Planeta| Politika

AfPak [2]

Bojan Budimac RSS / 15.05.2009. u 22:25

Ideja da Avganistanci ne žele strance da osvajaju i okupiraju njihovu zemlju jednostavno ne postoji u priči.

Da, istina je da je rat tzv. koalicije "voljnih" protiv Avganistana bio "pokriven" rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Kao što je istina da je rezolucija koja je omogućila da se noga okupatora stavi na tle govorila samo o Kabulu i okolini, a vremenom se mandat okupacionih snaga proširivao. Međutim, ulaženje u detalje priče o rezolucijama SB UN-a, a u vezi Avganistana mi se čini rasipanje vremena i arčenje tastature. Zašto? Pa, na žalost, koliko god mi to teško palo, glede UN, a naročito glede UN u vezi Avganistana i Iraka, moji stavovi, moram opet naglasiti veliko žaljenje, su vrlo blizu stavova onog ludaka koji je u Bušovoj administraciji služio kao, od senata nepotvrđeni, ambasador SAD pri toj organizaciji – Džona Boltona. Taj stav se svodi na: United State makes United Nations work when it wants it to work. S tim što bih ja dodao ponekad ni tada. Boltona kako peni na tu temu možete pogledati ovde (btw. uvek sam se pitao na čemu je taj tip).

Misleeem, da li iko ozbiljan može ozbiljno da shvati frazetine poput ove, papagajski ponavljane u svim rezolucijama SBUN-a (zbuna?) o Avganistanu – Reaffirming its strong commitment to the sovereignty, independence, territorial integrity and national unity of Afghanistan? Ja ne. Jeste da sve to predstavlja smehotresno štivo sa recimo rečenicama poput ove: Recognizing that the responsibility for providing security and law and order throughout the country resides with the Afghans themselves, and welcoming in this respect the cooperation of the Afghan Interim Authority with the International Security Assistance Force (SBUN res. 1413, iz maja 2002.). Pajz odgovornost leži na Avganistancima... Ma daaaaj...

Ono što se može reći je da kako je mandat "koalicije voljnih" (ovo voljnih bi trebalo da ima još jedan set navodnika) širio, tako se "bezbednosna situacija" u Avganistanu pogoršavala, a marionete na "vlasti" postajale korumpiranije i tražile proširenje okupacije sopstvene zemlje ne bi li zaštitili sopstvena leđa ili bolje onaj deo istih odakle se prestaju pristojno zvati.

Rekonstrukcija

hisar.jpgRečenici "ovog puta nećemo okrenuti leđa Avganistanu" (u prvom tekstu dadoh linak za Šojerov must read članak koji razbija urbanu legendu o okretanju leđa, pa eve ga jopet), dakle, toj praznjikavoj rečenici treba svakako dodati "ali bogme ni našim buđelarima," pa bi to bio najkraći, ali i najtačniji opis tzv. rekonstrukcije Avganistana. Naime, ta priča je identična priči o rekonstrukciji Iraka, samo je, čini mi se, manji volumen novca u pitanju, ali nestali deo je proporcionalno veći.

Dok ovo pišem u Pakistanu se dešava medijski potpuno zamračena donatorska konferencija (Al Džazira je onako usput informisala o njoj). Da budem potpuno iskren ne znam koja je to po redu. Ono što znam je da je još na prvoj (2001.) obećano 25.000 miliona, ili 25 milijardi dolara (25$ bilion). No, ta lova nije i data. Oxfam procenjuje da je do sada potrošeno 15 milijardi, a da je od toga najmanje 40% završilo u zemljama donatorima u vidu ugovora, a ogroman deo se podeli među podugovaračima raznoraznoh projekata namenjenih olakšanju života Avganistanaca, pre nego isti uopšte počnu.

S tim u vezi juče sam gledao na Al Džaziri prilog o Khairkhana bolnici u Kabulu koja je "renovirana" pre par godina. Na žalost, Al Džazira još nije okačila prilog na sajtu, ali verujte mi na reč zgrada baš kao što se kaže u izveštaju je sama po sebi opasna po zdravlje, a valjda je dovoljno reći da u nekim delovima zgrade nema tekuće vode. Elem, na ovaj projekat je spiskano (nominalno) 2,2 miliona dolara. Od te sume je isparilo, nestalo, pojela maca, nešto preko 1,4 miliona dolara. Priča, kao i sve te slične priče je sledeća – too many levels of subcontracting ili da prevedemo na naški, mnogo onih koji sve počinju IMT pitanjem (imal' mene tute?). No, nemojte ni u snu pomisliti da su (samo) domaćini umešani u tu pljačku, naprotiv u toj priči, koliko god bili korumpirani, su zapravo jagnjad. Naime, priča o bolnici glasi: italijanska vlada je dala 2,2 miliona dolara ugovorom UN population fund-u, koji je to predao UN office for project services, ova kancelarija je to bacila nazad u Italiju subkontraktujući jednu italijansku firmu, koja je opet to predala jednoj avganistanskoj građevinskoj firmi koja je izvela radove. Pre nego što su radovi počeli više od pola novca je nestalo na ovim kaskadama. Samo ilustracije radi, jedino svetlo u operacionoj sali, ako se to može krsiti tako, su dve-tri patetične neonke. Dovoljno?

U istom prilogu bivši član avganistanske vlade, hmmm radio je u odeljenju za borbu protiv korupcije, Izatulah Wasifi, smatra OXFAM-ovu procenu o 40% koji se vraćaju u zemlju donatora kao potcenu.

U izjavi od pre dve godine (a ništa bitno se na tom planu nije promenilo) Oxfam tvrdi da full-time expatriate consultant može koštati, cijena prava sitnica, pola miliona dolara godišnje, a da američka vojska troši 65.000 dolara u minuti (znači nešto preko 1000 dolara u sekundi) u Avganistanu.

Drugim rečima, Avganistan nije Eldorado samo za narko dilere (o kojima će biti reči koliko o'ma') nego i za, konsultante, NVO, "dobrotvorne" organizacije i agencije Ujedinjenih Nacija, a ne zaboravimo i čuveni (Ajzenhauerov) military-industrial complex.

kabul-mall.jpgOK, OK nisu baš sve priče tako crne. Ima i boljih (pozitivnijih) primera, a ima i potpuno blistavih. Hotel sa 5 (pet) zvezdica izgrađen 2005. poklon fondacije Aga Kana Kabulu svakako spada u te blistave, a izgrađen je kako bi predstavnici malopre pomenutih organizacija imali gde da se odmore i večeraju. Kažu da je čuvan skoro kao Karzaieva palata.

Takođe, da bi ti isti NVO pregalnici, u slučaju da im rad ne ispunjava smisao života, mogli da se samoostvare 2005. je izgrađen shopping mall (na slici). Tamo verovatno češu ramena sa narkodilerima, koji su takođe dali svoj doprinos revitalizaciji Kabula gradeći nekretnine u posh delovima grada u kojima se mesečne kirije mere hiljadama (i desetinama hiljada) dolara.

Dope

Siroti Hamid Karzai ne propušta priliku da se žali kako su šverc droge i oružja kroz porozne granice najveći problemi sa kojim se njegova administracija bori. Jednom prilikom ga je, od svih ljudi, gen. Mušaraf javno pitao nešto u stilu "pa dobro ako se tako žestoko borite protiv šverca droge zašto ne uhapsiš sopstvenog brata i od njega napraviš primer za sve nas?" Hamid nije imao odgovor, ali pretpostavljam da mu je onaj tik žešće proradio. Misleeem, šta reći za tipa kome Perve(r)z može samo tako da spusti.

Sada već i vrapci znaju da preko 93% svetskog heroina dolazi iz oslobođenog i suverenog Avganistana. Tom Laseter, šef moskovskog biroa McClatchy Newspapers-a, koji se nedavno vratio sa višenedeljnog boravka u Avganistanu gde je istraživao povezanost vlasti i narko dilera, u svom članku tvrdi da vlasti za deo ovog 4 milijarde dolara vrednog bizmisa ne samo otvara puteve za transport nego dozvoljava sejanje maka na javnom zemljištu i štiti narko dilere.

"Borba" administracije je počela (i rekao bih završila) osnivanjem specijalnog suda za high profile narko bizmismene. Do sada je na istom osuđen 1 (jedan) krimos. Izvesni Sajed Džan je 2006. zaustavljen na check-point-u u istočnom Avanistanu sa sitnicom od skoro pola tone heroina u kolima. Dokumenta koja su pokazivala da je Sajed član jedinice za borbu protiv narko kriminala su bila autetična. No, Sajed je bio pušten niz vodu i osuđen na 16 godina zatvora. Međutim, pobegao je prilikom transporta iz Kabula u zatvor na jugu zemlje. "Pobegao" je na orvelijanskom jeziku – konvoju koji ga je prevozio je priređena sačekuša i on je oslobođen.

Laseter se sreo i sa Ahmedom Vali Karzaiem, (polu)bratom Hamidovim. Motiv sastanka je bio da Ahmed Vali odgovori na brojne optužbe koje je Tom čuo od aktivnih i bivših obaveštajnih zvaničnika o tome da imaju saznanja iz prve ruke o njegovoj umešanosti do grla u narko bizmis. Naravno, po Ahmedu sve je to politički protiv njegovog burazera, a oni su čisti kao suze. Laseter se posle tog susreta navratnanos vratio u Moskvu. (pogledati intervju koji je dao Real News TV-u u beleškama na margini)

Naravno, u zapadnoj štampi ceo ovaj ovaj posao sa drogom gargantuanskih proporcija je uglavnom svaljen na leđa talibana. Uključenjem druge moždane ćelije postaje jasno da je 4 milijarde dolara sasvim solidna para u koju mogu da se ugrade svi zainteresovani, a valjda smo naučili da bizmis te vrste deluje koheziono i na najljuće neprijatelje.

Valja takođe podsetiti da je poslednja žetva maka u talibanskom Avganistanu 1999, pre nego što su uspešno zabranili uzgoj istog, bila rekordna sa 4500 tona opijuma. Prilično patetična količina za rekordnu žetvu u suverenom i oslobođenom Avganistanu 2007. - 8200 tona.

Bezbednosna situacija

Kada bi titula Hamida Karzaia reflektovala stvarnost onda bi ga znali kao gradonačelnika Kabula, a ne kao predsednika suverenog i slobodnog Avganistana. Patrik Koburn (Patrick Cockburn), dopisnik Indipendenta sa Bliskog istoka, koji je skoro boravio u Avganistanu, piše da ima neke istine u toj šali (The jibe that Mr Karzai is only “mayor of Kabul” has some truth to it.). Međutim, na direktno pitanje o toj šali u intervjuu koji je dao antiwar.com radiju, odgovara, da je šala zapravo prilično potpuno tačna (pretty much completely accurate). Hmmm, mala suptilna razlika između mejnstrima i alternative...

Linkovani članak je manje-više izveštaj o stanju puteva u Avganistanu. Naime, radove na putevima obavljaju talibani u vidu postavljanja letećih check-point-a već na svega 30-tak milja od Kabula. Svako ko ima bilo kakav papir koji ga na bilo koji način povezuje sa vladom i/ili se prilikom redial-a poslednjeg broja u mobilnom telefonu, javi neka od kancelarija vlade ili nedajbože stranac biva uredno ubijen na licu mesta.

Koburn je želeo da poseti provinciju Bamijan (da, tamo gde su talibani dinamitirali džinovske statue Bude), ali mu je rečeno da je jedan od dva moguća puta pod kontrolom talibana, a drugi je siguran pod uslovom da imate desetinu naoružanih pratilaca, mada ni to nije potpuna garancija. U Koburnovu hrabrost ne treba nimalo sumnjati, jer je on jedini zapadni novinar koji je proveo više vremena u Iraku od 2003. nego van njega (van zelene zone). No, poseta Bamijanu, danas, za razliku od 2001, predstavljala je i za njega preveliki rizik.

Khajber polaz (Khyber pass), jedan od dva puta koji povezuju Avganistan i Pakistan je odavno najslabija karika u logistici okupatora. Talibani su manje-više pokazali da mogu da je slome po želji. Trećeg februara su digli u vazduh most na tom putu. Na žalost okupatora to je jedini mogući za konvoje koji snabdevaju okupacione snage, s obzirom da drugi put vodi preko Balučistana ravno u Kandahar – grad koji skoro pa nikad nije bio van kontrole talibana (a gorepomenuti check-point-i su 30 milja od Kabula upravo na putu za Kandahar).

Sada glavna kopnena žila kucavica za iste vodi preko tri "stana" (Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan) i khm, khm, Rusije. Sada u nešto izmenjenim ulogama Rusi pomažu krvarenje američke imperije u Avganistanu ljubazno im ustupivši puteve kojim su se podvijena repa povlačili pre dvadesetak godina.

Koliko god se trudili da zadrže brave face i proglase gubitak te rute nebitinim (kiselo je grožđe), nedavna poseta sekretara rata, ups, sorry to se promenilo, da sekretara odbrane, Roberta Gejtsa trupama u Avganistanu se svodila na obećanja da će im potrebna opremna stići. Hoćem reći, teško je sakriti da problem snabdevanja trupa definitivno postoji.

Skoro svaki penzionisani general, da l' Britanac, da l' Amer koji je proveo i pet minuta u Avganistanu, je ocenio rat kao izgubljen ili u najmanju ruku pobedu nemogućom. To bi trebalo da vodi pitanju, a šta uopšte beš cilj? Ja moram da priznam da ne znam, a voleo bih da znam šta je cilj rata danas u Avganistanu. Besmisao istog je dostigla nadrealistički nivo, pa se sada u nedostatku Al Kaide i stranih boraca (početni cilj) počelo blebetati o kredibilnosti NATO-a kao osnovnom razlogu, a talibani (sada generičko ime za 4-5 grupa) se predstavljaju kao globalna pretnja – što je globalno potcenjivanje inteligencije homo sapiensa i samo čini da oni koji izgovaraju taj argument (u očima mislećih) izgledaju beznadežno glupo (da, Jap de Hup Shefer mi pada na pamet pišući ovo, ali ne samo on)*.
* Pisano pre promene genseka NATO-a, ali ostavljeno zato... pa setite se te face pa će biti jasno.

Dan pošto sam napisao gornji pasus obradovalo me da nisam jedini koji ne zna. Huan Kol (Juan Cole) u intervjuu Harpers magazinu priznaje isto i dodaje: Izgleda da SAD i NATO samo pokušavaju da održe vladu Hamida Karzaia, koja kontroliše 30% teritorije. I šta očekujemo? Da će se jednog lepog jutra paštunski musliman probuditi i reći - Nije me briga što strane trupe patroliraju mojom zemljom, srećan sam da vladaju Tadžiki i Hazari i ne interesuje me više da živim po islamskom zakonu? Predsednik Obama je govorio o pobedi nad "talibanima", ali izgleda da ima četiri ili pet različitih grupa koje nazivamo tako, samo jedna od njih je ona mule Omara "stari talibani". Imam jako osećaj užasa da su mnogi Paštuni koji napadaju NATO check-point-e samo očajni uzgajivači maka čije smo useve spržili.

To nas dovodi do te Kolove podele talibana:
1. Stari talibani mule Omara, koji obitava u Keti (Quetta), Pakistan
2. Hizb-i Islami (partija islama) Gulbudina Hekmaćara (Gulbadin Hikmatyar), sada u egzilu u Saudijskog Arabiji.
3. Jedinice gospodara rata Džalaludina Hakanija (Jalaluddin Haqqani), verovatno u severnom Vaziristanu, Pakistan.
4. Talibanski pokret Pakistana u plemenskim delovima zemlje.
5. Nezadovoljni paštunski seljaci, uzgajivači maka, čiji su usevi uništeni i time su ostavljeni bez egzistencije.

Šareno društvo koje može i ne mora da deluje složno i čiji ciljevi mogu i ne moraju da se obavezno poklapaju. No, u svakom slučaju, bez obzira na njihovu moć na terenu, nikako mi ne liče na globalnu pretnju. Pomenute tri face su poznate od ranije. Na drugoj strani su takođe poznate face, pišući nedavno o najuticajnijim gospodarima rata u Avganistanu, Patrik Koburn je izdvojio (osim "inženjera" Hekmaćara) Rašida Dostuma (moj omiljeni lik) i Muhameda Kasim Fahima. Jedan od problema Avganistana je da se već dvadesetak/tridesetak godina vrte isti umilni likovi kao najuticajniji.

E sad, nedostatak objašnjivog cilja rata u Avganistanu ne znači da on ne postoji – on ne postoji samo u tom smislu da se ne može (racionalno) objasniti avarage Džou, Hansu, Pjeru, Janezu. itd (vidi spisak zemalja odakle dolaze vojnici za okupaciju Avganstana) zašto treba da krvare u avganistanskim gudurama. Globalna opasnost od talibana? Pa ni Gering to ne bi mogao da izgovori, a da ne pocrveni.

Poslednji put kad pogledah danak u krvi daju sledeće zemlje: Albanija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Danska, Holandija, Hrvatska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Grčka, Island, Irska, Italija, Jordan, Kanada, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Makedonija, Nemačka, Norveška, Novi Zeland, Poljska, Portugal, Rumunija, SAD, Singapur, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija.

Stanovnik Bele kuće planira povećanje broja trupa. Reakcija parlamentarke Šukrije Barakzai govori sve - Send us 30,000 scholars instead. Or 30,000 engineers. But don't send more troops – it will just bring more violence.

Na kraju se vraćam Majklu Šojeru i prevodim poslednji i meni ključni pasus njegovog više puta pomenitog teksta (naglašavanje moje).

Na kraju, "democracy-building" intervencija u Avganistanu tokom kasnih osamdesetih je bila uzaludna, baš kao što će i ova nova Obamina Avganistanska politika biti. Avganistanci ne ne žele sekularizam na kome je Zapad predvođen SAD insistirao tada i oni ne žele ništa od onog šta koalicija predvođena SAD ima da ponudi sada. Dok će Avganistanci prihvatiti medicinsku pomoć za svoje dete, generatore za el. energiju i alat za povećanje rezervi pijaće vode, oni će skroz odbaciti i boriti se protiv mera koje ciljaju ka eliminaciji tradicionalne uloge tribalizma i islama u njihovom društvu u ime sekularne demokratije. Avganistanci kao i svi muslimani prave jasnu razliku uzmeđu modernizacije i vesternizacije; rado prihvataju prvo, ali će se boriti protiv drugog do smrti. Za naše buduće odnose sa islamskim svetom naš hendikep je da smo tako prokleto sigurni da su ta dva termina sinonimi.

Nastaviće se

-------------------------

Beleške na margini

Mirovni pokret je ućutkan Obmaninim obećanjem (ludom radovanje) da će se borbene trupe povući iz Iraka 2012. (časna pionirska, dotle me nemojte gnjaviti sa tim), a tzv. liberalni deo političkog spektra se davi u sopstvenoj pljuvačci nastaloj od diskusije o moralnosti mučenja i bezubim zahtevima da se prethodna administracija kazni za ratne zločine. Pri tome se izgleda svi slažu da je individualno mučenje veoma no, no, ali zato je masovno ubijanje civila sasvim OK. Kako u Avganistanu, tako i u Pakistanu na koji se rat preliva.

Dok ovo pišem, čujem da je ovaj novi Buš, napravio još jedan 180 stepeni zaokret u odnosu na predizborne nagoveštaje - naime, oni vojni sudovi u zalivu Gvantanamo će nastaviti sa deljenjem pravde. Setih se Gruča Marksa - Military justice is to justice what military music is to music.

----------

Tom Laseter na Real News TV-u:

Deo prvi



Drugi deo




Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blade Runner Blade Runner 22:57 15.05.2009

danak u krvi

Svaka dva-tri dana na kanadskim vestima javljaju o vojnicima koji su poginuli u Avganistanu. Kanadjani inace drze deo oko Kandahara gde se (kako kazu) najvise puca, a sad znam i zasto

Bojan Budimac Bojan Budimac 23:37 15.05.2009

Re: danak u krvi

Svaka dva-tri dana na kanadskim vestima javljaju o vojnicima koji su poginuli u Avganistanu.

Troškovi prenosa tela palog kanadskog vojnika iz Kandahara do Kanade se procenjuju na 300.000 (trista hiljada) dolara. Ti troškovi su tzv. hidden costs koji ne ulaze u budžet za avganistanski rat, koji je u Kanadi oko 9 milijardi dolara. Izvor (negde oko 5. minuta)
talicni talicni 00:41 16.05.2009

Re: danak u krvi

Blade Runner
Svaka dva-tri dana na kanadskim vestima javljaju o vojnicima koji su poginuli u Avganistanu. Kanadjani inace drze deo oko Kandahara gde se (kako kazu) najvise puca, a sad znam i zasto


Vise od mjesec dana niko od kanadjana nije poginuo u borbi.
Unfuckable Unfuckable 01:24 16.05.2009

Re: danak u krvi

Vise od mjesec dana niko od kanadjana nije poginuo u borbi.

sjajno postignuće.
oduševljen sam
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:42 16.05.2009

Re: danak u krvi

Ne Unf, naglasak ide na drugo mesto
Vise od mjesec dana niko od kanadjana nije poginuo u borbi.


To što je četvoro poginulo (20. april) od tzv. improvizovane eksplozivne naprava aka roadside bomb se ne računa -- nije borba, nemoj tako, išli su da beru lale. Da sad ne spominjem druge non-combat related smrti.
Unfuckable Unfuckable 01:59 16.05.2009

Re: danak u krvi

malo je...kume, izgleda
Blade Runner Blade Runner 05:11 16.05.2009

Re: danak u krvi

Vise od mjesec dana niko od kanadjana nije poginuo u borbi.

In the line of duty:
2002 - 2006: 9 poginulih
Februar 2006 prelaze u oblast oko Kandahara. Do danas 119 poginulih.
talicni talicni 15:59 16.05.2009

Re: danak u krvi

Blade Runner
Vise od mjesec dana niko od kanadjana nije poginuo u borbi.

In the line of duty:
2002 - 2006: 9 poginulih
Februar 2006 prelaze u oblast oko Kandahara. Do danas 119 poginulih.

Ma da svaka dva-tri dana neko pogine.
talicni talicni 16:00 16.05.2009

Re: danak u krvi

Bojan Budimac
Ne Unf, naglasak ide na drugo mesto
Vise od mjesec dana niko od kanadjana nije poginuo u borbi.


To što je četvoro poginulo (20. april) od tzv. improvizovane eksplozivne naprava aka roadside bomb se ne računa -- nije borba, nemoj tako, išli su da beru lale. Da sad ne spominjem druge non-combat related smrti.

Ne lupetaj, pogledaj linkovanu listu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:27 16.05.2009

Re: danak u krvi


Ne lupetaj, pogledaj linkovanu listu.

U pravu si, izvinjavam se, prostačino, pomešah mart i april -- radi se o 20. martu. No, Unfov komentar ostaje "sjajno postignuće."
Blade Runner Blade Runner 16:51 16.05.2009

Re: danak u krvi

Ma da svaka dva-tri dana neko pogine.

Sto? Jel bi trebalo da ginu bukvalno svaka 2-3 dana pa da ti zasmeta?
Unfuckable Unfuckable 17:50 16.05.2009

Re: danak u krvi

brate, pa smeta kako god okreneš
dunjica dunjica 23:16 15.05.2009

Dok ja smišljam

komentar za Part I, ti već liferovao novi zanimljivi nastavak. Sad treba zasukat rukave...
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:39 15.05.2009

Re: Dok ja smišljam

dunjica
komentar za Part I, ti već liferovao novi zanimljivi nastavak. Sad treba zasukat rukave...

Pokušavam da uhvatim šnjur sa najnovijim događajima, a višak istorije se upravo dešava u tom delu sveta, tako da će vrlo brzo uslediti nastavak
dunjica dunjica 12:57 16.05.2009

Re: Dok ja smišljam

višak istorije


Ah, kako to poznato zvuči!

Vidim da si u švungu, ali molim te da tempo prilagodiš nama slabijim čitačima
Unfuckable Unfuckable 23:18 15.05.2009

ne znam zašto

sam odavno imao ovu misao u glavi

Sada već i vrapci znaju da preko 93% svetskog heroina dolazi iz oslobođenog i suverenog Avganistana.

a nisam umeo da je ....sublimiram
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:43 15.05.2009

Re: ne znam zašto

Unfuckable
sam odavno imao ovu misao u glavi

Sada već i vrapci znaju da preko 93% svetskog heroina dolazi iz oslobođenog i suverenog Avganistana.

a nisam umeo da je ....sublimiram

Pa... osetilo se izvesno razočaranje onomad 2000. kad su talibani iskorenili uzgajanje maka -- ''But even if in the long term this reduction of supply is a major success, it will be sustainable only with a parallel reduction in the demand in the industrial countries,'' -- rečenica stoji, ali treba razmisliti malo o tome šta znači. Izvor: Taliban's Eradication of Poppies Is Convulsing Opium Market
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:02 16.05.2009

Re: ne znam zašto

Send us 30,000 scholars instead. Or 30,000 engineers.

Ako nemate da nam pošaljete obrazovane ljude i stručnjake, može i inžinjeri.
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:11 16.05.2009

Re: ne znam zašto

Ako nemate da nam pošaljete obrazovane ljude i stručnjake, može i inžinjeri.

Samo ne inžinjere tipa Hekmaćar
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:49 17.05.2009

Re: ne znam zašto

eh, sad kapiram rezervisanost prema inžinjerima.
Jelena Gall Jelena Gall 23:24 15.05.2009

jednom bar

konacno da ostavim komentar. u smislu: preporuka :)
uvek procitam u neko nevreme, ili kad se vec toliko komentara nakupi da ne vidim sta vise da napisem ili gde da se udenem.
a ovo cu procitati sutra natenane. mislim da autor ima pravo da zna da u blogerskom budzaku cuci redovna citateljka, iako dosad nije uspela nijedan komentar da ostavi
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:46 15.05.2009

Re: jednom bar

a ovo cu procitati sutra natenane. mislim da autor ima pravo da zna da u blogerskom budzaku cuci redovna citateljka, iako dosad nije uspela nijedan komentar da ostavi

Sračunato je da ovakav, za blog, čaršaf bude objavljen za vikend, a naravno da mi je drago da saznam za redovnu čitateljku
omega68 omega68 00:11 16.05.2009

Re: jednom bar

Znači i tamo postoji neki Aco
Hvala na iscrpnim informacijama
MeHiLow MeHiLow 11:12 16.05.2009

Re: jednom bar

mislim da autor ima pravo da zna da u blogerskom budzaku cuci redovna citateljka, iako dosad nije uspela nijedan komentar da ostav


I (bar) jos jedan citatelj. A i ostalo sto ste napisali se 100% odnosi na mene u slucaju Budimcevih blogova.

Zato, eto, koristim priliku da pohvalim blog i autora... i da se zahvalim mom menadzeru, majci, ocu, bogu Ocu, bozici Majci, ljubimici iguani koja mi je pruzala bezuslovnu podrsku i kroz najteze izazove, licnom asistentu, kumu, televizoru i razrednom staresini iz srednje bez kojih ne bi bio covek koji jesam, dileru (za inspiraciju), mom idolu Dzonu Vejnu (za inspiraciju), Baraku Obami i Muhamedu Karzaiu za obezbedljivanje jednog sigurnijeg sveta za moju decu, mojoj deci buducoj sto ce ziveti u takvom svetu...
Doctor Wu Doctor Wu 00:07 16.05.2009

Ono što sam čitao

pre neku nedelju je da je Karzai, u stvari, neki pesnik i da on sam nije kvaran nego, jednostavno, nesposoban, pored toga što mu je pola porodice ogrezlo u kriminalu. Nikad u životu nije ništa ozbiljno radio (osim što je pisao te pesme, :)), čitav život je bio izdržavano lice, i, u principu, čovek nema veze sa životom (što mi ova umetničarska žudnja za vlašću zvuči poznato). Problem je što je jezivo sujetan (i ovo mi zvuči poznato) i što je spreman na sve da bi ostao na vlasti. Zato je počeo da očijuka s Rusima, koji jedva čekaju da zavuku Amerima. Ameri to, naravno, ni najmanje ne mirišu, i sada gledaju kako da zaobiđu Karzaia potpuno. Problem (za Amere, doduše, mali) je što Karzai jedini može da dobije na nečemu što se zovu "demokratski izbori" pa Ameri zbog toga prave institucionalne i praktične korake kojima bi potpuno zaobišli Karzaija.

Međutim, po meni, to je sve glupo, potpuno beskorisno i unapred osuđeno na propast. Jedini pravi potez koji će rešiti pitanje visoke stope kriminaliteta i u Avganistanu, a i Meksiku i Kolumbiji je potpuna legalizacija teških droga. Na taj način bi se gajenje i proizvodnja narkotika preneli u legalne tokove, dekriminalizovale bi se čitave države, a ja sam uveren da bi i problem narkomanije u zapadnim zemljama vremenom bio iskorenjen ili bar ograničen.

Inače, što se tiče pomoći Avganistanu, Paddy Ashdown, kome su se osladile uloge međunarodnih gubernatora je izračunao da dok je u Bosni iznos međunarodne pomoći iznosio $800 po osobi mesečnu u piku, u Avganistanu on nikada nije prelazio $57.
Unfuckable Unfuckable 00:39 16.05.2009

Re: Ono što sam čitao

dok je u Bosni iznos međunarodne pomoći iznosio $800 po osobi mesečnu u piku, u Avganistanu on nikada nije prelazio $57.

je l' se to kaže : isplativo ?

Nikad u životu nije ništa ozbiljno radio (osim što je pisao te pesme, :)), čitav život je bio izdržavano lice, i, u principu, čovek nema veze sa životom (što mi ova umetničarska žudnja za vlašću zvuči poznato). Problem je što je jezivo sujetan (i ovo mi zvuči poznato)

Wu...
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:46 16.05.2009

Re: Ono što sam čitao

Međutim, po meni, to je sve glupo, potpuno beskorisno i unapred osuđeno na propast. Jedini pravi potez koji će rešiti pitanje visoke stope kriminaliteta i u Avganistanu, a i Meksiku i Kolumbiji je potpuna legalizacija teških droga. Na taj način bi se gajenje i proizvodnja narkotika preneli u legalne tokove, dekriminalizovale bi se čitave države, a ja sam uveren da bi i problem narkomanije u zapadnim zemljama vremenom bio iskorenjen ili bar ograničen.

Sa ovim se potpuno slažem, no to je utopija jer isti oni koji bi to trebali da dekriminalizuju su do guše u tom kriminalu (posredno, a nekad bogami i neposredno) te bi bili na gubitku.

Ne znam za Hamida kao pesnika, ali znam ga kao konsultanta Unocala. Generalni problem sa američkim marionetama je da Ameri očekuju od njih da mestimično pokažu i postojanje kičme, da budu lideri, što je svojevrstan oksimoron jer su marionete i sopstveni narodi ih ne mogu drugačije videti.

Karzai nije toliko omiljen (mislim na "demokratske" izbore), koliko uspešno balansira u onom čoporu warlordova, koji su svesni da ne mogu pretendovati da budu prihvatljivi kandidati za funkciju i sasvim su zadovoljni uticajem koji imaju dok on sedi na "tronu".

Paddy Ashdown, kome su se osladile uloge međunarodnih gubernatora je izračunao da dok je u Bosni iznos međunarodne pomoći iznosio $800 po osobi mesečnu u piku, u Avganistanu on nikada nije prelazio $57.

Pa... te Pedijeve računice... misleem, šta sad pa to znači? Niti su Bosanci niti Avganistanci dobijali te pare "na ruke" da bi se tako moglo pričati o tome. Mislim da bi i jedni i drugi bi bili zadovoljni da jesu. Međutim, pare su trošene na "projekte" koji nisu (čini mi se, ne znam o Bosni mnogo) bitno poboljšavali kvalitet života.

Da postoje razlike (drastične) u visini pomoći koja je u direktnom odnosu na geografsku lokaciju postoje, to je fakat. Različita je "cena" štajaznam izbeglice u Darfuru i štajaznam recimo Azerbejdžanu.
dragan7557 dragan7557 08:34 16.05.2009

Re: Ono što sam čitao

Međutim, pare su trošene na "projekte" koji nisu (čini mi se, ne znam o Bosni mnogo) bitno poboljšavali kvalitet života.

Nije njima do poboljšanja kvaliteta života "lokalaca" već do poboljšanja prelivanja fiskalnih sredstava u privatne džepove korporativnog hajdukluka.

Lokalci od ovog prelivanja iz punog (javnog lonca) u đevđir korporativnog kapitala nemaju nikakve vajde.
Za njih važi "snalazi se ko može".

dragan7557
Doctor Wu Doctor Wu 10:23 16.05.2009

Re: Ono što sam čitao


Sa ovim se potpuno slažem, no to je utopija jer isti oni koji bi to trebali da dekriminalizuju su do guše u tom kriminalu (posredno, a nekad bogami i neposredno) te bi bili na gubitku.

Na to gledam kao na neku vrstu dodatnog taksiranja narkomana. Zbog kriminalnog statusa, narkoman mora da plaća premiju na robu koju konzumira. Jedino je pitanje ko reaps the benefit od tih para. U postojećoj situaciji to su, u krajnjoj instanci, bankari po raznoraznim tax havenima širom sveta, uticajni kongresmeni i političari (tipa Bidena, Blaira) kao i PR agencije, dok bi u slučaju legalizacije pare narkomana ušle u normalan ciklus investiranja i mogle bi se trošiti i za korisne stvari (kao što se koriste pare od duvana i alkohola).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:00 16.05.2009

.

Sada već i vrapci znaju da preko 93% svetskog heroina dolazi iz oslobođenog i suverenog Avganistana.

to mi pricali jos pre vise od godinu dana a ja tesko poverovala, na misice...


drug.clan drug.clan 02:19 16.05.2009

paralele

mene zanima sta vi mislite da li ce se Obama zaglibiti u Afganistanu kao sto se JFK zaglavio u Vijetnamu, sve iz relativno dobre namere ali dugok glib?
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:09 16.05.2009

Re: paralele

drug.clan
mene zanima sta vi mislite da li ce se Obama zaglibiti u Afganistanu kao sto se JFK zaglavio u Vijetnamu, sve iz relativno dobre namere ali dugok glib?

Moj mišljenje je da je Avganistan idealan teren za permanentni rat i da bi, kad bi ga kojim slučajem pacifikovali (a nešto ne vidim da su ikad ozboljno pokušali), Ameri krenuli u potragu za drugim, tako da u dobre namere uopšte ne verujem. Dakle, na direktno pitanje da li će se zaglibiti u Avganistanu, odgovor je da, hoće, ali ne iz dobre namere i slučajno nego namerno. Bili bi najsrećniji kad bi ovo stanje mogli da održavaju koliko večno dok bi nas sa sve ozbiljnim facama ubeđivali kako eto rade da se isto popravi.

No, postoji i ono što se zove situacija na terenu i tu može da dođe do iznenađenja. Recimo, sada oni koji se bore protiv stranih vojnika ne poseduju stingere, oružje koje je sredinom 80-tih promenilo tok rata protiv Sovijeta. Međutim, imaju dovoljno narko-dolara, da plate bilo koju cenu. Onog trenutka kada se desi da nabave protivavionsko naoružanje i ISAF izgubi primat na nebu, cela njegova konstrukcija pada kao kula od karata, jer kao što napisah logistički problemi su već sada ogromni.

P.S. pravilno se kaže "šta ti misliš"
mariopan mariopan 11:32 16.05.2009

Re: paralele

drug.clan
mene zanima sta vi mislite da li ce se Obama zaglibiti u Afganistanu kao sto se JFK zaglavio u Vijetnamu, sve iz relativno dobre namere ali dugok glib?

Naravno da hoce, pa to je takav biznis da im se taj glib iteako dopada, ima da se valjaju ko prase i blatu
drug.clan drug.clan 14:34 16.05.2009

Re: paralele

Bojan Budimac

Moj mišljenje je da je Avganistan idealan teren za permanentni rat i da bi, kad bi ga kojim slučajem pacifikovali (a nešto ne vidim da su ikad ozboljno pokušali), Ameri krenuli u potragu za drugim, tako da u dobre namere uopšte ne verujem. Dakle, na direktno pitanje da li će se zaglibiti u Avganistanu, odgovor je da, hoće, ali ne iz dobre namere i slučajno nego namerno. Bili bi najsrećniji kad bi ovo stanje mogli da održavaju koliko večno dok bi nas sa sve ozbiljnim facama ubeđivali kako eto rade da se isto popravi.

No, postoji i ono što se zove situacija na terenu i tu može da dođe do iznenađenja. Recimo, sada oni koji se bore protiv stranih vojnika ne poseduju stingere, oružje koje je sredinom 80-tih promenilo tok rata protiv Sovijeta. Međutim, imaju dovoljno narko-dolara, da plate bilo koju cenu. Onog trenutka kada se desi da nabave protivavionsko naoružanje i ISAF izgubi primat na nebu, cela njegova konstrukcija pada kao kula od karata, jer kao što napisah logistički problemi su već sada ogromni.

P.S. pravilno se kaže "šta ti misliš"


Siguran sam da se u taj rat uslo smisljeno jer svi znamo oko cega se vrte sve karte u Afganistanu i ko zeli da kontrolise robu koja je sve vise trazena sirom sveta. Nego mi se cini da se rat niskog intenziteta nece bas lako odrzavati tamo. Afganistan (odredjeni krajevi i plemenski deo pakistana) je vrlo zajeb.. teritorija na kojoj zive mnogo nepoverljivi ljudi. Iako je namera amera pa i Obame da "samo" kontrolisu trgovinu bojim se da ce se zaglibiti toliko da ce cena kontrole postati veca od interesa te da ce morati da pobegnu glavom bez obzira.
A kao sto znamo ameri ne vole ratove gde su na gubitku pa ce se samim tim i onaj ko vodi takve ratove zaglibiti i potonuti.

Ono sto sa je pomislio prilikom pisanja gornjeg posta je da li je Obama potpuno svestan o cemu se tamo radi i sta se tamo desava ili je samo iskoristen od visih interesnih grupa kao sto je to bio slucaj sa nekolicinom predsednika od WWII naovamo.


P.S.Pitanje sam uputio svim blogerima zato malo "vi"
Kazezoze Kazezoze 15:25 16.05.2009

Re: paralele

Ono sto sa je pomislio prilikom pisanja gornjeg posta je da li je Obama potpuno svestan o cemu se tamo radi i sta se tamo desava ili je samo iskoristen od visih interesnih grupa kao sto je to bio slucaj sa nekolicinom predsednika od WWII naovamo.

o da, potpuno je svestan, ali on je samo izvrshni organ onih koji su ga postavili na vlast.
ti koji su ga postavili se upravo dogovaraju u atini, a kako javlja 1(jedan) medij (gratis novine 'metro') u holandiji, to je neobavezno chavrljanje svetske elite poznatije pod imenom "bilderberg". inache jedan od osnivacha i do 1976 predsednik ove tajne grupe je holandski princ bernard, pokojni tatica od holandske kraljice beatriks koja je i sama chlan grupe od 1972. princ bernard je bio i visoki ss oficir u ww2.
evo nadjoh neshto o ovom bilderberg chavrljanju u guardijanu.
Doctor Wu Doctor Wu 15:46 16.05.2009

Re: paralele

...a kako javlja 1(jedan) medij (gratis novine 'metro') u holandiji...

Otkud to da se ti pozivaš na pisanje right wing pamfleta koje poseduje Vikont Rothermere?
Kazezoze Kazezoze 16:20 16.05.2009

Re: paralele

Doctor Wu
...a kako javlja 1(jedan) medij (gratis novine 'metro') u holandiji...

Otkud to da se ti pozivaš na pisanje right wing pamfleta koje poseduje Vikont Rothermere?

nisam imao pojma ko je vlasnik 'metroa', ali poshto su gratis prochitao sam ih neki dan u vozu za hilversum.
tako sam i saznao za bilderberg okupljanje u ateni.
Doctor Wu Doctor Wu 17:57 16.05.2009

Re: paralele

nisam imao pojma ko je vlasnik 'metroa', ali poshto su gratis prochitao sam ih neki dan u vozu za hilversum.
tako sam i saznao za bilderberg okupljanje u ateni.

Isti poseduje i Daily Mail, koji je najdesnija bulevarska štampa u UK koja se može zamisliti. Anti EU (eto, imate nešto in common), anti imigracijski, protiv prava na abortus, za monarhiju, zastupa konzervativne vrednosti "srednje Engleske". Ako je gratis, mora da je s razlogom.
nsarski nsarski 03:58 16.05.2009

Dobro Karzai,

i blog ti je super, sa sve preporukom

Medjutim, ni reci nisi rekao o neverovatnom i oznenadjujucem zivotnom putu Gulbudina Hekmatyara, meni omiljenog cinika sveCke politike.

Evo sta se na NY Times searchu moze o njemu naci:

Gulbuddin Hekmatyar

Covek je kao Kastro, samo sto je tu ulogu (dobar/los) ponovio vise puta. I niko se ne stidi, samo pisu knjige i unovcavaju svoju glupost.

Dakle, ladies and gents, meet Guilbudin:



Ova slika ima potpis:
Massoud (2nd from left) signing agreement with Gulbuddin Hekmatyar, the most wanted criminal in Afghanistan, in presence of their Pakistani and Arab masters.

Ej, aj da igramo klikere!
vishnja92 vishnja92 08:38 16.05.2009

Re: Dobro Karzai,

e, pazi sto su im dobre kape....

ps - budimac,

Bojan Budimac Bojan Budimac 08:40 16.05.2009

Gulbudin Hekmaćar

je svakako jedna od zvezda avganistanskog neba i meni takođe omiljen lik. Mislio sam se vratiti na njega u tekstu koji će obrađivati američke poteze. Jedan od njih je pokušaj dila sa inženjerom (to mu je nadimak).
Gulbudin svakako ima fascinantnu biografiju.
Prati ga glas da je kao mudžahedin pobio više Avganistanaca nego Sovijeta. To je nastavio da radi i kad su Sovijeti napustili zemlju, pa mu se stavlja na dušu temeljno uništavanje Kabula, to je radio udružen sa drugim omiljenim likom Rašidom Dostumom, no to je bilo posle dvogodišnjeg sedenja u premijerskoj stolici (1992-1994). Godine 1996. pre nego što će Kabul pasti u ruke talibana, ponovo je kratko bio premijer Avganistana.
Bio je darling SAD, posle ga gađali raketom, ali promašili. Još uvek je darling ISI (pakistanske vojne obaveštajne službe). Vole ga Saudijci, a vole ga i Kinezi. Karzai mu je ponudio mesto u vladi. Ukratko, omiljeni lik ne samo nama dvojici. Uskoro, po svemu sudeći, će biti (opet) omiljeni lik američkoj administraciji. Raprošman prema njemu je snažno demantovan, tako da možemo biti sigurni da se desio/dešava. Verujem da Holbruk gori od želje da se lično upozna sa ovom bigger than life figurom, ne bi li se dogovorili o onome što je "ferceralo" u Iraku -- recept takozvanih Awakening councils, primenjen u iračkom suni trouglu (koji je trougao samo zato što to dobro zvuči), recept koji se svodi "mi plaćamo vas da ne dirate nas" iliti "para vrti gde burgija neće".
Međutim, to će sa Hekmaćarom ići malo teže, jer je za njega uslov svih uslova: strane trupe napolje iz Avganistana.

Digresija » Iako se u Iraku Awakening councils zvanično raspuštaju plaćenje se nastavlja. Naime, šeici i plemenske vođe koji su vodili ove grupe, uglavnom sastavljene od bivših ustanika (mnogi su bili istovremeno ustanici i "čuvari reda i mira", su sada svi do jednoga u "građevinskom bizmisu" i dobijaju lovu od Amera namenjenu rekonstrukciji Iraka kojom plaćaju svoje privatne vojske. Jedini mali problem je što nešto nema ni "r" od rekonstrukcije u razvaljenjom Iraku. Ovu priču je nedavno iz Iraka doneo Dar Džamail (Dahr Jamail), bloger i novinar frilenser« kraj digresije

EDIT: Zaboravih da napišem da je Gulbudin Hekmaćar, zaslužan za unapređenje drug business-a u Avganistanu i da ga velikim delom pretvori od zemlje izvoznika sirovine (opijuma) pretvori u zemlju izvoznika produkta (heroina). Čovek napretka...
shumska shumska 09:34 16.05.2009

posle preporuke

laičko pitanje - zbog čega li je Kandahar tako važna strateška tačka (ili se to samo meni čini)?
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:10 16.05.2009

Re: posle preporuke

laičko pitanje - zbog čega li je Kandahar tako važna strateška tačka (ili se to samo meni čini)?

Ako prihvatimo teoriju o Avganistanu kao raskrsnici, pominjanu u komentarima na prvi tekst, Kandahar je bitan jer kroz njega vodi put u Balučistan, jugozapadnu provinciju Pakistana koja izlazi na more. Po nekim teorijama Balučistan je "najveća nagrada" u geopolitičkim igrama. Kinezi grade luku od strateškog značaja u gradu Gvadar koja je em blizu Indijskog okeana em moreuzu Hormuz. Ako bi se Avganistan prevorio u "Pipelineistan" (što je po sebi neka vrsta pipe dream-a) Kandahar bi sedeo na jednoj od najvažnijih komunikacija.

Inače Kandahar je rodno mesto mule Omara, koji je najviše vremena provodio u njemu čak i kad je bio emir Avganistana za vreme vladavine talibana, sad je samo malo južnije, preko grane u gradu Keta, Pakistan. Osim toga taj deo je srce nečega što se može zvati "Paštunistan", što čini okupaciju teškom (Paštuni su najveće pleme na svetu, nekih 42 miliona duša jako)
Inner Party Inner Party 10:57 16.05.2009

Ah...

... na sve ovo im jos salju i Holbruka.

mariopan mariopan 11:40 16.05.2009

Re: Ah...

Blog ti je superr, samo da se javim da citam sa uzivanjem

Ovih dana bas mislim na tebe, nasla sam pasifloru ( rasad) u supermarketu "Lidl" i vec posadila kod cerke na terasi a razmisljam i da skoknem do Istambula na dan dva ( vikend)...........hoce snajka malo da me provede po gradu. Javljam utiske ako odem............pa se odmah setim tebe. Uslikala sam neke divne i jako stare masline izvijenih stabala a sada upravo i cvetaju, i bonsai maslinicu koja je takodje spremila pupoljke Otuda se tebe setim svako malo

Izvini na trolu
Pozdrav
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:53 16.05.2009

Re: Ah...

Ovih dana bas mislim na tebe, nasla sam pasifloru ( rasad) u supermarketu "Lidl" i vec posadila kod cerke na terasi

Moja još uvek cveta i rađa pupoljke, ali i plodove. Prošle godine nije bilo nijednog, a ove ćemo se osladiti marakujom. Evo slike od pre pet minuta



Nemoj da razmišljaš nego put pod noge i uživaj u Istanbulu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:57 16.05.2009

Re: Ah...

Inner Party
... na sve ovo im jos salju i Holbruka.


Jes' vido... baš pokazuju volju za rešenjem...
vishnja92 vishnja92 13:46 16.05.2009

Re: Ah...

Moja još uvek cveta i rađa pupoljke

uvek na kraju dodjes do cveca :)


ps - jos jednom: super je tekst, hvala ti u moje laicko ime.
mariopan mariopan 16:25 16.05.2009

Re: Ah...

Bojan Budimac
Ovih dana bas mislim na tebe, nasla sam pasifloru ( rasad) u supermarketu "Lidl" i vec posadila kod cerke na terasi

Moja još uvek cveta i rađa pupoljke, ali i plodove. Prošle godine nije bilo nijednog, a ove ćemo se osladiti marakujom. Evo slike od pre pet minuta



Nemoj da razmišljaš nego put pod noge i uživaj u Istanbulu.

Nasa pasiflora je iste boje, ista vrsta, znaci da ce i nasa iduce godine da donese plodove ako je lepo mazimo
Za put sam uvek spremna samo da cujem od snajke "kada"
Unfuckable Unfuckable 17:52 16.05.2009

Re: Ah...

. na sve ovo im jos salju i Holbruka.

kad je teško.... - Dik !
alexlambros alexlambros 14:04 16.05.2009

reaffirming and recognizing

Jedan od problema Avganistana je da se već dvadesetak/tridesetak godina vrte isti umilni likovi kao najuticajniji.

is it just me, il ovo ima nekih slicnosti i s postojebinom nam?

da doprinesem ovom briljantnom clanku, jednom fotografijom s treninga avganistanskih rvaca koji obuhvata i medjusobno nosenje na krkacama do vrha brda u nedostatku opreme za teretanu ... ne znam kako je ovaj sport umakao zabrani talibana jer rvaci em su polugoli, em ne nose brade, em se jos i medjusobno jasu?


preporuka za citanje na temu savremenog Avganistana : "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu cudesnih sunaca", obe od Haleda Hoseinija ...

sjajan text zaista, voleo bih jedan ovakav i na temu kud se dedose milijarde koje su za proteklih nekoliko godina stigle u Srbiju

drug.clan drug.clan 14:45 16.05.2009

Uvlacenje sa gadnim posledicama

Ono sto mene cini nervoznim je americko uporno pokusavanje da jednu normalnu drzavu, Pakistan uvuku u celo ludilo oko Afganistana. Neprestano ponavljanje kako je Pakistan "failed state", kako vlada nema kontrolu nad drzavom, kako su "talibani" (iako to nisu talibani) na 60 milja od Islamabada i kako ce evo ovoga trenutka neki "teroristi" sa severa doci u posed nuklearnog oruzja. Sve to pomalo lici na pricu oko Iraka i oruzja za masovno unistenje i samo jedan mali izrezirani incident bi mogao dati signal za nesto veliko sto se iza brda valja. Naravno cim se pomene pakistan i problemi tu se uvek nekako nadje i Indija i vec veciti problem oko Kashmira.

Ne znam da li se ovo moze gledati van amerike ali eto je jedna zanimljiva diskusija na ovu temu
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:14 16.05.2009

Re: Uvlacenje sa gadnim posledicama

Ne znam da li se ovo moze gledati van amerike ali eto je jedna zanimljiva diskusija na ovu temu

Može, i hvala ti za link.

O Pakistanu u nastavku, a ova diskusija na linku je odlična baza.

alexlambros alexlambros 20:18 16.05.2009

isao

sam obrnutim redom, citao prvo drugi pa onda prvi nastavak ... ovo je sjajno ... moja omiljena tema, Avganistan, Pakistan, cinizam svetske politike in depth
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:12 16.05.2009

Re: isao

alexlambros
sam obrnutim redom, citao prvo drugi pa onda prvi nastavak ... ovo je sjajno ... moja omiljena tema, Avganistan, Pakistan, cinizam svetske politike in depth

Trudim se da pišem ono o čemu mi se čini da nešto znam.

Stay tuned biće još
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:34 16.05.2009

Лепо...

... је неко рекао да се за овакве текстове треба припремити и добро је што се објављују преко викенда. Од многобројних линкова које је Бојан дао, овај са БОЛТОНОМ је нарочито упечатљив. Али, нешто мислим да му је близу истек рока трајања (не Болтону, нек је жив и здрав шта год сад да ради, доћи ће, ионако, други Болтон), него тезама које се на видео запису износе. Вреди га погледати поново.

Узгред, нешто сасвим интимно (наћуљите уши!). Открио сам, наиме, да имам велики проблем када усред текста на српском наиђе неки пасус на енглеском: станем бар два минута док ми се машина не пребаци на други језик. Тотално се пометем, иако моје знање енглеског заиста није лоше... Распитао сам се код стручњака (лингвиста), и та појава отежаног пребацивања читаоца или говорника на други језик запажена је и код њих се расправља у оквиру термина code switching. Утврђено је да појединцима свичовање јако тешко пада ма колико добро знали језик на који треба да се пребаце.

Ја сам код Марка од Манчиније окачио на енглеском једну песму израелског песника Јехуде Амихаја, и било ми је жао што нисам стигао да је преведем на српски, имајући баш code switching у виду. Верујем да кад год се има довољно времена треба посрбити интегралне делове поста или коментара. (Сад одох да Амихаја преводим ;-)
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:10 16.05.2009

Re: Лепо...

Верујем да кад год се има довољно времена треба посрбити интегралне делове поста или коментара.

Potpuno se slažem sa tim. Meni svičovanje ne pada teško, ali me u suštini nervira mešanje jezika (iako, kriv sam itekako, to često radim), baš kao što me nervira pisanje bez dijakritika. No, ja imam probleme sa prevođenjem političkog žargona jer skoro da ne pratim ništa (osim bloga) na srpskom, tako da nema šanse da prevedem birokratski jezik rezolucija UN-a onako kako treba.

Onomad sam se raspitivao okolo za prevod, na engleskom jednostavne, sintagme two-state solution da bih na moj užas saznao da za to treba ispisati maltene pasus.

No svakako ću se truditi u tom pravcu (nadam se, Predrage, da si primetio taj trud u prošlom tekstu).

Što se tiče Boltonovih teza, znaš kako kaže narod -- nikom do zore nije gorela.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:31 16.05.2009

Re: Лепо...

Bojan Budimac
No svakako ću se truditi u tom pravcu (nadam se, Predrage, da si primetio taj trud u prošlom tekstu).

Јесам, него ова моје тема са code switching-ом стварно ме прогањала (био сам помислио да сам поидиотио, не могу најобичнији текст на страном језику да нормално прочитам), те сам се консултовао са најбољом стручњачицом (зовите Горданца, хитно! од овога стручњак никад неће бити женско;-) у земљи нам Србији, и од ње добио објашњење, па, рекох, да га овде изнесем, као и своју муку...
gordanac gordanac 07:41 17.05.2009

:)

...од овога стручњак никад неће бити женско;-)....

:))
Brajoviću Predraže, jezičke mi ne zameći kavge, nedelja je, ima se kade...dva se dana bijela mislim da li bih - ne bih li, o AfPak-u [2] prozborila koju čestitom Budimcu, ne ćeraj me na troll-ove ljute, :))

Nisam stručnjakinja ni za jedan jezik, često na moju veliku žalost što to neću stići ni da naučim da budem (al voliiiiiiim ), ali evo - grubi pokušaj, čisto kao pomoć prijatelju (možda malo olakša stručnjacima )

MY FATHER

The memory of my father is wrapped up in
white paper, like sandwiches taken for a day at work.

Just as a magician takes towers and rabbits
out of his hat, he drew love from his small body,

and the rivers of his hands
overflowed with good deeds.

Yehuda Amichai

MOJ OTAC

U bele hartije umotano sećanje na mog oca
poput hrane koju nosimo od kuće

Lakoćom čarobnjaka što šeširom stvara malog zeca
tekla je ljubav iz njega, sitnog i magičnog

I njegovim šakama, kao velikim rekama
ostajem dobrotom obliven
Черевићан Черевићан 22:27 16.05.2009

рецимо

натенане читајући и овај Ваш надахнути састав , г. Budimac, некако ми се спонтано намеће афоризам г Баљка:

- Треба укинути бар једну страну света. На пример, исток. Не могу Американци да стигну на све стране.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:33 16.05.2009

Re: рецимо

Черевићан
натенане читајући и овај Ваш надахнути састав , г. Budimac, некако ми се спонтано намеће афоризам г Баљка:

- Треба укинути бар једну страну света. На пример, исток. Не могу Американци да стигну на све стране.

Ma nek idu oni na sve strane, g. Čer, jedino da to ne bude u F16, F117, Apačima i sličnom vojnom hardveru.

Da Vas citiram -- Hvala na redovnosti.
mirelarado mirelarado 00:54 17.05.2009

(Не)извештавање

Naime, priča o bolnici glasi: italijanska vlada je dala 2,2 miliona dolara ugovorom UN population fund-u, koji je to predao UN office for project services, ova kancelarija je to bacila nazad u Italiju subkontraktujući jednu italijansku firmu, koja je opet to predala jednoj avganistanskoj građevinskoj firmi koja je izvela radove. Pre nego što su radovi počeli više od pola novca je nestalo na ovim kaskadama.


У Италији се баш и нису претргли пишући о овом скандалу. Једва пронађох линк , а и то је блог италијанских економиста у иностранству.
Као да се ништа није ни догодило.

Eво шта Лучо Карачоло, уредник геополитичког часописа Лимес, каже о учешћу Италије у авганистанском рату:

"Пуца се и људи гину свакога дана готово свуда у Авганистану, где побуњеници, Талибани и други, држе под контролом преко две трећине територије. За нас, међутим, то и даље није рат. Можда чак ни трагедија која се десила јуче код Херата, где су наши војници грешком убили тринаестогодишњу девојчицу, неће бити довољан разлог да се прекине завера ћутања која нас спречава да сами себи објаснимо шта радимо у Авганистану. Да признамо да тамо заправо водимо рат. Тај рат лако можемо да изгубимо, заједно с Американцима и осталим савезницима. А образ смо већ изгубили, јер нисмо имали храбрости да рат назовемо ратом. И да објаснимо зашто, зарад којих циљева, у њему учествујемо." (5. мај 2009.)

Unfuckable Unfuckable 01:52 17.05.2009

Re: (Не)извештавање

Тај рат лако можемо да изгубимо,

u celoj priči, meni smeta ovaj deo, jako mi smeta ova cela okolna kamuflaža...
zipa takmičarskog duha iz boce al' je izvirio u loše prikrivenoj želji za pobedom. pa ma kakva ona bila.
Mislim : već su ga izgubili, čim su tamo.
A - ako ga dobiju, biće - kao - bolje ? Manje će se pitati šta su tražili Tamo ?
To me sve mnogo podseća na onu čuvenu spiku da dosta Akadementijevaca ne može Sloboleonu da oprosti to što nije dobio rat.
Nekako, imam dojam da bi Cobe bolje prošao da jeste, a ovo nesretno parče rečenice me asociralo na to.
mirelarado mirelarado 02:10 17.05.2009

Re: (Не)извештавање

Тај рат лако можемо да изгубимо,


u celoj priči, meni smeta ovaj deo, jako mi smeta ova cela okolna kamuflaža...
zipa takmičarskog duha iz boce al' je izvirio u loše prikrivenoj želji za pobedom. pa ma kakva ona bila.
Mislim : već su ga izgubili, čim su tamo.
A - ako ga dobiju, biće - kao - bolje ? Manje će se pitati šta su tražili Tamo ?
To me sve mnogo podseća na onu čuvenu spiku da dosta Akadementijevaca ne može Sloboleonu da oprosti to što nije dobio rat.
Nekako, imam dojam da bi Cobe bolje prošao da jeste, a ovo nesretno parče rečenice me asociralo na to.


Вала баш. Подсећа ово и на онај идиотски слоган "Србија није у рату" и уопште сведочи о наопакој ратној логици и о томе да су званични разлози за овакве ратове, које САД и савезници воде по свету, заправо само изговори.

ЕДИТ: Ипак, Карачоло није неозбиљан аналитичар. У наставку чланка каже:

"Италија је у Авганистану због САД. И тачка. Свом најмоћнијем савезнику хоћемо да покажемо да га подржавамо у тренутку када његова улога водеће светске силе може бити доведена у питање. Према тумачењима западних аналитичара, у овом рату одлучује се и о судбини самог НАТО-а, који можда не би 'преживео' пораз. А без Северноатлантског савеза изгубили бисмо тле под ногама у погледу безбедности и међународног положаја наше државе."
mara92 mara92 05:56 17.05.2009

...

Ух бре, одакле да почнем? Кажеш, биће наставака о америчким потезима? Онда да о томе не сеирим превише.

Пар ствари: хуманитарна помоћ, донаторске конференције, дакле, огромне цифре које се врте се враћају у најразвијеније земље (на овај или онај начин). Пре неки дан сам негде налетела на причицу томе колико кошта просечан "смештај", "просечног" хуманитарца/инструктора/страног саветника/губернатора... Дакле, кућа мора да буде посебно ојачана, са непробојним стаклима (дакле, непробојним не само на метке него и на мању бомбицу - ако се деца баш заиграју у комшилуку), странци захтевају наравно, климу (што опет повлачи и резервне агрегате у згради, јер струје, баш као и на Косову, нема увек), такође, свака соба мора да има своје купатило...е, дође се до цифре од по 50000 долара само за смештај једне једине особе, плате се крећу од 100000 долара годишње и то баш на дну лествице... а погледајте мало боље снимке из Кабула, који је престоница: слика је иста као и када су "ослободиоци" ушли: разваљен, прашњав пут, хаос на улицама...
Амерички генерал који је упорно тражио појачање је смењен (иако је појачање "нова" идеја нове Администрације". Усамљени гласови у САД Авганистан називају и заборављеним ратиштем, јер је дуго, исувише дуго пажња била усмерена искључиво на Ирак...
Карзаи је смешан. Мени изгледа као манекен: уредно поткресане неговане браде и одеће која је врхунски скројена...фразер и позер, ништа више...марионета је ипак само марионета...
Господари рата су много комплекснији проблем...Племенска култура, како ми је објаснио један таксиста Пакистанац (инаше инжењер по струци) налаже следеће правило: свака мушка глава значи комад оружја (читај, барем светски мега-хит, непревазиђени и омиљени АК-47 од милоште "Калашњиков"; даље: колико оружја, толико "гласова" на племенским саветима и међуплеменским "сусретима"... Ту важе другачија правила и слажем се у оцени да буквалним копирањем/наметањем друштвеног уређења које почива на западном културном обрасцу неће проћи, не може, нити је икада могло...
Спрега: господара рата, талибанске папазјаније (групе ратника, фанатика свакако, али не глобалног значаја) и поврх свега тога нарко-краљева је већ опасна комбинација која обећава дугорочну да не кажем вечиту борбу...Свега једном или два пута су овде стидљиво пренели о неким авионима који су пали негде тамо, не зна се баш како и од чега, страдали су неки странци, па се једва каже да су били Амери...па се не зна који је био товар (јер је летелица теретњак)... па све увијено да увијеније не може да буде...нешто ми и то смрдуцка на "covert" акције ЦИА ... додуше и ми се појављујемо много ниже у ланцу, јер се Велики Трновац сматра највећим европским магацином хероина (пар тона има "на лагеру увек" да се нађе кооперантима при руци) и то пристиглог из братског Авганистана преко пријатељске Турске и Бугарске...
Ееее...да се хоће, тамо треба да се пошаљу учитељи, професори, треба послати табле да деца уче...да се земља заиста изгради од темеља...
Мајка Русија се слади - ко се задњи смеје, најслађе се смеје. Где су оно беше од ових -станова убедили домаћине да ускрате гостопримство и затворе америчку базу? Касно је, инспирисана сам, ал' да се сетим не могу да ме убијете...Сада је жила куцавица за снабдевање Кхајбер пролаз (уопште ми није јасно ко при здравој памети седне за волан камиончине од не знам колико тона и вози кроз оно...сачувај ме Боже и саклони)...
Пакистан је исто прича за себе.То је заиста failed state: корумпирани до сржи. Проблем је што је Пакистан нуклеарна сила. Проблем је што су се они предуго фокусирали на Кашмир и зевзечење са Индијцима (додуше ни ови им нису остајали дужни): гомилали су ресурсе тамо, али им је промакло нарастање проблема на граници са Авганистаном. Мада, тај север никада и није нешто био идиличан по питању централне власти и Исламабада као таквог, је л'... Проблем су брда и планине, недођија по којима обитавају талибани...Плус, Амери који повремено звекну са неба неку бомбетину - пројектил од пар тона, ето тако, обично убију барем 70 ни кривих ни дужних цивила, али брже боље објасне како је неки много важан талибан био баш, баш ту ... Дакле, Пакистан је пук'о ко звечка (ако ми не верујете, погледајте оних 300 000 душа што је побегло главом без обзира из зоне акција војске). Врло моћну и тајновиту војну обавештајну службу ISI нико не може да "провали" до краја: с једне стране главни сарадници Америма "у крају", са друге стране - испоставља се, врло добри пријатељи и покровитељи врло живописним ликовима талибанско-милитантне провинијенције, а и војници су то, значи имају и политичких амбиција...
Претерах, извините
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:58 17.05.2009

Re: ...

Кажеш, биће наставака о америчким потезима?

Prvo o Pakistanu (drugom slogu u kovanici 'AfPak') detaljnije u sledećem tekstu. Tek u poslednjem (ako uspem da spakujem sve u četiri o američkim potezima, teorijama, strategijama, Bžežinskom itd)

Где су оно беше од ових -станова убедили домаћине да ускрате гостопримство и затворе америчку базу?

Uzbekistanu, ali meni je pravo pitanje zašto Americi treba baza u Uzbekistanu? Ili da malo pomerimo ugao gledanja, kako bi ista gledala (dovoljno je setiti se kubanske krize) kad bi Rusija pravila vojnu bazu na pljucomer od nje?
U našem (orvelijanskom) svetu se neke stvari uzimaju zdravo za gotovo, pa retko ko postavlja pitanje za koji moj SAD ima vojne baze u 130-tak zemalja sveta? To nekako postalo normalno.

Пакистан је исто прича за себе.То је заиста failed state: корумпирани до сржи. Проблем је што је Пакистан нуклеарна сила. Проблем је што су се они предуго фокусирали на Кашмир и зевзечење са Индијцима (додуше ни ови им нису остајали дужни): гомилали су ресурсе тамо, али им је промакло нарастање проблема на граници са Авганистаном.
Дакле, Пакистан је пук'о ко звечка (ако ми не верујете, погледајте оних 300 000 душа што је побегло главом без обзира из зоне акција војске).


Pa moram reći da se ne slažem sa ocenom failed state. Sve stoji, korupcija, fokus na Kašmir i problem na Avganistanskoj granici, ali ocena da je Pakistan failed state je mantra/propaganda zapadnih medija upravo da bi se opravdalo ovo stapanje Avganistana i Pakistana u jednu AfPak reč. Naime, cifre, rezultati izbora i ispitivanja javnog mnjenja govore suprotno. "Opasnost" da nuklearno oružje padne u ruke ljudima kojima je kalašnjikov osnovni vojni hardver je otprilike nula (čak i da ozbiljno uzmemo neki SF scenario prema kom bi se to desilo, teško da bi umeli da ga sklope, dođu do svih šifri da ga aktiviraju i isporuče).

300 hiljada jeste velik broj (neki ga procenjuju i na milion), no ne treba zaboraviti da Pakistan ima oko 165 miliona duša. Zašto i po čijem naređenju su oni pokrenuti u zbeg (zvanično) ne znamo, ali mnogo liči na to da je armija htela da ima clean slate i da joj civili ne smetaju dok se obračuvaju sa 4000 (četiri hiljade) tzv. talibana. Takođe ne treba zaboraviti da kad se sva papazjanija sa kalašnjikovima sabere nema ih više od 15 hiljada (nek ih ima i 20 hiljada). Pakistan ima armiju od pola miliona vojnika.

No, o Pakistanu sledeći put, u svakom slučaju hvala na iscrpnom komentaru.



Kazezoze Kazezoze 11:15 17.05.2009

Re: ...

Uzbekistanu, ali meni je pravo pitanje zašto Americi treba baza u Uzbekistanu?

mozhda da bi zashtitili kazahstan jer se u kazahstanu igraju neobichne igre, sakrivene od ochiju javnosti.
mozhda bi nam vishnja (ako zna) mogla neshto reci o velikim gradjevinskim projektima u astanu koji se munjevito gradi petrodolarima i koji bi, po nekim nezvanichnim izvorima, trebao da postane prestolnica novog svetskog poretka...


"Piramida mira" u Astanu
arhitekt: Lord Norman Forster
Doctor Wu Doctor Wu 15:27 17.05.2009

Re: ...

ali meni je pravo pitanje zašto Americi treba baza u Uzbekistanu? Ili da malo pomerimo ugao gledanja, kako bi ista gledala (dovoljno je setiti se kubanske krize) kad bi Rusija pravila vojnu bazu na pljucomer od nje?

Pa, Rusi su vrlo blagonaklono gledali na to, i Karimov je Amerikancima dao baze uz blagoslov Moskve (vec sam ti pisao da je Putin prvi posle Iranaca javio Busu za atentat na Sah Masuda). Moja teza je da Rusima u tom trenutku to izuzetno odgovaralo jer su Amerikanci usli u otvoreni rat sa Talibanima i onda su oni, a ne Ameri, imali leverage (tj koristili su vojnu snagu Amerikanaca za postizanje svojih interesa).

Naime, sve do 11.9.01. Ameri su kurvinski stajali po strani i gledali koja od 2 strane- Severna alijansa, podrzana od strane Rusa, Indijaca, Turaka i Iranaca, ili Talibanska, podrzana od strane Saudijske Arabije i Pakistana (Musaraf je okrenuo curak posle onog "we'll bomb you to the stone age" ce prevladati. Posle 11.9.01., medjutim Ameri su usli u otvorenu konfrontaciju sa Talibanima i to je Rusima (a i Irancima i Indusima) izuzetno islo na ruku. Oni su pustili Amere da vide sta mogu- nije iskljuceno da su im testirali snagu- a kad su videli da su Ameri, u principu, kilavi, i da ne mogu da rese ni Irak ni Avganistan, onda su ih uredno oterali iz Uzbekistana 2005. Posle toga su se Ameri dosetili da je Karimov tiranin i diktator (sto je, verovatno, tacno).

I sam mir u Iraku je, izgleda, postignut uz velike ustupke Irancima, tako da je veliki dobitnik americkih velikih osvetnickih ratova, zapravo, Iran a na globalnom planu, najverovatnije Kina, Rusija i Indija jer pored toga sto pokazali sustinsku bezubost Amerike, dobili su i stanje u kome je Amerika za duzi period pokarabasila svoje odnose sa kljucnom arapskom zemljom (Saudijska Arabija). Da li ce sad Amerika probati da te odnose popravi na nekom drugom frontu (Kosovo? Bosna? Cecenija?) ostaje da se vidi, a i to je za neku drugu pricu.

Suma sumarum je da su se Ameri stretched thin, upetljali u rat iz koga ne mogu tako lako da izadju, ali koji, izgleda, ne mogu ni da dobiju.
leopold_lady leopold_lady 08:24 17.05.2009

Možda jesam naivna....

ali mislim da bi oni to sve pre rešili da nema stranaca - Amerikanaca i kompanije .... Pa kako bi im bilo bilo bi im.... Ovako Amerikanci i kompanija kao prave mir (možda jesam glupa -ali kako se tako pravi mir???) A u stvari samo još više produbljuju krizu..... Ja bi njima ostavila da se oni ako mogu dogovore - ako ne nek se poubijaju i eto - na kraju nikom neće ostati ništa,jer nikog neće ni biti..... Što je surovo,ali manje surovo nego živeti pod "zaštitom" Amerike i kompanije.... ( kompanija - uvlakači Americi u .... )
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:06 17.05.2009

Re: Možda jesam naivna....

ali mislim da bi oni to sve pre rešili da nema stranaca


U sridu lady. u sridu!

Ispašće da sam neki obožavatelj Majkla Šojera, jer ga mnogo citiram, a nisam uopšte, ali čovek je u ovom slučaju napisao šta mislim pa mi lakše da prevedem -- Zapad zaboravlja da su Avganistanci vodili tu zemlju 2000 godina i imaju malo više iskustva nego mi u vođenju svog plemenskog i etnički raznolikog društva.
gordanac gordanac 11:20 17.05.2009

izgubljeno u prevodima...

...nađeno u konfliktima, ratnim sukobima i nedovršenim državama...

Problemi sa prevodima nekih reči (uobičajeno engleskih) JESU što ne mogu biti prevedene BEZ konteksta na neke druge jezike, jer "stvari, pojave, događaji i procesi" koje IMENUJE ta jedna engleska reč - NE POSTOJE u društvu koji govori neki drugi jezik. A stvari koje ne postoje ne mogu imati imena ili - dobijaju "pasuse reči" kojima treba "tumačiti" smisao.
Ako bismo se o tom stavu složili, možda bi bilo jasno, čitko i pitko sve što budem napisala u ovom svom (verovatno predugačkom i dosadnom) komentaru.

Elem:

Demokratija - IMPLEMENTED ili IMPOSED ? (koliko god "izgledalo" da demokratija ne može biti IMPOSED, pokloni mi malo poverenja jer MOŽE i jer je to jedan od glavnih razloga zašto UN u celoj temi AfPak-a umesto propisane "glavne" igraju "epizodnu" ulogu, što inače mislim da će tek da bude tema u vrlo bliskom vremenu pred nama - u smislu UN, ČEMU? - na bilo kom jeziku)
Šta bi bilo dobro kao prevod na naš jezik?
Predlog :
Demokratija - UVOĐENJE ili NANOŠENJE ? (copyleft by maksa za sintagmu "naneti nekom pomoć" - lucidna stvar,
skroz)

Skretanje s teme:
(u pokušaju obrazloženja svega što se "gubi u prevodima" )
Tokom nekoliko zanimljivih razgovora sa nekim od donosioca odluka čiji je maternji jezik engleski, dogodilo se da je komunikacija "zapinjala" ili potpuno "menjala tok" kad god sam, ilustracije radi, navodila dokazive istorijske primere njihove sopstvene istorije o tome kako je IMPLEMENTATION demokratije kod njih samih lagano, vekovima, ispunjavana smislom i značenjima, a sve kroz pitanja tipa:

Jeste li trovali, giljotinirali, "za glavu skraćivali" i kraljevske glave u dinastičkim borbama i glave poput Tomasa Mora i Đordana Bruna? JESTE.
Jeste li vodili krvave ratove za teritorije, za religijske ideje, za začine, za robove, za štagod ? JESTE
Jeste li se opirali uvođenju parlamenata i kontrole trošenja poreskih para iz kraljevskih kasa ? JESTE.
Jeste li, sve "napredujući" naukama i tehnikama, zajedno sa davanjem smisla rečima IMPLEMENTING DEMOCRACY nabavili novac, opremili vojske, brodove i oružja i kolonizovali 2/3 sveta, prekidajući "prirodan vremenski razvoj" civilizacija koje ste, "superiornošću sopstvenih stečenih znanja i veština" osvojili, pokrstili, iskoristili, pokorili, porobili i na "njihovim" prirodnim resursima, crpljenjem raznog bogatstva, napredovali još više? JESTE.
Jeste li neposredni vinovnici dva najstrašnija, najkrvavija i najsmrtnija rata tokom XX veka koji je i nominalno i procentualno prineo "bogovima ratova" najviše ljudskih žrtava ? JESTE.
Jeste li, testa samog radi i demonstracije prednosti radi bacili nepotrebnu bombu i onda napravili još istih takvih da "višekratno puta" možete potpuno uništiti svet, ne neprijatelje - planetu, "as she, the beauty is" ? JESTE.
Jeste li se borili protiv nedemokratičnog, jednopartijskog, komunističkog sistema kako god ste znali i umeli? JESTE:

Jesu li TO ISTO što i vi, svako NA SVOJ NAČIN, radili i NEKI DRUGI koji ne govore engleski i nisu pripadnici "civilizacije evropskog tla" ? JESU.
Jeste li vi (mi) sa "tla evropske civilizacije" još jednom u prednosti, sličnoj nekima iz prethodnih vekova, prednosti znanjima, veštinama, novcem, tehnologijama...? JESTE.
Takva prednost je istovremeno i odgovornost, ogromna. I ne bi smela biti zloupotrebljena "preko granice podnošljivosti".

I kako smo, posle toliko vekova, stigli do XX veka, do sistema ljudskih prava i sloboda, do nespornog stava da je jedino dobro ako postoji pravda, sloboda, jednakost - ZA SVE ?
I kako smo stigli do toga da je dobro (ili najmanje loše) da se to ZA SVE dostigne sredstvima i načinima, mehanizmima i institucijama koje pripadaju sistemima u kojima je DEMOCRACY IMPLEMENTED ?

1948. godina i "Univerzalna deklaracija...." je dokaz da su (konačno, valjda!) svi koji govore i engleski i druge jezike ukapirali IZ SOPSTVENOG ISKUSTVA da je demokratija najmanje loša, a najkonfliktinija moguća ideja kojom možemo urediti međusobne odnose i javnošću, kontrolom i institucijama bar pokušati obezbediti da u centru svakog pravnog sistema bude čovek, građanin, a ne - vladar. (rule BY law vs rule BY THE law - prevedi razliku ako možeš! :))

I onda, svi zajedno, SVE TO zovemo progresom, napretkom i svi smo u pravu, jer je, uz sve strahote, napredak i očigledan i dokaziv.
Tokom tog napretka, negde se demokratija UVODI, a negde NANOSI, a negde malo-jedno-malo-drugo.

Vraćanje na temu:

Imajući kolektivno iskustvo i kolektivno pamćenje o svim teškoćama, preprekama i zastojima u organizaciji i "tvorenju" svega što se demokratijom zove - ponuđeno je da tako bude svugde ili bar gde god može. I niko nije imao drugačiji predlog. koji bi preživeo više od par decenija.
Čime se vraćam na prvu rečenicu tvog teksta:
Ideja da Avganistanci ne žele strance da osvajaju i okupiraju njihovu zemlju jednostavno ne postoji u priči

Ispravno i poželjno bi bilo reći "ne žele VIŠE...", a da bi to bilo izrečeno - moraš imati taj i takav kontekst u Avganistanu (ili Pakistanu) samom. Ima li ga? To je, po meni, ključno pitanje. Kao što bih pomerila fokus od dokaza (novinarskih, analitičarskih ili bilo kojih) sa "upotrebe i zloupotrebe moći stranaca" ka dokazima nemoći UN da obavljaju poslove zbog kojih su 1948. formirane, jer uvek je dobro imati fokus na pitanju "zašto nešto NE RADI?" umesto imati fokus na pitanju "KO zloupotrebljava manjak kontrole?" (jer ako NE RADI ono zbog čega neko zloupotrebljava moć, teško da ćeš imati ČIME da ga sprečavaš. неспа? Osim u retkim slučajevima kad fokus na "KO" ima strategiju pritiska da "NEKO" počne da radi kontrolu, ali tu su na žalost, sasvim retki primeri)

A ključni problem, kakav god ko fokus imao kad je AfPak (ili bilo koje slično područje u pitanju) je što se izlaže riziku poverenja i verodostojnosti jedini krhak instrument koji imamo za odbranu od SVEGA - sistem ljudskih prava, dokumenata o pravima i slobodama čoveka i građanina.
Ako postoji išta dobro od prošlogodišnjeg kolapsa finansijskig tržišta i ekonomske krize koja teče - to je (paradoksalno) jasno izražen "manjak poverenja u sistem" kod ljudi u društvima izgrađene, utemeljene demokratije. To ima potencijal da "vrati klatno" ne samo novom "erom regulacija" u tržišnu ekonomiju već i na pozicije bespogovornog poštovanja međunarodnih dokumenata, bez izigravanja institucija kakve su UN, koje u ponekim primerima (AfPak included) pokazuju potpunu nemoć i prosto vape za - reformom. (svi pokušaji iste tokom desetak proteklih godina su neslavno propadali, na žalost).
Kako će svet izgledati za deset godina od danas?
Ovog trenutka skoro da istu verovatnoću ima prvi odgovor koji glasi "pogledajte AfPak" i drugi odgovor koji glasi "sa međunarodnim instutcijama koje RADE".
Ipak, nadu polažem u drugi odgovor jer ima veći potencijal za rast sopstvene verovatnoće, iz mnogo razloga.

p.s.
namerno mešam engleski i srpski da Brajoviću "otežam" čitanje (ako naiđe) i da ga ćeram da vežba "code switching" i ćeraću ga tako "till the end of time" i sve do "cafe at the end of the universe"
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:58 17.05.2009

.

.........................:.........................................................................

P.S
gordanac
(rule BY law vs rule BY THE law - prevedi razliku ako možeš! :))

Можда: владавина по закону vs владавина законом?
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:09 17.05.2009

Re: .

закон по себи и закон о себи и ...
gordanac gordanac 13:16 17.05.2009

:))))

Можда: владавина по закону vs владавина законом?

Otprilike i ja tako prevodim, ali ono što se gubi u prevodu je - značenje.
U prvom slučaju imaš idealnu (i ponegde realnu) situaciju pravne države, jednakosti pred zakonom i ravnopravnost u pristupu "imanja" prava, ljudske slobode i "vladara" (uzmi izraz uslovno - misli se na one koji pravom dobijenih izbora "osvajaju" odgovornost za vođenje javnih poslova) koji "vlada po zakonu", kontrolisano.
U drugom slučaju imaš realnu situaciju (koja ne teži idealnoj) u dobrom broju država - zakoni "služe vladaru", a odnos prema građanima više i češće liči na "odnos prema podanicima" nego što liči na sve što u tim istim zakonima piše kao okvir sloboda i prava za ljude, tako da ih "vladavina zakonom" ne mora direktno kršiti, ali što-šta manjka.

Hobbes ruleZ, izgleda.
mirelarado mirelarado 13:38 17.05.2009

Re: :))))

Јес' да је описно, али у превођењу је, ипак, најважнији смисао:

владавина по закону vs владавина наметањем закона?

Мислим... можда.

Bojan Budimac Bojan Budimac 14:52 17.05.2009

Demokratija - IMPLEMENTED ili IMPOSED?.

Gordanac, pre svega hvala na sjajnom i nimalo dosadnom komentaru.

Demokratija imposed? Možda može, ali moram da priznam da bih na svaki eventualni uspešan primerak koji bi mi pružila kao dokaz (ja iskreno ne mogu da se setim nijednog) parafrazirao Ču En Laja – rano je za zaključke. To jeste malo kako bih rekao... da prostiš na izrazu kurvanjski od mene, jer se praktično može reći za bilo šta i ispasti "mudar", ali nadam se da će biti jasno posle čitanja celog komentara.

To naravno ne znači (ajde da napišem za svaki slučaj) da sam nedajbože za bilo kakav drugi oblik uređenja. Demokratiju posmatram kao ideal kome treba težiti i koji je u različitim zemljama koje nazivamo demokratskim dostigao različite nivoe. Mislim, složićeš se da postoje razlike tipa nebo i zemlja između, recimo, švedske demokratije i američke.

Međutim, ono što ja vidim kao (ne)mali problem je šta se pod istom podrazumeva u različitim delovima planete i kako se prema tome odnosi. Naime, čini mi se da se sa terminom 'demokratija' na neki način ponavlja ono što se desilo sa terminima 'komunizam' i/ili 'socijalizam'. To Čomski jako dobro opisuje u Necessery Illusions, Thought control in democratic societies.
Brajoviću, imaš sreće jer sam ovo jednom davno preveo

Očigledna doktrina sovjetske propagande je da je eliminacija svakog traga kontrole proizvođača nad proizvodnjom i učešća javnosti u određivanju socijalne politike, koju su sproveli Lenjin i Trocki, predstavljena kao trijumf socijalizma. Cilj ove vežbe "Novogovora" (Orvel, 1984, moja primedba) je eksploatacija moralne privlačnosti ideala koji su tako uspešno demolirani. Zapadna propaganda je zgrabila priliku, priznajući uništavanje socijalističkih formi za socijalizam, da bi potkopala levičarsko-slobodarski ideale povezujući ih sa užasnom praksom Crvene Birokratije. Do ovih dana oba sistema propagande drže se usvojene terminologije, iz različitih razloga. Kada su dva glavna svetska sistema propagande u saglasju veoma je teško pojedincu da pobegne od njihovih pipaka. Udarac na slobodu i demokratiju širom sveta je bio ogroman. (Noam Čomski, Necessery Illusions, Thought control in democratic societies, 1989. Pluto Press, str. 67)

Uz male izmene tog citata, čini mi se, isti se može primeniti na demokratiju danas. Tako, od svih ljudi, Mahmud Ahmedinedžad, predsednik Irana, može 'ladno da napiše kolegi Bušu: "Liberalzam i Zapadna demokratija nisu bile u stanju da realizuju ideale čovečanstva. Danas su ta dva koncepta propala. Oni sa dubljom spoznajom već čuju zvuke pucanja i padanja ideologije i misli liberalno demokratskih sistema." (Naravno, sasvim je deseto pitanje koliko je iranska revolucija realizovala ideale iranskog naroda i šta bi nam Ahmedinedžad ponudio kao alternativu)

Dakle, baš kao u slučaju UN, o čemu se 100% slažemo, u čijem slučaju se velika pljačka zove 'pomoć', tako isto se pravi medveđa usluga demokratiji kako od strane zapadnih demokratija tako od propagandnih sistema (s obe strane demokratije datakokažem) kada se ista svodi na ritual glasanja. I skroz se slažemo, to ne znači da ih treba baciti na đubrište istorije, nego treba zaleći pa ih popravljati.

Eeeee sad. Tu onda dolazimo do odnosa zapadnih demokratija prema nekim emerging demokratijama i autoritativnim državama. Kako, recimo Arap na Bliskom istoku (a ne mora da bude Arap, jer tu količinu licemerja primećuju i drugi) treba da razume kažnjavanje nacije kad na perfektno transparentnim free&fair izborima izabere 'pogrešno'? Dok sa druge strane taj isti demokratski Zapad podržava korumpirane tiranije decenijama (vidi citat Džeka A. Bluma, u prvom tekstu). To meni ne liči na promociju demokratije, ali mi liči na real politiku. To nije rezervisano za taj deo sveta, a spisak onih koji su kažnjeni za 'pogrešan' izbor bi počeo zemljama Latinske Amerike.

Na kraju, da se vratim na too early to tell. Gledajući dešavanja u zemlji koja je najentuzijastičnija da širi demokratiju ognjem i mačem, moram da zaključim imposed or not imposed it's too early to tell. (dešavanja idu od ukidanja habeas corpus do toga da mi čitanje ispitivanja javnog mnjenja izaziva gorušicu, jer pokazuje koliko beznadežno mali – nikakav – uticaj ima we the people na politiku zemlje)

A ključni problem, kakav god ko fokus imao kad je AfPak (ili bilo koje slično područje u pitanju) je što se izlaže riziku poverenja i verodostojnosti jedini krhak instrument koji imamo za odbranu od SVEGA - sistem ljudskih prava, dokumenata o pravima i slobodama čoveka i građanina.


Ponavljam, apsolutno se slažem (mislim da smo se oko toga već jednom negde složili). A voleo bih da ono pomenuto klatno radi i da se nije zaustavilo kao što to recimo Naomi Wolf tvrdi u knjizi Fascist America, in 10 easy steps (knjige koje nekim čudom nema na Amazon.com, ovo je članak koji joj je prethodio). Setih se nje zato što ona pominje poverenje u to klatno, koje (poverenje) je uticalo na to da se prava tako lako izgube.


P.S. Mislim da u ovoj diskusiji moramo uzeti u obzir i različite brzine protoka vremena na različitim tačkama planete, o čemu smo pričali onomad u vezi Turske.

P.P.S. O tome zašto Bžežinski u svojoj pretposlednjoj knjizi Second Chance shift-uje "otkrivši" da demokratija i slobodno tržište nisu primarni ciljevi naroda (i narodnosti) diljem planete nego je to dignity ću napisati koju na kraju AfPak serijala.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:32 17.05.2009

Zagrevanje za sledeći tekst

Malo pakistanske muzike

Ladies & Gentlemen the name of the band is Aaroh



i još malo, Mekaal Hasan band

Kazezoze Kazezoze 20:14 17.05.2009

Re: Zagrevanje za sledeći tekst

ovo je bio najveci majstor pakistanske muzike : nusrat fateh ali khan



ps. dobri ti ovi "mekaal hasan band"
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:39 17.05.2009

Re: Zagrevanje za sledeći tekst

ovo je bio najveci majstor pakistanske muzike : nusrat fateh ali khan

odličan!

dobri ti ovi "mekaal hasan band"

Jel' da lep fusion?
Kazezoze Kazezoze 20:58 17.05.2009

Re: Zagrevanje za sledeći tekst

odličan!

setih se da imam negde njega sa jan garbarekom, ubojita kombinacija... a ovaj mekaal hasan band rastura

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana