Da li se ratni zločin na Balkanu isplati?

Aleksandar T RSS / 08.05.2009. u 22:05

BRANIMIR GLAVAŠ je proglašen krivim po prve dvije točke optužnice za slučajeve "selotejp" i "garaža" te je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zatvora. Po prvoj točki optužnice, koja se odnosi na slučaj "garaža" i u kojoj se opisuje mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića, natjeranog da popije kiselinu iz akumulatora te zlostavljanje Nikole Vasića, Glavaš je osuđen na pet godina zatvora, jer je "propustio spriječiti mučenja i ubojstva".

Po drugoj točki optužnice, koja se odnosi na slučaj "selotejp", Glavaša se tereti da je naredio uhićenja, provođenje mučenja te ubijanje sedam civila srpske nacionalnosti koji su bačeni u Dravu, a od kojih se izvukao jedino Radoslav Ratković, za što je osuđen na osam godina zatvora. Mučenim i s rukama svezanim na leđa uz pomoć samoljepljive trake, Branku Lovriću, Aliji Šabanoviću, Milutinu Kutliću, Bogdanu Počuči, Svetislavu Vukajloviću i ženi kojoj identitet nije utvrđen, zapovjeđeno je da kleknu na obalu Drave, nakon čega su ih krvnici smaknuli mecima u glavu te bacili u rijeku.

Krivima su proglašeni i ostali optuženici. Ivica Krnjak je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a Zdravko Dragić, Tihomir Valentić i Dino Kontić na po pet godina zatvora. Glavaš i Getoš Magdić se nisu pojavili na izricanju presude.

Svim osuđenima sud je odredio pritvor, osim Branimiru Glavašu, koji je zastupnik u Hrvatskom saboru i koji kao takav uživa zastupnički imunitet. Ipak, Glavaš je danas nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina, što je dovoljan razlog da se i po snazi Ustava u Saboru može pokrenuti postupak za skidanje njegovog imuniteta kao zastupnika, jer je granica za to izvršenje kaznenog djela s predviđenom kaznom u trajanju od pet na više godina.


Sudac Željko Horvatović kaznio je gotovo minimalnim kaznama počinitelje ovih stravičnih zločina protiv čovječnosti i prekršitelje Ženevske konvencije. Međutim, obrazloženje presude u kojoj je iskazao "dužno poštovanje" Glavašu i njegovim suoptuženicima kojima pripadaju ogromne zasluge za obranu Osijeka od Jugoslovenske narodne armije i pobunjenih Srba, je bilo iznimno dobro pripremljeno.

Naglasio je najprije kako su branitelji Osijeka "nažalost, pritom počinili zločine", a onda ih detaljno opisao za svaku tvrdnju se pozivajući na nekoliko različitih materijalnih dokaza ili svjedočanstava. Odbacio je u potpunosti da je suđenje bilo motivirano politikom i to argumentirao upravo onime što mu se najviše predbacivalo - duljinom trajanja procesa. Kazao je da je to dokaz da je dokazni postupak bio temeljito proveden, jer da se radilo o političkom procesu - bio bi gotov kroz nekoliko mjeseci.

Kazao je da je nedvojbeno dokazano da je postojala specijalna postrojba unutar regularne obrane, tzv. BOB - Branimirova osječka bojna, koja se bavila zastrašivanjem i ubijanjem srpskih civila, a koju su vodili Glavaš, Krnjak i Getoš-Magdić.

Iskaz krunskog svjedoka Krunoslava Fehira proglašen je u potpunosti vjerodostojnim pa je Glavaš osuđen da znao i nije spriječio ubojstvo Čedomira Vučkovića i da je omogućio mučenje Nikole Vasića. Spomenuo je i "Kviska", danas suradnika lista Slobodna Dalmacija Roberta Pauletića i njegov tekst objavljen u notornom Slobodnom tjedniku - "Spriječen atentat na Glavaša".

Kazao je kako su dokazi opovrgnuli navode iz tog teksta, kao i iz službenog izvješća o Vučkovićevoj smrti. Rane koje je taj čovjek imao na tijelu - sluznica spaljena kiselinom, oderotine i ozljede po glavi te naposljetku - sumporna kiselina koju je vještak pronašao u njegovom želucu nedvojbeno su utvrdili da taj čovjek nije preminuo od dva metka koja je u njega ispalio mladi Fehir. Vučkovića su pretukli, a onda natjerali da pije kiselinu iz akumulatora na kojemu su pronađeni tragovi krvi. Od strašnih bolova i užasa Vučković se zaletio prema ogradi Sekretarijata kada ga je Fehir pokosio s dva metka u ekstremitete. Od metaka, zaključio je sudac, nije mogao umrijeti.

Miroslav Kraljević i Jasna Domagić su nakon izlaska iz sudnice kratko komentirali da su u načelu zadovoljni visinom presude. "To je veliki korak za hrvatsko pravosuđe, a o žalbi ćemo odlučiti kad dobijemo pisano obrazloženje presude", rekli su državni odvjetnici. Glavašev je pak odvjetnički tim poručio da je ovo sumrak hrvatskog pravosuđa.

Aktivista za ljudska prava Zorana Pusića i novinara Dragu Hedla, čiji je intervju sa Krunoslavom Fehirom 2005. godine izvukao iz mraka zločine Branimira Glavaša i njegove ekipe za ubijanje pred sudnicom je dočekala bijesna rulja porijeklom iz Osijeka koju je predvodila sestra Ivice Krnjaka.

Pusić je kao predstavnik civilnog društva promatrao suđenje od prvog do zadnjeg dana te nakon presude iznio svoje mišljenje kako je trenutno "najvažnije ono što će napraviti Hrvatski sabor", dakako vezano za Glavašev pritvor, jer je ovo jedinstven slučaj u hrvatskoj povijesti - zastupniku je skinut imunitet za sudski proces, ali nije za pritvor.

Kazao je i kako je pravda bila prespora - trebalo joj je 18 godina, tako da ova presuda "sigurno puno znači za pravosuđe, pogotovo pregovaračko poglavlje s Europskom unijom", no što se žrtava tiče, to je druga priča, s obzirom na težinu zločina.

Krnjakova je sestra povikala prema Hedlu "ovog čupavog treba ubiti", a novinare je zapitkivala "zašto pričaju s tim govnom Pusićem". Stanoviti Branko Macan također je imao potrebu napasti Pusića zbog toga što mu je obitelj ubijena kod Sombora, a on zbog presude "iste kao one što je danas presuđena protiv Glavaša" kojom je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora "ne može otići na grob svojim roditeljima". Pusić mu je stao objašnjavati da se udruge za ljudska prava ne mogu baviti svakim zločinom koji se dogodi, no Macan je inzistirao na vrijeđanju.

Odjednom su se pojavila dva visoka muškarca sa sunčanim naočalama koji su razapeli transparent - "Osijek nepokoreni grad" i šutke ga držali podnoseći bljeskove fotoaparata. Stajali su tako nekih pet do deset minuta, a onda su ga skupili i otišli. Pusić je još uvijek razgovarao sa Macanom, očigledno strpljiviji od nepokorenih Osječana, a možda potajno i u strahu reakcija bijesne rulje na njegove eventualne nagle pokrete.

Našla se ondje i Ružica Ćavar iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva koja kaže da je i sama promatrala suđenje od početka te je za presudu ponijela rekvizit koji su joj oduzeli pravosudni policajci. "Htjela sam razviti transparent - 'Teško državi u kojoj sucima treba suditi', ali su mi ga  uzeli", požalila nam se Ćavar. Na sreću, atmosfera linča se nije pretvorila u linč...

Glavaš se u medjuvremnu videom obratio javnosti  i nagulio je za BiH 

 

Domaći sudovi u regiji sramno minimalnim kaznama kažnjavaju masovne ubice, a narod od takvih pravi heroje. Istovremeno smo  svi ljuti što se " našima" sudi u Hagu dok ovakvim presudama ne ostavljamo prostor mašti kako bi izgledala suđenja " velikim ribama " pred domaćim pravosuđem. 

Slučaj suđenja Glavašu samo je jedan od primjera kojih ima u izobilju.

Presude Škorpionima, Radovan Stanković koji je osuđen za najstrašnije zločine tokom rata u Foči pobjegao je prvih dana suđenja kazne uz veliku pomoć sistema....

Javnost ničim ne pokazuje da ih ovakve presude zanimaju.

Istorija i bliža prošlost nam nažalost tako pokazuju da se zločin na Balkanu isplati.

 



Komentari (87)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 22:13 08.05.2009

Sramota!

Još jedan prilog dugačkoj istoriji beščašća...
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:30 09.05.2009

Re: Sramota!

Još jedan prilog dugačkoj istoriji beščašća...

da, ogromna sramota.
sećam se kako je drago hedl istraživao taj slučaj.
sećam se kako mu je glavaš pretio. i njemu i porodici.
morao je da pobegne iz osijeka da ne bi završio ko
dada vujasninović.

kazne su sramno male.
maksimalna kazna na domaćim sudovima je 20 godina (po starom
zakonu, jer i oni, jelte, imaju svoja ljudska prava) pa se primenjuje zakon
koji je povoljniji za optuženog.
kao da se radi o razbijanju vetrobrana.

pa ni te maksimalne kazne nisu dosudili.
koje su minimalne u odnosu na zločine.

licemerno.
bezobrazno.
žrtve imaju svoje dostojanstvo, ali to se nikoga ne tiče od
onih kojih bi trebalo da se tiče.


Aleksandar T Aleksandar T 19:07 09.05.2009

Re: Sramota!

Nenormalno je da se za zločine protiv čovječnosti koristi institucija zvana - Sporazum sa tužilaštvom , po kojoj pojedini izvršioci dobijaju kazne i ispod 10 godina i već nakon par godina dobrog ponašanja su napolju, među nama
djole63 djole63 22:31 08.05.2009

Tesko svice nad Balkanom

Odgovor na pitanje je nazalost pozitivan.
Ali nije to najveci problem. Problem je sto je nas mentalni set takav da nas takvi inspirisu, sto su nam takvi heroji, sto ce sutra ako ne daj Boze opet bude rata - takvi da izadju iz svojih jazbina ko u "Podzemlju" i da ponovo vode glavnu rec.
Eto to je nasa muka i nasa stvarnost.

Mnogo razloga da se sumnja u Darvina, bar kad je Balkan u pitanju
eizo eizo 22:41 08.05.2009

...

Ovo je jos i super, ja sam mislio da ce da ga oslobode i da ce da se izgrli sa sudijama na kraju predst...ovaj sudjenja sa sve pevanjem Hrvatske himne...

Naser, Mladic, Glavas, sigurno negde zajedno cepaju bilijar...
gorran2 gorran2 22:42 08.05.2009

Re: ...

Naser, Mladic, Glavas, sigurno negde zajedno cepaju bilijar...
Smradine. One se uvek lako sporazumeju...
djole63 djole63 22:46 08.05.2009

Re: ...

Smradine. One se uvek lako sporazumeju...

Pa Legija i Gotovina, ako se dovro secam ...
Aleksandar T Aleksandar T 23:04 08.05.2009

Re: ...

Ti patetični opisi kako se dobro druže i sporazumjevaju u haškim odajama su morbidne, zaviti toliko ljudi u crno i hvaliti se ko s kim igra odbojke, koje pjesme pjevaju i ko pravi bolji pasulj...ne zna se ko je gori, oni koji pišu o tome ili oni koji to čitaju...
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:32 09.05.2009

Re: ...

Aleksandar T
Ti patetični opisi kako se dobro druže i sporazumjevaju u haškim odajama su morbidne, zaviti toliko ljudi u crno i hvaliti se ko s kim igra odbojke, koje pjesme pjevaju i ko pravi bolji pasulj...ne zna se ko je gori, oni koji pišu o tome ili oni koji to čitaju...

dadada.
i idu jedni drugima na slave i verske praznike, što su građani zemlje
normalno radili dok se ovi nisu setili da ne treba ništa jedni s drugima da imaju.
Aleksandar T Aleksandar T 19:04 09.05.2009

Re: ...

I sve vrijeme su komunicirali, a vrijeme rata, trgovali, trampili teritorijama i slično pa im komunikacija u Hagu nije ništa novo
Sofroniye Sofroniye 23:04 08.05.2009

Isplati se ako si na pravoj strani...

Vecini Hrvata kad pomenes Jasenovac oni ce odgovoriti a Blajburg... tako da neko je za nekog terorista a za nekog borac za slobodu. Nijedan sud nije objektivan vec je pod uticajem trenutnih politickih tokova i/ili interesa. Npr. tesko da bi Draza Mihajlovic recimo bio osudjen 1990 :) Dakle sta je zlocin MOZE da bude relativna stvar u zavisnosti u kom vremenskom trenutku zivis. A visie od toga moze da zavisi od toga ko te podrzava. Mislim da je bio Hruscov koji je drzao govor i kritikovao Staljina kada je neko iz publike dobacio "Pa kad je to bilo tako sto ga nisi napao tada?" A on je pitao "Ko je to rekao?" niko se nije javio..."Upravo zato." Moze pravda da bude x puta na tvojoj strani a i pravo (u slucaju pozivanja na Ustav) ali sila Boga ne moli. Ovaj svet je uvek bio vodjen SILOM samo je to danas maskirano time da cu ja da stavim utoku na sto i kazem "Ja ti sugerisem da treba da potpises a tvoja je volja slobodna" i onda cu da pomilujem utoku. E sad ako ti nemas vecu utoku od moje ti ces potpisati i reci "Pa naravno ja se u potpunosti slazem sa vasim stavom" i onda cu ja da imam legitimitet zlu ne trebalo :) E tako se donosi odluka sta je zlocin sta nije :) Izmedju zapadnih i istocnih ("komunistickih" sistema nema velikih razlika u upravljanju ovi su samo malo rafiniraniji i mehanizmi su suptilniji :)
Aleksandar T Aleksandar T 23:15 08.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

To je tako Sofroniye, nažalost, ali opet čovjek mimo istorijskih tokova nekako treba, trebao bi, da pođe od sebe i kako bez obzira na okolnosti gleda na ljudske i neljudske postupke...
Sofroniye Sofroniye 00:56 09.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

Aleksandar T
To je tako Sofroniye, nažalost, ali opet čovjek mimo istorijskih tokova nekako treba, trebao bi, da pođe od sebe i kako bez obzira na okolnosti gleda na ljudske i neljudske postupke...


Pa ok slazem se ali koja je svrha tog "gledanja" :) Mislim pretpostavimo da covek moze da razume razlog svacega sto se desilo i desava i sta onda ? :) Imace unutrasnji mir ? Ja licno mislim da mozes da kazes briga me i da optimizujes svoj zivot i da te boli uvo za okolinu tj. da te samo dotice u smislu izbegavanja opasnosti koje tebi i tvojim dragima prete...

P.S: BTW inspirisale su me tvoje slike iz Amerike da kupim EOS :)
Aleksandar T Aleksandar T 05:58 09.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

To je stvar mentalne higijene prije svega, da kao ljudsko biće žališ drugo ljudsko biće....

Srećno sa EOS-om :)
Sofroniye Sofroniye 11:29 09.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

Aleksandar T
To je stvar mentalne higijene prije svega, da kao ljudsko biće žališ drugo ljudsko biće....

Srećno sa EOS-om :)


Hvala hvala

Sto se mentalne higijene tice ti jesi u pravu nazalost zivimo u doba kad je sve to izgubljeno. Ne moras da se bavis zlocinima na Balkanu dovoljno je da uzmemo crnu hroniku bilo koje zemlje i vidimo u kom smeru stvari idu. I mislim da se to ne moze zaustaviti. Kao civilizacija smo spremni za jedan hard reset ili smo jako blizu tome...
Aleksandar T Aleksandar T 19:13 09.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

Nabasao sam na intervju Slavenke Drakulić o njenoj knjizi koju pominjem gore, ona kaže :

Kako objašnjavate paradoks da upravo oni koji su zdušno doprineli uništavanju jedne zemlje i ubijanju ideje južnoslovenskog zajedništva, skladnim suživotom u Ševeningenu postaju glavni čuvari duha bratstva i jedinstva?

I sama sam tu situaciju nazvala paradoksalnom, a sada bih je nazvala još i apsurdnom. Međutim, činjenica da se svi oni ljepo druže u zatvoru samo govori u prilog tome da je rat u bivšoj Jugoslaviji bio stvar ideologije. Nije bila reč o tome da je sukob među različitim nacionalnostima polako tinjao dok nije došlo do općeg sukoba. Ljudi nisu živjeli u mržnji. Naprotiv, bila je potrebna dugotrajna nacionalistička propaganda da se izazove sukob. Naravno da zatvorenici nemaju ništa jedan protiv drugoga, nije to bio njihov osobni sukob, već nacionalistička ideologija koja ih je suprotstavila jedne drugima. Pa zašto se ne bi družili? Oni su samo "izvršavali naređenja".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:08 09.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

Прича о хашкој братској љубави разнонационалних оптуженика већ полако прераста у мит, који мени понекад делује увредљиво за разум.

Наиме, као што је и под Титом, у строго контролисаним политичким условима, важило и "функционисало" братство и јединство, иста ствар се одиграва и у Хагу. И тамо се у контролисаним условима досадашњи непријатељи јако добро слажу, а спаја их – кад већ Тита нема – и заједничка "страдалничка" судбина.

Надаље, произвољно зувуче и тврдње Славенке Дракулић како се, ето, после "дуготрајне националистичке пропаганде" развили сукоби. Титова СФРЈ готово је пола века пропагирала братствојединственички концепт државе, а онда су дошли национално острашћени апаратчици и дисиденти из поститовске ере и за 5-6 година све то срушили?! То је поприлично наиван приступ целој историјској судбини балканских народа, то веровање да је дошло стотинак злих националиста и у кратком временском периоду једну дивну државу преобратило у поприште злочина и ратова.

Треба се само присетити да је и у СФРЈ број оних који су се декларисали као Југословени досегао тек негде око пола милиона (2% становништва) на самом крају њеног постојања, а и тих пола милиона били се махом "конвертити" из српске нације. Ово ипак указује на трајније и дубље укорењење националних припадности свих становника некадашње СФРЈ, које су са собом носиле и властити историјски пртљаг.


Doctor Wu Doctor Wu 00:30 10.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

Predraže, sve potpisujem. Samo mala ispravka čisto formalne prirode
Треба се само присетити да је и у СФРЈ број оних који су се декларисали као Југословени досегао тек негде око пола милиона (2% становништва) на самом крају њеног постојања, а и тих пола милиона били се махом "конвертити" из српске нације.

Najveći broj je bio, zapravo, na popisu 1981.- 1.2M odnosno 5.4% ukupnog stanovništva (440K u Srbiji, pretpostavljam najviše Beogradu, 380K u Hrvatskoj i ostatak u Bosni). Na popisu iz 91. broj Jugoslovena se malo smanjio u Srbiji (320K), gotovo se prepolovio u Bosni (240K), ali zato je u Hrvatskoj pao bezmalo 4x (na 100K, pretpostavljam pretežno srpski oficiri oženjeni Hrvaticama).

Podaci za Hrvatsku su, međutim, dosta interesantni. Dok je 1981. bilo 3.45M Hrvata i 530K Srba, 1991. je bio 580K Srba (+50K pretpostvaljam YU prebezi) i 3.73M Hrvata (dakle, + 280K, po svemu sudeći 230K YU prebega + 50K ustaša koje je Tuđman vratio).

Brojevi, dakle, ukazuju da su 1981. Jugosloveni u Hrvatskoj, ipak, blagom većinom bili hrvatski (Dalmatinci) a ne srpski konvertiti (230K:150K za Hrvate). U Bosni mi se čini da su Muslimani prednjačili u svom jugoslovenstvu jer njima je religijska pripadnost uvek bila iznad nacionalne. Čini mi se (nisam siguran) da su se Muslimani pre Ustava 1974. vikali kao "nacionalno neoprijedeljeni" ili kao Srbi/Hrvati, s kim su se već lakše identifikovali.
Unfuckable Unfuckable 00:39 10.05.2009

Re:koreni priviđenja

to je meni bila poprilična enigma u askari , te daleke '83 kada su nam uvaljivali upitnike svakih pe'šes' dana...
mislim ja sam tada sebe kapirao kao, onako - pomalo inteligentnog, pa sam shvatio da ukrštaju odgovore, jer nam ista fuckin' pitanja postavljaju... i sada, glavni džez - zez u mojoj 18yr old tintari nastupa kada ja - taktički - rešim da ne "talasam" sa nacionom (JNA, jebiga!) i 'ladno krenem u izjašnjavanje kao "Jugosloven"....
a Užičanin, kaplar te iste JNA, braniteljice bratstva i enotnosti se izbeči na mene onim svojim vodnjikavim očurdama i preteći mi se unese u lice s pitanjem :
"odakle si ti, bre ???"
Pazi, ne optužujem Lika, ali simptomatično je bilo to, u momentu dok se Najveći Sin sporo hladio. A možda je samo kaplar imao podatke koje ja - nisam ?
Doctor Wu Doctor Wu 01:08 10.05.2009

Re: Re:koreni priviđenja

Na popisu 1981. sam se izjasnio kao Jugosloven (inače, porodica 100% srpska), ali, jbg, živelo se na Novom Beogradu, pola ortaka mi bili Slovenci, pola Hrvati, devojčica u to vreme Muslimanka, bolelo me baš uvo i za Srbiju i za sve. Tako da je 1 od onih 441941 "srpskih" Jugoslovena iz 1981. bio i Dr Wu (a ti sad vidi u kakvog sam se nacoškog skota izrodio, . Gori sam od Michael Savagea).
Unfuckable Unfuckable 01:13 10.05.2009

Re: Re:koreni priviđenja

ufff Wu
meni je ovo sve ok, ali mnogi će se poradovati ovakovom tvom komentaru, ne sumLJaj

btw : nbg ti je sad veri najsrpskiji deo prestonice, da ne poveruješ kako se ...izgradilo
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:20 10.05.2009

Re: Re:koreni priviđenja

Мени је само досадно да годинама слушам неке заслепљене, "просвећеном уху" подобне тезе како, ето, пет злих чикица и бабарога направише од стада кротке јагњади крвожедне вукове. Уосталом, таквом приступу је и склона С. Дракулић, иначе вешт и упечатљив писац: сувише је то тражени тоналитет, а не онај у којем је наше братство и јединство почело да потихо пева још од 1918.

Наравно, ствари не треба баш поједностављивати, има ту свега, али треби бити слеп на очи па не видети барем неке очигледне чињенице. Уосталом, мене о томе и нешто не вуче да пишем...
Doctor Wu Doctor Wu 01:56 10.05.2009

Re: Re:koreni priviđenja


btw : nbg ti je sad veri najsrpskiji deo prestonice, da ne poveruješ kako se ...izgradilo

Pa, Slovenci (uglavnom vojni piloti mada je bilo i MIPovaca) su svi, kao po komandi, još u periodu od 1981.-1984. napustili Novi Beograd, a Hrvati su sa napuštanjem počeli malo kasnije. Na njihovo mesto su došli Srbi iz Like i Bosne a oni su dosta militantni. U moje vreme, Novi Beograd je pretežno bio vojna spavaona, i bilo je tek par zgrada po obodima NBG (ja sam živeo u jednoj od njih) u kojoj su živeli Vinčanci, ljudi sa TV, MIP-ovci, ljudi s fakulteta (Dinkić je stanovao u mom kraju), kadrovi IMT-a, FOB-a, Zmaja, Teleoptika...
Unfuckable Unfuckable 02:39 10.05.2009

Re: Re:koreni priviđenja

Pa, Slovenci (uglavnom vojni piloti mada je bilo i MIPovaca) su svi, kao po komandi, još u periodu od 1981.-1984. napustili Novi Beograd, a Hrvati su sa napuštanjem počeli malo kasnije. Na njihovo mesto su došli Srbi iz Like i Bosne a oni su dosta militantni. U moje vreme, Novi Beograd je pretežno bio vojna spavaona,

što bi se reklo JNA - vokabularom :
od spavaone postade - budiona , majkomila
Mene samo zanima kako se to provalilo da su Sloventzi i Hrvati počeli organizovano da napuštaju nbg, to mi je enigma a cijenim da tu ima soli koja daje šmek onoj Brajovićevoj tezi gore.
Doctor Wu Doctor Wu 07:42 10.05.2009

Re: Re:koreni priviđenja

Predrag Brajovic
Мени је само досадно да годинама слушам неке заслепљене, "просвећеном уху" подобне тезе како, ето, пет злих чикица и бабарога направише од стада кротке јагњади крвожедне вукове. Уосталом, таквом приступу је и склона С. Дракулић, иначе вешт и упечатљив писац: сувише је то тражени тоналитет, а не онај у којем је наше братство и јединство почело да потихо пева још од 1918.

Наравно, ствари не треба баш поједностављивати, има ту свега, али треби бити слеп на очи па не видети барем неке очигледне чињенице. Уосталом, мене о томе и нешто не вуче да пишем...

Da, to otkriva tipično elitističku i totalitarnu (komunističku ili fašističku) matricu razmišljanja po kojoj su ljudi (u komunističkom rečniku narod) stoka (jagnjad je još uve stoka), koja prati i radi šta joj se kaže. Pri čemu stado ili krdo vodi bilo pendrekom i tenkom bilo propagandnom mašinerijom.

A, po meni, upravo je takav stav i koren svih problema. Što se duže suspenduje demokratija i ignoriše volja ljudi to je veći rizik od štete i vitoperenja društva. Iz pretis lonca diktature i na silu nametnutih političkih rešenja može izaći samo trulo i smrdljivo jelo.
gorran2 gorran2 09:56 10.05.2009

Piece of cake

Iz pretis lonca diktature i na silu nametnutih političkih rešenja može izaći samo trulo i smrdljivo jelo.
Verovatno je tako. Nego, kad li će demokratija početi da pokazuje svoje blagotvorno dejstvo?
Мени је само досадно да годинама слушам неке заслепљене, "просвећеном уху" подобне тезе како, ето, пет злих чикица и бабарога направише од стада кротке јагњади крвожедне вукове. Уосталом, таквом приступу је и склона С. Дракулић, иначе вешт и упечатљив писац: сувише је то тражени тоналитет, а не онај у којем је наше братство и јединство почело да потихо пева још од 1918.
Da, to otkriva tipično elitističku i totalitarnu (komunističku ili fašističku) matricu razmišljanja po kojoj su ljudi (u komunističkom rečniku narod) stoka (jagnjad je još uve stoka), koja prati i radi šta joj se kaže. Pri čemu stado ili krdo vodi bilo pendrekom i tenkom bilo propagandnom mašinerijom.
Ma, ne treba mistifikovati. Pet zlih čikica to mogu da urade - i uradili su - vrlo jednostavno.
Dovoljno je da se s jedne strane pojave u četničkim "kostimima" i da kažu "Karlobag". I da ih vlasti puste.
I pet njihove sabraće da se obuku kao odžačari, zapevaju Juru i Bobana, izjave kako je Mile Budak bio začajan književnik - a reakcija tamošnjeg društva i države izostane.
Ovdašnja televizija će sa entuzijazmom pratiti "ujake", a tamošnja "čede", i to je to.
S obzirom na našu istoriju, dovoljno je tri puta ponoviti ovaj postupak, i eto eksplozije.

Elementary, my dear dr Watson.
Doctor Wu Doctor Wu 10:36 10.05.2009

Re: Piece of cake

Ma, ne treba mistifikovati. Pet zlih čikica to mogu da urade - i uradili su - vrlo jednostavno.
Dovoljno je da se s jedne strane pojave u četničkim "kostimima" i da kažu "Karlobag". I da ih vlasti puste.
I pet njihove sabraće da se obuku kao odžačari, zapevaju Juru i Bobana, izjave kako je Mile Budak bio začajan književnik - a reakcija tamošnjeg društva i države izostane.
Ovdašnja televizija će sa entuzijazmom pratiti "ujake", a tamošnja "čede", i to je to.
S obzirom na našu istoriju, dovoljno je tri puta ponoviti ovaj postupak, i eto eksplozije

Čekaj, šefe, tek je ovo mistifikacija i to na kvadrat. Gore sam jasno pokazao i dokazao da su Hrvati u periodu između 1981. i 1991. masovno okrenuli leđa jugoslAvenstvu. Ako pretpostavimo da su Srbi i Hrvati u tom periodu bili izloženi sličnoj propagandnoj mašineriji (a ja zapravo mislim da je ona srpska bila jača u tom periodu) zar Šerloku Holmsu u tebi ipak nije striking da je "srpski" kontigent Jugoslovena opao za svega 150K a hrvatski čak za masivnih 250K. Znači, postojala je neka predispozicija, tvoje komunjare su posejale neko zrno nezadovoljstva u tom narodu.

A koliko će vremena trebati da demokratija sredi stvari? Nekad mi se cini da vama komunistima, posto verujete u te bajke istoricizma, kontrolu i silovanje istorije a ne verujete u trzista i slobodnu volju, najbolje prilici neki vudu odgovor: samo bog zna.
Sofroniye Sofroniye 13:04 10.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

Aleksandar T
Nabasao sam na intervju Slavenke Drakulić o njenoj knjizi koju pominjem gore, ona kaže :

Kako objašnjavate paradoks da upravo oni koji su zdušno doprineli uništavanju jedne zemlje i ubijanju ideje južnoslovenskog zajedništva, skladnim suživotom u Ševeningenu postaju glavni čuvari duha bratstva i jedinstva?

I sama sam tu situaciju nazvala paradoksalnom, a sada bih je nazvala još i apsurdnom. Međutim, činjenica da se svi oni ljepo druže u zatvoru samo govori u prilog tome da je rat u bivšoj Jugoslaviji bio stvar ideologije. Nije bila reč o tome da je sukob među različitim nacionalnostima polako tinjao dok nije došlo do općeg sukoba. Ljudi nisu živjeli u mržnji. Naprotiv, bila je potrebna dugotrajna nacionalistička propaganda da se izazove sukob. Naravno da zatvorenici nemaju ništa jedan protiv drugoga, nije to bio njihov osobni sukob, već nacionalistička ideologija koja ih je suprotstavila jedne drugima. Pa zašto se ne bi družili? Oni su samo "izvršavali naređenja".


Ja bih upitao gospodju Drakulic sledece: ako su hrvatski dobrovoljci za vreme I sv. rata cinili zverstva po Srbiji u okviru vojske austro-ugarske monarhije i ako te mrznje nije nestalo od 1918 do 1941 vec se manifestovala na jos gori nacin kroz NDH i Jasenovac i zverstva ustasa po Lici i Krajini, sta je to onda, koji magicni recept, je Tito imao da eliminise istu tu mrznju od 1945 do 1990 ? Duzi period ? Kakvo takvo ekonomsko blagostanje za vreme Ante Markovica i/ili relativno ugodan zivot radnicke klase od 70ih pa do 90ih? :)

A cisto da dodam Srbija je posle WWII bila kaznjena zato sto je podrzavala cetnicki pokret. Ako se ne varam sam Antonije Isakovic je u Trenu napisao da do dolaska Rusa partizanski pokret posle 1941 i Uzicke republike nije imao jako uporiste u Srbiji. Dakle dolaskom na vlast Tito je zestoko kaznio Srbiju dok sa druge strane nisam bas ubedjen koliko je Hrvata kaznjeno za ustaski pokret. To je primer frustracije koja propagira kroz vreme i manifestuje se u nekom novom ratu. Slicno ce biti i sa Hagom.. mozda malo blazi oblik.

I dan danas u katedrali u Zagrebu (zaboravo sam ime, nije daleko od trga) Stoji ploca posvecena biskupu Alojziju Stepincu koji je izjavio parafrazirano da u pravoslavlju ne postoji moral, principi, pravda, istina, postenje i da je najveca posast Evrope (parafrazirano). I onda cemo da verujemo da se narodi "vole" :) To je ili kranje naivna tvrdnja ili krajnje podmukla.
gorran2 gorran2 16:13 10.05.2009

Re: Piece of cake

Čekaj, šefe, tek je ovo mistifikacija i to na kvadrat. Gore sam jasno pokazao i dokazao da su Hrvati u periodu između 1981. i 1991. masovno okrenuli leđa jugoslAvenstvu. Ako pretpostavimo da su Srbi i Hrvati u tom periodu bili izloženi sličnoj propagandnoj mašineriji (a ja zapravo mislim da je ona srpska bila jača u tom periodu) zar Šerloku Holmsu u tebi ipak nije striking da je "srpski" kontigent Jugoslovena opao za svega 150K a hrvatski čak za masivnih 250K. Znači, postojala je neka predispozicija, tvoje komunjare su posejale neko zrno nezadovoljstva u tom narodu.

A koliko će vremena trebati da demokratija sredi stvari? Nekad mi se cini da vama komunistima, posto verujete u te bajke istoricizma, kontrolu i silovanje istorije a ne verujete u trzista i slobodnu volju, najbolje prilici neki vudu odgovor: samo bog zna.
Istovremeno si dokazao i da je postojala otvorenost Hrvata prema jugoslAvenstvu, zar ne?
Popis 1991. već ima predistoriju Miloševićevog nasilnog menjanja odnosa snaga u federaciji 1989, i bar dve godine velikosrpske propagande - koja je u Srbiji nailazila na najširu podršku.
Prema tome, ovo što si izneo pre dokazuje moju nego tvoju tezu. Ovo je jesen 1990. u Srbiji (i to "opozicija", a ne Milošević):



Milošević je kompromitovao jugoslA/Ovenstvo svojim licemernim sakrivanjem velikosrpstva iza tobožnjeg pokušavanja da se očuva Jugoslavija i namernim unošenjem konfuzije u ove pojmove. Odatle potiče nesumnjivo veći pad jugoslA/Ovenstva među Hrvatima nego među Srbima 1988-1991.
O tržištu i komunjarama ja bih ipak drugi put.
O slobodnoj volji, treći.
shumska shumska 17:38 10.05.2009

Re: Re:koreni priviđenja

U moje vreme, Novi Beograd je pretežno bio vojna spavaona, i bilo je tek par zgrada po obodima NBG (ja sam živeo u jednoj od njih) u kojoj su

ima primera delova nbgd gde je ova distinkcija ludački jasno izražena: u jednom od blokova vojna zgrada je obavezno imala primese crvene boje a civilne pak plave. na bele solitere. podeljeno jasno.
"disciplina" i uredjenje slabije po plavim, našim civilnim ulazima.
Aleksandar T Aleksandar T 22:28 10.05.2009

Re: Isplati se ako si na pravoj strani...

Ja bih upitao gospodju Drakulic sledece: ako su hrvatski dobrovoljci za vreme I sv. rata cinili zverstva po Srbiji u okviru vojske austro-ugarske monarhije i ako te mrznje nije nestalo od 1918 do 1941 vec se manifestovala na jos gori nacin kroz NDH i Jasenovac i zverstva ustasa po Lici i Krajini, sta je to onda, koji magicni recept, je Tito imao da eliminise istu tu mrznju od 1945 do 1990 ? Duzi period ?


Slavenka je bila jedna od državnih neprijetalja u Hrvatskoj zbog svog pisanja u inostranim medijima o hrvatskoj politici 90-ih pa i sada, moguće da romantičarski govori o nekim stvarima ali moram se složiti da je, barem što se BiH tiče, ratna propaganda bila faktor koji je raspirio mržnju do nevjerovatnih granica...moguće da smo svi folirali , ali se barem nismo ubijali, postojao je sistem koji je , budimo realni, ne bas toliko rigidno, kontrolisao civilizovanje balkanaca...ljubav jeste forisana što je greška KP a i sada međunarodne zajednice u BiH, jer da se više radilo na tome da se podnosimo sa svim našim istinama možda rat i raspad ne bi izgledali tako okrutno kako su izgledali
adam weisphaut adam weisphaut 23:18 08.05.2009

Činjenica

da mu je dozvoljeno da pobegne, a i o visini kazne se slažem sa autorom, nažalost već je postalo praksa,
samo bih hteo da dodam:
Aktivista za ljudska prava Zorana Pusića i novinara Dragu Hedla, čiji je intervju sa Krunoslavom Fehirom 2005. godine izvukao iz mraka zločine Branimira Glavaša i njegove ekipe za ubijanje pred sudnicom je dočekala bijesna rulja porijeklom iz Osijeka koju je predvodila sestra Ivice Krnjaka.

kako je i u HR evidentno podjednako popularan unutrašnji neprijatelj...
Doctor Wu Doctor Wu 08:42 09.05.2009

Ni u jednoj civilizovanoj

zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora. Zaključak? Hrvatska je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde. Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je hrvatski pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom, i do koje mere su Sanaderova i Mesićeva obraćanja svetu i susedima samo šminkanje tragičnog stanja Hrvatske i najobičnije medijsko paradiranje. Na ovu skandaloznu presudu bi trebalo da reaguju i AI i EU.

Glavaševo "bekstvo" je samo prirodna posledica takvog stanja u društvu a špekulacije da je Glavaš već dobio bosansko državljanstvo i osobnu kartu ukazuju na pravu prirodu režima u hrvatskom delu "Herceg Bosne". Baš me zanima kakva će biti reakcija "međunarodnog predstavnika" za Bosnu.

Exitus Letalis Exitus Letalis 20:26 09.05.2009

Re: Ni u jednoj civilizovanoj

zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora.

moguće je.
moguće je i da budu oslobođeni, kao u slučaju škorpioni ili suva reka.
Zaključak? Hrvatska je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde.

lahko se može primeniti i u srbiji.
Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je hrvatski pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom, i do koje mere su Sanaderova i Mesićeva obraćanja svetu i susedima samo šminkanje tragičnog stanja Hrvatske i najobičnije medijsko paradiranje.

kao pod indigom.
Na ovu skandaloznu presudu bi trebalo da reaguju i AI i EU.

tačno. i na ostale takve presude i odnos političara prema istima.
kao i prema počiniocima.

na primer, kao prema goranu hadžiću koga su fotografisali kada je brisao iz svoje kuće iz novog sada
Goran Vučković Goran Vučković 21:30 09.05.2009

Poen za EL :)

Moram da priznam da ne preporučujem prečesto komentare od EL, ali ovo je bilo jače od mene, sorry Dr Wu :)
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:49 09.05.2009

Re: Poen za EL :)

Goran Vučković
Moram da priznam da ne preporučujem prečesto komentare od EL, ali ovo je bilo jače od mene, sorry Dr Wu :)

znaš gorane, to neće biti za doktora nikakav argument, jer on ne priznaje ničije argumente koji se ne slažu sa njegovim pogledom na stvari.
međutim, činjenica je da su skoro sva suđenja za ratne zločine pred specijalnim sudom u srbiji vraćeni od strane vrhovnog suda na ponovno suđenje.
i ovčara i zvornik i škorpioni i podujevo...
vešt čovek kao doktor mogao bi to da izgugluje očas posla.
al mu ne odgovaraju rezultati guglovanja.
Doctor Wu Doctor Wu 22:22 09.05.2009

Re: Poen za EL :)

Goran Vučković
Moram da priznam da ne preporučujem prečesto komentare od EL, ali ovo je bilo jače od mene, sorry Dr Wu :)

Ma neka mi se vi unterhaltujete, stvarno nemam ništa protiv. Ne sumnjam ja da Jasnica može ovako do sutra, njoj bar pljuvačke nikad nije falilo kad je Srbija u pitanju. Nju čovek i kad bi pitao "Koliko je sati?" ona bi odmah zasula "A Omarska? Foča? Srebrenica? Suva Reka? (doduše, tu je vrlo selektivna, nikad ne pominje Bratunac, Tuzlu, Sarajevo, "žute kuće" ) ili sa nekim citatom iz reporta koji je upravo otkucala Kandićki. Mislim, kako joj objasniti, može i treba to, ali kad je tema...

Što se mene tiče, nisam u svom postu pomenuo ni S od Srbija. O Srbiji sam pisao gde je bila tema (kod Gordane Čomić, na primer). Ovde sam pisao o slučaju Glavaš i njegovim implikacijama. Pozz oboma.
Goran Vučković Goran Vučković 22:31 09.05.2009

Re: Poen za EL :)


znaš gorane, to neće biti za doktora nikakav argument, jer on ne priznaje ničije argumente koji se ne slažu sa njegovim pogledom na stvari.
međutim, činjenica je da su skoro sva suđenja za ratne zločine pred specijalnim sudom u srbiji vraćeni od strane vrhovnog suda na ponovno suđenje.
i ovčara i zvornik i škorpioni i podujevo...
vešt čovek kao doktor mogao bi to da izgugluje očas posla.
al mu ne odgovaraju rezultati guglovanja.

Ne znam kako će doktor reagovati, ali moram da priznam da mi je bila simpatična njegova (ne)konzistentnost. Siguran sam da bi žestoko polemisao sam sa sobom da je samo postavio meta-promenljive u ime države, ovako:
Ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora. Zaključak? <XY> je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde. Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je <XY> pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom, i do koje mere su <XY-premijer> i <XY-predsednik> obraćanja svetu i susedima samo šminkanje tragičnog stanja <XY> i najobičnije medijsko paradiranje. Na ovu skandaloznu presudu bi trebalo da reaguju i AI i EU.

pošto znam da je vrlo kivan na Britance zato što misle na ovaj način (ili ih bar on optužuje za tako nešto, koliko se sećam). Ali možda je predugo u Britaniji. Možda ću i ja biti ovakav jednom, ko zna

Goran Vučković Goran Vučković 22:32 09.05.2009

Re: Poen za EL :)


Što se mene tiče, nisam u svom postu pomenuo ni S od Srbija. O Srbiji sam pisao gde je bila tema (kod Gordane Čomić, na primer). Ovde sam pisao o slučaju Glavaš i njegovim implikacijama. Pozz oboma.

I ja prijatno veče želim oboma, doktore :)
Doctor Wu Doctor Wu 23:55 09.05.2009

Re: Poen za EL :)

pošto znam da je vrlo kivan na Britance zato što misle na ovaj način (ili ih bar on optužuje za tako nešto, koliko se sećam). Ali možda je predugo u Britaniji.

Šta sad tebi nije jasno? Jesam li ja izrazima koje sam koristio povredio himen nečije političke korektnosti? Obrazložio sam gore da je država koja sudiji (koji predstavlja predstavnika sudske vlasti u nekoj zemlji) dozvoljava da nacionalno ili plemensko stavlja ispred osnovnih civilizacijskih normi (a pravo na život još uvek spada u te norme) divljačka. Znači, to je argument koji čak ni tvoja drugarica ne problematizuje taj argument, nego je samo požurila da i Srbiju (verovatno i Bosnu, mada sumnjam da ćemo od nje ikada čuti kritički stav na račun Muslimana) stavi u isti koš.

Dakle, radi se o vrlo konkretnoj stvari i vrlo konkretnom slučaju i stvarno mi nije jasno šta sad u to prtljaš Britance i ove programerske metaigrice.
Goran Vučković Goran Vučković 00:05 10.05.2009

Re: Poen za EL :)


Šta sad tebi nije jasno? Jesam li ja izrazima koje sam koristio povredio himen nečije političke korektnosti? Obrazložio sam gore da je država koja sudiji (koji predstavlja predstavnika sudske vlasti u nekoj zemlji) dozvoljava da nacionalno ili plemensko stavlja ispred osnovnih civilizacijskih normi (a pravo na život još uvek spada u te norme) divljačka. Znači, to je argument koji čak ni tvoja drugarica ne problematizuje taj argument, nego je samo požurila da i Srbiju (verovatno i Bosnu, mada sumnjam da ćemo od nje ikada čuti kritički stav na račun Muslimana) stavi u isti koš.

Dakle, radi se o vrlo konkretnoj stvari i vrlo konkretnom slučaju i stvarno mi nije jasno šta sad u to prtljaš Britance i ove programerske metaigrice.

Ma volim ja vas oboje, nego zamisli da sam ti ja rekao da mi je neki Britanac rekao sledeće:
Ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora. Zaključak? Hrbija je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde. Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je Hrbijanski pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom, i do koje mere su Mirko Sanader i Boris Mesić obraćanja svetu i susedima samo šminkanje tragičnog stanja Hrbije i najobičnije medijsko paradiranje. Na ovu skandaloznu presudu bi trebalo da reaguju i AI i EU.

Šta bi ti meni rekao? Da je previše nesofisticirano za jednog Britanca, ili kako?
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:27 10.05.2009

Re: Poen za EL :)

Ne sumnjam ja da Jasnica može ovako do sutra, njoj bar pljuvačke nikad nije falilo kad je Srbija u pitanju.

mani se deminutiva kad vređaš. ništa bolje ne zvuče tvoje uvrede.
mislim ono, govno u šarenom papiru s mašnicom je ipak govno.
ja kapiram da ti sa te distance, jerbo nisi ovde, misliš da imaš taj širi pogled.
al nemaš.

niko se ne rađa s mržnjom.
mržnju uči. u školi, u porodici, u društvu.
ne znam gde al ti si je dobro naučio.
žalosno.
ali kad je tema...

pa tema je doktore, kako nije.
jer inače, s kog mesta ovako govoriš o čitavoj jednoj zemlji:

Hrvatska je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde.

o svim građanima te zemlje.
dal s mesta savršeno uređene države koja je sve svoje dobre i loše stvari stavila na mesto/rešila?
ili sa nekim citatom iz reporta koji je upravo otkucala Kandićki.

na šta treba čitaoce da uputi ova rečenica?

a ova?

mada sumnjam da ćemo od nje ikada čuti kritički stav na račun Muslimana

o kojim muslimanima?
nisko je i bedno to što radiš.
al ništa neočekivano.
lahka ti noć...

Aleksandar T Aleksandar T 10:06 10.05.2009

Re: Poen za EL :)

Biblija je vrlo poučna ali je problem što je vjernici često koriste samo kao ukras u regalu, kaže recimo da mnogi prije vide trn u tuđem, nego brvno u svom oku...
Pomenuto je i u ovom tekstu da je sličaj Glavaš postao aktuelan samo zbog upornosti kolege Drage Hedla koji godinama trpi torturu zbog svojih članaka..dan nakon ulaska hrvatske vojske u Knin Feral je pisao o zlčinima nad Srbima...U prime time terminu Denis Latin je emitovao film pokojnog Božidara Kneževića Oluja nad Krajinom

Globus je objavio masu članaka o Merčepovim zločinima, zločinima u Osijeku, ubistvima Srba civila...Brešan je snimio film o ubistvu srpske porodice u hrvatskom gradu...moglo bi se ovako nabrajati ali se malo toga može naći sličnog na drugoj strani a da se uporedi...malo je naravno reći će mnogi od
drugih
ali mi sada nismo tema ...
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:58 10.05.2009

Re: Poen za EL :)

U prime time terminu Denis Latin je emitovao film pokojnog Božidara Kneževića Oluja nad Krajinom

koji nije slulčajno pokojni, nažalost.
kao ni levar.

feral sam čitala kao podlistak slobodne dalmacije, pa kad se odvojio, dobijala sam ga preko praga.
jedan od njih trojice je slao u prag mom bratu, izbeglici iz doboja, a on meni nekim čudnim vezama,
najčešće autobusom čuvene zorice.

da, naravno da su pisali.
čičak je objavi spisak oko 70 pobijenih srba u gospiću, sve civili.
objavio je da je srušeno oko 5.000 srpskih kuća koje se nisu nalazile
u ratnom području.

pisao je feral o medačkom džepu, o velesajmu, o vukovaru...
ko je hteo da zna, mogao je. bilo je načina.

nazvati čitav jedan narod hordom je u najmanju ruju besramno.
Doctor Wu Doctor Wu 11:01 10.05.2009

Re: Poen za EL :)


nazvati čitav jedan narod hordom je u najmanju ruju besramno.

Ne narod nego državu. Ne podmeći i ne laži.
sentinel26 sentinel26 11:33 10.05.2009

Re: Poen za EL :)

Aleksandar T
Biblija je vrlo poučna ali je problem što je vjernici često koriste samo kao ukras u regalu, kaže recimo da mnogi prije vide trn u tuđem, nego brvno u svom oku...Pomenuto je i u ovom tekstu da je sličaj Glavaš postao aktuelan samo zbog upornosti kolege Drage Hedla koji godinama trpi torturu zbog svojih članaka..dan nakon ulaska hrvatske vojske u Knin Feral je pisao o zlčinima nad Srbima...U prime time terminu Denis Latin je emitovao film pokojnog Božidara Kneževića Oluja nad Krajinom
Globus je objavio masu članaka o Merčepovim zločinima, zločinima u Osijeku, ubistvima Srba civila...Brešan je snimio film o ubistvu srpske porodice u hrvatskom gradu...moglo bi se ovako nabrajati ali se malo toga može naći sličnog na drugoj strani a da se uporedi...malo je naravno reći će mnogi od
drugihali mi sada nismo tema ...
Aleksandre,
Ja mislim da se ovakav razvoj dogadjaja sa Glavašem mogao predvideti do detalja i da se mogao spriječiti, pa smatram da je hrvatska vlast odgovorna, a ne bi me iznenadilo saznanje ni da su mu pojedinci iz sjenke i pomagali..

Svima na balkanskom prostoru je neophodan po jedan Denis Latin, nekima bogme i cijela četa. Njemu je ipak lakše jer pred njim nijesu zatvoreni državni resursi, što ipak vrijedi za neki plus + .

U tezu da se "zločin isplati" ipak ne vjerujem, možda kratkoročno, razbije se i taj krčag jer ga uvijek prepune.

Exitus Letalis Exitus Letalis 12:36 10.05.2009

Re: Poen za EL :)

Ne narod nego državu. Ne podmeći i ne laži.

niti podmećem, niti lažem, sem ako tebi ovo nije neko podmetnuo.
pročitaj još jednom šta si napisao.

Ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora. Zaključak? Hrvatska je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde. Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je hrvatski pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom


ko čini hrvatsku zemlju?
dal narod odnosno društvo, kako si sam napisao?
ko je primitvna rulja, odnosno horda?
osim ako ti pod hrvatskom kao divljačkom zemljom, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde, ne smatraš šačicu ljudi.
budi precizan.
pročitaj šta si napisao pre nego što klikneš "sve je OK"

p.s. da li su država i narod odvojeni?
da li u državi ima građana?
zašto je hrvatska divljačka zemlja?
ako je divljačke, kako to da građani, odnosno narod nije isti takav?
ili pristaje da živi u divljačkoj zemlji u kojoj vlada zakon primitivne rulje odnosno horde?
ko čini društvo korumpirano primitivnim šovinizmom?
ima li nekog otmenog šovinizma?
mnogo pitanja si otvorio ovim postom punim mržnje i kvalifikacija od kojih pokušavaš
da se ogradiš u nekoliko reči - da ja podmećem i da nije u pitanju narod nego država.
Aleksandar T Aleksandar T 12:44 10.05.2009

Re: Poen za EL :)




Ja mislim da se ovakav razvoj dogadjaja sa Glavašem mogao predvideti do detalja i da se mogao spriječiti, pa smatram da je hrvatska vlast odgovorna, a ne bi me iznenadilo saznanje ni da su mu pojedinci iz sjenke i pomagali..




Idu lokalni izbori a Sanaderu je vazda važnija bila vlast od Evrope i morala...većina hrvatskih medija komentariše da je Glavašu pušteno da pobjegne , a ako uzmemo da su predstavnici Evropske komisije sa velikim zanimanjem pratili ovo suđenje jasno je da je Hrvatska nakon neuspješne epizode "gotovina" dobila još jednu ništa manje bolnu diplomatsku epizodu "glavaš" koja će mjesecima da odzvanja briselskim hodnicima....
Sanader je morao danima objašnjavati porijeklo svojih satova hrvatskim medijima, ovdje, u BiH, se ne smije postaviti pitanje mnogo većih političkih trofeja....em novinari pišu hrabro, em ih javnost podržava, bez oba ova segmenta nema uspjeha
Sofroniye Sofroniye 12:56 10.05.2009

Re: Poen za EL :)

objegne , a ako uzmemo da su predstavnici Evropske komisije sa velikim zanimanjem pratili ovo suđenje jasno je da je Hrvatska nakon neuspješne epizode "gotovina" dobila još jednu ništa manje bolnu diplomatsku epizodu "glavaš" koja će mjesecima da odzvanja briselskim hodnici


To sto ce da odzvanja nema nikakve veze. Englezi i Nemci ce se vec nagoditi oko Hrvatske (a vrlo je verovatno da ce deo tog dogovora imati veze sa Turskom). Vecina stvari u zivotu moze da se predstavi na onaj ili ovaj nacin i stvar je percepcije (pogotovu u politici) tako da je samo bitno ko te podrzava i koliku medijsku masineriju taj neko ima iza sebe, Dakle hrvatska drzava je uradila mnogo gore stvari (drzava, ne narod da me ne bi hvatali za rec) pa nikad ni za sta od toga nije bila osudjena. Cini mi se da (ali videcemo) ce i Gotovina fino proci.

Zadatak Haga nije da kazni odgovorne i pomogne smirivanje. Zadatak Haga je da opravda nelegalnu intervenciju NATO pakta i sve ono sto je ucinjeno pre i posle toga u sklopu te akcije. Svojim postupcima Hag kreira nove frustracije koje ce se pokazati u nekim novim ratovima. Jedino pitanje je da li je to slucajnost i.e., posledica gluposti ljudske ili neko ima mnogo perfidniju strategiju. Posmatrajuci ljudsku istoriju od napoleonskih ratova do danasnjeg doba ja se kladim na ovo drugo.
Aleksandar T Aleksandar T 22:21 10.05.2009

Re: Poen za EL :)

Hmmm Sofroniye,

moram priznati da nešto nisam ovih dana pobornik teorija te vrste o dogovorima velikih o baš svemu što se tiče nas malih....istorija je puna tih dogovora koji govore u prilog tvojoj tezi ali mislim da je ovo trenutak u kome veliki imaju dvoljno svojih problema i jedino žele da im Balkan ne pravi dodatne probleme i da ga donekle drže pod kontrolom, a ne vjerujem da imaju više toliko energije da se bave nama..tako da mislim da će politika batine, umjesto mrkve, biti aktuelna idućih mjeseci za Hrvatsku
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:37 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Vucko

Moram da priznam da ne preporučujem prečesto komentare od EL, ali ovo je bilo jače od mene...
...
Ne znam kako će doktor reagovati, ali moram da priznam da mi je bila simpatična njegova (ne)konzistentnost.


A meni je tvoja nekonzistetnost vrlo ruzna Vucko. Bilo bi logicno da se svaka pristojna osoba zgrozi nad odvratnim zlocinima i osudi pravosudni sistem zemlje koja za te DOKAZANE zlocine moze da dosudi bilo kakvu drugu kaznu osim zakonski maksimalne (sto je uradio Wu) ... A ti preporucujes post koji temu skrece na neku drugu zemlju i time pokusava da (inidrektno) umanji odgovornost hrvatske drzave i njenog pravosudja sa ove sramno niske kazne...

Ali pravi biser dolazi tek sada: proverih na netu navod iz posta koji ti preporucujes: "moguće je i da budu oslobođeni, kao u slučaju škorpioni ili suva reka". I kao sto bi se moglo ocekivati radi se o odvratnoj manipulaciji ili bolje reci LAZI tako svojstvenoj autorki posta: i u slucaju skorpiona i u slucaju suva reka su po dvojica najkrivljih osudjena na maximalne kazne (20 godina) ... Prema tome jasno je da se u slucaju onih koji nisu osudjeni radi o ljudima kojima ubistva nisu dokazana odnosno nisu krivi. Ne znam samo po kom osnovu bi ti i Jasna mogli da uporedjujete navedene slucajave iz SRB i HR? I sta bi vi smatrali pravdom - valjda da u Srbiji SVI optuzeni bez obzira da li su krivi ili ne, da li im je krivica dokazana ili ne budu osudjeni maksimalnim kaznama? Valjda i bez sudjenja?

Sto se mene tice slucajevi Suva Reka i skorpioni bi po svim racionalnim kriterijumima mogli da sluze kao PRIMER svima u regionu, ukljucujuci i HR ... To da za Jasnu ne vaze racionalni kriterijumi je odavno poznato, ali ti me vrlo neprijatno iznenadjujes ....

Goran Vučković Goran Vučković 13:24 11.05.2009

Iznenadjen i uvredjen

To da za Jasnu ne vaze racionalni kriterijumi je odavno poznato, ali ti me vrlo neprijatno iznenadjujes ....

Pročitaš kako ti odgovara, pa se iznenađuješ.

Moj problem sa Dr. Wu-ovim komentarom je u tome što ova njegova primedba:
Ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora. Zaključak? <XY> je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde. Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je <XY> pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom, i do koje mere su <XY-premijer> i <XY-predsednik> obraćanja svetu i susedima samo šminkanje tragičnog stanja <XY> i najobičnije medijsko paradiranje. Na ovu skandaloznu presudu bi trebalo da reaguju i AI i EU.

teško da može da se ne zalepi i za Srbiju (kao što je Jasna i uradila). Koliko se sećam, kod tih slučajeva (Škorpioni, Suva Reka) nekako je na kraju usfalilo dokaza da se komandirima jedinica nalepi ozbiljnija kazna (čak mi se čini da je kod slučaja Suva Reka komandir oslobođen odgovornosti (ali ostaviću ovo Jasni da dokumentuje (ako ima strpljenja), pošto je ona mnogo više upućena u tu oblast - evo ja sam našao na brzaka samo ovo). Nisam siguran, takođe, da li je Glavaš lično pobio sve te ljude (uključujući i mog prezimenjaka Vučkovića) ili su to uradili njegovi podređeni.

Moj komentar Dr. Wu-u je posledica prvenstveno toga da je on ovde po blogu više puta tvrdio da Britanci nas smatraju divljacima itd (da ne jurim sad i na to reference, čini mi se da je bilo kod Jovića poslednji put) i da se čak manje-ili više svesno ta vrsta predrasuda plasira kroz njihove medije. Zato mi je bilo malo smešno, moram da priznam, kad on ispali tako nešto o Hrvatskoj, bez da trepne. Da ne krećem sa sopstvenom uvređenošću, kao što ti, čini mi se, voliš da primenjuješ u poslednje vreme.

Ali mogu i tako da formulišem, da: po meni je uvreda i za Srbiju i njene građane reći onakve reči o Hrvatskoj, u vezi onakvog događaja. Dr. Wu se malo zaboravio odakle je, čini mi se - i sasuo uvrede na račun države i naroda koji su nam suviše slični da bismo mogli da njima tako oplakujemo usta, bez da vređamo sami sebe. Ili bar ja tako vidim celu stvar. Što sam, nadam se, u tom smislu i formulisao.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:10 11.05.2009

Re: Iznenadjen i uvredjen

Vučko
...tuc ... muc ....


Vrlo neubedljivo zvucis ... a sto ne probas da priznas da si se malkice zaleteo ... mozda zbog svoje naklonosti prema Jasninoj "borbi"?

Imas problem sa Wu-ovim komentarom pa preporucujes/hvalis Jasninu propagandnu besmislicu? Za mene bi bilo ok da si recimo prebacio Wuu da je preostar prema HR. On cesto ostro nastupa i to moze nekima od nas da se svidja a nekima ne ... ali ova tvoja argumentacije jednostavno ne pije vodu. I gde nadje bas Natasu Kandic da potkrepis Jasnine tvrdnje - to valjda po onoj narodnoj "pitaj moga brata ..."? Dovoljno je bilo uraditi ono sto sam i ja: ukucati "presuda skorpioni/suva reka" pa proveriti da su glavni krivci dobili maksimalne kazne. Mislis da bi se neko (ukljucujuci i Wu-a) bunio da je recimo Glavas i onaj kome je on izdao naredbu da pobije ljude dobio maksimalnu kaznu? Cak i ako bi se u tom slucaju mogle dovoditi u pitanje presude za neke druge (sa)ucesnike (kao sto ce pretpostavljam Jasna pokusati da uradi u njenim "omiljenim" slucajevima) u takvim slucajevima je jasno da se sudu ne moze prebaciti POTPUNI promasaj ...

I ne kapiram kako podlezes toj njihovoj propagandi da se uvek i u svemu trazi paralelizam izmedju "nas" i "drugih" kad se govori o drugima ... a u obrnutoj situaciji se uvek kaze "bas me briga za druge - vazno je moje dvoriste". Ali cak i ako se vrsi to uporedjivanje pokusaj da me/nas ubedis da ovo tvoje da smo mi buduci "suvise slicni" (sa cime se inace slazem) bas u SVEMU slicni - a posebno po ovom pitanju i u ovom trenutku.

Ja ne kazem da je Srbija bolja u Hrvatske u svemu, naprotiv, verovatno je obrnuta situacija cesci slucaj ... ali u ovom konkretnom slucaju i sa ovim sto znamo u ovom trenutku i po ovome pitanju je Srbija znatno ispred Hrvatske (moja teza je da je glavni razlog to sto je SRB napravila neuporedivo drasticniji rez sa prosloscu i proslom vlascu nego HR). I zasto je problem to reci?

I bas bih voleo da cujem od tebe: ako je onako kako sam ja nasao na netu tacno, da li se ti slazes sa mnom? Ili ipak imas jos uvek neki kontra-argument?

pozz

ps. Ne razumem cemu one spekulacije "Nisam siguran, takođe, da li je Glavaš lično pobio " ako nam je vec i domacin bloga u uvodnoj temi izlozio da je u drugom slucaju "Glavaša se tereti da je naredio uhićenja, provođenje mučenja te ubijanje sedam civila srpske nacionalnosti koji su bačeni u Dravu"? Ako je naredio ubijanje onda je jasno da je on najkrivlji/najodgovorniji ...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:44 11.05.2009

Re: Iznenadjen i uvredjen

Goran Vučković
Moj komentar Dr. Wu-u je posledica prvenstveno toga da je on ovde po blogu više puta tvrdio da Britanci nas smatraju divljacima itd (da ne jurim sad i na to reference, čini mi se da je bilo kod Jovića poslednji put) i da se čak manje-ili više svesno ta vrsta predrasuda plasira kroz njihove medije.

Не бих се у друго мешао, али што се тиче оног дивљаштва писао сам давно приказ једне књиге о томе, где се истражује представе о балканским народима у британској литератури, и у два наврата упућивао блогерску публику на то линком.

Неће ме мрзети да, за Горана, то урадим и трећи пут, жао ми је ако овим неком досадим. Погледати, дакле, ОВДЕ.

Што се тиче електронских медија, најзабавније ми је како ми Балканци чак ни властити језик не знамо да говоримо, барем тако испада у многим ТВ емисијама које се надсинхронизују, јер у тим приликама оригинални глас прекривен је некаквим чупавим енглеским с тешким акцентом, ваљда да би се дочарала цивилизацијска удаљеност дотичног балканског говорника, иако ти балкански говорници сасвим ваљано говоре свој матерњи језик, па ми није јасно откуд у преводу на енглески морају да звуче као највећи примитивни необразовани дебили. (Нисам то приметио када су, рецимо, немачки саговорници били надсинхронизовани.)

Има ту још пуно лепих ствари...
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:53 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Ali pravi biser dolazi tek sada: proverih na netu navod iz posta koji ti preporucujes: "moguće je i da budu oslobođeni, kao u slučaju škorpioni ili suva reka". I kao sto bi se moglo ocekivati radi se o odvratnoj manipulaciji ili bolje reci LAZI tako svojstvenoj autorki posta: i u slucaju skorpiona i u slucaju suva reka su po dvojica najkrivljih osudjena na maximalne kazne (20 godina) ...

neki su i oslobođeni.
al to je samo tvoja tema.
ne i moja.
skoro sve presude su vraćene na ponovno suđenje i to od koga?
od vrhovnog suda.
međutim, vaso, da si pročitao moj prvi post, možda bi drugačije mislio.
i sama smatram da je skandalozno mala kazna.
takođe smatram, a to sad kažem, da je skandalozno da bosna i hercegovima izda putne isprave osobi koja
je u krivičnom postupku.

ali na šta sam ja reagovala to je, da ponovim, ovo:

Ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora. Zaključak? Hrvatska je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde. Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je hrvatski pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom.

ako za tebe nema ništa sporno u ovoj izjavi dr wua, sorry, mislim da ste u istom čamcu.

p.s. nemoj me baš tako olako nazivati lažovom.
sve se može proveriti.
naravno da nisu svi oslobođeni.
ali su oslobođeni.
neki su dobili minimalne kazne.
uprkos veličanstvenom sudiji vesku krstajiću i presudi koju je čitao 4 sata,
ovčara je vraćena na ponovno suđenje.
vraćeno je podujevo.
vraćen je zvornik.
ne znam sve napamet.
ali da se proveriti kod specijalnog suda.
ima njihov link.

pozz

Jasna
Goran Vučković Goran Vučković 15:06 11.05.2009

Re: Iznenadjen i uvredjen

Vrlo neubedljivo zvucis ... a sto ne probas da priznas da si se malkice zaleteo ... mozda zbog svoje naklonosti prema Jasninoj "borbi"?

Isto ovo i ja tebi: da li ti smeta moj razgovor sa Dr. Wu-om o njegovoj "britanizaciji" samo zbog toga što je Jasna deo ove priče?
I ne kapiram kako podlezes toj njihovoj propagandi da se uvek i u svemu trazi paralelizam izmedju "nas" i "drugih" kad se govori o drugima ... a u obrnutoj situaciji se uvek kaze "bas me briga za druge - vazno je moje dvoriste". Ali cak i ako se vrsi to uporedjivanje pokusaj da me/nas ubedis da ovo tvoje da smo mi buduci "suvise slicni" (sa cime se inace slazem) bas u SVEMU slicni - a posebno po ovom pitanju i u ovom trenutku.

Moram da priznam da postaješ gori od Jasne, što se tiče nekih tema :)
I bas bih voleo da cujem od tebe: ako je onako kako sam ja nasao na netu tacno, da li se ti slazes sa mnom? Ili ipak imas jos uvek neki kontra-argument?

Promašio si temu, sorry. Mogu sad da idem?
Goran Vučković Goran Vučković 15:09 11.05.2009

Re: Iznenadjen i uvredjen


Не бих се у друго мешао, али што се тиче оног дивљаштва писао сам давно приказ једне књиге о томе, где се истражује представе о балканским народима у британској литератури, и у два наврата упућивао блогерску публику на то линком.

Ma znam, Predraže, čitao sam to i kod Jovića i kod tebe. Nego ja ovo više Dr. Wu-u u zezanju, sa sve asocijacijom na njegovo drugo državljanstvo - ali evo me opet u priči o tome sa koje je strane Drina krivlja, QQ meni.
gorran2 gorran2 15:14 11.05.2009

Re: Iznenadjen i uvredjen

Sa "druge" strane je i Drina krivlja, i trava zelenija. Tradicionalno.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:34 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Jasna

vraceno ovo ... vraceno ono ....


Pa sta ako je vraceno? Valjda za te "specijalne slucajeve" ne treba da vaze pravne norme i procedure? Ne moze se sad ocekivati i od HR sudova da ukinu pravo zalbe i/ili postovanje uobicajenih procedura? Uostalom nemam ja nikakvih problema da osudim i srpski pravosudni sistem i celu drzavu ako se ispostavi da na kraju i u Srbiji glavni krivci za ovako teske zlocine dobiju ovako sramno niske presude kao Glavas ...

Sa Wuovom recenicom "Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je hrvatski pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom." se slazem. Nije u pitanju to proces nekom sitnom dzeparosu pa da kazemo "omaklo se". Radi se o verovatno najvaznijem sudskom procesu u toj zemlji a njegov (sadasnji) rezultat odaje tragicnu sliku celog drustva u pogledu suocavanja sa prosloscu ... I pokazuje da ona hajka na Jeremica kad je rekao nesto sto bi trebalo da se podrazumeva kao notorna inistina - nije slucajnost. Kao i da uzvikivanje ustasko-nacistickih parola iz desetina hiljada grla na trgovima i stadionima sirom zemlje isto nije slucajnost.

E sad naravno bice meni jako drago ako se ispostavi da ovaj moj stav ipak ne odgovara hrvatskoj realnosti - ako se recimo na nekoj visoj instanci ova presuda koriguje. I budi sigurna da se necu libiti da to priznam i da odam priznanje HR za napredak u tom smislu. Kao sto nemam nikakvih problema da priznam da je nedavni Mesicev govor u Jasenovcu korak napred u pravom smeru ...

Ona druga Wu-ova recenica o "divljackoj zemlji" je i za moj ukus preostra i ne bih stao iza nje. Moze biti da je ona izraz samo trenutnog (i opravdanog) autorovog besa i nezadovoljstva sramnom presudom ... a mozda i nije.

pozz
gorran2 gorran2 15:38 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Uostalom nemam ja nikakvih problema da osudim i srpski pravosudni sistem i celu drzavu ako se ispostavi da na kraju i u Srbiji glavni krivci za ovako teske zlocine dobiju ovako sramno niske presude kao Glavas ...
A imaš li problema da "osudiš i srpski pravosudni sistem i celu drzavu" ako rehabilituje Dražu Mihailovića, notornog fašistu i ratnog zločinca?

Hoćemo li onda moći da, s Dr Wu-om, ustvrdimo da je ovo
divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde
?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:39 11.05.2009

Re: Iznenadjen i uvredjen

Vucko
Promašio si temu, sorry. Mogu sad da idem?


Hm, mogao si ipak da nadjes neki bolji nacin da eskiviras odgovor ... recimo da ne odgovoirs uopste. Od tebe sam ipak ocekivao da ipak priznas kad za nesto nemas argumenata ... ili kad se zaletis ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:47 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

gorran2
A imaš li problema da "osudiš i srpski pravosudni sistem i celu drzavu" ako rehabilituje Dražu Mihailovića, notornog fašistu i ratnog zločinca?


Eto ti ga sad odakle ti dodje ... da skreces temu? Za mene ne vaze partijski sudovi i partijska istorija ... pa ne mogu sve unapred da znam kao ti. Kad i ako se desi to o cemu ti pricas lepo cemo da procitamo razloge za i protiv odluke (kakva god da bude ... i ako uopste bude) pa da prodiskutujemo k'o ljudi ... iako smo blogeri Ili bi ti da se prepires vec unapred?
gorran2 gorran2 15:58 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Za mene ne vaze partijski sudovi i partijska istorija
a povremeno ni logika
pa ne mogu sve unapred da znam kao ti
neko te sprečava da se informišeš?
Kad i ako se desi to o cemu ti pricas lepo cemo da procitamo razloge za i protiv odluke
ovi razlozi nisu ni od najmanjeg interesa, jer se na procesu o rehabilitaciji uopšte neće ni raspravljati o Dražinom "liku i delu". Prema tome, nemamo o čemu
pa da prodiskutujemo k'o ljudi
dobrodošli su i ljudi i ostali
da skreces temu?
otkud je to skretanje teme? zar nije Balkan? zar nisu ratni zločini? zar nije rehabilitacija?
Naprotiv, to je osnovno značenje teme.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:20 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

gorran2
a povremeno ni logika


Hahaha vidim ja da je tebi do prepirke ... sto li si samo tako nadrndan na mene? A to sa logikom, sto nisi lepo citirao sta je to po tvom misljenju nelogicno pa da proverimo cija je logika jaca - moja ili tvoja (dogmatsko-partijska) ...

g

neko te sprečava da se informišeš?


a sto bih se informisao bas sad ... zato je tebi do prepirke? Uostalom ja neke informacije imam/znam ... ali otkud moze covek da zna, mozda ce se pojaviti i neke druge informacije koje je komunisticka propaganda skrivala? Valjda bi se i ti radovao da saznas nesto novo? ... Il' si ti zadovoljan sa vecnim, partijskim istinama?

g

otkud je to skretanje teme? zar nije Balkan? zar nisu ratni zločini? zar nije rehabilitacija?


Hm, znaci ovo je Balkan i onda sve sto ima veze sa Balkanom je tema ovog bloga?
I ti bi, "mudrace", trebalo da imas neke veze sa logikom?

Rehabilitacija nije uopste tema ovog bloga ... to si ti izmislio (sto ti nije prvi put), da bi se (opet) bavio ratom izmedju partizana i cetnika, sto ti je omiljena tema ... osim kad se bavis izmisljanjem fasista u danasnjoj Srbiji. Ili ako ih vec ne izmisljas onda bar drasticno preuvelicavas znacaj nekoliko budala koje zamisljaju da su fasisti ... da bi ti i slicni tebi mogli da "mlatite praznu slamu" ....
gorran2 gorran2 16:24 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Hm, znaci ovo je Balkan i onda sve sto ima veze sa Balkanom je tema ovog bloga?
I ti bi, "mudrace", trebalo da imas neke veze sa logikom?
A da pročitaš naslov?
adam weisphaut adam weisphaut 16:28 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Ma gorrane, za ovu dvojicu je neprimereno "pljuvanje" Srbije,
za Hrvatsku je već i "bukake" ok
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:31 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

gorran2
A da pročitaš naslov?


A da ti procitas tekst teme? Da si to uradio onda ne bi pisao besmislice ... ili hoces da kazes da bi mogli ovde da disutujemo i o seci knezova, hajducima i uskocima i ko zna sve o cemu. Racunas cim stoji "Balkan" u naslovu onda svako moze da izabere sta mu se svidja iz Balkanske proslosti? Pa jos onda izmislis da je tema i rehabilitacija da bi pisao o svom obozavnom Drazi ...?

ps-edit. Hm, izgleda da te bas mnogo pogadja ova bruka Hrvatske i njenog pravosudnog sistema, a? A istovremeno ti smeta ako se to kaze?
adam weisphaut adam weisphaut 16:41 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Tačno, vratimo se temi da npr. kažemo da je Srbija "obična horda" zato što je npr. Hadžić pobegao odmah kad je stigla optužnica Vasilije bi verovatno rekao da je to "opravdan bes autora" a ne bi cvilio kako se na b 92 širi "srbofobija"
Goran Vučković Goran Vučković 16:44 11.05.2009

Zdravo, žurim...

Hm, mogao si ipak da nadjes neki bolji nacin da eskiviras odgovor ... recimo da ne odgovoirs uopste. Od tebe sam ipak ocekivao da ipak priznas kad za nesto nemas argumenata ... ili kad se zaletis ...

Izvinjavam se što sam te razočarao i što ti neću praviti društvo u ovome što te, očigledno, tako ispunjava. Ali siguran sam ja da ćeš naći društva i bez mene.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:46 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

ne, vasilije, wu je rekao da lažem i podmećem.
da nije rekao za narod nego za državu.
pročitaj gore.

tačnije, rekao je:
Ne narod nego državu. Ne podmeći i ne laži.

a zapravo je rekao i stoji gore:
Ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora. Zaključak? Hrvatska je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde. Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je hrvatski pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom

dakle, državu čini ko?
društvo?
il ko?

što se tiče suđenja pred domaćim sudovima, kako da ti kažem, niko se nije istakao.
da nije haškog suda, ne bi ni jedna država ex-yu sudila nijednom zločincu.
svi su oni heroji.
međutim, nikako nećeš da kažeš da tamo u hrvatskoj postoje ljudi, pojedinci, organizacije... koji se
bave zločinima koje su hrvati počinili.
i da su tretirani isto kao nataša kandić ovde.
kao izdajnici koji se bave zločinima hrvata a ne prema hrvatima.
mi ih znamo, mi koji imamo potrebe da saznamo.
tonči majić, recimo, ili roza roje, ili zoran pusić, čičak, kovačević, puhovski, dvornik, drago hedl, ivančić, heni erceg, knežević, jelena lovrić, rada iveković, slavenka drakulić etc. etc. etc....
naravno, nekom ovde ne odgovara da se kaže da svuda ima organizacija i pojedinica koji su se, uz veliku opsanost po
život i život porodice, suprotstavili mišljenju patriota.
tako je lakše.
pučanstvo živi u blaženom miru da je ceo svet protiv njega.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:05 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Leti
ne, vasilije, wu je rekao da lažem i podmećem.


Haha pa sta se ti meni zalis na Wu-a nisam ja njegov drveni advokat ... Nisam bas ni citao sta ste vas dvoje jedno drugom pisali. Meni je zasmetalo ono sto je Vucko napisao ... pa sam to i prokomentarisao .... i prokomentarisao onu tvoju manipulaciju u vezi suve reke/skorpiona ...

L

međutim, nikako nećeš da kažeš da tamo u hrvatskoj postoje ljudi, pojedinci, organizacije...


ne pratim ja bas te dogadjaje HR tako detaljno pa nisam ni upucen. Ako su ti ljudi tako aktivni kako ti kazes onda svakako zasluzuju pohvalu i podrsku. Jel imas neki link u kome se oni sad bune i protestuju protiv ove sramne sudske odluke? Zasluzivala je i Natasa Kandic pohvale dok se uglavnom bavila otkrivanjem i privodjenjem ratnih zlocinaca pravdi. Kritike je, OPRAVDANE, opet pocela da zasluzuje kad je pocela da se bije sa izbeglicama umesto da im pomaze. I kad je boraveci na Kosovu istrazivala samo neke zlocine a druge precutkivala. I posebno kad je pocela da javno istupa sa podrskom brobi ratnih zlocinaca Tacija i Haradinaja za kosovsku nezavisnost ...

Ne poricem ja da je pritisak zapada JEDAN od razloga sto Srbija ovako daleko ispred ostalih u rasciscavanju sa prosloscu. Ali to opet ne menja nista na cinjenici da je TAKO. Zasto tebi smeta da to priznas? Zar nije logicno da BAS to uradis i da pohvalis ono sto je dobro? Onda bi i tvoja kritika za ono sto je lose bila mnogo prihvatljivija i verodostojnija ...

pozz
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:39 11.05.2009

Re: Poen za EL :)

Haha pa sta se ti meni zalis na Wu-a nisam ja njegov drveni advokat ...

naravno da se ne žalim.
samo kažem da čitaš dijagonalno:)))
Kritike je, OPRAVDANE, opet pocela da zasluzuje kad je pocela da se bije sa izbeglicama umesto da im pomaze.

vaso, nemoj da čitaš bobićku.
ne, nije tako bilo.
oni su nju vređali, gurali, udarali...
a to je bio međunarodni dan nestalih osoba.
i svi koji su napali natašu, nisu ni pomislili da se pojave na tom skupu.
za tvoju info, udruženja srba sa kosova, rodbina nestalih etc. sarađuju sa fondom,
jer se fond jedini bavi njima.
država i patriotske stranke samo ih koriste...
Doctor Wu Doctor Wu 19:04 11.05.2009

Vučko, koji deo iz

"osuđen na 10g za dokazano podsticanje na višestruka ubistva" i "oslobođen zbog nedostatka dokaza" ti nije jasan? Jel tebi to isto? Ajde još jednom da ti nacrtam: ogromna je razlika između pravosudnog sistema koji oslobađa zbog nedostatka dokaza i onoga koji osuđuje na 10g robije zbog (još jednom, dokazanog) ubijanja nepodobnih. Svaka civilizovana država traže (i obično nađe) institucionalne načine da zaštiti one koji su ubijali u njeno ime ili za njen račun (primer Charles de Menezes, škorpioni, Ameri sa svojim vojnicima koji su mučili i ubijali one jadnike u Abu Graibu). Necivilizovana, divljačka država, s druge strane, radi suprotno: dokazanog zločinca kažnjava blago, pokazujući time da je, u ovom konkretnom slučaju, rulja (horda, mob) tek malo prekardašila kada je bacala one jadnike (među kojima i tvog prezimenjaka) u Dravu. Dakle, to ono što sam napisao.

Ono što nisam napisao je da su svi Hrvati divljaci i da su svi Hrvati ustaška rulja (onaj ko mi to spočitava je malo hektor projektor). Još jednom, sam napisao da je država Hrvatska, zbog ovakvih presuda, divljačka i pod uticajem divlje (u hrvatskom slučaju tompsonovske) rulje (kakva postoji u svakom narodu- dakle i hrvatskom i srpskom i engleskom i... dodati po želji- , ali koja ne vlada svakom državom u kojoj živi).

I da, kada bi se ovakve stvari dešavale u Srbiji, isto bi važilo i za Srbiju tj i ona bi u tom slučaju bila divljačka država kojom upravlja horda (što je, uzgred, jedan od razloga zašto se protivim apelima za oslobađanje Uroša Mišića). I u tom slučaju ne bih bio ljut na onoga ko mi kaže da je Srbija divljačka nego na samu Srbiju. I to isključivo zato što je i ona (pored UK) moja zemlja.

Ove tvoje razmišljanja o boravku u UK, pasošima, državljanstvima i rasizmu ćemo morati da ostavimo za neki drugi put jer je za mene je ova diskusija završena.
Goran Vučković Goran Vučković 19:17 11.05.2009

Civilizovane i necivilizovane države

Svaka civilizovana država traže (i obično nađe) institucionalne načine da zaštiti one koji su ubijali u njeno ime ili za njen račun (primer Charles de Menezes, škorpioni, Ameri sa svojim vojnicima koji su mučili i ubijali one jadnike u Abu Graibu). Necivilizovana, divljačka država, s druge strane, radi suprotno: dokazanog zločinca kažnjava blago, pokazujući time da je, u ovom konkretnom slučaju, rulja (horda, mob) tek malo prekardašila kada je bacala one jadnike (među kojima i tvog prezimenjaka) u Dravu. Dakle, to ono što sam napisao.

Ok, primio sam k znanju da je ovo tvoj kriterijum za razlikovanje civilizovanih i necivilizovanih država (ne razumem do duše kako se Brazilac našao među Škorpionima i ovim Glavaševim ubicama, ali ajde).

Ostalo, kao što si tražio - nekom drugom prilikom.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:32 11.05.2009

Re: Vučko, koji deo iz

Ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svetu u 21. veku nije moguće da se za dokazano višestruko ubistvo civila sa predumišljajem dobija 10 godina zatvora. Zaključak? Hrvatska je divljačka zemlja, kojom vlada zakon primitivne rulje odnosno horde. Presuda, na žalost, samo pokazuje koliko duboko je hrvatski pravosudni sistem (a samim tim i društvo) korumpiran primitivnim šovinizmom

možda je trebalo da stoji "a samim tim i društvo koje sluša tompsona" - al ne mogu da učitavam šta si mislio.
"osuđen na 10g za dokazano podsticanje na višestruka ubistva" i "oslobođen zbog nedostatka dokaza" ti nije jasan? Jel tebi to isto?

nije, bože sačuvaj. gde isto.
al i radić i orić i haradinaj i limaj oslobođeni zbog nedostatka dokaza.
e sad, jel mislimo da su ovi gore nevini?
naravno da ne mislim/o.
sud sudi na osnovu dokaza.
nema dokaza.
krivo tužilaštvo iz milion razloga.
što nije pripremilo optužnicu kako valja, što nisu bili
u stanju da zaštite svedoke, pa samim tim ni da ih obezbede.
što su neke optužili za pogrešan zločin.
etc.
a sud ne može da nagađa, da učitava.
a nije mu ni posao.
leopold_lady leopold_lady 12:16 09.05.2009

Ono što sam naučila ...

je da se zločin i te kako isplati.... Kazne i kada (i ako) dođu - dođu prekasno ili su premale.... Niko nikome ne može vratiti najjmilije.... I to bi mi sa 35 godina koliko imam trebalo da bude jasno - ali mi nije jasno zašto su nekome ti najjmiliji morali biti oduzeti - uopšte..... I mnoga ubistva,zverstva i zlodela se deklarišu kao čin sa poremećenim stanjem svesti - iliti ludilom.... A do juče je kao bio normalan.... Ko pušta te ljude da šetaju gradom - ako je činjenica da su ludi.... ???
Aleksandar T Aleksandar T 19:03 09.05.2009

Re: Ono što sam naučila ...

Ovako je Teofil Pančić opisao knjigu Slavenke Drakulić " Oni ni mrava ne bi zgazili"

"Sta je to tako banalno, upravo tuzno provincijski petparacko u ovim redom trecerazrednim biografijama, u tim uglavnom priprostim karakterima? Pri pogledu na te likove, cini ti se da Zlo nekako gubi neko svoje lucifersko dostojanstvo, a bogme i velicinu; sve sto ostaje ili je ljigavost u slucaju onih koji su nesumnjivo znali sta rade ili zastrasujuca moralna tupost i intelektualna nedoraslost nasih palanackih zamlata koje su se, eto, malko zaigrale i preigrale u opasnoj ratnoj igri."
leopold_lady leopold_lady 20:55 09.05.2009

Re: Ono što sam naučila ...

knjigu Slavenke Drakulić " Oni ni mrava ne bi zgazili"


Nisam čitala - ali sada ću se potruditi da je nađem .... Možda u njoj i saznam nešto što nisam znala....
Goran Vučković Goran Vučković 21:05 09.05.2009

Načitan, a vickast?


"Sta je to tako banalno, upravo tuzno provincijski petparacko u ovim redom trecerazrednim biografijama, u tim uglavnom priprostim karakterima? Pri pogledu na te likove, cini ti se da Zlo nekako gubi neko svoje lucifersko dostojanstvo, a bogme i velicinu; sve sto ostaje ili je ljigavost u slucaju onih koji su nesumnjivo znali sta rade ili zastrasujuca moralna tupost i intelektualna nedoraslost nasih palanackih zamlata koje su se, eto, malko zaigrale i preigrale u opasnoj ratnoj igri."


On Eichmann's personality, Arendt concluded:
Despite all the efforts of the prosecution, everybody could see that this man was not a "monster," but it was difficult indeed not to suspect that he was a clown. And since this suspicion would have been fatal to the entire enterprise [his trial], and was also rather hard to sustain in view of the sufferings he and his like had caused to millions of people, his worst clowneries were hardly noticed and almost never reported (p. 54).

Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:41 09.05.2009

Re: Ono što sam naučila ...

Nisam čitala - ali sada ću se potruditi da je nađem .... Možda u njoj i saznam nešto što nisam znala....

saznaćeš u kakve zveri, kad se poklope neke okolnosti, mogu obični ljudi da se pretvore.

negde sam pročitala, i nije daleko od pameti, da mnogi ljudi u nekim zemljama, rode se, prožive život i završe ga a da nisu ni svesni kakve bi zveri mogli da postanu.
Aleksandar T Aleksandar T 12:33 10.05.2009

Re: Ono što sam naučila ...

negde sam pročitala, i nije daleko od pameti, da mnogi ljudi u nekim zemljama, rode se, prožive život i završe ga a da nisu ni svesni kakve bi zveri mogli da postanu.


U pravu si, nije daleko od pameti, nazalost....
gorran2 gorran2 16:15 10.05.2009

Re: Ono što sam naučila ...

u nekim zemljama, rode se, prožive život i završe ga a da nisu ni svesni kakve bi zveri mogli da postanu.
U našim zemljama se rode, prožive život i završe ga a da nisu ni svesni kakve su zveri postali...
Aleksandar T Aleksandar T 22:17 10.05.2009

Re: Ono što sam naučila ...

U našim zemljama se rode, prožive život i završe ga a da nisu ni svesni kakve su zveri postali...

Ne da ne budu svjesni, vec biti zvjer smatraju vrlinom...
leopold_lady leopold_lady 17:22 11.05.2009

Re: Ono što sam naučila ...


Ne da ne budu svjesni, vec biti zvjer smatraju vrlinom...


E to je ono - što je istina i što meni nikad ne može biti jasno....
dunjica dunjica 16:46 11.05.2009

Malen korak za čovječanstvo,

ali obećavajući za Hrvatsku. Ovo je ključni milestone nezaustavljivog procesa - jednog ozbiljnog i poštenog bavljenja hrvatskog sudstva avetima novije prošlosti. Doduše, s oslobađanjem od straha u kojem žive mnogi Osječani, a koji je uzrok atmosfere ništa-ne-vidim/čujem/znam, će ići nešto teže. Na žalost.

Na žalost, bavljenje komandnom, i prije svega individualnom, odgovornošću niza aktualnih političara još nije postalo prioritet.





Aleksandar T Aleksandar T 20:03 14.05.2009

Epilog ...

IZA REŠETAKA: Sud BiH odredio 40-dnevni pritvor Branimiru Glavašu


SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odredio je danas pritvor Branimiru Glavašu, čije izručenje traži Republika Hrvatska, priopćeno je iz ovog suda.



Sudac Branko Perić Branimiru Glavašu je odredio ekstradicijski pritvor, a Tužiteljstvo BiH sada ima 40 dana kako bi dostavilo dokumente za izručenje saborskog zastupnika, izjavila je glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić.



Sud BiH prihvatio je činjenicu da je Branimir Glavaš 22. listopada 2008. godine na zakonit način stekao državljanstvo BiH, ali je zaključio da je upis u državljanstvo zatražen s očiglednom namjerom izbjegavanja procesuiranje i eventualnih posljedica osudu za kazneno djelo ratnog zločina.



Sud je iznio stajališe da se ekstradicijski pojam državljanstava mora tumačiti tako da se pravo na državljanstvo ne smije svjesno i namjerno koristiti u cilju stjecanja neprava. Sud u svojoj odluci, pored ostalog, navodi i da se između ustavnog cilja i svrhe državljanstva i vršenja pravde, kao fundamentalnog principa moderne države, mora uspostaviti ravnoteža da bi se osigurao pravni poredak na najboljim pravnim standardima.



Sud navodi da u specifičnom kontekstu zemalja u okruženju kruto tumačenje pojma državljanstva očigledno podriva pravni poredak i ugrožava pravdu. Sud je, također, primijetio da postoji obveza država regije da isporučuju osumnjičene za ratne zločine Haaškom tribunalu, koja je uspostavljena na razini UN-a, i koju treba tumačiti kao opće prihvaćenu vrijednost.



Protiv ove odluke dozvoljeno je pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od 24 sata.


Ova odluka donesena je nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo sudu prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora i utvrđivanje činjenica za postojanje uvjeta za postupak ekstradicije Branimira Glavaša.




On je saslušan pred sucem za prethodni postupak.



Glavaš je, među ostalim, na saslušanju kazao da kao građanin Bosne i Hercegovine ne bježi ni od kakvih sudskih postupaka i od odgovornosti te da je spreman odgovarati pred nepristrasnim sudom kakvim smatra Sud BiH.




Zadržavanjem Glavaša u pritvoru sudac Branko Perić je napravio još neviđeni presedan na našim prostorima u kojima je bježanje preko granice i skrivanje iza dvojnog državljanstva česta praksa osuđenih za najteža kaznena djela, komentira Index.hr.



Iako fizički odsutan iz svoje prve domovine Hrvatske , saborski zastupnik i bjegunac od nepravomoćne presude Branimir Glavaš jučer je preko poruke na video-zidu u Osijeku nastavio kampanju svojeg HDSSB-a za lokalne izbore.


"Otišao sam, ali ovo nije zbogom, ovo je doviđenja. Ispričavam se vama i svim ostalim građanima Hrvatske što sam svojim političkim autoritetom na vlast doveo monstruma", rekao je u poruci Glavaš okupljenim Osječanima u središtu Tvrđe te dodao kako je kriza u kojoj se nalazi država djelo premijera Ive Sanadera, piše Večernji list.



Glavaš je u poruci ponovio i već prožvakanu frazu kako nije mogao dopustiti da ga premijer treći puta spremi u zatvor te da je zato emigrirao iz Hrvatske.


Glavašu je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin jučer odredio 24 sata zadržavanja u pritvoru koje je isteklo danas u 8.15 sati kada je saborski zastupnik ponovno trebao izaći na slobodu, međutim to se nije dogodilo. Iz Tužiteljstva BiH došla je informacija kako se obavljaju dodatne provjere Glavaševih dokumenata, a već se tada mogao naslutiti ovakav razvoj događaja.
dunjica dunjica 23:57 14.05.2009

Re: Epilog ...

Branimir Glavaš jučer je preko poruke na video-zidu u Osijeku nastavio kampanju svojeg HDSSB-a za lokalne izbore.


Sramota za Osijek!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana