ALEVITI U TURSKOJ

matityahu RSS / 09.05.2009. u 10:44

Slobodoumna verska manjina u Turskoj

Zvanične statistike o verskim manjinama u Turskoj nisu dostupne. Po nezvaničnim procenama bar jedna trećina stanovništva Turske su aleviti. Turska ima oko 78 miliona stanovnika. Od toga su 98 odsto muslimani, pravoslavaca ima oko 130 000, katolika oko 130 000, Jevreja oko 50.000 i šamanista 15.000. Najveći deo muslimana su suni muslimani dok aleviti čine oko 30 procenta, što iznosi skoro 20-24 miliona. Aleviti su znači najveća verska manjina, ali i najmanje poznata.

Grubo ročeno aleviti se računaju kao sekularizovaniji od konzervativne suni muslimanske većine. Zbog drugačijeg shvatanja religije i klasne pripadnosti iz njihovih redova se oduvek regrutovao priličan broj levičara. Oni su slobodoumniji. Odlikuju se i drugačijim pogledom na žene. Ne praktikuju razdvajanje polova i njihove žene se ne pokrivaju. Najveći broj alevita je u Anadoliji, ali ima i dosta Kurda i Arapa koji pripadaju toj religioznoj struji. Ova religiozna grupa je tokom istorije često smatrana od strane i šiita i sunita šizmatičkom. Zbog posebnog istorijskog razvoja u Turskoj ova religiozna struja je odvojena od glavne struje šiita.

Šta je alevizam

Alevizam se ne bazira na carstvu nebeskom već na ovozemaljskom životu. Ne bazira se na mitovima, već na čoveku. Čovek je u centru i razmišljanja i dela. Kreće se u okvirima sadašnjosti, a ne večnosti. Pre svega je konkretan, a ne etabliran, konzervativan ili dogmatičan. Alevizam nije otomanski i definitivno ne arapski. Pre svega je turski i nešto kurdski.

Alevizam je životni stil naroda u centralnoj Anadoliji. Iako je na njega vršen ogroman uticaj islama sačuvao je šamanističke crte. Ima uticaja i hrišćanstva i budizma. Ne postoji mnogo dodirnih tačaka sa šiizmom osim jedne apstrakne ljubavi prema Aliju (Muhamedovom rođaku i zetu). U osnovi alevizma je pre svega preislamsko verovanje u centralno-azijatskog nebeskog boga Gok-Tan. To verovanje je palo pod uticaj hrišćanstva i posle turskog naseljavanja Anadolije pod islam. Islam je uticao na alevizam pre svega preko Kerbale. Bitka na Kerbali u današnjem Iraku krajem 600. g. n e. je bila odlučujuća za razvoj šiizma. Tu su poginuli Prorokovi unuci i Alijev sin Husein u sukobu sa omajadskim kalifatom u Damasku.

Alevitski pojam boga je sam čovek Bog je jedna gigantska energija koja je stvorila kosmos da bi pokazala svoju lepotu Bog je stvorio čoveka po svojoj slici. Praktično ova religija nema proroka. Može se reći da je alevitski narod sam po sebi prorok.

Alevitsko shvatanje religije ima vrlo malo zajedničkog sa suni muslimanskim. To je jedno od objašnjenja što je Kemal Ataturk dvadesetih godina ovog veka uspeo da ostvari gigantski projekat sekularizacije Turske gde je sultan bio ne samo šef države već i kalif verski vođa svih muslimana sveta. Po Ali Balkizu, koji je jedan od vođa alevita i predsedavajući najveće alevitske organizacije Pir Sultan, aleviti su bili stub Ataturkove sekularne revolucije. Posle upoznavanja sa Ataturkovim idejama aleviti su shvatili da tu ima svega za šta su se oni oduvek zalagali i zbog čega su oni bukvalno vekovima bivali proganjani. Zato su oni tu revoluciju i shvatili kao oslobođenje zemlje. Tada su oni prvi put u istoriji i počeli da budu smatrani dostojnim ljudima i ljudima uopšte, što ranije nije bio slučaj. Nije nikakva slučajnost da mnogi intelektualci u današnjoj Turskoj koji su odrasli u sekularizovanoj sredini, a u isto vreme traže svoj islamski identitet najviše zajedničkog nalaze sa alevizmom nego sa duhom islamizma na koji se nailazi kod seoskog stanovništva u Anadoliji ili sitnih trgovaca po bazarima.

Aleviti danas

Postoje i druge grupe u turskom društvu koje su aleviti. Tu spada na primer grupa Abdal koja podseća na Rome, zatim Tahtadžije, ko|i žive i rade po šumama južne Anadolije, kao i grupa Karapapa (Terekeme) koji su pastiri To je manji deo alevita jer je naJveći deo već urbanizovan.

Od pedesetih godina ovog veka su se pre svega aleviti selili iz sela u gradove kao radna snaga. Tada su počeli i aktivno da se uključuju u levičarske pokrete. Prilikom svakog progona levičarskih snaga obično su aleviti najviše stradali

Tokom 1976 desili su se najveći sukobi do tada izmeću alevita i sunita. Stotinak osoba poginulo je u neredima u gradu Kahramanmarasu. Veliki talas političkih izbeglica usmerenih ka Zapadnoj Evroći usledio je posle toga. Godine 1978 bilo je sukoba u gradu Čorumu. Policija nije intervenisala ili zaštitila apevite. Isto tako 1979. i 1980 godine došlo je do velikih sukoba alevita i suni muslimanske većine gde je stradalo najmanje 200 ljudi. Veliki procenat turskih državljana koji su tražili politički azil po zemljama Zapadne Evrope su aleviti i kao prvenstveni razlog navodili su versko proganjanje. Mada iako su pre svega govorili o kršenju ljudskih prava i torturi po policijskim zatvorima ipak u najvećoj meri je to zavisilo od njihovih levičarskih stavova, a manje od religiozne pripadnosti. Tako su i tada protumačeni sukobi alevita i sunita

Posle vojnog udara 1980. i depolitizacije turskog društva bile su stvorene mogućnosti za restauraciju religiozne dimenzije alevizma.

Poslednjih dvadesetak godina su aleviti počeli da se aktivno organizuju u znak protesta protiv pokušaja asimilacije od strane suni muslimanske većine koju zahvata talas fundamentalizma. Od alevita se očekuje da napuste sve ono za šta su se oduvek čvrsto držali: bratstvo, solidarnost, prijateljstvo, pravda, kultura, muzika, tradicija. Umesto svega toga bivaju primorani da se mole pet puta dnevno i da idu u džamiju. Zato se protiv njihove volje ubrzano grade džamije po alevitskim selima.

Početkom devedesetih sve se menja. Islamski fanatici zapalili su 2. jula 1993 godine hotel u Sivasu gde se bila okupila elita turske inteligencije i najčuvenija pera, pesnici i izdavači zemlje. Svi su bili pozvani na Pir Sultan Abdal festival koji je organizovala kulturnoprosvetna zajednica Sivasa. Spaljeno je i pobijeno od strane razjarene i razularene gomile fanatika 37 ljudi. Nije slučajno da su i intelektualci izabrali ovaj grad za susret kao ni činjenica da su fundamentalisti izvršipi atentat baš tu i tada. U Sivasu je Ataturk 1919 godine postavio temelje turske republike koja je postala stvarnost četiri godine kasnije. Grad svedoči i o veličini i sjaju Turaka Seldžuka. Osim toga tu je rođen i najveći narodni pesnik alevita i Turske, Pir Sultan Abdal. Glavni govornik je bio najveći turski pisac tada i savest Turske, Aziz Nesin.

Dvanaestog marta 1995. u jednom terorističkom napadu na kafiće u Istanbulu poginulo je dvoje alevita, a 15 ranjeno. Napad bombama i automatskom paljbom izvršen je u jednom od delova Istanbula, Gazi Osman mahali u evropskom delu Turske, gde prvenstveno žive aleviti. Istog dana, posle samo nekoliko sati, stotine demonstranata je izašlo na ulice Istanbula. I sledećih dana nastavljene su demonstracije još većeg broja ljudi, paljevine prodavnica i automobila, kao i pucnjava policije po demonstrirajućim alevitima koji su izvikivali parole „Dole fašizam" i „Nećemo Šerijatski zakon!" Demonstracije su se proširile i na druge velike gradove Turske, prvenstvvno na Ankaru. Sledećih dana bilo je najmanje 20 mrtvih. Sukoba demonstranata i policiJe bilo je i u oblasti Umranije na drugoj strani Bosfora. Alevitski Kurdi su takođe bili na meti. I zabranjena kurdska gerilska organizacija PKK proklamirala je u Atini da će se osvetiti za masakr alevita u Istanbulu. U isto vreme nova proislamska uprava Istanbula odlučila je da sruši jedan narodni dom alevita. Poznato je da aleviti nemaju džamije već se okupljaju u tim takozvanim narodnim domovima. Situacija se još više izoštrila kada su počele velike demonstracije i po nemačkim gradovima gde u turskoj dvomilionskoj manjini ima ogroman broj alevita. Na kraju je ipak došlo do smirenja jer svako zaoštravanje političke situacije u Turskoj sobom vodi i pretnju novog vojnog udara što u suštini nikome od političara ne bi odgovaralo. Mada se može reći da se vojska predstavljala i do sada bila glavni garant za očuvanje sekularizovane države i Ataturkovog dela.



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip2412 Filip2412 13:41 09.05.2009

...

ej, preporuka, odlican tekst, pojma nisam imao...
bas lepo da se nauci nesto novo


matityahu matityahu 15:41 09.05.2009

Re: ...

ista situacija kod mene pre dvadesetak godina (kada su u pitanju aleviti) zato sam i zelio da podelim s drugimanesto sto znam da je novo za mnoge.

bas lepo da se nauci nesto novo
i covek se oseca bogatiji, zar ne?

Ja sam zato na blogu, da naucim nesto novo koje me sa svoje strande podstakne da naucim jos nesto novo.
miloradkakmar miloradkakmar 14:12 09.05.2009

Preporuka


Preporuka za novo saznanje.
Kazezoze Kazezoze 15:14 09.05.2009

Re: Preporuka

ni ja pojma nisam ima za alevite.
po religijoznom ubedjenju podsecaju na sufizam, a sufizam je, koliko je meni poznato, sekta u turskoj.
dobar tekst, preporuka.
matityahu matityahu 15:39 09.05.2009

Re: Preporuka

po religijoznom ubedjenju podsecaju na sufizam
vrlo

sufizam je, koliko je meni poznato, sekta u turskoj

islam nije jednobojan kako u Turskoj tako i kod nas.
taube taube 15:27 09.05.2009

mjv

zanimljivo
ovo nisam znala
preporuka veeeliika
matityahu matityahu 15:42 09.05.2009

Re: mjv

idemo samo napred!
taube taube 16:33 09.05.2009

Re: mjv

matityahu
idemo samo napred!

naravno, naravno
sentinel26 sentinel26 18:25 09.05.2009

Veoma

dobro napisano i korisno.
Zvanične statistike o verskim manjinama u Turskoj nisu dostupne
Ovo važi i za Srbiju.
Zbog odnosa države, koja bi da je gradjani smatraju sekularnom a popovi vjerskom, ima diskriminatorski odnos prema vjerskim manjinama.
Najprije falsifikovanjem rezultata popisa.
Drugo, odbijanjem da registruje veliki broj (manjih ) vjerskih zajednica bez saglasnosti SPC.

Ali i tome će valjda doći kraj.

Preporuka i pozz.
matityahu matityahu 21:21 09.05.2009

Re: Veoma

Hvala na pozz

Drugo, odbijanjem da registruje veliki broj (manjih ) vjerskih zajednica bez saglasnosti SPC.

žalosno (vremenom se to "obije o glavu"
Черевићан Черевићан 19:01 09.05.2009

aлиани

има томе и 40 година када сам се посве случајем затекао код текије (гроба ) демир бабе (муслимански дервиш из 16 в) близу града Испериха на северу бугарске те посматрао припаднике секте алевита ( локално знани под именом у наслову) како се верају уз 1 повећи камен крај зида текије (под којим је верује се древни трачански храм посвећен обожавању сунца) а који је наводно истог времена те се пружају по њему стопалима окренутим увис јер верују да мушкима даје снагу а трудним женама помаже при порођају, посебно ако се не придржавају рукама.
По дрвећу околном присећам се разнобојних траке платна како се лепршају на ветру те шаренишом поглед привлаче.
Рекошеми
- то је за срећу
Ха, битно је веровати.

Богме Вам је едукативан текст г .matityahu . БРАВО.
matityahu matityahu 20:45 09.05.2009

Re: aлиани

jedn aod karakteristika je i praktikovanje:

- paljenja sveća na grobovima svetaca
- ljubljenje vrata svetih soba
- ne gaženje praga pri ulasku u zgradu/prostoriju
- traženje amuleta/zapisa/molitivi kod poznatih vidovnjaka
- ono što si video na drveću

Svako od ovih praktikovanja postoji svuda na Balkanu i kod ne-muslimanskog stanovništva.

Osim toga/a vratiću se na to, već par stotina godina u Nišu se odigrava paljenje sveća na grobu svetice Zahide-badže svakog četvrtka i do skoro u neposrednom centru grada. Pale je sve vere, posebno muslimani. Ni Nemci za vreme okupacije nisu uspeli da zabrane taj čin.
bindu bindu 23:40 09.05.2009

Re: aлиани

По дрвећу околном присећам се разнобојних траке платна како се лепршају на ветру те шаренишом поглед привлаче.




dali76 dali76 19:22 09.05.2009

cuo al znam sad vise

Prvi put sam cuo,I sam bio iznenadjen, za ovu “slobodoumnu versku grupu, prije par godina od profesorke koja je ,izmedju ostalog, predavala History of middle east.
No svakako odlicaan tekst koji je prosirio I moje znanje.
Jos jedan dokaz edukativnog karaktera bloga.
I dobra tema za srednjoskolske ucione.
Poz I preporuka.
matityahu matityahu 20:59 09.05.2009

IGRA

Za razliku od drugih (suni) muslimana I ŽENE I MUŠKARCI ZAJEDNO PRISUSTVUJU MOLITVAMA GDE IGRA IMA CENTRALNO MESTO.

ovo je primer, Istanbul danas.

Inače se aleviti strogo PROTIVE uvođenju verske nastave u škole


dunja73 dunja73 01:17 11.05.2009

Re: IGRA

Oni uglavnom nose na lancicima MAC ..
mislim da im je to i simbol..

matityahu matityahu 07:53 11.05.2009

Re: IGRA

Jeste, nose Zulfikar mač, koji je jedan od najstarijih simbola islama. Mada, i šiiti i sufisti nose isti simbol, ovde u Evropi po ulicama gradova, kada vidimo mlade Turke (muškarce) sa mačem, onda su to pre svega aleviti.
dunjica dunjica 11:18 11.05.2009

Hvala, M, na tekstu i bravo!

Ovdje u Njemačkoj ima veliki broj Alevita, ali ne postoji svijest o njihovoj prisutnosti. Tome vjerojatno pridonosi i potpuno odsustvo prozelitizma, a i zato što ne pružaju štof za "bad news are good news".

U Alevitizmu šerijatski zakon ne igra nikakvu ulogu, pa stoga sljedbenici ovog naučavanja ne stoje u konfliktu između proturječnosti njemačkog pravnog sustava i Šarije. To je i razlog zašto je među Alevitima na Zapadu stepen integracije u novo društvo viši nego kod npr. sunitskih Muslimana.

Ono što je mene osobno posebno oduševilo je taj snažan egalitarizam u polnom smislu, koji pominješ. Jednako kao i muškarci, tako i žene mogu obnašati funkciju "duhovnika" u lokalnoj zajednici, znači naučavati, držati obrede, ...

Koliko sam razumjela iz nekoliko susreta s Alevitima ovdje, Kurdi koji žive u Njemačkoj su većinom Aleviti.


Još nešto:
Rasprostranjenost Alevita u Turskoj po provincijama (žuto):
matityahu matityahu 20:30 11.05.2009

Re: Hvala, M, na tekstu i bravo!

i ja shvatam situaciju Nemackoj kao i ti. Tako je i kod nas. Nisam siguran da je u pitanju vecina Kurda, ali svakako Kurdi koji dolaze iz "zutih" provincija (istok i jugoistok)

Mene je cela stvar zaintrigirala kada sam pre mnogo godina poceo da odlazim u Tursku i radim tamo po skolama i obilazeci knjizare i razgovarajuci sa ulicnim prodavcima knjiga, upalo mi je u oci da svi imaju slike Pir Sultana i Alija. Tu sam i dobio objasnjenje da se aleviti bave puno pisanom reci i klupko je pocelo da se odmotava.
ed_novipazar ed_novipazar 08:56 12.05.2009

Re: Hvala, M, na tekstu i bravo!

dunjica

U Alevitizmu šerijatski zakon ne igra nikakvu ulogu, pa stoga sljedbenici ovog naučavanja ne stoje u konfliktu između proturječnosti njemačkog pravnog sustava i Šarije. To je i razlog zašto je među Alevitima na Zapadu stepen integracije u novo društvo viši nego kod npr. sunitskih Muslimana.

Ovo je samo jos jedna kap u moru stereotipa kako se navodno muslimani ne mogu integrisati u njemacko drustvo. Naravno da mogu. Problem je sto druga strana pod integracijom podrazumijeva zapravo asimilaciju. E na to muslimani nisu spremni. Ne postoji niti jedna vitalna odredba po kojoj je muslimanima koji zele biti upravo to - muslimani, zivot u Njemackoj nepodnosljiv ili zbog koje bi muslimani bili primorani da krse Ustav Njemacke. Onaj ko tvrdi da je nemuslimanima (katolicima, pravoslavcima, alevitima, ateistima i dr) taj proces integracije laksi trebao bi za to priloziti relevantne statisticke podatke: iz oblasti obrazovanja, ekonomije, sporta, kriminalistickih dosijea ... To sto se neke odredbe serijata razlikuju od pravnog sistema Njemacke je potpuno irelevantno jer se te odredbe serijata ne odnose na muslimansku manjinu koja zivi u vecinski nemuslimanskoj zajednici kakva je Njemacka.
dunjica dunjica 09:41 12.05.2009

Re: Hvala, M, na tekstu i bravo!

Ovo je samo jos jedna kap u moru stereotipa kako se navodno muslimani ne mogu integrisati u njemacko drustvo. Naravno da mogu.


Naravno da mogu. Nigdje nisam rekla da ne mogu. Svoju tvrdnju sam zasnovala na statistikama koje sam nedavno imala u ruci, a parametri koji su se mjerili su baš bili ti koje navodiš: zastupljenost u policiji i javnoj upravi, ekonomska integriranost, procenat završenog visokog obrazovanja, ali npr. i procenat onih koji se udaju i žene ovdje gdje su, ne tražeći partnera u postojbini svojih roditelja (ne spominjem aranžirane brakove!).

Integracija je dvosmjerni proces u kojem obje strane trebaju pokazati spremnost da preispitivaju zdravo-za-gotovo usvojene vrijednosti i navike. Na žalost da, često je integracija pogrešno shvaćena kao asimilacija (u tom smislu sam još prije 2 godine objavila ovdje jedan post i to je uglavnom moje mišljenje), ali moje je iskustvo da se Nijemci trude da takve stavove kod ljudi mijenjaju (kroz medije, u mnogim školama je diversity on-going topic), iako je priznajem, put do jedne zadovoljavajuće situacije za migrante i njihove potomke još relativno dug.


Problem je sto druga strana pod integracijom podrazumijeva zapravo asimilaciju. E na to muslimani nisu spremni.


O asimilaciji već rekoh, a što se tiče spremnosti na integraciju, mislim da smo na pogrešnom putu ako je povežemo s činjenicom da je netko musliman ili ne. Spremnost na integraciju ima mnogo više veze s obrazovnim nivoom pojedinca ili grupe i s ukorijenjenošću u tradiciju. Oni koji dolaze iz sredina gdje tradicija, nacionalna ili vjerska, igra važnu ulogu u svakodnevnom životu, imaju osjećaj snažnije pripadnosti originalnoj sredini, veću svijest o vlastitim korijenima, a time i manju fleksibilnost identiteta. Dakako, i jedno i drugo ima svojih prednosti i teškoća.




ed_novipazar ed_novipazar 11:28 12.05.2009

Re: Hvala, M, na tekstu i bravo!

Najprije kazes:
U Alevitizmu šerijatski zakon ne igra nikakvu ulogu, pa stoga sljedbenici ovog naučavanja ne stoje u konfliktu između proturječnosti njemačkog pravnog sustava i Šarije. To je i razlog zašto je među Alevitima na Zapadu stepen integracije u novo društvo viši nego kod npr. sunitskih Muslimana.

A onda:
... a što se tiče spremnosti na integraciju, mislim da smo na pogrešnom putu ako je povežemo s činjenicom da je netko musliman ili ne.

U drugom citatu se povezivanje sposobnosti integracije sa vjerskom pripadnoscu smatra pogresnim a u prvom citatu se upravo to radi. Tvrdi se da muslimani zbog svoje privrzenosti serijatu (inace ne bi bili muslimani) nisu tako sposobni da se integrisu kao aleviti.
dunjica dunjica 12:04 12.05.2009

Re: Hvala, M, na tekstu i bravo!

To je i razlog zašto je među Alevitima na Zapadu stepen integracije u novo društvo viši nego kod npr. sunitskih Muslimana.


Očigledno nije riječ o svim muslimanima, nego se diferencira između sunita i alevita. A spominjala sam kao faktor i jačinu ukorijenjenosti u tradiciju. (Kod površnog čitanja se lako propuste važni detalji.)

Ili da napravimo usporedbu koja nam je vjerojatno bliža:
Na osnovu jednostavnog promatranja se relativno lako može doži do zaključka da je stepen integracije Bošnjaka u Njemačkoj viši nego useljenika iz arapskih zemalja. Očigledno je da u tom slučaju odlučujuću ulogu igraju neki drugi parametri, kao npr. da način života ovih prvih ima više sličnosti sa životom ovdje nego kod Arapa, što je opet historijski i geo-politički uvjetovano (utjecaj Austo-Ugarske, veća geografska blizina Zapadu i sl.).


muslimani zbog svoje privrzenosti serijatu (inace ne bi bili muslimani)


E, tu leži važan detalj! Baš zbog toga što aleviti imaju liberalan odnos prema šerijatu, bivaju ponekad (često?) smatrani od konzervativnijih struja kao otpadnici od "ispravnog učenja", pa čak i ne-muslimani.
ed_novipazar ed_novipazar 12:48 12.05.2009

Re: Hvala, M, na tekstu i bravo!

dunjica
muslimani zbog svoje privrzenosti serijatu (inace ne bi bili muslimani)


E, tu leži važan detalj! Baš zbog toga što aleviti imaju liberalan odnos prema šerijatu, bivaju ponekad (često?) smatrani od konzervativnijih struja kao otpadnici od "ispravnog učenja", pa čak i ne-muslimani.

Naravno da je to vazan detalj. Meni nije jasno zasto mnogi trpaju alevite medju muslimane kada ni oni sami to ne zele. Aleviti su aleviti. Nisu muslimani. U uvodnom tekstu je na nekoliko mjesta receno da se oni ogradjuju od serijata. Pa kako onda mogu biti muslimani. Moze li biti krscanin neko ko se ogradjuje od Isusa i onoga sto je on govorio. Nemam nista protiv njih kao sto nemam protiv bilo koje vjerske/sektaske skupine sve dok ne ugrozavaju druge ali govoriti o alevitima kao muslimanima je isto kao kada bi o Dalaj Lami govorili kao o muslimanu. Sufije su muslimani, siiti su muslimani, suniti su muslimani ali aleviti nisu. Ni m od muslimana. Ko nastupa sa stavom da jesu muslimani, u startu je zijanio u svojoj analizi.
dunjica dunjica 12:58 12.05.2009

Re: Hvala, M, na tekstu i bravo!

OK, Ed, sad shvaćam naš nesporazum.

Moji izvori (pisani i razgovori s nekolicinom Kurda ovdje) govore o alevitizmu kao posebnoj formi islama. Očigledno postoje različiti pogledi na to, a ja u tu diskusiju sada ne bih ulazila.

Pozdrav!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana