Ljudska prava

Šta vas se samo tiče?

Freedom of Information RSS / 30.04.2009. u 14:08

Autor: Rodoljub Šabić

Pretpraznični radni dan završio sam, kao što je red, potpisivanjem „hrpe" rešenja donetih povodom žalbi koje su građani, novinari ili neko treći podneli zbog uskraćivanja informacija od strane raznih organi vlasti.
Ta „operacija" potpisivanja uvek me podseti na nešto što, bar na prvi pogled i iz usta Poverenika za informacije, zvuči gotovo jeretički ali je istina. Situacija u kojoj se od vlasti traži i dobije neki nosač informacija upućuje uglavnom na razmišljanje o sadržini tih informacija. Situacija u kojoj se traži a ne dobije upućuje, i to ne samo tražioca, na razmišljanje o mnogo širem krugu stvari. Dakle, posmatrano iz određenog rakursa uskraćivanje „nudi" impulse koji mogu biti vredniji od onih koje mogu ponuditi tražene informacije. Naravno, uz uslov da se na impulse reaguje.
Današnje potpisivanje završio sam sa rešenjem koje to, mislim, dobro ilustruje. Rešenjem, kojim se poništava odluka Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja kojom je odbijen zahtev Mreže za restituciju, Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine iz Beograda, za uvid u spise predmeta i kopije rešenja kojima se odobrava izgradnja za teritorije opština Stari Grad i Savski Venac u periodu od 01. 01. 2007. do 08. 08. 2008. godine, i nalaže da im se omogući pristup tim informacijama.
Moje rešenje, podnosilac zahteva, predmet njegovog interesovanja, poništeno rešenje ministarstva, sve to podseća na jednu robusnu državnu „akciju", kojoj je svojevremeno pridavan veliki značaj i koja je s tim u skladu imala i te kakav publicitet.
Pod „akcijom" podrazumevam Zakon o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, koji je izgledao kao prvi ozbiljan nagoveštaj spremnosti države da se upusti u rešavanje problema koji je većina tranzicionih država odavno rešila - u vraćanje ili obezbeđivanje naknade za imovinu koja je oduzeta bez naknade primenom propisa o nacionalizaciji, agrarnoj reformi, konfiskaciji, sekvestraciji...
Zakon je „pozvao" lica kojima je imovina oduzeta odnosno njihove naslednike da to prijave. Nije se upuštao u pitanja osnova ili postupka za restituciju, izričito je rekao da će to biti uređeno posebnim zakonom, ali je podnošenje prijave definisao kao bitan uslov za naknadnu restituciju. Čak je to podnošenje i oročio utvrdivši da ko prijavu ne podnese do kraja juna 2006. gubi svako pravo na restituciju.
Nije baš poznato koliko je koštala primena ovog zakona, ni to koliko angažovanje kadrovskih i drugih resursa je zahtevala. U svakom slučaju mnogo. Nisu poznati ni realni efekti angažovanja, osim da je u elektronskoj bazi podataka Republičke direkcije za imovinu evidentirano preko 70.000 prijava ljudi koji su, od kraja juna 2006., željno očekivali „poseban" zakon. A poznato je i da dobar deo oduzete imovine predstavlja zemljište, posebno građevinsko zemljište.
Uskoro će jun 2009. O posebnom zakonu se skoro i ne govori. Vlast još uvek raspolaže nekada oduzetim građevinskim zemljištem. I ne samo da raspolaže nego ga stavlja na raspolaganje i nekim novim korisnicima. Zar nije sasvim prirodno što postoji interesovanje za to pod kojim uslovima ona to čini? Zar nije apsurdno svako suprotstavljanje tom interesovanju? A poseban apsurd je način na koji se to radilo u konkretnom slučaju. Verovali ili ne, ministarstvo je uskratilo pristup gore pomenutim informacijama uz obrazloženje da „tražene informacije nisu informacije od javnog značaja", kao i da tražioci informacije „nemaju pravni interes" za to. Jednom rečju - to se Vas ne tiče.
Da li treba pretpostaviti da i posle četiri godine važenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pravnici u ministarstvu ne znaju da je „informacija od javnog značaja svaka informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna", i da ne znaju da se postojanje opravdanog interesa javnosti po zakonu pretpostavlja, osim ako organ vlasti dokaže suprotno? Ili je reč o nečem drugom?
Šta god da je, morali bi znati. Ko to sumnja, da građani koji se nadaju povratku imovine imaju pravo da znaju o čemu se radi, i razume se, pravo da znaju sve o tome šta se sa imovinom dešava? Imaju, naravno, ne samo oni već i ostali građani, cela javnost. Čak i da im zakon to ne garantuje, vlast bi morala voditi računa o tome da, od trenutka kada zbog stavljanja zemljišta na raspolaganje trećem licu, naturalna restitucija postane nemoguća, ostaje jedino restitucija u vidu novčane nadoknade. Iz budžeta, koga pune svi građani Srbije.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 15:12 30.04.2009

Bejaše

li to ono ministarstvo koje ima akciju pod nazivom "Očistimo Srbiju" ?

I vrapcima na grani je jasno da će oni u sakrivanju tih informacija odugovlačiti maksimalno a u cilju prikrivanja izvršilaca i korisnika uzurpacije i pljačke narodne i privatne imovine.

Da nijesu gadljivi na narodnu imovinu odavno je poznato, ali se vidi da im je i privatna veoma slatka.

Narednih 30 godina poreski obveznici Srbije će imati hipoteku i na svoje plate (ako ih uopšte i bude ) i na preostalu ne uzurpiranu imovinu.
sladjamk sladjamk 16:16 30.04.2009

Samo da saopstim,

Da sam tekst stavila u favorite, pisca u Vipovce i dala preporuku.

Ne mogu da pricam vise jer mi se gadi u vezi gore recenog zato sto se i ja borim kao Don Kihot vec 6 godina u Makedoniji u vezi denacionalizacije ( povratka oduzetog imanja)
Do sada su me odbili 4 puta.
1. Ne mogu da mi vrate gradjevinsko zemljiste u centru grada (Skoplje) koje 40 godina stoji ne izgradjeno uz obrazlozenje da je deo prodat stranoj firmi za izgradnju trznog centra a ostatak podpada pod ulicu koja ce voditi do njega i to u vreme dok traje proces denacinalizacije koja je otpocela 2 god pre nego sto se izvrsila prodaja. U Resnju kojim su me odbili nigde ne postoji ni povrsina delova na kome ce da se gradi ni gde ce biti ulica.

2. U fazi cekanja na odgovor za denacionalizaciju ( za zemljiste) i deeksproprijaciju (za kucu u Gostivaru) oduzetih 1962 god prodaje se 1/2 kuce i dodeljuje - prodaje za dzabe jos 1/2 dvorista fizickom licu koje tu gradi veliku zgradu. Ostatak od 1/2 povrsine koja je bila pod kucom i 1/2 dvorista mu se dodeluju besplatno kao nuzan prilaz. Odbivena sam sa obrazlozenjem da je vec prodato i izgradjeno iako je proces koji sam zapocela u vezi povratka mislim na podneta dokumenta zapoceo 1 godinu pre prodaje.
Evo jedna fotka sa Mavrova

3. Dobila sam odgovor za 2 placa na Mavrovskom jezeru ( cekam za jos 5 odgovor) da ne mogu nikako da mi se vrate zato sto se radi o nacionalnom parku i zemljiste je tamo zasticeno. Nacionalni park je Mavrovo postalo 1946 god a zemljiste je oduzimano 1961 i 1962 god za izgradnju vestackog jezera i hidro centralu. Deo oduzetih placeva je potopljeno a deo ostao na suvom. E ovo ne moze da se vrati . Na tom podrucju je bilo 4 aktivnih sela . Sada je manje zitelja t.e. seoskih kuca ali jako puno vikendica, odmaralista, hotela i motela. Tamo se nalazi jedan od najposecenijih i po meni najlepsih zimskih ski centara ali i centara za rekreaciju tokom cele godine. Drzava prodaje oduzete placeve pojedincima i ovi grade vikendice ili turisticke objekte. Sve je to lepo ali pravim vlasnicima se nista ne vraca.
I da ne nabrajam.... gde je ovde pravda??

Oprosti sto sam ti okupirala mesto. Nisam imala takvu nameru ali me nepravda povukla.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana