Politika

BAJDEN DOĐE I PROĐE........

Milan Karagaća RSS / 21.05.2009. u 18:59

Potpredsednik najveće svetske sile stoji ispred  postrojene  garde Vojske Srbije, klanja se našoj zastavi i u stavu mirno sluša himnu Srbije. To je prvi rezultat Bajdenove posete Srbiji, koji ni najokoreliji kritičari  i «branioci nacionalnog ponosa i interesa» ne mogu da negiraju.

Čudan smo mi narod. Ako niko ne dolazi onda se pitamo zašto ne dolazi, i kao znamo zašto neće, ako dolazi onda zašto dolazi i opet kao znamo unapred zašto dolazi.

O ukupnim  rezultatima je rano govoriti, pogotovo ne o dometima, a o tome i ne bih ovom prilikom jer  imamo dovoljno analitičara opšte i posebne namene koji su znali i pre nego što je došao zašto dolazi, koji znaju sve unapred unazad i unazad unapred.

Bajden je jasno izneo pozicije SAD u odnosu na Srbiju - da ne traže od Srbije da prizna Kosovo i izražavaju spremnost da sa takvom Srbijom unaprede saradnju. To što očekuje da će Srbija sarađivati sa EU je razumljivo i nije u suprotnosti sa interesima Srbije i Srba na Kosovu.

U međunarodnim odnosima ključni su interesi ,a ne emocije, mada su i emocije činjenica.. Za emocijama posežu oni koji nisu sposobni da profilišu i obezbede da njegovi interesi budu uvažavani, ili oni čiji  interesi  nemaju veze sa stvarnošću.

Ključni je interes Srbije da svoje interese ostvaruje uz pomoć SAD, EU, Rusije i ostalih, a ne da sa bilo kojom od njih , pa ni sa susedima bude u svađi. Upravo je poseta američkog  potpredsednika prilika za unapređenje odnosa sa  SAD.

Postoji jedno iskustvo iz  međunarodnih odnosa , a to je da onaj ko tvrdi da se sa nekim apsolutno slaže u svemu i da ga u svemu podržava, zapravo mu ne pridaje značaj ili mu je svejedno za njegove probleme. Pa ni Rusija ne kaže da se apsolutno u svemu slažemo.

Nisu  problem razlike već stepen spremnosti da se rešavaju, pa čak i kad trenutno postoji i pitanje oko kojeg se ne može složiti.

U konkretnom slučaju, ako SAD kažu da uvažavaju stav  Srbije da neće priznati Kosovo, valjda je to uvažavanje stava Srbije.

Konačno, svako ko misli da se pitanje Kosova može bilo kako rešiti bez saradnjesa SAD, EU pa i Rusijom, je u sferi  iluzija i političke neodgovornosti.

 

Predsednik Tadić i ostali zvaničnici izneli su takođe jasno pozicije Srbije, tako da su razgovori po svemu bili na državnom nivou, nivou dveju država koje se uvažavaju.

Kritičari svega postojećeg reći će odmah da su rezultati razgovora nikakvi, a i dalje će pokušati da to koriste kao ključni dokaz «poltronstva».

Isti oni bi da Bajden nije došao, kao što svojevremeno nije Buš, imali «argumenat» kako nas SAD ne uvažavaju.

Eto tako prođe silna frka i buka oko Bajdenove posete Srbiji

Međutim, kod nas ništa ne može da se desi a da ne izazove podele na patriote i izdajnike, borce za nacionalni ponos i strane plaćenike, čuvare nacionalnog i državnog jedinstva i one koji  rasparčavaju Srbiju i sve drugo , nama inače opšte poznato iz starije i novije istorije.

Tako i ovaj događaj posluži za pokušaj prikupljanja sitnih poena i poenčića  kod birača i uže i šire familije po principu «jesi li video kako sam mu skreso» , «jesam li ga izvređao i ponizio, al sam mu j..o sve po spisku», a sve štampa i TV preneli.

Tako neki ,o sebi visoko misleći, i njihove stranke počeše još pre mesec dana opštu kampanju dokazivanja kako jer taj Bajden srbomrzac, srbožder, sa sve citatima njegovih izjava tokom poslednjih 30 godina. E to može u komšiluku ali u međunarodnim odnosima ne pali jer prosto na takve prostakluke se i ne obraća pažnja, ignorisanje je pametnom dovoljan odgovor.

Tačno je, imao je taj Bajden neodmerenih, bezobraznih, neprimernih i kako god ih nazvali , izjava zbog kojih se i on sam stidi ili bi barem trebao da se stidi. Ali, zar se i mi ne bi trebalo zapitati kakav odnos imamo prema onima koji su svojim ponašanjem pa i zločinima doprinosili i doprineli da se, uz pomoć onih koji su to jedva dočekali, pravi takva medijska slika o Srbima. Da li nam neki i danas svojim prostaklukom ne krnje ugled.

Za mnoge javne ličnosti, političate, političarčiće, a naročito neke političke stranke, koje na jeftinoj demagogiji i uvređenom čuvanju nacionalnih interesa i dalje šićare na unutrašnjoj političkoj sceni  veoma je preporučljivo da pogledaju kako je Sinod reagovao na odluku Atremija. : “Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) poništio je danas odluku episkopa raško-prizrenskog Artemija, koji ne daje blagoslov za posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani i izrazio žaljenje zbog nje.

"Ona je u suprotnosti sa tradicionalnim hrišćanskim načelima gostoljublja, duboko ukorenjenim u srpskom narodu, a posebno u našim manastirima", navodi se u saopštenju, koje je potpisao episkop bački Irinej, portparol Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Sabor je ocenio da je poseta potpredsednika SAD legitimna poseta državama u regionu, među njima i Srbiji. "Sabor smatra da, bez obzira na Bajdenove lične i opšte američke stavove o statusu Kosova i Metohije, odluka Bajdena da poseti našu najveću svetinju u našoj južnoj pokrajini, manastir Dečane, predstavlja gest dobre volje i jasnu poruku onima koji bi ili da i dalje ruše ili da prisvajaju srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju. «

Pa ko je tu odgovorniji, koja je odluka u nacionalnom interesu, valjda je jasno.

U tom kontekstu treba posmatrati i reakcije nekih naših profesionalnih i večito pretplaćenih analitičara, ali i stranačkih prvaka, pa neka se malo uglkedaju na Sinod jer

se , inače, zaklinju da su veliki vernici.

 evo primera





Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Exitus Letalis Exitus Letalis 20:03 21.05.2009

ne izazivaj pošten svet...

saće oma komentari šta je kad rekao.
čudo kako znaju šta je ko u svetu rekao a čista amnezija
kad ovdašnji časte ceo svet....
nego ko je bio na tajnoj večeri?
nigde info.
samo procurelo da je bio mišković.
da su pozivi poslati iz kabineta predsednika.
kamo ostalo?
drug.clan drug.clan 20:08 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

Exitus Letalis

nego ko je bio na tajnoj večeri?
nigde info.
samo procurelo da je bio mišković.
da su pozivi poslati iz kabineta predsednika.
kamo ostalo?


Cekaju da mikelandjelo zavrsi fresku pa ce se objaviti ko je bio i gde je sedeo!
Exitus Letalis Exitus Letalis 20:22 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

Cekaju da mikelandjelo zavrsi fresku pa ce se objaviti ko je bio i gde je sedeo!

čekam al to mi nekako najzanimljivije.
ostalo poznato i da ne kažu.
lutherblisset lutherblisset 20:28 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

nego ko je bio na tajnoj večeri?
nigde info.



Šumadijske palačinke za Bajdena
Cetvrtak, 21. maj 2009. 10:37


Na večeru koju je sinoć predsednik Tadić priredio na Andrićevom vencu za potpredsednika SAD i njegovu delegaciju, pozvana je delegacija američke ambasade u Beogradu, sa ambasadorom Kameronom Manterom na čelu, i mnogobrojni predstavnici političkog i javnog života u Srbiji.

Propisana je večernja svečana formalna garderoba: tamna duga večernja haljina i tamno odelo.
Zvanice su zamoljene da dođu najkasnije do 18.30 sati zbog procedure. Zakašnjenje nije tolerisano, a večera je počela u 19.30, prenosi "Blic".

Političke ličnosti: Dragoljub Mićunović, Božidar Đelić, Ivica Dačić, Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac, Oliver Dulić, Snežana Malović, Saša Dragin. Pozvani su i bezbednjaci Saša Vukadinović (BIA), Svetko Kovač (VBA), Milorad Veljović (MUP).

Kultura i sport: Maja Vidaković, dizajner, Darko Lungulov, režiser, dr Radojka Vukčević (Filološki fakultet), Vlade Divac (Olimpijski komitet), Andre Ovens (košarkaš Crvene zvezde), Džordan Grin (kvoterbek Vukova).

Nevladin sektor: Sonja Liht, Ivan Vejvoda, Miljenko Dereta, Marko Blagojević, Vojin Dimitrijević.

Gradonačelnici: Dragan Đilas (Beograd), Miloš Simonović (Niš), Igor Pavličić (Novi Sad).

Biznismeni: Metju Perkins („Ju-Es stil“), Veselin Jevrosimović („Komtrejd“), Dejan Cvetković („Majkrosoft“), Stefanos Vifidis („Koka-Kola“), Alkis Kristomou („Pepsi“), Entoni Barnet („Bol pekidžing“), Deni Bejts („Foks“), Majkl Harvej (USAID), Emanuel Kenig („Prajs Voterhaus Kupers“), Danko Đunić (Ekonomski institut), Slobodan Vučićević („Grand“), Miroslav Mišković („Delta“).

Svečana večera je služena u Predsedništvu na Andrićevom vencu, a na meniju su bili specijaliteti iz cele Srbije.

Pred Bajdenom se na meniju našlo srpsko hladno predjelo - vojvođanska šunka, sremski kulen, užički pršut, sir „selam“, mladi sir, kajmak, proja, pogača i „bašta“ salata.

Kada je reč o glavnim jelima, zvanice su probale pitice od sira, spanaća i pečuraka, mladu jagnjetinu ispod sača sa mladim krompirom, ajzberg salatu, ćureće medaljone u sosu od vrganja, mešano povrće spremljeno na puteru.

Za desert u skladu sa opredeljenjem za nacionalnu kuhinju, protokol je izabrao šumadijske palačinke sa prelivom od malina. Kada je reč o piću, izbor je pao na belo barikirano vino iz 2006. godine i crno vino „aurelijus“.

(MONDO)


http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=135219


niccolo niccolo 20:41 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

da su pozivi poslati iz kabineta predsednika.

Predsednik je i organizovao večeru, međutim, koliko su meni poznati diplomatski protokoli, spisak onih koji su pozvani bi morao da je bio proveren/dat na saglasnost od strane Amera...
drug.clan drug.clan 20:53 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

lutherblisset
nego ko je bio na tajnoj večeri?
nigde info.



Šumadijske palačinke za Bajdena
Cetvrtak, 21. maj 2009. 10:37


Nisu Vucinu pozvali
ivana23 ivana23 21:15 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

lutherblisset
Šumadijske palačinke za Bajdena
Cetvrtak, 21. maj 2009. 10:37

Jos jutros je i spisak gostiju i meni objavljen u dnevnim novinama.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:39 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

Šumadijske palačinke za Bajdena

dobro da nisu palačinke doktora dabića.
inače, koje su to šumadijske palačinke?
jel to ko pica šumadinka?
a na večeri su bili sve cvećka do cvećke.
baš nice.
nsarski nsarski 22:07 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

a na večeri su bili sve cvećka do cvećke.

Ti si ko ona trinaesta vila iz bajke koju nisu zvali na slavlje, pa se sada sveti i kune. Sta fali Profesoru Dimitrijevicu, na primer? Ili Vladi Divcu?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:19 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

Sta fali Profesoru Dimitrijevicu, na primer? Ili Vladi Divcu?
*novo

Profesoru Dimitrijeviću ne fali ništa...
Od prisutnih dragi su mi on i Ivan Vejvoda, a od onoga što je posluženo najrađe bih probao šumadijske palačinke...jagnjetinu jedem isključivo u Lici i Dalmaciji..
Šala na stranu, ali Predsednik je na večeru koju je napravio mogao pozvati koga hoće..Pozvao je svoje ljude i tu nema ništa sporno...
P.S. Ovde se može čitati i ko su najveći DS-ovi finansijeri...
Nego, krivo mi bre, što nije pozvo "Miu" iz Blaca ili "Bakija" iz Batočine..Tamo ih reklamira kao najveće stranačke funnkcionere a ovamo zove Miškovića i ove što mu ni dinara ne dadoše za kampanju..Nije pošteno..
I šta fali prasetini...to je ubedljivo najbolje pečenje u Srbiji...Podrška kajmaku i pitama zeljanušama..
dragan7557 dragan7557 22:28 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

Bajden je jasno izneo pozicije SAD u odnosu na Srbiju - da ne traže od Srbije da prizna Kosovo i izražavaju

Neće valjda da se ponižavaju.

A da se izvini za divljačko bombardovanje to mu nije palo na pamet, nije deo protokola a ???????????

dragan7557
dragan7557 dragan7557 22:38 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

Nisu Vucinu pozvali

Taj dolazi na Molitveni Doručak.

dragan7557
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:17 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

niccolo
da su pozivi poslati iz kabineta predsednika.

Predsednik je i organizovao večeru, međutim, koliko su meni poznati diplomatski protokoli, spisak onih koji su pozvani bi morao da je bio proveren/dat na saglasnost od strane Amera...

Pa naravno domaćin šalje pozive i prilaže listu zvanica.
Ne daju Ameri saglasnost, oni mogu samo da predlože listu gostiju sa svoje strane, što je protokolarna praksa, i tu nema ništa sporno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:54 21.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...


dobro da nisu palačinke doktora dabića.
inače, koje su to šumadijske palačinke?
jel to ko pica šumadinka?
a na večeri su bili sve cvećka do cvećke.
baš nice.

pominjanje Dabića u ovom kontekstu smatram nepotrebnim kao pice šumadinke.
A što se tiče zvanica, mogu ti se sviđati ili ne ali to "cvećka do cvećke" je nepotrebna ironija.
Exitus Letalis Exitus Letalis 07:22 22.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

pominjanje Dabića u ovom kontekstu smatram nepotrebnim kao pice šumadinke.
A što se tiče zvanica, mogu ti se sviđati ili ne ali to "cvećka do cvećke" je nepotrebna ironija.

što?
ako postoje palačinke šumadijske - sorry što nisam čula - što da ne pomenem
i one za koje sam čula.
nema novina u kojim nije bio recept.

nema ironije. na večeri su bili "istaknuti", zar nisu?
beko, mišković...
ne sumnjam da bi bio i karić samo da se nije zaglavio negde vanka.
svi smo mi u istom čamcu.
nažalos'
odoh da podržim biljanu a tebi želim prijatan dan:)))
niccolo niccolo 10:57 22.05.2009

Re: ne izazivaj pošten svet...

Ne daju Ameri saglasnost, oni mogu samo da predlože listu gostiju sa svoje strane, što je protokolarna praksa, i tu nema ništa sporno.

Nisam se precizno izrazio, nisam mislio bukvalno saglasnost, nego se kod tih poseta detaljno razmatraju svi detalji, pa u okviru toga se onda i pošalje spisak koga će sve zvati na večeru. Onda druga strana, ukoliko na spisku postoji neko sa kime ne bi bilo dobro da se predstavnik njihove zemlje pojavi na istom mestu, zamoli da njega ne bude na spisku (mada ozbiljne države uvek paze koga će da stave na spisak da im se ne bi dešavale takve stvari)...Poenta priče je da je Mišković sada prihvatljiv američkoj strani, verovatno zato što je imao određenu ulogu u sastavljanju vlade kakva odgovara i američkim interesima pa su ga sada "ispoštovali".

beko

Gde si videla Beka na spisku?
leopold_lady leopold_lady 20:47 21.05.2009

Boško Jakšić ....

je gostujući na Studiju B rekao da ne treba da gledamo ko dolazi,već ono što predstavlja ....

Ne znam o tom čoveku ništa - da me je zanimalo,saznala bi.... Čujem da je želeo bombardovanje Srbije... Da je donosio neke odluke koje su loše po nas .... A zar u našoj Vladi nemamo takve - i u prošloj i u sadašnjoj??? Pa ne čujem mnogo da se neko buni - što su oni i dan danas na vlasti...
dragan17 dragan17 22:10 21.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

leopold_lady
je gostujući na Studiju B rekao da ne treba da gledamo ko dolazi,već ono što predstavlja ....

Ne znam o tom čoveku ništa - da me je zanimalo,saznala bi.... Čujem da je želeo bombardovanje Srbije... Da je donosio neke odluke koje su loše po nas .... A zar u našoj Vladi nemamo takve - i u prošloj i u sadašnjoj??? Pa ne čujem mnogo da se neko buni - što su oni i dan danas na vlasti...


Zamislite situaciju da je neki predstavnik SAD-a bio u samo u Sarajevu i Pristini. "Narodnjaci" i ini bi podivljali sto je Beograd preskocen. Bio bi to cist znak da je Srbija u rukama sluga zapada koje niko nista ne pita.
Ovako, potpredsednik SAD-a je bio i u Beogradu. To je naravno, opet, ocigledan znak sluganstva, dosao je Bajden licno da preda komande. Ne radi mu fax.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:54 21.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

Zamislite situaciju da je neki predstavnik SAD-a bio u samo u Sarajevu i Pristini. "Narodnjaci" i ini bi podivljali sto je Beograd preskocen. Bio bi to cist znak da je Srbija u rukama sluga zapada koje niko nista ne pita.
Ovako, potpredsednik SAD-a je bio i u Beogradu. To je naravno, opet, ocigledan znak sluganstva, dosao je Bajden licno da preda komande. Ne radi mu fax.

ma da, ne valja ako dođe, ne valja ako ne dođe.
dobro je da je došao.
milije mi je nego svi oni rusi koji se motaju po srbiji
al lukašenko...
ma super! ko god samo ne ameri!

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:15 21.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

al lukašenko...

Lukašenko je bio na Kopaoniku...
Bajden je bio, kazao šta se od Srbije očekuje i sad je na Tadiću i ovima što ih je zvao na večeru šta će uraditi, a na nama da ocenjujemo šta su uradili.
Uglavnom, jasno im je rekao šta ne smeju..Ne smeju podhranjivati ambicije za cepanje BIH i opstruiari EULKS na Kosovu..To znači i demontiranje nekih struktura u Mitrovici.Ne smeju raditi na podeli Kosova. Mogu pričati šta ih je volja, ali im je jasno rečeno šta se ne sme raditi...I to je sve...Drugo zavisi od nas...građana, birača i naše političke pameti.
Doctor Wu Doctor Wu 23:49 21.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

Drago Kovacevic
al lukašenko...

Lukašenko je bio na Kopaoniku...
Bajden je bio, kazao šta se od Srbije očekuje i sad je na Tadiću i ovima što ih je zvao na večeru šta će uraditi, a na nama da ocenjujemo šta su uradili.
Uglavnom, jasno im je rekao šta ne smeju..Ne smeju podhranjivati ambicije za cepanje BIH i opstruiari EULKS na Kosovu..To znači i demontiranje nekih struktura u Mitrovici.Ne smeju raditi na podeli Kosova. Mogu pričati šta ih je volja, ali im je jasno rečeno šta se ne sme raditi...I to je sve...Drugo zavisi od nas...građana, birača i naše političke pameti.

Eh, šta je babi milo... Dragec, sedi, pojma nemaš. Ti si kod Amera otpevao svoje. Svedočio si protiv koga je trebalo da svedočiš, izdao koga je trebalo da izdaš, odradio si im radnju a oni su sada našli nove partnere, ne zanimaš ih više ni ti ni Kandićka ni Biserka. Sad su im bitni igrači Guri, Šutanovac, tvoje ex-kolege, ti si past time.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:20 22.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

Ne znam o tom čoveku ništa - da me je zanimalo,saznala bi.... Čujem da je želeo bombardovanje Srbije...

e ovo sve govori o novoj spskoj poliickoj misli....
ma gospodjo, nije zeleo, jahao avionom i bacao. A jel znate ko je jos zeleo bombardovanje Djindjic, Ceda, Korac, one tri zenturace, pa zene u crnom, Curuvija, i jos ima ih oko 5 % u Srbiji, nema ih mnogo...
leopold_lady leopold_lady 02:41 22.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

gospodjo


Gospodine ja nisam gospođa... I od kad smo to mi na Vi?Nešto nisam ni za to obaveštena .... Ispade gora od Koštunice.... E,moj Stošiću - 5 % ali je*itačno... Sve na pravim mestima ....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:25 22.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

Gospodine ja nisam gospođa... I od kad smo to mi na Vi?Nešto nisam ni za to obaveštena .... Ispade gora od Koštunice.... E,moj Stošiću - 5 % ali je*itačno... Sve na pravim mestima ....

Pa izvinite, ne pise vam u profilu, pa sam po inerciji to napisao. Na vi smo jer nismo imali prilike previse da komuniciramo, ili se ja nesto ne secam. Nebitno, elem, htedoh jos nesto da kazem u vezi Jaksica, ako vec ne znate nista o jednom od najboljih srpskih spoljnopolitickih novinara, a onda nemojte olako i pausalno da etiketirate ljude tako teksim optuzbama. Pobogu, reci za nekoga koga sami priznajete da ne znate ali da ste culi da je trazio bombardovanje je UZASNO. NE znam samo gde ste to procitali, na Stormfrontu, sajtovima Obraza, dveri, 1389.org... dajte mi taj link da vidm gde to pise... Ili vam se samo ucinilo da ste tako culi...
Atomski mrav Atomski mrav 13:56 22.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

To se valjda odnosilo na Bajdena a ne na Jakšića?!
Treba čitati ono što je napisano a ne ono što želimo da piše...
leopold_lady leopold_lady 13:58 22.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

htedoh jos nesto da kazem u vezi Jaksica, ako vec ne znate nista o jednom od najboljih srpskih spoljnopolitickih novinara, a onda nemojte olako i pausalno da etiketirate ljude tako teksim optuzbama. Pobogu, reci za nekoga koga sami priznajete da ne znate ali da ste culi da je trazio bombardovanje je UZASNO.


Nije se radilo o Jakšiću - čitaj šta piše.... Radilo se o Bajdenu .... Ja sam samo rekla šta je Boško Jakšić rekao u emisiji na Studiju B u kojoj je gostovao .... Pogrešno si me razumeo.... Ti si meni na ti - pa izvini ....


Atomski mrav - bravo - to je bila poenta ....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:53 22.05.2009

Re: Boško Jakšić ....

Nije se radilo o Jakšiću - čitaj šta piše.... Radilo se o Bajdenu .... Ja sam samo rekla šta je Boško Jakšić rekao u emisiji na Studiju B u kojoj je gostovao .... Pogrešno si me razumeo.... Ti si meni na ti - pa izvini ....


Atomski mrav - bravo - to je bila poenta ....

ok, izvinjavam se, sad sam ponovo procitao...
dragoljub92 dragoljub92 23:54 21.05.2009

џаба

Bajden je jasno izneo pozicije SAD u odnosu na Srbiju - da ne traže od Srbije da prizna Kosovo i izražavaju spremnost da sa takvom Srbijom unaprede saradnju. To što očekuje da će Srbija sarađivati sa EU je razumljivo i nije u suprotnosti sa interesima Srbije i Srba na Kosovu.

нема ко то да чује ође
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:02 22.05.2009

Re: џаба

dragoljub92
Bajden je jasno izneo pozicije SAD u odnosu na Srbiju - da ne traže od Srbije da prizna Kosovo i izražavaju spremnost da sa takvom Srbijom unaprede saradnju. To što očekuje da će Srbija sarađivati sa EU je razumljivo i nije u suprotnosti sa interesima Srbije i Srba na Kosovu.

нема ко то да чује ође

изгледа баш тако Драгољубе.
Ево већ људи тачно знају ко су издајници и страни плаћеници и исти ликови гурају исту причу.Освежење им је Самарџић који све зна само не зна где су отишле толике паре док је био министар за КиМ.
dragoljub92 dragoljub92 00:14 22.05.2009

Re: џаба

ствар је у томе што је сад јача демагогија од ових ,,наших" него што је била у слобино време.научили ови наши лекцију и сад нас разбијају.
буквално се десило оно-,,раниш куче да те изеде"
loader loader 00:44 22.05.2009

Re: џаба

нема ко то да чује ође
Ugradićemo, kome gođ treba, slušne aparate, proizvodnja amerikanska.
dragoljub92 dragoljub92 00:45 22.05.2009

Re: џаба

loader
нема ко то да чује ође
Ugradićemo, kome gođ treba, slušne aparate, proizvodnja amerikanska.

невреди организам ћеги одбачи збогради алергије
loader loader 01:58 22.05.2009

Re: џаба

Ke gi davamo nešto sproć te alergije! Ima Natosan, ubav i podobar medikamentić ! :)
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:21 22.05.2009

vreme za partnerstvo

dobar komentar u Danas-u
vreme je za partnerstvo
dragoljub92 dragoljub92 00:28 22.05.2009

Re: vreme za partnerstvo

Milan Karagaća
dobar komentar u Danas-u
vreme je za partnerstvo

ова реченица је опасне
„Nećemo rušiti Dejtonski sporazum, ali Ustav BiH se mora menjati, jer ovako ta država nema perspektivu“, sledeća je poruka iz Vašingtona, koju bi Srbija trebalo pažljivo da sasluša.

дал смо продали србе у босни

некима на блог мож да бидне ћудно али ја сам против унитарне босне
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:33 22.05.2009

Re: vreme za partnerstvo

Evo šta kaže Dodik.
Dodik: SAD podržavaju Dejton i RS
Autor: FoNet
Banjaluka - "Podrška Dejtonskom sporazumu, a time i Republici Srpskoj, najvažnija je poruka
koju nam je uputio potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden", izjavio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, piše beogradska štampa.
"Amerika podržava Dejton i RS Moji razgovori sa potpredsednikom SAD bili su fer i u njima nije bilo nikakvih animoziteta, niti bilo kakvih neprimerenih i nerealnih zahteva, tvrdi Milorad Dodik. Na svim sastancima na kojima sam bio, Bajden je savršeno jasno govorio o podršci Dejtonskom sporazumu, odnosno dejtonskoj BiH, istakao je Dodik. To nam je i te kako dobrodošlo. Što se tiče unutrašnjeg uređenja BiH, Bajden nam je nedvosmisleno stavio do znanja da je to stvar dogovora domaćih političara". Prema rečima Dodika, Republika Srpska želi da ubrza integraciju BiH u Evropsku uniju i za nas nije sporno da BiH uđe u NATO. "Dakle, o ovim pitanjima imamo izuzetno visok stepen podudarnosti sa stavovima američke administracije. Republika Srpska i ja, kao njen premijer, nemamo ništa protiv Bajdenovog zahteva da se poboljša funkcionalnost BiH. Jedini naš uslov je da Republika Srpska ne bude objekat već subjekat u tim procesima", rekao je on. " Ključna Bajdenova poruka je da je kompromis znak snage, a ne slabosti, i ja se s slažem s njom. Problem je u tome što se kompromis ovde različito tumači. Do sada se ovde pod kompromisom podrazumevalo da Republika Srpska mora sve dati, a da nije sigurna šta će dobiti, što je za nas neprihvatljivo". Na pitanje da li su tačni navodi u federalnoj štampi da je bio pod Bajdenovim pritiskom i da ga je kritikovao, Dodik je istakao da nije osetio nikakav pritisak u razgovorima sa potpredsednikom SAD. "Mislim da su oni bili potpuno fer i u njima nije bilo nikakvih animoziteta, niti bilo kakvih neprimerenih i nerealnih zahteva", konstatovao je on. " Amerika razume poziciju i postojanje Republike Srpske i zalaže se da se unutrašnja struktura BiH sačuva", zaključio je premijer RS.
loader loader 00:39 22.05.2009

Bajden tri dana u Velikoj Srbiji

Agencija Tanyug prenosi:
" Obamin izaslanik Bajden posetio je tokom ova tri dana Sarajevo, Beograd i Prištinu. Tokom prvog dana, u letnjikovcu na Palama, govorilo se o potrebi očuvanja tekovina prošlodecenijske borbe Srba za svoj vekovni životni prostor. Ispečen je vo na ražnju. Tokom drugog dana, u Beogradu, gledan je propagandni film o NATO paktu i puštani su golubovi mira. Dogovorene su nove povlastice za srpske proizvode od pruća koje SAD sve više uvoze. Trećeg dana su u Prištini predstavnici mnogoljudne populacije srpskih starosedelaca objašnjavali mitološki koncept Bitke na Kosovu. Posle se išlo na Gazimestan, gde je Obajden izjavio da će Kosovo uvek biti kolevka srpstva."
dali76 dali76 01:37 22.05.2009

...

Po meni najveci paradoks I bojim se najveci problem lezi u tome sto oni koji u Srbiji na osnovu Kosova zele steci jeftine politicke poene svoje najvece “saveznike” upravo imaju u Washington/u.
USAnije ni sto bi pod nokat stalo uvazavaala niti uvazava interesee Srbije.
Sasvim je ocigledno da kosovski Albanci su dobili sve dok Srbi su dobili nista.
Cak ni nakon godinu dana Amerikanci nisu nista vidljivo ucinili da albanske vllasti na Kosovu ucine nesto da Srbima zivot bude laksi. Ne racunam na kozmeticke I deklarativne izjave albanskih politicara sa Kosova, a o povratku Srba da I ne pricam.
Bojim se da je uvazavanje stava da Srbija eto ne mora priznati Kosovo slab signal da americka administracija zeli postati bar malo fleksibilnija u svom stavu prema Srbiji. Naravno ovo moze izgledati kao uvazavanje po sistemu uvijek postoji gore od goreg..
Koliko Srbija ima tu prostora tesko je reci.
Amerikanci ocigledno,bar do sada , nisu bili spremni pritisnuti kosovske Albance sem naravno ako neko misli da je napredak sto ti ljudi u enklavama eto zive, sta god to zive znacilo.
Ispada da je zelena novcanica toliko jak argument u spoljnoj politici SAD, da Srbi moraju “platiti” da bi neko pritisnuo Pristinu da se ponasa civilizacijski.
Cinjenica da je Hasim Taci premijer je mozda dobra stvar koliko to god izgledalo paradoksalno.
Americka politika prosto obozava kontraverzne licnost sa maglovitom prosloscu ;
Uvijek se iz fioke moze izvaditi optuznica u slucaju neposlusnosti, a I sam Taci ima I te kakav uticaj na politickoj sceni.
Amerika valjda ima snage za vecu fleksibilnost I uvazavanje, Srbija je mislim ipak pokazala vise zelje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:26 22.05.2009

Re: ...

Kosovo je davno internacionaliyovan problem. Ko se jos seća kad je svojevremeno Tupurkovski upozoravao da se pitanje Kosova mora drugačije rešavati nego što je to Milošević "mitinzima istine" radio.
Pa i R1244 znači naše prihvatanje angažmana međunarodne zajednice, inače bi Srbija bila već tada isključena i formalno.Bilo kako bilo, tako je kako je i sada treba videti šta se može uraditi korisno za taj narod koji dole živi i koji treba da se vrati, a to može samo uz dobru saradnju sa EU, SAD , nikako u svađi sa njima.I još nešto, kad tad moraće da se sedne i o svemu tome razgovara sa vlastima na Kosovu.
Slažem se da treba da se izvrši i vrši stalni pritisak na vlasti na Kosovu da položaj Srba tamo bude normalan, a taj pritisak možemo ishodovati kod SAD i EU samo saradnjom sa njima.
Druga jestvar što je nekima Kosovo i dalje dobra tema za dobijanje određenog broja glasova.
Od toga što ćemo stalno ponavljati da je nepravda, da ne damo Kosovo, da ga nikada nećemo priznati, da Srbi tamo ne treba da priznaju ni lokalne komunalne službe, upravo ti Srbi na Kosovu nemaju ništa osim pogoršanja i onako lošeg svog položaja.
dali76 dali76 14:13 22.05.2009

Re: ...

al Milane evo reci jesu li izjave americkog podpresednika u Pristini isle na ruku najvise onima koji ga nazivaju najvecim kosovskim lobistom?
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:35 22.05.2009

Re: ...

dali76
al Milane evo reci jesu li izjave americkog podpresednika u Pristini isle na ruku najvise onima koji ga nazivaju najvecim kosovskim lobistom?

naravno da jesu, pa on i ne krije da je podržavao kosovske Albance.
čista je iluzija očekivati da će reći da povlači priznanje nezavisnosti Kosova. Znači, SAD priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i to je realnost koja se nama, sasvim razumljivo, ne sviđa.
Ali kad im kaže da traži da Kosovo takvo kakvo je mora da bude demokratsko društvo, da poštuje sva prava svojig građana, da ta prava mora da garantuje i obezbedi, kad to kaže i u Visokim Dečanima, onda hajde da gledamo ima li nešto pozitivno u tome.
Uostalom, ko može naterati rukovodstvo na Kosovu da se upristoji osim SAD, pa hajde da malo vidimo saSAD šta mi u svemu tome hoćemo.
Nažalost, bojim se da je neko drugi bio daleko veći lobista za "albansku stvar" i da im je stvorio uslove da dođu do odvajanja, nego što je taj Bajden iako je on svakako podržavao.
dali76 dali76 22:52 22.05.2009

Re: ...

Slazem se ja da I te kako je srpska vlada odgovorna kako su to teroristi iz UCKpostali boric za slobodu, al bojim se da je albanski lobi ovddje ipak odigrao glavnu ulogu.
Ne zaboravi jednu stvar Milane
Podpresednik SAD nije rekao : sad ste nezavisni I nas glavni prioritet je vasa obaveza da budete multietnicko I demokratsko drustvo.
Vec je rekao “nas prioritet je nezavisnost Kosova”.
Ako je prica o nezavisnosti zavrsena pa kako ta ista nezavisnost moze biti prioritet americke administracije, I to prioritet prije zastite ljudskih prava tamosnjih Srba?
Za dobre odnose treba biti dvoje ; Srbija je u corsokaku a SADse bezobzirno ponasa I nazalost pomaze upravo onim koji su zloupotrebili Kosovo.
Cak podpresednik govori o napretku koje su kosovske vlasti ucinile , a Beogradu salje poruku da je los polozaj srpske zajednice iskljuciva odgovornost Beograda.
Bojim se da americka administracija ne uvazava niti misljenje niti polozaj u kome se nasal Srbija.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:01 23.05.2009

Re: ...

Beogradu salje poruku da je los polozaj srpske zajednice iskljuciva odgovornost Beograda.

Pa to je logičnu u skladu sa njihovim priznanjem nezavisnosti Kosova i onda pozivaju Srbe da poštuju vlast te države, da se uključe u politički život i da svoje probleme rešavaju tamo a ne da slušaju šta im Beograd kaže.S druge strane, i u samom Beogradu je bilo razmimoilaženja oko toga da li Srbi da učestvuju na izborima na Kosovu, pa da napuste KPS a da će im Beograd i daljedavati plate. E onda imaš i podele među Srbima na Kosovu, jedno misle oni u Mitrovici, drugo oni u enklavama, a svagde opet podele po stranačkoj pripadnosti.
Kad je Bajden rekao da im je prioritet nezavisnost Kosova verovatno je mislio da ishoduje njegovu poziciju u međ. organizacijama i da ga što veći broj država prizna.
To nije sporno da američka admionistracija nema dovoljno razumevanja za položaj Srbije, a naš je zadatak da se potrudimo da ima, pa valjda je i ova poseta barem malo doprinela u tom smislu.
Inače, angažovanje i uloga SAD od početka jugoslovenske krize pa sve do danas je posebna tema, a to što mi nismo ništa naučili od naših prijatelja Grka kada su u pitanju odnosi sa SAD i Nemačkom tj.Evropom , to je naš problem i posledica naše arogancije i inata.
sentinel26 sentinel26 11:55 22.05.2009

Postoji li ponuda

Srbiji koja je "primamljiva" ako ona prizna Kosovo ?
Bajden je jasno izneo pozicije SAD u odnosu na Srbiju - da ne traže od Srbije da prizna Kosovo i izražavaju spremnost da sa takvom Srbijom unaprede saradnju. To što očekuje da će Srbija sarađivati sa EU je razumljivo i nije u suprotnosti sa interesima Srbije i Srba na Kosovu.
Sve mi se čini da takvo nešto visi u vazduhu a to nije dobro, jer vraća pozicije Srbije nazad.

Drugo - Bajden je u Prištini saopštio da su SAD protiv podjele Kosova, a to je mogao uraditi i u Beogradu ali nije što nije tako nevažno.

Znači li to da još uvijek postoje neke šanse da Srbija pokrene to pitanje, koje je po meni sada najvažnije ali je pokriveno mnoštvom sitnih problema ?
Sitno-šićardžijsko traćenje vremena radi ostanka na vlasti koči ovo pitanje.
U Srbiji postoji dovoljna kritična masa (apsolutna većina po meni ) koja bi podržala ovakav jedan zahtev.

Saznanje da nam vrijeme nije saveznik treba da nas natjera na hitnu akciju.
Dugotrajno faktičko zadržavanje podjele neće donijeti nikakve koristi a cijenu će platiti svi gradjani Srbije, a naročito Srbi sa Kosova.

Da ne bude da smo opet poslije bitke svi generali.

Preporuka za tekst i pozdrav.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:47 22.05.2009

Re: Postoji li ponuda

U osnovi se slažem, popgotovo da nam vreme nije saveznik.
Verujem dsa bi SAD bile zadovoljne kada bi skinule problem Kosova sa dnevnog reda.
Nemam pouzdanije informacije, ali čisto pragmatski da recimo bude podele Kosova i da onda Srbija prizna Kosovo koje ostane.
E sada , da je Bajden rekao javno u Beogradu da od Srbije traže da prizna Kosovo a u Prištini da podržavaju podelu Kosova onda bi njegova misija bila neuspešna jer bi naišao na odbijanje i Beograda i Prištine.
Govorim o javnom aspektu posete i izjava, što ne znači da o tome nije bilo razgovora, a pogotovo mislim da bi Srbija, ako uopšte nešto namerava da dobije od Kosova, trebala upravo preko SAD da idesa takvom inicijativom. Inače, kao što sam pre dve godine napisao, ishod može biti da Srbija ostane bez celog Kosova a Kosovo bez Srba.
dragoljub92 dragoljub92 15:17 22.05.2009

Re: Postoji li ponuda

čuste li šta rekoše europljani o vizama,olanđani oladili malce.ima li to neke veze sa amerovim dolaskom?
drug.clan drug.clan 16:34 22.05.2009

sabrana dela vol II

kako naidjete na neki Bajdenov citat okacite ga ovde:

"Vi gradite društvo kakvo, iskreno rečeno, nikad nije postojalo u ovom delu sveta. Ovde na Kosovu vi štitite nedužne, a to ste činili i pre 10 godina. Vi Kosovarima obezbeđujete sigurnost i prostor, koji su im potebni da bi izgradili nezavisnu, demokratsku i, što je najvažnije, multietničku državu"


Ovo mi je ubedljivo najbolji momenat posete i pravi simbol svega sto se desilo:

Đelić je naveo da je na večeri priređenoj u čast američkog potpredsednika sedeo do Bajdena, kome je poklonio svoju knjigu „Kada će nam biti bolje", dok je za uzvrat na poklon dobio knjigu „Keep promising".
mighty-padre mighty-padre 19:58 22.05.2009

SRECAN JE

Covek je presrecan.Pa,bio je u kolevci civilizacije.Sta on zna o zivotu,nije kriv.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana