Vladavina morala, problema ili prava ?

Goran Miletic RSS / 30.09.2007. u 03:38

Mister Instruktivni
Mister Instruktivni
Kada neka zemlja poželi da uđe u Evropsku Uniju, od početka se suočava sa onim što se zove „kriterijumi iz Kopenhagena“. Oni su osmišljeni 1993. da bi se postavili jasni kriterijumi za nove članice. Dva nam nisu preterano važna – geografski i spremnost za usvajanje svih propisa EU, zato što se i EU saglasila da to kod nas (makar za sada) - postoji. Treći kriterijum je ekonomski, a četvrti (na listi EU je on na prvom mestu) je tzv. politički. Velika je predrasuda da je politički kriterijum nešto fluidno, da se tumači ovako ili onako. Činjenično – ovaj kriterijum obuhvata četiri stvari: demokratiju (slobodne izbore i sl.), ljudska prava, poštovanje manjinskih prava i vladavinu prava. Vladavina prava se odnosi na mnogo različitih stvari, ali svakako obuhvata zahtev da vlasti postupaju u skladu sa zakonima koji su doneseni u odgovarajućoj proceduri. Kod nas čak ni Ustav nije donet u odgovarajućoj proceduri, ali godinu dana kasnije, svi ćute i prave se ludi. Da stvar bude gora, u poslednjih nekoliko nedelja, bilo je i previše izjava predstavnika vlasti iz kojih se vidi da oni zakone ove zemlje (a i međunarodne konvencije koje smo ratifikovali) uzimaju ozbiljno koliko i toalet papir.

Prva izjava je došla od onoga ko bi najviše trebao da štiti ljudska prava – od (tek izabranog)

gde li mi je zakon o moralu
gde li mi je zakon o moralu
Ombudsmana. Naime, on je izrazio zadovoljstvo zabranom „skupa organizacije sa neonacističkim obeležjima“. Nadalje, on nam je u svom saopštenju obznanio „da Ispoljavanje naonacizma zasigurno vređa moralne vrednosti koje gaji ogromna većina građana Srbije, daje im pravo da od nadležnih organa traže da se spreči izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, i izaziva opravdanu reakciju društva“. Za one koji ne čitaju između redova, ovo znači da Ombudsman ne vidi organizaciju kao neonacističku, već kao neku finu koja samo ima ta obeležija i, što je najtragičnije, kao razlog za zabranu i problem u celoj priči - on vidi MORAL. Dakle, ponovo pročitajmo – MORAL. To u prevodu znači da će možda biti OK da se zabrani Gay pride iduće godine, upravo zbog MORALA, da naprimer u nekom trenutku i „Žene u crnom“ sa stajanjem na Trgu Republike mogu povrediti moral. Niti se Ombudsman u bilo kojoj zemlji bira zbog čuvanja morala, niti se zabrane izriču zbog toga. S obzirom da je i ova pozicija bila predmet pregovora partija na vlasti, pa čast da predloži kandidata pripala DSS-u, možemo s pravom očekivati još sličnim izjava.

ma kakva CEFTA...
ma kakva CEFTA...
Inače, upravo DSS ministri prednjače u relativizaciji zakona, propisa i međunarodnih obaveza. Jedva smo ratifikovali CEFTA sporazum i brukali se činjenicom da smo jedina zemlja koja to nije učinila, a već danas je ministar energetike Popović izjavio da će zadržati zabranu uvoza naftnih derivata, tj. da će NIS imati monopol. Ovo znači da tržište neće biti otvoreno za druge,a što je jedna od poenti CEFTA sporazuma. Naravno, ministar nam je odmah saopštio da će se oni nekako prilagoditi, ali je potpuno vidljiva namera da se sporazum izvrda, da se nešto smuva itd. To što je slično uradila BiH pre nekoliko meseci, ne znači da i Srbija treba tako da se ponaša. Ja već zamišljam situaciju kada treba da se prilagodimo veoma striktnim propisima EU u mnogim domenima. Najgore od svega je što očigledno ne postoji shvatanje da je zakon (ili međunarodni ugovor) nešto što postoji da bi njega VLAST i građani pridržavali. Shvatanje većine predstavnika vlasti je da zakon „mož’ da bidne, a ne mora da znači“.

Takođe, igranka oko predsedničkih izbora je još skandaloznija. Zaista ne želim da ulazim u politički deo priče i ono kome šta odgovara, ali naprosto, ako zakon (pa uz to još i USTAVNI) važi, onda ga poštujte. Kada je donošen, bilo je mnogo bezveznih rešenja u njemu, upravo zbog tog „političkog dela priče“. Skoro godinu dana kasnije, niti se raspisuju izbori, niti se usvajaju predviđeni zakoni u tempu koji je neophodan. Biser svih bisera takmičenja u govorništvu na temu „Zašto odložiti izbore tijekom pregovora o Kosovu“ je čika Aligrudić (opet DSS) sa svojom današnjom izjavom. Naime on nas je sve podučio da je „rok za njihovo održavanje do kraja godine je samo instruktivan, a apsoultni rok je vezan za donošenje svih potrebnih zakona“. Prvo što sam pomislio je da sam džabe učio prava. Ovo što nam je čika Miloš A. saopštio u prevodu znači da to što u zakonu piše da MORATE da platite porez, to vam je samo „instruktivno“, a da je ustvari pravi rok za plaćanje vašeg poreza, onda kada država kompletno usvoji poreske zakone, oformi poresku službu itd. Takođe, to znači da član zakona u kome piše da ne smete nikog da ubijete je takođe samo „instruktivan“, a da ustvari stupa na snagu onda kada država donese potrebne zakone i policija bude u mogućnosti da vas uhvati. Zbog svega ovoga, ja počinjem da mislim da je i saradnja sa Hagom, veoma instruktivna, a da je pravi rok onda kada većinu u Parlamentu budu imale partije koje zaista veruju da su suđenja za ratne zločine važna za Srbiju.

Samo u toku današnjeg dana je bilo još par nagoveštaja da se neki zakoni tumače ovako ili onako, da neki rok možda važi, a može i da se promeni (npr. privatizacija medija i zakon o spečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama), a očigledno da postoje planovi da se još ponešto uradi kako nalaže „problem Kosova“ ili „problem nedostatka glasača“ (npr. izbor gradonačelnika).

Sve u svemu, očigledno da je u Srbiji više vladaju MORAL ili PROBLEMI nego PRAVO. Sa ovakvim odnosom prema zakonima, čak i pored najekstenzivnijeg tumačenja EU, ne verujem da ćemo ispuniti ni deo ovog kriterijuma iz Kopenhagena. EU možda ćuti na ovakve stvari, ali ljudi koji se bave praćenjem primene zakona u Srbiji svakako nisu glupi.

Atačmenti



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Mungos Mungos 04:42 30.09.2007

Vladavina morala, problema ili prava ?

Ovo je veoma zanimljivo:



U pravu ste! Nemam sta da dodam!

Mungos
bauer bauer 05:00 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

Ti si mungose tezak smor. the relativizator.
Mungos Mungos 05:11 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

bauer
Ti si mungose tezak smor. the relativizator.


Dobro. So?

Mungos
bauer bauer 05:20 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

Dobro. So?

So nothing, that's what it is.
ElectricDreams ElectricDreams 09:34 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

bauer
Dobro. So?

So nothing, that's what it is.


Ma to je ona klasična srpska fora: kad mogu amerikanci što ne bi mogli i mi. Povraća mi se :(
babic babic 10:14 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?


Naime, on je izrazio zadovoljstvo zabranom „skupa organizacije sa neonacističkim obeležjima“. Nadalje, on nam je u svom saopštenju obznanio „da Ispoljavanje naonacizma zasigurno vređa moralne vrednosti koje gaji ogromna većina građana Srbije, daje im pravo da od nadležnih organa traže da se spreči izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, i izaziva opravdanu reakciju društva“. Za one koji ne čitaju između redova, ovo znači da Ombudsman ne vidi organizaciju kao neonacističku, već kao neku finu koja samo ima ta obeležija i, što je najtragičnije, kao razlog za zabranu i problem u celoj priči - on vidi MORAL. Dakle, ponovo pročitajmo – MORAL.

U velikom broju država EU postoje ekstremno desne i pronacističke organizacije koje slobodno deluju i organizuju skupove i niko ih ne zabranjuje.U nekim državama EU neonacističke partije imaju i predstavnike u lokalnoj i regionalnoj vlasti.
Inače otkud neonacisti u Srbiji,ako te organizacije nisu došle sa Zapada?To se vidi i po ikonografiji neonacista uz vidno odsustvo četničkih i srpskih nacionalističkih simbola.,koji su uvek bili zaštitini znak desnih i nacionalističkih pokreta u Srbiji,no neonacisti u Srbiji upadljivo odbacuju takvu ikonografiju.

Jedva smo ratifikovali CEFTA sporazum i brukali se činjenicom da smo jedina zemlja koja to nije učinila, a već danas je ministar energetike Popović izjavio da će zadržati zabranu uvoza naftnih derivata, tj. da će NIS imati monopol. Ovo znači da tržište neće biti otvoreno za druge,a što je jedna od poenti CEFTA sporazuma. Naravno, ministar nam je odmah saopštio da će se oni nekako prilagoditi, ali je potpuno vidljiva namera da se sporazum izvrda, da se nešto smuva itd. To što je slično uradila BiH pre nekoliko meseci, ne znači da i Srbija treba tako da se ponaša. Ja već zamišljam situaciju kada treba da se prilagodimo veoma striktnim propisima EU u mnogim domenima. Najgore od svega je što očigledno ne postoji shvatanje da je zakon (ili međunarodni ugovor) nešto što postoji da bi njega VLAST i građani pridržavali. Shvatanje većine predstavnika vlasti je da zakon „mož’ da bidne, a ne mora da znači“.

CEFTA nije cilj sama po sebi,već slobodno tržište.Ako druge članice CEFTA sporazuma,pre svega BiH i Hrvatska(gde se otvoreno izjavljuje da je srpski kapital nepoželjan),sprečavaju slobodnu trgovinu i protok roba,usluga i kapitala,onda i Srbija treba da se ponaša protekcionistički prema svojoj privredi.Hrvatska i BiH su najveći partneri Srbije u CEFTA,i ako oni uvode restriktivne mere prema robi i kapitalu iz Srbije onda se CEFTA sporazum ne ostvaruje.
Po vama,mi bi trebalo da potpuno otvorimo i liberalizujemo tržište(kao da već Slovenci i Hrvati nisu vlasnici značajnog dela privrede u Srbiji)a da drugi(BiH i Hrvatska) na svaki način sprečavaju ulazak kapitala,za koji samo sumnjaju da je "srpski".To bi bilo ravno ekonomskom samoubistvu.
Održavanje monopola NIS-a je sasvim opravdano,jer tek predstoji privatizacija tog javnog preduzeća.

Takođe, igranka oko predsedničkih izbora je još skandaloznija. Zaista ne želim da ulazim u politički deo priče i ono kome šta odgovara, ali naprosto, ako zakon (pa uz to još i USTAVNI) važi, onda ga poštujte. Kada je donošen, bilo je mnogo bezveznih rešenja u njemu, upravo zbog tog „političkog dela priče“.

Ustavni zakon predviđa da predsednički izbori treba da budu raspisani do kraja godine.To znači da predsednik skupštine treba da donese odluku o raspisivanju izbora do 31.12.2007,a ne da predsednički izbori budu održani do kraja godine.


Goran Miletic Goran Miletic 10:21 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

Mungos
Ovo je veoma zanimljivo:



U pravu ste! Nemam sta da dodam!

Mungos


Nisam bas ukapirao, ali izgleda da se radi o tome da pokusavate da branite obavezu vlasti u Srbiji da rade na osnovu zakona, time sto cete reci da i u nekoj drugoj clanici UN, nesto bas ne valja. Niste morali da uzmete USA, ima jos tolikoe drugih simpaticnih drzava na koje mozemo da se ugledamo (posto je to vasa poenta) - evo naprimer Severna Koreja, pa onda Sudan (mada smo se na Sudan vec ugledali itekako), pa Turkmenistan (mislim da bi se VK to veoma svidelo)...

Zasto je za vas toliko fascinantan zapadni svet? ZBog toga sto nam " namece" standarde ?? Pa kao sto vidite, uopste ne moramo da ih postujemo? Nas izbor...
blackbox blackbox 10:40 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

Inače otkud neonacisti u Srbiji,ako te organizacije nisu došle sa Zapada?To se vidi i po ikonografiji neonacista uz vidno odsustvo četničkih i srpskih nacionalističkih simbola.,koji su uvek bili zaštitini znak desnih i nacionalističkih pokreta u Srbiji,no neonacisti u Srbiji upadljivo odbacuju takvu ikonografiju

Pa sad opet kriv je Zapad i to je kao dovoljno da mirno posmatramo neonacističko i fašističko divljanje kod nas.Nisu li krivi i oni što rehabilituju sve one što su kolaborirali sa nacistima i fašistima i pod patronatom Hitlera vladali Srbijom tokom 2.svetskog rata. Što se čudimo ako su nekima u aktuelnoj vlasti Nedić i Ljotić nacionalni uzori.
Što se tiče četničkih obeležja, ni njihove mrtvačke glave na zastavama nebi odudatale od nacističkih.
blackbox blackbox 10:43 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

to babic

blackbox
Inače otkud neonacisti u Srbiji,ako te organizacije nisu došle sa Zapada?To se vidi i po ikonografiji neonacista uz vidno odsustvo četničkih i srpskih nacionalističkih simbola.,koji su uvek bili zaštitini znak desnih i nacionalističkih pokreta u Srbiji,no neonacisti u Srbiji upadljivo odbacuju takvu ikonografijuPa sad opet kriv je Zapad i to je kao dovoljno da mirno posmatramo neonacističko i fašističko divljanje kod nas.Nisu li krivi i oni što rehabilituju sve one što su kolaborirali sa nacistima i fašistima i pod patronatom Hitlera vladali Srbijom tokom 2.svetskog rata. Što se čudimo ako su nekima u aktuelnoj vlasti Nedić i Ljotić nacionalni uzori.Što se tiče četničkih obeležja, ni njihove mrtvačke glave na zastavama nebi odudatale od nacističkih.

Goran Miletic Goran Miletic 11:27 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

U velikom broju država EU postoje ekstremno desne i pronacističke organizacije koje slobodno deluju i organizuju skupove i niko ih ne zabranjuje.U nekim državama EU neonacističke partije imaju i predstavnike u lokalnoj i regionalnoj vlasti.
Inače otkud neonacisti u Srbiji,ako te organizacije nisu došle sa Zapada?To se vidi i po ikonografiji neonacista uz vidno odsustvo četničkih i srpskih nacionalističkih simbola.,koji su uvek bili zaštitini znak desnih i nacionalističkih pokreta u Srbiji,no neonacisti u Srbiji upadljivo odbacuju takvu ikonografiju.


Ja zaista nisam primetio da su neonacisti kod nas odbacili BILO KOJI simbol. Tu ima svega - od cetnickih obelezja, do kukastih krstova, preko skinheads gluposti do klerofasistickih turbo-znamenja koja su osmisljena u poslednjih par godina...

Da se ne zezamo, da li vi hocete da kazete da njima treba dopustiti da setaju AKO NEMAJU ZNAMENJA, da li to znaci da preko godine mogu da pozivaju naprimer na ubijanje svih ovakvih i onakvih gradjana, onda skinu znamenja i sasvim mirno setaju. Dzaba setnja bez znamenja kada ce svako pored koga prodju znati ko su i sta 'oce...


Sto se tice CEFTA dela, cim neko pocne sa formulacijama tipa "Hrvati i Slovenci su vlasnici veceg dela privrede" meni se odmah digne kosa na glavi. Milosevic je jahao na toj "opasnosti" od SLO i HR glede toga kako oni "samo kupuju nase voce, pakuju ga u Fructal i onda nam ga skupo prodaju". Zaista ne bih da komentarisem... Zamislite da naprimer neko iz Belgije kaze slicnu stvar za Francusku i Nemacku ili npr. neko iz Italije za Spaniju i Austriju... Zaista, ovo je 2007 godina, a ne pocetak XX veka...

Sto se tice ustavnog zakona - u pravu ste, tako pise... ali isto tako pise "a najkasnije 60 dana od donosenja zakona ..." A nekako nema nijednog zakona, a ustav smo dobili za nekoliko dana...Upravo o tome i jeste bio moj blog...
babic babic 12:08 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

Goran Miletic

Sto se tice CEFTA dela, cim neko pocne sa formulacijama tipa "Hrvati i Slovenci su vlasnici veceg dela privrede" meni se odmah digne kosa na glavi. Milosevic je jahao na toj "opasnosti" od SLO i HR glede toga kako oni "samo kupuju nase voce, pakuju ga u Fructal i onda nam ga skupo prodaju". Zaista ne bih da komentarisem...

Fakat je da hrvatske i slovenačke firme slobodno kupuju preduzeća po Srbiji.Fakat je takođe da srpski kapital ima velikih problema(da upotrebim eufemizam) da kupi neku firmu u Hrvatskoj,o Sloveniji da i ne pričamo.Čim se namiriše "srpski kapital" u nekoj firmi digne se "kuka i motika" u hrvatskoj javnosti i spreči se kupovina,na ovaj ili onaj način,makar bila u pitanju i neka beznačajna i propala mlekara.
Goran Miletic

Zamislite da naprimer neko iz Belgije kaze slicnu stvar za Francusku i Nemacku ili npr. neko iz Italije za Spaniju i Austriju... Zaista, ovo je 2007 godina, a ne pocetak XX veka...

Zamislite da neko u Belgiji kaže da je francuski ili nemački kapital "nepoželjan" da je "još rano za njega","da su rane još sveže",kao što se dešava u Hrvatskoj.
Ukoliko Hrvatska primenjuje protekcionizam i de facto zabranjuje ulazak firmi iz Srbije u proces privatizacije ,ne treba ni Srbija da liberalizuje svoje tržište za njihove firme.To je čista ekonomska logika.
Nije valjda poenta CEFTA da samo hrvatske i druge strane firme slobodno kupuju preduzeća po Srbiji,a da kapital iz Srbije,kao kužan ne može ni nos da promoli u Hrvatskoj?

babic babic 12:16 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

blackbox

Što se čudimo ako su nekima u aktuelnoj vlasti Nedić i Ljotić nacionalni uzori.

Kome je to u aktuelnoj vlasti su nacionalni uzori Nedić i Ljotić?

Nedić je služio nacističkoj vlasti,ne iz neke "nedićevske" ideologije(koja nije ni postojala) već iz "pragmatičnih razloga",jer "treba sarađivati sa najvećom silom na svetu","da treba sačuvati narod" itd.

Recidiv tog Nedićevog razmišljanja je sada prisutan u delu opozicije(LDP).Isto kao i Nedić propagiraju pokornost velikoj sili(Americi,kao Nedić nekada Nemačkoj),da je važan narod a ne teritorije(to je isto tvrdio i Nedić 1941,da nema veze što je Srbija raskomadana,on će sačuvati narod)
babic babic 12:16 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

blackbox

Što se čudimo ako su nekima u aktuelnoj vlasti Nedić i Ljotić nacionalni uzori.

Kome je to u aktuelnoj vlasti su nacionalni uzori Nedić i Ljotić?

Nedić je služio nacističkoj vlasti,ne iz neke "nedićevske" ideologije(koja nije ni postojala) već iz "pragmatičnih razloga",jer "treba sarađivati sa najvećom silom na svetu","da treba sačuvati narod" itd.

Recidiv tog Nedićevog razmišljanja je sada prisutan u delu opozicije(LDP).Isto kao i Nedić propagiraju pokornost velikoj sili(Americi,kao Nedić nekada Nemačkoj),da je važan narod a ne teritorije(to je isto tvrdio i Nedić 1941,da nema veze što je Srbija raskomadana,on će sačuvati narod)
adam weisphaut adam weisphaut 12:47 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

Kome je to u aktuelnoj vlasti su nacionalni uzori Nedić i Ljotić?

Pa eto mali hint, glavni pisao je za Obraz, jedan pr. voli da se druzi sa decicom iz sv. Justina, pa ima onaj sto bi da nas postrojava pred imenom Milana Nedica (doduse skoro se vratio za London)... Poduza je lista.
Recidiv tog Nedićevog razmišljanja je bla, bla, bla...

Docim je DSSa ,poglavtio njegov koncept sabornosti, recidiv Ljoticevske idologije a koliko se secam jedan od Kostunicih savetnika je strucnjak za Kral Smita, how befitting!
blackbox blackbox 16:40 30.09.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

Kome je to u aktuelnoj vlasti su nacionalni uzori Nedić i Ljotić?
Ko daje imena ulicama i trgovima po Ljotiću i Nediću? Ko je rehabilitovao četnike i kolaboracioniste ?Ko je uzeo imovinu Jevrejima 1941-44 i zašto se restitucijom ne obuhvati i taj period ?Je li Parivodić kao ministar rekao da se na pominjanje Nedića mora stajati mirno.?

Nedić je služio nacističkoj vlasti,ne iz neke "nedićevske" ideologije(koja nije ni postojala) već iz "pragmatičnih razloga",jer "treba sarađivati sa najvećom silom na svetu","da treba sačuvati narod" itd

I tako služeći da bi sačuvao narod tim istim narodom napunio logore na Banjici, Starom sajmištu, Jajincima. Ko je dovodio narod i decu na streljanje u Kraljevu i Kragujevcu.
Zašto je Gestapo preko nemačke komande u Beogradu izdao proglas Beograđanima da više ne potkazuju komšije, jer ne mogu stiči da obrade sve prijave? Iygleda je bilo dosta onih koji su predano ;uvali svoje komšije, tako što su ih prijavljivali. Inače, stari su pričali kako je Nedićeva policija baš bila kao majka prema građanima.
A što se tiče LDP, ne vidim vezu sa Nedićem, niti vam je upoređenje primerno. Lično nemam nikakve veze sa tom grupom građana.
babic babic 01:23 01.10.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?


Pa eto mali hint, glavni pisao je za Obraz, jedan pr. voli da se druzi sa decicom iz sv. Justina, pa ima onaj sto bi da nas postrojava pred imenom Milana Nedica (doduse skoro se vratio za London)... Poduza je lista.

Ne znam o kome govorite.Da nije reč o Nikoli Samardžiću iz LDP-a koji je pisao tekstove početkom 90-tih za časopis "Pogledi",gde je promovisao najtvrđi nacionalizam i šovinizam?U tom periodu "Pogledi" su umeli da promovišu ne samo četnike,već i Ljotića i Nedića,a Samardžić im je bio saradnik i pisao tekstove,koji nisu uopšte odudarali od glavnog pravca uređivačke politike ovog časopisa.


babic babic 01:29 01.10.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

blackbox

I tako služeći da bi sačuvao narod tim istim narodom napunio logore na Banjici, Starom sajmištu, Jajincima. Ko je dovodio narod i decu na streljanje u Kraljevu i Kragujevcu.
Zašto je Gestapo preko nemačke komande u Beogradu izdao proglas Beograđanima da više ne potkazuju komšije, jer ne mogu stiči da obrade sve prijave? Iygleda je bilo dosta onih koji su predano ;uvali svoje komšije, tako što su ih prijavljivali. Inače, stari su pričali kako je Nedićeva policija baš bila kao majka prema građanima.
A što se tiče LDP, ne vidim vezu sa Nedićem, niti vam je upoređenje primerno. Lično nemam nikakve veze sa tom grupom građana.

Šta je poenta ovoga?Da su Srbi masovno prihvatili fašizam i veselo sarađivali sa Gestapoom,dočekali nemačke trupe sa cvećem?
U svakoj okupiranoj državi Nemci su uspostavili marionetski režim,od Višijevske Francuske,preko Norveške,Holandije pa do Srbije.U svakoj se državi našao neko ko je bio spreman za saradnju,pa i u Srbiji.

Urosh Urosh 11:41 01.10.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

babic

blackboxI tako služeći da bi sačuvao narod tim istim narodom napunio logore na Banjici, Starom sajmištu, Jajincima. Ko je dovodio narod i decu na streljanje u Kraljevu i Kragujevcu.Zašto je Gestapo preko nemačke komande u Beogradu izdao proglas Beograđanima da više ne potkazuju komšije, jer ne mogu stiči da obrade sve prijave? Iygleda je bilo dosta onih koji su predano ;uvali svoje komšije, tako što su ih prijavljivali. Inače, stari su pričali kako je Nedićeva policija baš bila kao majka prema građanima.A što se tiče LDP, ne vidim vezu sa Nedićem, niti vam je upoređenje primerno. Lično nemam nikakve veze sa tom grupom građana.Šta je poenta ovoga?Da su Srbi masovno prihvatili fašizam i veselo sarađivali sa Gestapoom,dočekali nemačke trupe sa cvećem?U svakoj okupiranoj državi Nemci su uspostavili marionetski režim,od Višijevske Francuske,preko Norveške,Holandije pa do Srbije.U svakoj se državi našao neko ko je bio spreman za saradnju,pa i u Srbiji.


Da, samo sto je Beograd bio prvi Juden frei grad (Nedic je resio "Jevrejsko pitanje" pre Eichmanna) u Evropi, a bio je i jedini glavni grad u Evropi sa 4 koncentraciona logora na svojoj teritoriji, od kojih je jedan bio Nedicev, Topovske shupe.
babic babic 16:31 01.10.2007

Re: Vladavina morala, problema ili prava ?

Urosh

Da, samo sto je Beograd bio prvi Juden frei grad (Nedic je resio "Jevrejsko pitanje" pre Eichmanna) u Evropi, a bio je i jedini glavni grad u Evropi sa 4 koncentraciona logora na svojoj teritoriji, od kojih je jedan bio Nedicev, Topovske shupe.

I dalje se pitam šta je poenta iznošenja ovih činjenica?Beograd definitivno nije bio prvi "Juden frei grad" u Evropi,jer su mnogi gradovi u Nemačkoj,Austriji i drugim profašističkim mnogo pre Beograda postali "Juden frei gradovi".
Nemačka komanda je proglasila Beograd prvom prestonicom gde su Jevreji uništeni,ali u okupiranim državama(Norveška,Danska,Belgija,Holandija,Grčka,Poljska,Češka i deo Francuske).
U okupirane zemlje se nisu računale Rumunija,Bugarska,Mađarska,Finska,NDH,i Slovačka i naravno Nemačka sa Austrijom i Italija.Zar iko normalan veruje u ovu šarenu lažu da je Beograd prvi "juden frei" grad u Evropi,pre Berlina,Štutgarta i drugih nemačkih gradova?
Na primer logor Sajmište je bio na području Beograda,ali u sastavu NDH,a de facto su ga kontrolisali SS-ovci.
Nije valjda dokaz "srpske fašistoidne prirode",to što su Nemci čak i deo područja srpske prestonice priključili NDH i osnovali konc-logor na tom području?
U tim "beogradskim" konc-logorima je najviše ubijeno Srba,veliki broj partizana i pripadnika ravnogorskog pokreta,a ljudi su bili zatvarani i zbog slušanja BBC-a na radiju.
Bezobrazluk je ovde nametati zaključak da su u okupiranom Beogradu i Srbiji ubijani samo Jevreji,a svi revevantni podaci govore da je preko 90% ubijenih u okupiranoj Srbiji bilo srpske nacionalnosti,a da ne govorimo o području NDH,gde je ubijeno oko 600 000 Srba.

S druge strane,Aušvic je bio u Poljskoj,pa bi to valjda značilo da su Poljaci krivi(delimično) za njegovo postojanje

Lun Lun 10:59 30.09.2007

Vladavina nemorala

Dragi prijatelju Maleticu,
MORAL je rech koju bi establishment, ali bogami i puk, morali da ispisuju na tabli poput Bart Simpsona.
Sve do transfera iz dupeta u glavu.

Da je nesumnjivo u pitanju nemoral, i to drzavni, znachi onaj najgori, koji generishe ostale izvitoperene sisteme vrednosti - nema nikakve dileme.
Dzaba shto su se jedva nakanili da ipak zabrane taj svinjski skup (SS) kada nam, istovremeno, drzavni sluzbenik i Koshtunichin prijatelj elaborira "ciganski" mentalitet sa skupshtinske govornice.
Lun Lun 11:02 30.09.2007

Re: Vladavina nemorala

Pardon, finger feler, Mileticu.
Хаџија Хаџија 12:46 30.09.2007

Re: Vladavina nemorala

To u prevodu znači da će možda biti OK da se zabrani Gay pride iduće godine, upravo zbog MORALA,


Промотери западних вредности за сада ипак знају границу до које могу ићи. На пример, не траже геј парадирање у Приштини '- мада би Булевар Бил Клинтона био добар venue, нити у Багдаду и Кабулу. Некако је јасно да већина људи тамо не може да схвати потребу за таквим карневалом. Хоћу рећи да је свима јасно да не можемо тражити такву флексибилност у схватању морала у муслиманским земљама, али тражимо да се наши људи мењају зарад вашег права на...

Па ако могу англо-саксонци и остали, зашто не и ми? То је проста логика квази-геј активиста код нас. Циљ је значи не да се нешто још постигне са својим већ озакоњеним правима на различитост, већ да се даље подрива традиционални морал и промени у квази-западњачки.

То што су амерички хомосексуалци имали потребу да се организују на америчким елитним универзитетима 70. и 80. година прошлог века, не значи да таква потреба постоји у Србији и другим земљама данас. У осталом данас ћете вероватно наћи разумевање у ЕУ конзулатима ради добијања виза ради партиципације у некој европској геј паради. Само их убедите да ћете се вратити у Србију.

За разлику од неке мртвачке геј параде кроз Београд, у Риму или Лондону забава је веома весела у правом смислу речи. Лотс оф мјузик, драгс, алкохол, чула надражена до лудила, а разум се повраћа после хенговера на "политичке противнике" у земљи.

Као што је певао Јан Друри: секс анд драгс анд рок анд рол. Врх сине!
adam weisphaut adam weisphaut 13:06 30.09.2007

Re: Vladavina nemorala

Ај ем дисапојнтид ју дид нот ментион досе ху вр ливинг нир ас бут вер саферинг ор ат лист вроте а мејан поем абаут ит, фор шејм
nikson nikson 12:55 30.09.2007

Gorane

Zastitnik gradjana je potpuno u pravu kada kaze da se neonacizmom vredjaju moralne vrednosti zajednice, jel on kao pravnik nema za koju drugu normu da se uvhati. On ne moze da kaze da neonacisticka organizacija ne sme da organizuje skupove, jer takva organizacija nije skup ni prijavila. Koliko znam skup je prijavio Goran Davidovic kao gradjanin, a dolazak na skup je najavila organizacija Obraz.
urbanosaurus urbanosaurus 13:17 30.09.2007

Re: Gorane

nikson
Koliko znam skup je prijavio Goran Davidovic kao gradjanin, a dolazak na skup je najavila organizacija Obraz.


eee pa onda je izgleda sve u redu...

gradjanin goran davidovic...?!
organizacija obraz...?!

aloooo bre niksone...
neonacisti i klerofashisti...tachka.
Хаџија Хаџија 13:29 30.09.2007

Узгредне мисли о неонацима

Проблем треба дефинисати мало јасније. Шта је "српски неонацизам"?

По ономе што се може сазнати то је лоша дечја игра.

Седео сам пре пет или шест година на задњем седишту аутобуса из Београда до једног другог нашег града. У аутобусу су испред мене два сата стајали три младића и једна девојка између 18 и 22 године. Ишли су на концерт неких "наци" бендова. Најстарији је био истетовиран кукастим крстовима а други су носили "наци" мајице Грасхоперса и кожне каишеве са "стадс".

Дакле у та два сата детаљње анализе њиховог понашања и изгледа, једино што сам могао да закључим је да су они "татина и мамина дечица" која седе у својим становима слушају мјуз, конзумирају средства и умислили су да су неонацисти. Друштво треба да им каже доста глупости и да их отрезни, и да им забрањује јавне скупове на којима би изражавали своју огромну шупљину. И то је крај приче. Добро сте реаговали! И тако други пут такође, глупост и заблуде ће увек бити присутне.

Али поистовећивање овог плитког и јефтиног идеолошког става, са дубљим размишљањима о српској политици, углавном показује ограничења грађанских активиста.

nikson nikson 13:40 30.09.2007

Re: Gorane

Nisam napisao da je u redu to sa obrazom, nego da Goran Davidovic nije clan obraza i niti je u ime te organizacije prijavio skup - dakle tako stoji stvar sa formalnostima, kojima se ovde Goran i bavi.

A obraz nije neonacisticka nego klerofasisticka organizacija, a Goran Davidovic jeste gradjanin.

Kao sto vidis meni ovde smetaju formalna odredjenja davidovica, obraza i prijave skupa, zato sto se na blogu time goran i bavi. da se ne bavi time onda je stvar drugacija...

jaca jaca 23:07 30.09.2007

Re: Узгредне мисли о неонацима

"татина и мамина дечица"

I ti pricas o plitkom i jeftinom ideoloskom stavu!!
Dik_Lofen Dik_Lofen 12:01 12.10.2007

ah MORAL

" Zaista ne želim da ulazim u politički deo priče i ono kome šta odgovara, ali naprosto, ako ...."


Dozvolite da izrazim svoje laichko mishljenje o "Vladavini morala...".
Smatram da nije lepo a ponajmanje moralno nama marljivim chitachima blogova
sugerisati shta "pishe" izmedju redova; gde je tu sloboda? A moral, to bi trebalo da bude
prvi i osnovni zakon po kome merimo arshine nasheg sveta...

ah, da, chini se da blogovi privlache sve vecu paznju americhkih obavestajnih sluzbi...

nazdravlje

P.S. bravo za youtube

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana