne može da misli ili čini nešto loše, neko zlo, nekakvo "uobičajeno" nasilje...

Potpuno pogrešna pretpostavka.

Valjda većini prija da činjenje nasilja (bilo kakvog, fizičkog, verbalnog, psihičkog,...) vezuje za poseban "tip" ljudi koji ne mogu imati nikakve veze sa bilo čim osim - nasiljem (pa se onda izgradi stereotip o "takvima" koji su "marginalci" raznih fela, nikako stvaraoci ili oni koji nešto rade bolje od nas ili nas zadivljuju onim što stvaraju). Pakao, to su uvek drugi, rekao bi Sartr i svratio do Simon da podele apsint i duvan, ostavljajući nas u potpunoj neverici da je moguće da su se i oni povremeno - mlatili (i ja se nadam da nisu, naravno!)

Lako je proveriti koliko je ljudima teško da se dobrovoljno "odreknu" nasilja, bilo kakvog - zgroziće se nad džezerima koji su mlatili žene, sablazniće se nad piscima koji čine isto, a naravno i nad komšijom za kog znaju da je nasilnik, ali kad ih pitate "a, tučete li svoju decu, ponekad?", hladnokrvno će reći "naravno!, pa, to je dobro za njih, mora ponekad, izbudale me, ne razumeju drukčije!" Ajde ?!
I - koliko je to licemerno, neće nikako prihvatiti, ni kroz najdobronamerniju moguću komunikaciju. "Vlasnici" dece - tuku decu. I - taćka. I pošto to radi ogromna većina ljudi - malo ko se zgražava nad time. Najbolje je kad mi kažu "pa, samo sam ga/je malo udario....". Ajde?! Kad nasilnik određuje koliko je to "malo" ondaK to mora da je - prava mera.Jes`, paz` da nije.
Ljudi su potpuno šašava bića.
margos margos 10:01 30.04.2009

Re: interesantno....

Govoriš opet o trunju i balvanima...
Ili ''neka se baci kamenom....''...
Nikad dovoljno podsećanja:)))
pape92 pape92 00:05 01.05.2009

Re: interesantno....

U Antičko doba, javno i privatno je bilo takoreći jedno te isto. Ljudi su čitav svoj život provodili kao javan, pri tom je svaki građanin koji drži do sebe imao to i da manifestuje učešćem u nekom javnom delu. Budući da je formalno privatan život u staro vreme bio javan, on je i obavezivao. Naravno, mnoge etičke i moralne norme su bile različite, ali se (uzmimo) nije gledalo ravnodušno na prebijanje roba (iz hira, nepravično; kaznene politika je bila u skladu sa vremenom, surova). Slično je važilo i za silovanje robinja. Tada se od saznanja javnosti za ova nedela nije moglo pobeći, pa su, imajući u vidu i svoje javne uloge, ljudi bili obazriviji kada su praktikovali privatan život: on se automatski posmatrao u istoj ravni sa javnim.
Danas su javni i privatni životi odvojeni, druga su vremena. Posledica je da ljudi manje paze, ako imalo. Moglo bi se cinično reći da se prirodnije ponašaju. Ovo je glavni društveni uzrok pojava o kojima ovde govorimo. Tim više treba poštovati ljude koji se u privatnom životu ponašaju onako kako to čine i u javnom (ne mislim samo na poznate ljude, javni je život svako druženje). Naravno, celebrates su ovde 'hendikepirani', njihov se privatni živor uvek sazna. No onaj naših drugara i drugarica, često nikada.
Doctor Wu Doctor Wu 08:25 30.04.2009

Pape, po obicaju sjajan tekst.

Pogotovu dobar ovaj deo o Stan-Menina-Moca-Getzu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:33 30.04.2009

"Zgražatelji" su najgori :)

Od juče razmišljam o ovom izuzetnom tekstu, odnosno o pitanju koje pokreće, a o kome inače često razmišljam – odnos prema umetniku i njegovom delu. Odvajati – ne odvajati? Nemam odgovor.

Da, teško je džonglirati sa dve oprečne kategorije u glavi. Naša percepcija dela se automatski menja saznavanjem nekih detalja iz života umetnika ako to dozvolimo, a opet za "nedozvoljavanje" nam je potreban poseban napor koji pre tog saznanja nismo morali činiti da bi uživali u delu.

Jedan od jednostavnih odgovora je da delo ostaje. Ko će se za 50-100 godina sekirati oko toga što je, recimo, Đole umeo da oplavi Olju?
Milan Novković Milan Novković 09:46 30.04.2009

Re: "Zgražatelji" su najgori :)

Odvajati – ne odvajati? Nemam odgovor.

Verovatno nije lako, ako je uopšte moguće, mnogo pomoći drugima da nađu odgovor.

Meni znanje o autoru dosta oboji delo i često su mi dve stvari neodvojive.

I bez znanja o autoru je vlasništvo nad značenjem dela u svakom od nas podeljeno između autor i konzumenta - u proseku ne može sva lepota da bude u oku posmatrača, ali deo sigurno jeste. A to oko, jedno, dva ili tri je kod svih nas drugačije, zavisi od našeg karaktera, života, znanja, talenta itd. I meni je, npr, nemoguće da iz vidokruga izbacim autora, ako nešto o njemu znam.
kenozoik92 kenozoik92 11:49 30.04.2009

Re: "Zgražatelji" su najgori :)

Bojan Budimac

Jedan od jednostavnih odgovora je da delo ostaje. Ko će se za 50-100 godina sekirati oko toga što je, recimo, Đole umeo da oplavi Olju?

odlicno si ovo sve rekao. A ko ce se sekirati: pa, to ce se provlaciti kroz njihovu familiju. Znam o cemu govorim. Imas ti tu jednu "mikro" i jednu "makro" dimenziju - za javnost je on jedan lik, a za svoju familiju i poznanike nesto drugo. Upoznao sam doticnog dok je jos bio nobody, i odonda nisam kupio nijednu njegovu plocu itd. To je ta neka mikro dimenzija. Pitanje je uvek: sta mi je bitnije? Hocu li da budem dobrica prema svom okruzenju, sto guta snagu i vreme, ili cu da zrtvujem ponesto ( i ponekog) u ime Neceg Veceg?
bocvena bocvena 09:03 30.04.2009

Dobro napisano

i još bolje postavljeno pitanje.
Ja na njega nemam odgovor. Ne uspevam uvek da odvojim delo od tvorca. Nisam sigurna da talenat abolira neljudskost.
Mislim da je Budimac u pravu - pustimo vreme da kaže poslednju.
Черевићан Черевићан 13:50 30.04.2009

о млеку, бициклу, џезу . . . тукаџиама

знате оно г Папе кад бациклу ненаучиш да тераш ко мали јако тешко иде то после.тако ија зџезом.кад ми време било онда ме класично музичко образовање беше узело поцвое ( оно знате ,од бајера залеву па до окончања средње музичке - оцек клавир ). после ме апи грађевинарство и . . .џез оста недосањан. пробам га стално ухом наслутити , ал . . ние ми то оно и све се чешће присећам рођака којем су на интересовањему једне године на тераси неког хотела нузморе,
- ма шта ови то набини свирају
одговорили
- џез
а он онако сремачки спонтано ће нато
- ха дообро, мора неко ито свирати
елем, ово испред је само признањеми зашто се на Ваш блог који редовно пратим коментаром некачим и поред тога што исти на мене едукативно утиче. ил укратко
- јебига, кад неумем ништа касти натему

а што се уметника силеџиски настројених тиче , ха, така тура , но мени исти . . . непасирају . неволем тукаџие. а и стваралаштву им сопрезом приступам .
kenozoik92 kenozoik92 17:30 30.04.2009

Re: о млеку, бициклу, џезу . . . тукаџиама

ne zameri ali ne verujem da se bas ti ne bi "primio" na dzez - pa nasumce predlazem: Best of Benson (gitarista George Benson iz mladjih dana).
http://www.amazon.de/Best-Benson-George/dp/B000026B82/
ima odnedavno i da se kupe (a i probaju) pojedinacne pesme na amazonu (nije reklama), npr.
http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B001UKAYSM (njegova verzija od california dreaming)
Svako ima neki svoj "sezame otvori se", pa naslo bi se i tebi mislim.
Черевићан Черевићан 19:43 30.04.2009

пред сезамом

хвалаВам г kenozoik-у на доброј вољи да ме приволите џезу. додуше некажесе се бадава . . ником ние јасно шта се може заволети касно . . . . можда је то баш џез умојем случају. тко зна?
pape92 pape92 00:08 01.05.2009

Re: о млеку, бициклу, џезу . . . тукаџиама

- ха дообро, мора неко ито свирати


Tako Prečanski, da sam se zaželo posete maminom rodnom kraju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana