Đurđevdan

Jelena Gall RSS / 06.05.2009. u 19:15

Ključne reči: Đurđevdan, studenti, Bijelo dugme, Goran Bregović, Emir Kusturica, Underground, Dom za vešanje, Ederlezi, Sveti Georgije ubija aždaju // REZ // Sarajevo, No Smoking Orchestra, Nemanja, Kosovo je Srbija, Mokra Gora, Insajder... (nastaviti niz po želji)

Priča o Đurđevdanu veoma je komplikovana u mom profesionalnom slučaju. Kad čujete ili vidite napisanu reč Đurđevdan, u vama se istovremeno okine više tastera i pokrene niz asocijacija, koje možete i ne morate svesno da pratite ili artikulišete. Tako je i sa mnom, kad ne radim. Ali kad radim...

Dotična priča počinje jednog 6. maja pre desetak godina u Nemačkoj. Sedim sa nekoliko studenata i kolega u nekoj bašti, recimo da nas je troje govornika maternjeg jezika i troje Nemaca. Početka razgovora se više ne sećam, ali pamtim trenutak kad je jedna devojka rekla „pa, danas je Đurđevdan!".

Počinju objašnjavanja koja uključuju gore navedene ključne reči, do reza. Nemci ne znaju za Bijelo dugme, znaju za Bregovića. Ne znaju da je Bregović radio muziku za Kusturičine filmove, ali znaju Underground. Ne znaju pesmu Đurđevdan, Ederlezi im takođe ništa ne govori, ali u trenutku kada neko počinje da pevuši, prepoznaju melodiju i oduševljavaju se. Međutim, ne znaju da je to pesma iz Kustinog Doma za vešanje. Obaška što im ni taj naslov preveden na nemački ama baš ništa ne govori. Snalazimo se, neko se doseti naslova Die Zeit der Zigeuner, odnosno Time of the Gypsies - da, da, za taj film su čuli, ali nisu gledali. Pa polako raspretljavamo priču, kao da sami motamo ono lajtmotivsko babino crveno klupko vune u filmu. Tada je Đurđevdan postao sastavni deo moje nastave, odnosno tada sam shvatila da je važno da sa studentima razgovaram i o opštim mestima popularne (ne)kulture.

REZ

Zimus, nekih desetak dana pred početak takozvanog prolećnog semestra, vidim na Facebooku da je jedan moj student, Švajcarac, na svoj profil napisao (izvinite, ali stvarno je tako napisao): „Emir je bio govno!"

Nemam pojma o čemu se radi, zašto je to napisao, malo se naravno i smejem odabranoj reči... Javim mu se, pitam „Kusturica?", kaže „da". Pitam šta je bilo, kaže da su Emir i No Smoking Orchestra svirali u ciriškom klubu X-stra i da ništa nije valjalo, da su se primitivno ponašali itd. Pitam koliko zna o Kusurici? Kaže, gledao je tri filma, Underground, Schwarze Katze, Weisser Kater i Das Leben ist ein Wunder, zato je išao na koncert i potpuno je razočaran. Inače o Kusturici ne zna ništa, izuzev da je iz Srbije i da tamo snima filmove. Na njegov profil se javi još nekoliko studenata; dvoje pominje Mokru Goru i neki festival tamo, troje zna da je Kusturica iz Sarajeva, jedan je nešto načuo da je slavni režiser postao pravoslavac i da su ga se Bosanci odrekli, njih četvoro je negde na ovdašnjim vestima videlo da je govorio prošle godine na beogradskom mitingu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. Jedna studentkinja predlaže da Kusturicu uzmemo za temu kursa, kao crvenu nit, ostali su oduševljeni, i na kraju tako i biva.

Danas je lako pripremiti materijal za takav kurs i učiniti ga dostupnim. Ko je Kusturica? Pročitali su na nemačkoj Vikipediji, pred početak kursa, sve im je već malo jasnije. Šta je No Smoking Orchestra? Videli su na Youtubeu i na kurs došli zgroženi. Inserti iz filmova? Videli, zaintrigiralo ih je, uglavnom im se sviđa. Informacije počinju da oblikuju nit. Sâm Kusturica? Na Youtubeu ima nekih intervjua, a tu je i pomenuti prošlogodišnji govor, to ne razumeju, hoće to. Radimo na smenu - red filma, red teksta, red intervjua. Imaju, studenti, užasno, užasno mnogo posla, kao nikad do sad. Često sede u grupama, Švajcarci s „Jugovićima" i rastavljaju i sastavljaju svaku rečenicu, iz filma, iz teksta, iz intervjua. Švajcarci artikulišu, Jugovići koriguju, a lektorka - lektoriše, šta drugo. :)

REZ

Danas je Đurđevdan. Materijal spreman za niži kurs jezika: Đurđevdan Bijelog dugmeta, Ederlezi iz Doma za vešanje, tekst sa Vikipedije o Đurđevdanu. Priključeni smo na internet, materijala je mnogo, radoznalost raste, posebno kada jedna studentkinja kaže da je pre nekoliko dana bila na koncertu Bijelog dugmeta u blizini Ciriha.

Obavezani smo čvrstim dogovorom da o ovim stvarima govorimo na našim jezicima, ispisujem najmanje četiri table novih reči i izraza, sve vodeći računa da ih istovremeno priviknem na imperativ koji smo radili prošle nedelje. „Zapišite, prepišite, zapamtite, nemojte ovo pisati; Alexandra, molim te, obriši tablu; Laura, ugasi svetlo; Verner, otvori, molim te, prozor; Dragane, hajde prevedi na nemački..." Tekst na Vikipediji je naporan, ali zadržavamo se na onim pasusima koji pružaju najosnovnije informacije, tim pre što čitamo ćiriličnu verziju. Zarumeneli su se od napora, ali zadovoljni su, kao da su uspeli da zavire u male tajne o kojima su slušali na mahove, u šiframa, ili dobijali parčiće s kojima nisu znali šta da rade.

REZ

Dolazim kući i odmah se posvećujem onom drugom, višem kursu sa kojim čas imam sutra. Do sad smo gledali Oca na službenom putu (oduševljeni su), Podzemlje na DVD-u gledaju kod kuće, pričaćemo iduće nedelje, videli smo inserte iz većine ostalih Kusturičinih filmova. Pročitali smo tekst na e-Novinama i u Jutarnjem, pročitali intervju sa Kusturicom u Pressu, videli i čuli spornu pesmu Wanted Man (o utiscima ne moram, zar ne?), slušali telefonski razgovor sarajevske televizije sa Kusturicom 1992. godine. Sutra je na redu prošlogodišnji govor na mitingu „Kosovo je Srbija".

Otvaram mail, stigao je transkript tog govora koji je uradila studentkinja Švajcarkinja. Korigujem tri slovne greške, pet promašenih padeža i nešto interpunkcije i ubacujem dve reči koje nije razumela pa je napisala upitnike. Hoću reći, transkript je savršeno urađen.

Ne sumnjam da ste taj govor čuli, videli, da vam je već sama tema izašla na nos. Da, i meni je. Samo, verujte mi, svaki govor dobije na težini kada se stavi na papir. Kada ispari okruženje, kada ga ne čitate kao klupko emocija koje cirkulišu između pozornice i publike, kada ostane sveden na reči bez prateće slike i tona, tek tada vidite šta je stvarno rečeno.

Dan je počeo Đurđevdanom, okida se taster za tasterom, svesno pratim sopstvene asocijacije. Setim se da je neko pomenuo da je prekjučerašnji Insajder bio posvećen Mokroj Gori. Nalazim podcast, izvolite, poslušajte, preporučujem, emisija je odlična. Slušam Insajder, zaplitanje i rasplitanje klupka vlasti i novca smotanog oko Mokre Gore, i paralelno se prisećam da sam studentima dužna i objašnjenje o pravoslavlju.

Ukucavam u pretragu „Kusturica, Nemanja, krštenje" i nalazim informaciju da je Kusturica kršten 2005. godine u manastiru Savina kod Herceg Novog - na Đurđevdan.

Suma svih ključnih reči je u ovom slučaju, naravno - Đurđevdan. Reč-rizom, reč bez kraja i konca, crvena nit koja ne prestaje da se mota, reč na koju se kalemi meso popularnog mita začetog još u vreme bivše nam YU.

Neću vas poštedeti. Kusturica je u svom govoru pominjao velikane Srbe, koji bi po njemu trebalo da nam obezbede ulaznicu u svet. Da se razumemo, svetu je Kusturica poznatiji od svih pomenutih velikana. Njegova reč je u ovom trenutku teža, jer je aktuelna, a i zato što je zahvaljujući masovnim medijima dostupnija. Uzgred, kao što znate, inserti njegovog govora na ovom mitingu ukrasili su dnevne vesti širom sveta tih dana. Govorio je jedan od najvećih živih reditelja na svetu, to nije svejedno.

Evo, dakle, da vidite šta će sutra čitati moji studenti, koji hoće da znaju i da razumeju, i koji će pokušati da uhvate crvenu nit onoga „što je pisac hteo da kaže".

 

GOVOR

(Emire, Srbine!)

Gdje su večeras domaći miševi koji lažu za platu i govore kako smo niko i ništa?
Gdje su domaći miševi koji za male pare tvrde kako naše vrijednosti nisu u temelju zapadne civilizacije?
U mišjim rupama!
Gdje su oni koji se rugaju kosovskom mitu?
Gdje su oni koji kosovskom mitu pretpostavljaju holivudski mit?
Ništa mi nemamo protiv drugih mitova, ali, evo večeras: kojem mi mitu pripadamo? Kosovskom mitu!
Svi narodi svijeta imaju svoju mitologiju, pa i mi.
Ali mi nemamo samo ideju o nebeskom narodu.
Imamo naučnike koji su ugrađeni u svjetski naučni sistem.
Milutin Milanković je čovjek čije ime nosi jedna nebeska planeta. To je naš čovjek.
Ivo Andrić je nosilac Nobelove nagrade. Srbin!
Miloš Crnjanski je čovjek koji nosi srpsko ime i pravoslavne je vjere.
Bodiroga je jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Naš je čovjek.
Ima li nešto što je ulaznica u veliki svijet, a da mi nemamo? Nema!

(Emire, Srbine!)

Sedamnaesti februar je dan iza koga bi trebalo da krene osamnaesti.
Međutim, broj osamnaest će morati da sačeka.
Treba da se napravi novo brojanje, novi kalendar.
Taj kalendar će čekati dok novog sedamnaestog Kosovo ne bude ponovo slobodno.
Svaka riječ, svaki postupak je danas težak.
Ako na brzinu poredamo događaje koji su nas doveli na ovo mjesto, vidjećemo da smo u poslednjih dvadeset godina prvo bili dovedeni do dokaza da smo genocidni narod, ali im ni to nije uspjelo.
Klintonova administracija je bombardovala Beograd i Kosovo.
Pa je otamo otišlo stotine hiljada naših ljudi. Prije toga ista administracija je pravila superviziju istjerivanja hrvatskih Srba iz Knina i Kninske krajine.
Pa smo onda ušli u demokratiju, vjerovatno najtragičniju u svetu, gdje smo isporučili svog predsednika, a onda su nam ubili premijera.
Sve smo činili da ta ulaznica, koju su naučnici i sportisti i drugi obezbjedili, da je ispunimo, ali se ona nije ispunila.
Svaki put kad smo učinili nešto što je od nas traženo, trebalo je da idemo dublje i dublje. Čekamo da se broj sedamnaest pomjeri prema broju osamnaest, da Kosovo bude ponovo slobodno i da bude naše.
Živjeli.
Živela Srbija.
Živelo Kosovo.

Atačmenti



Komentari (203)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Milić Jelena Milić 19:43 06.05.2009

ola

mene fascinitra kako on ima ambivalentan stav prema zapadu, sve kritikuje mrzi - sve je gurnuo u taja pomodni povrsni antiglobalizam , a ovamo sve isplivava neki kompleks ( kolektivni ) nize vrednosti upravo u odnosu na te "omrazene"

slusam i u insajderu, u "normalnom" svetu bi taj i taj sa toliko zemlje bio bogat, a kod nas...koji normalni svet?

" tvrde kako naše vrijednosti nisu u temelju zapadne civilizacije?"

zapadna civilizcija bar nominalno a i u praksi vrlo cesti sve vise realizuje neke osnovne vrednosti koje kusturica solidno gazi kad odbija suocavanje sa genocidnim nasledjem etc...

konfuzno. povrsno.

umetnost mu ne kometarisem. cenim al mi se posle prva dva nesto ne dojima. no je dobro sto si naglasila da on jeste vrlo cenjen, sto opet nesto govori i o tom mom zapadu i njegovoj "dvolicnosti" :))
adam weisphaut adam weisphaut 20:33 06.05.2009

Re: ola

konfuzno. povrsno.

Taman koliko i "cveće" srpske dijaspore koji džudži u NATO državama a onda nam savetuju savez sa Rusijom i Belorusijom. Isti su kao i ovaj antiglobalista entrepreneur, koji u svojim filmovima slavi sponanost & primitivizam ali 'oće da uvede renđerski red u D.O.O.
Jelena Gall Jelena Gall 21:33 06.05.2009

Re: ola

slusam i u insajderu

jesi primetila kako se obraća brankici stanković? vredi obratiti pažnju :)
no je dobro sto si naglasila da on jeste vrlo cenjen

ma ovo je sporno, ko svetom ne ide slep i gluv, naći će i pozitivnih i negativnih kritika njegovih filmova, pogotovo ovih poslednjih. ali, jednostavno, neopisivo je poznat. nema šanse da se u medijima ne pojavi bar slika, parafraza, insert, bilo šta slično, kad on nešto kaže o srbiji i/ili kosovu, ratu, bosni, bilo čemu na te teme. problem je naravno u tome što to najčešće ostane da "visi" - kusta je upečatljiva ilustracija, zgodna ne samo za ljubav informisanja nego i za sitne manipulacije i učvršćivanje stereotipa. donekle kao handke. nije samo dvoličnost, nego je i površnost ipak svuda ista, skrojena po ljudskoj meri... :)

Taman koliko i "cveće" srpske dijaspore koji džudži u NATO državama a onda nam savetuju savez sa Rusijom i Belorusijom.

adame, crni sine, jel ti ovo o meni?! ovde pred svima, da svi znaju?!

samo za tebe, drugi deo, onaj s daskom (poslednjih 50 sekundi)

Exitus Letalis Exitus Letalis 21:37 06.05.2009

Re: ola

" tvrde kako naše vrijednosti nisu u temelju zapadne civilizacije?"

ko da mu je tata nikolaj velimirović.
al žena mu nešto a ni kćer ne ljude mokru goru, no sede u parizu.
to su ti veliki, ko milovan danojlić.
moja deca su parižani a ja sam srbin.
sloboda opredeljenja.
amin!
adam weisphaut adam weisphaut 21:41 06.05.2009

Re: ola

adame, crni sine, jel ti ovo o meni?!

Ti si, bre, neutralna
JJ Beba JJ Beba 21:41 06.05.2009

Re: ola

Exitus Letalis
" tvrde kako naše vrijednosti nisu u temelju zapadne civilizacije?"

ko da mu je tata nikolaj velimirović.
al žena mu nešto a ni kćer ne ljude mokru goru, no sede u parizu.
to su ti veliki, ko milovan danojlić.
moja deca su parižani a ja sam srbin.
sloboda opredeljenja.
amin!

pa kusturici se iplatilo da postane srbin

veliko mu se isplatilo , za veliko srbina
drug.clan drug.clan 22:41 06.05.2009

Re: ola

Exitus Letalis
" tvrde kako naše vrijednosti nisu u temelju zapadne civilizacije?"

ko da mu je tata nikolaj velimirović.
al žena mu nešto a ni kćer ne ljude mokru goru, no sede u parizu.
to su ti veliki, ko milovan danojlić.
moja deca su parižani a ja sam srbin.
sloboda opredeljenja.
amin!


Pa zar nikolajevi stavovi nisu bili bazirani na temeljima zapadne civilizacije?
antisemitizam - kao i ostatak zapadne evrope u to doba,
dobar sa protestantizmom - nema nista zapadnije,
obrazovan na oksfordu cini mi se - cist zapad,
bio za kralja i kapitalizam - zapad,
protiv komunista - opet zapad


Exitus Letalis Exitus Letalis 23:01 06.05.2009

Re: ola

Pa zar nikolajevi stavovi nisu bili bazirani na temeljima zapadne civilizacije?


NIKOLAJ VELIMIROVIC O EVROPI:
"Propasce kao Kopernaum.I tamo gde su njene ponosite kule,bice mravinjaci.I gde su njeni bulevari,bice trnjaci i zmijinjaci.I tamo gde je sada sramno kliktanje protiv Hrista,bice bukanje buljina i vrisak sakala.Jer,kad misljase Evropa da je kulturna,onda podivlja.I kad misljase da sve zna,onda oglupi.I kad misljase da je vrlo jaka,onda bese nistavna kao paucina...Aj,braco moja,osamnaesti vek je otac devetnaestog veka,a devetnaesti vek je otac dvadesetog veka...Srbija je sused Evrope,ali Srbija nije Evropa.Neka pomogne Evropi ako hoce,ali neka se ne uleva u Evropu i ne gubi u Evropi.Recju:neka bude s Hristom,neka se hvali Hristom i nicim vise,pa ce se nebesna svetlost prosuti pred njom na putu.I znace kuda ide.Videce svoj pravi put.Neka proslavlja Hrista od sad kao i do sad,i nece se postideti.Amin."
"A ti,Srbijo,kuda si posla za Evropom?Ti nikad nisi isla njenim putem i nikad za njom.Ti si imala svoju misao,svoga Gospoda i svoj put.Nazad,na svoje,ako hoces da se spases i zivis.Sa tudje bljuvotine vrati se svome Hristu,i On ce te osvetliti i spasiti.Amin."
"Ne moze Balkan stajati izmedju Istoka i Zapada,nego iznad jednog i drugog,da svetli i jednom i drugom!"

NIKOLAJ VELIMIROVIC O ZIDOVIMA:
"Za cudjenje je da su se Evropejci,krsteni i miropomazani,potpuno predali Zidovima,tako da zidovskom glavom misle,zidovske programe primaju,zidovsko hristoborstvo usvajaju,zidovske lazi kao istine primaju,zidovska gesla kao svoja primaju,po zidovskom putu hode i zidovskim ciljevima sluze."
"Sva moderna gesla evropska sastavili su Zidi,koji su Hrista raspeli:i demokratiju,i strajkove,i socijalizam,i ateizam,i toleranciju svih vera,i pacifizam,i sveopstu revoluciju,i kapitalizam,i humanizam."

i kao dodatak:

NIKOLAJ VELIMIROVIC KROZ POSMRTNI GOVOR SVOM LJUBIMCU, DIMITRIJU LJOTICU:
"Bog da prosti dusu Dimitrija Ljotica!Vo vjek i vjekova,Amin!Nije mrtav Dimitrije Ljotic.On sada pripada citavom srpstvu.On sada pripada nebeskoj Srbiji.A mrtvi su jaci nego zivi.On je sada jaci nego kad je bio ziv.On je sada jaci nego kada je bio ziv i sputan.On sada jos vise radi i poseduje vise snage.On tek sada radi.Hvala mu!"

flipper58 flipper58 23:01 06.05.2009

Re: ola, oops

Sedim sa nekoliko studenata i kolega u nekoj bašti, recimo da nas je troje govornika maternjeg jezika i troje Nemaca.

"I am sitting with several students and colleagues in a garden, three of us are speakers of the maternal tongue and the other three are Germans."

Jelena Gall Jelena Gall 23:19 06.05.2009

Re: ola, oops

"I am sitting with several students and colleagues in a garden, three of us are speakers of the maternal tongue and the other three are Germans."

ne valja google, bolje je peške, veruj mi na reč!
flipper58 flipper58 23:35 06.05.2009

Re: ola, oops

Dobra ideja!

Ich sitze mit einigen Studenten und Kollegen in einem Garten, drei von uns sind Sprecher der mütterlichen Zunge und die anderen drei sind Deutsche.
flipper58 flipper58 23:37 06.05.2009

Re: ola, oops

ili


Аз съм заседание с няколко студенти и колеги в градината, трима от нас са лектори на майката езика и другите трима са германците
flipper58 flipper58 23:39 06.05.2009

Re: ola, oops

Evo sta kaze google za hrvatski

Ja sam sjedio s nekoliko učenika i kolega u vrt, tri od nas su govornici majčinskoj jezik, a druga tri su Nijemci.
flipper58 flipper58 23:41 06.05.2009

Re: ola, oops

evo ceski google


Jsem posezení s několika studenty a kolegy na zahradě, tři z nás jsou reproduktory z matek jazyk a další tři jsou Němci.
Domazet Domazet 23:42 06.05.2009

Ah tuge, ah bola...

ma ovo je sporno, ko svetom ne ide slep i gluv, naći će i pozitivnih i negativnih kritika njegovih filmova, pogotovo ovih poslednjih. ali, jednostavno, neopisivo je poznat. nema šanse da se u medijima ne pojavi bar slika, parafraza, insert, bilo šta slično, kad on nešto kaže o srbiji i/ili kosovu, ratu, bosni, bilo čemu na te teme. problem je naravno u tome što to najčešće ostane da "visi" - kusta je upečatljiva ilustracija, zgodna ne samo za ljubav informisanja nego i za sitne manipulacije i učvršćivanje stereotipa. donekle kao handke. nije samo dvoličnost, nego je i površnost ipak svuda ista, skrojena po ljudskoj meri... :)
...em ima talenta koliko hoces em nas onako reprezentuje. A mi bi smo bili toliko mnogo talentovaniji i toliko bi nas bolje prezentovali samo da imamo bar malo talenta i da neko zna za nas. Shta da ti radim moja Jelena, nema ti druge nego da nastavish da na sitno trujesh te tvoje studente i da zhivish u Nepravdi.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:15 07.05.2009

Re: Ah tuge, ah bola...

Domazet
Shta da ti radim moja Jelena, nema ti druge nego da nastavish da na sitno trujesh te tvoje studente i da zhivish u Nepravdi.


Nemoj da si na kraj srca Domazete ... A mozda ce Jelena studentima prilikom tumacenja govora ipak ispricati i to da je jedno od najvecih etnickih ciscenja na Balkanu bilo bas ono zadnje, "kosovsko", koje se odigralo uz precutni pristanak NATO? ... Pri kome su proterane stotine hiljada nealbanaca, medju kojima i nekoliko desetina hiljada Roma ... I da su ti ljudi (uglavnom) i danas izbeglice. A da se veliki broj raznih NVO kojima se u imenu pominju ljudska prava o tim ljudima nikad nije vodio brigu, nego se jos zalagao za politicke ciljeve ratnih zlocinaca i terorista na celu kosovske vlasti ... I da te NVO (i njime bliske partijice) pre, a ni posle priznavanja kosovske nezavisnosti od strane velikog dela zapadnih zemalja nisu protestovale i trazile od tog istog zapada da se problemi tih ljudi rese (I da to bude uslov za bilo kakve price o priznavanju). I da su te NVO finansirane uglavnom od tih istih zemalja koje pomenuto etnicko ciscenje skrivaju od svoje javnosti ... Drugim recima da veliki broj tih aktivista prima platu za svoj "rad" koji je u direktnoj suprotnosti sa onim sto bi trebalo da rade i sa prinicipima za koje se javno zalazu ...

Kako bi inace siroti studenti mogli da razumeju sta je to jedan od najuspesnijih i najnagradjivanijih evropskih reditelja mislio pod onim "misevi"???
vanja.t vanja.t 10:06 07.05.2009

rodomrsci ?

Kako bi inace siroti studenti mogli da razumeju sta je to jedan od najuspesnijih i najnagradjivanijih evropskih reditelja mislio pod onim "misevi"???


Zoran Avramović, Rodomrsci, "Grafomarketing", Novi Sad 2009

Prva njihova odlika jeste da će svagda naći opravdanje za svaku meru koja se preduzimaju protiv Srbije. Bilo da su to ekonomske sankcije, politička izolacija, ili čak bombardovanje, za sve što se Srbiji dogodi glavni krivac će uvek biti Srbija. Kada slovenački rezervisti u "prljavom ratu" 1991. ubijaju srpske regrute, krivci neće biti Slovenci, već Srbi; kada Hrvati izgone Srbe iz Krajine, krivac neće biti Hrvatska već Srbija; kada nas NATO bombarduje, ili kada besni albanski teror na Kosovu, opet će krivac biti Srbija (10; 52).

Druga odlika "rodomrzaca" jeste da će, kada treba rešiti neki spor, uvek primenjivati onaj kriterijum koji je štetan za Srbe. Recimo, u slučaju Republike Srpske i BiH tvrdiće da je "teritorijalni integritet" iznad svega. Ali, u slučaju Kosova, naši "rodomrsci" iznenada će se setiti "prava naroda na samoopredeljenje".

Treće, "rodomrsci" će tražiti da se srpski državnici neprekidno izvinjavaju i kaju pred našim susedima zbog Srebrenice ili Vukovara. Ali, imaće puno razumevanja što se hrvatski političari ni malo ne kaju zbog proterivanja Srba 1995, ili što ni jednom američkom ili EU političaru, prilikom posete Beogradu, ne pada na pamet da se izvini zbog bombardovanja 1999. godine (30).

Četvrto, "rodomrsci" se, po Avramoviću, prepoznaju po tome što neprestano suprotstavljaju ideju civilizovane i napredne Evrope slici divljačke i nazadne Azije, i uporno dele Srbe na "Evropljane" i "Azijate" (75).

Peto, "rodomrsci" od Srba zahtevaju da zaborave da su Srbi i da uvek budu samo građani ove ili neke druge zemlje.

Šesto, "rodomrsci" će smatrati da su egoizam i lično koristoljublje osnovna odlika "modernog, emancipovanog čoveka", a da su osećanje pripadnosti zajednici (patriotizam), kao i žrtvovanje za bližnje, nešto glupo, "retrogradno" i "prevaziđeno".

I sedmo, izrugivaće se svakoj državnoj ili kulturnoj tradiciji - od proslave vojnih pobeda do pisanja ćirilicom.
Dr M Dr M 10:17 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

Kada slovenački rezervisti u "prljavom ratu" 1991. ubijaju srpske regrute, krivci neće biti Slovenci, već Srbi; kada Hrvati izgone Srbe iz Krajine, krivac neće biti Hrvatska već Srbija; kada nas NATO bombarduje, ili kada besni albanski teror na Kosovu, opet će krivac biti Srbija (10; 52).


Kada se uhvatis za kabl pod naponom, iako na njemu pise "Pazi, Struja, opasno po zivot", neko drugi je kriv.
Ti si samo mrtav.
Jelena Gall Jelena Gall 13:06 07.05.2009

Re: Ah tuge, ah bola...

Shta da ti radim moja Jelena, nema ti druge nego da nastavish da na sitno trujesh te tvoje studente i da zhivish u Nepravdi.

!

Jelena Gall Jelena Gall 13:16 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

"druga Srbija", sve NVO i ostale Vasine "partijice" - domaci misevi koji lazu za malu platu, rodomrsci...

domaci izdajnici i strani placenici. da, objasnila sam danas da kusturica verovatno misli na njih. odnosno, da pojednostavimo stvari u kontekstu konkretnog povoda: ako je neko prozvan, prozvani su oni ljudi u srbiji koji se ne protive proglasenju nezavisnosti kosova. zamislite, to im je kao objasnjenje bilo dovoljno, pa smo mogli dalje da citamo.
JJ Beba JJ Beba 13:26 07.05.2009

Re: Ah tuge, ah bola...

sta je to jedan od najuspesnijih i najnagradjivanijih evropskih reditelja mislio pod onim "misevi"???

mislio je na sve one koji se tog dana, dana paljenja amabasada, nisu nalazili ispred Skupštine na mitingu podrške ili mitingu protiv kakogod,i na kome je genijA Kusturica izrekao te slačku nalik reči
vanja.t vanja.t 14:12 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

... da, objasnila sam danas da kusturica verovatno misli na njih. odnosno, da pojednostavimo stvari u kontekstu konkretnog povoda: ako je neko prozvan, prozvani su oni ljudi u srbiji koji se ne protive proglasenju nezavisnosti kosova. zamislite, to im je kao objasnjenje bilo dovoljno, pa smo mogli dalje da citamo


epilog:
pretpostavljam da je student na fb odustao od grupe koju je formirao; zaista najgora stvar koja se kusturici može pripisati je muzika ''no smoking orchestra'' (u kojoj je on valjda samo basista), a da čovek sa takvim umetničkim i ljudskim kapacitetima, ne zaslužuje takav naziv, već upravo pomenuti miševi

u svakom slučaju pohvala za način rada sa studentima
vracarac92 vracarac92 14:51 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

prozvani su oni ljudi u srbiji koji se ne protive proglasenju nezavisnosti kosova.

A da li se ti isti ljudi, vodjeni istim principima ne protive i proglasneju nezavisnosti Republike Srpske?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:51 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

Jelena Gall
"druga Srbija", sve NVO i ostale Vasine "partijice" - domaci misevi koji lazu za malu platu, rodomrsci...

domaci izdajnici i strani placenici. da, objasnila sam danas da kusturica verovatno misli na njih. odnosno, da pojednostavimo stvari u kontekstu konkretnog povoda: ako je neko prozvan, prozvani su oni ljudi u srbiji koji se ne protive proglasenju nezavisnosti kosova. zamislite, to im je kao objasnjenje bilo dovoljno, pa smo mogli dalje da citamo.


Jelena, aj' da probam ozbiljno i bez ikakve ironije ...

Nisam ni sumnjao da ce tvoje objasnjenje biti u skladu sa "drugosrbijanskim" politickim pogledima. Diskusija o Kusturici u Srbiji i, posebno na ovom blogu je uvek i pre svega politicka (tu nije izuzetak ni ova tvoja tema). I uvek se pretvori u diskusiju onih koji imaju razlicite poglede na srpsku politicku stvarnost. Licno nemam nista protiv da ti svoje politicke stavove iznosis na svojim temama (sto uglavnom i radis) kao i u drugim nasim medijima. Uostalom to radim i ja na ovom blogu, iako se inace ne bavim nicim sto ima veze sa politikom (jos jedan dokaz o postojanju "zon politikona" u svima/vecini od nas)... Ovo bi mesto cak bilo dosadno da svi imamo i zastupamo iste stavove ...

Ali ovo tvoje prenosenje i sirenje licnih politickih stavova na studente u okviru nastave naseg jezika smatram vrlo RUZNIM. Cak i nekom vrstom zloupotrebe funkcije. I tu mislim ISKLJUCIVO na moralni aspekt ... Mislim da je u tvojoj situaciji mnogo primerenije i mnogo vise fer da iz nastave iskljucis politiku sto je vise moguce... kakve ona veze ima sa nastavom jezika? A ako vec dodjes u tu sitauaciju (napr. na izricitu zelju studenata) onda bi po meni bilo jedino prihvatljivo da covek u tvojoj poziciji pokusa da se drzi maksimalno neutralno i da obavezno predoci stavove (i argumente) najeminentijih predstavnika suprotnih misljenja ...

Evo zamisli da ti imas prilike da cujes da neki tvoj kolega negde u svetu na casovima/predavanjima (koja nemaju veze sa politickim naukama) iznosi i zastupa stavove Vojislava Seselja ... Zar ne bi bila ogorcena tim i zar ti to ne bi smetalo? Meni bi ... a smeta mi i sad kad cujem da ti radis to sto radis ...

pozz

ps. Da ne bude zabune: ovaj moj stav se ne menja u zavisnosti od konkretne politicke opcije - znaci vazi i za sve druge a ne samo za pomenute (mislim samo da su one najekstremnije najbolje kao primer ) ....
adam weisphaut adam weisphaut 15:18 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

čovek sa takvim umetničkim i ljudskim kapacitetima, ne zaslužuje takav naziv, već upravo pomenuti miševi

O ljudskim kvalitetima najbolje govori da je od dve vlasti koje je otvoreno podržao dobio imovinu na upravljanje
Jelena Gall Jelena Gall 17:20 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

vanja.t:
epilog:
pretpostavljam da je student na fb odustao od grupe koju je formirao; zaista najgora stvar koja se kusturici može pripisati je muzika ''no smoking orchestra'' (u kojoj je on valjda samo basista), a da čovek sa takvim umetničkim i ljudskim kapacitetima, ne zaslužuje takav naziv, već upravo pomenuti miševi

u svakom slučaju pohvala za način rada sa studentima

student nije formirao nikakvu grupu na fb. da ne ponavljam, procitajte sta pise, pa ako ne razumete, onda lepo pitajte pre nego sto krenete da pretpostavljate i iz toga izvlacite zakljucke.
kakav naziv ne zasluzuje covek sa takvim umetnickim i ljudskim kapacitetima? kako mu se "moze pripisati" muzika "no smoking orchestra" i kakve veze ima da li je on u toj grupi "samo basista", ako je on u toj grupi dobrovoljno i, ako nas ne lazu vesti, s istom grupom neumorno obilazi svet?

a ironiju mozete sebi za uvo da zadenete.


vracarac92:
A da li se ti isti ljudi, vodjeni istim principima ne protive i proglasneju nezavisnosti Republike Srpske?

kakve ovo veze ima s temom? da necemo i o tome ovde? mislim, ti ako hoces, sirok ti blog, ali mene ne uvlaci u to, o tome nisam pisala.

virtuelni vasilije:
Nisam ni sumnjao da ce tvoje objasnjenje biti u skladu sa "drugosrbijanskim" politickim pogledima.

u cemu se po iskaznoj vrednosti razlikuju tvoje i moje objasnjenje? ni u cemu.

Ali ovo tvoje prenosenje i sirenje licnih politickih stavova na studente u okviru nastave naseg jezika smatram vrlo RUZNIM. Cak i nekom vrstom zloupotrebe funkcije. I tu mislim ISKLJUCIVO na moralni aspekt ... Mislim da je u tvojoj situaciji mnogo primerenije i mnogo vise fer da iz nastave iskljucis politiku sto je vise moguce... kakve ona veze ima sa nastavom jezika? A ako vec dodjes u tu sitauaciju (napr. na izricitu zelju studenata) onda bi po meni bilo jedino prihvatljivo da covek u tvojoj poziciji pokusa da se drzi maksimalno neutralno i da obavezno predoci stavove (i argumente) najeminentijih predstavnika suprotnih misljenja ...

ovo je drugi put da besprizorno LUPETAS.
ja sam te vec jednom pitala ko si ti da sudis, pa jos moralno?!, o mojim kvalifikacijama? kako je uopste moguce da zamislis i jos kazes kako stojim pred studentima i PROPAGIRAM BILO STA? sirim licne politicke stavove? zloupotrebljavam funkciju?!!!

da li je u skladu sa disklajmerom bloga da te pitam da li si uopste normalan kad sebi dopustas ovakve gadosti?

kako nisi primetio da se od napada zbog "wanted man" kusturica branio SAM (intervjuom) i da sam crno na belo napisala da su studenti to citali?
navedi mi jedan inteligentan razlog zbog kojeg treba da odbijem studentsku zelju da u datom kontekstu NE CITAMO ovaj njegov govor? ako je razlog stid - to s inteligencijom nema veze. niti sa mojom obavezom da umeju jezicki da savladaju I TO.
dobro si procitao: obavezom.

kusturica SAM STOJI IZA ONOGA STO RADI I GOVORI, a moji studenti IMAJU SVOJE GLAVE DA OFORME SVOJE MISLJENJE o tome kao i o bilo cemu drugom.

ja ovaj posao ne radim zarad indoktrinacije i samoreklame, bilo onakve kakva ti se ne bi svidjala, bilo one druge kojoj bi, znam, priredjivao ovacije.

dakle, ponovicu ne zbog tebe, nego zbog onih koji nisu videli kometar u kojem sam ti to vec rekla: moji politicki stavovi nemaju svoje mesto u mojoj nastavi, i potpuno je jasno da ga nemaju. blog i posao nisu jedno isto + ja ne radim na blogu - pa ti povezi, ne bi smelo da bude tesko.

kusturicin govor ne citamo isto moji studenti i ja i "moji" blogeri (mislim na sve vas ovde) i ja. kapito?

potegni jos jednom tu sramnu moralnu diskvalifikaciju koja do neba smrdi na "moralnu podobnost", i budi siguran da ce, dok sam tu, svi takvi komentari biti brisani, a cim se spremim da kupim pinkle odavde bices i banovan.

ove probleme izvoli od sada da resavas sa mojim pretpostavljenima. oni znaju sta radim, sav moj materijal je i njima dostupan na takozvanoj e-learning platformi kojom se sluzimo u nastavi. sem toga, slavisticki seminar je mali, mozes biti siguran da se vrlo brzo sve cuje i sve zna. neces imati o cemu da ih informises, to mogu unapred da ti kazem (jer, eto, znaju), ali mozda mozes da ih upozoris. na nemoral, recimo. budi siguran da oni u tom slucaju ne bi prezali od toga da se malo bolje raspitaju o svemu kod studenata. studenti su jednom jednu lektorku uspeli da "oteraju". upravo zbog politicke indoktrinacije. pa ti izvoli, mozes cak i da kazes da sam te ja poslala.

ako imas jos nesto da kazes o kusturicinom govoru, ili mozda o insajderu koji si sigurno sa posebnom paznjom slusao, ili bilo cemu drugom sto ostali komentatori pisu ovde da li o djurdjevdanu ili kusturici - slobodno.

ako ne - daleko ti lepa kuca. i ostalim profesionalcima koji su ovde svoje glave upotrebili samo za to da nam objasne kako ja to radim sa studentima. prvo ukapirajte ili ako ne kapirate pitajte, pa onda lajte.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:11 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

Jelena
u cemu se po iskaznoj vrednosti razlikuju tvoje i moje objasnjenje? ni u cemu.


pa razlika je samo u mestu na kom se ono iznosi: vec sam rekao da ne vidim nista problematicno ni u tvojim ni u mojim politickim stavovima - ako se iznose ovde na blogu.

Inace ovoga puta se moj post nije odnosio na objasnjavnje tvog rada sa studentima kako ga ja (ili bilo ko drugi) ZAMISLJA. Nego samo na osnovu onoga sto si ti u prethodnom postu sama napisala (i ja citirao)... Uostalom to i nije prvi put da ti pises sta i kako radis sa tvojim studentima. Zasto ti onda smeta kritika? I sta ocekujes? Samo hvale valjda? Pa ok mozes i to da postignes: brisi i banuj ako mislis da je to resenje ... Mene sigurno neces uplasiti i naterati da ne iskazem svoje misljenje dok mogu ...

ps. Uostalom nisam ja jednini koji ti je ovde na blogu savetovao da manje petljas politiku u svoja predavanja. mozda ne samo ovako direktno kao ja ... A ti umesto sto se ljutis i pretis mogla bi za promenu i da malo razmislis o tome ... I nema u mojoj diskusiji nista vezano za tvoju licnost, radi se o principu - slicno bih pisao i da se radi o nekom hipotetickom SRSLektoru iz mog gornjeg primera ...
Jelena Gall Jelena Gall 18:30 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

nisi jedini, to je tacno :)
i dovoljno.
nemam o cemu da razmisljam, temu si potpuno promasio jer nista nisi shvatio, cak ni to sta ja studentima jesam rekla. meni je zao sto si zaslepljen - upravo politikom, pa je vidis i tamo gde je nema. verovatno je trebalo da im kazem da se izraz "domaci misevi" odnosi na one prave miseve, ili da je u pitanju dzeri, to bi bilo apoliticno, zar ne?
a znamo i razliku izmedju kritike i uvrede.
bye.
vanja.t vanja.t 22:18 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

student nije formirao nikakvu grupu na fb. da ne ponavljam, procitajte sta pise...

...a ironiju mozete sebi za uvo da zadenete.

izvini, iskreno mi se svideo način rada sa studentima,

greškom sam napisao da je student napravio grupu na fb, umesto da je ostavio komentar,
muzika no smoking orchestra je stvarno .... razmem zašto je ostavio takav komentar,

ipak, siguran sam da je na kraju kursa, još bolje upoznao kusturicu, i stekao još lepše mišljenje o njemu,
a miševi, ko miševi - nebitni skroz
Jelena Gall Jelena Gall 22:26 07.05.2009

Re: rodomrsci ?

ipak, siguran sam da je na kraju kursa, još bolje upoznao kusturicu, i stekao još lepše mišljenje o njemu,

o kusturici ne. o njegovim filmovima da. to je privremeni bilans, kraj semestra je za tri nedelje.
lutherblisset lutherblisset 01:01 08.05.2009

Re: Ah tuge, ah bola...

Pri kome su proterane stotine hiljada nealbanaca, medju kojima i nekoliko desetina hiljada Roma ... I da su ti ljudi (uglavnom) i danas izbeglice. A da se veliki broj raznih NVO kojima se u imenu pominju ljudska prava o tim ljudima nikad nije vodio brigu



Valja još dodati da su neki spremni da istovremeno napadaju rasističke ispade domaćih vlastodžaca i brane rasistički sporazum o readmisiji...
NNN NNN 19:43 06.05.2009

Da nit

bude malo duža i šarenija (crveno-plavo-bela npr.) nedostaje ti i Maradona:

i ceo jedan korpus religiozno-socijalističkog utopizma + Kastro + ko zna šta sve još...
BFN
Jelena Gall Jelena Gall 21:42 06.05.2009

Re: Da nit

da, for gods is all fogiven... :(
nisam gledala taj film, pomenuli smo ga par puta, a kritike po nemačkoj štampi loše, pa se, iskreno rečeno, nisam ni trudila.
georges_it georges_it 19:45 06.05.2009

Ključne reči tj. Okidači

// REZ // Phallus-Anus-Politikus-Manipulatus..tragike repetere..
georges_it georges_it 23:23 06.05.2009

Re: Ključne reči tj. Okidači

georges_it
// REZ // Phallus-Anus-Politikus-Manipulatus..tragike repetere..
za upoznavanje neupućenih o,sada već viševekovnim,unutrašnje-političkim manipulacijama temom kosovskog mita,a na štetu i patnje sopstvenog naroda preporučuje se čitanje Radoja Domanovića : "Stradija","Marko Kraljević Po Drugi Put Medju Srbima" "Ukidanje Strasti" i sl. ili pogledati ex YU filmove: "Neka Čudna Zemlja" i "Izbavitelj"
djole63 djole63 20:00 06.05.2009

Kakav workshop (radionica)

Odlicna ideja kako zabaviti studente i pritom ih naterati na pricu i koriscenje jezika.
Sa nestrpljenjem cekam nastavak price iz ucionice.
Kusturicin govor inace citam prvi put.
Jelena Gall Jelena Gall 21:56 06.05.2009

Re: Kakav workshop (radionica)

tako mi svega, i ja sam ga danas prvi put PROČITALA :)

bolje da ne govorim unapred, ali za neke stvari sam sigurna - pitaće me:

- šta se podrazumeva pod kosovskim mitom, i zar kusturica nije profitirao od holivudskog mita?
- šta je nebeski narod?
- da li se na BKS "asteroid" kaže "planeta"?
- zar ivo andrić nije bio pisac, a ne naučnik?
- da li je miloš crnjanski još živ?
- da li je pravilno "poredati" ili "poređati"?
- šta znači "genocidni narod"?

ali, živi bili pa videli, prijaviću sutra.


Dr M Dr M 22:49 06.05.2009

Re: Kakav workshop (radionica)

šta se podrazumeva pod kosovskim mitom, i zar kusturica nije profitirao od holivudskog mita?


Paznja! Ne upadaj u mitsko minsko polje.
Mit- mito-miting-mitarenje...
A sve mozes da povezes sa Ku(n)sturicom...
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:25 06.05.2009

Eh?

Govorio je jedan od najvećih živih reditelja na svetu
Jelena Gall Jelena Gall 21:58 06.05.2009

Re: Eh?

pa floskula, ako treba pojašnjenje, eno ga u odgovoru jeleni milić gore.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:35 06.05.2009

Re: Eh?

Можда је и сасвим тачно, ако се ограничимо на погодан жанр, рецимо Б-УНИЛО (Блефирање - Укључујући Несувисло Искориштавање Летећих Објеката).
Domazet Domazet 00:14 07.05.2009

De gustibus, MDM...

marco_de.manccini
Можда је и сасвим тачно, ако се ограничимо на погодан жанр, рецимо Б-УНИЛО (Блефирање - Укључујући Несувисло Искориштавање Летећих Објеката).
...de gustibus...Iliti shto bi se reklo razlichiti senzibiliteti. Shto je sasvim OK. Osim ako se ne utvrdi da se radi o razlichitim politichkim senzibilitetima. Tada prestaje da bude OK i postaje Blefiranje - Ukljuchujuci Nesuvislo Iskorishcavanje Imidza Neurachunljivih Matematichara. Vidi tamo da l' si kriv, dovoljno si pametan za to. Sta ima ja da te uchim...
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:37 07.05.2009

Re: De gustibus, MDM...

Ја говорим искључиво о укусима. Не познајем човека лично, а слабо и знам ишта о његовом политичком блефирању (у ствари и онај говор горе, који и није ништа друго до блефирање, први пут видим у целости, а за неку другу његову активност и не знам - ја сам у УСА од 1996). Његова музичка каријера ми је потпуно промакла.

Дакле, Кустурицу сам занемарио још од филма Arizona Dream. То је било године 1993, кад ме политика занимала још мање него сад. Већ у Дому за Вешање ми је све некако већ досадило, али Arizona је био шлаг.
Domazet Domazet 00:44 07.05.2009

Pa nishta strashno onda...

marco_de.manccini
Ја говорим искључиво о укусима. Не познајем човека лично, а слабо и знам ишта о његовом политичком блефирању (у ствари и онај говор горе, који и није ништа друго до блефирање, први пут видим у целости, а за неку другу његову активност и не знам - ја сам у УСА од 1996). Његова музичка каријера ми је потпуно промакла.

Дакле, Кустурицу сам занемарио још од филма Arizona Dream. То је било године 1993, кад ме политика занимала још мање него сад. Већ у Дому за Вешање ми је све некако већ досадило, али Arizona је био шлаг.
...mozda samo da ti malchice zamerim da svoj ukus malko neoprezno namecesh kao jedini merodavni. Gotovo militantno...
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:57 07.05.2009

Re: Pa nishta strashno onda...

Не намећем га ни најмање. Износим мишљење. Сваком своје.

(где нађе покушај импликације меродавности, па још и милитантан, побогу?)
Domazet Domazet 02:05 07.05.2009

Ma meni se uchinilo da ga ti smesti...

marco_de.manccini
Не намећем га ни најмање. Износим мишљење. Сваком своје.

(где нађе покушај импликације меродавности, па још и милитантан, побогу?)
...i u tachno definisan zhanr pa rekoh valjda znash shta prichash. Ako ne znash, onda dobro. A shto se tiche iznoshenja sopstvenog mishljenja, mene ovde nauchiili da ga, narochito ako je negatrivno, uokvirim sa onim 'po mom mishljenju'. Dozvoljavam dodushe da je to mozda insistiranje na praznoj formi a ja podlegao...
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:22 07.05.2009

Re: Ma meni se uchinilo da ga ti smesti...

Овако.

Платићете ми и ти и Лекторка што ме безвезе натерасте да се бавим Кустурицом више него што сам мислио да ћу у три живота.

Моја цела поента, ако је неке и било, је да ако се довољно уско дефинише жанр свако може да буде најбољи у свету.

Овај ... по мом мишљењу.
Domazet Domazet 02:35 07.05.2009

Pa shto nisi odmah rekao...

marco_de.manccini
Овако.

Платићете ми и ти и Лекторка што ме безвезе натерасте да се бавим Кустурицом више него што сам мислио да ћу у три живота.

Моја цела поента, ако је неке и било, је да ако се довољно уско дефинише жанр свако може да буде најбољи у свету.

Овај ... по мом мишљењу.
...ja bio u zabludi da ti je poenta bila da Kusta josh od Arizone pravi sve same loshone od filmova. Po tvom mishljenju?
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:40 07.05.2009

Re: Pa shto nisi odmah rekao...

Е да, и то.

(Уууу, па ја имам две поенте. А ја сад даље о овој теми не би. Ћао).
Domazet Domazet 02:44 07.05.2009

Vala bash...

marco_de.manccini
Е да, и то.

(Уууу, па ја имам две поенте. А ја сад даље о овој теми не би. Ћао).
...i ja htedoh da se u proshlom postu pozdrazvim od tebe. Ali, rekoh, necu, mogao bi da pomislish da sam se naljutio pa odlazim u zhurbi...
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:51 07.05.2009

Re: Vala bash...

ма јок, каква љутња, није било шамарања. ћао.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:31 06.05.2009

A jel znate vi o čemu se priča na slavi

kad sam ja premijer na slavi se priča samo o slavi , a kad nisam, kao što nisam , onda mogu i da zaboravim slavu i da pričam kako vlada ne valja i kako je DS najgori.
VK the principijelan
Što bi rekao gsn. Mungos
adam weisphaut adam weisphaut 20:40 06.05.2009

Re: A jel znate vi o čemu se priča na slavi

i da pričam kako vlada ne valja i kako je DS najgori.

Siguran sam da Emir npr. ne bi podržao taj stav VK iz principijalnih razloga
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:47 06.05.2009

Re: A jel znate vi o čemu se priča na slavi

adam weisphaut
i da pričam kako vlada ne valja i kako je DS najgori.

Siguran sam da Emir npr. ne bi podržao taj stav VK iz principijalnih razloga

A jel Emir bio na slavi DSS ili slavi u krugu svog poseda.?
JJ Beba JJ Beba 23:49 06.05.2009

Re: A jel znate vi o čemu se priča na slavi

Milan Karagaća
adam weisphaut
i da pričam kako vlada ne valja i kako je DS najgori.

Siguran sam da Emir npr. ne bi podržao taj stav VK iz principijalnih razloga

A jel Emir bio na slavi DSS ili slavi u krugu svog poseda.?

kakav crni DSS kakav crni posed.
on je levičar. dakle u krugu svog feuda
adam weisphaut adam weisphaut 20:38 06.05.2009

Jel'

Živjeli.
Živela Srbija.
Živelo Kosovo.

ovo do transkripcije ili je in stvarno koritio ovako namah ekavicu, namah ijekavicu?
Jelena Gall Jelena Gall 22:08 06.05.2009

Re: Jel'

preslušala pet puta, pošto je studentkinja tako napisala, i ostala neodlučna. pa sam ostavila tako, i to ću im sutra reći. kad je pomenuo izručenje miloševića, jasno se čuje da je rekao "predsednik" a ne "predsjednik".
mada ovo nije posebno bitno na mojim kursevima, mi čitamo sve, a oni narečje ispeglaju kad otputuju na kurseve jezika ili stipendije u zagreb, split, beograd ili novi sad.
JJ Beba JJ Beba 20:41 06.05.2009

kvazi

emir - kvazi antiglobalista, kvazi levičar, kvazi pravoslavac, kvazi srbin, kvazi muzičar, kvazi gitarista....
emir - lopina, mufljuz, gulafner, muljator, lažno se predstavlja...
uvreda za sve časne ljude.
valjda je zato i prijatelj svih tih elita sebi sličnim



JJ Beba The Miš
Što bi rekao gsn. Mungos
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:40 06.05.2009

Re: kvazi

emir - kvazi antiglobalista, kvazi levičar, kvazi pravoslavac, kvazi srbin, kvazi muzičar, kvazi gitarista....

sa rasutim gajbama širom sveta i bankovnim računima.
naročito je počeo da mrzi ameriku posle onog uspelog filma sa fej i ostalima - beše arizona drim...
Jelena Gall Jelena Gall 22:12 06.05.2009

Re: kvazi

lopina, mufljuz, gulafner, muljator

reči! :) e, sutra će moji govornici maternjeg jezika malo da se znoje...
(znam da je gulanfer, znam da je greška u kucanju - da predupredim ispravljače)
Dr M Dr M 22:22 06.05.2009

Re: kvazi

lopina, mufljuz, gulafner, muljator


Kvazi- sve navedeno...

Fali i nesto sto je pravo: pozer.

Pravi pozer, uvek i svuda.
JJ Beba JJ Beba 22:31 06.05.2009

Re: kvazi

Jelena Gall
lopina, mufljuz, gulafner, muljator

reči! :) e, sutra će moji govornici maternjeg jezika malo da se znoje...
(znam da je gulanfer, znam da je greška u kucanju - da predupredim ispravljače)

leks, mogu ja još:
mućkaroš, kurajber i neprovaljen fićfirić
a što se muzike tiče - gitarista je do mojaga, da ne kažem ku*čev gitarista, izaberi


pa već i vrabac na grani zna (Srba naročito) da su inverzovana slova u rečima moj stil kucanja

Jelena Gall Jelena Gall 23:00 06.05.2009

Re: kvazi

pa već i vrabac na grani zna (Srba naročito) da su inverzovana slova u rečima moj stil kucanja

ja sam dživdžan

nego, ajde, kako ćemo da im objasnimo reč kurajber, majko mila?! :)))
Dr M Dr M 23:08 06.05.2009

Re: kvazi

kako ćemo da im objasnimo reč kurajber


Kandidat za geliptera..
angie01 angie01 23:13 06.05.2009

Re: kvazi

Dr M
kako ćemo da im objasnimo reč kurajberKandidat za geliptera..


kurajber znachi daleki rodjak,..neko 8, 9. koleno!
Dr M Dr M 23:19 06.05.2009

Re: kvazi

kurajber znachi daleki rodjak,..neko 8, 9. koleno!


U frajerskom recniku kasnih pedesetih, gelipter je najnizi nivo u hijerarhiji frajera.

Kurajber je samo pripravnik, ime dobio, da izvine dame, zato sto mu kur-ko-rajber, ukratko, klinac...bez razvijenih sekundarnih polnih karakteristika.

flipper58 flipper58 23:21 06.05.2009

luzeri


Da sam Kusta-Pazolini ovako bih vam odgovorio.
JJ Beba JJ Beba 23:22 06.05.2009

Re: kvazi

nego, ajde, kako ćemo da im objasnimo reč kurajber, majko mila?! :)))

pa pokušaj sa ovim rajber..ono za na vrata.
spoj *aru i rajber i voila
angie01 angie01 23:25 06.05.2009

Re: kvazi

Kurajber


koliko ja znam, u slengu znach- smutljivac, prevarant,...
flipper58 flipper58 23:29 06.05.2009

coprofagia

tj. ovako


Da se razumemo osim, "Bife Titanika" ni jedan Kusturicin film ne preporucujem.
JJ Beba JJ Beba 23:40 06.05.2009

Re: kvazi

angie01
Kurajber


koliko ja znam, u slengu znach- smutljivac, prevarant,...

tako je ng
osvojila si bambija
JJ Beba JJ Beba 23:42 06.05.2009

Re: coprofagia

flipper58
tj. ovako


Da se razumemo osim, "Bife Titanika" ni jedan Kusturicin film ne preporucujem.

salažem se
mada je meni i Doli Bel super, zbog Sidranovog scenarija
flipper58 flipper58 23:50 06.05.2009

Re: coprofagia

JJ Beba:
salažem se
mada je meni i Doli Bel super, zbog Sidranovog scenarija


mada ni Arizona Dream nije los kad se ponovo pogleda, ima svezinu koju Johhny Depp i Fay Dannevey lepo nose, kao neki naturscici.

ali vasi (kolektivni i ciklicni) napadi na coveka su animalni, koliko nisko se srbohrvati mogu spustiti?
JJ Beba JJ Beba 23:55 06.05.2009

Re: coprofagia

ali vasi (kolektivni i ciklicni) napadi na coveka su animalni, koliko nisko se srbohrvati mogu spustiti?

može mnogo, ako se ima telesne savitljivosti


btw ni džoni dep, ni igi pop, ni jim jarmuš zajedno na kamari ne izvukoše kusturicu.
može ih poji, gosti, voza, ljulja i eskortuje s' rendžerima po svojoj planini do narednog vaskrsa, jaje ostaje jaje
nemo se ljutiš
flipper58 flipper58 00:00 07.05.2009

Re: coprofagia

JJ Beba
ali vasi (kolektivni i ciklicni) napadi na coveka su animalni, koliko nisko se srbohrvati mogu spustiti?

može mnogo, ako se ima telesne savitljivosti


bravo!
Sepulturero Sepulturero 10:41 07.05.2009

Re: coprofagia

Карактеристично је да се напади појављују баш некако када га нападају и на Инсајдеру...
Jelena Gall Jelena Gall 13:21 07.05.2009

Re: coprofagia

Sepulturero
Карактеристично је да се напади појављују баш некако када га нападају и на Инсајдеру...

emisija je bila jedan od povoda da napisem ovaj post, naravno. juce sam slusala emisiju, kao sto gore i pise.
Goran Vučković Goran Vučković 20:43 06.05.2009

Zaboravio govor kod kuće?

Ima li neki video snimak ovog govora? Da li je on ovo čitao sa papira?

Ovaj govor zvuči toliko smušeno, kao da ga je na licu mesta izmislio. Mora da je zaboravio kod kuće tekst govora koji je pripremio za tu priliku...
JJ Beba JJ Beba 20:45 06.05.2009

Re: Zaboravio govor kod kuće?

Goran Vučković
Ima li neki video snimak ovog govora? Da li je on ovo čitao sa papira?

Ovaj govor zvuči toliko smušeno, kao da ga je na licu mesta izmislio. Mora da je zaboravio kod kuće tekst govora koji je pripremio za tu priliku...

kolko se ja sećam nije govorio iz glave...a ni sa papira
iz nečeg drugog je govorio a nije iz stomaka
adam weisphaut adam weisphaut 20:51 06.05.2009

Re: Zaboravio govor kod kuće?

Celo selo voli ....
Goran Vučković Goran Vučković 20:52 06.05.2009

Re: Zaboravio govor kod kuće?


kolko se ja sećam nije govorio iz glave...a ni sa papira
iz nečeg drugog je govorio a nije iz stomaka

Evo ga


drži neki papir, ali se ne obazire previše - možda je naučio napamet
Kazezoze Kazezoze 21:03 06.05.2009

je li,

glumish nemcima p.... ti materina, a?

Jelena Gall Jelena Gall 22:14 06.05.2009

Re: Zaboravio govor kod kuće?

drži neki papir, ali se ne obazire previše - možda je naučio napamet

pa ja nisam htela gore u post još i youtube da stavljam, ali jesam linkovala govor

inače, da, i ja sam imala potpuno isti utisak, da govori napamet.

kako god, kažem - tek kad spustiš na papir, kad ogoliš, vidiš šta je rečeno...
Jelena Gall Jelena Gall 23:02 06.05.2009

Re: je li,

Kazezoze
glumish nemcima p.... ti materina, a?


ijaooooo! op, op, op, feršten zi? :)))
Domazet Domazet 20:53 06.05.2009

Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...

...pendzer. Chisto da ne bude ovoliko truda uzalud...
mila92 mila92 21:01 06.05.2009

bilo

vanja.t vanja.t 21:07 06.05.2009

Re: Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...

emir kusturica je zaista preveliki zalogaj za sve miševe,
ne podleže nikakvom šablonu, a kamo li ovim šablončićima u koje bi ste hteli da ga ugurate

ipak probajte, noć je pred vama...
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:34 06.05.2009

Re: Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...

Domazet
...pendzer. Chisto da ne bude ovoliko truda uzalud...

ima više pendžera.
jedan u parizu.
jedan bliže tebi.
Domazet Domazet 21:36 06.05.2009

Safet Zec...

mila92
...pocheo da se bavi fotografijom?
Domazet Domazet 21:39 06.05.2009

Vidi ti materijaliste...

Exitus Letalis
Domazet
...pendzer. Chisto da ne bude ovoliko truda uzalud...

ima više pendžera.
jedan u parizu.
jedan bliže tebi.
...sve pobrojala. A da mu to konfiskujete?
adam weisphaut adam weisphaut 21:43 06.05.2009

Re: Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...

Da parafraziramo doprinos Vanje T. :
Domazet Domazet 21:52 06.05.2009

Pa gde bre bash tebi...

adam weisphaut
Da parafraziramo doprinos Vanje T. :
...da se desi da budesh alergichan na pametnije od sebe. Jadnichak, chitav zhivot provede skroz na skroz osut...
adam weisphaut adam weisphaut 21:57 06.05.2009

Šta su

...da se desi da budesh alergichan na pametnije od sebe

ti "pamentniji" uradili da imaju tako glupog advokata?
Domazet Domazet 22:01 06.05.2009

Pa sto da se dzaba troshe...

adam weisphaut
...da se desi da budesh alergichan na pametnije od sebe

ti "pamentniji" uradili da imaju tako glupog advokata?
...kad im bolji ne treba?
adam weisphaut adam weisphaut 22:06 06.05.2009

Ugledali

...kad im bolji ne treba?

se na idola a i našli isti kvalitet istih interesovanja "razumeš"
Jelena Gall Jelena Gall 22:18 06.05.2009

Re: Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...

Domazet
...pendzer. Chisto da ne bude ovoliko truda uzalud...

e, moj domazete, verovao ili ne, da nisu došle replike pitala bih te šta si uopšte hteo da kažeš.

sam sebi lupa pendžere, šta da ti kažem. mada - zar ga je briga? pa naravno da nije. i ne brini, neće mu niko ništa.
JJ Beba JJ Beba 22:20 06.05.2009

Re: Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...

Domazet
...pendzer. Chisto da ne bude ovoliko truda uzalud...

eeeeee misli kusta i o tome
ne može profesorevom prozoru ni da se priđe



čuvaju ga naoružani moćni rendžeru
vanja.t vanja.t 22:36 06.05.2009

Re: Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...

adam weisphaut: Ne može nam niko ništa, jači smo od ....

jel to neki hit sa žurke od pre neki dan u čast ''vesne pešić jače nego ikad''
adam weisphaut adam weisphaut 22:40 06.05.2009

Re: Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...

jel to neki hit sa žurke od pre neki dan u čast ''vesne pešić jače nego ikad''

Ma jok, nastavak akcije kad neko pati ja nešto
vanja.t vanja.t 22:48 06.05.2009

Re: Nadam se da ste se obavestili 'de mu je...


ovo?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana