Vrhovni sud kao kompas broda zvanog SAD

Glas Amerike RSS / 03.05.2009. u 21:12

Predsednik SAD Barak Obama uskoro će biti u prilici da izabere svog prvog kandidata za sudiju Vrhovnog suda. Jedan od sadašnjih devetoro sudija, Dejvid Suter, najavio je nameru da se uskoro penzioniše.

Sastav američkog Vrhovnog suda veoma je važan za pravac u kome se zemlja kreće. U zavisnosti od toga da li u njemu čine većinu sudije konzervativnih, umerenih ili liberalnih gledišta, odluke koje taj sud donosi služe kao putokaz za sve druge slične slučajeve, što znači da mogu da okrenu zemlju u jednom ili drugom pravcu.

Američki Vrhovni sud dugo su sačinjavali isključivo muškarci evropskog porekla. Međutim, promena sastava i nivoa svesti stanovništva Sjedinjenih Država uticala je i na sastav tog suda. 1967. imenovan je prvi afroamerički član, sudija Turgud Maršal. Prva žena sudija, Sandra Dej O’Konor, imenovana je tek 1981.

Sjedinjene Države su zemlja sastavljena od došljaka iz čitavog sveta. Iako su u početku doseljenici iz Evrope bili u većini, ta njihova prednost neprestano se smanjuje, pa u zemlji sada ima sve više ljudi i žena latinoameričkog, azijskog i afričkog porekla, pored afroameričkih potomaka nekadašnjih afričkih robova. Iz tog razloga, mnogi stanovnici SAD i njihovi predstavnici u Kongresu, želeli bi da sastav sudija Vrhovnog suda bude proporcionalan sastavu stanovništva.

Može se gotovo sa sigurnošću očekivati da će predsednik Barak Obama za novog sudiju imenovati nekog pripadnika ili pripadnicu manjina, liberalnih ili u najmanju ruku umerenih gledišta. Takav sastav Vrhovnog suda predstavljaće zaokret koji bi mogao da se oseti u mnogim oblastima života u Sjedinjenom Američkim Državama kao i u njihovom odnosu sa drugim zemljama.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 08:35 04.05.2009

zaokret


Takav sastav Vrhovnog suda predstavljaće zaokret koji bi mogao da se oseti u mnogim oblastima života u Sjedinjenom Američkim Državama kao i u njihovom odnosu sa drugim zemljama.


Daj Boze!
nemanja_99 nemanja_99 23:52 05.05.2009

Kandidati

Obama u ovom pogledu ima dosta jaku i dobru poziciju. Naime u Senatu Demokrate imaju vecinu, pa ce skoro bilo koji kandidat biti potvrdjen bez vecih zakasnjenja, tj nema bojazni od tzv. borkinga. Drugo, Obama je skoro sigurno upoznat sa planovima za penziju ostalih sudija naklonjenih liberalnim idejama - pogotovu John Paul Stevensa, koji ima skoro 90 godina, i Ruth Bader Ginsburg, koja je upravo operisana od raka. Postoji rasireno vjerovanje da su te 3 sudije napravili neku vrstu dogovora, da ce u penziju otici jedan po jedan, a svi za vrijeme Obaminog prvog mandata. Souter nije naravno bez razloga cekao da Bush sidje s vlasti pa da podnese ostavku, pa se isto moze ocekivati i za ostale.

U javnosti se najvise spekulise sa dva imena. Jedno je Elena Kagan, bivsi dekan Harvarda i sadasnji Solicitor-General. Ona je mlada, pametna, i posto je upravo prosla kroz saslusanja u Senatu vjerovatno bi to uradila ponovo bez vecih problema. Drugo ime je Sonya Sotomayor, sudija na Drugom Okrugu, koja je kao zena hispanskog porijekla posebno primamljiv kandidat, jer do sada nije bilo Latina na Vrhovnom Sudu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana