Hrvatska "otvoreni logor"

alarm RSS / 08.05.2009. u 16:19

Lički Rambo

 http://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/napadaci-27-godisnjaku-pokusali-odsjeci-saku.html  Sa dnevnika nove tv

Tekst jednog od poznavalaca Mihajla

Srbin star 27 godina Mihajlo Stojanović, povređen je u noći između 20/21 aprila ove godine. Na njega je nasrnula grupa cigana u Otočcu ispred kafića. Grupa je organizovano i pripremljeno čekala Mihajla da mu se osveti? To je rečenica iz Hrvatske štampe. Poštovani prijatelji, draga braćo i sestre: Moj Otac je iz opštine Otočac, selo Prokike, kod Brinja, što je blizu Švice, sela odakle je Mihajlo i njegova porodica. Poznat mi je život tog mladića. Nemam razloga da ga branim, ali me njihovi mediji teraju na to. Naime, Mihajla zovu Mika, Mika četnik i sl. Momak je veoma hrabar i svestan svoje nacionalnosti. Dakle, on ne ističe u Beogradu svoju nacionalnu pripadnost, već tamo, što je za respekt. Kad pišem ističe, mislim na to da ne da na sebe. Evo jednog od mnogih primera. Vi znate, ako znate da u Brinju postoji Srpska Pravoslavna Crkva u koju narod na velike praznike dolazi. Oni su pod stalnim okom katolika kojima nije milo što je Srbin opet počeo da se moli i da veruje. Neki od Brinjaka su odlučili da prekinu molitve Gospodu i postavili su šleper ispred ulaza u Crkvu. To je došlo do Mihajla i on je otišao kod tih Brinjaka i pretukao pojedince uz rečenicu da "niko neće braniti mom narodu da ide u Crkvu da se moli". Jednostavno čovek se ne libi ni pred Papom da kaže da je Srbin i to je za svaku pohvali, on se jednostavno ne stidi i ne plaši da kaže svima da je Srbin. Primera je puno gde je branio svoje, svaki ga Srbin tamo hvali i poštuje. To svi znaju. Ima Mika i drugove Hrvate i nije rasista, ali neda na svoje. Na žalost dobro je poznat Hrvatskoj policiji i na jednom koncertu mu je "smešteno", pa je jedan momak hrvatske nacionalnosti pokušao da ga ubije nožem, ubo ga je nekoliko puta ali Mika je uspeo da ga savlada i da ga istim ubije. To je bilo na koncertu Nede Ukraden gde je Mika radio kao redar, znači radio nije se napijao i provodio.Suđenje mu je u toku. Elem šta se desilo pre nekoliko dana...Nakon Mikinog Srbovanja i stalnih represalija na nacionalnoj osnovi, iz policije (po priči meštana iz istog kraja) organizuje se napad na Mihajla. Isti oko 10 uveče ga napadaju i odsecaju mu obe šake. Zašto šake? Zato što mu je nadimak Rambo iz Gacka ili Lički Rambo t.j. tukao je puno katolika (nijednog Srbina i Ciganina) zbog citiranih razloga. Milicija je to sve pratila i lepo organizovala u sprezi sa lokalnim vlastima i smestila mu cigane da prođe nezapaženo. Ali ima ljudi koji znaju i prenose i Bogu Hvala Mika se oporavlja, zahvaljujući Gospodu i dr Ivanu Kirinu iz Rijeke, te su uspeli da mu teško povređene ruke sastave i polako se oporavlja. Verujte ljudi, čovek je jako popularan kod Srba iz navedenih razloga, ne boji se nikoga, a to drugoj strani smeta. Eto ukratko, navedoh ove pojedinosti, jer smatram da mi je dužnost da napišem ono što znam, a to je da je Mihajlo Stojanović Srbin a ne Hrvat i da je ovo napad da se skloni Srbin zvani Lički Rambo. Da li je greh ili vrlina biti slobodan kao Mika. Evo kako to izgleda u Hrvatskoj štampi pročitajte

NAKON OBRAČUNA U LICI
Spasili mu obje odsječene šake



Mihajlu Stojanoviću spašene su obje šake. Prste osjeća i pomiče. Rezultat je to zahvata koji je tim, predvođen dr. Ivanom Kirinom, cijelu noć izvodio nad teško ozlijeđenim mlađim muškarcem iz Švice kraj Otočca.
Njemu su, podsjetimo, u sukobu sa skupinom muškaraca sjekirom gotovo amputirane obje šake.

Sjekli do zgloba
U dramatičnim okolnostima ozlijeđeni je Ličanin dovezen u KBC Rijeka na Sušaku gdje su liječnici čekali u pripremljenoj dvorani. Desna mu se šaka držala za samo jednu žilu koja ju je hranila, a na lijevoj je bilo prerezano 12 tetiva.

– Organizirali smo se i primili posla. Rađeno je malo drukčije jer nije riječ o potpunoj amputaciji, no ozljede su bile vrlo teške. Nisam ulazio u razloge zbog čega se to dogodilo, a ozlijeđeni mi je rekao da su mu to napravili sjekirom. Posjekotine su bile duboke i u razini ručnog zgloba koji je bilo vrlo zahtjevno rekonstruirati baš kao i nastavak palčane kosti i jedan komad donjeg dijela zapešća.

Terapija i liječenje
Osim petnaest tetiva tzv. površinske grane, rastrgani su bili i svi živci – pregibači prstiju i živci ispružači – opisao je dr. Kirin ozljede na rukama Mihajla Stojanovića. Stabilizirali su mu zglob, a potom sve pokidane strukture rekonstruirali. Sličan, no nešto manje opsežan posao riječki su kirurzi obavili i na lijevoj šaci koja je bila, prema opisu dr. Kirina, zasječena s vanjske strane zgloba pa nije bilo toliko posla oko palca.

– Pacijent se dobro osjeća, obje su mu šake sašivene, vitalne i zasad to prilično dobro izgleda – izjavio je za Večernji list dr. Ivan Kirin.

Čeka ga desetak dana terapije i liječenja u Rijeci, a onda ide na kućnu njegu. Šake je već počeo razgibavati pod nadzorom liječnika, a slijedi i fizikalna terapija te bi se malo-pomalo trebao oporavljati.

Vecernji list 21.04.2009

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana