YUGO partizani

Jelena Gall RSS / 03.05.2009. u 22:25

Čujem da se na Utisku nedelje upravo priča o Titu. Osuđena na stream - jedva čujem, sliku ni ne pokušavam da vidim, sve zapinje, šumi, šušti, krči, prelama se, zaglavljuje. A gosti zanimljivi (Igor Mandić, Vesna Pešić i Nenad Kecmanović), ne sumnjam da zanimljivo i pričaju. Povod, ako ste zaboravili - 4. maj, 29. godišnjica Titove smrti.

Ako među vama ima onih koji su uspeli da čuju šta su gosti rekli o našem nekadašnjem doživotnom predsedniku i Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, volela bih da to podele s ostalima, osuđenima na krčanje.

U zamenu nudim tekst iz hrvatskog Novog lista od 26. aprila 2009, kada je hrvatski predsednik Mesić govorio u Jasenovcu:

Mesić: Tito nije bio zločinac

Zasluge za slobodu mogu se pripisati i komunistima koje je vodio Tito, čovjek kojeg pamte kao legendarnog antifašističkog borca i državnika, rekao je Stjepan Mesić i dodao da, mada ima ozbiljnih stvari koje se Titu mogu staviti na teret, »komunistički pokret zbog toga nije bio zločinački, niti je Tito bio zločinac«. Suočeni smo s dva desetljeća dugom pogrešnom interpretacijom povijesti u školama, s posljedicama otvorenog koketiranja s ustaštvom, rekao je Mesić

Preživjeli se još sjećaju dječjeg plača

Ana Štefanac, preživjela iz Jasenovca, svim je »ustašo-nostalgičarima«, pogotovo mladima koji slave ustaštvo, poručila da više doznaju o silnoj krvi koju je učinilo slovo »U« na kapama.
- Ne zaboravljaju se kolone vlakova i kamiona, i u logoru iskrcanih žena i djece, koju su otimali majkama. Dobro se sjećam ljeta 1942. godine, kad je u logor stiglo na tisuće obitelji s Kozare. Odmah po izlasku iz vlakova, žene s djecom odvajane su od muškaraca, a zatim je krenulo i odvajanje djece od svojih majki. Vrištanje majki trajalo je danima, tjednima, a djeca, zatočena u hladnim i vlažnim prostorijama, bez vode i hrane, sve su tiše plakala..., podsjetila je Štefanac.

JASENOVAC - Gospodo i gospođe, drugovi i drugarice, za mene je ovo posljednje okupljanje u Jasenovcu, na kojem sudjelujem kao Predsjednik Republike, i moram reći da su ova okupljanja za mene uvijek bila više od pukog odavanja počasti žrtvama i preživjelima, ovo je za mene uvijek i sat povijesti - ne zato što bi se bilo kome od govornika, pa tako ni meni, sviđalo da držimo lekcije, već zato što su nas događaji uvijek na to prisiljavali. Ni ova godina u tome nije nikakva iznimka. Moram reći, nažalost, posljednjih smo tjedana svjedoci pravoga divljanja onih koji se nikako ne mogu pomiriti s notornim povijesnim činjenicama, očito su procijenili kako im približavanje kraja mojega mandata pruža priliku da se obruše na antifašizam, i da pod krinkom obračuna s komunizmom jednom za svagda, a osobito u očima mlade generacije, kompromitiraju antifašističke borce i žrtve antifašizma. Ja im poručujem - to neće proći! - kazao je predsjednik Stjepan Mesić na obilježavanju 64. obljetnice jasenovačkog proboja, kada se, 22. travnja 1945. godine, 600 golorukih logoraša suprotstavilo ustaškim stražarima, pri čemu ih je tek oko 80 i preživjelo te se priključilo NOB-u. U Jasenovcu su se okupili preživjeli logoraši, ali i više stotina antifašističkih boraca Drugog svjetskog rata, predstavnici lokalne i državne vlasti, dok su tradicionalnu zajedničku molitvu u spomen, prema najnovijim podacima, 75.923 jasenovačke žrtve, održali predstavnici pravoslavne, katoličke, židovske i islamske zajednice.

Antifašizam upisan u Ustavu

- Napadaju mene osobno i članove moje obitelji, i to na krajnje primitivan način, način na koji se može odgovoriti jedino šutnjom. Priučeni povjesničari, lažni borci za ljudska prava, pa čak i osuđeni za teška kaznena djela, kao i oni koje bi sutra mogla dostići tužba za počinjene ratne zločine - svi oni ne zaslužuju drugačiji odgovor. Ja sam, ako je netko smetnuo s uma, Predsjednik države, u čijem je Ustavu upisan antifašizam, na što ja ne zaboravljam, nastavio je Mesić, dodajući kako se zasluge za slobodu mogu pripisati komunistima. Komuniste je vodio Josip Broz Tito, čovjek kojeg širom svijeta pamte kao legendarnog antifašističkog borca i državnika, nastavio je Mesić.

- Mada ima ozbiljnih stvari koje se Titu mogu staviti na teret, komunistički pokret zbog toga nije bio zločinački, niti je Tito bio zločinac. Ne opravdam niti jednu smrt smaknutih po kratkom postupku, mada sam siguran da bi u regularnim sudskim postupcima mnogi od njih zasluženo bili na smrt osuđeni. U isto vrijeme, međutim, najodlučnije osuđujem bilo kakvo politiziranje žrtava na bilo kojoj strani, što se odnosi i na otkopavanje jama s posmrtnim ostacima, rekao je. Za jame se, nastavio je, »oduvijek znalo da postoje, ali je baš sada ocijenjeno da je trenutak za njihovo pompozno otvaranje, i teatralno mahanje kostima žrtava pred kamerama«. Odakle ta silna žurba, upitao se Mesić, umjesto da se struci ostavi da utvrdi čiji su to ostaci, tko je i kada te ljude ubio, a zatim tek da se počne postavljati pitanje krivnje, zaključio je.

Politiziranje mrtvih Europa ne traži

- Ovo je samo jeftini politički igrokaz u funkciji povijesnih revizionista koji žele promijeniti rezultate Drugog svjetskog rata. Ja im poručujem da ni ova zadnja, Osma ofenziva, neće proći! Ustaški se zločini ne smiju zaboraviti, i svaki pokušaj njihovog relativiziranja dovođenjem u vezu sa zločinima Domovinskog rata, potpuno je promašen. Protagonisti povijesnog revizionizma ne prolaze nigdje, mada takvih ima posvuda. Doduše, ne dobivaju logističku potporu iz visokih krugova, koji im u Hrvatskoj stoje na usluzi, no nitko ozbiljan tko drži do sebe, ne tretira ih kao partnere vrijedne razgovora. To su žalosne, no ne i bezopasne usputne pojave, kojima i demokracija jednom mora reći - dosta. Tome služe zakoni o kažnjavanju poricanja holokausta koji postoje u nizu europskih zemalja. Mi smo, međutim, suočeni s dva desetljeća dugom pogrešnom interpretacijom povijesti u školama, s posljedicama otvorenog koketiranja s ustaštvom. Umjesto da se kaže kako su provoditelji ustaške ideologije, na našu sramotu, bili Hrvati, jer to za svakog poštenog Hrvata i jest sramota. Nema, ne može i ne smije biti nikakvog izjednačavanja ustaštva i antifašizma. Zbog toga što su i pojedinci okaljali ruke zločinima prema pobijeđenima, zločine valja tretirati individualno, no režime treba razlikovati. Ustaški režim bio je zločinački u svojoj srži, režim uspostavljen poslije Drugog svjetskog rata bio je krut i autoritaran i nije se uspio othrvati nekim zločinima, no zločinački on nije bio. Ako je raskopavanje masovnih grobnica nešto što od nas traži Europa, što nam neki žele podvaliti, onda ih ja pitam kako to da se širom Europe do sada nije kopalo, i kada će se tamo kopati? Politiziranje mrtvih nije ono što od nas traži Europa. Za godinu, dvije ili tri živjet ćemo u ujedinjenoj Europi, u kojoj za zaluđene profašističkim idejama neće biti mjesta - zaključio je Mesić, pozivajući u svom govoru na odupiranje i najmanjem nagovještaju razumijevanja za zločince. Vječno treba biti zahvalan, zaključio je, onima koji su imali hrabrosti suprotstaviti se nečem što se činilo nepobjedivim.

Nema opravdanja za zločine

Kako je u ime Vlade kazala ministrica Jadranka Kosor, Vlada najoštrije osuđuje zločine počinjene u Jasenovcu, »za vrijeme ustaškog režima, režima zla«. »Jednako tako osuđujemo svaki zločin, bez obzira na vrijeme i mjesto počinjenja«, kazala je. U Jasenovcu je, između ostalih, ubijeno gotovo 19.500 djece, napominjući kako za zločine i ekstremizam nema nikakvog opravdanja. Jasenovac nas, zaključila je Kosor, upozorava na povijesnu istinu. Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednica Sabora Željka Antunović, upozorila je pak kako su sva zla Jasenovca »počinili ljudi ljudima«, te da je ljudska zadaća »ne zaboraviti kako zlu treba malo nepažnje, ponekad neznanja ili neprepoznavanja njegovih pojavnih oblika da zaigra svoj krvavi ples«.

Zorica Stipetić, predsjednica Savjeta Spomen-područja Jasenovac, upozorila je na stalno zaboravljanu činjenicu da su u Hrvatskoj, osim Jasenovca, postojala još 82 logora, no samo se Jasenovac primjereno tretira. Jasenovački je logor bio najveći sabirni logor u NDH. I dok tamošnji muzej poimence otkriva imena gotovo 76.000 ubijenih, neslužbene procjene govore i o znatno većem broju žrtava, koje dosežu i 1,5 milijuna.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ

 


Da li je to počela i polujavna polurehabilitacija lika, dela i doba? Da li je nacionalizam i tamo i amo nabujao kao testo umešeno s tako dobrim kvascem da sada narasta i zasićenje, čun se polako okreće, reakcija budi, a Tito ponovo postaje tema (predsedničkih govora, novinskih napisa, razgovora u TV-studiju) - tema vredna otvorenog javnog govora a ne samo jugonostalgičarskih uzdaha?

U mojoj nastavi Tito i njegovo doba su neizbežni. Dva dežurna početnička studentska pitanja glase „zašto se raspala Jugoslavija?" i „kakva je uopšte bila ta Jugoslavija?". Obično krenem lako svarljivim a informativnim uvodom u tešku temu, Leksikonom YU-mitologije (naravno, u štampanom izdanju, ovo na netu nije ništa) i jednom vedrom pesmom skupine Rock Partyzani:

Kad jezički i pojmovno savladamo tu pesmu - a to je mukotrpan rad za neupućene, samo zamislite!, kad uspemo da pročitamo, recimo, tekst o Krleži i Titu u pomenutom Leksikonu, moguće je načeti i ozbiljnu priču.

Ozbiljno: mene ta priča dodiruje. A vas? Ili je ipak sve počelo tek s Miloševićem?

Atačmenti



Komentari (191)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antonacci antonacci 22:31 03.05.2009

Podcast

Za koji dan ces verovatno moci da presnimis mp3 snimak Utiska, pa ga slusaj natenane.

A ja sad odoh da procitam ostatak teksta.
loader loader 02:11 04.05.2009

Re: Podcast

Ma, da, bre...
Ništa privatna svojina,
ništa tajkuni !
Samo jednakost, zezanje i standard ! :)
Jelena Gall Jelena Gall 12:35 04.05.2009

Re: Podcast

loader
Ma, da, bre...
Ništa privatna svojina,
ništa tajkuni !
Samo jednakost, zezanje i standard ! :)

"to je između ostalog bio izraz demokratskog i humanog karaktera naše revolucije..." :)
samoupravljanje, valjda najveći promašaj jugoslovenskog socijalizma i prvi veliki korak ka sunovratu.
zeks92 zeks92 22:51 03.05.2009

Dobar tekst...

Tito ponovo postaje tema



Mesic pametan!

Tito i partizani, bice zauvek zapamceni ... nekad dobri, nekad losi... ali napredni!
mikimedic mikimedic 22:53 03.05.2009

Sve je pocelo

Ili je ipak sve počelo tek s Miloševićem?


sa Milosevicem, Izetbegovicem i Tudjmanom. A ne treba zaboraviti ni Gensera i jos par njih.
palilula92 palilula92 23:11 03.05.2009

Re: Sve je pocelo


Ili je ipak sve počelo tek s Miloševićem?


sa Milosevicem, Izetbegovicem i Tudjmanom. A ne treba zaboraviti ni Gensera i jos par njih.



Nerado ga se secam, a ove trojice gorepomenutih jos neradije.

Ali vrlo dobro se secam dana kada su objavili da je umro. Trebala sam da izadem to vece sa jednim strasnim tipom.
sybil sybil 01:52 04.05.2009

Re: Sve je pocelo

Ali vrlo dobro se secam dana kada su objavili da je umro. Trebala sam da izadem to vece sa jednim strasnim tipom.

eto vidis. u titovo vreme je bilo strasnih frajera. a sta da kazemo mi koji smo trebali tako da izlazimo 90-ih? svi dobri frajeri se razbezali po kanadama, amerikama i zelandima.
palilula92 palilula92 02:20 04.05.2009

Re: Sve je pocelo

Sybil,

On je pobegao u beli svet, ali se vratio. Jos uvek je strasan frajer. 90-ih, priznajem nije vam bilo lako.
dunjica dunjica 09:41 04.05.2009

Re: Sve je pocelo

svi dobri frajeri se razbezali po kanadama, amerikama i zelandima.


kad malo razmislim, istina barem oni koji su bili frajeri još prije 90tih, akoznašštamislim.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 10:55 04.05.2009

Re: Sve je pocelo

svi dobri frajeri se razbezali po kanadama, amerikama i zelandima



Hej, ja sam još uvek ovde i na raspolaganju!
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:56 03.05.2009

Moj utisak o utisku

Gosti na nivou, govorili bez ostrašćenosti.
Vesna Pešić na mene ostavila najbolji utisak i iako je bila žestok kritičar Titovog režima sada ga analizira argumentovano i zaključuje da je , bez obzira na sve mane, bio normalniji od svih posle njega.
Voditeljka pokušala da skrene fokus na nivo žute štampe ali joj nije uspelo.
Činjenica da je govor Mesića u Jasenovcu dobio najviše glasova za utisak nedelje ipak govori da ljudi znaju da cene ono što je razumno i normalno.
Jelena Gall Jelena Gall 23:00 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

Činjenica da je govor Mesića u Jasenovcu dobio najviše glasova za utisak nedelje

Wow! Utoliko mi je draže što sam ga postirala ovamo. Šta je još bilo u konkurenciji?
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:03 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

Gosti na nivou, govorili bez ostrašćenosti.

pa ne bih baš rekla za kecmanovića. nije bio ostrašćen al je lažov.
što je još gore.
bar da veruje u to što priča, pa ajde.
a ovako, mora da se plati mesto profe u banja luci.
mikimedic mikimedic 23:15 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

nije bio ostrašćen al je lažov.


Za nas ostale sa jeftinim ulaznicama i krcanjem, ima mozda i neki argument da potvrdi kvalifikaciju? Ili ono sto Smrt kaze je aksiom?
Jelena Gall Jelena Gall 23:17 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

Ili ono sto Smrt kaze je aksiom?

prevedi u daljim komentarima Smrt nazad u Exitus Letalis, ipak. smeta, ok?
mikimedic mikimedic 23:19 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

prevedi u daljim komentarima Smrt nazad u Exitus Letalis, ipak. smeta, ok?


smeta moj komentar ili neko ko ima takav nik? nik kao takav ne smeta?
scabies scabies 23:20 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

prevedi u daljim komentarima Smrt nazad u Exitus Letalis
Narocito zato sto prevod nije dobar.
mikimedic mikimedic 23:26 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

Narocito zato sto prevod nije dobar.


imas bolji?
Jelena Gall Jelena Gall 23:37 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

prevod može da se nađe u rečnicima stranih reči i izraza. a može i onaj drugi prevod: pouzdana dijagnoza.

smeta prebacivanje fokusa na exitus letalis. prva rečenica je sasvim dovoljna da razumemo šta tražiš, ova:
Za nas ostale sa jeftinim ulaznicama i krcanjem, ima mozda i neki argument da potvrdi kvalifikaciju?

pa predlažem da pri njoj i pri temi ostaneš, izuzev ako ti ne smeta komentatorka. meni ne smeta, dapače, dobrodošla je.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:37 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

mikimedic
Narocito zato sto prevod nije dobar.


imas bolji?

歌詞.登録500000曲以上の無料洋楽歌詞、容易に洋楽歌詞の検索が出来ます。Youtubeの音楽動画観覧します。洋楽歌詞日本語の和訳。
mikimedic mikimedic 23:45 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

smeta prebacivanje fokusa na exitus letalis. prva rečenica je sasvim dovoljna da razumemo šta tražiš, ova: Za nas ostale sa jeftinim ulaznicama i krcanjem, ima mozda i neki argument da potvrdi kvalifikaciju?


prevedi u daljim komentarima Smrt nazad u Exitus Letalis, ipak. smeta, ok?


ja prebacujem fokus?

a za tu recenicu... tacno.. cekam odgovor.
Jelena Gall Jelena Gall 23:56 03.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

ja prebacujem fokus?

da, i sad smo taj deo priče završili, i ne sumnjam da se slažeš, pa ostajemo pri onom drugom delu.
ajde, exitus, ako si tu i ako si voljna, daj malo više o kecmanoviću.
scabies scabies 00:00 04.05.2009

izvinjavam se za trolovanje

imas bolji?

exitus, us, m.-ishod, izlazak, smrt, ali i uspeh, sreca, sudbina
smrt-mors, mortis, f.
a ako hoces doslovno: exitus letalis-smrtan ishod.
Molim te da ne komentarises ovo dalje, nije tema, kao sto znas
Jelena Gall Jelena Gall 00:05 04.05.2009

Re: izvinjavam se za trolovanje

uostalom, mogao bi i mikimedic da nam kaže šta mu se kod kecmanovića dopalo, ili mu se generalno sviđa. pošto mu se ovo što je exitus rekla očigledno ne sviđa.
pa eto, ko je voljan nek nastavi o temi, da. a ako ne - onda ništa
mikimedic mikimedic 00:09 04.05.2009

Re: izvinjavam se za trolovanje

uostalom, mogao bi i mikimedic da nam kaže šta mu se kod kecmanovića dopalo, ili mu se generalno sviđa. pošto mu se ovo što je exitus rekla očigledno ne sviđa.
pa eto, ko je voljan nek nastavi o temi, da. a ako ne - onda ništa


bas nista, jer emisiju nisam gledao (krcalo, secas se?), a o tom coveku zaista ne znam mnogo. samo mi je zanimljivo kako neko moze da napise za nekog 'lazov' a da ne pruzi nijedan argument. i ode kuci. pa makar to bila i smrt.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:26 04.05.2009

Re: izvinjavam se za trolovanje


a ako hoces doslovno: exitus letalis-smrtan ishod.
Molim te da ne komentarises ovo dalje, nije tema, kao sto znas

hat međutim, može da bude i pouzdana dijagnoza.
a pouzdane dijagnoze su razne, zar ne?
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:51 04.05.2009

Re: izvinjavam se za trolovanje

zanimljivo kako neko moze da napise za nekog 'lazov' a da ne pruzi nijedan argument. i ode kuci. pa makar to bila i smrt.

2006. godina: "U posljednjem broju beogradskog Nina nekadašnji rektor Sarajevskog univerziteta Nenad Kecmanović očajnički pokušava da probudi srpske lidere sa obje strane Drine. Upozorava ih da su golemi napori za zadržavanje Kosova i Crne Gore u zajednici sa Srbijom praktično već osuđeni na neuspjeh, te da je neprepoznati vitalni interes srpskog naroda priključenje Republike Srpske Srbiji." – kraj citata.


Предратни професор и декан Факултета политичких наука и ректор Универзитета у Сарајеву др Ненад Кецмановић данас је редовни професор и шеф катедре за политикологију Факултета политичких наука у Београду и гостујући професор на филозофским факултетима у Бањалуци и у Србском Сарајеву у Републици Србској. Кецмановић важи за једног од најбољих познавалаца и најпоузданијих аналитичара савремених политичких феномена, односа и процеса у Републици Србској и Федерацији. Професор др Ненад Кецмановић је члан Академије наука и умјетности Републике Србске.


Pametan čovjek dva puta ne ponavlja istu grešku. Nekadašnji rektor Sarajevskog univerziteta Nenad Kecmanović nije glup: dovoljno je što je sebi jednom dozvolio da zbog vlastitog konformizma nakon početka rata ostane u Sarajevu i uđe u Predsjedništvo Republike BiH, prilično dobro kamufliran među intelektualnim perjanicama velikosrpskog nacionalnog projekta u izvedbi Radovana Karadžića. Kako se Miloradu Dodiku čini da je u prilici da dovrši ono što nije pošlo za rukom Karadžiću, i Kecmanoviću se učinilo da mu se ukazala prilika za "popravni".

Za sada je gradivo apsolvirao zbirkom tekstova o Bosni i Hercegovini, koje je, sabrane u knjigu, prije desetak dana u tiražu od dvadesetak hiljada primjeraka podijelio Dodikov Glas srpski. Mogući problem - da bi i kupci banjalučkog lista, koji mrdaju usnama dok čitaju, razumjeli šta je ugledni srpski intelektualac htio da kaže - riješen je naslovom. Knjiga se zove Nemoguća država i, naravno, govori o Bosni i Hercegovini, a ne o Republici Srpskoj.


ima šta hoćeš.
samo treba znati čitati.
pa makar i latinicu.
bio je najmlađi rektori sarajevskog univerziteta u nemogućoj državi.
a bilo je moguće da bude rektor.
money, money...
mikimedic mikimedic 00:55 04.05.2009

Re: izvinjavam se za trolovanje

ima šta hoćeš.
samo treba znati čitati.
pa makar i latinicu.
bio je najmlađi rektori sarajevskog univerziteta u nemogućoj državi.
a bilo je moguće da bude rektor.
money, money...


smrti, procitah... samo mi kazi koji citat gore dokazuje tvoju kvalifikaciju da je nenad kecmanovic 'lazov'?
Goran Vučković Goran Vučković 01:49 04.05.2009

Bosanska apozicija

da bi i kupci banjalučkog lista, koji mrdaju usnama dok čitaju, razumjeli šta je ugledni srpski intelektualac htio da kaže

Zemlja u kojoj gospodin Pećanin napiše ovu gore boldovanu apoziciju u rečenici verovatno mora da bude Bosna, da čitaoci novina, u kojima je ovo objavljeno, uvredu čitalaca drugih novina ne dožive kao uvredu sebi.

Senad Pećanin ne izgleda baš kao dokaz da bilo ko laže. On je verovatno samo dokaz jadnog stanja u kome se Bosna sada nalazi, skoro petnaest godina posle nominalnog završetka rata. I verovatno što više ovako napada Kecmanovićevu tezu, to joj više podrške daje.

A lažljivi Kecmanović je verovatno kriv zato što je pokušao da sačuva jugoslaviju sa Antem Markovićem, pa onda Bosnu 1992. - dok nije video s kim ima posla, pa pobegao glavom bez obzira. Od tada je Bosna izgleda osuđena na to da je čuvaju takvi kao Senad Pećanin - na žalost.
Goran Vučković Goran Vučković 02:16 04.05.2009

Re: Bosanska apozicija

Evo još malo od "lažova" Kecmanovića:
Nasuprot raširenoj tezi da su Srbi i Hrvati glavni protivnici Bosne i Hercegovine, vi zastupate mišljenje da Bošnjaci ruše BiH. Na čemu temeljite tu procenu?
Ako imate projekat do kojeg vam je veoma stalo, a ne možete da ga ostvarite bez dobrovoljne saradnje dva partnera koji nisu zainteresovani, onda je jedini razuman način da pokušate da ih ubijedite, nagovorite, pridobijete. Bošnjaci, koji se u pogledu željene državne integracije BiH i negativnog stava Srba i Hrvata nalaze upravo u takvoj situaciji, čine sasvim suprotno. Za partnere, prije svega za Srbe, ali i Hrvate, neprestano govore da su bezmalo svi odreda genocidni i fašistoidni zločinci i kriminalci i time ih guraju sve dalje od svog projekta. Štaviše, time taj projekat i sa bošnjačkog stanovišta dobija patološki sadomazohistički karakter, jer ko bi normalan pod zajednički krov prizivao svoje dželate, ubice, zlikovce. Gledao bi da se što više izmakne i što više ogradi od njih. Oni, naprosto, neće dobrovoljnu i ravnopravnu integraciju do koje bi se došlo demokratskim dijalogom, uzajamnim ustupcima, kompromisima i konsenzusom. Oni hoće centralizaciju i unitarizaciju, odnosno, svoju nacionalnu dominaciju, koju bi Srbima i Hrvatima silom nametnula međunarodna zajednica.

...
Da li odlazite u Sarajevo? Pratite li sarajevske medije? Kakve reakcije na vaše političke analize dopiru do vas iz Sarajeva?
Gotovo redovno pratim njihovu nedjeljnu, a povremeno i dnevnu štampu i televiziju. Moji javni istupi dijelom su reakcija na te informacije. Reakcije na moje reakcije paušalne su i maliciozne, jer su naše komšije navikle da sebe gledaju u onom čarobnom ogledalcetu iz poznate bajke, a ja ih podsjećam i na neke neprijatne istine. Osim toga, ni u Banjaluci ni u Beogradu ne pokazuju mnogo zanimanja za političku scenu u drugom entitetu, gdje se nalaze i zajedničke institucije, pa zato ponekad ispada kao da im jedini ja kvarim uljepšanu sliku o sebi samima. Relativno česti susreti sa starim poznanicima, kolegama i prijateljima, Bošnjacima u Sarajevu, nešto su sasvim drugo, jer uprkos velikim neslaganjima i beskrajnim diskusijama, oni znaju šta sam mogao stvarno da kažem ili napišem, a šta je izvađeno iz konteksta, prećutano ili naprosto izmišljeno. U svakom slučaju, znaju da niti sam odgovoran za probleme u koje se saplela Bosna, niti imam loše namjere prema Bošnjacima. Naprotiv, to je ambijent u kojem sam živio i to su ljudi sa kojima sam živio bezmalo pola vijeka, pa ne mogu biti ni indiferentan, niti sam neupućen, a istraživanje politike je i predmet mog profesionalnog interesovanja. Mnogo toga do čega dolazim kao analitičar ne raduje me kao čovjeka i zato mi ne bi bilo krivo ukoliko griješim.


Evo celog teksta "BIH je tamnica naroda" iz "Novog reportera".
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:59 04.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

Exitus Letalis
Gosti na nivou, govorili bez ostrašćenosti.

pa ne bih baš rekla za kecmanovića. nije bio ostrašćen al je lažov.
što je još gore.
bar da veruje u to što priča, pa ajde.
a ovako, mora da se plati mesto profe u banja luci.

Nisam hteo da sitničarim ali tačno je- Kecmanović je više vodio računa izgledada se nekome ne zameri nego da kaže ono što zna. A i pominjanje sremskog fronta u onom kontekstu je dodvoravanje nacionalističkoj interpretaciji istorije, pa i oko etničkog čišćenja Sarajeva, što ne reče da je Vlada RS naredila preselenje Srba iz Sarajeva u vukojebine u istočnoj Bosni.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:04 04.05.2009

Re: izvinjavam se za trolovanje

smrti, procitah... samo mi kazi koji citat gore dokazuje tvoju kvalifikaciju da je nenad kecmanovic 'lazov'?

citat pokazje prevrtljivost nenada kecmanovića.
bio je za bosnu i hercegovinu a onda kao što se vidi, da ponovim:

2006. godina: "U posljednjem broju beogradskog Nina nekadašnji rektor Sarajevskog univerziteta Nenad Kecmanović očajnički pokušava da probudi srpske lidere sa obje strane Drine. Upozorava ih da su golemi napori za zadržavanje Kosova i Crne Gore u zajednici sa Srbijom praktično već osuđeni na neuspjeh, te da je neprepoznati vitalni interes srpskog naroda priključenje Republike Srpske Srbiji." – kraj citata.


osim toga, rekao je u emisiji da je najveće etničko čišćenje u bih bilo srba. iz sarajeva je etnički očišlćeno 150 hiljada.
što je laž.
etničko čišćenje je poroterivanje.
ovo nije bilo proterivanje, možda egzodus, što reče vesna pešič.
etničko čišćenje je bilo u banja luci gde od skoro 50 posto nesrba nije ostalo ni 3 posto.
u zvorniku, koji je bio većinski bošnjački grad, ostalo je 0 posto.
sudi im se u bg. za čišćenje.
u bijeljini, takođe većinskoj, niko.
u rudom 99 posto bošnjaka, niko.
u foči, isto..
i tako u 37 gradova uz drinu, kičmu srpskog naroda.
tako da iz sarajeva nisu proterani, otišli su.
najveći broj je otišao (svih) zbog zverskog bombardovanja sa pala.

p.s. znaš šta, moj nick je takav kakav je.
a i od tvog imena moglo bi se svašta, da sam ja ti, srećom nisam, mogo bi postati međed.
adam weisphaut adam weisphaut 10:05 04.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

što ne reče da je Vlada RS naredila preselenje Srba iz Sarajeva u vukojebine u istočnoj Bosni.

Pa da onda mora da kaže da je razlog zašto nema Srba u Sarajevu u temeljima na kojim je nastala Republika Srpska...
mikimedic mikimedic 10:21 04.05.2009

Re: izvinjavam se za trolovanje

osim toga, rekao je u emisiji da je najveće etničko čišćenje u bih bilo srba. iz sarajeva je etnički očišlćeno 150 hiljada.


malo li je na ovu skupocu?

što je laž.


sta?

ovo nije bilo proterivanje, možda egzodus, što reče vesna pešič.
etničko čišćenje je bilo u banja luci gde od skoro 50 posto nesrba nije ostalo ni 3 posto.
u zvorniku, koji je bio većinski bošnjački grad, ostalo je 0 posto.
sudi im se u bg. za čišćenje.
u bijeljini, takođe većinskoj, niko.
u rudom 99 posto bošnjaka, niko.
u foči, isto..
i tako u 37 gradova uz drinu, kičmu srpskog naroda.


malo mi je nejasna veza gornjih argumenata sa

tako da iz sarajeva nisu proterani, otišli su.


ali po pitanjima smrti generalno nikad ne vazi logika, tako da je i ne ocekujem.

p.s. znaš šta, moj nick je takav kakav je.
a i od tvog imena moglo bi se svašta, da sam ja ti, srećom nisam, mogo bi postati međed.


moglo bi. upravo to su i radili oni o kojima govoris.

over and out.
Artur Dent Artur Dent 09:53 05.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

Milan Karagaća
A i pominjanje sremskog fronta u onom kontekstu je dodvoravanje nacionalističkoj interpretaciji istorije,

Tja, cista je laz pricati kako je Titov rezim "umanjivao" i "gurao pod tepih" Jasenovac, na primer. Ali se slaze uz pricu o jadnim u ugnjetavanim Srbima i "neminovnosti" nacionalisticke orgije. Tako da je tu Kecmanovic malo izvrtao (Sremski front), malo podmetao (etnicko ciscenje Srba iz Sarajeva) a malo i lagao (odnos prema Jasenovcu).
Ajmo sad jedan krug o tome kako je branio Jugoslaviju sa Antom i kako sam ja Titov pionir.
dunjica dunjica 12:45 05.05.2009

Re: Moj utisak o utisku

cista je laz pricati kako je Titov rezim "umanjivao" i "gurao pod tepih" Jasenovac, na primer.


Ovo sam već postavljala na jednom drugom postu, ali da ponovim:

U Sloveniji je 1948. i 1949. organizirano devet suđenja u kojima je 34 preživjelih iz Dachaua optuženo kako su surađivali s Gestapom; jedanaestoro ih je osuđeno na smrt.

Upravo u vrijeme pogubljenja osuđenika u Sloveniji, u Zagrebu je u zatvoru u nerazjašnjenim okolnostima umro Ilija Jakovljević koji je preživio logor Stara Gradiška nakon čega je zapisao svoja sjećanja u knjizi "Konclogor na Savi". Izvrsna autobiografska proza Jakovljevića o njegovim logorskim iskustvima prvi je puta objavljena tek 1999. godine, a književnik Ivan Lovrenović je u njenom pogovoru zapisao: "Ne pripadajući ni jednom od kolektivističkih ludila svog vremena, Jakovljeviću je bilo suđeno da iskustvom dopre do samog crnog srca jednog i drugog… O jednom imamo sad nakon 'Lirike nevremena' sada i izravno biografsko-dokumentarno svjedočanstvo. O drugom koje ga je progutalo ne znamo ništa. 'Ovo je zemlja grobova' kaže on na jednom mjestu u ovoj knjizi" (Lovrenović, 1999: 344).


(Vesna Teršelič: KOMEMORATIVNA KULTURA U HRVATSKOJ (u širem kontekstu sjećanja u post-jugoslavenskim zemljama), 2008.)


ivana23 ivana23 22:59 03.05.2009

Posle 18 godina

Tito dobija ulicu u Ljubljani



Ljubljansko gradsko veće u ponedeljak je nakon burne rasprave prihvatilo predlog da se jedna gradska ulica imenuje po nekadašnjem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, javlja FENA.

Blic, 21.4.2009.
Jelena Gall Jelena Gall 23:04 03.05.2009

Re: Posle 18 godina

Beograd, par dana kasnije
JJ Beba JJ Beba 23:10 03.05.2009

Re: Posle 18 godina

Jelena Gall
Beograd, par dana kasnije

to brisanje naziva ulica koje govore o komunističkoj / revolucionarnoj/ republikanskoj/ prošlosti našeg grada i zmlje uopšte je neviđena budalaština.
n e v i đ e n a
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:39 03.05.2009

Re: Posle 18 godina

Jelena Gall
Beograd, par dana kasnije

Pa moraće da daju pre jubilarne konferencije Nesvrstanih.
Bez obzira na medijsku halabuku nacionalista i novopečenih antikomunista koji zdušno pomažu promovisanje "brošura" njegovih konjušara, baštovana, ličnih lekara, ondašnjih lojalnih učenjaka, koji pokušavaju da ga prikažu u najgorem svetlu i na najprimitivniji način, Titove zasluge i greške ostaju za razmatranje pametnijim i normalnijim.
Vesna Pešić je to pokazala u večerašnjoj emisiji.
O Titovim zaslugama je govorio i šef naše diplomatije na ministarskom sastanku nesvratanih u Havani, i evo šta je rekao sasvim opravdano rekao:
"Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić odao je priznanje članicama Pokreta nesvrstanih što su prepoznale opasnost od dovođenja u pitanje Povelje UN o suverenitetu i teritorijalnom integritetu i, u velikoj većini, nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je kazao da Srbija predstavlja najvećeg naslednika SFRJ, koja je bila jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, podsetivši da je Josip Broz Tito bio prvi generalni sekretar tog Pokreta.
”Njegov uticaj i podrška na očuvanju mira u svetu biće zauvek zapamćeni”.
On je podsetio da je prvi samit nesvrstanih održan u Beogradu 1961. godine, predloživši da 2011. godine, pedesetogodišnjica postojanja pokreta bude obeležena u glavnom gradu Srbije.

To je zvanična ocena izrečena na međunarodnom skupu i nema razloga da drugačije ocene važe za unutrašnju upotrebu.
bosko92 bosko92 00:10 04.05.2009

Re: Posle 18 godina

To je zvanična ocena izrečena na međunarodnom skupu i nema razloga da drugačije ocene važe za unutrašnju upotrebu.


Mislim da je ta prica Jeremica o "nasem Titu" bila deo strategije koja se odnosila na lobiranje nesvrstanih drzava da ne priznaju Kosovo. Nisam siguran da ta ocena vazi i za "domace trziste".
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:02 04.05.2009

Re: Posle 18 godina

bosko92
To je zvanična ocena izrečena na međunarodnom skupu i nema razloga da drugačije ocene važe za unutrašnju upotrebu.


Mislim da je ta prica Jeremica o "nasem Titu" bila deo strategije koja se odnosila na lobiranje nesvrstanih drzava da ne priznaju Kosovo. Nisam siguran da ta ocena vazi i za "domace trziste".

Pa to i kažem. Ako budemo ovde govorili jedno a po svetu drugo, onda nam u to drugo neće verovati. Uostalom i oni u svetu čuju šta govorimo ovde, kao što eto i mi ovde čujemo šta se govori vani.
dunjica dunjica 09:49 04.05.2009

Re: Posle 18 godina

to brisanje naziva ulica koje govore o komunističkoj / revolucionarnoj/ republikanskoj/ prošlosti našeg grada i zmlje uopšte je neviđena budalaština.
n e v i đ e n a


Apsolutno!

Kao što smatram bedastoćom i slovenačku naknadno otkrivenu "ljubav" prema SFRJ-ikonografiji i Titu.


Zato volim Istru:


vracarac92 vracarac92 17:03 04.05.2009

Re: Posle 18 godina

to brisanje naziva ulica koje govore o komunističkoj / revolucionarnoj/ republikanskoj/ prošlosti našeg grada i zmlje uopšte je neviđena budalaština.
n e v i đ e n a

A brisanje naziva ulica koje su ucinili komunisti posle rata? da li je i to budalastina?
Miislim da Beogradskim ulicama (kao i ulice drugih srpskih gradova) ciji su nazivi promenjeni posle 1945. treba da dse vreate stara imena a da ulicama i naseljima koje su komunisti izgradili ne treba menjati imena.
Kralja Milana treba da bude Kralja Milana, Bulevar Kralja Aleksandra - Bulevar Kralja Aleksandra a Lenjinov bulevar treba da bude Lenjinov Bulevar.
flipper58 flipper58 19:01 04.05.2009

Re: Posle 18 godina

Apsolutno!
Kao što smatram bedastoćom i slovenačku naknadno otkrivenu "ljubav" prema SFRJ-ikonografiji i Titu.
Zato volim Istru:


Dokle cemo da citamo ove neprevedene tekstove? Prvo Mesicev pa sad spomen ploca. Sta se ocekuje od nas, da svi budemo poliglote?
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:45 05.05.2009

Re: Posle 18 godina

vracarac92
to brisanje naziva ulica koje govore o komunističkoj / revolucionarnoj/ republikanskoj/ prošlosti našeg grada i zmlje uopšte je neviđena budalaština.
n e v i đ e n a

A brisanje naziva ulica koje su ucinili komunisti posle rata? da li je i to budalastina?
Miislim da Beogradskim ulicama (kao i ulice drugih srpskih gradova) ciji su nazivi promenjeni posle 1945. treba da dse vreate stara imena a da ulicama i naseljima koje su komunisti izgradili ne treba menjati imena.
Kralja Milana treba da bude Kralja Milana, Bulevar Kralja Aleksandra - Bulevar Kralja Aleksandra a Lenjinov bulevar treba da bude Lenjinov Bulevar.

To je prijatelju ta naša glupost.
Kad su dolazili Obrenovići brisali su Karađorđeviće, pa onda Karađorđevići Obrenoviće. Onda komunisti uradiše istu glupost ali glupost nad glupostima je ono što je radila postooktobarska komisija na čelu sa gospođom Velmar-Janković. Ponašamo se kao najveći pijanica koji tetura sa jednog kraja ulice na drugi, umesto da kao trezni imamo kriterijum i idemo pravo. Sada imamo više ulica po imenima raznih popova valjda da bi pokazali kako smo se vratili veri, izbrisana su imena studenata i omladinaca koje su voleli slobodu a ne okupaciju a rehabilituju se neki koji su sve vreme pevali i igrali po nemačkim oficirskim klubovima u Beogradu i oduševljavali se Hitlerom i prijateljskom okupacijom.
sveti_gral sveti_gral 15:45 06.05.2009

To samo Jeremić

podsetivši da je Josip Broz Tito bio prvi generalni sekretar tog Pokreta.

može da izlupeta. Tito generalni sekretar nesvrstanih? Tito je bio samo&only Gensek Partije, kakvi nesvrstani, kakvi bakrači. Dakle, fanovi DS pod hitno da organizuju dopunsku nastavu za Jeremića iz novije istorije Evrope. Može od WW2 pa dokle stigne. I to je bolje nego da ministar svojim neznanjem urušava ionako nestabilan Kenov ugled.

Btw, danas je predsednik svih demokrata nadmašio i sebe i sve do sada viđeno: rekao u Užicu (poslednji pasus) da će Serbia učiniti sve (ton) da ako ikako može promeni presudu Šljivančaninu!? Koja je jel'te pravosnažna. Šta sve neće Krunska da smisli.

Exitus Letalis Exitus Letalis 23:01 03.05.2009

vesna pešić je bila fantastična...

vesna pešić je bila veličanstvena.
tako je oprala glavu kecmanoviću...
inače, za neupućene, ugroženi kecmanović je bio najmlađi rektor u rahmetli yu. imao je oko četiri banke.
ko što je i biljana plavšić bila ugrožena na studijama u zagrebu a posle 35 godina na fakultetu u sarajevu.
ko i karadžić, seljak u opancim došo u sarajevo koje mu je prižilo sve. od školovanja, do specijalizacije u americi.
vidimo kako je vratio.
bombama 44 meseca.
naravno, nisu isti nivo kecmanović i ovo dvoje gore pomenutih.
kecmanović je samo zbrisao.
kao i brat mu.
Jelena Gall Jelena Gall 13:15 04.05.2009

Re: vesna pešić je bila fantastična...

obrisala sam tri replike.
mikimedic, ponoviću, komentatorka ima nick exitus letalis. svi dalji komentari u kojima je budeš drugačije nazivao biće (bez obzira na sadržaj) brisani, jednako tvrdoglavo koliko si to ovde nastavio da činiš iako si bio upozoren da to ne radiš.
mikimedic mikimedic 15:42 04.05.2009

Re: vesna pešić je bila fantastična...

iako si bio upozoren da to ne radiš.


Bolje ban nego stan.
flipper58 flipper58 19:17 04.05.2009

Re: vesna pešić je bila fantastična...

obrisala sam tri replike.
mikimedic, ponoviću, komentatorka ima nick exitus letalis. svi dalji komentari u kojima je budeš drugačije nazivao biće (bez obzira na sadržaj) brisani, jednako tvrdoglavo koliko si to ovde nastavio da činiš iako si bio upozoren da to ne radiš.



Tetka Jelena voli da deli pravdu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:32 05.05.2009

Re: vesna pešić je bila fantastična...

Tetka Jelena voli da deli pravdu.

a ti voliš da budeš duhovit al ti ne ide nešto...
ervetor ervetor 23:09 03.05.2009

Svetske tendencije

Jesu bili zanimljivi gosti. To se moglo najbolje videti po tome sto je Olja uglavnom samo smetala ljudima da nesto kazu.
Ono sto je uglavnom provejavalo kroz celu emisiju i na sta ih je Olja usmeravala, oni su vesto izbegavali tako da na kraju ipak nisu Tita nazvali ni zlocincem, ni lopovom, ni ubicom.
Poenta, njihove price a i mog misljenja je da Tito nije to radio sam, da je potekao iz legitimnog masovnog komunistickog pokreta i da je sve to ostvario na krilima spasilackog atributa koji mu je ipak dodelila ogromna masa ljudi.
Takodje, bez opravdavanja evidentnih zlocina na golom otoku i slicnih, prica se ipak stavlja u kontekst opstih svetskih desavanja i desavanja u regionu, tako da je mozda ipak malo nerealno ocekivati od skupa malih zatucanih balkanskih naroda da nakon II s.r. budu oaza demokratskih vrednosti. Jer, ako zavirimo kako je nakon II s.r. izgledalo svuda u okruzenju (Madjarska,Rumunija,Bugarska,Italija, Cehoslovacka a o nekim daljim zemljama da i ne govorim, te da je bilo jos mnogo мnogo gore nego u DFNRJ-FNRJ-SFRJ onda cak dolazimo do konstatacije da je Tito od nasih "naroda i narodnosti" izvukao maksimum uz sve tragedije koje se jesu desavale. Jer pogledajmo, na sta licimo kad nam se daju demokratske slobode.... ...covek je umro 1980 a mi se jos vozimo putevima iz njegovog vremena, prugom Beograd-Bar i renoviramo CK kao vrhunsko dostignuce savremenih tendencija.
Uporedivsi ga sa svim rezimima na ovim prostorima posle njega, matematika jednostavno govori.A i nasa savremena tendencija opet svakako ide ka obesmisljavanju visepartijskog sistema. Navedeni su primeri Crne Gore i srpskog ortackog palamenta.
Prica, da je guranje pod tepih odredjenih gorucih tenzija od strane Tita, zapravo izazvala ove krvave sukobe iz bliske proslosti, ne stoji, jer nas nije Tito naterao da budemo zatucani nacionalisti, i da njegovu smrt ne iskoristimo za demokratske reforme vec za bujanje nacionalizama i sovinizama svih vrsta iz materijalnih interesa i pljackaskih ambicija. Da se nismo smejali bratstvu i jedinstvu, ko zna koliko bi porodica danas bilo sacuvano ?
No, jedino pitanje jeste, vredi li uopste ulagati bilo kakvu energiju u integracione procese naroda sa takvim devastacionim kapitalom. Sto se tog kapitala tice, zaista smo rodjeni kapitalisti.

Ovo je otprilike, onako kako sam ja doziveo ukratko najveci deo onoga sto je receno.
Jelena Gall Jelena Gall 23:40 03.05.2009

Re: Svetske tendencije

thanx, ervetor.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:55 03.05.2009

Re: Svetske tendencije

Prica, da je guranje pod tepih odredjenih gorucih tenzija od strane Tita, zapravo izazvala ove krvave sukobe iz bliske proslosti, ne stoji, jer nas nije Tito naterao da budemo zatucani nacionalisti, i da njegovu smrt ne iskoristimo za demokratske reforme vec za bujanje nacionalizama i sovinizama svih vrsta iz materijalnih interesa i pljackaskih ambicija.

Nacionalisti mu najviše zameraju što im nijedao da dignu glavu, a što reče Vesna Pešić to nije mogao biti razlog da ljudi postanu nacional-šovinisti, neko je radio na raspirivanju tog zla umesto da se orjentiše na reformisanje države.Pokazalo se još jednom da nacionalna pripadnost sama po sebi nikome još nije pomogla da bude bolji čovek, niti ga je spasila toga da je budala.
Da se nismo smejali bratstvu i jedinstvu, ko zna koliko bi porodica danas bilo sacuvano ?

Ti isti koji su se najviše smejali bratstvu i jedinstvu su izgubili najmanje jer su svoje porodice sklonili na sigurno, a i dalje su se licemerno podsmevali onima koji su slepo ih sledeći gubili i porodice i sve ostalo.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 11:08 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

dolazimo do konstatacije da je Tito od nasih "naroda i narodnosti" izvukao maksimum uz sve tragedije koje se jesu desavale. Jer pogledajmo, na sta licimo kad nam se daju demokratske slobode.... ...covek je umro 1980 a mi se jos vozimo putevima iz njegovog vremena, prugom Beograd-Bar i renoviramo CK kao vrhunsko dostignuce savremenih tendencija.
Uporedivsi ga sa svim rezimima na ovim prostorima posle njega, matematika jednostavno govori.A i nasa savremena tendencija opet svakako ide ka obesmisljavanju visepartijskog sistema. Navedeni su primeri Crne Gore i srpskog ortackog palamenta.
Prica, da je guranje pod tepih odredjenih gorucih tenzija od strane Tita, zapravo izazvala ove krvave sukobe iz bliske proslosti, ne stoji, jer nas nije Tito naterao da budemo zatucani nacionalisti, i da njegovu smrt ne iskoristimo za demokratske reforme vec za bujanje nacionalizama i sovinizama svih vrsta iz materijalnih interesa i pljackaskih ambicija. Da se nismo smejali bratstvu i jedinstvu, ko zna koliko bi porodica danas bilo sacuvano ?


Bravo za komentar!
Doctor Wu Doctor Wu 11:30 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

covek je umro 1980 a mi se jos vozimo putevima iz njegovog vremena, prugom Beograd-Bar i renoviramo CK kao vrhunsko dostignuce savremenih tendencija.

Kakav nakaradan argument! Pa i Italijani i Nemci se i danas voze putevima, setaju trgovima zive i rade u zgradama i gledaju i igraju fudbal na stadionima iz Musolinijevog i Hitlerovog vremena, pa ne vidim sta to govori o ovima kao vodjama. Milosevic je napravio fantasticnu podzemnu stanicu kod Tehnickog fakulteta, Tudjman je napravio fenomenalan autoput Zagreb-Split za vecnost, ali to ne znaci da su bili manje idioti.
Jelena Gall Jelena Gall 13:28 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

Doctor Wu
covek je umro 1980 a mi se jos vozimo putevima iz njegovog vremena, prugom Beograd-Bar i renoviramo CK kao vrhunsko dostignuce savremenih tendencija.

Kakav nakaradan argument! Pa i Italijani i Nemci se i danas voze putevima, setaju trgovima zive i rade u zgradama i gledaju i igraju fudbal na stadionima iz Musolinijevog i Hitlerovog vremena, pa ne vidim sta to govori o ovima kao vodjama. Milosevic je napravio fantasticnu podzemnu stanicu kod Tehnickog fakulteta, Tudjman je napravio fenomenalan autoput Zagreb-Split za vecnost, ali to ne znaci da su bili manje idioti.

šta je nakaradno? u kakvom su stanju naši putevi, trgovi, pruge, a u kakvom njihovi? koliko italijanskih i nemačkih novogradnji dolazi na nekoliko naših? naravno da mislim proporcionalno. koliko novca, energije i ideja je u našoj zemlji slupano u kupovinu ratne i opreme i vođenje ratova od 1980. do danas? koliko decenija će još proći pre nego što se u srbiji završi bar deonica autoputa između beograda i novog sada? kako je moglo da nam se dogodi devedesetih godina da autoputem vozimo tenkove umesto automobila? ništa nije nakaradno, potpuno je jasno.
ervetor ervetor 16:08 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

Strmoglavi badža
dolazimo do konstatacije da je Tito od nasih "naroda i narodnosti" izvukao maksimum uz sve tragedije koje se jesu desavale. Jer pogledajmo, na sta licimo kad nam se daju demokratske slobode.... ...covek je umro 1980 a mi se jos vozimo putevima iz njegovog vremena, prugom Beograd-Bar i renoviramo CK kao vrhunsko dostignuce savremenih tendencija.
Uporedivsi ga sa svim rezimima na ovim prostorima posle njega, matematika jednostavno govori.A i nasa savremena tendencija opet svakako ide ka obesmisljavanju visepartijskog sistema. Navedeni su primeri Crne Gore i srpskog ortackog palamenta.
Prica, da je guranje pod tepih odredjenih gorucih tenzija od strane Tita, zapravo izazvala ove krvave sukobe iz bliske proslosti, ne stoji, jer nas nije Tito naterao da budemo zatucani nacionalisti, i da njegovu smrt ne iskoristimo za demokratske reforme vec za bujanje nacionalizama i sovinizama svih vrsta iz materijalnih interesa i pljackaskih ambicija. Da se nismo smejali bratstvu i jedinstvu, ko zna koliko bi porodica danas bilo sacuvano ?


Bravo za komentar!

Hvala lepo
Doctor Wu Doctor Wu 16:13 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

šta je nakaradno? u kakvom su stanju naši putevi, trgovi, pruge, a u kakvom njihovi? koliko italijanskih i nemačkih novogradnji dolazi na nekoliko naših?

Ajde probaj ponovo. Nije uopste rec o tome u kakvom su stanju ciji putevi nego o tome koliko tekovine diktatura govore o prirodi rezima u kojima su nastajali.
ervetor ervetor 16:33 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

Kakav nakaradan argument! Pa i Italijani i Nemci se i danas voze putevima, setaju trgovima zive i rade u zgradama i gledaju i igraju fudbal na stadionima iz Musolinijevog i Hitlerovog vremena, pa ne vidim sta to govori o ovima kao vodjama.


Uopste mi nije namera da diskutujem o stanju autoputeva i infrastrukture kod nas i kod Nemaca.
Cak i ukoliko izbacite tu spornu recenicu koju ste citirali, komentar koji sam napisao ne menja znacenje i ne dovodi u pitanje sustinu celog teksta.
Recenica koju ste citirali nije trebala da bude nikakav argument vec samo licni osvrt kojim sam zeleo da ukazem na cinjenicu da evo skoro 30 godina nakon smrti Broza, sto je skoro jednako periodu koliko je i bio na vlasti mi i dalje tapkamo u mestu i nista novo nismo stvorili. Nista.
A argument da nam za ovo tridesetogodisnje tapkanje u mestu i civilzacijsko vracanje u period pre 1941 godine nije kriv Tito jeste primer Slovenije. Slovenija da Vas pocetim nije propala kad se odvojila od nas. Nisu crkli od gladi, sta vise mi se ponizavamo ispred njihove ambasade.
Obicno, ljudi imaju obicaj da kazu da Slovenija nije pravi primer, jer boze moj, Slovenija je i u SFRJ bila nesto "drugo".
Pa ako je bila nesto "drugo" u sred Titove SFRJ, to je onda jos jaci argument da to kakva cemo mi zemlja i drustvo biti blage veze sa Titom nema.
A Nemci, Italijani,Spanci i ostali ce setati svojim trgovima i dalje i upravo oni ne menjaju nazive svojih trgova i ne trude se iz petnih zila da preprave svoju istoriju i obrisu je po potrebi...
Doctor Wu Doctor Wu 16:50 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

Recenica koju ste citirali nije trebala da bude nikakav argument vec samo licni osvrt kojim sam zeleo da ukazem na cinjenicu da evo skoro 30 godina nakon smrti Broza, sto je skoro jednako periodu koliko je i bio na vlasti mi i dalje tapkamo u mestu i nista novo nismo stvorili. Nista.
A argument da nam za ovo tridesetogodisnje tapkanje u mestu i civilzacijsko vracanje u period pre 1941 godine nije kriv Tito jeste primer Slovenije. Slovenija da Vas pocetim nije propala kad se odvojila od nas. Nisu crkli od gladi, sta vise mi se ponizavamo ispred njihove ambasade.
Obicno, ljudi imaju obicaj da kazu da Slovenija nije pravi primer, jer boze moj, Slovenija je i u SFRJ bila nesto "drugo".

Pa, vi kao da hocete da potvrdite ono sto ja pisem. Sve sto ste naveli je tacno ali Slovence ne cini nista manjim nacionalistima nego Srbe. Naprotiv. Hrvatska je posle pada Knina bezmalo rehabilitovala ustaski pokret ali joj to nije smetalo da popravi i usavrsi svoju infrastrukturu. Hrvati nisu gubili vreme na glupave diskusije i kukanje za starim dobrim vremenim nego su gledali kako da poboljsaju ono sa cime su ostali.

To sto tapkamo u mestu pre ima veze sa negativnom selekcijom kod Srba, opsesijom komunizmom i vlascu, nepreduzimljivoscu, mazohistickim velicanjem poraza, egalitarizmom, samopljuvanjem, lenjoscu, svakojakom zapustenoscu nego sa nacionalizmom.
ervetor ervetor 16:51 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

Doctor Wu
šta je nakaradno? u kakvom su stanju naši putevi, trgovi, pruge, a u kakvom njihovi? koliko italijanskih i nemačkih novogradnji dolazi na nekoliko naših?

Ajde probaj ponovo. Nije uopste rec o tome u kakvom su stanju ciji putevi nego o tome koliko tekovine diktatura govore o prirodi rezima u kojima su nastajali.


Vidi, ti se sad kao i Tito drzis zakona ko pijan plota
Jelena jeste ispravno protumacila ono sto sam ja mislio, a to jeste vrlo lako shvatiti iz konteksta celog teksta mog komentara. Mozda ta recenica nije bila dovoljno precizna, ali svakako nisam mislio da je te gradjevine trebalo porusiti zbog toga ko ih je gradio nego da ilustrujem da nista strukturalno od tada nije uradjeno.
A nemoj mi samo reci da nam to nije potrebno.
Hrvati su na primer stavili pisljive SOS telefone na svakih kilometar svog autoputa. Zasto mi nismo ? Sprecio nas Tito ?
A Nemci i Italijani se svakako ne voze kao stoka u vozovima iz vremena polovine dvadesetog veka kriveci za to vreme Hitlera.
O tome pricam.
ervetor ervetor 17:29 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

Pa, vi kao da hocete da potvrdite ono sto ja pisem. Sve sto ste naveli je tacno ali Slovence ne cini nista manjim nacionalistima nego Srbe


Pa to je sad stvarno siroka tema. To o nacionalizmu. I Srbima je nacionalizam pomogao u I svetskom ratu i na krilima tek izvojevane slobode Srbi su u svojim glavama imali mnogo vise pozitivne energije nego danas. Bas kao sto i Hrvatima njihovi nedavno postignuti rezultati duvaju u jedra. Ali to sad jeste neka druga tema.
Ne opstaje uvek najpametniji,najbolji i najjaci vec onaj koji se najbolje prilagodjava okruzenju pa bio uz sve to i nacionalista. Sve nacionalne drzave su nastale na nacionalizmu, nemojmo se zavaravati. Nije to sporno. razlika je sto mi ksenofobicni prema gotovo svemu sto dolazi sa strane a nije pravoslavno, a Hrvati su samo Srbofobicni

To sto tapkamo u mestu pre ima veze sa negativnom selekcijom kod Srba,


Znaci slazemo se. Nema veze sa Titom kao Titom. To je sustina onoga sto od pocetka tvrdim.

Mnogo se hvatate za detalje, sve je to tacno, ali da bih sve to napisao u jednom komentaru i osim nacionalizma, stavio i lenjost i zapustenost i ksenofobiju, trebalo bi mi mnogo vise vremena i prostora sto nije u redu ni prema meni ni prema drugima. A mislim, da onaj ko je dobronameran stvarno iz mog komentara moze vrlo precizno zakljuciti o cemu sam pricao, i to sam vrlo jasno rekao, e sad da li je nacionalizam sam posebi ili u pratnji sovinizma, neobrazovanja, primitivizma, samopljuvanja, zapljuvavanja... ...pa to mozemo do ujutru
flipper58 flipper58 19:08 04.05.2009

Re: Svetske tendencije

Drktor Wu:
To sto tapkamo u mestu pre ima veze sa negativnom selekcijom kod Srba, opsesijom komunizmom i vlascu, nepreduzimljivoscu, mazohistickim velicanjem poraza, egalitarizmom, samopljuvanjem, lenjoscu, svakojakom zapustenoscu nego sa nacionalizmom.


Artur Dent Artur Dent 10:10 05.05.2009

Re: Svetske tendencije

ervetor
Jesu bili zanimljivi gosti. To se moglo najbolje videti po tome sto je Olja uglavnom samo smetala ljudima da nesto kazu.

Najsladji mi je bio Mandic koji joj je u jednom momentu rekao:"ma sta to pricas, nista te ne razumem".
ervetor ervetor 19:16 05.05.2009

Re: Svetske tendencije

Artur Dent
ervetor
Jesu bili zanimljivi gosti. To se moglo najbolje videti po tome sto je Olja uglavnom samo smetala ljudima da nesto kazu.

Najsladji mi je bio Mandic koji joj je u jednom momentu rekao:"ma sta to pricas, nista te ne razumem".


Da, Мandic je stvarno pomeren za П/2.... u pozitivi, naravno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:17 03.05.2009

ovo mnogo govori

TRAŽI SE
JOSIP BROZ TITO
zbog osnovane sumnje da je počinio sledeća «krivična dela»:
1.- što nije dozvolio:
da se prodaju naše fabrike, zemlja, da radnik ponovo služi gazdama, da bude gladi i siromaštva
2.- što je stvorio pravo:
da na osnovu rada društvenom svojinom ljudi samoupravno odlučuju o svojoj sudbini
3.- što je svima pružio pravo na:
rad,besplatno školovanje, lečenje i sigurnu penziju
4.- što nas nije predao:
ni Zapadu, ni Istoku, već smo izabrali da idemo našim putem

«istomišljenici Josipa Broza imaju se smatrati opasnim jer su naoružani argumentima»
bindu bindu 02:52 05.05.2009

Re: ovo mnogo govori

Milan Karagaća
TRAŽI SE
JOSIP BROZ TITO
zbog osnovane sumnje da je počinio sledeća «krivična dela»:
1.- što nije dozvolio:
da se prodaju naše fabrike, zemlja, da radnik ponovo služi gazdama, da bude gladi i siromaštva
2.- što je stvorio pravo:
da na osnovu rada društvenom svojinom ljudi samoupravno odlučuju o svojoj sudbini
3.- što je svima pružio pravo na:
rad,besplatno školovanje, lečenje i sigurnu penziju
4.- što nas nije predao:
ni Zapadu, ni Istoku, već smo izabrali da idemo našim putem

«istomišljenici Josipa Broza imaju se smatrati opasnim jer su naoružani argumentima»




to vam je sve tek-tak, relativno relativno i relativno.

znate kad se gradi kuca , to ce znati arhitekte, dovoljno da zaboravite samo nekoliko cigala,dasaka, sarafa da postavite kako treba da vam ode cela kostrukcija. za sva vremena, tito je bio ili los arhitekta ili ga je bolelo dupe kakvu ce kucu da sagradi.

tito je bio veliki u nekim idejama i voleo je da se pokazuje. kakve koristi od pokreta nesvstanosti? to bih volela da znam?.
a sam narod je imao puno problema. puno supljina, ne zalecenih rana, drustvenih (psiholoskih problema) na svim nivoima,
koji se ili nisu primecivali zato sto nisu smeli da se primecuju pa su se zato cistili pod tepih. ili sta?

dok god u nekom sistemu STVRNO SVI IMAJU NEKU KORIST onda takav sistem moze da funkcionise dalje.
razumete, SVI. jedno je teorija a drugo praksa. prakticno takva yugoslavija se pokazala nepostojeca na zalost.
na zalost stvarno, zato sto je bila veoma dobra ideja.

razlog neuspeha ( ne krivac) bi mogao da se trazi i istrazuje ali vidim ovde, da ljudi ni poceli nisu da razmisljaju u tom pravcu,
vec se medusobno prepucavaju dok se vrte u zacaranom krugu jedno teiste price u kojoj su jedni protiv drugih, i na taj nacin se jos vise udaljavaju od razumevanja problema.
dragoljub92 dragoljub92 07:46 05.05.2009

Re: ovo mnogo govori

tito je bio veliki u nekim idejama i voleo je da se pokazuje. kakve koristi od pokreta nesvstanosti? to bih volela da znam?.

ako to neznaš onda si totalno neobaveštena o bilo čemu kad je to vreme u pitanju,
znate kad se gradi kuca , to ce znati arhitekte, dovoljno da zaboravite samo nekoliko cigala,dasaka, sarafa da postavite kako treba da vam ode cela kostrukcija. za sva vremena, tito je bio ili los arhitekta ili ga je bolelo dupe kakvu ce kucu da sagradi.

mošti da sagradiš idealno jaku kuću ako su vlasnici idioti ima da je sruše samo tako.a sa jugoslavijom se upravo to desilo gomila debilnoidiotskih kreatura je rušila samo rušenja radi a budalama prodala priču koju ti pričaš
bindu bindu 09:03 05.05.2009

Re: ovo mnogo govori

dragoljub92
tito je bio veliki u nekim idejama i voleo je da se pokazuje. kakve koristi od pokreta nesvstanosti? to bih volela da znam?.

ako to neznaš onda si totalno neobaveštena o bilo čemu kad je to vreme u pitanju,
znate kad se gradi kuca , to ce znati arhitekte, dovoljno da zaboravite samo nekoliko cigala,dasaka, sarafa da postavite kako treba da vam ode cela kostrukcija. za sva vremena, tito je bio ili los arhitekta ili ga je bolelo dupe kakvu ce kucu da sagradi.

mošti da sagradiš idealno jaku kuću ako su vlasnici idioti ima da je sruše samo tako.a sa jugoslavijom se upravo to desilo gomila debilnoidiotskih kreatura je rušila samo rušenja radi a budalama prodala priču koju ti pričaš


pa rekoh da bih volela da znam,mislim kakve koristi od pokreta nesvrstanih......
koje su samo pare utrosene na sve to....a ljudi koji nisu bili komunisti su ziveli u strahu. kapiras
U STRAHU.
to je moje secanje na beograd,(yu) stres, stres, stres, i ne pripadanje.
itd. mrzi me da analiziram te stvari. ima ko to moze i treba.

za ostalo ne znam ni kako da osmislim odgovor ...


No man is an island,
Entire of itself.
Each is a piece of the continent,
A part of the main.
If a clod be washed away by the sea,
Europe is the less.
As well as if a promontory were.
As well as if a manner of thine own
Or of thine friend's were.
Each man's death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.

John Donne
.



Milan Karagaća Milan Karagaća 09:59 05.05.2009

Re: ovo mnogo govori

pa rekoh da bih volela da znam,mislim kakve koristi od pokreta nesvrstanih......

Jednostavno. Svaka država je onoliko velika koliko je u svetu postovana i koliko ima prijatelja. Jugoslavija je tada imala mnogo prijatelja, koji su joj priznavale lidersku poziciju. SFRJ je tada u svakom trenutku imala za svaki svoj predlog sigurnu podrčku i glasove blizu 100 zemalja u UN. Koliko ima danas?
Koliko nas je to koštalo, pa ne ni priblišno toliko koliko su tada SAD i SSSR ulagali novca i vojne moći da bi imale uticaj u svetu, a i SAD i SSSR su respektovale, uvažavale i konsultovale SFRJ.
Ekonomska korist od pokreta nesvrstanih bila je ogromna, dovoljno je samo navesti poslove koje su dobijale naše firme Energoprojekt, Ivan Milutinović, Vlanica, Hidrogradnja, Partizanski put, Trudbenik i dr., pa izvoz u nesvrsteane zemlje, pa nabavka nafte po povoljnijim cenama.,Samo izvoz naoružanja i vojne opreme u tezemlje bio je u vrednosti od oko 4 milijarde dolara godišnje a vojna industrija nam je radila punim kapacitetom za izvoz. Sada vidimo da je Rusija najveći izvoznik.
dunjica dunjica 12:56 05.05.2009

Re: ovo mnogo govori

mislim kakve koristi od pokreta nesvrstanih......


Hrvatska je sasvim konkretno osjetila korist od ugleda bivše nam države u pokretu nesvrstanih. Zahvaljujući upravo nesvrstanim glasovima (za koje nadasve su lobirali ex šef diplomacije Budimir Lončar i vanjskopolitički dopisnik TV Zagreb Tomislav Jakić, inače danas Mesićevi vanjskopolitički savjetnici) postala je prošle godine član UN Vijeća sigurnosti.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:21 03.05.2009

druže tito mi ti se kunemo...



imam saćuvane novine iz tog doba.
ne da su plakali, nego su jaukali, naročito današnji poznati nacoši.
sve piše.
i ko je bio urednik duge i ko nina, ko je pisao za zagrebački danas i sarajevski start etc.
kasnije dssovci i ostali nacoši.

najviše posveta titu je napisao karadžić.
obožavao ga je.
pisao mu je pesme.

JJ Beba JJ Beba 23:26 03.05.2009

Re: druže tito mi ti se kunemo...

najviše posveta titu je napisao karadžić.
obožavao ga je.
pisao mu je pesme.


ova Nazorova mu bila stalno na pameti

Drug Tito

Sve što j' bilo pod pepelom
na dnu naših srca skrito,
u vatru je razbuktao
drug nam Tito, Tito, Tito.
Sve što teklo kojekuda
svrnu jednom u korito,
pa veliku rijeku stvori
drug nam Tito, Tito, Tito.
Naše brašno prosijao
kroz rešeto i kroz sito,
pa hljeb novi za nas mijesi
drug nam Tito, Tito, Tito.
Lice tvrdo, šapa lavlja,
ali na dnu grudi skrito
srce uma kao otac
drug nam Tito, Tito, Tito.
Otkud dođe? Gdje je niko?
Tko bi sve to sada pito?
Sudbine je dar nam velik
drug nam Tito, Tito, Tito.
Zato druzi i družice,
složno, hitro, ponosito,
pohitajmo kud nas vodi,
kličuć: Tito, Tito, Tito!

Vladimir Nazor
mikimedic mikimedic 23:27 03.05.2009

Re: druže tito mi ti se kunemo...

nacoši.

palilula92 palilula92 23:30 03.05.2009

Re: druže tito mi ti se kunemo...

naročito današnji poznati nacoši


mislis bezkicmenjaci




dunjica dunjica 10:04 04.05.2009

Re: druže tito mi ti se kunemo...

ova Nazorova mu bila stalno na pameti


Eh, Nazor... pisao je on i 1942. u "Hrvatskoj reviji", ondašnjim politički korektnim jezikom:

I preveć je bilo
Uzdaha i lača,
Kockica od cukra,
Meda i kolača;

Preveć huke i zuke
Iz tuđine sive;
Još su naše stare
Rieči u nama žive.

Operite jezik
Na drevnu nam vrelu
Oko kojeg vuci
Sjede, ko na sielu.

Prelomite onda
Ciev tuđinskoj fruli,
Nauč'te se riki
I kako se tuli;

Tulite od bola,
Tulite od gnjeva:
Nek se iz vas prospe
I zrnje i pljeva!

Odbijte draž prazni
Što tuđ vrt ga goji:
Budimo barbari,
Al budimo svoji!

U rudniku našem
Dragulj čeka, - gdje su
Ruke što će na sunce
Da i njeg iznesu?

Pjesnik nije cvietak
Na kom leptir driemlje:
Živ je čvor u deblu,
Korien ispod zemlje,

Srž što njom se stablo
Hrani, po njoj diše,
I lista i cvjeta
I granama njiše (...)


Godinu dana kasnije piše "Uz Tita i Staljina, junačkoga sina" (uglazbljenu od Oskara Danona), koja nakon razlaza od Staljina postaje "Uz maršala Tita, junačkoga sina..."
dunjica dunjica 10:10 04.05.2009

Re: druže tito mi ti se kunemo...

Ili Vlatko Pavletić, između mnogih drugih funkcija 90tih, predsjednik hrvatskog Sabora 1995.-99, pisao 1949.:

Iz hiljadu grla ko iz hiljadu vrela
pjesma poteče
i plimom sreće ispuni grad,
što blista čist i sunčan
ko mlijekom okupan.

Sve se pjesme slivaju
u jednu pjesmu radosti.
Svi ljudi bliski bivaju
ko drugovi iz mladosti.

Po osam u redu, s parolama i zastavama,
stupamo, kličući Titu.
Na javi živimo snove.

A kad usta presuše od klicanja
još jedan trostruki: Hura!
što krošnje savija
i plaši golubove,
još jedan gejzir ljubavi, koja nema granica:
NAROD - TITO - PARTIJA.

Mozak već ne bilježi signale očiju:
toliko je novih ljudi nepoznatih lica,
što stupaju čvrsto s pogledom u tribinu.

Tamo je Tito, bijel, ko iz mramora isklesan,
plješće i rukom domahuje
kao s palube,
drugove pozdravlja.
Invalidi prolaze.
Nekima u očima radosnice suze.
To sad svaki s Titom
proslavlja
dvije pobjede.

Ja bih tu radost, te ljude,
te snove koje gledam oživljene
da prelijem u retke,
da rečem:
Ja znam, na grudima nekih srest će se
orden za hrabrost u petoj ofenzivi
s ordenom rada prve Petoljetke.

Mi gradimo socijalizam.
Mi ostvarujemo snove.
I svaki zna
kad mu srce jače zakuca
ispod slavoluka,
iz pobjede da ide opet u bitke nove
Uz zastavu borbe on zastavu slave
u mašti razvija
jer zna:
NAROD - TITO - PARTIJA
Naprijed! - u pobjedu zove!
Jelena Gall Jelena Gall 13:54 04.05.2009

Re: druže tito mi ti se kunemo...

a ostale umetničke grane? evo malo muzike. ozbiljne:



povodom fenomena političke reinkarnacije (u sledećem životu biću ptica) - preletači svih zemalja, ujedinite se! samo jedan primer:



Jelena Gall Jelena Gall 23:53 03.05.2009

Re: ***

U Kući cveća bila onomad, po komandi, kao srednjoškolka. I potom pretprošle godine, kao odvela muža da vidi. Posle skoro nisu mogli da me izbace odande. Sve one štafete! Sva ona pisma ljubavi i duboke odanosti! Pokloni! I onaj prilaz Kući cveća sa olupanim pločama o čije krhotine se zaplićeš da bi ušao u brižljivo negovan park, naleteo na čuvara koji se čudi što si odande a hoćeš to da razgledaš, i ušao u tu ljudsku pustoš (dva stranca i mi) krcatu istorijom...
dali76 dali76 23:50 03.05.2009

Dobro jutro gospodine Mesic

Predsjednik Hrvatske koji vise ne mora brinuti za politicke konsekvence svog ponasanja ( treceg mandata nema po zakonu) poceo je pricati drugu pricu I to je za svaki pozdrav.
No, ne zaboravljam njegovo koketiranje sa proustaskom emigracijom I ministrima hrvatske vlade iz iste emigracije.
Svako grijesi mogli bi smo reci pa tako razumjeti I ponasanje danasnjeg predsjednika koji je naprimjer tokom “slucaja Gospic”, za koga je osudjen general Norac, bio dopredsjednik Hrvatske vlade.
Svatko ko zeli vidjeti jasno mu je da ono u cemu nije uspio ustaski rezim uspijelo je rezimu Franje Tudjmana ,doduse u drugacijim granicama.
Ne dvojim odgovornost milosevicevog rezima koji je cesto I direktno radio na istom zadatku sa pocivsim mu drugom Tudjmanom.
No ovo nikako ne umanjuje odgovornost za zlocine pocinjene u “bljesku “ I “Oluji”.
Danas se pred sudom u Hagu protiv trojice hrvatskih generala (a trebalo bi I protiv nekih politicara) vodi postupak za oluju okarakterisanu kao zajednicki zlocinacki poduhvat.
Ne znam jeli doticni predsjednik bio prije neki dan u mom kraju gdje se slavila obljetnica bljeska.
Umom tekstu ,objavljenom neki dan , napisao sam:
Neka je sramota onih sto pobjedu slave, al ne zato sto je slave vec zato sto nijedna osoba nije izasla nip red suca za prekrsaje za zlocin podcinjen prije ravno 14godina.
U osnovnoskolskimudzbenicima povjesti Jasenovac je “radni logor”.
Postoji toliko nacina da se RH distancira od NDH, ali bojim se premalo politicke volje a jos manje hrabrosti.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:51 03.05.2009

Re: Dobro jutro gospodine Mesic

Predsjednik Hrvatske koji vise ne mora brinuti za politicke konsekvence svog ponasanja ( treceg mandata nema po zakonu) poceo je pricati drugu pricu

to uopšte nije tačno.
to priča godinama.
bio je nekoliko puta u jasenovcu i sve isto pričao.

osim toga, lično je iz partizanske porodice, stradalo mu
mnogo članova uže porodice od ustaša.
dali76 dali76 00:17 04.05.2009

Re: Dobro jutro gospodine Mesic

Zanimljivo je gospodjo EL kako vi slusate sto vama pase I izvucete iz teksta ono sto vama pase.
Poslje cete opet reci,kao u dva predhodna puta, izvinite nisam tako mislila.
Ako nista dajem vam kredite za naknadna izvinjenja.
sveti_gral sveti_gral 02:42 08.05.2009

Re: Dobro jutro gospodine Mesic

Exitus Letalis
to uopšte nije tačno. to priča godinama. bio je nekoliko puta u jasenovcu i sve isto pričao.

osim toga, lično je iz partizanske porodice, stradalo mu mnogo članova uže porodice od ustaša.

Plus mu žena Srpkinja, iz Kostajnice. Malo li je?
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:05 04.05.2009

4.maj

danas je 4. maj, dan kada su 1980. godine milioni građana "iskreno " plakali gurajući se da budu tako uplakani viđeni na TV. Sada mnogi od njih kažu ili da nisu plakali, a jesu, ili da nisu iskreno plakali.
Biće da nisu bili iskreni ni onda ni sada.
Oni koji su onda medijski plakali sada su , opet medijski, "iskreni" poštovaoci đenerala Draže i svuda ga traže.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:38 05.05.2009

Re: 4.maj

Milan Karagaća
danas je 4. maj, dan kada su 1980. godine milioni građana "iskreno " plakali gurajući se da budu tako uplakani viđeni na TV. Sada mnogi od njih kažu ili da nisu plakali, a jesu, ili da nisu iskreno plakali.
Biće da nisu bili iskreni ni onda ni sada.
Oni koji su onda medijski plakali sada su , opet medijski, "iskreni" poštovaoci đenerala Draže i svuda ga traže.

milane iskreno su plakali bez navodnika. veruj mi.
videla sam čiku od skoro 70 godina koji je došao peške iz crne gore na mimohod.
prekriven ordenjem.
gledala sam svojim očima kolone koje su čekale satima da prođu.
gledali smo svi sahranu.
da, u pravu si, da li su bili iskreni onda ili sada.
ja mislim oba puta, jer su ljudi kvarljiva roba, često bez principa.
povodljivi....
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:51 05.05.2009

Re: 4.maj

jer su ljudi kvarljiva roba, često bez principa.
povodljivi....

Mnoogo kvarljiva roba.
Kažu u Bosni:
"hajvan(stoka ) nikada ne može biti insan (čovek),ali što insan (čovek) može bit hajvan (stoka ) ,to ne možeš ni zamislit"
Doctor Wu Doctor Wu 00:15 04.05.2009

Pa, dobro, Tito definitivno

nije bio zlocinac i ubica razmera jednog Milosevica, Tudjmana ili Izetbegovica ili drumski razbojnik nivoa jednog Djukanovica ali je cinjenica da je kreirao ekonomsko-politicki sistem-diktaturu koji je bio sklon (krvavom) raspadu. Potpuno u skladu sa samozivoscu samog Tita (koji je uzivao u mladim partizankama, dobroj klopi i lovu) nama koji smo uspeli da zahvatimo nesto od njegove meke diktature nije bilo lose, ali su zato oni koji su dosli iza nas to krvavo platili.

Znaci, Tito nije bio zlocinac ali je svakako bio velika stetocina.
palilula92 palilula92 00:22 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

nije bio zlocinac i ubica razmera jednog Milosevica, Tudjmana ili Izetbegovica ili drumski razbojnik nivoa jednog Djukanovica ali je cinjenica da je kreirao ekonomsko-politicki sistem-diktaturu koji je bio sklon (krvavom) raspadu. Potpuno u skladu sa samozivoscu samog Tita (koji je uzivao u mladim partizankama, dobroj klopi i lovu) nama koji smo uspeli da zahvatimo nesto od njegove meke diktature nije bilo lose, ali su zato oni koji su dosli iza nas to krvavo platili.

Znaci, Tito nije bio zlocinac ali je svakako bio velika stetocina



Znaci

malo manji zlocinac=stetocina ?
bosko92 bosko92 00:27 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

Doctor Wu
nije bio zlocinac i ubica razmera jednog Milosevica, Tudjmana ili Izetbegovica ili drumski razbojnik nivoa jednog Djukanovica ali je cinjenica da je kreirao ekonomsko-politicki sistem-diktaturu koji je bio sklon (krvavom) raspadu. Potpuno u skladu sa samozivoscu samog Tita (koji je uzivao u mladim partizankama, dobroj klopi i lovu) nama koji smo uspeli da zahvatimo nesto od njegove meke diktature nije bilo lose, ali su zato oni koji su dosli iza nas to krvavo platili.Znaci, Tito nije bio zlocinac ali je svakako bio velika stetocina.


Ovo je samo delimicno tacno. Bivsa Jugoslavija, moguce, nije mogla opstati, ali se nije morala ni raspasti u krvi. Bilo je i drugih i gorih diktatura, koje su se transformisale u demokratske drzave. Bez krvoprolica.



Doctor Wu Doctor Wu 00:40 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

Bivsa Jugoslavija, moguce, nije mogla opstati, ali se nije morala ni raspasti u krvi. Bilo je i drugih i gorih diktatura, koje su se transformisale u demokratske drzave. Bez krvoprolica.

Ne znam za druge diktature, ali vec sama cinjenica da je drzava vec 1970. godine bila potpuno dezintegrisana i da su u njoj u to vreme bujala bar 2 izuzetno jaka nacionalisticka pokreta (maspok i albanski na Kosovu) govori sama za sebe. Komunisti su kupovali vreme, prakticno, od 1965. (vremena prve ozbiljne ekonomske krize) pa sve do negde 1985. (kada su Slovenci prvi put dali hint da ih zajednicka drzava vise ne zanima) i u slozenoj zajednici naroda kakva je bila bivsa Jugoslavija samo je bilo pitanje vremena kada ce bomba puci.
bosko92 bosko92 00:53 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

Doctor Wu
Bivsa Jugoslavija, moguce, nije mogla opstati, ali se nije morala ni raspasti u krvi. Bilo je i drugih i gorih diktatura, koje su se transformisale u demokratske drzave. Bez krvoprolica. Ne znam za druge diktature, ali vec sama cinjenica da je drzava vec 1970. godine bila potpuno dezintegrisana i da su u njoj u to vreme bujala bar 2 izuzetno jaka nacionalisticka pokreta (maspok i albanski na Kosovu) govori sama za sebe. Komunisti su kupovali vreme, prakticno, od 1965. (vremena prve ozbiljne ekonomske krize) pa sve do negde 1985. (kada su Slovenci prvi put dali hint da ih zajednicka drzava vise ne zanima) i u slozenoj zajednici naroda kakva je bila bivsa Jugoslavija samo je bilo pitanje vremena kada ce bomba puci.


Sovjetska diktatura je bila daleko gora nego jugoslovenska, a rizik krvoprolica daleko veci, pa se raspala na relativno miran nacin. Razlika u odnosu na Jugoslaviju postojala je u "naslednicima". Oni su imali Gorbacova, mi Milosevica i Tudjmana. Daleku vecu odgovornost od prethodnika snose naslednici. I njihova nacionalizmom opterecena politika.
Doctor Wu Doctor Wu 01:23 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

Sovjetska diktatura je bila daleko gora nego jugoslovenska, a rizik krvoprolica daleko veci, pa se raspala na relativno miran nacin.
?
??? Jeste li vi culi za Azerbejdzan, Nagorno Karabah, Ceceniju? Gruziju? Ukrajina je, prakticno, na ivici gradjanskog rata od kada je stvorena. Kazahstan, Uzbekistan, Belorusija sve diktature pod manjom ili vecom kontrolom Moskve. Ili mozda smatrate da su to sve male beznacajne zemljice bezvrednih ljudi koje ni ne treba da zive u miru? Ili da su nase brige najvece?

Sem toga, sam sistem diktature nije ni u kakvoj korelaciji sa zestinom i surovoscu napadaca. Severni Irci zive u nominalno najdemokratskijoj zemlji na svetu pa im to nista ne smeta da postavljaju bombe koje ubijaju neduzne civile. Baski takodje.

Ali, da se ne raspravljamo oko besmislica. Da je Titov sistem valjao, sigurno bi stvorio i dobre naslednike a ne bagru kakvu je jedino i mogao da stvori.
bosko92 bosko92 02:21 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

Doctor Wu
Sovjetska diktatura je bila daleko gora nego jugoslovenska, a rizik krvoprolica daleko veci, pa se raspala na relativno miran nacin.???? Jeste li vi culi za Azerbejdzan, Nagorno Karabah, Ceceniju? Gruziju? Ukrajina je, prakticno, na ivici gradjanskog rata od kada je stvorena. Kazahstan, Uzbekistan, Belorusija sve diktature pod manjom ili vecom kontrolom Moskve. Ili mozda smatrate da su to sve male beznacajne zemljice bezvrednih ljudi koje ni ne treba da zive u miru? Ili da su nase brige najvece?Sem toga, sam sistem diktature nije ni u kakvoj korelaciji sa zestinom i surovoscu napadaca. Severni Irci zive u nominalno najdemokratskijoj zemlji na svetu pa im to nista ne smeta da postavljaju bombe koje ubijaju neduzne civile. Baski takodje. Ali, da se ne raspravljamo oko besmislica. Da je Titov sistem valjao, sigurno bi stvorio i dobre naslednike a ne bagru kakvu je jedino i mogao da stvori.


Sukobi u djelovima bivseg SSSR-a su bili ograniceni na relativno mali deo teritorije drzave. Kod nas je ratovima bila obuhvacena prakticno cela drzava. Osim toga, svi pomenuti sukobi imaju isti imenitelj, kao i kod nas: nacionalizam.

Mogao sam pomenuti i druge slucajeve diktatura koje su transformisane u demokratske drzave: Madjarska, Poljska, Cehoslovacka (koja se u miru razdvojila na Cesku i Slovacku) itd.

Ne znam po cemu je Titov sistem bio gori od sistema u tim drzavama, a eto, u tim drzavama su postojali pragmaticni ljudi koji su uveli te drzave u EU i krug demokratskih i razvijenih drzava. A poznato je da su ti narodi ziveli u daleko neslobodnijem sistemu nego je bio Titov.

Imam utisak da se cesto svaljivanjem odgovornosti na Tita i komuinste zele amnestirati glavni krivci za krvoprolice u bivosj Jugoslaviji: nacionalisti.
drug.clan drug.clan 03:39 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

Doctor Wu
nije bio zlocinac i ubica razmera jednog Milosevica, Tudjmana ili Izetbegovica ili drumski razbojnik nivoa jednog Djukanovica ali je cinjenica da je kreirao ekonomsko-politicki sistem-diktaturu koji je bio sklon (krvavom) raspadu. Potpuno u skladu sa samozivoscu samog Tita (koji je uzivao u mladim partizankama, dobroj klopi i lovu) nama koji smo uspeli da zahvatimo nesto od njegove meke diktature nije bilo lose, ali su zato oni koji su dosli iza nas to krvavo platili.

Znaci, Tito nije bio zlocinac ali je svakako bio velika stetocina.



Ovo uopste nije tacno

Najpre Tito nije napravio jugoslaviju vec nasledio, drugo jugoslavija je mogla da opstane da su lokalne vodje i jos vaznije spoljasnji faktor tako hteli.

kao primer mozda ce vam najbolje posluziti Spanija. Visenacionalna drzava sa potlacenim narodima (kakvih nije bilo u sfrj) fasiticka diktatura franka itd.

jugoslavija je nestala zato sto je smetala mnogima kojima je stajala na putu ili im cinila posao tezim.

Da danas ponudite takvu "diktaturu" 80% sveta bi je prihvatilo.
sybil sybil 07:31 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

Imam utisak da se cesto svaljivanjem odgovornosti na Tita i komuinste zele amnestirati glavni krivci za krvoprolice u bivosj Jugoslaviji: nacionalisti.

tacno. prebacivanje odgovornosti na sistem bratstva-jedinstva i drzavu gde se 70-ih zivelo onako kako sadasnje i buduce generacije mogu samo da sanjaju ima za cilj amnestiju pre svega srpskog nacionalizma.
sybil sybil 07:34 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno

Najpre Tito nije napravio jugoslaviju vec nasledio, drugo jugoslavija je mogla da opstane da su lokalne vodje i jos vaznije spoljasnji faktor tako hteli.

titova jugoslavija je po prvi put bila utemeljena na ravnopravnosti naroda i anti-nacionalizmu.
bljak, secate se lekcija iz istorije o budjenju nacionalne svesti u evropi u 19. veku.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 07:39 04.05.2009

Re: Pa, dobro, Tito definitivno


jugoslavija je nestala zato sto je smetala mnogima kojima je stajala na putu ili im cinila posao tezim.


Bila je laboratorijski eksperiment. Sastavile su je i rastavile velike sile koje su dovodile i odvodile ljude koji su je predstavljali: prekjuce Tito, juce Milosevic...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana